Dodaj do ulubionych

Imiona nie noszone

26.08.04, 12:30
gaudencja napisała:

> chciałam tylko zaznaczyć, że z faktu, że imię zostało nadane (i umieszczone
> u Rymuta), wcale jeszcze nie wynika, że to imię JEST. Bo czy jest na
> przykład imię Jeży, Dejzi, Katażyna czy Pałlina?

Z kontekstu wynika, że nosiciele takich imion u Rymuta są?!!!...
(to tak na marginesie, bo właściwie chciałem odwrotnie - nie o tych, co są,
choć ich nie ma, lecz o tych, co ich nie ma, choć są).

W którymś wątku pisano o jakimś imieniu, że nie ma ani jednego nosiciela
(bodajże o Achacym to było, ale może się mylę - nie znalazłem). W "Słowniku
imion" wydanym przez "Rozrywkę" - gdzieś mi się zawieruszył, więc podaruję
sobie przykłady - jest całe mnóstwo tak fantastycznych wynalazków, że pewno
znalazloby się z garść tuzinów takich, których nikt nie nosi.

Spytałem Cię, Gaudencjo, wtedy, na tamtym wątku, czy masz jakiś probierz
istnienia imienia. Temat, ku mojemu rozczarowaniu, nie chwycił   sad

Ale może dałoby się sporządzić taką listę (w celach ciekawostkowych) imion,
które są, choć nikt ich nie nosi? Niechby takim uproszczonym probierzem
istnienia była owa urzędowa lista imion z dawnych czasów (stwierdzająca
istnienie uwzględnionego na niej imienia, choć nie stwierdzająca nieistnienia
imion nieuwzględnionych). Czy w ogóle są takie przypadki?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Imiona nie noszone 27.08.04, 17:22
      reptar napisał:

> gaudencja napisała:
      >
      > > chciałam tylko zaznaczyć, że z faktu, że imię zostało nadane (i umieszczo
      > ne
      > > u Rymuta), wcale jeszcze nie wynika, że to imię JEST. Bo czy jest na
      > > przykład imię Jeży, Dejzi, Katażyna czy Pałlina?

> Z kontekstu wynika, że nosiciele takich imion u Rymuta są?!!!...

W rzeczy samej, niestety. Są. Jest na przykład też piecdziesieciu paru
      Zachariuszy (dane według Grzeni), choc imię to ma formę Zachariasz.

> W którymś wątku pisano o jakimś imieniu, że nie ma ani jednego nosiciela
      > (bodajże o Achacym to było, ale może się mylę - nie znalazłem).

Tak. Achacy, Achacjusz, Achacja; jeszcze później wykryliśmy też na forum
      Licynię i Licyniusza.

W "Słowniku
      > imion" wydanym przez "Rozrywkę" - gdzieś mi się zawieruszył, więc podaruję
      > sobie przykłady - jest całe mnóstwo tak fantastycznych wynalazków, że pewno
      > znalazloby się z garść tuzinów takich, których nikt nie nosi.

Hmmm... tylko że nie wiadomo, co to za słownik. W "Skarbczykuimion" też sa
      jakieś cudaczne wymysły.

> Spytałem Cię, Gaudencjo, wtedy, na tamtym wątku, czy masz jakiś probierz
      > istnienia imienia. Temat, ku mojemu rozczarowaniu, nie chwycił   sad

Wiesz, nie miałam czasu na długie, zasadnicze dyskusje o pryncypiach, a nikt
      inny, jak widać, nie był zainteresowany wink

> Ale może dałoby się sporządzić taką listę (w celach ciekawostkowych) imion,
      > które są, choć nikt ich nie nosi? Niechby takim uproszczonym probierzem
      > istnienia była owa urzędowa lista imion z dawnych czasów (stwierdzająca
      > istnienie uwzględnionego na niej imienia, choć nie stwierdzająca nieistnienia
      > imion nieuwzględnionych). Czy w ogóle są takie przypadki?

Bardzo fajny pomysł, z tym że ja moze chętniej bym skorzystała np. z
      kalendarium w Słowniku Grzeni (aaaaa, jeszcze lepiej! Jest taki jeden słownik,
      któy powinnam mieć za kilka dni, a w którym sa imiona nieuwzględnone u Grzeni).
      Nie znam tej urzędowej listy i nie wiem, skąd można by ją wziąć (jeśli masz do
      niej dostęp, to byłabym bardzo ciekawa, jak ona wygląda).

Pewien problem polega na tym, ze w kwestii istnienia osób noszących dane imię
      może rozstrzygać wyłącznie słownik Rymuta, w którym są dane sprzed 10 lat, w
      cześci już nieaktualne (np. Druzjanna - Rymut podaje, że jest jedna urodzona w
      latach 20-tych, ale obecnie rejestr PESEL nie uwzględnia już żadnej, co
      oznacza, że tamta pani musiała umrzeć - swieć Panie nad jej duszą; ponadto
      sporo osób musiało sie od tego czasu urodzic; UWAGA beachiara! to nie znaczy,
      że poddaję w wątpliwosc to, czy jakieś osoby sie w ciągu ostatnich 10 lat
      urodziły, tylko po prostu żartuję). Przydałoby sie wydanie 2-gie uaktualnione
      Rymuta, oj przydało....

To co, robimy takie zestawienie na danych z Rymuta? Na pewno byłoby ciekawe smile))
      • gaudencja Re: Imiona nie noszone 27.08.04, 17:42
        Nawiasem mówiąc, to ciekawe, że w kalendarzach figurują od dawna imiona, któe
        całymi latami nie są nadawane... Zawsze myślałam, że daty imienin podawane są
        dla KOGOS... Ale z drugiej strony kiedys nie było tak łatwo sprawdzic, czy dane
        imie ktoś w ogóle nosi, czy nie.
      • reptar Re: Imiona nie noszone 28.08.04, 23:30
        gaudencja napisała:

> Nie znam tej urzędowej listy i nie wiem, skąd można by ją wziąć (jeśli masz
        > do niej dostęp, to byłabym bardzo ciekawa, jak ona wygląda).

Właściwie to nie wiem, jak to jest (było) z tym urzędowym wykazem.
        Wydaje mi się, że rzeczywiście kiedyś coś takiego istniało, bo jakiś taki
        świstek urzędniczka wyjęła jak królika z kapelusza, ale co to dokładnie było?...
        nie wiem. Może blefowała? To było ładnych kilkanaście lat temu, a ja się zbyt
        dokładnie nie przyglądałem. Jeśli ktoś może się kompetentnie wypowiedzieć
        na temat tego urzedowego spisu, to byłoby świetnie. Sam już teraz jestem ciekaw.

Zresztą nie musiałoby to być akurat to źródło. Ostatnio w Grzeni (ale nie
        w "Słowniku imion", tylko "Słowniku nazw własnych") trafiłem na imiona Bega,
        Bratumił, Budzisław, Niegosława, Pęcisław... Jak myślicie, nosi ktoś takie?
        • gaudencja Re: Imiona nie noszone 28.08.04, 23:56
          reptar napisał:

> Właściwie to nie wiem, jak to jest (było) z tym urzędowym wykazem.
          > Wydaje mi się, że rzeczywiście kiedyś coś takiego istniało, bo jakiś taki
          > świstek urzędniczka wyjęła jak królika z kapelusza, ale co to dokładnie
          było?..

Kiedyś istniał wykaz, i trzeba było miec zgode RJP na nadanie imienia spoza
          wykazu. Chyba że się było w małżeństwie z cudzoziemcem. Nigdzie nie natrafiłam
          na ten spis w żadnej publikacji... Podobno były w nim też jakieś przedziwne
          imiona z kosmosu wziete (a może to było w pierwszym spisie, w latach 50-tych...)

> Zresztą nie musiałoby to być akurat to źródło. Ostatnio w Grzeni (ale nie
          > w "Słowniku imion", tylko "Słowniku nazw własnych") trafiłem na imiona Bega,
          > Bratumił, Budzisław, Niegosława, Pęcisław... Jak myślicie, nosi ktoś takie?

Jest Beda; begi nie ma. Jest za to - uwaga - Beger smile)) Bratumiłów w Rymucie
          jest 5-ciu, Budzisławów też, Niegosława jest jedna (to imię mi się akurat
          podoba), Pęcisława nie ma żadnego.
          • reptar Re: Imiona nie noszone 29.08.04, 19:23
            gaudencja napisała:

> Jest Beda; begi nie ma. Jest za to - uwaga - Beger smile)) Bratumiłów w Rymucie
            > jest 5-ciu, Budzisławów też, Niegosława jest jedna (to imię mi się akurat
            > podoba), Pęcisława nie ma żadnego.

No i proszę, ledwie parę przykładów i już sukces. No to może spiszę kolejne
            kilka (tak chaotycznie, bo nie przeszukam całego słownika):

Małomir
            Maksymin
            Eufemian
            Pęcisława
            Radowit
            Radociech
            Sulimir
            Sulirad
            Sulisław
            Sulisława
            Sulibor
            Sulichna
            Przybychna
            Przybygniew
            Przybygniewa
            Przybymir
            Przybymira
            Przybyrad
            Prudencjusz
            Budzimir
            Budzisława
            Sarbin
            Sarbina
            Salwiusz
            Akwila
            Akwilina

Rzucisz okiem do Rymuta? Coś czuję, że lista imion nie noszonych trochę się nam
            wydłuży.
            • gaudencja Re: Imiona nie noszone 29.08.04, 20:55
              reptar napisał:
              > No i proszę, ledwie parę przykładów i już sukces. No to może spiszę kolejne
              > kilka (tak chaotycznie, bo nie przeszukam całego słownika):

Już sprawdzam:

> Małomir
              - nie ma (jest za to Małochat, coś dla wielbicieli czatów na odwyku)

> Maksymin
              - jest czterech

> Eufemian
              - nie ma, jest tylko Eufemiusz

> Pęcisława
              - nie ma

> Radowit
              - jest ośmiu, ale nie ma żadnej Radowity

> Radociech
              - nie ma niestety

> Sulimir
              - jest trzech i jedna Sulimira

> Sulirad
              - nie ma niestety żadnego; Sulirady też.

> Sulisław
              - jest czternastu

> Sulisława
              - jest 23

> Sulibor
              - jest jeden

> Sulichna
              - nie ma żadnej; to w zasadzie zdrobnienie od wszystkich imion żeńskich
              zaczynajacych sie na "Suli-".

> Przybychna
              - analogicznie do Sulichny

> Przybygniew
              - nie ma żadnego, ale jest Przybigniew

> Przybygniewa
              - nie ma

> Przybymir
              > Przybymira
              - nie ma

> Przybyrad
              - jest jeden

> Prudencjusz
              - nie ma

> Budzimir
              - jest jeden

> Budzisława
              - jest siedemnaście

> Sarbin
              > Sarbina
              - jesteś pewien, że nie zrobileś błędu? Pobieżne przeszukiwanie internetowego
              Grzeni nie wykazało tych imion. Analogicznie sytuacja wygląda z imieniem Bega

> Salwiusz
              - jest czterech

> Akwila
              - są dwie

> Akwilina
              - jest osiemnaście

Podsumowujac, na razie na liście imion nienadanych jest:
              Achacja
              Achacjusz
              Achacy
              Bega
              Eufemian
              Licynia
              Licyniusz
              Małomir
              Małomira
              Pęcisław
              Pęcisława
              Prudencjusz
              Przybychna
              Przybygniew
              Przybygniewa
              Przybymir
              Przybymira
              Radociech
              Radociecha
              Radowita
              Sulichna
              Sulirad
              Sulirada
              • reptar Re: Imiona nie noszone 30.08.04, 14:33
                Cieszy mnie Twoje niedowierzanie, zwłaszcza że moje w wielu przypadkach było
                podobne   wink

Ale nie pomyliłem się. Sprawdziłem ponownie - Sarbin, Sarbina i Bega są w tej
                książce (to ta: ksiegarnia.pwn.pl/3716_pozycja.html ). Określenia dość
                skąpe, "imię żeńskie" albo "imię męskie", i nic więcej. Kilka kolejnych: Maron,
                Maruta, Ludmił, Ludolf, Ludolfina, Ludomił, Ludzisław, Wratysław, Wrocisław,
                Wrocisława, Krescencja, Krescencjusz, Krzesisław, Krzesisława, Odona...
                • reptar Re: Imiona nie noszone 02.09.04, 08:41
                  Im dalej w las, tym więcej drzew. Rety, czego w tym Grzeni nie ma!

Alodia
                  Genadiusz
                  Gerwin
                  Mroczesław
                  Lisetta
                  Bolemira
                  Bolemir
                  Wszemir
                  Wszerad
                  Wszeciech
                  Bojan
                  Bojana
                  Eufrozyna
                  Eulaliusz
                  Kasjana
                  Kanimir
                  Blizbor
                  Izasław
                  Godzisz
                  Rosław
                  Rosława
                  Benwenut
                  Benwenuta
                  Sieciesław
                  Sieciesława
                  Siedlewit

Nie nalegam, Gaudencji, żebyś każdy z tych przypadków sprawdzała w Rymucie
                  (chyba że Ci się taka robota spodobała), ale looknij przynajmniej na tego
                  Siedlewita i napisz, czy występuje tylko w woj. siedleckim.
                  • pejsaty Re: Imiona nie noszone 02.09.04, 09:06
                    zebys ty zobaczyl jakie sa imiona w rymucie... imiona, ktore istnieja jak
                    najbardziej, bo sa nadane i noszone. grzenia do rymuta ma sie jak roslinnosc
                    tundry do roslinnosci lasu tropikalnego. smile
                    • reptar Re: Imiona nie noszone 02.09.04, 09:25
                      Tylko Rymut odnotowuje każde nadanie - w tym sensie każdy ciąg liter ma szansę
                      stać się imieniem - a Grzenia te ciągi liter (wybrane) nobilituje, podnosi do
                      rangi "imienia słownikowego". Przyznasz, że to jednak inny kaliber. Intryguje
                      mnie, dlaczego taki np. "Blizbor" albo "Izasław" dostąpiły tego zaszczytu.
                      • pejsaty Re: Imiona nie noszone 02.09.04, 09:40
                        reptar napisał:

> Tylko Rymut odnotowuje każde nadanie - w tym sensie każdy ciąg liter ma
                        szansę
                        > stać się imieniem - a Grzenia te ciągi liter (wybrane) nobilituje, podnosi do
                        > rangi "imienia słownikowego". Przyznasz, że to jednak inny kaliber. Intryguje
                        > mnie, dlaczego taki np. "Blizbor" albo "Izasław" dostąpiły tego zaszczytu.

takich imion jak blizbor czy izaslaw bede bronil jak lwica mlodych. smile
                        to starodwane imiona slowianskie, z ktorych szczegolnie intrygujace i ciekawe
                        jest to pierwsze. sklada sie z dwoch elementow "bliz" (bliski) i "bor" (walka).
                        a izaslaw to co prawda imie wystepujace na rusi, ale ksiaze kijowski izaslaw
                        ozenil sie z gertruda, siostra kazimira odnowiciela, wiec w jakis sposob jest
                        zwiazane z dziejami polski. smile
                        • reptar Re: Imiona nie noszone 02.09.04, 10:43
                          Wyjaśnienie Izasława z wdzięcznością przyjmuję. Co do innych... hm, mam czasem
                          wrażenie, że ktoś próbuje bić rekord w liczbie odnotowanych imion i bierze
                          początki (Jaro-, Broni-, Bogu-, Sobie-, Jani-, Rado-, Gromi-, Przyby-, Suli-),
                          końcówki (-rad, -sław, -mir, -mił, -mierz, -mian, -gniew, -ciech, -wój, -gost),
                          i zestawia każde z każdym. Potem wydaje kalendarz strażacki, z którego Tomiwój,
                          Rościpełk i Wierzchogniew przy odrobinie szczęścia trafiają najpierw do jakiegoś
                          podrzędnego słownika imion, stamtąd do jakiegoś naukowego opracowania, i dalej.
                          I że taką genezę ma przynajmniej kilka imion - może nie Blizbor akurat, Lutomysł
                          czy Wrocisław - które można dziś znaleźć w słownikach imion.
                          • pejsaty Re: Imiona nie noszone 02.09.04, 11:06
                            Wyjaśnienie Izasława z wdzięcznością przyjmuję. Co do innych... hm, mam czasem
                            > wrażenie, że ktoś próbuje bić rekord w liczbie odnotowanych imion i bierze
                            > początki (Jaro-, Broni-, Bogu-, Sobie-, Jani-, Rado-, Gromi-, Przyby-, Suli-
                            ),
                            > końcówki (-rad, -sław, -mir, -mił, -mierz, -mian, -gniew, -ciech, -wój, -
                            gost),
                            > i zestawia każde z każdym.

a myslisz, ze jak kiedys dawni slowianie tworzyli imiona? wlasnie tak! i nie
                            tylko slowianie, dawni grecy czy germanie tez!
                            ps skrocona forma imienia wrocislaw jest imie wroclaw i od niego wlasnie
                            powstalo miasto, ktore sie tak nazywa. mazowiecka forma imienia wrocislaw jest
                            natomiast warcislaw, skrocane jako warsz i tak sie nazywal zalozyciel warszewy
                            (dzisiejsza pisownia miasta: warszawa). smile
                            • reptar Re: Imiona nie noszone 02.09.04, 12:00
                              pejsaty napisał:

> a myslisz, ze jak kiedys dawni slowianie tworzyli imiona? wlasnie tak!

Dobra, ale to jest coś, co bardziej podpada pod metodę Rymuta niż pod metodę
                              Grzeni. Czy nie należałoby zrezygnować z umieszczania w osobnym artykule
                              hasłowym Myślimira, Myślisławy i Niezamysła, a zamiast tego wrzucić na końcu
                              dzieła tablicę numer ileśtam i napisać, że każde utworzone według tej tablicy
                              też jest okej?
                              • pejsaty Re: Imiona nie noszone 13.09.04, 13:13
                                reptar napisał:

> pejsaty napisał:
                                >
                                > > a myslisz, ze jak kiedys dawni slowianie tworzyli imiona? wlasnie tak!
                                >
                                >
                                > Dobra, ale to jest coś, co bardziej podpada pod metodę Rymuta niż pod metodę
                                > Grzeni. Czy nie należałoby zrezygnować z umieszczania w osobnym artykule
                                > hasłowym Myślimira, Myślisławy i Niezamysła, a zamiast tego wrzucić na końcu
                                > dzieła tablicę numer ileśtam i napisać, że każde utworzone według tej tablicy
                                > też jest okej?
                                >

takie cos mozna by oczywiscie zrobic, ale jednak jedne imiona byly uzywane
                                czesciej niz inne. pewne imiona maja potwierdzenie w dokumentach, inne tylko w
                                nazwach powstalych od tcyh imion (np. nazwiska czy miejscowosci), a innych
                                istnienia wykluczyc nei mozna, choc nie ma zadnych sladow ich istnienia.
                                dlatego lepiej umiescic jak najwiecej zachowanych informacji o kazdym z imion
                                zamiast bezdusznej tabelki.
                                • reptar Re: Imiona nie noszone 13.09.04, 20:13
                                  pejsaty napisał:

> dlatego lepiej umiescic jak najwiecej zachowanych informacji o kazdym z imion
                                  > zamiast bezdusznej tabelki.

Gdyby rzeczywiście zamieszczono takie informacje, to nie byłoby tej dyskusji.
                                  Tymczasem hasła w omawianym "Słowniku nazw własnych" mają postać:

Mścibor "imię męskie"
                                    Mścigniew "imię męskie"
                                    Mścigniewa "imię żeńskie"
                                    Mścisław "imię męskie"
                                    Mścisława "imię żeńskie"
                                    Mściwoj "imię męskie"

co niesie tyle samo informacji, ile bezduszna tabelka, poza jakimś tam mglistym
                                  domniemaniem, że autor rzeczywiście mógł się *czymś* kierować. Zaufanie zamiast
                                  informacji, której tu nie ma. Jest jej, owszem, nieco więcej w następnym haśle:

Mściwój "imię książąt pomorskich"

i to ostatnie jest dla mnie dużo bardziej na miejscu niż wszystkie pozostałe
                                  wymienione wyżej.
                                  • pejsaty Re: Imiona nie noszone 14.09.04, 10:26
                                    masz racje. informacje typu Mścibor "imię męskie" to kpina z niezaspokojonej
                                    ciekawosci czytelnika. a przeciez grzenia napisal ciekawy slownik imion, gdzie
                                    podal sporo informacji, ograniczajac sie jednak do imion czesciej nadawanych.
                                    jest to pozycja wyjatkowa na rynku, bo niestety ksiazki o imionach jakie
                                    znajdujemy w ksiegarniach maja albo charakter naukowy (przez to sa naszpikowane
                                    specjalistycznym slownictwem) albo stanowia zbior belkotliwych stereotypow
                                    (kasie sa takie a takie, a zosie i gosie takie) i glupowatych wierszykow.
                          • gaudencja Re: Imiona nie noszone 02.09.04, 17:50
                            reptar napisał:

> Rościpełk i Wierzchogniew przy odrobinie szczęścia trafiają najpierw do
                            jakiego
                            > ś
                            > podrzędnego słownika imion, stamtąd do jakiegoś naukowego opracowania, i
                            dalej.
                            > I że taką genezę ma przynajmniej kilka imion - może nie Blizbor akurat,
                            Lutomys
                            > ł
                            > czy Wrocisław - które można dziś znaleźć w słownikach imion.

W porzadnych słownikach imion raczej nie, przecież językoznawcy szukają
                            pierwszych wystąpień danego imienia i podają datę, niekiedy bardzo odległą.
                      • gaudencja Re: Imiona nie noszone 02.09.04, 17:49
                        reptar napisał:

> Tylko Rymut odnotowuje każde nadanie - w tym sensie każdy ciąg liter ma
                        szansę
                        > stać się imieniem - a Grzenia te ciągi liter (wybrane) nobilituje, podnosi do
                        > rangi "imienia słownikowego".

..jest tak odbierany, wbrew swoim intencjom zresztą, bo sam we wstępie pisze,
                        iż jako że zajmuje sie każdym imieniem powyżej 200 nadań, to musiał uwzględnić
                        również imiona niezgodne z zasadami pisowni polskiej czy zaleceniami RJP.

Przyznasz, że to jednak inny kaliber. Intryguje
                        > mnie, dlaczego taki np. "Blizbor" albo "Izasław" dostąpiły tego zaszczytu.

Blizbor to imię, któe słyszałam wiele razy; jest to jednao z funkcjonujacych od
                        dawna imion słowiańskich. Izasława natomiast rzeczywiście nie słyszałam, nie
                        znam i nie rozumiem smile
                        • reptar Re: kryteria w Grzeniach 03.09.04, 09:56
                          gaudencja napisała:

> bo sam we wstępie pisze, iż jako że zajmuje sie każdym imieniem powyżej 200
                          > nadań, to musiał uwzględnić również imiona niezgodne z zasadami pisowni
                          > polskiej czy zaleceniami RJP.

Takie kryterium tobym rozumiał i akceptował, ale to nie ten słownik.
                          Kryterium >200 jest podane w "Słowniku imion", a ja zasypuję Cię przykładami
                          ze "Słownika nazw własnych", choć tego samego autora. Zresztą w dotychczasowym
                          toku tego wątku wyszło już, że nie odnotowano nadań Sulirady czy Przybygniewa,
                          więc *musiały* one pochodzić z innego klucza.

W Uwagach wstępnych "Słownika nazw własnych" Grzenia pisze nt. zasobu haseł tak:
                          "Słownik zawiera (...) Wśród nich znajdują się (...) często spotykane imiona
                          polskie i obce (...)". Tyle, jeśli chodzi o wyjaśnienia, które i dlaczego.
                          Do tego, jak wspomniałem, lakoniczne objaśnienia, właściwie formułki, "imię
                          męskie" lub "imię żeńskie". Zupełnie nie wiadomo, czym się kierowano, a szkoda.
                  • gaudencja Re: Imiona nie noszone 11.09.04, 12:32
                    Zabrałam sie do sprawdzania imion i oto co mi wyszło. Imiona nienadane (z
                    wymienionych przez Ciebie) to:

Achacja
                    Achacjusz
                    Achacy
                    Bega
                    Benwenut
                    Bolemir (ale za to jest Bolemierz)
                    Bolemira
                    Eufemian
                    Godzisz (są za to imiona, od których jest to skrót, np. Godzisław i Godzimir)
                    Kanimir
                    Licynia
                    Licyniusz
                    Ludolf
                    Ludolfina
                    Ludzisław
                    Małomir
                    Małomira
                    Mroczesław
                    Pęcisław
                    Pęcisława
                    Prudencjusz
                    Przybychna
                    Przybygniew
                    Przybygniewa
                    Przybymir
                    Przybymira
                    Radociech
                    Radociecha
                    Radowita
                    Rosław (jest za to Rościsław)
                    Rosława (i Rościsława)
                    Sarbin
                    Sarbina
                    Sieciesław (jest za to Sieciech)
                    Sieciesława
                    Siedlewit
                    Sulichna
                    Sulirad
                    Sulirada
                    Wratysław (jest za to kilka innych wersji tego imienia, znalazłam przy tym
                    imię "Wredzia" - urocze, prawda?)
                    Wrocisława (ale jest Wrócisława)
                    Wszeciech
                    Wszemir (jest Wszemił)

Maronów jest dwóch.
                    Maruta - jedna.
                    Ludmił - 5 osób.
                    Ludomił - 17 osób.
                    Wrocisław - jeden, w woj. łódzkim
                    Krescencja - 26 osób; do tego jeszcze kilka innych pisowni tego imienia)
                    Krescencjusz - 2 osoby, do tego jak wyżej
                    Krzesisław - 23 osoby
                    Krzesisława - 72 osoby
                    Odona - 18 osób
                    Alodia - 277 osób według Grzeni; to imię prawosławne , dawniej typowe dla
                    wschodniej Polski; obecnie bardziej znane we francuskiej wesji - Elodie.
                    Genadiusz - 127 osób
                    Gerwin - 5 osób
                    Lisetta - 2 osoby, do tego jeszcze wiele różnych pisowni tego imienia, ale
                    nadanych w pojedynczych przypadkach
                    Wszerad - 1 osoba
                    Bojan - 12 osób
                    Bojana - 7 osób
                    Eufrozyna - według Grzeni 967 osób
                    Eulaliusz - 3 osoby
                    Kasjana - już pisałam, 61 osób
                    Blizbor - 1 osoba
                    Izasław - 8 osób
                    Benwenuta - 1 osoba

> Nie nalegam, Gaudencji, żebyś każdy z tych przypadków sprawdzała w Rymucie

Mogę jeszcze coś posprawdzać w wolnej chwili, ale koniecznie napisz to w
                    porzadku alfabetycznym, bo dotychczasowy układ przysparza bardzo dużo pracy.
                    • gaudencja Re: Imiona nie noszone 03.04.05, 00:01
                      gaudencja napisała:

Uzupełniam listę imion nienoszonych o nienadane imiona z wątku Adziuni:

Achacja
                      Achacjusz
                      Achacy
                      Bega
                      Benwenut
                      Bolemir (ale za to jest Bolemierz)
                      Bolemira
                      Eufemian
                      Ferreriusz
                      Godzisz (są za to imiona, od których jest to skrót, np. Godzisław i Godzimir)
                      Kanimir
                      Licynia
                      Licyniusz
                      Ludolf
                      Ludolfina
                      Ludzisław
                      Małomir
                      Małomira
                      Melaniusz
                      Mroczesław
                      Pachomiusz
                      Pęcisław
                      Pęcisława
                      Prudencjusz
                      Przybychna
                      Przybygniew
                      Przybygniewa
                      Przybymir
                      Przybymira
                      Radociech
                      Radociecha
                      Radowita
                      Rosław (jest za to Rościsław)
                      Rosława (i Rościsława)
                      Sarbeliusz
                      Sieciesław (jest za to Sieciech)
                      Sieciesława
                      Siedlewit
                      Sulichna
                      Sulirad
                      Sulirada
                      Turybiusz
                      Wratysław (jest za to kilka innych wersji tego imienia)
                      Wrocisława (ale jest Wrócisława)
                      Wszeciech
                      Wszemir
    • aga_piet Re: Imiona nie noszone 29.08.04, 00:00
      A mnie od zawsze fascynuje imię Bonawentura, a nie spotkalam żadnego, nawet nie
      czytałam o żadnymsmile
      • gaudencja Re: Imiona nie noszone 29.08.04, 00:05
        aga_piet napisała:

> A mnie od zawsze fascynuje imię Bonawentura, a nie spotkalam żadnego, nawet
        nie
        >
        > czytałam o żadnymsmile

Proszę bardzo: Bonawentura - imię to nosiło 222 Polaków w czasach opracowywania
        słownika Grzeni. Czyli jest to imię jeszcze nieco rzadsze niż Zoja monikij1,
        ale znacznie częstsze, niż imię mojego synka smile A skoro Cię fascynuje, to może
        w sprzyjających okolicznościach przyrody odwaz się na nie dla swojego dziecka,
        zobaczysz jaka to satysfakcja nadać dziecku wymarzone imię smile
        • aga_piet Re: Imiona nie noszone 30.08.04, 19:48
          Dzięki, ale swoją prokreacyjną normę już wyrobiłamsmile)) Fascyuje mnie to imię,
          ale nie chciałabym nazwać nim synka. Chociaż... może w przyszłości wnuk... Może
          któreś z moich dzieci będzie chciało „dziwacznie” nazwać potomka i będę jedną z
          nielicznych nie zgorszonych.
          A tak na marginesie, imiona moich dzieci też nie są zbyt popularne, ale do
          miejsca w Waszej księdze im daleko.
          Pozdrawiam
          Aga
        • monikaj1 Re: Imiona nie noszone 02.09.04, 12:07
          gaudencja napisała:

> aga_piet napisała:
          >
          > > A mnie od zawsze fascynuje imię Bonawentura, a nie spotkalam żadnego, naw
          > et
          > nie
          > >
          > > czytałam o żadnymsmile
          >
          > Proszę bardzo: Bonawentura - imię to nosiło 222 Polaków w czasach
          opracowywania
          >
          > słownika Grzeni. Czyli jest to imię jeszcze nieco rzadsze niż Zoja monikij1,
          > ale znacznie częstsze, niż imię mojego synka smile

No proszę, kto by pomyślał???? Tylko 222 - a ja jednego znałam i to bardzo
          dobrze: przemiły starszy pansmile
    • adziunia Re: Imiona nie noszone 02.09.04, 19:25
      Z ciekawosci zapytam ile osob w Polsce nosi imie: Kasjana, Gabin i Emeryk??
      • gaudencja Re: Imiona nie noszone 02.09.04, 19:30
        adziunia napisała:

> Z ciekawosci zapytam ile osob w Polsce nosi imie: Kasjana, Gabin i Emeryk??

Emeryk - 120 osób według Grzeni, Kasjana - 61 osób według Rymuta, Gabin - nie
        ma takowych, ale jest jedna Gabina. Resztę sprawdzę w miarę wolnego czasu smile
      • monikaj1 Re: Imiona nie noszone 02.09.04, 19:32
        Emeryk - występuje u Grzeni: 120 użytkowników, Rymut podaje 108.
        Kasjana - 61 posiadaczek,
        Gabin - nie ma: jest za to jedna Gabina.
        • adziunia Re: Imiona nie noszone 03.09.04, 14:41
          Wow Kasjana jest takim rzadkim imieniem?? Ja znałam jedną Kasjanę smile Pozostałym
          imion nie dziwie sie ze sa mało popularne chociaz Gabin wyglada jak odpowiednik
          amerykanskiego Gavin.
          • gaudencja Re: Imiona nie noszone 02.04.05, 23:54
            adziunia napisała:

Gabin wyglada jak odpowiednik
            >
            > amerykanskiego Gavin.

Według słownika Ossolineum po polsku imię to brzmi Gawin, ew. Gawiniusz, a nie
            Gabin.
    • zojka Re: Imiona nie noszone 12.09.04, 09:19
      Bonawentura to Niemojowski był. W Historii się pałętał.
      CO lepsze moja koleżanka wzięła sobie to imię na bierzmowaniu smile
      Ciekawe jak przedstawia się sytuacja z innymi męskimi imionami kończącymi się
      na a? Barnaba?

A Zbylut? Są jakieś Zbyluty w Polsce?
      • gaudencja Re: Imiona nie noszone 12.09.04, 09:43
        zojka napisała:

> CO lepsze moja koleżanka wzięła sobie to imię na bierzmowaniu smile

szkoda, że nie Kosma wink Albo Zawisza wink

> Ciekawe jak przedstawia się sytuacja z innymi męskimi imionami kończącymi się
        > na a? Barnaba?

194 osoby.

> A Zbylut? Są jakieś Zbyluty w Polsce?

W 1994 roku było 7 osób o tym imieniu.
        • reptar Re: Imiona nie noszone 13.09.04, 01:31
            Jedno z dziwniejszych imion, na jakie się ostatnio natknąłem, to Gołda.
            Jest w "Wielkim słowniku ortograficznym PWN". Wygląda to mniej więcej tak:

Gołda (imię) Gołdzie, Gołdę
          gołda (tania wódka) -łdzie, -łdę; gołd

Z powyższego trudno wywnioskować, czy to męskie, czy żeńskie.
          • gaudencja Re: Imiona nie noszone 13.09.04, 06:53
            reptar napisał:

>   Jedno z dziwniejszych imion, na jakie się ostatnio natknąłem, to Gołda.
            >   Jest w "Wielkim słowniku ortograficznym PWN". Wygląda to mniej więcej tak
            > :
            >
            > Gołda (imię) Gołdzie, Gołdę
            (ciach)
            >   Z powyższego trudno wywnioskować, czy to męskie, czy żeńskie.

Gołda Tencer - jedna z najbardziej znanych artystek polskich śpiewająca piesni
            żydowskie:
            tinylink.com/?sdwRqNoIoa
            • danwar2 Re: Imiona nie noszone 09.04.05, 01:03
              Gołda - inne formy: Golda, Gołde (co w jidysz znaczy: Złota).

Imię żydowskie - nosiła też pani premier Izraela - Golda Meir (z domu Mabowicz,
              ur. w Kijowie 1898, zm. w Izraelu 1979).
        • isma Re: Imiona nie noszone 11.03.05, 15:18
          Zbylut Grzywacz - zmarly niedawno krakowski plastyk
      • blaszka333 Re: Imiona nie noszone 31.01.05, 15:22
        Zbylut Grzywacz-krakowski malarz- chyba juz nieżyjacy
    • lukrecja_mniam Re: Imiona nie noszone 23.01.05, 00:37
      to ja dorzucam Demetrię. Rymut nie podaje, a imie w kalendarzu znalazłam i
      bardzo sie z nim zzyłam.
      • gaudencja Imiona nienoszone 25.01.05, 16:12
        ...a ja dorzucam świeże odkrycie - Melaniusza.
    • maria.antonina Chodzi o Jerzego i Katarzynę? 03.02.05, 10:02

> gaudencja napisała:
      >
      > > przykład imię Jeży, Dejzi, Katażyna czy Pałlina?
      • grzalka Re: Chodzi o Jerzego i Katarzynę? 03.02.05, 13:07
        Spotkałam jednego Achacjusza (lat około 6).
        No, chyba, że to był Akacjusz, głowy nie dam..
        • gaudencja Achacjusz 03.02.05, 15:21
          grzalka napisała:

> Spotkałam jednego Achacjusza (lat około 6).
          > No, chyba, że to był Akacjusz, głowy nie dam..

Oooo! Fantastyczna wieść, dziękuję! smile
      • gaudencja Re: Chodzi o Jerzego i Katarzynę? 03.02.05, 15:22
        maria.antonina napisała:

>
        >
        > > gaudencja napisała:
        > >
        > > > przykład imię Jeży, Dejzi, Katażyna czy Pałlina?

Rodzicom zapewne chodziło o Jerzego i Katarzynę, ale niestety w tym przypadku
        urzędnik oficjalnie zarejestrował imiona z błędem... Ostatnio moim ulubionym
        przypadkiem z Rymuta jest imię Wredzia.
        • forencja Re: Chodzi o Jerzego i Katarzynę? 03.02.05, 19:12
          gaudencja napisała:
          >Ostatnio moim ulubionym
          > przypadkiem z Rymuta jest imię Wredzia.

A moimi Szyja i Cytryna smile Niektórzy to dopiero mają fantazję... Szkoda, że nie
          zdają sobie konsekwencji ze swoich wyborów...

Pozdrawiam, Magdalena
          • forencja Re: Chodzi o Jerzego i Katarzynę? 03.02.05, 19:13
            forencja napisała:
            Szkoda, że nie
            >
            > zdają sobie konsekwencji ze swoich wyborów...

Miało być oczywiście "nie zdają sobie sprawy z konsekwencji swoich wyborów" smile

Pozdrawiam!
            • gaudencja Imiona niestety noszone 03.02.05, 21:51
              forencja napisała:

> forencja napisała:
              > Szkoda, że nie
              > >
              > > zdają sobie konsekwencji ze swoich wyborów...
              >
              > Miało być oczywiście "nie zdają sobie sprawy z konsekwencji swoich wyborów" smile

big_grin Dobre!
              A Szyja chyba miała być Shią, tylko zapisaną fonetycznie. Cóż... Z tej serii
              jest jeszcze Głowa (jedna) i trzy Kostki, a raczej trzech chłopców o imieniu
              Kostka. No i, za przeproszeniem, niestety dwie khmmm... Cipy. Olaboga!
              • lukrecja_mniam Re: Imiona niestety noszone 05.02.05, 11:31
                > No i, za przeproszeniem, niestety dwie khmmm... Cipy. Olaboga!

Smiac sie czy plakac? Tym biednym Cipom pewnie niezbyt do smiechu.
              • linews Re: Imiona niestety noszone 08.02.05, 22:06
                gaudencja napisała:

>
                > big_grin Dobre!
                > A Szyja chyba miała być Shią, tylko zapisaną fonetycznie. Cóż... Z tej serii
                > jest jeszcze Głowa (jedna) i trzy Kostki, a raczej trzech chłopców o imieniu
                > Kostka. No i, za przeproszeniem, niestety dwie khmmm... Cipy. Olaboga!

Nie, Szyja to imię męskie pochodzenia żydowskiego. Takie imię nosił jeden z profesorów statystyki na AE we Wrocławiu.

Imię Cipa też może mieć żydowskie korzenie. W zbiorze opowiadaN H.Krall "Taniec na cudzym weselu" jedną z bohaterek jest Cypa - więc może to inna wersja zapisu tego imienia.
                • gaudencja Re: Imiona niestety noszone 09.02.05, 17:13
                  linews napisała:

> gaudencja napisała:

> > A Szyja chyba miała być Shią, tylko zapisaną fonetycznie. Cóż... Z tej se
                  > rii
                  > > jest jeszcze Głowa (jedna) i trzy Kostki, a raczej trzech chłopców o imie
                  > niu
                  > > Kostka. No i, za przeproszeniem, niestety dwie khmmm... Cipy. Olaboga!
                  >
                  > Nie, Szyja to imię męskie pochodzenia żydowskiego. Takie imię nosił jeden z
                  pro
                  > fesorów statystyki na AE we Wrocławiu.

Moze, ale 13 Szyj w Polsce jest kobietami. Nadal więc podejrzewam Shię.

> Imię Cipa też może mieć żydowskie korzenie. W zbiorze opowiadaN
                  H.Krall "Taniec
                  > na cudzym weselu" jedną z bohaterek jest Cypa - więc może to inna wersja
                  zapis
                  > u tego imienia.

Jest to skojarzenie dosć oczywiste, i tak zapewne jest. Co nie zmienia faktu,
                  iż Cipa jest nie do przyjęcia...
                  • szaraiwka Re: Imiona niestety noszone 09.02.05, 22:34
                    A skoro zeszlo na imiona zydowskie lub takiej proweniencji to czy sa w Polsce
                    jeszcze Srule i Moszki (Srul i Mosze)? Z dzieciństwa pamietam ze kto pierwszy
                    ten krol a kto ostatni srul....
                    • alija4 Re: Imiona niestety noszone 04.04.05, 17:57
                      Mosze to oczywiscie Mojżesz, a Srulek to zdrobnienie od pięknego imienia
                      Izrael/Israel. Na pewno jest jeszcze kilku 'użytkowników'
                • herbarium Re: Imiona niestety noszone 07.03.05, 18:13
                  Przepraszam, że się czepiam, Szysa Bronsztejn był profesorem nie na AE, tylko
                  na wydziale prawa UWrsmile
                  • herbarium autokorekta 07.03.05, 18:15
                    nie szysa, tylko Szyja, oczywiście (echchwink)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.