Gość: Ada IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.09, 22:51 Znam "ze słyszenia" dziewczynę około 20-letnią, która ma na imię Wiosna. Imię to otrzymała po swojej babci. Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donmari-2 Re: Imię Wiosna 27.05.09, 23:12 Cóa Roberta Leszczyńskiego to Vesna, co po bałkańsku znaczy Wiosna. Imię Wiosna jako Wiosna w Polsce? Jeszcze o czymś takim nie słyszałam. Jak dla mnie nie-brzmi zbyt groteskowo Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Imię Wiosna 29.05.09, 14:44 Pan Leszczyński na naszym placu zabaw zwracał się do corci Wisienka zastanawiałam się, od jakiego imienia. Vesna śliczne, jestem wielbicielką czeskiego i balkanskiego kina, więc brzmi znajomo w moich uszach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejla81 Re: Imię Wiosna IP: *.ip.netia.com.pl 01.06.09, 10:00 Dosyc popularne imię w krajach byłej Jugosławii. Najśmieszniejsze jest to, że wiosna po srb-chrw. to "prolece", a nie "vesna". Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Imię Wiosna 29.05.09, 18:59 Vesna jest cudowna Wiosna to juz przegiecie Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imię Wiosna 30.05.09, 11:58 Moj kolega ma Wesne, obchodzi imieniny 1. dnia wiosny (jak dla mnie tez przgiecie). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię Wiosna 31.05.09, 16:52 Nie jestem przekonana. Nie nadaje się zwłaszcza w jesieni życia. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię Wiosna 28.10.22, 09:46 Nadaje się i w jesieni życia. O ile człowiek ma aktywny, nieciasny i świeży umysł, wyprzedzające innych myślenie Niektórzy niestety wolą przytakiwać utartym schematom. Ja mam na drugie Miluszka i kiedyś będę 50- letnią czy starszą Miluszką, nie uważam, by komuś inteligentnemu, taktownemu, mogło to przeszkadzać Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię Wiosna 02.11.22, 00:36 niii napisała: > Nadaje się i w jesieni życia. O ile człowiek ma aktywny, nieciasny i świeży umy > sł, Za nieciasny i świeży umysł, który pozwala na zmyślanie rzekomych cudzych wypowiedzi bez cienia żenady, naprawdę szczerze dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię Wiosna 03.11.22, 01:33 1. Nie piszę o sobie w tym wątku, a dostrzegam też innych ludzi 2. Skąd ta niechęć? Nie wracam do tego, co było i nie wypowiadam się wyłącznie poprzez swoje ego. Posiadam screeny, które potwierdzają pogardę wobec pewnych imion jako ' niskich' warstwowo i ten temat zawsze powraca. Imiona takie jak Nikola czy Jessika, Angelika ( popularne i nikogo nie absorbujące raczej) są tu traktowane jako nazwy własne ludzi zmarginalizowanych, z upadłych czy zagrożonych środowisk i przez to sprzeciwiam się piętnowaniu dzieci czy nastolatków noszących ogólnie nowomodne czy też stare czy dziwaczne imiona. Nie żywię żalu bo nikogo z Was tu nie znam, zwróciłam Wam uwagę na istotny problem zaniżania wartości pojedynczej osoby czy jej etykietowanie. Niekiedy takim rezultatem bywa depresja, innym razem samobójstwo, a jeszcze innym, wyliczanka w szkole naładowanym gnatem . Nie każdy umie, potrafi i chce to zrozumieć, a niii wyczerpała już temat. Dzięki i pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię Wiosna 03.11.22, 23:29 Twoją postawę można streścić tak: "Nakłamałam, nawypisywałam oszczerstw o ludziach, nazmyślałam, a teraz twierdzę, że dostrzegam też innych ludzi, nie wracam do tego co było, i - skont ta niechenć". A należałoby wrócić do tego, co było, i po prostu uczciwie odszczekać swoje kłamstwa oraz przeprosić. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Imię Wiosna 17.10.22, 17:43 Troszkę za bardzo rzeczownikowe, ale bardzo mi sie podoba. Wiosna, Wiosenka... Gdybym była odważniejsza to nawet mogłabym próbować nazwać tak córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Imię Wiosna 17.10.22, 18:33 Obecnie w Polsce 8 kobiet nosi imię Wiosna jako pierwsze, 12 jako drugie. Całkiem sporo. Ciekawe, zaczynam się z nim oswajać. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię Wiosna 17.10.22, 21:24 Ślicznie, w obu wersjach, i Wiosna i Vesna Oby więcej tego typu nadań Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imię Wiosna 17.10.22, 23:16 Podoba mi sie brzmieniowo i znaczeniowo. U schylku zycia rzeczywiscie jednak moze wydawac sie troche dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Imię Wiosna 19.10.22, 10:48 Nie podoba mi się, zbyt odrzeczownikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Imię Wiosna 20.10.22, 22:00 Według mnie urocze, nie dziwiłaby mnie też starsza kobieta o imieniu Wiosna. Jednak sama raczej nie nazwałabym tak córki. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię Wiosna 21.10.22, 06:31 Wiosna to moja ulubiona pora roku 🙂. Jednak nie lubię imion rzeczowników, więc dla mnie zdecydowanie odpada, podobnie jak Róża, Kalina itp, itd. Vesnom i innym tworom również mówię nie. Natomiast nie uważam, że nie pasuje na starość. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię Wiosna 21.10.22, 09:52 O ile jest wiele wyrazów, które mogłyby być ładnymi imionami, tak wiosna jakoś niekoniecznie by mi pasowała. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Imię Wiosna 24.10.22, 16:27 Znalazłam negatywną opinię RJP o tym imieniu: rjp.pan.pl/opinie-o-imionach-main/423-wiosna Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imię Wiosna 25.10.22, 00:24 Troche dziwne poniewaz Vesna ogolnie jest uznawana w krajach slowianskich. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Imię Wiosna 25.10.22, 11:07 Może w Polsce jest zbyt rzadko nadawana, aby ją uznać za imię. RJP czasem wydaje dziwne opinie, np. odrzucili imię Florencja. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imię Wiosna 27.10.22, 21:08 Troche to dziwne. Zasady ogolnie sa jednak dziwne. Lea moze jest biblijna, ale znaczy "krowa", Franciszek to przezwisko "francuzik" i pare innych imion, ktore sa osmieszajace lub pospolitymi rzeczownikami, a sa dopuszczalne. Taki podwojny standard, jak w jezyku obcym to mozesz nadac i krowe na imie, bo niby ludzie sa ignorantami i nie sprawdza i nie dowiedza sie, a po polsku wiosna nie jest dostatecznie dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Imię Wiosna 27.10.22, 23:34 Nie chcę się wypowiadać w imieniu Rady, ale wydaje mi się, że imiona takie jak Lea czy Franciszek mają długą tradycję i mają ośmieszające znaczenie w innych językach, nie po polsku. Myślę, że to dlatego są akceptowane. Ale bardzo się zdziwiłam, gdy zobaczyłam negatywną opinię o Florencji (bo jest tożsama z nazwą miasta) i o Wioli (bo jest wg Rady zdrobnieniem od Wioletty, ale Wiola jako pełne imię też przecież istnieje). Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imię Wiosna 28.10.22, 00:54 Rozumiem, ze w jezyku polskim brzmia ok, ale mimo wszystko nie zmienia to faktu osmieszajacego znaczenia. Florencja rowniez dziwna skoro taka Anatolia jest w porzadku. Chodzi o brak konsekwencji ogolnie. Jezeli tylko brzmienie po polsku sie liczy to wolna amerykanka w takim razie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię Wiosna 28.10.22, 09:13 Myślę, że bardziej sugerują się znaczeniem 'lwica'. Łacina bardziej wpłynęła na Europę niż hebrajski. Rzeczywiście, dziwne uzasadnienia, a czasem też przypisy i uprzedzenia odgatunkowe - wielkie oburzenie w radzie, i deklarujący niby kontrargument o imieniu Naja że względu na nazwę gatunku kobry. Nie podoba mi się ten sztuczny narzut, można zarejestrować Krzysia, Misia, Jasinka jako pełnoprawne imię, a zabraniało imion z natury, geograficznych, wielu baśniowych, odrzeczownikowych i odprzymiotnikowych ( przez dłuuuuuuugie lata w Polsce), tymczasem o wiele lepiej jak ktoś przedstawia się "Jestem Wiosna ', niż ' "Jestem 'Ewcia'" czy ' Jestem Kubuś ' ( mam na myśli tego typu zdrobnienia jako oficjalną formę). Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię Wiosna 28.10.22, 09:22 Deklasujący* oczywiście Zabraniało się*. Rada obecnie nie zaleca imion powszechnie znanych i wszędzie używanych na całym świecie i z wielu sensownych przypadków robi problem. Mogła być zarejestrowana Mrówka, a są kontrowersje wokół Wiosny, Jesieni. Nie zauważyłam też, by u nas występowało imię Lato ani Zima. Nie spotkałam nigdy Tęczy, ani Chmurki czy innych naturalnych zjawisk, poza Zorzą. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Imię Wiosna 27.10.22, 00:49 Właśnie, ta dzika rada jest w stanie zrobić wszystko, żeby odebrać wolność decydowania w Polsce o nas samych w kwestii tożsamości. Psychotyczne postanowienia, imiona wzięte z natury od zawsze towarzyszyły człowiekowi i nigdy pośród rozwiniętych cywilizacji nikomu nie przeszkadzały takie pomysły. A dlaczego są takie ataki? By nikt nie mógł wybrać niepowtarzalnego imienia, w pełni łączącego z przyrodą i unikalnego jednocześnie, bo w ten sposób podnoszą się nasze wibracje oraz rośnie samoświadomość a to mało oczekiwane w ustrojach technokracji, trzymającej zniewolone masy 'za mordę'. Indianie brali imiona wprost z natury i nikt im niczego nie zabraniał, nie nakazywał, podobnie między innymi u pierwotnych Słowian, Celtów, etc. Vesna to imię o przepięknym znaczeniu i powinna być nadawana na każde żądanie, tak samo Wiosna. Odpowiedz Link Zgłoś
morska-ton Re: Imię Wiosna 28.10.22, 12:22 O kurcze, ale ciekawe wiem ze są imiona wiara, nadzieja i milosc, bo mozna mieć takie na bierzmowaniu, ale wiosna...? Odpowiedz Link Zgłoś