Dodaj do ulubionych

Imię dla chłopca

16.05.21, 20:36
Koleżanka rozważa 4 imiona dla swojego pierwszego dziecka. Jakie Waszym zdaniem jest najładniejsze? Jeśli chodzi o popularność to nie ma ona dla nich żadnego znaczenia smile
Filip
Maksym
Bruno/Brunon
Marcel/Marceli
Obserwuj wątek
    • chayah Re: Imię dla chłopca 16.05.21, 20:38
      Bruno albo Brunon 🙂 Bruno bez "n" jest mi bardzo bliski 😍
    • ajszak Re: Imię dla chłopca 16.05.21, 21:33
      FILIP - lubię (sama mam syna Filipa - maz wybral imię, bo ja chcialam Blażeja 😉), bardzo popularne, mnóstwo zdrobnien.
      Marcel / Marceli - podoba mi się, ale obawialabym sie ze Marceli będzie ciagle blednie pisany i ciagle trzeba będzie tlumaczyc ze,Marceli nie jest Marcelem...
      Bruno/Brunon - nie moj typ i nie nadalabym
    • sulika Re: Imię dla chłopca 16.05.21, 22:00
      Żadne nie do k on ca w moim stylu
      1. Maksym
      2. Bruno
      3. Filip
    • paula.anna Re: Imię dla chłopca 16.05.21, 22:13
      Bruno(n).
      Ja pewnie nie odważyłabym się na wersję bez n na końcu- nie zdzierżyłabym błędnej/ braku odmiany imienia mojego dziecka.
      Marceli i tak byłby pewnie głównie Marcelem- dla mnie taka opcja odpada.
      Maksyma doceniłabym u kogoś.
      Filipa nie lubię, mam go dość z przedszkola, placu zabaw.
    • aledziwok Re: Imię dla chłopca 17.05.21, 01:37
      Chyba Bruno, aczkolwiek żadne z wyżej wymienionych imion mi się nie podoba. Filip jest obiektywnie ładnym imieniem dla mnie, ale dla mnie akurat popularność ma znaczenie. Maksym okej, ale bez szału. Marcel/Marceli - ta opcja podobna mi się najmniej, bardzo nie lubię tego imienia. A wiec w kolejności od najładniejszego jak dla mnie : Bruno, Filip, Maksym, Marcel/Marceli.
    • ilia.1 Re: Imię dla chłopca 17.05.21, 05:25
      Wszystkie podame imiona podobaja mi sie z lekka przewaga Maksa.
      Sugestie: Teodor, Kornel, Hubert, Wiktor, Konrad, Roch, Feliks, Konstanty, Aleksander, Julian, Juliusz, Mikołaj, Nikodem, Iwo, Olaf, Klemens, Leon(ard), Leopold, Hugo, Ksawery, Ernest, Henryk.
    • losninos Re: Imię dla chłopca 17.05.21, 07:26
      Brunon albo Maksym!
    • annthonka Re: Imię dla chłopca 17.05.21, 10:50
      Z tych podanych, no ewentualnie Maksym.
      Filipa nie lubię, Bruno będzie kłopotliwy w odmianie, a Marceli będzie Marcelem.

Szukałabym dalej.
    • boy_named_sue Re: Imię dla chłopca 17.05.21, 11:43
      1. Bruno
      2. Marceli
      3. Maksym
      4. Filip
      Ta kolejność. Marcel dla mnie odpada, Brunon łatwiejszy w obsłudze, przynajmniej nikt nie będzie odmieniał Bruna, Brunem.
    • dalenia Re: Imię dla chłopca 17.05.21, 15:30
      Brunon - ta wersja z "n", bo Bruno może być kłopotliwy w odmianie.

Dość podoba mi się też Marceli i Maksym. Filip ujdzie, choć to nie mój typ. Na pewno odrzuciłabym Marcela, bo dla mnie pretensjonalny.
    • karola1705 Re: Imię dla chłopca 18.05.21, 00:00
      Z tych czterech bardzo lubię Brunona więc wybrałabym jego. Filipów jest przesyt, osobiście nie widzę w tym imieniu niczego fajnego. Maksym chyba i tak funkcjonowałby jako Maks/Maksiu,a Marceli byłby notorycznie mylony z Marcelem. Szczerze doceniłabym u kogoś, ale sama bym nie nadała.
      • chayah OT 19.05.21, 14:01
        Karola, co u Ciebie? 😘 Wiadomo już, kiedy Staś pokaże się światu?... 😉
        • karola1705 Re: OT 19.05.21, 23:58
          Chayach dziękuję 😘Termin mamy na 17 lipca smile Staś troszkę zaczął się pchać na ten piękny świat,a to jeszcze nie pora na niego. Liczę na to,że jeszcze kilka tyg damy radę. Możliwe,że urodzi się troszkę wcześniej bo coś mu spieszno. Na pewno dam znać gdy pojawi się na świecie 😊
          • mamaitwinsy Re: OT 20.05.21, 02:58
            3mam kciuki, żeby Stasiu jeszcze poczekał!
            Wszystkiego dobrego dla Was smile
            • karola1705 Re: OT 20.05.21, 08:14
              Mamaitwinsy dziękuję pięknie 😘
    • polik17 Re: Imię dla chłopca 18.05.21, 14:12
      Mi osobiście z wymienionych imion podoba się najbardziej Marcel albo Marceli smile Nigdy w sumie nie rozumiałam popularności Filipa, bo dla mojego ucha to imię nie ma w sobie żadnego uroku i kojarzy mi się z lipą, dlatego zdecydowanie odrzuciłabym go. Od Maksyma wolę dłuższego Maksymiliana, tak bardziej pełniej mi brzmi, choć Maksym też nawet może być big_grin Z kolei Bruno/Brunon nie jest w moim guście, ale doceniłabym to imię u kogoś. Czyli podsumowując, ja zdecydowałabym się na Marcela albo Marcelego, bardzo mi się podobają smile
    • nut_elka Re: Imię dla chłopca 19.05.21, 14:07
      Marcel i Marceli został definitywnie odrzucony. Kumpela chce najbardziej Brunona w wersji Bruno, a mąż jest za Filipem. W Maksymie przeszkadza im, że dla większości będzie Maksem. Dodatkowo minusem jest wyjaśnianie, że nie jest Maksymilianem smile

Mi osobiście trochę ciężko im coś doradzić, bo Bruno brzmi mi tak mocno zagranicznie i wiem, że może wzbudzać mieszane odczucia u wielu osób smile
      • adalwinka Re: Imię dla chłopca 19.05.21, 14:12
        Dla mnie Bruno wcale nie jest zagraniczny. Dużo bardziej podoba mi się od Filipa, którego nigdy nie lubiłam (nie podoba mi się to "ili" w środku). I jest znacznie ciekawszy.
        • nut_elka Re: Imię dla chłopca 19.05.21, 14:16
          Wiem, że nie jest. To takie moje subiektywne odczucie co do tego imienia. Rozumiem tez argumenty koleżanki, bo akurat Bruno jest krótki, nowoczesny i brzmi w wielu językach tak samo.
      • paula.anna Re: Imię dla chłopca 19.05.21, 14:35
        Cieszę się, że zrezygnowali z Marcela.
        O Maksymie mam podobne "przemyślenia", jak oni.
        Trzymam kciuki za Brunona!
        Nie dla Filipa 😉.
        • chayah Re: Imię dla chłopca 19.05.21, 20:45
          I ja trzymam kciuki za Brunona! smile
          I też myślę to samo o Maksymie... wink
          Do Filipa nic nie mam, ale swojego czasu spotykałam tyle Filipków, że powoli czułam przesyt tongue_out
      • dalenia Re: Imię dla chłopca 20.05.21, 09:55
        Dla mnie Bruno nie brzmi zagranicznie. Jeśli nie obawiają się mieszania odmiany, to jestem za Brunem - ma wiele fajnych zdrobnień, a pełna wersja jest taka konkretna. Filip dla mnie zbyt "lilający", do tego nie przepadam za zdrobnieniami (Filipek i co więcej? Fifi? Mógłby być Filek, ale przyznam, że nie znam żadnego Filipa tak nazywanego). Do tego też imię jest dla mnie zbyt częste, a przez to trochę nudne.
        • dalenia Re: Imię dla chłopca 20.05.21, 09:56
          O matko, właśnie zauważyłam, że sama pięknie odmieniłam Brunona .. tongue_out No właśnie, tego bym się obawiała - odruchowego skracania do Bruna.
          • chayah Re: Imię dla chłopca 20.05.21, 10:04
            Mnie to skracanie do Bruna powstrzymuje przed wciągnięciem Brunona na listę imion dla synka, gdybym miała mieć takowego... Brunon z "n" już mi nie podchodzi... A Bruno bez "n" jest bardzo bliski mojemu sercu. Ale skracanie do Bruna albo - co gorsza! - zupełne nieodmienianie przyprawia mnie o zawał tongue_out
    • nut_elka Re: Imię dla chłopca 19.05.21, 14:13
      Może podpowiecie jakieś inne imiona? Z tego co wiem to podobają im się imiona krótkie, raczej nowoczesne, bez polskich znaków, łatwo tłumaczone za granicą.
      • paula.anna Re: Imię dla chłopca 19.05.21, 14:40
        Gustaw
        Feliks
        Adam
        Artur
        Leon
        Albert

Oskar
        Emil
        Eryk
        Igor
        • eleanor_tilney Re: Imię dla chłopca 19.05.21, 19:13
          I jeszcze Tytus I Joachim
      • sulimira Re: Imię dla chłopca 19.05.21, 20:39
        Milan, Kosma, Bogdan, Julian, Dorian
        Hektor, Lotar, Doman, Eryk
      • sulimira Re: Imię dla chłopca 20.05.21, 18:22
        Sambor
    • eleanor_tilney Re: Imię dla chłopca 19.05.21, 19:10
      Bruno
    • sulimira Re: Imię dla chłopca 19.05.21, 20:42
      Miron, Roman
    • nut_elka Re: Imię dla chłopca 20.05.21, 22:59
      Poza Filipem do listy doszedł jeszcze Jeremi i Leon. Aczkolwiek nazwisko jest odzwierzęce i Leon moim zdaniem średnio pasuje. Bruno na razie zszedł na koniec listy. Przedstawiłam koleżance „minusy” tego imienia tj. dwie różne wersje pełnej formy imienia i trudna odmiana.
      • dalenia Re: Imię dla chłopca 20.05.21, 23:23
        O, Jeremi jest super! Mój głos na niego smile
      • paula.anna Re: Imię dla chłopca 21.05.21, 07:23
        To w takim razie jestem za Jeremim.
      • chayah Re: Imię dla chłopca 21.05.21, 11:06
        Jeremi jest ekstra! 😍
        Bardzo lubię to imię.
        Jestem za 😁
      • sulika Re: Imię dla chłopca 22.05.21, 19:25
        Głosuje za Jeremim
    • humbelina Re: Imię dla chłopca 22.05.21, 13:18
      Maksym lub Bruno
    • nut_elka Re: Imię dla chłopca 23.05.21, 05:04
      Aktualnie znajomi rozważają 3 imiona: Filip, Leon i Kornel. Bruno odpadł chyba już definitywnie. Co myślicie o imieniu Kornel? Jak go można jeszcze zdrabniać poza Kornelkiem? I mam pytanie o Leona. Tak jak wspominałam znajomi mają nazwisko odzwierzęce: Żmijewscy. Czy Waszym zdaniem Leon Żmijewski jest ok? Czy imię Leon bardzo kojarzy się Wam z Lwem?
      • dalenia Re: Imię dla chłopca 23.05.21, 11:56
        Kornel jest w porządku. Nie jest to imię, które mnie szczególnie zachwyca, ale u kogoś bardzo doceniam. Zdrobnienia jakie mi przychodzą do głowy to Kornelek, Korniś, Nelek, Nelcio itp. Znajomi mają Kornela i starszy brat początkowo mówił o nim "Onel" I też się przyjęło wink teraz jest Onelek.

Leon zestawiony z nazwiskiem bardzo mnie nie razi. Faktycznie zwierzęco, ale nie w sposób oczywisty. Leon nie jest taki zwierzęcy na pierwszy rzut oka, a połowa społeczeństwa to pewnie nigdy w życiu by go z lwem nie powiązała wink a i nazwisko, odzwierzęce, ale nie jak Baran czy Kot. Także ja bym nadała Leona, przy takim nazwisku.

I właśnie na Leona mój głos. Leosiowe zdrobnienia bardziej mnie przekonują niż Kornelowe. Filipa nie biorę pod uwagę, bo nie przepadam za nim.
      • ajszak Re: Imię dla chłopca 23.05.21, 13:47
        Przy tym nazwisku najlepiej pasuje mi Kornel. Spokojnie bym nadała 😉 Filip - lubię, mam syna, srednio mi pasuje Filip Zmijewski choc jakos nie razi. (choć dla mnie zbyt popularny ale mąż uparcie chciał a ze lubię to imię to odpuscilam 😉). Leon - nie moj typ imienia, średnio mi pasuje do nazwiska.
      • sulika Re: Imię dla chłopca 23.05.21, 14:25
        Jestem za Kornelem. Zdrobnienia na pewno wyjdą w praniu.
        Leon Żmijewski nie brzmi źle, nie jest zwierzęcy w oczywisty sposób. To połączenie nie powinno bardzo razić.
        Czy Jeremi również definitywnie odpadł?
        • nut_elka Re: Imię dla chłopca 23.05.21, 21:02
          Tak, mąż koleżanki był na nie.
          • chayah Re: Imię dla chłopca 23.05.21, 21:07
            Szkoda, bo bardzo lubię to imię. Ale Kornel i Leon też bardzo mi się podobają wink
      • paula.anna Re: Imię dla chłopca 23.05.21, 15:11
        No to Leon.
        Zbyt często nadawany itp, itd, jednak z tych 3 tylko on wchodzi dla mnie w grę.
        Kornel niby ok, jednak nie zachwyca.
        Filipa nie lubię i już.

Leon Żmijewski mi nie przeszkadza.
        I sądzę, że nie dla wszystkich oczywiste jest skojarzenie z lwem.
      • humbelina Re: Imię dla chłopca 23.05.21, 16:08
        Kornel to jedno z moich ulubionych imion.
        Filip i Leon zbyt popularne
      • adalwinka Re: Imię dla chłopca 23.05.21, 19:42
        Z tej trójki popieram Kornela. Lubię go, choć wolę Korneliusza. Leon jest w porządku, nie razi mnie zestawienie z nazwiskiem.
    • nut_elka Re: Imię dla chłopca 25.05.21, 20:38
      Synek znajomych będzie Kornelem - o ile czasu porodu nic się im nie zmieni wink Dziękuję Wam za pomoc.
      • paula.anna Re: Imię dla chłopca 25.05.21, 21:04
        A ile czasu zostało do rozwiązania?
        • nut_elka Re: Imię dla chłopca 26.05.21, 01:19
          Praktycznie tyle co u mnie - niewiele ponad 2 miesiące. Tez mają termin na sierpień.
          • paula.anna Re: Imię dla chłopca 26.05.21, 09:19
            To jeszcze trochę.
            Daj znać, czy nafali Kornela, czy zmienili zdanie.
      • humbelina Re: Imię dla chłopca 26.05.21, 10:41
        Super smile
      • adalwinka Re: Imię dla chłopca 26.05.21, 15:51
        Świetnie. Trzymam kciuki za Kornela smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.