mom_of_three_soon 02.03.23, 14:55 Cześć, Zastanawiamy się nad imieniem dla kolejnego dziecka i nie możemy dojść do porozumienia 🙈 W domu mamy już Michalinę i Juliana ☺️ Mąż zaproponował Matyldę, Mariannę i Malwinę, ale jego propozycję nie bardzo do mnie przemawiają 😅 Najbardziej podoba mi się Gloria ale niestety to imię nie uzyskało aprobaty żadnego członka rodziny 😞 następnie Florentyna, Janina, Felicja, Melania, Józefina, ale jak się domyślacie moje pomysły nie podobają się mężowi 🙄 Brak kompromisu spędza mi sen z powiek, może z Waszą pomocą uda Nam się znaleźć to wspólne wymarzone ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annthonka Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 15:48 Bardzo ładne imiona mają Twoje dzieci. Malwina, Florentyna, Janina, Józefina - odrzuciłabym ze względu na rym z Michaliną. Gloria też nieszczególnie jakoś. Moim pierwszym skojarzeniem była Stefania - jakoś wyjątkowo dobrze mi się komponuje z imionami rodzeństwa. Inne imiona, które moim zdaniem dobrze brzmią w tym zestawie to Łucja, Wanda, Ida, Gabriela, Adela. Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 16:00 Dziękuje ☺️ Mi właśnie podobają się ze względu na rym ☺️ Stefania zupełnie Nam się nie podoba. Część z Twoich propozycji jest już wykorzystana u dzieci Naszego rodzeństwa, a zależałoby mi na tym by się nie powtarzały ☺️ Mam wrażenie że im dłużej szukam i czytam spisy imion tym jest ciężej 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 15:49 Myślę, że w celu znalezienia wspólnego wymarzonego musicie go szukać 😉. Wziąć wiarygodny spis imion i razem je przeglądać. Robić listy, zmieniać je- do skutku. Co do waszych pomysłów: podoba mi się, bardzo, Marianna, Matylda, Felicja, nieco mniej Florentyna, Janina (zdrobnienie Jasia przyprawia mnie o przykre dreszcze), Melania, Józefina. Malwina wcale mi się nie podoba 🤷. Glorię, chyba 🤔, doceniłabym u kogoś. Powodzenia w poszukiwaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 16:01 Tak właśnie robimy, ale nie widać światełka w tunelu😅 mamy jeszcze 2 miesiące więc koniec końców musimy wybrać ,,to,, imię ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 17:15 Znam ten ból. My dla 2 wybieraliśmy ostatecznie po porodzie... Dla trzeciego było łatwiej, chciałam nadać imię po moim dziadku, więc faworyt był znany od dawna 😉. Może właśnie imię po kimś z bliższej lub dalszej rodziny? Czasem w drzewie genealogicznym kryją się prawdziwe perełki 🙂. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 16:08 Moje propozycje imion "kompromisowych": Aniela, Berenika, Dalia, Dominika, Krystyna, Irena, Teresa, Stanisława, Kornelia, Klara, Flora, Helena, Honorata, Idalia, Jaśmina, Leonia, Lucyna, Dorota, Barbara, Nadzieja, Pelagia, Waleria. Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 16:14 Aniela, Dalia, Kornelia były brane pod uwagę, ale przeze mnie, mój m kręci nosem🙆 Berenika nie przejdzie🙈 Klara i Helena odpadły ze względu na dużą popularność wśród bliskich znajomych. Reszta z proponowanych jakoś nie przemawia, dlatego jest Nam tak ciężko wybrać, dużo imion też jest już wykorzystanych w rodzinie 🙆 Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 20:28 To może daj sobie czas i nie podejmuj jeszcze decyzji co do imienia? Ja często w sytuacjach, gdy miałam podjąć jakąś decyzję, im bardziej myślałam, tym większy mętlik w głowie miałam. Może warto trochę odpuścić szukanie i za kilka tygodni podejść do niego jeszcze raz, "na świeżo"? Napisałaś, że bardzo podoba ci się zdrobnienie Marysia, więc może jednak Matylda to dobry wybór? Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 21:03 Zaczynam się do Matyldy przekonywać więc jeśli nic wspólnie,,świeżego,, nie znajdziemy będzie Matysia 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 16:15 mom_of_three_soon napisała: > Mi właśnie podobają się ze względu na rym ☺️ No to w takim razie zdecydowanie Janina Nie wiem, czy patrzyliście na stronę Ministerstwa Cyfryzacji, tam jest lista imion nadawanych rok po roku, może to Was natchnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 16:34 Tak patrzyłam 🙈 mam wrażenie że przejrzałam już ,, cały ,, internet i jakoś nie ma tego czegoś jak było w przypadku Michaliny i Juliana, tu byłam pewna że to jest to imię 🙆 a teraz 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
ola.ala.g Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 16:25 Najlepiej wybrać takie imię..aby dobrze współgrało z nazwiskiem. Nie patrz na to co teraz modne, a tym bardziej na opinię rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 16:37 Nasze nazwisko jest bardzo podobne do konopii 😅🙈 większość imion jak sobie wymawiam na głos z nazwiskiem całkiem nieźle współgra. Wiem że rodzina się przyzwyczai do imienia, które wybierzemy, a też nie dogodzimy wszystkim i nawet nie o to chodzi, wypadałoby żeby podobało się mi i mężowi a tu mamy zdania podzielone 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
ola.ala.g Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 17:05 Rozumiem ) a co powiesz na Nikola ? oczywiście przez k Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 17:14 Proponował mi to imię mąż ale nie wiedzieć czemu źle mi się kojarzy 😞 Dopiero przy wyborze trzeciego imienia stwierdzam że jestem wybredna, zawsze wydawało mi się że nie mam z tym problemu 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
ola.ala.g Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 17:19 To nie wiem, tym bardziej że mam dwóch chłopaków: Karol i Jakub, kolejno 26 i 16 lat ale powiem jedynie..że przy pomyłce mojego ginekologa, mój Kuba miał być Matyldą Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 17:30 Dla chłopca byłoby Nam łatwiej dojść do porozumienia ☺️ Dla mnie Matylda brzmi dość twardo ale już powiedziałam mężowi że ostatecznie mogę zgodzić się na to imię aczkolwiek spróbujemy jeszcze poszukać ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
ola.ala.g Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 17:47 W takim razie powodzenia życzę, a przede wszystkim szczęśliwego rozwiązania Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 18:35 Cześć i ogromne gratulacje ! Z przedstawionych przez Ciebie najbardziej podobają mi się: Gloria, Melania, Felicja, a z propozycji męża - zdecydowanie Malwina. Kto wybierał imiona dla rodzeństwa Córeczki? I ile razy? Można wypracować taki kompromis, że mąż wybiera Synom, a Ty Córkom I czy imiona Synka i Córeczki przypadły Ci do gustu, czy po prostu musiałaś się do nich przyzwyczaić? Gloria jest ślicznym imieniem i popieram Twój wybór, przykre, że nie możesz nadać takiego, jakie Ci się podoba. Mam nadzieję, że tutaj znajdziesz coś w naszych propozycjach: Moje losowe i pasujące do spółgłosek typy : Aurora Jaśmina Idalia Melodia Liliana, Lilia, Lilla, Lila Luna Laurela, Laura Flora ( nie Florentyna), Floriana, Florella Luiza Gemma Ariela Lorelei Graciela, Gracja Liana Milena Makarena Magdalena Chloe Marcelina Lawinia Kamelia Karmela Melita Sawina Niola Maryla Maila Nolwena Melisanda Tulia Arminia Matea Marisa Malika Felina Magenta Asteria Estera, Estella Inanna Anania Flawia Magnolia Aniela Nelia Alma Wanda Zefira Serafina Nina Mirabella Wiwiana Fia Finnola Anatolia Wiolina Moira Nila Frezja Olimpia Oliwia Adelina Aglaja Mia Wiktoria Gabriela Galadriela Maura Marcjanna Fiona Miglena Freja Malaika Nita Newena Milana, Miliana Emilia, Emma, Emiliana Melisa Miranda Malina Konwalia Moana Glafira Ariana, Ariadna Roksana Stefania Adriana, Adria Amalia Morela Mannea Neonilla Waleria Łucja Mirella Nikolina Wisenna Rozalia Koralia, Koralina Klara, Klarysa, Kiara Tallula Wendelina Kasandra Klaudia Aurelia Ewangelina Izabella Newelia Kalina Gelsomina Kornelia Maklowia Manuela Celina, Celia, Celestia Marietta Lara, Larysa Mariella Marlena Morwena Kleonikę Klip Klemencja Glaucja Morgana Lira Junona Glorinda Gloriana Glena Gia Helena Grania Gladwina Joanna Kiliana Jesienia Amanda Lawenda Kliwia Dora Kora, Korina Gliceria Gerlinda Lamia Dezideria Pelagia Arwena Melinda Magdanela Malena Madlena Nikodemia Nikandra Leandra Rozalinda Mariana ( nie Marianna) Milwana Wanilia Kordelia Kolina Delfina Leia Ligia Flaminia Lukrecja Ksaweria Belinda Meluzyna Mojmira Filomena Poliksena Maksymiliana Klemona Kalia Keilani Hewelia Stella Nawoja Damroka Pośród tych imion są popularne, mniej używane i niecodzienne. A ja męża postraszyłabym, że tym razem będzie Gryzelda albo Gorgona i od razu zaakceptowałby Glorię albo każde inne Twoje Matka powinna wybrać imię dla Córki jakie tylko chce bo to Ona znosi ogromny wysiłek, poświęcenie, cierpienie porodu, często zagrożenia życia, zdrowia i głównie matka dziecka powinna o imieniu decydować Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 18:38 Tam oczywiście była Kleonika*, nie Kleonikę. Powodzenia raz jeszcze i miło że jesteś tu z nami Oby doszło szybko do szczęśliwego porozumienia co do wyboru imienia Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 18:52 Wow🤗 myślałam że widziałam już wszystkie imiona, ale dzięki Twojej liście mam nowe propozycje do przemyślenia, dziękuje ☺️ Jeśli chodzi o imię pierwszej córki to poprostu była Michalina od początku, mąż nie protestował ☺️ przy drugiej ciąży miała być Antosia, no ale lekarz się ciut pomylił 🙈😅 mężowi podobało się imię Konstanty/Kostek ale jak to bywa rodzina się zbuntowała, teraz nie przejmowałabym się tym, ale wtedy zaczęliśmy dalej szukać i czytać imiona i tak coś w Nas zakoczylo i spodobał Nam się Julian i jest Juluś ☺️ Teraz jest zdecydowanie trudniej, gdyby kuzynka nie nazwała swojej córki Antoniną nie było by problemu 🙈 a nie lubię gdy imiona się powtarzają więc poszukujemy dalej ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 19:42 Przedmówczyni czasem zamieszcza imiona, o których nikt na forum nie słyszał, takie jak Firana czy Niedziela, więc jeśli wybierzesz coś z tej listy, zweryfikuj w wiarygodnych źródłach. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 22:22 Są zweryfikowane, potwierdzają to różne wiarygodne źródła. Poza tym wyraźnie napisałam, że lista zawiera imiona popularne, rzadziej używane i niektóre fantazyjne ale wciąż nadawane realnie. Dzisiaj rodzice mają prawo nadać przeróżne imiona, nawet wymyślone przez siebie i ich wyobraźnię ogranicza jedynie zapis o tym, żeby imię nie było ośmieszające dla dziecka. A takich na swojej liście nie znajduję Co do wspomnianych imion, Niedzielę można nadawać bez problemu i podałam ją tylko jako ciekawostkę. Natomiast Firana to imię ' ze świata ', odmiana imienia Firuze, oznaczającą turkus w języku perskim i jednocześnie kogoś, kto zwycięża, co możesz sprawdzić osobiście. Często zamieszczam imiona pochodzące z różnych krain i z obszernych ksiąg imienniczych , a kiedy tworzę sama miksy, zawsze o tym informuję Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 07.03.23, 00:27 niii napisała: > Są zweryfikowane, potwierdzają to różne wiarygodne źródła. Zdecydowanie mamy różne definicje wiarygodności. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 22:07 Michalina, naprawdę urocza i słodka, tak samo Julian Cieszę się ogromnie z Waszego szczęścia Antonina albo pokrewna Antonia, czy Antonella to również klasyczne i uniwersalne imiona, miałam również dodać je w kolejnej liście Rozumiem, i przeglądając całość, bardzo pasuje Janina, zarówno do Michaliny, jak do Juliana Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 22:35 I druga poprawka - nie Klip, tylko Klio *. Piszę z telefonu i czasem autokorekta poprawia na swój bezczelny sposób Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 18:38 Cześć Z Twoich propozycji bardzo podoba mi się Gloria, Florentyna, Felicja i Melania. Z propozycji męża Matylda. Do Michaliny i Juliana brzmieniowo pasuje mi Matylda,Melania i Felicja Odrzuciłabym Malwinę, Janinę i Józefinę nie tylko ze względu na taką samą końcówkę - otoczenie pewnie skracałoby je „Malwa”, „Jaśka” albo „Józka” Marianna ma już troszkę lepsze zdrobnienia, typu Mania, choć mnie samej kojarzy się bardzo odmęsko. Z kolei Felicja to bardzo ładne imię, ale ja mam problem z jej zdrobnieniami😅 Podobnie z Glorią - Glorka, Glorcia? 😀 Matylda może być Matysią, Matylką Ale skoro nie podoba Ci się to nie ma co na siłę jej nadawać. Melania ma bardzo ładne, oczywiste zdrobnienie „Mela”. Moje propozycje: Aniela, Rozalia, Eunika, Aurelia, Weronika, Idalia. Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 18:55 Właśnie żeby Janinka była tylko Janką bądź Janeczka to bym się nie zastanawiała, bo zdrobnienie Jasia już jest nie do przełknięcia 🙄 Tak samo przy Mariannie przeszkadza mi Mania 🙆 Matysia podoba mi się nawet bardziej niż Matylda więc do przemyślenia ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 23:26 Rozumiem, ja też nie lubię zdrobnienia Jasia. Trzymam kciuki za Matyldę, piękne imię Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 19:28 Ja odrzuciłabym wszystkie "-iny", bo nie chciałabym powtarzać końcówki Michaliny. Pozostałe bardzo fajne. Podobają mi się niemal wszystkie - Matylda, Marianna, Melania, Florentyna, Felicja. Jedynie Gloria jakoś bez powodu mi nie leży. Dla mnie jest chyba nieco pretensjonalna. Moja córka na dzień dzisiejszy najprędzej zostałaby Florentyną albo Felicją. Sporo propozycji już padło, więc pewnie powtórzę: Rozgłos albo Róża (to moja pierwsza myśl), może Marcjanna, Kalina, Aurelia, Gaja, Leonia? Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 20:26 Nad Kalinka się zastanawiałam ale za bardzo kojarzy mi się ze słynną piosenką 🙈 Marcjanna, Aurelia, Gaja i Leonia nie przypadła do gustu mężowi 🙆 Zaproponował mi za to Stellę ale jakoś amerykańsko mi brzmi i jakoś nie pasuje do imion dzieci 🙆 Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 22:25 Stella to prześliczne imię, oznacza gwiazdę i też miałam ją na liście. Julian, Michalina i Stella - może Stella nieco się wyróżnia, za to razem tworzą oryginalny i cudowny komplet Ale to Ty masz być zdecydowana i imię ma dla Ciebie brzmieć naturalnie Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 20:30 dalenia napisała: > Rozgłos albo Róża (to moja pierwsza myśl), Chyba chodziło o Rozalię, a autokorekta zmieniła Ci ją na "rozgłos"? Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 19:46 Wszystkie propozycje męża według mnie pasują, a Malwina dodatkowo spełnia kryterium rymu choć jeśli nazwisko pochodzi od konopii, to zrezygnowałbym z imion roślinnych w brzmieniu (niezależnie od etymologii). Gloria niezbyt mi pasuje. Wydaje mi się, że ładnie by współbrzmiała Gabriela. Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 20:28 Gloria odpadła w przedbiegach, nie ma opcji żebym męża namówiła 🙈 podobnie jak Gabriela bo jest u męża siostry córki 🙆 Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 23:23 Może zamiast Gabrieli Anastazja, Kornelia albo Wiktoria? Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 22:27 Również podałam Gabrielę, bo rzeczywiście ładnie uzupełnia. Ewentualnie Rafaela, jeżeli patrzeć na klucz 'anielski' Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 22:32 Albo Serafina, Stefania, Sabina, Sabrina, Salwina z tych rozpoczynających się na S, jeżeli mąż je lubi A mąż trzeba tym razem przyznać, ma dobry gust co do Stelli, Malwiny, Matyldy - wybiera subtelne imiona Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 22:57 A jeśli podoba Ci się Antonina, może też np. Anatolia, Anastazja, Anabella, Antonella, Azalia, Apolonia, Antuza, Aniceta, Adalwina, Adelinda, Adelajda, Adamina, Andrea, Andriana, Andromeda, Auksenia, Aksela, Alodia, Alwina, Akwilina, Arcelia, Arkadia, Audra, Atalia, Anelia, Amelia, Aria, Anemona - nie są to imiona 'zagraniczne', a uniwersalne, czytane wszystkie tak, jak po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 23:24 Gloria jest super, mi się podoba. Moje propozycje: Łucja, Aniela, Kornelia, Ida, Dobrochna (zdrobnienie Dobrusia), Jagoda, Kalina, Tola, Jaśmina (może średnio pasuje, ale imiona rodzeństwa to nie zestaw filiżanek). Odrzucilabym imiona na M, mogą się mylić, uwierz (sprawdzone info od mam Marianny i Michaliny oraz Wiktorii i Weroniki, a także od koleżanki, która ma męża Patryka i syna Przemka). Z propozycji męża podoba mi się jedynie Matylda. Malwina jest sezonówką drugiej połowy lat 80-tych, w dodatku ma w sobie cząstkę "wina". Brzmi ostro. Marianny nie lubię, zresztą zginie wśród popularnych Maryś, a zdrobnienie Mania jest paskudne (Mania - tania). Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 03.03.23, 09:07 Glorię już odpuściłam, wiem że nie przekonam do niej męża 🙈 Łucja, Kornelia, Aniela, Kalina proponowałam mężowi, jednak nie przyjęło się na dłużej 😉 On biedny upiera się przy swojej trójce tj. Matylda, Marianna- to po prababci, Malwina ale ja odrzuciłam Marianne ze względu na zdrobnienie Mania i Malwinę więc ostatecznie mogę przemyśleć Matyldę 😉 a no i wczoraj dorzucił jeszcze Stellę ale jakoś mi nie leży 🤷 Irena byłaby ok gdyby nie fakt że mam ciocie o tym imieniu, no zupełnie nie mogłabym tak nazwać córki 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Imię dla dziewczynki 02.03.23, 23:26 Dorzucę jeszcze Irenę. Michalinka i Irenka (i Julek) - brzmi ładnie może być też Misia i Isia. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imię dla dziewczynki 03.03.23, 00:56 Zaproponuje Eulalie, Tomile, Damroke, Niestanke, Leandre Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 03.03.23, 09:09 Eulalie i Eunike brałam pod uwagę, ale ciężko się wymawia dzieciom i zrezygnowaliśmy 🙈 Misia stwierdziła że jak nauczyła się mówić r ciężko jej wymówić l🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imię dla dziewczynki 03.03.23, 15:18 To fakt, ze malym dzieciom moze byc dosyc ciezko wymowic Eulalie, ale dzieci zwykle uzywaja zdrobnien i mysle, ze Lula lub Lala i Nika latwo sie wymowi. A Idalia lub Anatola? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 07.03.23, 00:28 mom_of_three_soon napisała: > Eulalie i Eunike brałam pod uwagę, ale ciężko się wymawia dzieciom i zrezygnowa > liśmy 🙈 Katarzynę czy Krzysztofa albo Grzegorza też ciężko jest wymówić dzieciom, ale setki tysięcy Polaków mają tak na imię Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 03.03.23, 06:27 Jak aktualnie wygląda wasza lista imion? Jestem bardzo ciekawa, co wybierzecie. Tylko uważaj i nie wierz w istnienie wszystkich tworów o których zapewne czytasz w tym wątku 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 03.03.23, 07:19 Przestań podważać, bo napisałam wyraźnie, że są na tej liście imiona uniwersalne, jak również nadawane na całym świecie. Podaj przykłady nieistniejących i nie atakuj. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 03.03.23, 07:21 Ten komentarz napisałam do Pauli Anny. Na mojej liście zawartej w tym poście nie ma zdarzeń, o których mówi Paula. Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 03.03.23, 09:12 Sama jestem ciekawa co wybierzemy 🙆 Coraz częściej zaczynam myśleć że się poddam i zgodzę się na Matyldę 😉 bo ileż można szukać 🙆 Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imię dla dziewczynki 03.03.23, 09:21 A co powiecie na Anastazję, Kornelię albo Wiktorię? 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 03.03.23, 09:23 Anastazja już jest w rodzinie 😉 Wiktoria niezbyt dobrze Nam się kojarzy, a Kornelia mogłaby być jakby udało mi się przekonać męża 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 03.03.23, 13:20 Matylda to naprawdę przyjemne imię, i jeżeli podchodzi Ci lepiej niż Stella, to warto się zastanowić i np. wypowiadać na głos jako próbę. W moim odczuciu Stella jest zdecydowanie południowo europejska pomimo nadań w krajach anglojęzycznych, a w Polsce jest obecna od dawna w formie Stella, Stela albo Estella. Inne formy tego imienia to m.in. Estera. Myślę, że Stella wydaje Ci się zbyt obca i być może za krótka albo niekoniecznie miła w brzmieniu, czegoś Ci w niej brakuje. Brzmieniowo do Stelli podobna jest Konstancja i Anastazja lub Nastazja, jak również Stefania, Nasturcja, Teofania, Teodozja, Sydonia. Irena to powracające i ciekawe imię ale już występuje u Ciebie w rodzinie. Podobna w złożeniu jest np. Milena, Helena, Selena, Ismena, Magdalena, Poliksena, Ksymena. A do rymu z Michaliną : Marcelina, Adelina, Janina, Delfina, Longina, Polina, Armina, Jaśmina, Wiwina, Arina, Ludolfina, Serafina, Antonina, Paskalina, Koralina, Witalina, ,Awelina, Adamina, Sabina, Celina, Karolina, Nikolina, Angelina ( tu jednak obca pisownia g), Irmina, Inna, Emmelina, Wilhelmina, Ewelina, Balbina, Paulina, Regina, Sabrina, Malina, Alwina, Żaklina, Alina, Halina, Karina, Ewangelina, Marina, Albina. Inny przykład imion na G to Gizela, Gracjana, Gracja, Graciela, Gabriela, Gaja, Galadriela, Georgina, Greta. Kornelia jest również delikatnym imieniem, podobna do niej Kordelia i włoskie międzynarodowe imię Ornella brzmią subtelnie. Do Michaliny miło pasuje też Emilia albo Milena czy Maksymiliana, Filomena, Domicela, Damiana, Melania, Daniela. Z innych rzadziej ale wciąż używanych - np. Eliza, Luiza, Elwira, Elmira, Izabella ale nie rymują się z Michaliną Inna, międzynarodowa wersja Matyldy to Mafalda. Ze zbliżonych do Michaliny i Matyldy: Manuela, Maryla, Izolda, Merida, Marlena, Kasylda, Ewerylda, Emnilda, Milda, Tylda, Batylda - te ostatnie to stare imiona, wyjątkowo rzadko nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 03.03.23, 13:51 Oby udało się przekonać męża do Kornelii albo innego imienia podobającego się Tobie również Może poszukać imion z ch, h , skoro jest Michalina? Albo z N i J, jeśli jest Julian? Podejrzewam, że nie chcesz też imion z --eo, -oa, -eu i -au. Wspominałaś też, że miona z podwójnym L odpadają. Inne propozycje: Honorata Hanna Helena Hiacynta Hilda Hortensja Heloiza Rachela( ale to niepolska tradycja) Henrietta Heladia Hewelia Hilaria Halszka Hermina Hieronima Humbelina Imiona na J : Janina Jadwiga Jagoda Jaśmina Joachima Jowita Junona Justyna Judyta Joanna Jolanta Imiona na N: Natalia Nikandra Neonilla Nadzieja Narcyza Nawoja Nasturcja Noemi Nella Nikodemia Nadia Nikolina Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Imię dla dziewczynki 04.03.23, 11:15 Rozumiem. Kornelia jest piękna i ładnie pasuje do imion rodzeństwa Może przekona męża zdrobnienie Nela? Zaproponuje jeszcze Dominikę, Laurę, Blankę, Kingę/Ingę, Darię, Emilię. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 03.03.23, 10:12 mom_of_three_soon napisała: > Sama jestem ciekawa co wybierzemy 🙆 > Coraz częściej zaczynam myśleć że się poddam i zgodzę się na Matyldę 😉 bo ileż > można szukać 🙆 O ile Matylda Cię zupełnie nie odrzuca, to może być opcja awaryjna. Na wypadek, jeśli nic innego wam nie przyjdzie do głowy. Fajnie jednak byłoby, żeby imię było wspólne. Nie chodzi IMO o to, żebyś "się poddawała" i zgadzała na pomysł męża, jeśli ci ten pomysł nie pasuje. Trzymam kciuki za owocną współpracę z mężem! Btw, mam córkę Matyldę, wybraliśmy jej imię, kiedy Ruda była już na świecie. W tamtej ciąży zrobiłam listę imion, powiesiłam na lodówce. Bo mąż nie bardzo chciał współpracować. Więc miał moją listę, żeby się oswoić, opatrzeć. Matylda nie była naszą faworytką podczas ciąży, jednak okazała się jakimś tam WSPÓLNYM wyborem. Lubię to imię, jest dość twarde, nie ma oczywistych zdrobnień, dzięki czemu jest powszechnie (w przypadku mojej córki) używane w pełnej formie. Można zdrabnia ( Matysia, Tysia, skracać do Tyldy), jednak świetnie sprawdza się w pełnej formie 🙂. Mnie trzęsie kiedy słyszę MatylDZIA, na szczęście usłyszałam to dosłownie kilka razy, dawno temu, teraz jest spokój 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
mom_of_three_soon Re: Imię dla dziewczynki 03.03.23, 15:40 Dziękuje Wam za wszystkie propozycje🤗 wszystkie na bieżąco przedstawiam mężowi, zobaczymy jakie padną decyzję ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 04.03.23, 14:00 Jeszcze wpadły z końcówką -yna oprócz innych: Noelia, Nilda, Luna, Filipina, Celestyna, Klementyna, Roksana, Zenobia, Zelia, Teresa, Wiola, Malina, Antonieta, Urania, Ariella, Lucyna, Krystyna, Justyna, Albertyna, Bernadetta, Blandyna, Blanka, Bianka, Scholastyka, Eleonora, Maurycja, Laurencja, Lizandra, Silwana, Walentyna, Abigail, Jeżyna, Franciszka, Eugenia, Natalina, Ondyna, Prozerpina, Eglantyna, Anzelmina, Fotyna, Allegra, Oriana, Indila. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 04.03.23, 01:00 W moim odczuciu, rodzeństwo łączy litera L i N i M, Matylda łączy Michalinę z Julianem, zawiera też M i L jak Michalina Zostawiłabym ją bo po przemyśleniu tworzy udany zestaw Podobne do Matyldy w brzmieniu są jeszcze Matea i Martyna, a do Michaliny np. Nikolina ale tak jak i Stella, nie leży Ci w ogóle Z innych jeszcze : Weridiana, Marika, Maksymiliana, Małgorzata, Mona, Minika, Mirona, Malika, Marisa, Letycja, Otylia, Tulia i Tymotea, Karmela, Mimoza, Faustyna, Druzjanna, Bibianna, Wiwiana, Ramona, Mikołajka, Marana, Melodia, Kamelia, Imelda, Marwina, Milwa, Melchiora, Amanda, Mojmira, Mirabella, Maneta, Mannea, Makryna, Minerwa, Paloma, Miła, Mirella, Maja, Melita, Melisanda, Melisa, Esmeralda, Belinda, Pamela, Atalia, Antonella, Emiliana, India, Irelia, Salomea, Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Imię dla dziewczynki 03.03.23, 15:41 Cześć 😊 Twoje dzieci mają przepiękne imiona. Julian i Michalina, są jednocześnie dostojne i takie "ciepłe". Rozważacie mnóstwo przepięknych imion. Matylda jest okej, ale myślę, że warto poszukać dalej . Marianna to śliczne imię, ale skoro nie jesteś przekonana, to może Marcjanna, którą można by zdrabniać do Marcysii. Albo Marcelina, ale to raczej za bardzo podobne do Michaliny. Za Malwiną nie przepadam przez złe skojarzenia, z także kwiatowych; Róża, Rozalia, Lilianna, Jaśmina, Hiacynta. Szkoda że Gloria się nikomu nie spodobała, podobna do Glorii wydaje mi się Gracja, Aurelia i Aurora. Florentynkę całkowicie uwielbiam i bardzo popieram Józefinę, Melanię i Felicję. Nie przepadam za Janiną. Moje pozostałe propozycje: Adelajda Anastazja Anatolia Aniela Delfina Eleonora Idalia Klementyna Konstancja Leonia Łucja Nadzieja Stefania Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię dla dziewczynki 04.03.23, 16:05 Dorota, Apolonia, Flora, Floriana, Polina, Polianna, Delfina, Frida, Ludwika, Bogna, Ludwina, Magnolia, Cecylia, Estera, Zoriana, Łucja, Lucja, Ludmiła, Nika, Olga, Marzena,Konstancja, Serafina, Semiliana, Kama, Żywia, Urszula, Sylwia, Namira, Samira, Roma, Klaudyna, Wera, Zenaida, Dziewanna, Bogda, Elwira, Żaklina Armanda, Almanda, Drogomira, Aksela, Tea, Tina, Auksenia, Świetlana, Maksymilia, Inka, Inga, Leila, Ella, Iza, Ilia, Kinga, Liana, Madlena, Waleria, Zoe, Zenona, Seweryna, Waldemaria, Samuela, Beata, Benita, Nataniela, Lamberta, Kordiana, Dajana, Anita, Diana, Koleta, Kolina, Kalista, Jarmila, Sebastiana, Dioniza, Denisa, Rubina, Zuzeta, Soraja, Malena, Milla, Estella, Raisa, Taida, Ksenia, Sawanna, Kira, Cyrylla, Serena, Serena, Werbena, Leokadia, Iga, Inessa, Alina, Ania, Anania, Amaja, Emma, Kaja, Kora, Kornelia, Arika, Kordelia, Antonella, Kesja, Sonia, Kasjana, Celia, Arcelia, Kasandra, Laura, Ligia, Liza, Lidia, Della, Talia, Barbara, Kiliana, Wanda, Natasza, Rita, Ida, Odetta, Elena, Dominika, Róża, Cyntia, Sara, Saranda, Zorza, Tycjana, Ilona, Arleta, Oktawia, Sienna, Dalia, Saskia, Sissela, Oksana, Adalia, Olimpia, Pia, Idalia, Lea, Ariana, Fia, Dąbrówka, Nia, Milana, Sia, Zoja, Inetta, Iwetta, Iwa, Iwona, Majka, Donata, Solomia, Megana, Wasylina, Naneta, Scarlett, Wanessa, Nadina, Alana, Lukrecja, Sela, Morena, Weronika, Debora, Rebeka, Kamilia, Lana, Iwana, Danuta, Emanuela, Daria, Arnika, Anelia, Adelia, Nuta, Waleria, Selena, Selma, Rozalina lub Rozalinda, Rozmarina, Atena, Tamara, Dagmara, Tatiana, Petronela, Patrycja, Linda, Brygida, Otolia, Fabiola, Flawia, Kataleja, Samanta, Jagienka, Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Imię dla dziewczynki 05.03.23, 13:40 Antonina, Gracja, Stefania, Idalia, Tacjana, Celestyna, Tulia, Kalina, Waleria, Konstancja, Sybilla, Ismena, Flawia, Teodora, Felicja, Fotyna, Krystyna, Antea Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 07.03.23, 00:42 Jeśli dobrze zgaduję nazwisko, to nie dobierałabym do niego superwyrafinowanych imion. Może: Apolonia (zdrobniale Pola), Aniela (zdrobniale Nela), fajnie pasuje Konstancja, Tacjana albo Ernestyna (paradoksalnie), Adelajda, Honorata, Łucja, Sabina, Irena, Adrianna, Paulina (choć trzy ostatnie proponuję z lekkim dystansem, bo są dla mnie zbyt popularne). Z nowoczesnych może Dagna. Z ciekawości, dlaczego nie podoba Ci się zdrobnienie Mania? Odpowiedz Link Zgłoś