e-bellatrix 26.06.14, 11:24 Czekamy na naszego Leonarda. Imię już wybrane. Z uwagi na to, że jest to rzadkie imię mam pytanie do rodziców małych Leonardów jak to imię funkcjonuje w praktyce: 1. Jakie funkcjonują u Was zdrobnienia, czy są to zdrobnienia wymyślone razem z imieniem czy wyszły same w praniu. 2. Jak często używacie pełnego imienia, czy obcy ludzie poznając wasze dziecko używają pełnego imienia czy zdrobnień, jakie jest najczęściej narzucające się obcym ludziom zdrobnienie, czy jest to Leoś? 3. Czy dzieci w wieku przedszkolnym mają problem z wymową pełnej wersji imienia czy zniekształcają, jeżeli tak to jak. 4. Czy ludzie są zdziwieni tym imieniem. Proszę o podanie miłej lub niemiłej sytuacji związanej z tym imieniem. 5. Jak ma na drugie imię Wasz Leonard. Z góry dziękuję jeżeli zechcecie się podzielić ze mną tymi wiadomościami, mam nadzieję że rozwieją moje ostatnie wątpliwości. Moja córa pięcioletnia ma problem z wymową imienia Leonard, szczególnie z końcówką, mam też wrażenie że nie potrafi go zapamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meggan79 Re: Pytanie do mam Leonardów 26.06.14, 16:32 1.Mówimy Leo,Leoś,Leonek i Leonardzik;zdrobnienia wymyślone razem z imieniem 2.Czasem używamy pełnego imienia,ostatnio coraz częściej aby odróżnić synka od małych Leonów,których spotykamy w W-wie sporo(!);ludzie najczęściej mówią Leoś,raczej nie dziwią się,że mały ma tak na imię,ale ma 2 starsze siostry,z których jedna to Idalia,więc Leonard przy niej nie wydaje się rzadki 3.Ida miała właśnie 5 lat jak Leoś się urodził(teraz ma półtora roku)i nie miała kłopotów z wymową 4.Nie są zdziwieni jak już pisałam,raczej słyszymy,że to ładne i eleganckie imię;niemiłych sytuacji brak,miłe-to komplementy,że ciekawe imię 5.Leonard Antoni Reasumując-to imię to strzał w dziesiątkę,poza tym,że zdrobnienia są te same co w popularnym Leonie.Jak planujecie dać na drugie i jak ma na imię córka? Nie przejmowałabym się aż tak,każdy przecież zna Leonarda Cohena i Leonard nie jest aż tak rzadki wcale Odpowiedz Link Zgłoś
e-bellatrix Re: Pytanie do mam Leonardów 26.06.14, 17:30 Dziękuję meggan za wyczerpującą odpowiedź! Jeszcze nie mamy wybranego drugiego imienia, na razie szukam inspiracji, Leonard jest tak wymagający że trudno mi coś do niego zestawić. Najbardziej mi pasuje krótkie imię typu Wit, Roch albo Ludwik (po pradziadku). Córka to Michalina Alicja. Lubię długie imiona i lubię używać pełnych form, wiadomo że na codzień są w użyciu też zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
almostsure Re: Pytanie do mam Leonardów 27.06.14, 08:21 Hej, Z mojej 2-letniej praktyki: 1. w założeniu miał być Leo, aktualnie najczęściej jest Leoś, potem Leo, Leonek, Leon. Forma Leo jest niewygodna do odmiany - jedna ciocia mówi np. przyjdę do Lea - co mi średnio odpowiada. Leonardzik u nas nie funkcjonuje wcale. 2. Rzadko używamy pełnej formy z uwagi na wiek synka, obcy ludzie też sporadycznie jej używają. Najczęstsze zdrobnienie to Leoś, sporo osób mówi też Leon. 3. Te dzieci które znam poprawnie mówią Leoś, pełnej formy raczej nie miały okazji wymawiać. Natomiast nasz dwulatek, który generalnie bardzo ładnie mówi, zapytany o imię potrafi wymówić Leonard całkiem wyraźnie (z wyjątkiem r oczywiście). 4. Mieszkamy w dużym mieście, mimo to spotykałam się ze zdziwieniem otoczenia, ale równie często z reakcjami pozytywnymi, że imię oryginalne, ładne, dostojne itp. Na placach zabaw jako Leoś zupełnie nie dziwi, bo dość często spotykamy Leonów. 5. Leonard Jerzy (drugie imię na pamiątkę po dziadku) Jeśli Ci się podoba to nadawaj! Imię jest moim zdaniem bardzo męskie. Oryginalne, choć ostatnio chyba coraz częstsze zwł. w Warszawie. Nie jest natomiast udziwnione, no i na plus, że jest międzynarodowe. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
johnnorton Re: Pytanie do mam Leonardów 03.07.14, 17:50 1. Leoś 2. Tylko zdrobnienia 3. Nie 4. Nie 5. Apoloniusz Odpowiedz Link Zgłoś
e-bellatrix Re: Pytanie do mam Leonardów 12.11.14, 21:56 Z radością zawiadamiam, że pojawił się na świecie nasz Leonard Mikołaj. Dziękuję wszystkim, którzy utwierdzili mnie w wyborze imienia Odpowiedz Link Zgłoś
nowalij_ka0 Re: Pytanie do mam Leonardów 12.11.14, 22:32 Ogromne gratulacje! piękne imiona otrzymał synek. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Pytanie do mam Leonardów 12.11.14, 23:15 Prześliczne imię, a ile możliwości zdrobnień Gratuluję synka i pieknego zestawu imion. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Pytanie do mam Leonardów 13.11.14, 08:01 Gratulacje! Witaj Leonardzie . Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Pytanie do mam Leonardów 13.11.14, 09:17 Wielkie gratulacje!Czyżby też patriota?Nasz przedwczoraj skończył 2 latka i zaczął na siebie mówić Eloś Niech zdrowo rośnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
e-bellatrix Re: Pytanie do mam Leonardów 13.11.14, 10:44 Dzięki dziewczyny! Urodził się tydzień temu, ale dopiero wczoraj dorwałam się do komputera Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Pytanie do mam Leonardów 13.11.14, 15:19 Gratuluję imienia i synka Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Pytanie do mam Leonardów 13.11.14, 22:05 Serdecznie gratuluję! Rośnij zdrowo, Leonardzie Odpowiedz Link Zgłoś