shilla01 22.01.06, 20:33 pochodzenie starosłowiańskie. Nie mam pojęcia jakie jest zdrobnienie, ale Cudo , Cudusia , Cudeńka , Cudka brzmi po prostu słodko. Jak myślicie ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Cudosława ?? 22.01.06, 23:31 Hmmm, NA PEWNO nie jest to imię starosłowiańskie Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Cudosława ?? 22.01.06, 23:42 kartki.onet.pl/S,0,imiona.html?Param=131156 a jesli tam źle podają to jakiego jest pochodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cudosława ?? 22.01.06, 23:43 Już namierzyłam pochodzenie tej informacji. Jest to "Wielka księga imion", wydana przez wyd. Europa, którą ma właśnie w ręku mój małż i czyta mi z niej różne brednie. Owa "Wielka księga imion" jest przedrukowana w Onecie. Jest tam dużo ciekawych informacji, ale też bardzo dużo nieprawdziwych. W dodatku jest wydrukowana na kiepskim papierze, jest za gruba i źle się otwiera. Ogólnie odradzam. A nasza "Księga" się nie zmarnuje - zostala kupiona dla ciotki Krystyny, która figuruje między sławnymi Krystynami Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Cudosława ?? 22.01.06, 23:48 ok to jakiego jest pochodzenia? Ale nie pochodzenie było tu najważniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cudosława ?? 22.01.06, 23:54 Pochodzi, jak już napisałam, prawdopodobnie z wyobraźni pana, który pisał tę ksiązkę. Rezultatów w internecie daje 3, w tym 2 na stronie Onetu. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Cudosława ?? 23.01.06, 00:02 Czyli Twoim zdaniem takie imię nie istnieje, a ktoś je sobie po prostu wymyślił ?? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. No bo po co ?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cudosława ?? 23.01.06, 00:32 A po co ten sam facet wymyślił sobie tysiące innych bzdurnych imion? Ja też nie wiem, ale są tacy, którzy wymyślają, nadają daty imienin, publikują, a potem czekają tylko, az ktoś zechce je nadać. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Cudosława ?? 23.01.06, 10:41 Bez sensu. Jestes w 100 % pewna , że nie ma takiego imienia?? Ale szkoda ( tak fajnie brzmi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cudosława ?? 24.01.06, 16:50 W stu procentach nie; jedyna szansa na jego istnienie to pochodzenie z innych języków słowiańskich, bo imię na pewno nie było znane w staropolszczyźnie. Po drugie, w Polsce na pewno nie zafunkcjonowało, ponieważ wyszukiwarka internetowa daje - jak już pisałam - trzy rezultaty (pewnie do tego już widać, albo zaraz będzie widać niniejszy wątek), wszystkie pochodzace z tej jednej książki, w tym dwa dwa na Onecie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Cudosława ?? 09.03.19, 10:57 Znalazlam kilka zrodel Cudosławy. Wydaje mi sie to imie mozliwe poniewaz Cudka (skrot najprawdopodobniej wlasnie od Cudosławy lub Cusławy) jest wymieniona w zrodlach. encyklopedia.interia.pl/wielka-ksiega-imion/news-cudoslawa,nId,2130136 dobryslownik.pl/slowo/Cudka/223511/ pl.wikipedia.org/wiki/Cudka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cudosława ?? 10.03.19, 00:32 sulimira napisał(a): > Znalazlam kilka zrodel Cudosławy. Wydaje mi sie to imie mozliwe poniewaz Cudka > (skrot najprawdopodobniej wlasnie od Cudosławy lub Cusławy) jest wymieniona w > zrodlach. > encyklopedia.interia.pl/wielka-ksiega-imion/news-cudoslawa,nId,2130136 To raczej nie źródło, tylko chyba "Wielka księga imion" Marinkowicza, dyskusja o niej odbyła się już tu forum.gazeta.pl/forum/w,12924,57326820,57326820,Ciekawe_imiona_.html i tu: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,31618369,31618369,Cyryl.html?p=52488290 > dobryslownik.pl/slowo/Cudka/223511/ > pl.wikipedia.org/wiki/Cudka Cudki nie ma w słownikach językoznawców, tylko w publikacjach historyków, ale nienajświeższej daty. Publikacje historyczne nie są publikacjami specjalistycznymi dotyczącymi imion i ich etymologii i nie są podstawowym źródłem. Nie wiem, czym się tłumaczy, że "nie ma takiego imienia: Cudka" w słownikach onomastycznych obejmujących całość materiału z okresu, w którym miała żyć Cudka, ale dopóki imię to nie zostanie opisane w publikacjach naukowych onomastycznych, nie przekonują mnie inne wzmianki. Imię moze być np. błędnie odczytane albo z innych względów nie przejść krytycznej analizy językoznawców. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Cudosława ?? 09.03.19, 11:03 Cudka z rodu Czudka- moze imie pochodzi od imienia rodu i brzmi Cudka, a nie jest zdrobnieniem? histmag.org/Cudka-z-Rzochowa-na-dworze-krola-Kazimierza-ale-nie-w-lozu...-16358 historia.org.pl/2017/10/27/kasztelanka-cudka-niemierzowa-kochanka-krola-kazimierza-czy-przykladna-zona/ Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Cudosława ?? 24.01.06, 11:18 Na podobne kopyto: Chrystosława, wyczytane gdzieś w internecie Brzmi bardzo ładnie i efektownie Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Cudosława ?? 24.01.06, 12:56 Cudosława - troszke cudaczne. Chrystosława - jeszcze bardziej. Chrystiana ladniejsze. A Chrystian jeszcze ladniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Cudosława ?? 10.08.22, 05:33 Owa Cudka zwana rowniez Cudko Niemierzowa miala przynajmniej czworo dzieci: Niemierze, Pelke, Elzbiete i Pachne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cudosława ?? 06.09.22, 00:32 Cudki dalej uporczywe nie ma w słownikach onomastycznych. Jest Czudka. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Cudosława ?? 06.09.22, 18:29 W zrodlach historycznych jest, a slowniki jak widac nie sa kompletne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cudosława ?? 10.10.22, 17:24 Niestety to własnie słowniki onomastyczne rozstrzygają - to słowniki onomastyczne są opracowywane przez specjalistów w zakresie antroponimii. Historycy powinni się dostosować (podobnie jak korzystają ze zdobyczy innych nauk), a nie zawsze to czynią niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Cudosława ?? 11.10.22, 03:48 Slowniki onomastyczne dyktuja jakie imiona byly historycznie uzywane? Mam nadzieje, ze nie posuna sie dalej i nie zaczna niszczyc zrodel historycznych z imionami, ktore im sie nie podobaja lub nie potrafia ich wytlumaczyc tak jak chca. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cudosława ?? 23.10.22, 17:51 Nie "dyktują", tylko odczytują zgodnie z wiedzą językową, której historycy nie mają. Historycy mogą - i powinni - korzystać z owoców badań językoznawców. Polecam pl.wikipedia.org/wiki/Nauki_pomocnicze_historii Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Cudosława ?? 06.09.22, 09:18 Pełna wersja zupełnie nie, jak typowy słowiański neologizm. Ale zdrobnienia faktycznie brzmią fajnie - podoba mi się Cudka choć tylko na w teorii. Odpowiedz Link Zgłoś