hovawartka 09.10.08, 15:06 Kto wyznacza jakie imiona pojawiają się w kalendarzach, w termianarzach itd? Mam wrazenie, ze wielu imion w nich po prostu brakuje, a rodzice szukajac imion własnie kalendarzami czesto sie kierują. No wiec jak maja nadać rzadsze imie skoro nie wiedzą o jego istnieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: idzi Re: Kalendarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 20:44 Każdy sobie. W Polsce pierwsze kalendarze były katolickie, a więc imiona świętych na poszczególne dni były wyznaczane przez Kościół. Potem pojawiały się kalendarze świeckie, gdzie chyba w XIX wieku zaczęto uwzględniać imiona nie mające świętych patronów. Zapewne imiona do poszczególnych dni przyporządkowywali sami autorzy kalendarzy, których propozycje się przyjmowały, ponieważ byli pierwsi, nie było ich wielu i mieli pewien autorytet. Oczywiście Kościół od czasu do czasu dodawał do kalendarza nowych świętych, a czasami i o wiele rzadziej zmieniał nieco daty świąt, co zazwyczaj przyjmowało się z dużym opóźnieniem. W 1969 roku w wyniku reformy liturgicznej zmieniono porządek świąt chyba połowy świętych! Spowodowało to, że tak radykalna zmiana nie przyjęła się w świeckich kalendarzach, które paradoksalnie są dziś bardzo tradycyjne i staropolskie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kalendarze 09.10.08, 21:00 Świeta racja. Dodam tylko, że w tej chwili panuje pełen galimatias. Np. kalendarz, który można znaleźć w poczcie Wrtualnej Polski, który to kalendarz jest dosyć często powielanym kalendarzem dwuimiennym (mam na myśli to, że przy każdej dacie publikowane są dwa imiona), publikuje imieniny dla tego samego świętego w dwóch datach - sprzed reformy i po reformie, albo też ma Piotra i Hiacynta zamiast Prota i Hiacynta, a jest to para świętych. Ponadto w większości starszych kalendarzy reprezentacja imion dobrana jest po uważaniu, co kończy się tym, że wielokrotnie pojawiają się imieniny Jana, pojawiaja sie także imiona prawie już nienadawane, podczas gdy całkiem licznie nadawanych imion po prostu tam nie ma (np. Stanisławy). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kalendarze 09.10.08, 21:01 P.s. natomiast mogę polecić kalendarz z pierwszej strony Wikipedii. Odpowiedz Link Zgłoś