Gość: Ika IP: *.chello.pl 19.11.07, 20:22 Macie może pomysły na oryginalne imię (dla dziewczynki lub chłopca, jeszcze nie wiadomo ).Oryginalne, tzn. takie, które nie będzie zbyt często powtarzać wśród rówieśników ale nie w stylu Nicola, Andżelika czy Alan. Co prawda podoba mi się kilka imion ale są one dość popularne (przynajmniej tak mi się wydaje). Będę wdzięczna za każdą pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: oryginalne imię 19.11.07, 20:24 Najlepiej przejrzyj forum, często dyskutujemy o oryginalnych imionach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: oryginalne imię IP: *.chello.pl 19.11.07, 20:30 Forum oczywiście przeglądam ale niestety moja wiedza na temat obecnie nadawanych imion nie jest zbyt duża więc nie wiem które z nich są popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: oryginalne imię 19.11.07, 20:37 Proponuję Berenikę, Leonię, Dobromiłę, Zoję, Kasjana, Augusta i Gustawa. Odpowiedz Link Zgłoś
donna28 Re: oryginalne imię 19.11.07, 20:38 tradycyjnie dla dziewczynki proponuję Ingę Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: oryginalne imię 19.11.07, 22:52 Berenika - bardzo mi się podoba ostatnimi czasy. Inga - zbyt trudno się wypowiada IMHO. proponuję więc Berenikę. a może jeszcze Eunika, Nadia, Marika? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oryginalne imię 20.11.07, 00:04 W tym poście i dalszych znajdziesz oficjalne zeszłoroczne statystyki warszawskie, które powinny Ci się pomóc zorientować co do popularnosci imion w Warszawie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: oryginalne imię 20.11.07, 19:32 Jaśmina Kalina Róża Lukrecja Waleria Adelajda Gloria Filipina Gustaw Kornel Maksym Seweryn Beniamin Kilian Dorian I jak ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: oryginalne imię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 16:15 orginalne imię Remigiusz oraz Sonia Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: oryginalne imię 21.11.07, 16:32 Oktawia Nadia lub Nadzieja Noemi Noelia Berenika Nataniel bądź Natan Maksym Kasjan Kilian Noel Jonasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: oryginalne imię IP: *.chello.pl 21.11.07, 19:52 Niestety z wymienionych powyżej imion męskich żadne mi się nie spodobało. Za to z imion dla dziewczynek podobają mi się: Róża Nadzieja Berenika (ja mam na imię Weronika, więc ze względu na podobieństwo odpada) Marika (tylko czy to imię polskie czy przywędrowało do nas z zachodu? i czy Waszym zdaniem nie brzmi trochę jak Nikola?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: oryginalne imię IP: *.chello.pl 21.11.07, 20:00 Jeszcze zapytam o Wasze opinie na temat następujących imion: Anna Adrianna Karina Sara Józefina ALeksander Aleksy Karol Łukasz Wiktor. Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: oryginalne imię 21.11.07, 20:19 > Anna - najpopularniejsze imię żeńskie. Formalnie nie da mu się niczego zarzucić, ale jednak - tylko w Polsce ma tak na imię milion kobiet. > Adrianna - lubię zdrobnienie Ada, ale wolałabym je od Adeli lub Adelajdy. Adrianna brzmi dla mnie dość "importowanie". > Karina - jestem na nie. Przede wszystkim formalnie, bo to spolszczenie skandynawskiego zdrobnienia Katarzyny, ale brzmieniowo też mnie nie zachwyca. > Sara - mam bardzo silne skojarzenia z imieniem psim. Przepraszam, nie potrafię się ich pozbyć. A do tego koleżanka mojej siostry nosząca to imię namiętnie używała zdrobnienia "Sarenka", mam na punkcie tego imienia uraz do końca życia. > Józefina - osobiście nie przepadam, jeśli bym nadała, to tylko na drugie. Brzmieniowo mi niezbyt podchodzi, zdrobnienia też mi się nie podobają. > > Aleksander - mój numer jeden na liście chłopców. Nie potrafię być obiektywna w stosunku do tego imienia > Aleksy - brzmi bardzo dostojnie, i da się go bezproblemowo zdrobnić na przykład do Alka. Jestem za. > Karol - jedno z bardziej "męsko" brzmiących męskich imion, jak dla mnie. Mocny, konkretny dźwięk. Bardzo lubię. > Łukasz - przeszkasza mi brak dobrych zdrobnień. Gdyby nie to, imię nie byłoby złe. > Wiktor - podobnie jak Karol, jest na liście najbardziej "męskich". Też bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: oryginalne imię 21.11.07, 20:47 Anna- imię zawsze popularne i ładne Adrianna - znam tylko jedną małą ( wolę męskiego Adriana) Karina - ok Sara - niektórzy mówią że jak dla psa ale mi sie podoba Józefina - imię nie w moim typie ale brzmi dostojnie Aleksander - jak najbardziej za Aleksy - niestety jakoś źle mi sie kojarzy Karol - nie mój gust Łukasz - drugie imię mojego brata jest ok Wiktor - podobnie jak Aleksander jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
anika7904 Re: oryginalne imię 24.11.07, 18:59 Ja mam na imię Anika. I często jak byłam młodsza miałam żal do rodziców. Teraz cieszę się z tak oryginalnego i ciekawego imienia. Jednak moja córka ma zwyczjnie Zuzia. Teraz oczekuje narodzin drugiego dziecka. Jednak brak pomysłu na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oryginalne imię 21.11.07, 21:13 Gość portalu: Ika napisał(a): > Róża > Nadzieja > Berenika (ja mam na imię Weronika, więc ze względu na podobieństwo > odpada) > Marika (tylko czy to imię polskie czy przywędrowało do nas z > zachodu? i czy Waszym zdaniem nie brzmi trochę jak Nikola?) Róża, Nadzieja i Berenika bardzo mi się podobają. Marikę natomiast odbieram jako imię nieco pretensjonalne, no i, jak mówią hiszpańskojęzyczne uczestniczki forum, po hiszpańsku oznacza ono homoseksualistę i jest słowem wulgarnym. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: oryginalne imię 21.11.07, 20:07 Genowefa i Eustachy - na 100% oryginalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: oryginalne imię IP: *.chello.pl 24.11.07, 17:16 Gienię i Eustachego na razie sobie daruję (może kiedyś przy drugim dziecku mi się gust zmieni). Dla dziewczynki wybraliśmy imię Adrianna, dla chłopca nadal nie możemy się zdecydować Aleksander, Aleksy lub Karol. Łukasz chciałabym dac na drugie (po tatusiu ). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: oryginalne imię 24.11.07, 19:15 A moze Ariana? A dla synka Aleksy (bo Aleksander b. popularny). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: oryginalne imię 24.11.07, 19:32 Dla chłopca najbardziej podoba mi się Aleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: oryginalne imię IP: *.chello.pl 25.11.07, 14:23 OK, więc jeśli synek to Aleksy, córeczka- Adrianna (juz się zdążyłam przyzwyczaić do tego imienia). Odpowiedz Link Zgłoś
piastka Re: oryginalne imię 27.11.07, 10:28 Adrianna - rzeczywiście ciekawe. Nie wiem, czy jeszcze rozważasz zmianę imienia męskiego; podoba mi się ostatnio imię: Sambor (dobrze mi się kojarzy tym bardziej, że miał tak na imię przystojny i miły doktor z izby przyjęć . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: oryginalne imię 27.11.07, 21:10 Fajnie Pochwal się, kiedy dziecię się narodzi Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: oryginalne imię 28.11.07, 10:13 Dla dziewczynki bardzo podobają mi się imiona roślinne , kwaitowe np. Jaśmina, Róża czy Kalina. Moja szwagierka ma zaś na imię Ozanna-co by nie powiedziec oryginanie, bo poza nią nie znam nikogo o tym imieniu. Zdobnic można np. tak: Ozanka, Ozusia, Oza, Zana Dla chłopców miałabym wielki problem Odpowiedz Link Zgłoś