Dodaj do ulubionych

Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2

• aequoreavictoria Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 02.01.25, 16:40
      Mira, ok. 12 lat. Pół-Azjatka.
    • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 03.01.25, 20:34
      W sumie nie wiem w jakim wątku umieścić... Czytając o dawnych fotografiach trafiłam na fotografię zaręczynową Zofii z Lubomirskich i Artura Potockiego. Jej imię - całkowicie zwyczajne. Artur może nieco w tamtych czasach (ur. 1850) oryginalny, ale też nic zaskakującego. Natomiast uderzyło mnie imię (co prawda trzecie, ale...) ich pierwszej córki: Róża Maria Deodata z Potockich Radziwiłłowa. Ta Deodata zaskakuje, zwłaszcza, że imiona sióstr są całkowicie zwyczajne: Zofia Maria Róża (późniejsza Tarnowska) i Anna - zmarła w kilka dni po urodzeniu.
      Ale Deodata? Skąd takie imię (nie zetknęłam się z nim ani w rodzie Potockich ani Lubomirskich)? Czy przetrwało? Czy jest obecnie nadawane? Jakie było jego znaczenie?
      • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 03.01.25, 23:21
        Obecnie wśród żyjących nie ma odnotowań ani jako imię pierwsze, ani jako drugie (a więc ma najwyżej po 1 nosicielce w każdej kategorii). W bazie obejmującej również osoby zmarłe brak odnotowań jako imię pierwsze, ale aż 2 jako imię drugie.

Szybki google potwierdza etymologię "na oko": dana przez Boga.
        • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 03.01.25, 23:30
          Męską formę (Deodatus lub Adeodatus) nosił ponoć już syn św. Augustyna z Hippony, więc jest to imię nienowe. Spotyka się też zapis Deodat. W archiwum Ormian jest ur. w 1865 "Deodatus (Bogdan) Krzysztofowicz", więc możliwe, że tak latynizowano w księgach metrykalnych zwykłego Bogdana.

A tu BTN:
          www.behindthename.com/name/deodatus
          • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 03.01.25, 23:35
            Jeszcze dopowiem: w tych samych księgach jest też wielu Deodatów odnotowanych pod imieniem Deodatus, zwróciłam też uwagę na Bogdana odnotowanego jako Deodat - widocznie duchowny uznał, że ta wersja jest dostatecznie łacińska. big_grin Deodaty nie znalazłam na razie żadnej.
            • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 03.01.25, 23:43
              > Deodaty nie znalazłam na razie żadnej.

Adeodaty też żadnej, dla jasności.

Ciekawostka: Teodor Axentowicz (ochrzczony w obrządku rzymskokatolickim) miał za ojca Ormianina o imieniu Deodat. Rozumiem, że gdyby przeszedł na pogaństwo, nazwałby syna Bożydar. wink
      • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 03.01.25, 23:50
        Jeszcze jedno (piszę z telefonu i trudno mi spisać wszystko za jednym zamachem). Tak mi się zdawało, za już Deodata się przewijała na forum. Geneteka. smile

forum.gazeta.pl/forum/w,12924,176316128,176316128,Ciekawostki_z_Geneteki_.html?p=176393613

Jak widać regionalnie występowała jako Deodeta, a raz nawet jako Deodetha.
        • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 04.01.25, 07:35
          Ooo... Emnildo, jesteś jak zawsze niezawodna! smile
    • katarzynkaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.01.25, 05:36
      W "Życiu na kredycie" pojawiła się nowa rodzina - z korzeniami romskimi, mają na nazwisko Szczerba.
      Rodzice: Lucyna i Damian
      Dzieci: Ricardo (13), Santiana (10) i Soraya (ok. 8)
      (Siostry cioteczne mieszkające obok: Jessica, Milena, Santina, Nadia - od ok. 13 lat w dół). Tak, Santiana i Santina.
      youtu.be/wx0hwDkuIMU?si=2oliqGsR8pkMzUMB

Co myślicie?
      • mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.01.25, 06:02
        Nie moja bajka. Nadia i Milena ładne, reszta jak rodem z telenoweli brazylijskiej. Nie znam się na romskiej kulturze, więc nie wiem czy takie zwariowane imiona dzieci wynikają z jakiejś tradycji, ewentualnych śródziemnomorskich korzeni rodziny, czy po prostu rodziców fantazja poniosła? Sami mają zupełnie zwyczajne imiona (Damian i Lucyna), więc ciężko stwierdzić... A Santiana to jakiś trybut dla świętej Anny?
      • paula.anna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.01.25, 06:39
        katarzynkaa napisała:

> W "Życiu na kredycie" pojawiła się nowa rodzina - z korzeniami romskimi, mają n
        > a nazwisko Szczerba.
        > Rodzice: Lucyna i Damian
        > Dzieci: Ricardo (13), Santiana (10) i Soraya (ok. 8)
        > (Siostry cioteczne mieszkające obok: Jessica, Milena, Santina, Nadia - od ok. 1
        > 3 lat w dół). Tak, Santiana i Santina.
        > youtu.be/wx0hwDkuIMU?si=2oliqGsR8pkMzUMB
        >
        > Co myślicie?

😱
        Zupełnie nie w moim guście.
        W zestawieniu z nazwiskiem te imiona brzmią imo jeszcze bardziej pretensjonalnie.
        Za to wiem, komu się bardzo spodobają 😛.
      • aequoreavictoria Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.01.25, 10:13
        Romska koleżanka kuzynki z klasy ma na imię Mercedes Escada (na co dzień używa drugiego imienia), jak widać - romscy rodzice mają inwencję.
        • aequoreavictoria Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.01.25, 10:13
          *koleżanka z klasy kuzynki
      • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.01.25, 10:31
        > Tak, Santiana i Santina.

To mi się akurat podoba. Dość terroru rodziny, że człowiek nie może sobie spokojnie wybrać imienia, bo mu zawsze a to siostra, a to szwagier wejdzie w paradę. Czemu masz nie mieć Teodozji, bo ktoś tam ma Teodorę i się babci pomyli. Trudno. wink
        • katarzynkaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.01.25, 13:11
          😂
        • paula.anna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.01.25, 15:42
          Jaki tam terror.
          Ile jest przypadków nadania np siostrom imion Anna i Hanna, Maria i Maja itp itd?
          Nikt się wtedy nie przejmuje nie tylko tym, że komuś może się mylić, ale nawet tym, że nadaje TE SAME imiona w różnych formach 😛
    • mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 19.01.25, 18:19
      Na IG (w stories na profilu pani.wloscianka) ktoś dziś wspomniał, że w jego miejscowości sklep prowadzi kobieta o imieniu Winnofia, przez miejscowych nazywana zdrobniale panią Winią.
      • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.01.25, 01:54
        Musi być jedyna w Polsce, bo w bazie PESEL jej nie ma.
    • mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.01.25, 19:43
      Jeszcze jedna historia ze stories pani.wloscianka na IG. Do pewnej pracownicy urzędu przyszła petentka, starsza kobieta, i przedstawiła się jako Munika. Urzędniczka myślała, że staruszka może mówi gwarą i przekręca imię Monika, ale spojrzała na jej dokumenty i faktycznie - Munika. Nie wiadomo, czy ktoś popełnił błąd przy jej rejestracji gdy się urodziła, czy rodziców poniosła fantazja.
    • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.01.25, 20:50
      Nepomucen lat 13! Zapisany do szkoły podstawowej, w której mam znajomą. Rodzice, trzeba przyznać, z fantazją ułańską... Nie jestem przekonana do tego imienia, poza tym dzieci ponoć już go zdrabnianą do "Nepek" - nieładnie.
      • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.01.25, 22:18
        > dzieci ponoć już go zdrabnianą do "Nepek" - nieładnie

Dobrze, że nie Neptek. wink
    • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 30.01.25, 16:37
      Alona lat 23. I rok starsza Kordelia. Właśnie Alona nie Alina, i Kordelia a nie Kornelia. Obydwie nazwiska polskie i mówią bez akcentu wskazującego na pochodzenie zagraniczne.
      • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 30.01.25, 19:35
        Alona kojarzy mi się wschodnio, choć nic nie wskazuje na to, że słusznie. wink W BTN znalazłam tylko, że to imię hebrajskie. Kordelia to wiadomo, Kordula dla fanów Ani z Zielonego Wzgórza. wink
        • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 30.01.25, 19:37
          Zdążyłam wcisnąć enter i skojarzyłam, czemu wschodnio. smile "Aliona". Алёна (ros.), Альона (ukr.).
    • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 30.01.25, 18:52
      Netta, pod takim właśnie imieniem zapisana w dzienniku szkolnym, czyli chyba tak właśnie ma w dokumentach?
      • remigia1 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 30.01.25, 19:11
        To hebrajskie imię ZTCW.
        • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 30.01.25, 19:18
          Być może. Jednak myślę, że niezbyt popularne. wink W każdym razie ja się nigdy nie zetknęłam...
          • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 30.01.25, 19:30
            W bazie PESEL są 42 kobiety o tym imieniu (i 2 mężczyzn). Stan na 2023.
          • remigia1 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 30.01.25, 20:22
            Jest dość znana piosenkarka z Izraela o tym imieniu, zwyciężczyni Eurowizji 2018
    • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 03.02.25, 08:59
      Melita około 10 lat, napotkaną w tramwaju. Aż zapytałam mamę, i tak, Melita. Zero obcego akcentu, więc chyba Polki?
      • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 03.02.25, 09:15
        Może ojciec zagraniczny. wink
    • kiwka.5 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 04.02.25, 18:31
      Eligiusz lub Eligiasz- na cmentarzu, słabo widać było
    • aequoreavictoria Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 06.02.25, 17:56
      Ilaria, ok. 20 lat
      • remigia1 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 06.02.25, 19:26
        To włoska Hilaria, bardzo mi się podoba to imię smile
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 07.02.25, 15:47
      Erita Violetta Filipek - okulistka, dr hab.

W bazie PESEL jest 7 kobiet o tym imieniu. Pierwszy raz je słyszę.
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 07.02.25, 17:26
      Romek - wczesna podstawówka
      • paula.anna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 11.02.25, 06:26
        Romek, czy Roman?
        Bo jeśli Romek_nie_Roman, to podwójne zaskoczenie.
        Btw, lubię Romana 😃.
        • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 11.02.25, 19:52
          Nie wiem, zasłyszane w sklepie.
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 11.02.25, 07:47
      Zbyszek, ok. 7 lat - dziecko uczestniczki programu wnętrzarskiego w TV

Program sprzed 4 lat, kiedy to Zbyszek miał lat 3. wink
      • mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 11.02.25, 18:21
        Super ❤️
    • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 14.02.25, 19:52
      Znów z dziennika szkolnego - Olgierda, uczennica piątej klasy. Nie mogę sprecyzować swojego stosunku do tego imienia. O ile męską wersję bezdyskusyjnie bardzo lubię, Olgierd mógłby nawet być rozważany jako imię dla potencjalnego syna, o tyle Olgierda...? No, nie wiem...
      • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 14.02.25, 20:08
        Lubię Olgierda, ale Olgierda jest zbyt odmęska. uncertain W bazie PESEL ma 6 nosicielek - nigdy bym się nie spodziewała, że w ogóle jest w użyciu.
        • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 14.02.25, 20:33
          Ueee... Jedna z sześciu... A myślałam, że trafiłam na rarytas! wink
          Nie, serio, Olgierda, skoro ma 5 imienniczek, jest mega rzadka. Ale ja nie mam do niej stosunku "O, fajna!". Właśnie w sumie nie wiem czemu? Olgierd jest moim zdaniem świetny, mocny, męski, a równocześnie nie twardy i "zgrzytliwy". Troszeczkę brak mi fajnych zdrobnień, Olo czy Oldzik do mnie nie trafia. Ale Olgierda? Właśnie niby jest ok, ma te same zalety co męska wersja, żadnych tez więcej wad, a jednak... Nie, jestem raczej na "nie".
          • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 15.02.25, 00:20
            > żadnych tez więcej wad

Dla mnie decydującą wadą jest to, że brzmieniem narzuca się jako dopełniacz wersji męskiej. wink Olgierda, Witolda, Bartłomieja... No nie.
            • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 15.02.25, 14:13
              W sumie to może być powód, dla którego te imiona nie zrobiły "kariery". Andrzeja, Grzegorza, Krzysztofa...
              Ale z drugiej strony jest całkiem "zwyczajnie" brzmiąca Eryka, Fryderyka, Henryka...
              • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 16.02.25, 00:26
                > Ale z drugiej strony jest całkiem "zwyczajnie" brzmiąca Eryka, Fryderyka, Henryka...

Ja bym tu raczej wskazała Justynę czy Kamilę, te trzy brzmią dla mnie narastająco odmęsko, Henryka jest blisko Olgierdy, i to mimo względnej popularności. wink Bo popularność też decyduje - powstaje sprzężenie zwrotne (mało kto nadaje wersję żeńską, więc kojarzy się z dopełniaczem wersji męskiej, więc mało kto nadaje...).
                • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.02.25, 10:37
                  Justyna jest jednak dużo bardziej popularna niż męska wersja, i to raczej Justyn budzi skojarzenia z dopełniaczem liczby mnogiej: "kogo? Czego?". Nie ma dziś w klasie trzech Justyn. wink
                  Kamila i Kamil są chyba podobnie popularne.
                  • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 24.02.25, 09:15
                    No właśnie dlatego wskazałabym jako "zwyczajne" Kamilę czy Justynę - Eryka brzmi już dość odmęsko, pozostaje jeszcze bardziej.wink
    • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 15.02.25, 14:09
      Gilwana. Studentka uczelni medycznej, stypendystka. Z tym, że nie wiem czy ona jest Polką...
      • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 16.02.25, 00:37
        > Gilwana

W życiu nie słyszałam. Giliana/Gilliana z literówką?
        • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 16.02.25, 03:58
          Też nigdy nie słyszałam. Literówki nie wykluczam, kobiety nie znam. Imię znalazłam w biuletynie tej uczelni w artykule o osobach, które otrzymały stypendium i podano tam tylko imiona (Krzysztof z III roku, z grupy A, Nadia z IV roku z grupy C itp). Być może to też "zapis fonetyczny" jakiegoś imienia Indyjskiego, Arabskiego albo coś takiego.
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 17.02.25, 00:13
      Rufin Józef - ur. 1947, wykładowca z UAM-u
      • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 18.02.25, 08:50
        Rufin brzmi sympatycznie. smile
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 18.02.25, 16:39
      Emanuel - ur. 1963, miejski konserwator zabytków w Toruniu
    • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.02.25, 10:32
      Co prawda na drugie, więc nie wiem czy się liczy, ale koleżanka z pracy, lat 26 ma Kajetana. Pierwsze imię "normalne", popularne, acz nie z topowych.
    • muezza Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.02.25, 15:43
      Spotkaliśmy ostatnio małą Żywię smile uwielbiam to imię!
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 24.02.25, 09:12
      Dobiesław - główny specjalista, Zarząd Transportu Miejskiego w Warszawie
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 24.02.25, 21:55
      Wirginia - prof. akademii medycznej
      • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 24.02.25, 21:55
        *uniwersytetu medycznego, nie mogę się przyzwyczaić wink
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 25.02.25, 13:44
      Denis Z. - ur. 1997, freak fighter
      Denis L. - ur. 1996, freak fighter

Ciekawa zbieżność. Z prasy.
      • katarzynkaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 25.02.25, 14:29
        Myślę, że wszyscy Denisowie są pokłosiem filmu "Dennis rozrabiaka" z 1993 roku (w PL będzie był wyświetlany później).
        • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 25.02.25, 15:14
          Zabawne. Nigdy nie słyszałam o tym filmie fabularnym, ale kojarzyłam komiksowego Dennisa głównie z ubrań i gadżetów. wink Okazuje się, że to ten sam. Pewnie rzeczywiście był źródłem inspiracji.
      • mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 26.02.25, 03:24
        Nazwiska polskie? Denis to dość popularne imię w krajach rosyjskojęzycznych, może to nie Polacy.
        • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 26.02.25, 09:46
          Polacy. Jeden z Gdańska.
          • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 26.02.25, 09:55
            Pomyłka, Z. nie z Gdańska, tylko z Torunia. Nazwisko z końcówką -cki i literami ł & ę, więc słowiańskie.
            L. z Głogowa. Nazwisko niesłowiańskie, najwięcej nosicieli mieszka na Śląsku.
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 26.02.25, 23:49
      Eunika Katarzyna - ur. 1978, wójt gminy Kosakowo pod Gdynią
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 27.02.25, 11:24
      Dolores Gracja - ponad 30 lat, dr z Akademii Sztuki Wojennej
      Telesfor Marek - dr hab., prof. Akademii Sztuki Wojennej
      • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 27.02.25, 11:31
        Dolores Gracja - mnie nie urzeka. Samą Grację bardzo lubię, ale ta Dolores, jeśli nie jest półhiszpanką/półmeksykanką jednak trąci kiczowata telenowelą.
        Telesfor mnie zachwycił! Może ja bym nie nadała, ale u kogoś - fantazja!
        • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 27.02.25, 12:57
          Nazwisko Dolores ma polskie, nie wiem, czy panieńskie.
        • gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 15.03.25, 17:30
          kocynder napisała:

> Telesfor mnie zachwycił! Może ja bym nie nadała, ale u kogoś - fantazja!

Mnie też zachwyca!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.