gaudencja 30.05.05, 22:31 ...całkiem całkiem to imię mi się podobało, aż tu zobaczyłam w słowniku staropolskim, ze w Polsce też była taka nazwa osobowa, ale o znaczeniu... torba ((( I jak tu dalej lubić to imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bonnie75 Re: Werena - ojojoj 30.05.05, 22:39 Kurcze, skad ja znam to imie, jakos mi dziwnie "bliskie"....... Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: Werena - ojojoj 30.05.05, 22:47 Jest takie pismo "robótkowe" (z wzorami na druty i szydełko) o nazwie "Verena"... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Werena - ojojoj 30.05.05, 22:54 ajlii napisała: > Jest takie pismo "robótkowe" (z wzorami na druty i szydełko) o nazwie "Verena". > .. W takim razie torbiane skojarzenia nawet pasują... A ja znam Verenę, ale zagraniczną. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Werena - ojojoj 30.05.05, 23:44 ajlii napisała: > to jest pismo niemieckie ...co nie zmienia faktu, że torba (polska) pasuje do pisma robótkowego (niemieckiego) Pozdrawiam północnie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Werena - ojojoj 31.05.05, 11:57 Dla mnie Verena odpada, a Werena jeszcze bardziej. Dla mnie to imie popularne 30-40 lat temu i bez uroku. Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Werena - ojojoj 31.05.05, 12:15 chyba raczej z chorobą weneryczną Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Werena - ojojoj 31.05.05, 11:59 O wlasnie, wielkie dzieki!! Niemiecka gazetka, ze tez wczesniej na to nie wpadlam Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Werena - ojojoj 29.10.05, 20:10 gaudencja napisała: > odswiezam - moze jeszcze ktos sie wypowie? Szczerze powiedziawszy nie przypadlo mi do gustu nic, a nic. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Werena - ojojoj 28.03.06, 11:58 Wygląda na to, ze nie ma w Polsce większych szans. A wydawało mi się, że powinno raczej się podobać... Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Werena - ojojoj 28.03.06, 13:54 W XV wieku to imię pojawiło się u Habsburgów, następnie zapożyczyło je kilka innych dynastii. M. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Werena 25.08.06, 21:44 Mi się skojarzyło z Veriną, cesarzową bizantyjską w V wieku (żona Leona I)... ale nie wiem, czy jest powiązanie. (Po polsku to chyba Weryna, brr.) Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Werena 25.08.06, 22:57 Cesarzowa bizantyjska w rzeczywistości nazywała się Aelia Verina, wygląda to na imię typowo rzymskie i z Vereną Habsburgów nie ma według mnie nic wspólnego. M. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Werena 26.08.06, 09:57 Verena w polskich warunkach brzmi jak Wenera)). Jeste jeszcze znana prezenterka Verona Pooth (kiedys Feldbusch))). Odpowiedz Link Zgłoś