ramzes1969 28.12.03, 19:15 Ludzie Pomocy Wygląda na to, że przyniosłem do mojego akwarium ospę - na rybkach pojawiły się białe kropki; z tego co się zorientowałem ciężko z tym walczyć, ale może ktoś ma na to radę; Pozdrawiam, Ramzes Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
punia68 Re: Ospa w akwarium 28.12.03, 20:42 1. W sklepie zoologicznym kupić Costapur Sery. 2. Dawkowanie zalecane w ulotce zmodyfikowałam - 20 kropli na 20 litrów wody przez 5 - 7 dni (na pewno nie dwa - jak w ulotce). 3. Przez pierwsze trzy dni kuracji całkowite zaciemnienie i nie podawać pokarmów. 4. Nie znam obsady, ale wskazane jest podwyższenie temperatury do ok. 30 stopni i zwiększenie napowietrzania. 5. Po zakończeniu leczenia podmiany wody lub filtrowanie przez węgiel w celu usunięcia leku. UWAGA! Jeśli masz filtr z węglem, na czas leczenia węgiel należy wyjąć, bo zneutralizuje lekarstwo. Pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
zz_beatka Re: Ospa w akwarium 05.01.04, 20:04 powinieneś częściej sprzątać albo nie podawać robaków a mielone chude mięso Odpowiedz Link Zgłoś