Dodaj do ulubionych

Cudosława ??

22.01.06, 20:33
pochodzenie starosłowiańskie. Nie mam pojęcia jakie jest zdrobnienie, ale
Cudo , Cudusia , Cudeńka , Cudka brzmi po prostu słodko. Jak myślicie ??
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Cudosława ?? 22.01.06, 23:31
      Hmmm, NA PEWNO nie jest to imię starosłowiańskie smile
      • shilla01 Re: Cudosława ?? 22.01.06, 23:42
        kartki.onet.pl/S,0,imiona.html?Param=131156 a jesli tam źle podają to
        jakiego jest pochodzenia?
        • gaudencja Re: Cudosława ?? 22.01.06, 23:44
          Wyssana z palca najprawdopodobniej smile
      • gaudencja Re: Cudosława ?? 22.01.06, 23:43
        Już namierzyłam pochodzenie tej informacji. Jest to "Wielka księga imion",
        wydana przez wyd. Europa, którą ma właśnie w ręku mój małż i czyta mi z niej
        różne brednie. Owa "Wielka księga imion" jest przedrukowana w Onecie. Jest tam
        dużo ciekawych informacji, ale też bardzo dużo nieprawdziwych. W dodatku jest
        wydrukowana na kiepskim papierze, jest za gruba i źle się otwiera. Ogólnie
        odradzam.

A nasza "Księga" się nie zmarnuje - zostala kupiona dla ciotki Krystyny, która
        figuruje między sławnymi Krystynami wink
        • shilla01 Re: Cudosława ?? 22.01.06, 23:48
          ok to jakiego jest pochodzenia? Ale nie pochodzenie było tu najważniejsze smile
          • gaudencja Re: Cudosława ?? 22.01.06, 23:54
            Pochodzi, jak już napisałam, prawdopodobnie z wyobraźni pana, który pisał tę
            ksiązkę. Rezultatów w internecie daje 3, w tym 2 na stronie Onetu.
            • shilla01 Re: Cudosława ?? 23.01.06, 00:02
              Czyli Twoim zdaniem takie imię nie istnieje, a ktoś je sobie po prostu
              wymyślił ?? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. No bo po co ??
              • gaudencja Re: Cudosława ?? 23.01.06, 00:32
                A po co ten sam facet wymyślił sobie tysiące innych bzdurnych imion? smile Ja też
                nie wiem, ale są tacy, którzy wymyślają, nadają daty imienin, publikują, a
                potem czekają tylko, az ktoś zechce je nadać.
                • shilla01 Re: Cudosława ?? 23.01.06, 10:41
                  Bez sensu. Jestes w 100 % pewna , że nie ma takiego imienia?? Ale szkoda sad(
                  tak fajnie brzmi !!!
                  • gaudencja Re: Cudosława ?? 24.01.06, 16:50
                    W stu procentach nie; jedyna szansa na jego istnienie to pochodzenie z innych
                    języków słowiańskich, bo imię na pewno nie było znane w staropolszczyźnie. Po
                    drugie, w Polsce na pewno nie zafunkcjonowało, ponieważ wyszukiwarka
                    internetowa daje - jak już pisałam - trzy rezultaty (pewnie do tego już widać,
                    albo zaraz będzie widać niniejszy wątek), wszystkie pochodzace z tej jednej
                    książki, w tym dwa dwa na Onecie.
                    • sulimira Re: Cudosława ?? 09.03.19, 10:57
                      Znalazlam kilka zrodel Cudosławy. Wydaje mi sie to imie mozliwe poniewaz Cudka (skrot najprawdopodobniej wlasnie od Cudosławy lub Cusławy) jest wymieniona w zrodlach.
                      encyklopedia.interia.pl/wielka-ksiega-imion/news-cudoslawa,nId,2130136
                      dobryslownik.pl/slowo/Cudka/223511/
                      pl.wikipedia.org/wiki/Cudka
                      • gaudencja Re: Cudosława ?? 10.03.19, 00:32
                        sulimira napisał(a):

> Znalazlam kilka zrodel Cudosławy. Wydaje mi sie to imie mozliwe poniewaz Cudka
                        > (skrot najprawdopodobniej wlasnie od Cudosławy lub Cusławy) jest wymieniona w
                        > zrodlach.
                        > encyklopedia.interia.pl/wielka-ksiega-imion/news-cudoslawa,nId,2130136

To raczej nie źródło, tylko chyba "Wielka księga imion" Marinkowicza, dyskusja o niej odbyła się już tu forum.gazeta.pl/forum/w,12924,57326820,57326820,Ciekawe_imiona_.html i tu: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,31618369,31618369,Cyryl.html?p=52488290

> dobryslownik.pl/slowo/Cudka/223511/
                        > pl.wikipedia.org/wiki/Cudka

Cudki nie ma w słownikach językoznawców, tylko w publikacjach historyków, ale nienajświeższej daty. Publikacje historyczne nie są publikacjami specjalistycznymi dotyczącymi imion i ich etymologii i nie są podstawowym źródłem. Nie wiem, czym się tłumaczy, że "nie ma takiego imienia: Cudka" w słownikach onomastycznych obejmujących całość materiału z okresu, w którym miała żyć Cudka, ale dopóki imię to nie zostanie opisane w publikacjach naukowych onomastycznych, nie przekonują mnie inne wzmianki. Imię moze być np. błędnie odczytane albo z innych względów nie przejść krytycznej analizy językoznawców.
                    • sulimira Re: Cudosława ?? 09.03.19, 11:03
                      Cudka z rodu Czudka- moze imie pochodzi od imienia rodu i brzmi Cudka, a nie jest zdrobnieniem?
                      histmag.org/Cudka-z-Rzochowa-na-dworze-krola-Kazimierza-ale-nie-w-lozu...-16358
                      historia.org.pl/2017/10/27/kasztelanka-cudka-niemierzowa-kochanka-krola-kazimierza-czy-przykladna-zona/
    • theodorka Re: Cudosława ?? 24.01.06, 11:18
      Na podobne kopyto: Chrystosława, wyczytane gdzieś w internecie smile

Brzmi bardzo ładnie i efektownie wink
      • cataluna Re: Cudosława ?? 24.01.06, 12:56
        Cudosława - troszke cudaczne.
        Chrystosława - jeszcze bardziej.
        Chrystiana ladniejsze. smileA Chrystian jeszcze ladniejszesmile
    • sulimira Re: Cudosława ?? 10.08.22, 05:33
      Owa Cudka zwana rowniez Cudko Niemierzowa miala przynajmniej czworo dzieci: Niemierze, Pelke, Elzbiete i Pachne.
      • gaudencja Re: Cudosława ?? 06.09.22, 00:32
        Cudki dalej uporczywe nie ma w słownikach onomastycznych. Jest Czudka.
        • sulimira Re: Cudosława ?? 06.09.22, 18:29
          W zrodlach historycznych jest, a slowniki jak widac nie sa kompletne.
          • gaudencja Re: Cudosława ?? 10.10.22, 17:24
            Niestety to własnie słowniki onomastyczne rozstrzygają - to słowniki onomastyczne są opracowywane przez specjalistów w zakresie antroponimii. Historycy powinni się dostosować (podobnie jak korzystają ze zdobyczy innych nauk), a nie zawsze to czynią niestety.
            • sulimira Re: Cudosława ?? 11.10.22, 03:48
              Slowniki onomastyczne dyktuja jakie imiona byly historycznie uzywane? Mam nadzieje, ze nie posuna sie dalej i nie zaczna niszczyc zrodel historycznych z imionami, ktore im sie nie podobaja lub nie potrafia ich wytlumaczyc tak jak chca.
              • gaudencja Re: Cudosława ?? 23.10.22, 17:51
                Nie "dyktują", tylko odczytują zgodnie z wiedzą językową, której historycy nie mają.
                Historycy mogą - i powinni - korzystać z owoców badań językoznawców.
                Polecam smile pl.wikipedia.org/wiki/Nauki_pomocnicze_historii
    • dalenia Re: Cudosława ?? 06.09.22, 09:18
      Pełna wersja zupełnie nie, jak typowy słowiański neologizm. Ale zdrobnienia faktycznie brzmią fajnie - podoba mi się Cudka wink choć tylko na w teorii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.