Dodaj do ulubionych

Może Wy mi w końcu pomożecie!!!

17.08.06, 15:03

Witam
Jesteście moją ostatnią szansą ,bo na innych forach nie spotkałam się ze
zrozumieniem.Moja sytuacja jest taka: 2,5 roku temu urodziłam synka siłami
natury,poród długi(22 godziny)dziecko urodziło się niedoltlenione. Długa
rehabilitacja itd...Nie piszę o sobie ,bo najgorszy ból po jakimś czasie
rzeczywiście się zapomina,chodzi o dziecko.
Teraz jestem w 14 tygodniu ciaży i już dawno powiedziałam sobie ,że drugi raz
nie zaryzykuję zdrowiem dziecka.
Wiem ,że mogę iść do prywatnej kliniki i bez proszenia mieć cesarkę,jednak
koszt rzędu 5-7tyś jest dla mnie ogromny(oczywiście jeżeli nie będzie innego
wyjścia weźmiemy kredyt i jakoś damy radę...)
Mam jednak pytanie,może któraś z Was ma jakieś dojście do lekarza(Warszawa)z
państwowego szpitala z którym można umówić się na cesarskie cięcie.
Wiem,że to też kosztuje,ale chyba jednak sporo mniej.
Bardzo proszę o jakiekolwiek namiary,bo nie wiem od czego mam zacząć!!!
Obserwuj wątek
    • yvonne-s1 Re: Może Wy mi w końcu pomożecie!!! 17.08.06, 22:26
      Doskonale cię rozumiem ,bo chciałam cięcie na życzenie i nikt w państwowym
      szpitalu nie chciał się tego podjąć ,dlatego poszłam do prywatnej kliniki i tam
      zrobiono mi cc bez problemu,koszt 5 tys.,naprawdę nie żałuję wydanych pieniędzy
      ,bardzo miło wspominam.Nawet jeśli ktoś robi cięcie na życzenie w państwowym
      szpitalu to nikt ci tu namiarów nie da ,bo u nas cięcia na życzenie nie ma
      niestety w państwowych szpitalach.
    • kiwi75 Re: Może Wy mi w końcu pomożecie!!! 18.08.06, 10:30

Nie dziwię Ci się że chcesz mieć cesarkę. Nie wierzę że w calej Warszawie nie
      ma lekarza, który by jej nie zrobił.
      Był taki wątek: "jaki lekarz zrobi mi w wawie cc na życzenie?" poczytaj, może
      cos znajdziesz i radzę kontaktować się z dziewczynami któte mogą coś wiedzieć
      przez maila. Nikt Ci nie poda namiarów lekarza który robi cc na życzenie na
      forum. Poszperaj taz na forum Szpitale.
      Powodzenia!

• tuniaa Re: Może Wy mi w końcu pomożecie!!! 18.08.06, 11:09
      Rozumiem doskonale Twoja chęć na cc smile ale nie wiem czy dla własnego
      bezpieczeństwa/spokoju nie lepiej jest sie umówic w prywatnej klinice, bo
      taki "umówiony" na cc lekarz moze sie rozmyslić, w ostatniej chwili zmienic
      zdanie, jego przełożony moze nie wyrazić zgody itp., itd.
    • przeciwcialo Re: Może Wy mi w końcu pomożecie!!! 18.08.06, 11:28
      Prywatna klinika.
    • penelina Re: Może Wy mi w końcu pomożecie!!! 18.08.06, 14:19
      Doskonale rozumiem Twoje obawy co do drugiego porodu i chęci ukończenia ciąży
      cesarskim cięciem.

Jednak - przepraszam, że to mówię - uważam, że skoro nie masz medycznych
      wskazań do cięcia ( a nie masz ; bo ciężki pierwszy poród nie oznacza równie
      trudnych kolejnych ) , a chcesz mieć cięcie - to po prostu sobie za nie zapłać.
      Oczywiście - w prywatnej placówce położniczej; bo i płacenie lekarzowi za
      cięcie w szpitalu państwowym - jest zwykłą łapówą, nie opłatą za usługę.
      Rzeczywiste koszty operacji i tak ponosi podatnik, lekarz kasuje tylko
      wziątek "za cięcie".

Cóż, taki lajf - w imię czego za Twoją cesarkę mamy płacić wszyscy ?
      • joanna238 Re:Penelina 18.08.06, 15:39
        Twoje kąśliwe uwagi są nie na miejscu.Cesarka to nic miłego i jeżeli ktoś
        naprawdę jej żąda ma ku temu poważne argumenty, to że nie ma wskazań czysto
        medycznych nie rozwiązuje sprawy, powinny być brane pod uwagę również aspekty
        psychologiczne.Wiem co mówię bo akurat moję pierwsze dziecko zmarło na wskutek
        niedotlenienia po1 dobie(owinięcie pępowinw , słabo postępujący poró)po
        męczarniach cc i tak mojedziecko nie żyję a przecież można było szybciej.Nie
        wyobrażam sobie teraz innego porodu jak cc, niewyobrażam sobie narażania zdrowia
        i życia mojego dziecka bo fundusz wyczerpał limit funansowy a podatnicy płacą i
        tak za wszystko.
        • joanna238 Re:Penelina 18.08.06, 15:45
          I jeszcze jedno !Jestem pewna że jeżeli chodziłoby o twoje dziecko nie byłabyś
          taka moralna -płacenie lekarzowi w gabinecie prywatnym to łapówka - tylko
          zapłaciłabyś każdą cenę - dla mnie w tym wypadku cel uświęca środki i wtym
          przypadku w pełni rozumię autorkę postu.
          • penelina Re:Joanno, ... 18.08.06, 22:56
            ... tak się składa, że moja córka żyje wyłącznie dzięki temu, że lekarze
            zdążyli z cięciem na czas.
            A mogło być baaardzo nieciekawie ...

Kolejną sprawą jest to, że ja - gdybym była w drugiej ciąży - to też
            decydowałabym się na cięcie.
            Mimo, że stałych, medycznych wskazań nie mam.

Dlatego właśnie poszłabym do prywatnej placówki, z oficjalnym cennikiem - i po
            prostu zapłaciłabym za usługę niestandardową - jaką jest cięcie cesarskie na
            życzenie, choćby i powodem tego "życzenia" był zwyczajny strach o dziecko.

Nie rozumiem oburzenia - boisz się bólu u dentysty - to płacisz za znieczulenie.

Skąd takie "halo" , gdy chodzi o opłatę za poród ?

Bo droższy ?
            • penelina Re:Joanno, ... i jeszcze jedno. 18.08.06, 23:04
              Jest tu, na tym forum kilka słów o moim porodzie.
    • indra2 Re: Może Wy mi w końcu pomożecie!!! 18.08.06, 14:40
      Właśnie zastanawia mnie to jak to jest z tym cięciem na życzenie. Ja miałam
      2tyg temu cc i mam wpisane cięcie na życzenie. Synek był ułożony pośladkowo ale
      że to moja druga ciąża to niby nie ma wskazań. Musiałam podpisać pismo, że z
      obawy o zdrowie dziecka chcę cc i mi je zrobiono. Więc jest w końcu cc na
      żądanie czy nie w naszych szpitalach?
      aga
      • tuniaa Re: Może Wy mi w końcu pomożecie!!! 20.08.06, 18:43
        a w jakim to było szpitalu? moze wprywatnym mającym umowę z NFZ? moze to od
        tego zależy??
        • indra2 Re: Może Wy mi w końcu pomożecie!!! 20.08.06, 23:12
          Nie, szpital państwowy (klinika).
          aga
          • florcia732 Re: Może Wy mi w końcu pomożecie!!! 21.08.06, 11:03
            Doskonale Cię rozumiem.Jestem w 32 tygodniu ciąży i również jestem zdecydowana
            na cesarskie cięcie.Jestem dość drobna a Nasza Córcia waży ponad 2 kilo więc
            mam obawy że mogę mieć trudności(nie musi tak być).Chodzę do lekarza(
            prywatnie )który jest ordynatorem w miejskim szpitalu,kiedy wspomniałam o
            ewentualnej cesarce nie zgłosił żadnych problemów.Nie znam szczegółów ale mam
            nadzieję że nie będzie tak kosztowna jak w prywatnych klinikach.Nie rozumiem
            czemu szpitale państwowe robią kobietom takie trudności
    • earl.grey Re: Może Wy mi w końcu pomożecie!!! 21.08.06, 22:40
      mogę ci tylko doradzić, żebyś spróbowała poza Warszawą. Sama jechałam na cc na
      zyczenie 2 godziny, po prostu umówiłam się odpowiednio przed terminem.
      Spróbuj może dowiedzieć się czegoś o szpitalu w Lipnie (pomiędzy Włocławkiem a
      Płockiem, nie tak tragicznie daleko z Wawy), jest to szpital prywatny, nie
      obowiązuja ich procedury dotyczące szpitali. Nazywa sie to BRA-MED i o dziwo nie
      ma swojej strony internetowej, znalazłam takie namiary, mam nadzieję, że
      aktualne: Księżycowa 18, 87-600 Lipno, tel.: 54 287 26 10. pamiętaj, że moga nie
      chcieć rozmawiać cc na zyczenie przez telefon.
      Ja rodziłam w Lubinie, ale dla ciebie to chyba za daleko. ZAastanów sie też, czy
      wchodzi w grę rodzenie np w Niemczech (cc na zyczenie za darmo), ale musiałabys
      mieć u kogo się zatrzymać, bo problem później wracać tak daleko...
      • bei ja widzę rozwiązanie 23.08.06, 10:19
        STRACH przed PSN możebyć wskazaniem do cc...musisz porozmawiac z lekarzem
        domowy, ginekologiem czy psychiatrą- jeśli terapia- bo na nia jest czas- nie
        pomoze- to dostaniesz zaświadczenie predysponujace Cię do cc- bez łapówek, bez
        korumpowania lekarzy.
        • earl.grey Re: ja widzę rozwiązanie 23.08.06, 19:04
          niestety nie wszedzie. W Poznaniu np nie uznaja wskazan psychologicznych w
          zadnym szpitalu.
          juz to gdzies pisalam, ale powtorze sie, bo to moj hit. Lekarka ze szpitala
          klinicznego na Polnej powiedziala mi, ze dziewczyny ze wskazaniami od psychiatry
          tez rodza dolem, ale pozniej kladzie sie je w pokojach na parterze... Oto troska
          o pacjentke.
    • sab11 Re: Może Wy mi w końcu pomożecie!!! 29.08.06, 14:57
      Napisy do mnie na priva. Byłam w identycznej sytuacji.
      • toja94 Re: Może Wy mi w końcu pomożecie!!! 30.08.06, 09:52
        ja też potrzebuję takich inforamcji, ale nie mam pojęcia jak się pisze na priva
        ani co to jest- dopiero startuję na forum i kilka razy o to już pytałam,ale
        nikt nie odpowiedział, może ty mi pomożesz.
        • sab11 Re: Może Wy mi w końcu pomożecie!!! 30.08.06, 10:06
          Kliknij nick osoby do której chcesz wysłać wiadomość, otworzy sie strona z
          której możesz po prostu wysłać maila, na prywatne konto. To wszystko.
          • toja94 Re: Może Wy mi w końcu pomożecie!!! 03.09.06, 19:40
            dziękujęsmile
          • kamilka1979 Do sab11 12.09.06, 15:51

Napisałam na priv.
            Pozdrawiam Kamila
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka