Dodaj do ulubionych

imiona słowiańskie - pomóżcie

16.06.05, 14:20
witam wszystkich serdeczniewink niebawem mam nadzieje ze powiększy mi się
rodzinka. Bardzo bym chciała nadać Maluszkowi(nie wiem jeszcze czy przywitam
dziewczynkę czy chłopczyka) imię o pochodzeniu słowiańskim -ale brakuje mi
pomysłów... liczę na pomoc z waszej stronysmile
Nadmienie, że dzidziuś będzie nosił nazwisko Woźniak - więc fajnie by było
jak by imię współgrało z nazwiskiem.
Jeżeli macie jakieś pomysły nawet bez słowańskich korzeni - proszę podziecie
sięsmile Dzięki Kirkea
Obserwuj wątek
    • kirkea Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 16.06.05, 14:41
      wiem ze odeslecie mnie na stronekę wikipedi - owszem zagłebiałam się ale licze
      na sugestie w połączniu imienia z nazwiskeim Woźniak.
      jeszcze raz dziekuje
    • portalegre Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 16.06.05, 14:44
      dla chlopca: Mieszko, Ziemowit, Stanislaw, Witold
      dla dziewczynka: Dobrawa, Bogna, Milena
      • kirkea Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 16.06.05, 14:54
        mnie tez pasowała dobrawa ale mąż kręci nosem hehe jeszcze zobaczymysmile
        • portalegre Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 16.06.05, 14:59
          Tak a propos Dobrawy sa jeszcze imiona: Dobrochna i Dobrosława (znam osoby o
          tych imionach). Zdrobnienie: Dobrusia. Mysle, ze b. ladnie.
    • gaudencja Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 16.06.05, 15:18
      Witaj serdecznie! smile
      Na początek zaproponuję Ci poszperanie w wątkach zakładanych przez 3porzeczki,
      która miała podobne priorytety (rozważane były m.in. Jaromir, Miłosław, Leszek,
      Lech i Lesław - ostatecznie stanęło na Lechu). Niestety dotyczą one wyłącznie
      imion męskich smile

W zależności od tego, czy szukasz imienia rzadszego, czy popularniejszego, czy
      też kojarzącego się staroświecko, można podpowiadać różne imiona.
      Proponowałabym dla chłopca np.:
      Lech
      Przemysław (imiona na "P" IMO byłyby bardzo dobrze dobrane)
      Ludomir
      Tomisław
      Przybymir

Dobiesław (Dobek)
      Gniewomir (Gniewko)
      Radosław
      Bolesław

ew. Kazimierz, Bogusław lub Zbigniew - zwłaszcza to ostatnie brzmi z Waszym
      nazwiskiem bardzo poważnie

dla dziewczynki:
      Dobrosława, Dobromiła (dobrochna, Dobrusia)
      Ludomira (Ludka)
      Przybysława (Przybychna) - to pod kątem imion na "P"
      Radomiła
      Tolisława (Tola)
      Wisława (Wisia)
      • martka_k Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 16.06.05, 15:39
        To jeszcze kilka dziewczecych:
        Bogumiła (Bogusia, Bogna, Miłka)
        Świętosława lub Świętochna (bardzo mi sie podoba, ale dosc odwazne...)
        Ludmiła (Luda, Ludka, Miłka)
        Libusza (Liba)

a z chlopiecych moze Bogumil lub Bogurad?
      • kirkea Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 16.06.05, 15:43
        dzieki za podpowiedz, choć nasze wymagania nie ukrywam ze sa wygórowane szukamy
        imienia słowiańskiego ale raczej sporadycznie spotykanego i raczej nie
        brzmiącego staroswiecko.
        Ja tak naprawde rozważam bojana, dobrawa i drewan ale meżuś jakoś nie bardzo i
        przyznam ze nie weim czy tak naprawde zgrywaja sie z nazwiskiem, no i czy mi w
        urzędzie zarejstrują te imiona.
        pozdrawiam
        • gaudencja Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 16.06.05, 16:47
          kirkea napisała:

> dzieki za podpowiedz, choć nasze wymagania nie ukrywam ze sa wygórowane
          szukamy
          > imienia słowiańskiego ale raczej sporadycznie spotykanego i raczej nie
          > brzmiącego staroswiecko.

Skoro ma być sporadycznie spotykane, to w takim razie nie będę się
          autocenzurowac smile Do Waszego nazwiska pierwszy przyszedł mi do głowy Jarogniew
          i w ogóle imiona na "J", "P", "T", "D" częściowo na "L" (mówię oczywiście o
          imionach z lity na Wikipedii).

Bojan to zdrobnienie - od imion zakończonych na -boj, takich jak Budziboj,
          Przyboj, Rozboj (to ostatnie - hmmmm....), może Samboj (choć notowane jest
          tylko imię żeńskie Samboja). Mam wrażenie, że słabo pasuje do nazwiska.
          Budziboj, Samboj lub Przyboj znacznie lepiej. Przy okazji, hasło o Bojanie w
          Wikipedii nadaje się do poprawienia, bo podaje wadliwą etymologię. Na razie
          tyle, więcej może wieczorem.
          • gaudencja Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 16.06.05, 17:56
            Przyszlo mi jeszcze do głowy, że moze znajdziesz coś dla siebie w tym wątku:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=19594916&a=19596866
            Wiele z imion tam podanych będzie pasować do nazwiska, np. Dalebor, Dalbor,
            Sambor, Ścibor, Lutobor, Izbor. Poza tym z tego, co widzę, wiele osob odbiera
            współcześnie imiona typu Namir, Zamir lub Pomir.

Za mną w odpowiedzi na Twoje pytanie chodzi oprocz Jaromira, Jarogniewa i
            Przybymira, o których już pisalam, jeszcze Przybygniew, Przybyrad i Przedpełk.
            • kirkea Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 16.06.05, 20:38
              a co sadzisz o Derwanie - Derwan Woźniak?
              • gaudencja Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 16.06.05, 21:50
                kirkea napisała:

> a co sadzisz o Derwanie - Derwan Woźniak?

Pasuje naprawdę nieźle. Powiedziałabym nawet, że wyjątkowo dobrze. Jeśli do
                Ciebie przemówiło, to uważam, że możesz śmiało przekonywać męża. (Sama raczej
                nie brałabym go pod uwagę, bo preferuję imiona raczej z późniejszych terenów
                Rzplitej.)

Jeśli chodzi o rejestrację, to podejrzewam, że panie w USC mogą kręcić nosem
                (choc trudno powiedzieć, skoro np. w Kaliszu zarejestrowano Szakirę), ale nawet
                jeśli tak, to problem jest jak najbardziej do przejścia. Można albo samemu
                przynieść jakąś książkę o Słowianach Połabskich, albo nie bawić się w dyskusje
                w USC, tylko napisać do Rady Jezyka Polskiego po opinię (wydają szybko i w
                wersji elektronicznej lub papierowej; na wszelki wypadek warto zawrzeć jakieś
                podstawowe informacje o Derwanie dla ułatwienia przy poszukiwaniach) i
                uzbrojonej w opinię isć do USC. Na pewno będzie pozytywna, skoro Trojden też
                został zaakceptowany. Negatywne opinie RJP bywają ignorowane (np. ta, że nie
                należy rejestrować Nicol albo Nadii), ale pozytywna powinna zostać uszanowana.

Dobrawa Woźniak brzmi też niebrzydko; może być jeszcze z podobnych i pasujących
                Dąbrówka, Dobroniega, Dobrogniewa, Dobromira (o Dobrosławie i Dobromile już
                pisałam), a nawet Dobrowieść, ale Dobrowieść wymaga dużej odwagi. Moje ulubione
                z nich to Dobroniega, też imię historyczne, a
                na drugim miejscu Dobrogniewa wink Najlepiej IMO pasują Dobroniega, Dąbrówka i
                Dobrosława. Co Ty na to?
                • kirkea Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 17.06.05, 09:17
                  dzięki śliczne za wsparicie, utwierdziłam sie w przekonaniu ze derwan to
                  starzał w 10, hehe mam nadzieje że przekonam też mężasmile ale przecież kobiecie
                  sie nie odmawia. Dzięki także za wskazówki dot. USC - napewno nie dam się
                  zmyćsmile. Co do dziewczyniki - jeszcze pomyśle, szkoda że nie pochodzenie imienia
                  bojana jest poddane w Twoją wątpliwość (a jak widze wiedze masz nie małąsmile) W
                  przypadku nowych pomysłów pozwole się znowu konsultować, a potem oficjalnie
                  ogłosze wybórsmile
                  pozdrawiam kirkea
                  • martka_k Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 17.06.05, 09:50
                    Co do dziewczynki, to ja bym Cie bardzo przekonywala do Libuszy...
    • cysia.b Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 16.06.05, 15:38
      Dla chłopca Kazimierz, albo Bolesław. Dla dziewczynki najbardziej podoba mi się
      Bogna, ale do nazwiska lepiej pasuje Dobrawa, albo imiona zakończone na sława.
      • aurelia_b Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 17.06.05, 15:38
        Wypowiedziałam sobie głośno Dobrawa Woźniak i Świętosława Woźniak i, moim
        zdaniem, imię zakończone na "-wa" niezbyt dobrze współgra z nazwiskiem ze
        względu na bliskość sylab "-wa" "wo-". Nie wiem czy się jasno wyrażam, ale
        jakoś mi nie brzmi.
    • mpenzi Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 18.06.05, 15:05
      Słowiańskie imiona dla dziewczynki to np Bozena od męskiego Bozydara czyli dar
      od boga albo Grazyna od słowa graz czyli piękna.
      • poliksena Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 19.06.05, 13:04
        Grażyna to imię litewskie a nie słowiańskie.
    • poliksena Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 19.06.05, 13:03
      A może Lubor (skrócona forma Lubomira) a dla dziewczynki Tomira?
      • kirkea Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 20.06.05, 09:51
        przyznam, że Tomira przypadła nam barzdo do gustusmile gdzie moge pszukać czegoś o
        pochodzeniu tego imiona poza wypowiedziami z formum, i wikipediom w ktorej
        Tomira jako imie słowiańskie nie jest wymienione. Barzdo mi zależy bo z tym
        imienie mogą chyba być problemy w USC.
        pozdrawiam
        • gaudencja Tomira 20.06.05, 16:48
          kirkea napisała:

> przyznam, że Tomira przypadła nam barzdo do gustusmile gdzie moge pszukać czegoś
          o
          >
          > pochodzeniu tego imiona poza wypowiedziami z formum, i wikipediom w ktorej
          > Tomira jako imie słowiańskie nie jest wymienione. Barzdo mi zależy bo z tym
          > imienie mogą chyba być problemy w USC.

Mam wrażenie, że na forum znajdziesz w tej chwili najwięcej o tym imieniu w
          polskim necie (przeszukaj sobie pod Tomir i Tomira, również w latach
          poprzednich). Jest przepisane mniej więcej hasło z Grzeni, a poza tym dużo
          szersza dyskusja.

Nie powinno być problemów z rejestracją. Słownik Grzeni wymienia imię Tomir i
          opisuje je; są w Polsce i Tomirowie, i Tomiry. Mam wrażenie, ze w razie
          ewentualnych pytań w USC po prostu mozesz powiedzieć, ze imie jest w
          najnowszym "Słowniku imion" PWN autorstwa Jana Grzeni i to powinno wystarczyć.
          Pozdrawiam! smile
          • wozniak.marta Re: Tomira 08.07.14, 22:42
            Kochani ogrom czasu minął od momentu kiedy zakładałam ten wątek. Zerknęłam tu przypadkiem bo moje dziecko uparło się że chce wiedzieć ile jest osób żyjących w Polsce noszących jej imię TOMIRA i ile osobą nadano je w 2011 roku (może niezastąpiona gaudencja mi podpowie te statystyki).
            A tym którzy odradzali powiem w skrócie, że ... 14 dni przed porodem zwątpiliśmy w nasz wybór i przyszła na świat Pola Tomira Woźniak, która w wieku 4 lat przestała reagować na imię Pola, twierdziła że jest Tomirą. Po blisko rocznej walce... poszłam do USC i zmieniłam - na Tomira Pola.
            Tomira zwana w domu zdrobniale Tomisią jest niezwykle dumna ze swojego imieniasmile
    • gibil Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 20.06.05, 12:23
      To chyba najwiekszy portal z imionami slowianskimi zajrzyj:
      klub.chip.pl/wsd/pl/index.php?go=imiona
      • gaudencja portal z imionami 20.06.05, 16:49
        gibil napisała:

> To chyba najwiekszy portal z imionami slowianskimi zajrzyj:
        > klub.chip.pl/wsd/pl/index.php?go=imiona

Wikipedia już teraz jest większa, no i bardziej profesjonalna. Ten portal
        zawiera mnóstwo nieprawdziwych informacji, a nawet nieprawdziwych imion.
        • aga_ada Re: portal z imionami 21.06.05, 09:24
          hej, jetem tu pierwszy raz ale jeśli ci sie spodoba to mam w rodzinie chłopca o
          imieniu Milan,dla dziewczynki Tomira, z rejestracja bez problemu (Milan ze
          starych baśni słowiańskich)imieniny Milana 19 maja i 18 czerwca.
    • a_weasley Imiona słowiańskie - nie trzeba daleko szukać 21.06.05, 11:54
      W tej chwili nie trzeba przekopywać kalendarzy i szperać po Gościeradach,
      Przybysławach, Sędziwojach i Przebiśniegach, żeby dać dziecku rzadkie imię
      słowiańskie. Poza Stanisławem, Radosławem i WOjciechem imion słowiańskich
      prawie się nie nadaje występują śladowo - w Warszawie przez rok na 4352
      chłopców było 78 Stanisławów, 65 WOjciechów i 24 Przemysławów i to wszystko w
      pierwszej pięćdziesiątce. Do tego 7 Radosławów, 6 Jarosławów, 4 Mieszków (acz
      to bym odradzał, bo ludzie nie mogą się dogadać, czy i jak odmieniać imiona i
      nazwiska kończące się na O) dwóch Bogumiłów, po jednym Bogusławie, Jaromirze,
      Sławomirze, Władysławie i Lechu (Leszka i Lesława żadnego). W ten sposób
      oryginalny staje się nie tylko staromodny Czesław i Wacław, ale też Zbigniew,
      Bolesław i Mirosław
      • karmin-cynober Re: Imiona słowiańskie - nie trzeba daleko szukać 21.06.05, 18:09
        Ja tez odradzam Mieszka. Jest na 10 zl czyli mamy przyszle przezwisko Dycha.
        Bajan to na pewno nie slowianskie imie.
        Derwan to chyba Derwat, byl ksieciem luzyckich slowian. Slownikow z imionami
        jest przeciez sporo.
        • gunka2 Derwan ksiaze Serbow (Luzyckich)... 21.06.05, 18:21
          Dervanus dux gente Surborium que...
          Jednak Derwan. wink
      • gaudencja Re: Imiona słowiańskie - nie trzeba daleko szukać 21.06.05, 18:31
        a_weasley napisał:

4 Mieszków (acz
        > to bym odradzał, bo ludzie nie mogą się dogadać, czy i jak odmieniać imiona i
        > nazwiska kończące się na O)

...zwłaszcza, jeśli nie chodzili do szkoły podstawowej.
    • sarenkabambi Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 11.07.05, 09:29
      Witam,
      Moja siostra dostała na imię Wierzymira a zwracamy się do niej gł. Wiera.Myślę
      że Wierzymira wożniak to całkiem ładny zestaw.
      Ja przez całą ciąże zastanawiałam się nad imieniem z serii trzech muz (?) Wiera
      Nadia i Luba czyli w przełożeniu po prostu "wiara, nadzieja i miłość".Przczy
      czym Nadia była przez jakiś czas b. silną propozycją ale zestaw Nadia Rak już
      mi się nie spodobało i jeżeli za te 3 tyg nie wyskoczy chłopak to nazwiemy córę
      Maja Aleksandra
      • kirkea Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 15.07.05, 14:41
        dziekuje ślicznie za podpowiedzi... ale co do dziewczynki klamka zapadła bedzie
        TOMIRA, co zaś sie tyczy boje trwająsmileTomira to naszym zdaniem piękne imie
        delikane ale z nutką drapieżności...
        P.S. Dziekuje wszystkim za rady szczególnie poliksenie, która podpowiedziała i
        gaudencji, która utwierdziła w przekonaniu.
        • abiela Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 15.07.05, 15:42
          kirkea napisała:

> dziekuje ślicznie za podpowiedzi... ale co do dziewczynki klamka zapadła
          bedzie
          >
          > TOMIRA, co zaś sie tyczy boje trwająsmileTomira to naszym zdaniem piękne imie
          > delikane ale z nutką drapieżności...

Super! Bardzo sie ciesze!
        • poliksena Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 17.07.05, 13:06
          kirkea napisała:

> dziekuje ślicznie za podpowiedzi... ale co do dziewczynki klamka zapadła
          bedzie
          >
          > TOMIRA,

To cudownie. smile))
    • lubomiro Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 09.07.14, 21:09
      witaj, miło, że poruszyłas tak miły wątek:

skoro szukas niecodziennego słowianskiegoi imienia:

* Barnim - pomorskie od bronic
      * Dalwin - staropolskie imię męskie z regionu Pomorza
      * Radomił
      * Dobromił
      * Witosław
      * Milan
      * Przecław - był taki poeta dawny

Dla dziewczynki
      * Milena
      * wszystko prawie na Dobro-
      * Bogna
      * Miłosława,
      * może nawet jakiś skrót: Bronka, Sławka, Radka - w USG fochów nie powinni robic, to rdzennie polskie imiona, tyle ze skrócenia

Pozdrawiam

Lubomiro
      • niwius Re: imiona słowiańskie - pomóżcie 11.07.14, 02:07
        To dziecko jest już od 9 lat na świecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.