Dodaj do ulubionych

Livia Julianna

10.07.07, 15:44
to moja corka.
Jakie imie waszym zdaniem pasowaloby dla brata??
Mam jakies typy,ale ciekawa jestem innego spojrzenia.

ps.Olivier odpada;P
Obserwuj wątek
    • kika53 Re: Livia Julianna 10.07.07, 15:52
      ..nie mieszkamy w Polsce
      • annajustyna Re: Livia Julianna 10.07.07, 15:57
        Hmmm, moze Alexander?
        • kika53 Re: Livia Julianna 10.07.07, 16:06
          annajustyna napisała:

> Hmmm, moze Alexander?

moj pierwszy typ byl wlasnie takismile..ale poki co przeszedl do rezerwy
    • Gość: Tawananna* Re: Livia Julianna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 17:29
      Piękny zestaw imion córki, bardzo, bardzo mi się podoba. Szkoda tylko, że przez
      "v" - w niektórych językach "via" czyta się jak "fja" albo "bja", a w Polsce
      wygląda dziwnie.

Mnie bardzo pasowałby Kornel, Antoni, Marceli, Julian (do Liwii najbardziej, ale
      ze względu na jej drugie imię chyba odpada), Cyprian, Daniel, Tymon, Konrad,
      Jeremi.

Napisz, jakie są Twoje typy smile

• astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 17:58
        Kika, to juz plec potwierdzona? Gratulacje!

Moje typy to: Alexander, Florian, Jonathan, Maximilian (nie wiem czy w Niemczech
        popularne), Leonard, Leon.
        Zwaszcza Leonard to jak na dzien dziejszy moj namber lan.tongue_out

Ale pewnie zanim zajde w ciaze, to mi jeszcze jeszcze ze 100 razy odmieni.Hehe
        • astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 18:01
          Aaaaaaaaa i jeszcze bardzo podoba mi sie Sören. Ale chyba nie odwazylabym sie
          tak nazwac syna.
          • kika53 Re: Livia Julianna 10.07.07, 18:17
            hehe,potwierdzona,potwierdzona,zamachal czym mial na Usg,nie dalo sie ukryc;P

Damian i Tymon+ drugi czlon(na razie zagadka)to m.in.moje typy,ale mąż
            twierdzi,ze w De Tymon przez "y" nie przejdzie,natomiast Timon juz zupelnie mi
            sie nie podoba..

Jan Jakub podoba mi sie bardzo,ale mezowi wcale..
            • astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:01
              Kika przejdzie Tymon, przejdzie. Co ma nie przejsc? Niemcy i tak sa liberalni
              pod tym wzgledem, a do tego jeszcze mama Polka...

Zajrzyj tutaj
              www.1names.de/Vorname_Tymon.html
      • kika53 Re: Livia Julianna 10.07.07, 18:21
        Gość portalu: Tawananna* napisał(a):

> Piękny zestaw imion córki, bardzo, bardzo mi się podoba. Szkoda tylko, że
        przez
        > "v" - w niektórych językach "via" czyta się jak "fja" albo "bja", a w Polsce
        > wygląda dziwnie.
        >
        DziekismileGdybym mieszkala w Polsce to bardzo prawdopodobne,ze dalabym
        przez "w",ale u nas,tak jak jest lepiej pasuje i wymawia sie "w"
        • pluskotka Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:06
          W bloku obok mnie miesza Liwia. Ma brata Oskara i Mieszka. Ale raczej nie
          dałabym ani jednego ani drugiego. wink
    • astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:06
      W ogole warto zajrzec na te strone.I wyszukac imie jakie sie podoba, fajne jest
      to, ze podana jest liczba nadan, z czego da sie wywnioskowac czy jest to imie
      popularne czy raczej oryginalne.
      Milych poszukiwan.

www.1names.de/
      • kika53 Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:39
        Dzieki za linki,nie znalam ich..
        a wiesz,ze Leonard tez bardzo mi sie podoba(chyba glownie ze wzledu na Cohena;p)

Moj najwiekszy problem-ze za krotko mieszkam w De,aby wyczuc jak dane imie jest
        odbierane,z rozmow z mezem czesto wnioskuje,ze zupelnie inaczej niz w Polsce i
        to mi najwiecej trudnosci sprawia przy wyborze..
        • olianka Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:52
          Moje propozycje:
          Leon
          Juliusz / Julius
          Bertold
          Florian
          Hadrian
          • pluskotka Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:54
            O Hadriana proponowałam mamie Kornela, wątek obok. wink
          • annajustyna Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:57
            Z tych imion dobrze odebrany bylby w Niemczech tylko Florian, bo Leon to
            wlasciwie Leo badz Leonhard, Bertold to Brecht, Julius to juz w ogole dziwo w
            Niemczech, a Hadrian wytsepuje tylko w formie Adrian.
            • astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 20:03
              annajustyna czy Ty czasem nie przesadzasz?

Leonard jest jak najbardziej znany w Niemczech. Nie wiem skad bierzesz
              informacje ze np Leon czy Leo bylby zle odbierany, skoro obecnie oba te imiona
              bija rekordy popularnosci?! Az tyle osob jest powalonych czy co?

I nie LeonHard tylko po prostu Leonard.Florian jest w miare neutralne i ze tak
              powiem takie zwyczajne, chociaz mnie sie podoba. Juliusow znam kilku malych,
              imie calkiem fajne (ich rodzice tez )
              Hadrian...przyznam, ze nigdy w Niemczech sie z tym imieniem nie spotkalam.Ale
              nie podoba mi sie.
              • annajustyna Re: Livia Julianna 10.07.07, 20:32
                Nigdy nie spotkalam sie z pisownia Leonard, nie mialam na mysli, ze Leo bylby
                zle Lodbierany, tylko, ze leon to wlasciwie Leo badz Leonhard po niemiecku.
                • astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 21:20
                  Ale przeciez Leo, Leonard i Leon to 3 rozne imiona! (powiedzmy, bo w ich geneze
                  nie wnikam. Sa jednak nadawane jako trzy rozne)

Leon jest baaaardzo popularny, Leo tak srednio (ostatnio coraz bardziej) ,
                  Leonard jest imieniem rzadkim, aczkolwiek spotykanym w Niemczech.
            • olianka Re: Livia Julianna 10.07.07, 20:04
              annajustyna napisała:
              Hadrian wytsepuje tylko w formie Adrian.

Aniu, jesteś pewna? 99 % Polaków odpowiedziałoby, że w Polsce też występuje
              tylko Adrian.
              • annajustyna Re: Livia Julianna 10.07.07, 20:33
                Niemcy nawet cesarza znaja pod ta forma imienia, bez "h"...Mnie osobiscie tez
                sie Hadrian bardziej podoba...
            • abiela Re: Livia Julianna 10.07.07, 22:53
              annajustyna napisała:

> Z tych imion dobrze odebrany bylby w Niemczech tylko Florian, bo Leon to
              > wlasciwie Leo badz Leonhard, Bertold to Brecht, Julius to juz w ogole dziwo w
              > Niemczech, a Hadrian wytsepuje tylko w formie Adrian.

Aniu, przyrko mi, ale piszesz bzdury.
              Leon jest priamidalnie wręcz popularny, Leo już rzadszy, Leonard najrzadszy i
              taka właśnie forma jest teraz nadawana. Leonhard to już przestarzała forma
              właściwie. Dodam, że znam małego Leonarda.
              Brecht faktycznie był Betold, ale co z tego?
              Julius jest również popularnym imieniem, sama znam 2 Juliusów. Nie wiem skąd ci
              na myśl przyszło, że to dziwo?
              Hadrian jest rzadki, ale to nie oznacze, że nie można go nadać.

Kika, nie wiem czy zależy Ci na imieniu rzadkim, mam przed sobą statystyki
              wydanwane przez Gesellschaft für deutsche Sprache na rok 2006, 2005 i 2004.

Alexander jest imieniem niesamowicie popualrnym i to od wielu lat, Maximilain
              też stale w czołówce, podobnie Lukas (Lucas), Paul, Luca, Tim, Felix, David.

Ja proponuję
              Livia Julianna i
              Emil Konstanty
              Gabriel Maksymilian

Tymona możesz nadac w tej formie, ale faktycznie będzie kłopotliwy dla Niemców i
              syn będzie musiał literować, co jednak nie jest niczym dziwnymsmile
        • astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:58
          Kika leonard dobrze jest odbierane, mojemu mezowi sie podoba. Ja serio biore to
          imie pod uwage...kiedys tam smile Tym bardziej, ze mamy tradycje rodzinne.
          Poza tym mozna zdrabiac Leo.

ps. Cohena tez bardzo lubie.
        • astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 20:20
          Leon to nawet jest na pierwszym miejscu w 2007 roku najczesciej nadawnych imion
          meskich. A w 2006 i 2005 byl na drugim.
          • olianka Re: Livia Julianna 10.07.07, 20:25
            astomi25 napisała:

> Leon to nawet jest na pierwszym miejscu w 2007 roku najczesciej nadawnych imio
            > n
            > meskich. A w 2006 i 2005 byl na drugim.

Wobec tego Leosia odwołuję.
            • annajustyna Re: Livia Julianna 10.07.07, 20:34
              Akurat tam, gdzie mieszkalam w 2005 roku na pierwszym miejscu byl...Justin,
              wymawiane Dzastin:///. A Leonhard jest faktycznie popularny w Bawarii...
              • astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 21:17
                Ja mowie o rankingu z calego kraju.

A gdzie mieszkalas , jesli moge spytac? Bo w Brandenburgii np slyszy sie o
                Dzastinach, dominuja jednak zwykle Lucasy.

A Leonard to raczej oryginalne imie w D.Nawet chyba nie ma w pierwszej setce.
                Sprawdze.
                • das.krokodil Re: Livia Julianna 10.07.07, 22:20
                  Jestem bardzo za Floriankiem albo Leonkiem, ewentualnie Leonardem.
                • astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 22:42
                  Sprawdzilam.
                  Leonard jest na 256 miejscu.
    • Gość: Malwina Re: Livia Julianna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 22:17
      A może Vinzent?
    • itsola Re: Livia Julianna 10.07.07, 22:23
      Hallo Kika!
      A gdzie ty tu zawedrowala?hi,hi
      Ja bym ci bardziej proponowala:
      LIVIA JULIANNA i :

Lennart Samuel
      Lennart Gabriel
      Lenn Jeremi
      Liam Aleksander

Wszystkie do siebie pasuja.Mieszanina ale pasuja do corci.Bo ona tez pierwszego
      nie ma typowo polskiego.A to musi wspolgrac.takie jest moje zdanie.A tym
      bardziej ze wiemy gdzie mieszkasz nie?
      • Gość: kika Re: Livia Julianna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.07.07, 13:48
        hehe,wpadlam po poradesmile
        Wlasciwie to nie szukamy imienia szczegolnie wyszukanego i rzadkiego,ale tez
        nie chcemy takiego ktore bije rekordy popularnosci.No i zeby dalo sie
        przyjemnie zdrabniac.Mimo wszystko zwracam uwage na zdanie rodziny,a juz przy
        Livii na poczatku ciezko bylo z ich strony z akceptacja..
        • astomi25 Re: Livia Julianna 11.07.07, 14:25
          Kika, a ktora czesc rodziny nie mogla sie przyzwyczaic? Strzelam, ze polska?
          U nas bylo podobnie z Milena, tesciowa i niektore osoby z meza rodziny krecily
          nosem i przebolec tej Mileny nie mogly hehe.
          A teraz spoko, ciesza sie ze nie kolejna Lea, Jessica czy Olivia.
          • kika53 Re: Livia Julianna 11.07.07, 15:06
            Wlasciwie z obu stron nie bylo milo.Wyjatkiem jest moja mama,ktorej Livia
            podobala sie od poczatku.
            Natomiast z rodziny meza niechec byla i jest do dzis odczuwalna,ani razu nie
            padlo mile slowo po adresem tego imienia.

Milena tez mi sie podoba,mam kolezanke ktora ma tak na imie,a jej corki to
            Livia Leeloo i Arwena Cirillasmile

wracajac do tematu brata Liv-mezowi podoba sie Philip Joel -co o tym myslicie??
            Ale szczerze.
            • Gość: Dee Re: Livia Julianna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 15:13
              Twoja kolezanka chyba kiedys odwiedzala to forum. Pamietam ,ze czytalam o
              mamie, ktorej dzieci nosiły imiona Livia Leeloo i Arwena Cirilla. Nie spotkała
              sie z pozytywnymi opiniami odnosnie imion swoich córek.
            • astomi25 Re: Livia Julianna 11.07.07, 15:19
              Hehe, serio, TA Milena od slynnego watku jest Twoja kolezanka?
              Milene tak wlasciwie wybral maz, uslyszal to imie i uparl sie na nie jak
              osiol.Chociaz bylo na mojej liscie, nie zajmowalo pierwszej pozycji...ale coz.
              Spelnialo wszystkie kryteria (taka sama pisownia w dwoch krajach, podobna
              wymowa,niezbyt popularne)I zostala Milena. Musze powiedziec ze to byl dobry wybor.

Philip Joel, podoba mi sie tak sobie. Tzn Philip podoba mi sie bardzo, Joel
              zdecydowanie nie (za bardzo Amaryka mi zajezdza)
              A moze Vinzent na drugie?
              • kika53 Re: Livia Julianna 11.07.07, 15:25
                ale heca,nawet nie pomyslalam,ze ona tu taka slawnawink
                Jak jeszcze mieszkalam w Polsce to mozna powiedziec,ze nawet przyjaciolkasmile

Moj dziadek ma Wincenty i to imie kojarzy mi sie tylko i wylacznie z
                Wickiem,Wicek w Wackiem,a Wacek..;P

Joel tez mi sie nie podoba,ale maz twierdzi,ze mial sen;P

oj ludzie,latwiej urodzic niz imie wybracwink
                • astomi25 Re: Livia Julianna 11.07.07, 15:36
                  A ta Twoja kolezanka, nie miala zadnych klopotow, zeby tak zarejestrowac dzieci?
                  Dziwne...
                  • kika53 Re: Livia Julianna 11.07.07, 15:52
                    O maaatko,poczytalam troche tamten watek i chyba zaluje,ze w ogole wspomnialamwink
                    Jednak internet znieksztalca obraz czlowieka.Milena to swietna i inteligentna
                    osoba.

Jakies tam przeprawy mieli,ale koniec koncow zarejestrowali.Juz nie mieszkaja w
                    Polsce,wiec imiona tez juz nie szokuja.

Zostawmy ten temat pleasesmile
    • Gość: Dee Re: Livia Julianna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 09:11
      Sliczną masz córeczkę Kiko smile
      Do Livii Julianny proponuję:
      - Kornel
      - Tymon
      - Igor
      - Aleksander
    • alexandraf1 Re: Livia Julianna 11.07.07, 20:22
      Winicjusz rzecz jasna
      • Gość: kika Re: Livia Julianna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.07.07, 21:04
        Zadzwonilo nie w tym kosciele.Od Winicjusza byla Ligia(piekne imie).
        Od Livii jak juz to Oktawian,ale tych skojarzen bardzo nie lubiewink
        • abiela Re: Livia Julianna 13.07.07, 00:03
          Philp w tej piswoni mi sie nie podoba, jesli juz chcecie niemiecka piswonie to
          Philipp. Joel wogole dla mnie odpada, nie lubie imion z "j" czytanych z
          angielska.
          • kika53 Re: Livia Julianna 15.07.07, 20:58
            Powoli blednie na szczescie temat Joela..mezowi przyszlo cos takiego do
            glowy,prawdopodobnie dlatego,ze sam ma na imie Joachim,ale(niestety)nikt tak
            sie do niego zwraca.Dla wszystkich jest po prostu-Joe..

Wybor bedzie trudniejszy niz przypuszczalam,przy Livii mielismy wiele wspolnych
            typow,a tym razem niestety odwrotnie,same roznice.
            Z waszych propozycji podoba mi sie wiekszosc imion,a mezowi wlasciwie zadnesad
            • agi40 Re: Livia Julianna 15.07.07, 22:17
              A może uniwersalny Julian, i w DE i w PL nie sprawiałby problemów.
              Jeremi też mi się ogromnie podoba, Joel zupełnie nie...jakiś niemęski taki.
              • Gość: izoonia Re: Livia Julianna IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.07.07, 05:33
                a moze by tak FILIP KONRAD ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.