studentak 17.04.08, 19:20 Jakimi motywacjami kierowali się państwo wybierajac imię dla swojego dziecka? 1. Tradycją rodzinną 2. Obecną modą 3. Skojarzeniami zwiazanymi z imieniem 4. Pochodzeniem imienia 5. Kultem patrona, świętego 6. Brzmieniem, ładną formą graficzną, dźwiękiem 7. Funkcjonalnością ( tzn. tym,że jest ono np. krótkie, a przez to poręczne, ma ekonomiczną formę i nie będzie trzeba robić od niego skróceń, bądź dlatego, ze jest międzynarodowe- ma taką samą lub bardzo podobną formę w Polsce jak i za granicą) 8. Nadawałam/em takie imię w jakim dniu przyszło dziecko na świat- wg. imienia w kalendarzu. Proszę w odpowiedzi wpisywać: nr.motywacji. Może być też więcej numerów( w zależności od tego jakie odpowiedzi będą dla państwa odpowiednie). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrowka75 Re: 2.ankieta: motywy nadawania imion 19.04.08, 00:00 Czy możesz zrobić ankietę w jedny oście? Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: 2.ankieta: motywy nadawania imion 19.04.08, 00:19 zdecydowanie 7 (gdybym miala wybrac jedna opcje z podanych) a tak poza tym 6 i 4 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: 2.ankieta: motywy nadawania imion 19.04.08, 11:48 1,6 - z tym że nie tradycją rodzinną sensu stricto, a nawiązaniem do niej. Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 3,6,7 19.04.08, 15:53 3 - ja mialam miec tak na imie i zawsze zalowalam ze nie mam 6 - imie podobalo mi sie "od zawsze" 7 - wystepuje zarowno w polsce jak i szwecji co bylo dla mnie wazne z uwagi na to ze nasza rodzina jest "mieszana" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiara Re: 2.ankieta: motywy nadawania imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 17:01 6,7 Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: 2.ankieta: motywy nadawania imion 19.04.08, 17:50 1. w małym stopniu 4. bardzo istotne, preferowane słowiańskie 6. odrzucaliśmy imiona, które w zestawieniu z nazwiskiem były niemiłe dla naszych uszu - miało znaczenie utrwalenie imienia w polskiej tradycji piśmienniczej, dobrze gdyby było poświadczone w starym, najlepiej średniowiecznym tekście źródłowym. Odpadały imiona względnie "nowe" typu Nikola, Samanta, Mariola. (mąż i ja jesteśmy absolwentami filologii, stąd takie kryterium, ja po specjalizacji z literatury najstarszej, jestem krótko mówiąc maniaczką starodruków) Odpowiedz Link Zgłoś
3_potworki Re: 2.ankieta: motywy nadawania imion 19.04.08, 18:55 Franek jest po dziadku (choć ogólnie też mi się podobało), natomiast dziewczynki to już z czystej słabości do tych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: 2.ankieta: motywy nadawania imion 19.04.08, 19:08 Człowieku. To jest twoje badanie do pracy magisterskiej? Daj spokój. Wstyd to było publikować. Żadnej metodologii! Wstyd, że kończący FP takie ankiety dają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentak Re: 2.ankieta: motywy nadawania imion IP: *.bsb.vectranet.pl 20.04.08, 15:47 A co ty możesz wiedzieć!!!!! Metodologię to ja mam juz opracowaną więc nic ci do tego!!! Jak ci się coś nie podoba to trzeba było się w ogóle nie wypowiadać!!! Szkoda tylko, ze znajdą się zawsze takie przypadki jak ty!! Ta ankieta jest ustalana z moim profesorem więc....! Ps. dziwne, ze tyle osób odpowiedziało mi na to pytanie( za co bardzo im dziękuję) a ty masz jakiś problem. Nie wiem o co ci chodzi, moze jakiś problem ze sobą?? Lol Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: 2.ankieta: motywy nadawania imion 26.04.08, 11:02 Nie potrafisz pracować rzetelnie. Idziesz na łatwiznę. Profesor (śmiem twierdzić) nie ma pojęcia o sposobie zdobywania danych. A w ogóle to kto nim jest? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 2.ankieta: motywy nadawania imion 20.04.08, 10:05 6, 7, 3 (choć to ostatnie raczej w sensie selekcji negatywnej imion, które źle mi się kojarzą) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: 2.ankieta: motywy nadawania imion IP: *.dsl.club-internet.fr 20.04.08, 10:23 3,6,7 Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: 2.ankieta: motywy nadawania imion 30.04.08, 00:57 6, oraz - nie wymienione, choc ja podciagnęłabym pod pkt. 7. - dopasowanie imienia do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś