Dodaj do ulubionych

Emilia, Estera, Rozalia, Antosia

17.03.12, 18:36
Już wiem, że na 90% będzie dziewczynka. Zatem Maurycy, względnie Teodor czy Gustaw, to może innym razem smile

Teraz zastanawiam się nad imieniem dla dziewczynki. Paradoksalnie - choć zawsze marzyłam o dziewczynce, gdyż mam dwóch chłopców - nie mam pomysłu na imię nie popularne, takie do którego jestem przekonana.

Emilia to imię, które już parę lat temu wpadło mi w ucho, ale rosnąca popularność tego imienia trochę mnie przeraża. I zdrobnienie: Emilka. Natomiast w pełnym brzmieniu imię Emila, ewentualnie zdrobnienie Emi - też super

Estera - to imię fascynuje mnie od jakiegoś czasu. Ale do końca przekonania nie mam. Brzmi ostrzej niż Emilia, która ma łagodne brzmienie. Zdrobnienie Esterka nie drażni mnie jak zdrobnienie Emilka

Rozalia - od niedawna coraz bardziej mi się podoba. Zdrobnienie Rózia - niestety już nie

Antonina lub Antonia - ładnie brzmi, zdrobnienia super, ale popularne, a dodatkowo córka znajomych, która niebawem przyjdzie na świat tak właśnie będzie miała na imię

Podoba mi się też Blanka, ale nie na tyle żeby nadać na pierwsze imię. Jest dla mnie za mało wyraziste. Ale już jako drugie super. U innych, bardzo mi się podoba, od lat zresztą

Ale jestem otwarta i na inne propozycje.
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • Gość: dmuchawce Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 18:40
      Ja konsekwentnie, Estera. piekne pochodzenia hebrajskiego.
      • Gość: pfff Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.12, 18:49
        Gość portalu: dmuchawce napisał(a):
        > Ja konsekwentnie, Estera. piekne pochodzenia hebrajskiego.

tak konsekwentnie, ze nawet nie wiesz jakiego jest pochodzenia?!
        bo na pewno nie hebrajskiego!
        to ze nosila je znana hebrajka jeszcze o niczym nie swiadczy!
        pochodzenie jego jest perskie!

• Gość: dmuchawce Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 19:01
          Potworna pomylka, pojde sie ubiczowac. Myslalam, ze Estera to imie poch, hebrajskiego, jak moglam strzelic taka gafe, Albo sie powiesze.
          • aneladgam Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 19:48
            bez przesady z tym ubiczowaniem (zresztą może ten sarkazm trochę stonuj), ale jeśli chcesz uchodzić za osobę konsekwentną, to wykaż się jednak pewną znajomością tematu. już przy Urielu zastanowiło mnie na ile jest autentyczne Twoje zainteresowanie imionami hebrajskimi.
            • Gość: Dmuchawce Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 20:01
              Co ty wygadujesz. A dlaczegoz to mam sie wykazywac wiedza? Mozesz mi to zdradzic? Egzmain jakis zdaje?
              Moze stonuj ten swoj nauczycielski ton i troche wyluzuj.
              A kto Ci naopowiadal, ze mam jakies zainteresowanie hebrajskimi imionami. Podobaja mi sie po prostu, odrazu musze znac pochodzenie kazdego. Nie za bardzo powaznie do sprawy podchodzisz. Halo! To tylko forum. Nikt Ci oceny nie wystawi ani medalu nie da.Nawet gratulacji nei oczekuj.
              • aneladgam Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 20:54
                chyba za szybko cię ponosi
                napisałaś, że jesteś konsekwentna
                otóż nie jesteś
                tylko tyle
              • aneladgam Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 21:00

> Co ty wygadujesz. A dlaczegoz to mam sie wykazywac wiedza? Mozesz mi to zdradzi
                > c? Egzmain jakis zdaje?

napisałam JEŚLI
                to taki spójnik rozpoczynający zdanie warunkowe

> Moze stonuj ten swoj nauczycielski ton i troche wyluzuj.

hehe, ja jestem bardzo wyluzowana
                tylko widocznie nie bardzo można się z tobą w czymś nie zgadzać, bo się gotujesz

> A kto Ci naopowiadal, ze mam jakies zainteresowanie hebrajskimi imionami.

ty

> Podob
                > aja mi sie po prostu, odrazu musze znac pochodzenie kazdego. Nie za bardzo powa
                > znie do sprawy podchodzisz.

podrzucę ci kilka znaków, których nie masz chyba na klawiaturze, korzystaj śmiało:
                ??????????????????????????????

> Halo! To tylko forum. Nikt Ci oceny nie wystawi ani
                > medalu nie da.Nawet gratulacji nei oczekuj.

nie oczekuję
                natomiast oczekuję, że moja wolność wypowiedzi zostanie uszanowana, tak jak ja szanuję zarówno tych, którzy się ze mną zgadzają, jak i tych o innych gustach i poglądach
                • dmuchawcelatawce Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 21:09
                  To szanuj wolnosc wypowiedzi innych ... bo jak narazie to Ty napastujesz mnie. Ja Cie zaczepilam czy Ty mnie? Kto sie do kogo odezwal z zaczepakmi pierwszy? Kobito zastanow sie nad soba.
                  • aneladgam Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 21:25
                    nie zaczepiłam cię
                    wykazałam pewną drobną nielogiczność w twojej wypowiedzi, a ty się rzuciłaś, jakbym ci odmówiła prawa do własnych opinii
                    kobieto, jak ci hormony szaleją, to wsadź głowę pod zimną wodę, bo nikt ci tu źle nie życzy
                    a przynajmniej nie życzył, póki nie zaczęłaś jazgotać

do widzenia i lekkiego porodu życzę
                    • dmuchawcelatawce Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 21:30
                      Umowmy sie najlepiej zebys ty juz nic nie wykazywala wiecej. Trzymaj sie z daleko od moich wypowiedzi. Ja w kazdym razie na Twoje juz reagowac nie zamierzam. Jesli jednak sie nie uspokoisz to poprsze moderatorow o ocene twojego zachowania.
    • aneladgam Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 18:44
      najbardziej podoba mi się Estera
      Rozalii nie zdrabniałabym do Rózi, co najwyżej do Rozalki. też śliczne.
      • Gość: przyszłamama Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia IP: *.ghnet.pl 17.03.12, 18:50
        ja stawialbym na Antoninę ew. na Emilię

a dodatkowo proponuje Kalinęsmile
    • ewela345 Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 18:45
      Z Twoich propozycji najbardziej mi się podoba Rozalia i wcale nie trzeba używać zdrobnienia Rózia.
      Później Estera , też bardzo fajne.
      Natomiast Emilia i Antonina mogą być z tym, że teraz popularne się robią.

Proponuję:
      Michalina, Matylda, Bianka, Laura, Letycja, Anastazja, Aurelia, Aniela, Łucja, Liwia, Lidia, Cecylia, Lilianna, Marcelina
      • ksiezna_pani1 Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 18:54
        Jestem za Esterą i Antonią.

Dorzucam: Augustynę, Aurorę, Aurelie, Balbinę, Delfinę, Filomenę, Florentynę, Józefinę, Klementynę, Konstancję, Ludwikę, Ludwinę, Penelopę, Serafinę, Tekle, Teodozje, Teofanie.

Co mylisz o moich propozycjach?
        • nati_28 Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 22:23
          Augustynę, Aurorę, Aurelie, Balbinę, Delfinę, Filomenę, Florentynę,
          > Józefinę, Klementynę, Konstancję, Ludwikę, Ludwinę, Penelopę, Serafinę, Tekle,
          > Teodozje, Teofanie.

Z wyżej wymienionych:
          Aurelia, Florentyna, Józefina, Konstancja - śliczne,
          • paula.anna Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 18.03.12, 08:26
            nati_28 napisała:

> Augustynę, Aurorę, Aurelie, Balbinę, Delfinę, Filomenę, Florentynę,
            > > Józefinę, Klementynę, Konstancję, Ludwikę, Ludwinę, Penelopę, Serafinę, T
            > ekle,
            > > Teodozje, Teofanie.

>
            > Z wyżej wymienionych:
            > Aurelia, Florentyna, Józefina, Konstancja - śliczne,

Widzę, że nie wykluczasz "odważniejszych" propozycji- to może moja ukochana Eleonora- Leosia, Leonka itp?
      • 77estera77 Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 05.04.20, 16:48
        Razalkę b lubię ale Rózi tez nie. Jednak tak bym dała
        • dalenia Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 05.04.20, 19:45
          Witamy Cię na naszym forum i cieszymy ogromnie z Twojej aktywności smile byłoby jednak miło, gdybyś nie wyciągała wszystkich wątków o jednym imieniu - jeden spokojnie wystarczy. Do tego warto jednak czytać daty postów - autorka tego ma już 8-letnią córeczkę, więc chyba nie potrzebuje podpowiedzi względem wyboru imienia dla niej wink
          • 77estera77 Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 06.04.20, 10:21
            Autorce rzeczywiście nie jest to potrzebne, ale są inni którzy się tym kierują, a nie zakłada się nowych wątków, jeżeli już takie istnieją. Poza tym akurat wczoraj chciałam przeczytać wątki o tym imieniu.Pozdrawiamsmile
            • dalenia Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 06.04.20, 17:51
              Myślę, że mało prawdopodobne, by ktoś wybierał akurat między tymi imionami co Nati smile Poza tym, jeśli ktoś chce, by pomóc mu w wyborze imienia, na ogół zakłada swoje wątki. Natomiast opinię o danym imieniu, w tym wypadku o Rozalii, mogłaś wyrazić podnosząc któryś wątek o Rozalii - to z pewnością byłoby bardziej pomoce dla kogoś, kto akurat szuka informacji o tym imieniu. Mało kto przegląda wszystkie wątki, w których dane imię pada.
    • dalenia Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 18:52
      Emilię bym odrzuciła ze względu na popularność i "Emilę". Estera jest świetna! Podobnie jak Rozalia, która niekoniecznie musi być Rózią smile Może być po prostu Rozalką czy Rozalcią.
      Antonina jest faktycznie popularna, ale Antonia już nie. Tą drugą bardzo lubię, zdrabniałabym do Tonii. I tak, jeśli u znajomych ma być Antonina-Tosia, a u Was byłaby Antonia- Tonia, to nie widzę problemu. Gorzej, jeśli obie miałyby być Tosiami, wtedy odradzam.

Jestem za Esterą albo Rozalią.
    • wyczyny Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 19:03
      popatrz, a ja nigdy nie zdrabnialabym Rozalii do Rózi(do głowy mi to nie wpadłowink) - Rozalka to najoczywistsze zdrobnienie i właśnie ją wybrałabym z Twoich typów
      dla mnie Estera też jest za twarde, a Emilia zbyt popularna
      może wpadnie Ci w ucho Kinga, Melania, Berenika, a jeśli nie Antosia to może Anatolia (zdrabnia się do Toli)?
    • gaudencja Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 19:17
      Z nich byłabym za Esterą. Zamiast Emilii można sie zdecydować na Emilianę.
    • olinininka Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 19:22
      Wszystko zależy od nazwiska. Do imion chłopców też bym dopasowała. Ale gdyby wybierać z podanych to Emilia (nie jest aż tak bardzo popularna - 14 miejsce ).
      Ja niestety słyszałam nieraz jak na Rozalię mówią Rózia, dlatego trzeba brać to pod uwagę. Ale chyba też robi się popularne, bo coraz częściej słyszę.
      Antosia nie jest zła, w sumie mniej popularna niż Emilia.
      Estera ciekawe imię i mało spotykane.
      Jestem za Emilią ewentualnie za Esterą

A może Weronika, Helena lub Malwina
    • luska.s Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 19:47
      Podoba mi się Emilka i Tosia
    • szarrak Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 20:07
      Dla mnie wygrywa Estera, chociaż wszystkie mi się podobają (druga po Esterce - Blanka). Rozalia dla mnie odpada, ale to tylko ze względów osobistych - jedyna znana mi Rozalia to najbardziej pretensjonalna istota, jaką wydał świat, w dodatku mówią na nią "ROŁZI". To o wiele gorzej niż "Rózia".
    • maga_eukaliptus Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 20:14
      Jakkolwiek raczej udałoby się zapobiec Rózi i nakłonić ludzi, żeby używali innych zdrobnień wink to z Emilką byłoby ciężko - ta forma sama się narzuca, niemal wszystkie małe Emilie są Emilkami. Dlatego, jeśli to Ciebie tak drażni, zdecydowałabym się na coś innego.
      Estera jest ciekawa, sama nie wybrałabym, ale doceniłabym u kogoś. Za Blanką nie przepadam, ze względu na cząstkę "bla" - bardziej podoba mi się Bianka smile
      Antoninę za to lubię bardzo, razem z jej zdrobnieniami. Ale jeśli ci, o których mówisz, to bliscy znajomi, to nie zdecydowałbym się.

Podsumowując, na Twoim miejscu zdecydowałabym się na Rozalię albo Esterę.
      A co powiesz na Anielę, Idalię albo Marcjannę?
    • olianka Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 21:40
      Z rozważanych wybrałabym Rozalię. A co powiesz na Aurelię/Aurorę?
      • nati_28 Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 22:21
        Aurora odpada
        Aurelia -śliczne, ale u kogoś, u siebie nie do końca
    • nati_28 Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 17.03.12, 22:20
      Michalina - podoba mi się, ale mąż ma na imię Michał smile, więc odpada
      Matylda - ładne, ale nie podoba mi się już tak bardzo jak kiedyś
      Bianka - ciekawe, ale wolę Blankę, więc najprawdopodobniej będzie to drugie imię
      Laura - ładne, ale takie "cukierkowe" i chwilowe jak np. Oliwia. Kojarzy mi się, że to imię z podobnej grupy
      Letycja - ciekawe, nawet brałam pod uwagę 6 lat temu, ale dzisiaj już mnie tak nie zachwyca, choć doceniłabym u kogoś z racji, że jest to nieczęste imię
      Anastazja - ładne, ciekawe, ale chyba jednak nie
      Aurelia - przyszło mi do głowy to imię i nie odrzucam całkowicie
      Aniela - Anielka super, ale niestety choć mi się podoba brzmienie z aniołem mi się kojarzy i nie nadałabym
      Łucja - nie podoba mi się
      Liwia - bardzo ładne, z tej serii co Blanka, dlatego chyba raczej na drugie, choć....
      Lidia - nie podoba mi się, ale to subiektywne odczucie. Miałam dwie koleżanki Lidie i z żadną nie miałam dobrych stosunków
      Cecylia - odpada
      Lilianna - ładne,
      Marcelina - ładne

Najbardziej podchodzi mi jednak Estera, Rozalia,
      Ta Emilia to znak zapytania ze względu na popularność i zdrobnienia

Z Waszych propozycji:

Blanka od lat mi się podoba, ale jak pisałam wyżej bardziej pasuje mi na drugie, choć to jeszcze nie przesądzone
      Liwia - zawsze mi się podobało, więc do zastanowienia

Pozostałe, choć w większości ładne, nie do końca mnie przekonują aby nadać własnej córce, choć są świetne i u innych bardzo mi się podobają.

Reasumując i pomijając dylemat z Emilią w grę wchodzą:

Estera, Rozalia, Liwia, Blanka
      • anita.anita80 Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 18.03.12, 07:26
        moja Rozalka ma 6 lat i nikt nie zdrabnia Rózia raz zdarzyło się mojemu ojcu z góry upominam że my tak nie mówimy a jest nazywana Rozalka lub Rozalcia imię jest mało popularne i różnie można zdrabniać
        co do Antosi robi się coraz bardziej popularna ( moje 2 koleżanki tak chcą nazwać i to pewne jedna rodzi w maju druga pod koniec marca )
        Estera nie spotkałam się z tym imieniem
        Emilia -ładnie
        jestem za Rozalką
    • paula.anna Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 18.03.12, 08:24
      Bardzo podoba mi się Estera! Nie musi wcale być Esterką, ta forma mi też się nie podoba. Możecie używać własnych zdrobnień, zgrubień, skróceń smile
      To imię ma konkretne brzmienie, jest oryginalne, w przeciwieństwie do nudnej, mdłej i oklepanej w moim odbiorze Emilii (której nie lubię i odradzam- gwoli ścisłości wink)

Antonina- niby ok, ale dla mnie jest już zbyt popularna. Zamiana na Antonię mogłaby pomóc. Podobnie, ale jednak inaczej. Ale jeśli nie jesteś przekonana, to pewnie nie jest TO

Rozalia- podoba mi się na równi z Esterą. I znowu napiszę- nie musi być Rózią! To w dużej mierze zależy od Was. Tzn nie da się założyć, że "nikt nigdy" nie użyje tej formy, ale Wy i Wasi bliscy możecie mieć swoje wersje tego imienia smile. Zresztą wątków o nielubianych, nieakceptowanych formach imion było już sporo, możesz poszukać.

Blanka- jako drugie imię może być wink. Byle pasowała do pierwszego.

Nie wiem, jakie propozycje padły już w tym czy innych wątkach, ale może Kornelia, trochę brzmieniowo (wg mnie) podobna do Rozalii.
      Melania?
      Idalia?
    • florianne Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 18.03.12, 09:50
      Emilia - bardzo mi się podoba ,ale niestety rzeczywiście zbyt popularne.
      Estera -nie mogę się przekonać do tego imienia ,ale u kogoś odebrałabym pozytywnie .
      Rozalia - ładne.
      Antonina - bardzo ładne ,tylko ta popularność ..Przy Antonii bałabym się nieustannego przekręcania na Antoninę.
      Blanka - ładne .

Może :Emma ,Eleonora,Cecylia,Honorata,Melania .
    • olinininka Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 18.03.12, 10:16
      Szkoda, że nie wiemy do jakiego nazwiska, bo od niego dużo zależysmile
      Ale jeśli na drugie ma być Blanka
      to Estera Blanka brzmi lepiej
      Rozalia Blanka taki dziwny zestaw taki sklejony ciężko wymówić.
      • nati_28 Nazwisko 18.03.12, 10:48
        Jest specyficzne. Na tyle, że nie mogłam nawet brać pod uwagę dla młodszego syna imienia Szymon, natomiast Ignacy i większość męskich zakończonych na "y" komponuje się dobrze.

Emilia, Rozalia i Estera mogą pasować.

Imię na pierwsze litery Szcz....Nazwisko żartobliwie można określić jako lekko "warzywne", stąd np. Kalina czy Jagoda, choć lubię te imiona, nie mogą nawet być brane pod uwagę smile

Eleonora bardzo mi się podoba, ale bardziej w ang wersji Eleanor. Niestety w polskim brzmieniu kojarzy mi się z norą i niestety dlatego odpada.

Nad Kornelią się zastanawiałam, brałam pod uwagę, ale nie do końca czuję to imię, choć wszystko może się zdarzyć.

Często tak jest, że jak dzieciątko się urodzi i się na nie spojrzy "czuje" się jakie powinno zostać nadane mu imię. Oczywiście najczęściej z tych, które były brane pod uwagę.
        • olinininka Re: Nazwisko 18.03.12, 10:57
          To ja jestem za Esterą
          Nie wiem czy dobrze się domyślam nazwisko Szczawińska
          Estera Blanka Szczawińska jest ok
          Rozalia Blanka Szczawińska brzmi według mnie gorzej
          Rozalia Szczawińska też nie bardzo
          Ale Rozalia też jest kwiatowa tak jak Kalina
          • nati_28 Re: Nazwisko 18.03.12, 11:43
            Faktycznie Rozalia kwiatowe, a nazwisko warzywne. Kurcze, nie wiem czemu wcześniej tego nie zauważyła.
            Emilia Blanka Szcz....-pasuje
            Estera Szcz....też pasuje
            • gaudencja Re: Nazwisko 18.03.12, 12:01
              Estera pasuje bardziej, niż Emilia do trwardego nazwiska z "r". Emilia jest zbyt miękka.
              Z imienia na "r" mimo wszystko bym nie rezygnowała, może to być np. Rozwita, Regina ew. Rufina. Regina jest IMO świetnie dopasowana, jeśli jest to to nazwisko, o którym myślę.
    • dasza_dm Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 18.03.12, 11:38
      Bardzo lubię Esterę. Ale od kiedy zaczęłam się uczyć włoskiego i dowiedziałam się, że "estera" znaczy "obca" coś mi zgrzyta. Ale jesli Tobie to nie przeszkadza to bardzo się cieszę - Estera mimo wszystko to jedno z moich ulubionych imion. (fajnie, że myślisz nad Blanką a nie nad Bianką na drugie, bo wtedy byłaby "obca biała")

Rozalia jest wg mnie super!

Emila i Tosia zbyt popularne.

smile
      • gaudencja Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 18.03.12, 11:57
        Estera to Isztar, a nie obca...
        • nati_28 Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 18.03.12, 12:18
          Nazwisko jest na Szcz... i ewidentnie kojarzy się z zieloną cebulką smile
          Gaudencjo, z wymienionych przez Ciebie powyżej, na razie jednak tylko Estera do mnie przemawia. Tylko jak zdrabniać pieszczotliwie to imię?
          Jestem jednak dalej otwarta na propozycje
          • gaudencja Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 18.03.12, 13:46
            Nazwisko - jest jeszcze ważne, czy się kończy na -ska, czy też nie. Co do zdrobnien, przeszukanie forum powinno dać różne ciekawe rezultaty. Temat się bądź co bądź przewija od dłuższego czasu.

Myślę, że imię powinno zawierać literę "r". Wydaje się także, że szukasz imienia nie superpopularnego, ale nie zdecydowanie bardzo rzadkiego. Może to być np.:
            Gabriela (akurat popularna)
            Laura
            Klara
            Aurelia
            Teresa
            Irena
            Rachela (bardzo jednoznaczne co do pochodzenia)
            Franciszka
            Erwina
            Brygida
            Eryka
            Larysa
            - imiona wynotowane z listy z warszawskiego USC.
            • nati_28 Nazwisko nie kończy się na - ska 18.03.12, 18:32
              Nazwisko kończy się na "r"

Z niżej wymienionych:

Gabriela (akurat popularna) - za popularna
              > Laura - nie przemawia do mnie, kojarzy mi się z popularną Oliwią
              > Klara - bardzo ładne i ciekawe, ale mamy już w rodzinie
              > Aurelia - biorę jednak pod uwagę. Zawsze mi się podobało to imię
              > Teresa - odpada
              > Irena - odpada, z tej samej bajki co Teresa
              > Rachela (bardzo jednoznaczne co do pochodzenia) - nie przeszkadza mi jednoznaczne pochodzenie. Podoba mi się
              > Franciszka - nie
              > Brygida - też nie
              > Eryka - ładnie
              > Larysa - ciekawie

Dzięki. Mam ciężki orzech do zgryzienia smile
              --
              • gaudencja Re: Nazwisko nie kończy się na - ska 18.03.12, 20:35
                Cały czas myślę, że imię na "R" jest najlepsze wink
                • nati_28 Re: Nazwisko nie kończy się na - ska 18.03.12, 20:42
                  Z tym imieniem na R to niekoniecznie, np. młodszy syn Ignacy świetnie komponuje się z nazwiskiem. Zofia - teściowa smile też pasuje jej to nazwisko. Na pewno jednak nie powinno być "owocowe", "leśne" itp.
                  Z pewnością z większości męskich pasują imiona kończące się na "y", czyli Ignacy, Maurycy, Zachary, ale z imieniem żeńskim jest większy dylemat. Wszystkie chyba kończą się na "a". Zresztą to w niczym nie przeszkadza, ale już np. nie można kierować się chyba żadną zasadą, co przy imionach męskich jest możliwe.
                  -
                  • aneladgam Re: Nazwisko nie kończy się na - ska 19.03.12, 23:56
                    nati_28 napisała:

> Wszystkie chyba kończą się na "a". Zresztą to w niczym nie przeszkadza, ale już np. nie
                    > można kierować się chyba żadną zasadą, co przy imionach męskich jest możliwe.
                    >

no tych bez końcówki -a jest zdecydowanie mniej, ale podrzucę, bo sama je akurat bardzo lubię:
                    Noemi
                    Beatrycze
                    Rut
                    Chloe (takie sobie)
                    Zoe (jak wyżej)
        • dasza_dm Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 18.03.12, 12:53
          Chyba napisałam, że JĘZYK WŁOSKI, nie? Czytaj ze zrozumieniem.
          • gaudencja Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 18.03.12, 13:33
            Napisałaś, że jak zaczęłaś sie uczyc włoskiego, to dowiedziałaś się, co oznacza Estera, a nie - że poznałaś znaczenie wyrazu brzmiącego "Estera" w języku włoskim. Problem identyczny, jak z Barakiem, który na pewno nie znaczy "barak", ale jest jednobrzmiący z wyrazem o tym znaczeniu w języku polskim.
            • dasza_dm Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 18.03.12, 14:08
              Wiem, dokładnie to miałam na myśli. I jak już napisałam: autorce wątku nie musi przeszkadzać, że Estera znaczy po włosku "obcy, zagraniczny"; ja po prostu widzę to z innej perspektywy - mój chłopak jest Włochem, więc trochę dziwnie mi się patrzy na to imię.
              Kiedyś była tutaj tez poruszana kwestia bodajże Marty, która (o ile dobrze pamiętam) po hiszpańsku znaczy "kuna" i niektórym osobom (np. związanym z "hiszpańskim środowiskiem") moze to przeszkadzać.
              I własnie w tym kontekście poruszyłam temat Estery.
              W każdym razie jakby nie tłumaczyć Estery - jest to wg mnie piękne imię smile
    • dasza_dm Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 18.03.12, 13:03
      A co do nazwiska to faktycznie Emilia Szcz... jakos tak dziwnie. Od razu przyszła mi do głowy Emilia Sczaniecka. Może nie miała w nazwisku "szcz" tylko "scz" ale jakos tak mi sie z nią skojarzyło smile
    • polifonia1983 Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 18.03.12, 18:02
      zdecydowanie Estera. smile
      a gdyby trafiła się jednak bliźniaczka (są tacy, co im usg przeoczyło tongue_out) to jeszcze Rozalka.
    • marlenka_p Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 18.03.12, 20:46
      Według mnie Estera i Rozalia mogą być jak najbardziej.
    • nati_28 Przemyślałam 19.03.12, 16:49
      I zastanawiają mnie imiona takie jak:
      Estera,
      Konstancja -pięknie, tylko niesamowity problem ze zdrobnieniami, a tak długie imię każdy będzie zdrabniał. Nie chciałabym aby córka była Kostką, czy Kostusią sad

Rozalia faktycznie zbyt kwiecista przy warzywnym nazwisku smile, choć coraz silniej mi się podoba
      Aurelia - zastanawia mnie

Emilię zostawiam na "potem". Tzn. już nie biorę pod ocenę w tym momencie, gdyż przeraża mnie popularność, stąd szukam alternatywy. Natomiast nadal nie wykluczam.
      • dalenia Re: Przemyślałam 19.03.12, 18:47
        Wszystkie 4 imiona (poza Emilią) są na mojej osobistej liście, więc wszystkie jak najbardziej popieram. Poza tą nieszczęsną Rozalią, która faktycznie odpada przy takim warzywnym nazwisku.

Aha, zdrobnienia od Konstancji, których ja ewentualnie będę używać to: Konsia, Kostanka, Kosia lub Tasia.
      • gaudencja Re: Przemyślałam 19.03.12, 21:24
        Konstancji do Waszego nazwiska bym nie ryzykowała, przynajmniej dopóki jest imieniem rzadkim. Aurelia natomiast jest świetna, na równi z Esterą. Emilia - nadal uważam, ze za miękka.
        • abiela Re: Przemyślałam 19.03.12, 22:07
          Nie czytałam całego wątku. Z wybranych imion najpiękniejsza jest Konstancja, ale Estera też jest świetna, takie imię z pazuremsmile
      • aneladgam Re: Przemyślałam 19.03.12, 23:25
        jeśli dobrze wnioskuję i nazwisko macie jak pewien pisarz, to pomimo uwielbienia dla Estery (oprócz cudnego brzmienia ma prześliczne znaczenie), to jednak zdecydowałabym się na Aurelię
    • kadia1 Re: Emilia, Estera, Rozalia, Antosia 06.04.20, 10:49
      Emilia śliczne imię.
      Nie znam małej Emilki ani małej Antoniny.
      W koło same Kornelie.

Polecam Gabrielę lub Katarzynę.
      Katarzyna teraz nikt nie nazywa tym imieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.