pysia201 04.08.05, 20:09 Wiecie, że odpowiednikiem tego dość popularnego imionka Nikola jest Michalina!! =)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Nikola = Michalina 04.08.05, 20:12 A właśnie, że nie jest. To najdziwniejsza rzecz, jaką przeczytałam na forum. Michalina jest odpowiednikiem imienia Michelle, które pochodzi od męskiego imienia Michael (Michał, polska forma oboczna: Micheasz, lubiana na tym forum). A Nikola to po polsku powinna być Mikołaja (brzmi dziwnie). Ale skoro Nicolas to Mikołaj, to Nicole - Mikołaja. Odpowiedz Link Zgłoś
pysia201 Re: Nikola = Michalina 04.08.05, 20:16 Theodorko , akurat posiadam w domu słownik z imionami zagranicznymi i tam jest wyraźnie napisane , że odpowiednikiem Nikoli jest właśnie Michalina!!! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Nikola = Michalina 04.08.05, 20:17 Nie wierzę. Ten związek wydaje mi się nielogiczny. Gaudencja też się pewnie ze mną nie zgodzi . Odpowiedz Link Zgłoś
pysia201 Re: Nikola = Michalina 04.08.05, 20:33 Masz rację ,że Nicholas ( może być Nicolas =)) to Mikołaj , ale Nikola to Michalina! Zero logiki , ale tak jest =)) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nikola = Michalina 04.08.05, 21:17 Nie, Pysiu, to chyba słownik się myli. Michalina to odpowiednik Michelle, Michaeli itp., a Nikola - żeńska forma Mikołaja, jak już pisała Teodorka. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pysia201 Re: Nikola = Michalina 04.08.05, 21:52 Teraz to ja nie moge uwieżyć =))) Odpowiedz Link Zgłoś
martynka301 Nikola to zdrobnienie 31.08.05, 10:18 Nikola to zdrobnienie od Nikoleta Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Nikola = Michalina 31.08.05, 17:32 Juz teraz prawie zemdlalam, jak zobaczylam, ze Nikola to zenska forma Mikolaja (malo spostrzegawcza jestem), ale nie przezylabym chyba faktu gdyby Nikola to byla Michalina Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Nikola = Michalina 31.08.05, 21:16 Nikola to zdrobnienie od Mikołajki. Moi znajomi chcieli nazwać córkę Nikola i urzędnik nie zgodził się, tłumacząc, że jest polski odpowiednik Nikoli - Mikołajka. Sprawa oparła się o językoznawców (nie pamiętam dokładnie nazwy tego ciała, jakaś Rada Języka Polskiego, czy coś takiego). W każdym razie przyznali rację urzędnikowi. Nikola = polska Mikołajka. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Nikola = Michalina 31.08.05, 21:45 a Jennifer to Genowefa.Naprawde Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: Nikola = Michalina 01.09.05, 12:53 A Grzegorz = Jerry i Jerzy = George? Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: Nikola = Michalina 29.10.05, 16:42 Grzegorz - to Gregory, a Jerry - to Gerard,lub Gerald. Jerzy=George Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Nikola = Michalina 14.11.05, 16:22 Nikola jest okropna,ale za to Nicolas...hmmm cudnie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś