theodorka 11.01.06, 16:16 Pisałam już o tym imieniu na forum. Jest to żeńska wersja imienia Nemezjusz. Była nawet taka błogosławiona, Nemezja Valle. To imię chodzi za mną już dość długo. Jak Wam się podoba? Moim zdaniem jest jednym z najładniejszych imion żeńskich na "N". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea-sjf Re: Nemezja 11.01.06, 16:46 Ciekawa jestem czy istnieje też imię Nemezy - jeśli tak to należałoby je wpisać do imion zakończonych na -y . Nemezja rzeczywiście wiele uroku ma Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Nemezja 12.01.06, 09:56 Zdecydowanie bardziej podoba mi się wersja z C, czyli Nemecja i Nemecjusz. Przy okazji, jeden z bohaterów książek Ożogowskiej zdaje się (Głowa na tranzystorach i Za minute pierwsza miłość) miał na imię Nemecjusz, zdrabniano go Nemek... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Nemezja 12.01.06, 11:27 a przynajmniej tak mi się wydaje... I jeszcze jeden bohater literacki przypomina mi się - Nemeczek z Chłopców z Placu Broni, ale to już nazwisko było... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Nemezja 13.01.06, 07:53 Cataluna, czy Ty w mojej głowie siedzisz? Które to już podobne skojarzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Nemezja 13.01.06, 08:56 nchyb napisała: > Cataluna, czy Ty w mojej głowie siedzisz? Które to już podobne skojarzenie? :- ) Nataszko Calkiem możliwe hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nemezja 12.06.06, 21:04 Podciągam, bo coraz bardziej mi się podoba i jestem ciekawa innych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nemezja 12.06.06, 23:25 pipi43 napisała: > A mnie kojarzy się z kwiatem o tej nazwie) Mnie rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Nemezja 13.06.06, 20:38 a mnie sie kojarzy z Nemezis ,przeznaczenie ,ktorys kryminał A.Christie nosił taki tytuł. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nemezja 13.06.06, 23:10 Kojarzy mi sie z Nemezis - czyms zlowrogim... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Nemezja 13.06.06, 23:49 Bo w sumie przeznaczenie niesie za soba cos nieuchronnego i zlowrogiego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Nemezja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 09:48 Coraz bardziej mi się podoba. Skojarzenie - z kwiatem. Jakie macie pomysły na zdrobnienia? Dla zwolenników lekko podobnych imion dla rodzeństwa: Jaśmina i Nemezja . Odpowiedz Link Zgłoś