olianka 17.04.07, 21:03 Arnika Berenika Dominika Eunika Kleonika Monika Nikandra Nikanora Weronika Co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manarai Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 17.04.07, 21:50 olianko, jak zobaczyłam Agatonikę, natychmiast skojarzyła mi się Paktofonika... Do listy dopisuję: Anikę wzgl. Annikę Mam jeszcze pewną wątpliwość, mianowicie - Danika. Wiem, że jest to imię zmaltretowane i zniekształcone na gruncie zachodnim, ale jest niewykluczone, że w takiej formie jeszcze wróci... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 17.04.07, 22:18 Manarai, chyba nie ma do czego wracać, bo nadania są 2, z czego jedno całkiem świeże, a drugie też nie starożytne. Jeszcze Nikazja, a drugich imion w wikipedii niet. Ale to nie znaczy, ze juz żadnego nie ma; może są, ale niewpisane (jak Nikazja). Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 17.04.07, 22:54 No,i stateczek Danica jest www.ibiblio.org/maritime/photolibrary/displayimage.php?album=topn&cat=135&pos=6 Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 17.04.07, 22:56 No i jeszcze Leonika, ale to chyba nowotwór? Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 17.04.07, 23:25 Racja, nieprecyzyjnie się wyraziłam. Chodziło mi raczej o to, że imię pochodzi z języków południowosłowiańskich, "odbiło się" od angielskiego i teraz może wrócić na wschód, może do nas też. (Szczerze powiedziawszy, niezbyt bym się ucieszyła, ta Danika jest jakaś niezbyt. Wolałabym odświeżyć Danutę) Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 18.04.07, 10:02 KLEONIKA - super! Bardzo ciekawa propozycja! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 18.04.07, 20:30 czarna.perla napisała: > poprostu Nika Nika to zdrobnienie Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 18.04.07, 21:09 gaudencja napisała: > czarna.perla napisała: > > > poprostu Nika > > Nika to zdrobnienie Hmmm. Nie popieram imienia Nika, mi też brzmi zdrobnieniowo, ale - mam znajomą Rosjankę, Nikę Aleksandrownę. W tym przypadku Nika jest "zruszczeniem" greckiej Nike, tak jak Zoja to rosyjska wersja Zoe. Jeśli Nika nawiązuje do bogini zwycięstwa, proponowałabym ją jednak za imię samodzielne uznać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 18.04.07, 21:55 W Rosji tak. U nas przyjęła się jednak jako spolszczenie Nike. I to dosć szeroko. Długo nad tym dumałam, był czas, ze postulowałam podobne rozwiązanie, jak Ty, ale jednak u nas Nike to Nike, a nie Nika. Tak, jak Dafne czy Chloe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 18.04.07, 22:02 A są w Polsce panie o imieniu Nike? (tak z ciekawości) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 15:32 No to wspaniale że ze względu na Twoją znajomą i w/w powinowactwo w tym konkretnym przypadku Nike postanowiłaś uznać za samodzielne imie.Inne Niki są już dla Ciebie be, bo nie mają pochodzenia i są jedynie zdrobnieniami. Jesteś śmieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 15:36 w/w post jest oczywiście do manari Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 18.04.07, 22:00 gaudencja napisała: > > Nika to zdrobnienie > Znam jedną małą Nikę i jedna z mam, które bywały na forum też dała swojej córci na imie Nika. Ja do tej pory też uwazałam je za zdrobnienie ale jak wida przyjęło sie i chyba można powiedzie, że to imię, podobnie jak Lena. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 18.04.07, 22:27 W takim razie otwieram na chybił trafił Rymuta i: jest 3 mężczyzn o imieniu Kamol; 21 o imieniu Kamel; 3 Kardianów, 10 Kamillów, 6 kobiet o imieniu Karioka, 3 Karosławów, 7 kobiet o imieniu Kasia, 1 Katar, 4 kobiety o imieniu Kata, 8 o imieniu Katerzyna, 5 Kaźmierzów, 3 Kenów, 1 Kfiryna, 2 kobiety o imieniu Kiriakula - czy też mamy uznać, ze te imiona przyjeły się i istnieją? Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 19.04.07, 23:10 > 6 kobiet o imieniu Karioka A ja odkąd po raz pierwszy przeczytałam "Stawiam na Tolka Banana" byłam pewna, że Karioka to tylko przezwisko i nie może być nadane w postaci imienia... za to Kamol wymiata ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 20.04.07, 23:07 tippi napisała: > A ja odkąd po raz pierwszy przeczytałam "Stawiam na Tolka Banana" byłam pewna, > że Karioka to tylko przezwisko i nie może być nadane w postaci imienia... Ja właściwie też tego byłam pewna. I prawdopodobnie te nadania to błędy w systemie. Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 04.10.07, 16:00 Kiriakula mnie zachwyciła i aż zatchnęła. Wszystkie inne jestem w stanie zrozumieć, nawet Karosława i Katara. Ale Kiriakula? Brzmi bosko. Jakis pomysł, skąd to imię? W końcu 2 to nie jedna, mogaca być jakimś wybrykiem słowotwórczym... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 06.10.07, 00:57 Google daje sporo rezultatów (108), przeważnie z greckiego obszaru językowego; ewidentnie jest to forma pochodna od Cyriaka; przypomniała mi się jeszcze z Rymuta analogicznie skonstruowana Zacharula (imię żeńskie). Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 08.05.07, 21:27 Stratonika. Podoba mi się (pewnie przez tę nikę ) Jest taka fajna, zadziorna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly ad. Nika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 23:43 Nika Mieszkanka Torunia poprosiła Radę o opinię o imieniu Nika, które chciała nadać swojej córce. Oto znaczne fragmenty odpowiedzi Przewodniczącego Rady: imię Nika może funkcjonować w polszczyźnie jako samodzielne. Można wprawdzie uważać, że jest to zdrobnienie od takich imion, jak Monika, Weronika, Dominika, nie stoi to jednak na przeszkodzie temu, by traktować to imię także jako niezdrobniałe. Imię Nika spełnia także pozostałe wymagania stawiane polskim imionom żeńskim: kończy się na -a i nie jest ośmieszające. Nie widzę więc przeszkód, by urząd stanu cywilnego nadał to imię Pani córce. niby można, ale jakoś dziwnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karioka:** Karioka IP: *.170.wmc.com.pl 10.05.07, 13:37 Tahiya Karioka była słynna egipską tancerką brzucha i aktorką więc karioka w Egipcie funcjonuje jako nazwisko(przydomek?)ale jako imię b.mi sie podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 04.10.07, 10:22 Są jeszcze jakieś inne "nikowe" imiona? Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: imiona żeńskie z cząstką nika :) 04.10.07, 15:08 ostatnio podoba mi się Berenika. Eunika - koleżanka Szesnastolatki. fajna panna, więc imię też odbieram jako fajne. Moniki nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś