super35 15.09.06, 15:06 Cześć co myślicie o tym imieniu? Mnie osobiście bardzo się podoba. A tak wogóle czy istnieje polski odpowiednik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Heather 15.09.06, 15:25 B. ladne imie anglosaskie...Choc moze kojarzyc sie z ...hetera...Nie mam pojecia, czy jest polski odpowiednik, jelsi nawet to bardzo odlegly... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysia2 Re: Heather 15.09.06, 15:47 Moje pierwsze skojarzenie było takie samo - hetera. Jak na moj gust to imię jest tragiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Heather 15.09.06, 16:14 Heather znaczy po prostu "wrzos" i to jest, niestety, jedyny polski odpowiednik (na imię dla dziewczynki raczej niebardzo...). Nawiasem mówiąc, "ea" w tym wypadku wymawia sie jak "e", nie jak "i". Odpowiedz Link Zgłoś
ojejkujejku1 Re: Heather 15.09.06, 21:14 aniadm napisała: > Heather znaczy po prostu "wrzos" i to jest, niestety, jedyny polski odpowiednik > (na imię dla dziewczynki raczej niebardzo...). Jak dla mnie polskim odpowiednikiem możę być Eryka, gdyż Erica to po łacinie właśnie wrzoz, chociaż nie wiem czy to imię powstało w ten sposób. Z drugiej strony Eryk nigdy nie kojarzył mi się z kwiatkami i nadal kojarzy mi się silnie męsko Heather-za granicą ładne, w Polsce nie do przyjęcia :] Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Heather 15.09.06, 16:20 Mnie się kojarzy z Hator, egipską boginią "w kształcie" krowy A zgodnie z zalecaną wymową [hiter] - z jakąś chytruską, a może nawet Hitlerem Niestety, słowa ładne w jednych językach wcale nie muszą brzmieć ładnie w innych. Przypomniała mi się z "Ziela na kraterze" amerykańska koleżanka Tili, której polscy chłopcy wmówili, że dźwięczne słowo "cielęcina" znaczy "kocham cię" ))) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Heather 15.09.06, 16:36 Wydaje mi sie jednak, ze to wymawia sie He:th:er (oczywicie moj zapis fonetyczny jest b. uproszczony)...A z wrzosem kojarzy mi sie tylko imie Heidi (Heide - wrzos po niemiecku)...Czyli moze jednak Adelajda po polsku??? Odpowiedz Link Zgłoś
super35 Re: Heather 15.09.06, 17:10 Wydaje mi się że Heather nie wymawia się "hiter" ale "Heder". Natomiast mi Heather kojarzy się z ładną blondynką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Re: Heather IP: *.interpc.pl 15.09.06, 17:25 A mi się kojarzy z ...moją lodówką.Na guziku"rozmarażającym" jest napis HEATER. Bez"h". Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Heather 15.09.06, 17:32 Baaardzo mi się podoba ,zarówno brzmienie jak i znaczenie (czy może byc innaczej ,gdy się przyszło na świat we wrześniu ).Ale w Polsce mi nie pasuje . Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Heather 15.09.06, 21:02 Oczywiscie Heather czyta sie Heder mniej wiecej Filmów amerykanskich nie ogladacie?? Bardzo podoba mi sie to imie chociaz wydaje mi sie ze jest bardzo popularne w krajach anglojęzycznych. W pierrwszej kolejności kojarzy mi sie z Heather Graham - American woman W Polsce az sie boje pomyslec ile problemow miala by taka Heather Odpowiedz Link Zgłoś
ineska2 Re: Heather 21.09.06, 10:39 dosc popularne w Stanach, ale spolszczone rzeczywiscie wychodzi Hetera Odpowiedz Link Zgłoś