17.04.25, 01:03
Witam. Co sądzicie o imieniu Gwalbert? Lubię wszelkie -berty, więc mimo braku osłuchania myślę, że byłbym w stanie je nadać.
Ewentualnie myślę, że nosiciel mógłby mieć dość szlacheckie nazwisko, dodawałoby to uroku. smile
Obserwuj wątek
    • niwius Re: Gwalbert 17.04.25, 08:36
      Za bardzo się niestety kojarzy z gwałtem.
      • emnilda.wolna Re: Gwalbert 28.04.25, 11:24
        niwius napisała:

> Za bardzo się niestety kojarzy z gwałtem.

Nigdy bym na to nie wpadła.
    • paula.anna Re: Gwalbert 17.04.25, 08:48
      Mnie Gwalbert nie kojarzy mi się z gwałtem.
      Pasuje mi pochodzenie (bardzo lubię imiona germańskie), "r" w środku , znaczenie ok.

Ponieważ istnieje duuużo imion germańskich, które podobają mi się bardziej- sama Gwalberta nie nadałabym.
      U kogoś doceniłabym.
    • annthonka Re: Gwalbert 17.04.25, 09:59
      Ja z kolei nie lubię żadnych -bertów, więc to imię nie bardzo dla mnie.
    • miaumia Re: Gwalbert 17.04.25, 13:38
      Kojarzy się z gwarnym gwałtem i waleniem.
    • aequoreavictoria Re: Gwalbert 17.04.25, 14:47
      Też mi się niestety kojarzy z gwałtem.
    • 128ju Re: Gwalbert 17.04.25, 16:28
      Jak osoby powyżej - myślę że nawet jakby rodzicom się nie kojarzyło z gwałtem, to już nastoletnim kolegom na pewno 😕

Kiedyś tu było wspominane o Teofilu przezywanym pedofilem….
      • nokturnus Re: Gwalbert 17.04.25, 19:59
        Jak Teofil faktycznie mi też dość mocno kojarzy z pedofilem przez końcówkę, tak przy Gwalbercie nie zauważyłem podobieństwa, ale faktycznie macie rację, że nietrudno sobie tak skojarzyć.
        Wychodzi na to, że imię dałoby radę jedynie u Polaków zagranicą bo na szybko nie dam rady skojarzyć jakiegoś słowa, które podobnie ma negatywny wydźwięk.
        Pozdrawiam. smile
    • remigia1 Re: Gwalbert 19.04.25, 00:09
      Zbyt twarde jak dla mnie.
    • sulimira Re: Gwalbert 19.04.25, 14:03
      Moze w samej wymowie gwalt nie jest pierwszym skojarzeniem, ale patrzac na zapisane imie to naprawde rzuca sie w oczy. Samo brzmienie nawet podoba mi sie.
    • gaudencja Re: Gwalbert 21.04.25, 14:07
      Kojarzy mi się z Pawlikowskim i bardzo podoba. Ani ciut ciut nie podzielam skojarzeń z tego wątku i nigdy by mi nie przyszły do głowy.
    • mysz_w_malinach Re: Gwalbert 26.04.25, 06:09
      Podzielam niestety skojarzenia większości przedmówców... Raczej postawiłabym na innego "Berta" - może Lambert? Też by nieźle brzmiał ze "szlacheckim" nazwiskiem. Albo po prostu Albert - można fajnie zdrabniać do Alka. Bertram też by mi się podobał.
    • emnilda.wolna Re: Gwalbert 28.04.25, 11:31
      Dla mnie to część zestawu "Jan Gwalbert" i samodzielnie brzmi niemal jak Kanty - dziwny wybór na pierwsze imię. Ale zdaję sobie sprawę, że to tylko moje skojarzenie i Gwalbert może funkcjonować osobno. Ładne znaczenie, ładne brzmienie - nie widzę przeciwwskazań. Skojarzenia z gwałtem nie mam, po zapoznaniu się z głosami z wątku nadal nie - wydaje mi się bardzo naciągane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.