Dodaj do ulubionych

Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie?

03.04.07, 09:46
Zaczynam się powoli zastanawiać nad imieniem dla przyszłego dziecka, mam listę
swoich ulubionych imion, ale mam pewne wątpliwości. Jeśli małe okaże się
chłopcem, rozważam między innymi następujące imiona: Kajetan (bardzo mi się
podoba), Miłosz, Łukasz (podoba się mężowi). Ale mam watpliwości czy te akurat
imiona dobrze się komponują z nazwiskiem Ciszek. Spójrzcie, proszę, na to
świeżym okiem:
- Kajetan Ciszek - niby ok., ale coś mi nie gra - jakoś imię Kajetan dobrze
brzmi mi z dłuższymi nazwiskami, przynajmniej trzysylabowymi
- Miłosz, Łukasz i generalnie imiona kończące się na -sz - Czy w zestawieniu z
nazwiskiem całość nie robi się zbyt "sycząca"?
Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 09:52
      Hej, blaszany dzwoneczku!
      Miłosz i Łukasz wydają mi się być zbyt syczące, natomiast z kolei Kajetan -
      zbyt "przejrzyste", jak do Waszego nazwiska - zresztą bardzo sympatycznego.
      Najlepszy z nich jest jednak msz Kajetan (ale to rzecz względna). Żadne z nich
      nie jest dramatycznie niedopasowane, ale żadne z nich też nie jest dopasowane
      znakomicie. Myślę, że to juz kwestia wyboru - czy chcecie nadać wymarzone imię,
      nawet za cenę nieidealnego dopasowania do nazwiska, czy też wolicie poszukać
      czegoś dopasowanego idealnie. Jedno jest pewne - nie możecie myśleć pod żadnym
      pozorem o Franciszku.
      A moze Miłosław Ciszek? Brzmi razem b. fajnie, a zdrabnia się oczywiście do
      Miłosza (Miłosz to własnie zdrobnienie od Miłosława).
      • blaszany_dzwoneczek Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 10:08
        Dzięki, Gaudencjo, za odpowiedź smile
        A więc Miłosze, Łukasze, itp. odpadają. Miłosław jakoś nie bardzo mnie zachwyca.
        Franciszek nie jest rozważany wink))
        Nad Kajetanem jeszcze pomyślimy. A co masz na myśli pisząc, że to imię zbyt
        "przejrzyste" do naszego nazwiska?
        Podoba mi się też Szymon, Stefan, ale oba już zajęte w rodzinie. Na dobrej
        pozycji plasuje się Piotr - baaardzo lubię, poza tym miło mi się kojarzy z
        bratem mojej babci, który jest fantastycznym człowiekiem. I kusi jeszcze Józef,
        choć nie wiem czy by mi odwagi na niego starczyło, poza tym o ile Józio i
        Józinek mnie zachwyca, o tyle Józek dla starszego już chłopca niespecjalnie.
        Oj, będzie zgryz wink Z dziewczynką chyba łatwiej, chociaż jak przyjdzie
        ostatecznie coś wybrać, to też łatwo nie będzie.
        • gaudencja Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 10:19
          Łuaksz nie jest jeszcze taki najgorszy wink Miłosz chyba najbardziej niezgrabnie
          brzmi.
          Ciszek jest takim bardzo sympatycznym i bardzo polskim nazwiskiem,
          ale "konkretnym", natomiast Kajetan ze względu na dużą ilość samogłosek jest
          imieniem bardzo delikatnym; per analogiam do znaków zodiaku przyporządkowałabym
          Ciszka do znaków ziemnych, a Kajetana - do powietrznych. O to mi mniej więcej
          chodziło, a MSZ trudno o idealne dopasowanie, kiedy taka sytuacja występuje.
          Niemniej cały czas tu chodzi o poszukiwanie ideału, a nie o to, ze coś naprawdę
          źle pasuje do siebie.
          Piotr Ciszek - ładnie, ale Piotrów Ciszków jest zapewne na pęczki.
          Józia zawsze można zdrabniać inaczej, jako Joszkę na przykład. Nie wiadomo
          jednak, co się tak naprawdę przyjmie.
          A Konstanty?
          • hovawartka Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 15:14
            bardzo podoba mi się Piotr Ciszek! I brzmią mi tu dobrze imiona zakończona na
            dwie spółgloski, tak twardo - np. Leonard.
            M.
            • blaszany_dzwoneczek Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 16:25
              Mnie też się podoba, ale faktycznie Piotrów Ciszków zapewne jak mrówków smile
              Czasu jeszcze mnóstwo, więc co z tych wstępnych przymiarek wyjdzie - nie mam
              pojęcia. A może wyjdzie dziewczynka? wink
              A Konstanty, którego proponuje Gaudencja, raczej nie. Nie zachwycają mnie imiona
              kończące się na -y, albo -i.
              • olianka Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 18:21
                A ja mam takie propozycje:

Błażej Ciszek
                Leonard Ciszek
                Witold Ciszek
                Fryderyk Ciszek

Z Twoich propozycji podoba mi się tylko Kajetan.
              • gaudencja Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 18:24
                Trochę szkoda, bo zakończone na -sz raczej odpadają, a ew. zakończone na -an
                też nie są najlepsze, zwłaszcza krótkie, bo mogą przypominać Fran Ciszka. A to
                są najpopularniejsze typowe końcówki.
                Swietnie pasuje msz:
                - Mikołaj Ciszek (minus - spora obecnie popularność Mikołaja, ale i tak summa
                sumarum Mikołajów jest w populacji mniej, niż Piotrów);
                - Paweł Ciszek (ten sam minus, co przy Piotrze);
                - Michał Ciszek - jw.
                - Beniamin Ciszek;
                - Dobrosław Ciszek;
                - Emilian Ciszek;
                - Romuald Ciszek.
                Sama bym sie sposród nich zdecydowała tylko na Dobrosława.

Niezły wydaje mi sie Błażej Ciszek, Albert Ciszek, Józef Ciszek, Roch Ciszek,
                Benedykt Ciszek, Bolesław Ciszek, Augustyn Ciszek. Tu już nie ma jednak dużej
                rożnicy w dopasowaniu z Kajetanem. Nie chcę odradzać Kajetana, jak już pisałam,
                tym bardziej gdybyś potem miała tego bardzo żałować. Pozdrawiam serdecznie smile
                g.
    • Gość: ullrike Ja w sprawie Kajetana IP: 212.244.198.* 03.04.07, 12:02
      Wydaje mi sie ze samo Kajetan Ciszek brzmi Ok,ale duzo gorzej wyglada w
      zestawieniu zdrobnionym czyli Kajtek Ciszek,
      Wlasciwie brzmi to prawie tak samo jak i Franciszek Ciszeksmile)
      Najbardziej tu pasuje Lukasz,albo calkiem inne imie.
      Pozrawiam Ula
      • blaszany_dzwoneczek Re: Ja w sprawie Kajetana 03.04.07, 12:12
        Nie no, Franciszka Ciszka nic nie przebije wink))
        • gaudencja Re: Ja w sprawie Kajetana 03.04.07, 18:27
          Rzuciły mi się w oko jeszcze dwa antyprzykłady:
          - Kaj Ciszek. Powiedz to szybko wink
          - Kosma Ciszek.
    • ariana1 Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 03.04.07, 16:33
      Miłosz i Łukasz nie są syczące, tylko szeleszczące i dlatego nie bardzo pasują
      do twojego nazwiska. Bardziej pasuje Kajetan. A co masz dla dziewczynki?
      • blaszany_dzwoneczek dla dziewczynki 03.04.07, 21:08
        Dzięki, miłe Panie, za podpowiedzi co do imienia dla chłopca. Pomyślimy jeszcze.
        A dla dziewczynki obecnie są takie opcje:

Katarzyna - to ulubione imię żeńskie męża (Kasia i długo, długo nic), ja też je
        lubię, zwłaszcza w zdrobnieniach, których jest dużo, poza tym byłoby to na cześć
        mojej mamy - Kasi, która nie żyje. Ale: pełna forma średnio mi się podoba

Zuzanna - bardzo mi się podoba od zawsze, pasuje mi z nazwiskiem, zdrobnień
        wbród, ale: straaasznie teraz popularne sad

Aniela - kto wie, choć najmniej mi gra z nazwiskiem
        Hanna - na nie: mamy trzy ciotki Hanie wink
        Łucja - niestety brak sensownych zdrobnień, a my jesteśmy raczej zdrabniający.
        Blanka - jak wyżej

Uaa, widzę, że też będzie zgryz smile
        • ariana1 Re: dla dziewczynki 03.04.07, 22:50
          Kasia git!!! Stawiam na Kasię smile A zaraz potem na Łucję, którą możesz
          zdrabniać do Lusi.
    • abiela Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 01.09.07, 00:31
      Dopiero dotarłam do tego wątku. Jak tam rozważania nad imieniem? Do mnie z
      męskim najbardziej przemawia Kajetan, a z żeńskich Łucja, którą możecie
      zdrabniać do Łusi, Lusi, Uci, Łucyjki, Lusieńki itd.
      • blaszany_dzwoneczek Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 01.09.07, 04:16
        Aniela będzie smile
        • blaszany_dzwoneczek Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 01.09.07, 04:20
          A właściwie dwojga imion Aniela Zuzanna
          • annajustyna Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 01.09.07, 08:05
            A moze odwrotnie? Zuza Ciszek swietnie pasuje...
            • blaszany_dzwoneczek Re: Czy te imiona pasują do nazwiska, czy nie? 02.09.07, 10:24
              Mi też Zuzanna pasuje do nazwiska, ale będzie Aniela. Za dużo Zuz
              teraz wszędzie, a poza tym to już JEST Anielka od trzech miesięcy wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.