kika53 10.07.07, 15:44 to moja corka. Jakie imie waszym zdaniem pasowaloby dla brata?? Mam jakies typy,ale ciekawa jestem innego spojrzenia. ps.Olivier odpada;P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kika53 Re: Livia Julianna 10.07.07, 16:06 annajustyna napisała: > Hmmm, moze Alexander? moj pierwszy typ byl wlasnie taki..ale poki co przeszedl do rezerwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Livia Julianna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 17:29 Piękny zestaw imion córki, bardzo, bardzo mi się podoba. Szkoda tylko, że przez "v" - w niektórych językach "via" czyta się jak "fja" albo "bja", a w Polsce wygląda dziwnie. Mnie bardzo pasowałby Kornel, Antoni, Marceli, Julian (do Liwii najbardziej, ale ze względu na jej drugie imię chyba odpada), Cyprian, Daniel, Tymon, Konrad, Jeremi. Napisz, jakie są Twoje typy Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 17:58 Kika, to juz plec potwierdzona? Gratulacje! Moje typy to: Alexander, Florian, Jonathan, Maximilian (nie wiem czy w Niemczech popularne), Leonard, Leon. Zwaszcza Leonard to jak na dzien dziejszy moj namber lan. Ale pewnie zanim zajde w ciaze, to mi jeszcze jeszcze ze 100 razy odmieni.Hehe Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 18:01 Aaaaaaaaa i jeszcze bardzo podoba mi sie Sören. Ale chyba nie odwazylabym sie tak nazwac syna. Odpowiedz Link Zgłoś
kika53 Re: Livia Julianna 10.07.07, 18:17 hehe,potwierdzona,potwierdzona,zamachal czym mial na Usg,nie dalo sie ukryc;P Damian i Tymon+ drugi czlon(na razie zagadka)to m.in.moje typy,ale mąż twierdzi,ze w De Tymon przez "y" nie przejdzie,natomiast Timon juz zupelnie mi sie nie podoba.. Jan Jakub podoba mi sie bardzo,ale mezowi wcale.. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:01 Kika przejdzie Tymon, przejdzie. Co ma nie przejsc? Niemcy i tak sa liberalni pod tym wzgledem, a do tego jeszcze mama Polka... Zajrzyj tutaj www.1names.de/Vorname_Tymon.html Odpowiedz Link Zgłoś
kika53 Re: Livia Julianna 10.07.07, 18:21 Gość portalu: Tawananna* napisał(a): > Piękny zestaw imion córki, bardzo, bardzo mi się podoba. Szkoda tylko, że przez > "v" - w niektórych językach "via" czyta się jak "fja" albo "bja", a w Polsce > wygląda dziwnie. > DziekiGdybym mieszkala w Polsce to bardzo prawdopodobne,ze dalabym przez "w",ale u nas,tak jak jest lepiej pasuje i wymawia sie "w" Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:06 W bloku obok mnie miesza Liwia. Ma brata Oskara i Mieszka. Ale raczej nie dałabym ani jednego ani drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:06 W ogole warto zajrzec na te strone.I wyszukac imie jakie sie podoba, fajne jest to, ze podana jest liczba nadan, z czego da sie wywnioskowac czy jest to imie popularne czy raczej oryginalne. Milych poszukiwan. www.1names.de/ Odpowiedz Link Zgłoś
kika53 Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:39 Dzieki za linki,nie znalam ich.. a wiesz,ze Leonard tez bardzo mi sie podoba(chyba glownie ze wzledu na Cohena;p) Moj najwiekszy problem-ze za krotko mieszkam w De,aby wyczuc jak dane imie jest odbierane,z rozmow z mezem czesto wnioskuje,ze zupelnie inaczej niz w Polsce i to mi najwiecej trudnosci sprawia przy wyborze.. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:52 Moje propozycje: Leon Juliusz / Julius Bertold Florian Hadrian Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:54 O Hadriana proponowałam mamie Kornela, wątek obok. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:57 Z tych imion dobrze odebrany bylby w Niemczech tylko Florian, bo Leon to wlasciwie Leo badz Leonhard, Bertold to Brecht, Julius to juz w ogole dziwo w Niemczech, a Hadrian wytsepuje tylko w formie Adrian. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 20:03 annajustyna czy Ty czasem nie przesadzasz? Leonard jest jak najbardziej znany w Niemczech. Nie wiem skad bierzesz informacje ze np Leon czy Leo bylby zle odbierany, skoro obecnie oba te imiona bija rekordy popularnosci?! Az tyle osob jest powalonych czy co? I nie LeonHard tylko po prostu Leonard.Florian jest w miare neutralne i ze tak powiem takie zwyczajne, chociaz mnie sie podoba. Juliusow znam kilku malych, imie calkiem fajne (ich rodzice tez ) Hadrian...przyznam, ze nigdy w Niemczech sie z tym imieniem nie spotkalam.Ale nie podoba mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Livia Julianna 10.07.07, 20:32 Nigdy nie spotkalam sie z pisownia Leonard, nie mialam na mysli, ze Leo bylby zle Lodbierany, tylko, ze leon to wlasciwie Leo badz Leonhard po niemiecku. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 21:20 Ale przeciez Leo, Leonard i Leon to 3 rozne imiona! (powiedzmy, bo w ich geneze nie wnikam. Sa jednak nadawane jako trzy rozne) Leon jest baaaardzo popularny, Leo tak srednio (ostatnio coraz bardziej) , Leonard jest imieniem rzadkim, aczkolwiek spotykanym w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Livia Julianna 10.07.07, 20:04 annajustyna napisała: Hadrian wytsepuje tylko w formie Adrian. Aniu, jesteś pewna? 99 % Polaków odpowiedziałoby, że w Polsce też występuje tylko Adrian. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Livia Julianna 10.07.07, 20:33 Niemcy nawet cesarza znaja pod ta forma imienia, bez "h"...Mnie osobiscie tez sie Hadrian bardziej podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Livia Julianna 10.07.07, 22:53 annajustyna napisała: > Z tych imion dobrze odebrany bylby w Niemczech tylko Florian, bo Leon to > wlasciwie Leo badz Leonhard, Bertold to Brecht, Julius to juz w ogole dziwo w > Niemczech, a Hadrian wytsepuje tylko w formie Adrian. Aniu, przyrko mi, ale piszesz bzdury. Leon jest priamidalnie wręcz popularny, Leo już rzadszy, Leonard najrzadszy i taka właśnie forma jest teraz nadawana. Leonhard to już przestarzała forma właściwie. Dodam, że znam małego Leonarda. Brecht faktycznie był Betold, ale co z tego? Julius jest również popularnym imieniem, sama znam 2 Juliusów. Nie wiem skąd ci na myśl przyszło, że to dziwo? Hadrian jest rzadki, ale to nie oznacze, że nie można go nadać. Kika, nie wiem czy zależy Ci na imieniu rzadkim, mam przed sobą statystyki wydanwane przez Gesellschaft für deutsche Sprache na rok 2006, 2005 i 2004. Alexander jest imieniem niesamowicie popualrnym i to od wielu lat, Maximilain też stale w czołówce, podobnie Lukas (Lucas), Paul, Luca, Tim, Felix, David. Ja proponuję Livia Julianna i Emil Konstanty Gabriel Maksymilian Tymona możesz nadac w tej formie, ale faktycznie będzie kłopotliwy dla Niemców i syn będzie musiał literować, co jednak nie jest niczym dziwnym Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 19:58 Kika leonard dobrze jest odbierane, mojemu mezowi sie podoba. Ja serio biore to imie pod uwage...kiedys tam Tym bardziej, ze mamy tradycje rodzinne. Poza tym mozna zdrabiac Leo. ps. Cohena tez bardzo lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 20:20 Leon to nawet jest na pierwszym miejscu w 2007 roku najczesciej nadawnych imion meskich. A w 2006 i 2005 byl na drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Livia Julianna 10.07.07, 20:25 astomi25 napisała: > Leon to nawet jest na pierwszym miejscu w 2007 roku najczesciej nadawnych imio > n > meskich. A w 2006 i 2005 byl na drugim. Wobec tego Leosia odwołuję. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Livia Julianna 10.07.07, 20:34 Akurat tam, gdzie mieszkalam w 2005 roku na pierwszym miejscu byl...Justin, wymawiane Dzastin:///. A Leonhard jest faktycznie popularny w Bawarii... Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 21:17 Ja mowie o rankingu z calego kraju. A gdzie mieszkalas , jesli moge spytac? Bo w Brandenburgii np slyszy sie o Dzastinach, dominuja jednak zwykle Lucasy. A Leonard to raczej oryginalne imie w D.Nawet chyba nie ma w pierwszej setce. Sprawdze. Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Livia Julianna 10.07.07, 22:20 Jestem bardzo za Floriankiem albo Leonkiem, ewentualnie Leonardem. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Livia Julianna 10.07.07, 22:42 Sprawdzilam. Leonard jest na 256 miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Livia Julianna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 22:17 A może Vinzent? Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Livia Julianna 10.07.07, 22:23 Hallo Kika! A gdzie ty tu zawedrowala?hi,hi Ja bym ci bardziej proponowala: LIVIA JULIANNA i : Lennart Samuel Lennart Gabriel Lenn Jeremi Liam Aleksander Wszystkie do siebie pasuja.Mieszanina ale pasuja do corci.Bo ona tez pierwszego nie ma typowo polskiego.A to musi wspolgrac.takie jest moje zdanie.A tym bardziej ze wiemy gdzie mieszkasz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Livia Julianna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.07.07, 13:48 hehe,wpadlam po porade Wlasciwie to nie szukamy imienia szczegolnie wyszukanego i rzadkiego,ale tez nie chcemy takiego ktore bije rekordy popularnosci.No i zeby dalo sie przyjemnie zdrabniac.Mimo wszystko zwracam uwage na zdanie rodziny,a juz przy Livii na poczatku ciezko bylo z ich strony z akceptacja.. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Livia Julianna 11.07.07, 14:25 Kika, a ktora czesc rodziny nie mogla sie przyzwyczaic? Strzelam, ze polska? U nas bylo podobnie z Milena, tesciowa i niektore osoby z meza rodziny krecily nosem i przebolec tej Mileny nie mogly hehe. A teraz spoko, ciesza sie ze nie kolejna Lea, Jessica czy Olivia. Odpowiedz Link Zgłoś
kika53 Re: Livia Julianna 11.07.07, 15:06 Wlasciwie z obu stron nie bylo milo.Wyjatkiem jest moja mama,ktorej Livia podobala sie od poczatku. Natomiast z rodziny meza niechec byla i jest do dzis odczuwalna,ani razu nie padlo mile slowo po adresem tego imienia. Milena tez mi sie podoba,mam kolezanke ktora ma tak na imie,a jej corki to Livia Leeloo i Arwena Cirilla wracajac do tematu brata Liv-mezowi podoba sie Philip Joel -co o tym myslicie?? Ale szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Livia Julianna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 15:13 Twoja kolezanka chyba kiedys odwiedzala to forum. Pamietam ,ze czytalam o mamie, ktorej dzieci nosiły imiona Livia Leeloo i Arwena Cirilla. Nie spotkała sie z pozytywnymi opiniami odnosnie imion swoich córek. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Livia Julianna 11.07.07, 15:19 Hehe, serio, TA Milena od slynnego watku jest Twoja kolezanka? Milene tak wlasciwie wybral maz, uslyszal to imie i uparl sie na nie jak osiol.Chociaz bylo na mojej liscie, nie zajmowalo pierwszej pozycji...ale coz. Spelnialo wszystkie kryteria (taka sama pisownia w dwoch krajach, podobna wymowa,niezbyt popularne)I zostala Milena. Musze powiedziec ze to byl dobry wybor. Philip Joel, podoba mi sie tak sobie. Tzn Philip podoba mi sie bardzo, Joel zdecydowanie nie (za bardzo Amaryka mi zajezdza) A moze Vinzent na drugie? Odpowiedz Link Zgłoś
kika53 Re: Livia Julianna 11.07.07, 15:25 ale heca,nawet nie pomyslalam,ze ona tu taka slawna Jak jeszcze mieszkalam w Polsce to mozna powiedziec,ze nawet przyjaciolka Moj dziadek ma Wincenty i to imie kojarzy mi sie tylko i wylacznie z Wickiem,Wicek w Wackiem,a Wacek..;P Joel tez mi sie nie podoba,ale maz twierdzi,ze mial sen;P oj ludzie,latwiej urodzic niz imie wybrac Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Livia Julianna 11.07.07, 15:36 A ta Twoja kolezanka, nie miala zadnych klopotow, zeby tak zarejestrowac dzieci? Dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
kika53 Re: Livia Julianna 11.07.07, 15:52 O maaatko,poczytalam troche tamten watek i chyba zaluje,ze w ogole wspomnialam Jednak internet znieksztalca obraz czlowieka.Milena to swietna i inteligentna osoba. Jakies tam przeprawy mieli,ale koniec koncow zarejestrowali.Juz nie mieszkaja w Polsce,wiec imiona tez juz nie szokuja. Zostawmy ten temat please Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Livia Julianna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 09:11 Sliczną masz córeczkę Kiko Do Livii Julianny proponuję: - Kornel - Tymon - Igor - Aleksander Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Livia Julianna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.07.07, 21:04 Zadzwonilo nie w tym kosciele.Od Winicjusza byla Ligia(piekne imie). Od Livii jak juz to Oktawian,ale tych skojarzen bardzo nie lubie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Livia Julianna 13.07.07, 00:03 Philp w tej piswoni mi sie nie podoba, jesli juz chcecie niemiecka piswonie to Philipp. Joel wogole dla mnie odpada, nie lubie imion z "j" czytanych z angielska. Odpowiedz Link Zgłoś
kika53 Re: Livia Julianna 15.07.07, 20:58 Powoli blednie na szczescie temat Joela..mezowi przyszlo cos takiego do glowy,prawdopodobnie dlatego,ze sam ma na imie Joachim,ale(niestety)nikt tak sie do niego zwraca.Dla wszystkich jest po prostu-Joe.. Wybor bedzie trudniejszy niz przypuszczalam,przy Livii mielismy wiele wspolnych typow,a tym razem niestety odwrotnie,same roznice. Z waszych propozycji podoba mi sie wiekszosc imion,a mezowi wlasciwie zadne Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Livia Julianna 15.07.07, 22:17 A może uniwersalny Julian, i w DE i w PL nie sprawiałby problemów. Jeremi też mi się ogromnie podoba, Joel zupełnie nie...jakiś niemęski taki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izoonia Re: Livia Julianna IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.07.07, 05:33 a moze by tak FILIP KONRAD ??? Odpowiedz Link Zgłoś