gyokuro 30.05.04, 23:38 W podstawówce miałam koleżankę, która miała na imię Witomiła. Mówiliśmy na nią Miłka. Miała trzech braci - Przemysława, Radosława i Bogusława. Co myślicie - szaleństwo czy raczej fajna sprawa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boniedydy Re: Imiona starosłowiańskie 31.05.04, 09:02 gyokuro napisała: > W podstawówce miałam koleżankę, która miała na imię Witomiła. Mówiliśmy na > nią Miłka. Miała trzech braci - Przemysława, Radosława i Bogusława. > Co myślicie - szaleństwo czy raczej fajna sprawa? Fajna sprawa. A oprócz Witomiły wszyscy mieli imiona raczej popularne. Tylko co do Przemysława mam małe zastrzeżenie, bo to błędne imię - jeśli już, powinno być Przemysł. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Imiona starosłowiańskie 01.06.04, 12:36 kiedys rzeczywiscie imie to brzmialo przemysl, ale upodobnilo sie do imion z koncowka -slaw i stad przemyslaw. wlasciwie nie wiem co szalonego jest w imionach radoslaw czy boguslaw. a stanislaw czy jaroslaw to tez szalenstwo? czym w takim razie jest msciwuj czy swietopelk? Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Imiona starosłowiańskie 04.06.04, 16:17 pejsaty napisał: > kiedys rzeczywiscie imie to brzmialo przemysl, ale upodobnilo sie do imion z > koncowka -slaw i stad przemyslaw. Nie "upodobniło się", tylko w XIX wieku jakiś dyletant uznał, że skoro rózne imiona słowiańskie mają końcówkę "-sław", to temu coś brakuje i trzeba je "ulepszyć". Ulepszono też Siemowita, z którego zrobiono Ziemowita. wlasciwie nie wiem co szalonego jest w > imionach radoslaw czy boguslaw. Ja też nie wiem. a stanislaw czy jaroslaw to tez szalenstwo? > czym w takim razie jest msciwuj czy swietopelk? Mściwuj jest błędem ortograficznym. pozdrawiam boniedydy Odpowiedz Link Zgłoś