ksiezna_pani1 16.02.13, 16:44 Co myślicie o Gerlindzie? Gerlinda podoba mi się od jakiegoś czasu; podoba mi się na tyle, że mogłabym rozważyć ją przy wyborze imienia dla swojej córki. . Gerlinda — imię żeńskie pochodzenia germańskiego, składające się z członów: Ger–, od stwniem. gēr — "włócznia z ostrym żelaznym grotem" oraz lind — "giętka, miękka, łagodna, przyjazna", może pod wpływem linte — "tarcza z drewna lipowego". Imieniny: 26 lutego oraz 3 grudnia. Do 1994 roku to imię odnotowano 59 razy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Gerlinda 16.02.13, 16:53 Nie podoba mi się. Na samym początku myślałam, że to imię męskie. Następne skojarzenie z drzwiami Gerda (nie wiem dlaczego). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gerlinda 16.02.13, 20:28 Mimo, że poszczególne człony tego imienia nie należą do moich ulubionych, Gerlinda podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Gerlinda 19.02.13, 14:15 Nie podoba mi się . Gerlinda kojarzy mi się z girlandą. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Gerlinda 20.02.13, 13:51 Odbieram je jako bardzo ciotkowate, nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Gerlinda 01.02.25, 15:56 Odkopuję wątek, bo sama chciałabym zadać dokładnie takie samo pytanie 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Gerlinda 02.02.25, 10:46 Gerlinda kojarzy mi się z imieniem jakiejś bajkowej księżniczki. Nie wyobrażam sobie Gerlindy - uczennicy IIIC albo Gerlindy - pracownicy banku. Samo imię brzmi dość ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Gerlinda 03.02.25, 01:45 Też mam takie właśnie silne skojarzenie z jakąś baśniową postacią, chyba dlatego, że Gerlinda brzmi bardzo podobnie do imienia czarownicy z "Czarnoksiężnika z Oz" (Glinda). Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Gerlinda 04.02.25, 15:56 To ten sam efekt wywołało we mnie spotkanie Serafiny w liceum 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Gerlinda 04.02.25, 20:48 Mam to samo skojarzenie. I z wyrazem dziewczyna, choć etymologia jest inna. Jest ciekawsza niż Galinda czy Glinda. Imię bardzo lubię i weszło na moją listę. Uwielbiam RL razem. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Gerlinda 03.02.25, 05:30 Imię bardzo mi się podoba, ale nie nadałabym, bo jest zupełnie nie w moim stylu. Podoba mi się zwłaszcza końcówka -linda, ale lubię też -yndę, np. Lucyndę. Rzeczywiście brzmią bajkowo, jak Arabella itp. W prawdziwym życiu mogłyby być pretensjonalne, choć akurat Gerlinda ma dość twardy początek, co neutralizuje klimat opery mydlanej. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Gerlinda 03.02.25, 09:51 Zdecydowanie nie w moim stylu. Nie lubię zbitki "rl", od razu kojarzy mi się z Marleną i Arletą, czyli sezonówkami sprzed lat. Odpowiedz Link Zgłoś