blaszany_dzwoneczek 03.04.07, 09:46 Zaczynam się powoli zastanawiać nad imieniem dla przyszłego dziecka, mam listę swoich ulubionych imion, ale mam pewne wątpliwości. Jeśli małe okaże się chłopcem, rozważam między innymi następujące imiona: Kajetan (bardzo mi się podoba), Miłosz, Łukasz (podoba się mężowi). Ale mam watpliwości czy te akurat imiona dobrze się komponują z nazwiskiem Ciszek. Spójrzcie, proszę, na to świeżym okiem: - Kajetan Ciszek - niby ok., ale coś mi nie gra - jakoś imię Kajetan dobrze brzmi mi z dłuższymi nazwiskami, przynajmniej trzysylabowymi - Miłosz, Łukasz i generalnie imiona kończące się na -sz - Czy w zestawieniu z nazwiskiem całość nie robi się zbyt "sycząca"? Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 09:52 Hej, blaszany dzwoneczku! Miłosz i Łukasz wydają mi się być zbyt syczące, natomiast z kolei Kajetan - zbyt "przejrzyste", jak do Waszego nazwiska - zresztą bardzo sympatycznego. Najlepszy z nich jest jednak msz Kajetan (ale to rzecz względna). Żadne z nich nie jest dramatycznie niedopasowane, ale żadne z nich też nie jest dopasowane znakomicie. Myślę, że to juz kwestia wyboru - czy chcecie nadać wymarzone imię, nawet za cenę nieidealnego dopasowania do nazwiska, czy też wolicie poszukać czegoś dopasowanego idealnie. Jedno jest pewne - nie możecie myśleć pod żadnym pozorem o Franciszku. A moze Miłosław Ciszek? Brzmi razem b. fajnie, a zdrabnia się oczywiście do Miłosza (Miłosz to własnie zdrobnienie od Miłosława). Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 10:08 Dzięki, Gaudencjo, za odpowiedź A więc Miłosze, Łukasze, itp. odpadają. Miłosław jakoś nie bardzo mnie zachwyca. Franciszek nie jest rozważany )) Nad Kajetanem jeszcze pomyślimy. A co masz na myśli pisząc, że to imię zbyt "przejrzyste" do naszego nazwiska? Podoba mi się też Szymon, Stefan, ale oba już zajęte w rodzinie. Na dobrej pozycji plasuje się Piotr - baaardzo lubię, poza tym miło mi się kojarzy z bratem mojej babci, który jest fantastycznym człowiekiem. I kusi jeszcze Józef, choć nie wiem czy by mi odwagi na niego starczyło, poza tym o ile Józio i Józinek mnie zachwyca, o tyle Józek dla starszego już chłopca niespecjalnie. Oj, będzie zgryz Z dziewczynką chyba łatwiej, chociaż jak przyjdzie ostatecznie coś wybrać, to też łatwo nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 10:19 Łuaksz nie jest jeszcze taki najgorszy Miłosz chyba najbardziej niezgrabnie brzmi. Ciszek jest takim bardzo sympatycznym i bardzo polskim nazwiskiem, ale "konkretnym", natomiast Kajetan ze względu na dużą ilość samogłosek jest imieniem bardzo delikatnym; per analogiam do znaków zodiaku przyporządkowałabym Ciszka do znaków ziemnych, a Kajetana - do powietrznych. O to mi mniej więcej chodziło, a MSZ trudno o idealne dopasowanie, kiedy taka sytuacja występuje. Niemniej cały czas tu chodzi o poszukiwanie ideału, a nie o to, ze coś naprawdę źle pasuje do siebie. Piotr Ciszek - ładnie, ale Piotrów Ciszków jest zapewne na pęczki. Józia zawsze można zdrabniać inaczej, jako Joszkę na przykład. Nie wiadomo jednak, co się tak naprawdę przyjmie. A Konstanty? Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 15:14 bardzo podoba mi się Piotr Ciszek! I brzmią mi tu dobrze imiona zakończona na dwie spółgloski, tak twardo - np. Leonard. M. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 16:25 Mnie też się podoba, ale faktycznie Piotrów Ciszków zapewne jak mrówków Czasu jeszcze mnóstwo, więc co z tych wstępnych przymiarek wyjdzie - nie mam pojęcia. A może wyjdzie dziewczynka? A Konstanty, którego proponuje Gaudencja, raczej nie. Nie zachwycają mnie imiona kończące się na -y, albo -i. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 18:21 A ja mam takie propozycje: Błażej Ciszek Leonard Ciszek Witold Ciszek Fryderyk Ciszek Z Twoich propozycji podoba mi się tylko Kajetan. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 18:24 Trochę szkoda, bo zakończone na -sz raczej odpadają, a ew. zakończone na -an też nie są najlepsze, zwłaszcza krótkie, bo mogą przypominać Fran Ciszka. A to są najpopularniejsze typowe końcówki. Swietnie pasuje msz: - Mikołaj Ciszek (minus - spora obecnie popularność Mikołaja, ale i tak summa sumarum Mikołajów jest w populacji mniej, niż Piotrów); - Paweł Ciszek (ten sam minus, co przy Piotrze); - Michał Ciszek - jw. - Beniamin Ciszek; - Dobrosław Ciszek; - Emilian Ciszek; - Romuald Ciszek. Sama bym sie sposród nich zdecydowała tylko na Dobrosława. Niezły wydaje mi sie Błażej Ciszek, Albert Ciszek, Józef Ciszek, Roch Ciszek, Benedykt Ciszek, Bolesław Ciszek, Augustyn Ciszek. Tu już nie ma jednak dużej rożnicy w dopasowaniu z Kajetanem. Nie chcę odradzać Kajetana, jak już pisałam, tym bardziej gdybyś potem miała tego bardzo żałować. Pozdrawiam serdecznie g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ullrike Ja w sprawie Kajetana IP: 212.244.198.* 03.04.07, 12:02 Wydaje mi sie ze samo Kajetan Ciszek brzmi Ok,ale duzo gorzej wyglada w zestawieniu zdrobnionym czyli Kajtek Ciszek, Wlasciwie brzmi to prawie tak samo jak i Franciszek Ciszek) Najbardziej tu pasuje Lukasz,albo calkiem inne imie. Pozrawiam Ula Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Ja w sprawie Kajetana 03.04.07, 12:12 Nie no, Franciszka Ciszka nic nie przebije )) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ja w sprawie Kajetana 03.04.07, 18:27 Rzuciły mi się w oko jeszcze dwa antyprzykłady: - Kaj Ciszek. Powiedz to szybko - Kosma Ciszek. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 16:33 Miłosz i Łukasz nie są syczące, tylko szeleszczące i dlatego nie bardzo pasują do twojego nazwiska. Bardziej pasuje Kajetan. A co masz dla dziewczynki? Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek dla dziewczynki 03.04.07, 21:08 Dzięki, miłe Panie, za podpowiedzi co do imienia dla chłopca. Pomyślimy jeszcze. A dla dziewczynki obecnie są takie opcje: Katarzyna - to ulubione imię żeńskie męża (Kasia i długo, długo nic), ja też je lubię, zwłaszcza w zdrobnieniach, których jest dużo, poza tym byłoby to na cześć mojej mamy - Kasi, która nie żyje. Ale: pełna forma średnio mi się podoba Zuzanna - bardzo mi się podoba od zawsze, pasuje mi z nazwiskiem, zdrobnień wbród, ale: straaasznie teraz popularne Aniela - kto wie, choć najmniej mi gra z nazwiskiem Hanna - na nie: mamy trzy ciotki Hanie Łucja - niestety brak sensownych zdrobnień, a my jesteśmy raczej zdrabniający. Blanka - jak wyżej Uaa, widzę, że też będzie zgryz Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: dla dziewczynki 03.04.07, 22:50 Kasia git!!! Stawiam na Kasię A zaraz potem na Łucję, którą możesz zdrabniać do Lusi. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 01.09.07, 00:31 Dopiero dotarłam do tego wątku. Jak tam rozważania nad imieniem? Do mnie z męskim najbardziej przemawia Kajetan, a z żeńskich Łucja, którą możecie zdrabniać do Łusi, Lusi, Uci, Łucyjki, Lusieńki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 01.09.07, 04:16 Aniela będzie Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 01.09.07, 04:20 A właściwie dwojga imion Aniela Zuzanna Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 01.09.07, 08:05 A moze odwrotnie? Zuza Ciszek swietnie pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 02.09.07, 10:24 Mi też Zuzanna pasuje do nazwiska, ale będzie Aniela. Za dużo Zuz teraz wszędzie, a poza tym to już JEST Anielka od trzech miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś