aniadm 14.10.04, 21:38 Wpadł mi w ręce sierpniowy "Twój Styl", w którym znalazłam bardzo którka notke na temat imion. Przepisywac w całości nie będę (az taka krótka to ona nie jest), ale streszczę: Dr Krystyna Doroszewicz i dr Ewa Stanisławiak (psycholożki) przebadały odbiór 113 imion żeńskich. cytat: "...nasze imię może w jednej chwili wywołać dobre lub złe nastawienie otoczenia, pomóc nam lub zaszkodzić. Imiona używane zbyt powszechnie często pozbawiają noszące je osoby indywidualności, a te rzadkie i oryginalne mogą sprawić, że właściciel zamyka sie w sobie." Okazało się, że tylko dziewięć imion żeńskich nie wywołuje żadnych skojarzeń (m.in. Barbara, Ewelina, Marta, Monika, Adela). Wszystkie pozostałe nasuwają ludziom skojarzenia na temat właścicielki. "Łagodnie brzmiące nastrajają lepiej, nawet nauczycielki w szkołach nieświadomie faworyzują ich posiadaczy. Wymyślne każą być ostrożnym. Warto o tym pamietać, nadając imie dziecku. Bonawentura? Pomysł nie najlepszy, bo jego wyniosłość od pierwszej chwili stwarza dystans. Anna? Też niekoniecznie, to imie jest najpopularniejsze na świecie, podpisuje się nim 95 milionów kobiet." Skojarzenia: Aniela - flegmatyczka Wiktoria - zawsze wychodzi na swoje Anita - pobudliwa Karina - dynamiczna Maria - łatwo się z nia dogadać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
itsola Re: imiona a skojarzenia 14.10.04, 22:47 Witaj ! Oczywiscie,ze mam skojarzenia z co niektorymi imionami: ANNA -flegmatyczna blondynka JUSTYNA-spokojna,ruduwlosa DARIA-zadzierajaca nosa,inteligentna MALGOSIA-bardzo przebiegla ,rozrabiara ALEKSANDRA-spokojna,zdyscyplinowana KATARZYNA-ruchliwa,roztrzepana Kaska EWA-rozrywkowa,ciagle w dobrym humorze To na dzis tyle Pa Ola-chociaz sama nie taka spokojna Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona a skojarzenia 15.10.04, 02:12 Mam (albo miałam, bo jużmogłam ją wyrzucić) całą ksiązkę (a raczej - broszurkę) tych pań z badaniami sprzed lat już może 10, na której jak sądzę opierają sie w całej dalszej działalności pisemkowo-kobiecej. W tejże książeczce jest jeden artukuł, a całą jej resztę zajmują cechy przypisywane różnym imionom, przystepnie rozpisane w tabelce za pomocą kolorowych kwadracików i trójkącików (alibo nawet kółek). Krótko mówiąc, książka robi wrażenie bycia bardzo powiezchowną, a badania - starymi i choć idea zbadania skojarzeń jest ciekawa, to nie przywiązywałabym sie za bardzo do wyników osiągniętych przez te panie. Jeśli będę miała czas i dokopię się do tej ksiązki, sprawdzę też próbę, na jakiej były robione badania, ale podejrzewam, że daleko jej do reprezentatywności i odpowiedniej liczby (bo mało kogo na zrobienie badań na takiej próbie stać). Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: imiona a skojarzenia 25.10.04, 19:30 uspokoilas mnie. Jak sie dokopiesz, daj znac Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona a skojarzenia 25.10.04, 20:52 Znalazłam tę książkę. Nie zdążę jej teraz bardziej szczegółowo opisać, ale oprócz cech rozpisanych w punktach ma ona też kilka opisów bardziej szczegółowych. I tak, panie zbadały, ze następujące imiona niosa ze sobą nastepujące skojarzenia: Monika - dobra uczennica, niska Joanna - dobra uczennica, mało atrakcyjna fizycznie Małgorzata - dobra uczennica, ekstrawertywna, mało atrakcyjna, niska Anna - dobra uczennica, samowolna, mało artakcyjna fizycznie Paweł - raczej samowolny, zdecydowany, jasnowłosy, ładny [a guzik; znam Pawła bruneta - przyp. mój] Piotr - raczej samowolny, ładny, szczupły (badania były robione na nauczycielkach i na przyszłych nauczycielkach) Wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: imiona a skojarzenia 26.10.04, 00:07 Te nauczycielki to mialy ( maja) bardzo ograniczony zasob slownictwa )) Wystarczy, dzieki serdeczne Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: imiona a skojarzenia 26.10.04, 09:25 To fakt. Natomiast mam wrażenie, że od tego czasu te panie musiały zrobić jakieś nowe badania, bo nawet Twój Styl nie streszczałby starej książki... Mnie by bardzo interesowały wyniki takich badań, oczywiście zaleznie od metody przeprowadzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzankak Re: imiona a skojarzenia 26.10.04, 01:14 myślę, że kazdy ma jakieś skojarzenia z imionami i zalezy to od osób, które znamy. Ja miałam problem z wyborem imienia dla dziewczynki, bo jestem nauczycielem i co pomyślałam o jakimś imieniu to przypominała mi się uczennica, nie zawsze miła, tak więc córka ma na imie Amelia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: imiona a skojarzenia 26.10.04, 04:57 Dziwie sie, ze naukowcy marnuja czas na takie glupoty. Czy nie maja juz pomyslow na prawdziwa pracae naukowa? Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: imiona a skojarzenia 26.10.04, 09:40 luźne skojarzenia - oczywiście nie miałam zamiaru nikogo urazić Odpowiedz Link Zgłoś