Dodaj do ulubionych

in vitro lipiec 2014

27.06.14, 13:52
Czesc dziewczyny!
Postanowilam rozpoczac watek lipcowy smile
W lipcu bede podchodzic po raz 3 do in vitro, criotranfer jednego w pozostalych mrozaczkow. Nizej troszke wiecej o mnie.
Mam nadzieje, ze znajda sie jeszcze jakies staraczki i dolacza do watku smile Zapraszam!
Obserwuj wątek
    • miniana74 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 17:10
      Hej! Juz jestem. Ja juz teraz przechodze stymulacje ale transfer i oczekawanie na bete beda w lipcu.
      • ariana83 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 17:16
        Czesc Minianko! Fajnie, ze jestes smile W ktorym dokladnie jestes dniu cyklu? Wiesz juz, czy podawana bedziesz miec blastke, czy 3 dniowy zarodeczek? Zdecydowalas sie na podanie jednej czy dwoch? smile
        Ja od jutra zaczynam stymulacje malenka dawka Gonalu - 25, tylko, zeby ladnie komoreczki sobie rosly. Pierwsze podgladanko mam w srode.
        • lin0379 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 18:27
          Ariana,super ze pomyslalas zalozyc nowy "stary" watek,ja juz z tamtego uciekam,tu teraz wszystko sie roztrzygnie
          Aby do wtorku kochana,a po tem co ma byc to bedzie,narazie tylko leki i czekanie,a ja teaz na transfer jade samasad
        • miniana74 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 18:37
          Jestem w 9 dc,a 7 stymulacji Gonalem F.Dziś byłam na drugiej wizycie.Podsłuchałam jak lekarz mówił,że mam w lewym jajniku 6 pęcherzyków:9-13 mm,a w prawym tylko 3 i to mniejsze -6-8 mm.Endo chyba mówiła że 2,5,ale nie jestem pewna.To moje pierwsze podejście ,a mieszkam we Włoszech więc uczę się wszsytkiego od Was tutaj....
          Mieliśmy przeprowadzane wcześniej rozmowy i lekarz zdecydował,że poda 2 zarodeczki.Jeśli się uda to w 5 dobie,ale o tym na bieżąco ma decydować embriolog.
          Trzymam kciuki za Twoje komóreczki,niech ślicznie rosną!!!!
          • lin0379 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 18:53
            To jak narazie wszystko dobrze,dziewczyny zobaczycie,napewno kilku dziewczynom z watku sie uda,zobaczymy komu?ktora bedzie ta szczesciara?
            Jajeczka wam wyrosna pozapladniaja sie i bedziemy czekac,na bety!bedzie dobrze
            • ariana83 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 19:44
              Lin jak super, ze jestes!! Ciesze sie smile
              Transfer juz we wtorek? Cudnie! Pamietam, ze to bedzie z mrozaczka, ilu dniowy kochana?
              • lin0379 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 20:48
                Kochaniutka 5dniowy byczy AA,co kolwiek to oznacza,he he
                • utropek10 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 21:01
                  cześć dziewczyny wink ja jestem jedną nogą na czerwcowym a drugą u Was wink dzisiaj miałam punkcję -7 jajek , jutro się okaże ile się zapłodniło , transfer albo w poniedziałek 3 dniowego albo w środę razem z Makatkąpięciodniowego , zobaczymy jak się będą dzielić smile na betę będę czekać z Wami bo czerwiec się już kończy niestety mam nadzieję , że dziewczyny też się przeniosą wink
                  • lin0379 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 21:10
                    Utopek dokladnie tak jak mowisz sila rzeczy trzeba nam tu byc,dalej sie bawimy w robienie dzieci ja to nawet bez meza,heeee,troche to dziwne ale jak sie nie da inaczej,
                    Wiem ze jest ciezko ze kazda porazka boli ze juz bym wolala kazde inne cierpienie fizyczne,ale nie poddam sie nigdy,damy rade kazda z nas z czasem bedzie miala swoja upragniona dzidzie,ja w to wierze,ba,ja to wiemwink
                  • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 21:12
                    Hehe Utropku - zastanawiałam się co zrobić...robić tutaj zamieszanie, czy zostać na czerwcowym, ale jak już Ty jesteś, to ja też smile Będę obserwować i tu i tam. Transfer będzie najprawdopodobniej już 2.07, a czerwcowy wątek się zaraz skończy. Jednym się udało innym nie, a część jest właśnie w naszej sytuacji.
                    Więc dziewczyny - jestem - tak jak napisała Utropkowa dziś miałyśmy punkcję. Mnie pobrano 17 pęcherzyków, w niedzielę dowiem się jak się rozwijają komórki i dostanę potwierdzenie odnośnie środowego transferu w 5-tej dobie
                    • lin0379 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 21:22
                      Makatka my juz lipcowki i beda nas dzielily 2 ,3 dni od transferow i czekamy razem i testujemy razem,a jajow to nawysiadywalas ze cho,cho piekne zarodki beda i piekne dzieciaczki
          • ariana83 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 19:47
            Miniana 9 komorek, to naprawde zacny wynik smile Mam nadzieje, ze wszystkie beda pelne i sie zaplodnia smile Endo jak na razie mala, ale jest jeszcze czas, podrosnie! Pytaj o wszystko, postaramy sie pomoc smile
            • marl-en31 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 21:13
              Witam!
              Ja też w sumie mogę się już spokojnie przenieśćsmile Na razie będę śledzić Wasze losy a co ze mną to mam nadzieję, że już jakiś konkretów dowiem się na wizycie 4 lipca. Na razie m musi zrobić jeszcze jedno badanie i się okaże czy in vitro czy najpierw próba inseminacji. No i jeżeli in vitro to też mam nadzieję, że już nam powie czy nas zakwalifikował do programu...
              Trzymajcie dziewczyny kciuki, żeby tak było, bo na inseminację się raczej nie nastawiam a na komercyjne in vitro nas nie stać. Modlę się, żeby nas lekarz zakwalifikował i żebym zaczęła stymulację w lipcu. Bardzo bym już chciała, bo mamy już ponad rok stracony bezczynnością lekarzysad
              • ariana83 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 21:29
                Jak wspaniale!! Utropek, Lin i Makatka prawdopodobnie w tym samym dniu transfery beda miec!!! Bedziecie sie razem wspierac, bo bedziecie w dokladnie tym samym polozeniu big_grin Kazde objawy, bole itp bedziecie porownywac.
                Ja transfer bede miec tak kolo 10. Powiem Wam dziewczynki nieskromnie, ze jestem z siebie bardzo dumna wink Nie sadzilam, ze jestem az tak silna psychicznie i, ze jestem w stanie sie tak szybko podniesc po porazce. Ale jestem tutaj z Wami i walcze po raz trzeci! I jestem pelna nadziei tak jak poprzednio..
                • ariana83 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 21:43
                  Nie wiem jak ja to obliczylam big_grin Przeciez jasno i wyraznie piszecie, ze 2-3 dni roznicy big_grin
                  • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 21:46
                    Ariana - bo to jest tak: Kajkaa - poniedziałek, Lin - wtorek, Ja - środa, a Utropek poniedziałek lub środa. W sumie u mnie też się wyjaśni w niedzielę czy czasem na poniedziałku nie wyląduję
                    Kajkaa - gdzie jesteś? smile
                    • kajkaa82 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 22:23
                      Dziewczyny, jestem!!!! Wlasnie M dostarczył mi porcję luteiny, nigdy nie używałam aplikatora tongue_out ja tez jedna noga w czerwcu a jedna w lipcu, dzis miałam punkcje i jutro bede czekać na informacje, jak poszło ich zapładnianie! Transfer prawdopodobnie w poniedziałek, ale to tez jeszcze niepotwierdzone. Fajnie byc tu z Wami smile
                      • kajkaa82 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 22:24
                        Pominelam informację, ze beda zapładniac 6 komóreczek!
                    • miniana74 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 22:32
                      Ale fajnie,że się przenosi tutaj część osób z czerwcowego wątku.Dziewczyny,muszę powiedzieć że uwielbiam Was.Wcześniej miałam tylko skąpe wiadomości od lekarzy,a teraz mogę się od bardziej doświadczonych koleżanek wiele dowiedzieć i podpytać.
                      Makatka,Lin,Kajkai Utropekmam nadzieję,że zapoczątkujecie u lipcówek śliczne wysokie bety!Musicie przetrzeć szlak dla nas!Wy będziecie pierwsze!
                      A to musi być baaaardzo szczęśliwy wątek!
                      • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 22:42
                        Z radością to dla was zrobimy big_grin
    • gargir Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 22:53
      Czesc dziewczyny, ja rowniez dopisuje sie na lipiec. Gratuluje wszystkim przyszlym mama, ktorym sie udalo w poprzednich miesiacach. Natomiast wszystkim tym co walcza o szczescie przesylam moc pozytywnych fluidow. Jestem tu bo chyba sama tez ich potrzebuje.

Walacze od ok. 3 lat mam 33 lata. Pierw starania naturalnie smile potem badanie HSG - oba jajowody drozne - no to 4 nieudane IUI, potem Laparoskopia - oba jajowody niedrozne. Kariotyp ok, podwyzszone TSH - zbijam Euthyroxem 50, podwyzszona prolaktyna - Diostinex, Lecze sie w Wawie. Jest to moje pierwsze podejscie do InVitro. Na poczatek moj doktorek wink potwierdzil dlugi protokol, teraz zmenil na krotki bo czas nagli (mam nadzieje ze nie bedzie to mialo jakos wiekszego znaczenia). Jestem na Ovulastanie w poniedzialek ostatnia tabletka (przyjme ich niestety tylko 19). Mam nadzieje ze wystapi @ bo jesli nie to wszystko na marne. Podobno w 90% u kobiet wystepuje ... wiec jestem pelna obaw. Wsparcie mi sie rowniez przyda bo przechodze przez to sama. Maz niestety nie moze mi towarzyszyc wiec przyleci dopiero na pick up. No nic wznosze toast woda mineralna za dodatnia bete u Was wszystkich. Sciskam
      • kajkaa82 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 23:12
        Witaj gargir i powodzenia!! smile
    • kajkaa82 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 23:05
      Ariana, czy w przypadku kriotransferu tez trzeba sie kluc?
      • ariana83 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 23:16
        Gargir Witaj w naszym gronie smile Cieszymy sie, ze jestes!
        Kajkaa nie, nie jest to konieczne. Mozna podchodzic na calkowicie naturalnym cyklu. Ja sie kluje gonalem, ale w minimalnej dawce - 25. Nie wiem dokladnie w jakim celu - byc moze lekarze maja wieksza kontrole nad komorkami? Albo chodzi o to, zeby to nie byl cykl bezowulacyjny, ktory czesto po stymulacji sie zdaza.. A biorac gonal jest pewnosc, ze komorki beda i potem ovitrelle na owulacje, co zapewnia potem wytwarzanie przez cialko zolte progesteronu.
      • mamciaa08 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 23:20
        Hej dziewczyny. Ja rowniez zapoczatkuje lipcowe staranka. Transfer 1 lipca z mojego jedynego mrozaczka. Nadal podgladam co u czerwcowych dziewczyn ale widze ze powoli przenosza sie na lipcowe forum. Ja juz bylam na majowym,czerwcowym a teraz lipcowym oby szczesliwym i ostatnim..
        • mamciaa08 Re: in vitro lipiec 2014 27.06.14, 23:24
          Lin startujemy pierwsze wiec wypada zapoczatkowac wysyp mega duzych bet! Nie mozemy zawiezc. Mam nadzieje ze spokoj i wiara w powodzenie nas nie opuszcza zaraz 2 lipca uncertain bedziemy razem doszukiwac sie objawow bo obie bedziemy po crio. Mnie poki co caly czas kluje jajnik. Obawiam sie ze pecherzyk mi nie pekl i mam torbiel uncertain
          • miniana74 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 00:26
            Mamcia i Lin i tak trzymać!Poprosimy tutaj o wysokie bety!
            Arianko jestem pelna podziwu dla Ciebie!Jesteś bardzo silną i wytrwałą kobietą!
            Miłych snów dziewczynki!!!Jutro kolejny dzień kiedy będą same dobre wiadomości.Nam będą rosły okrąglutkie jajeczka,dziewczyny doczekają się wspaniałych wieści od embriologów!
            Dobranoc!
            • dafik00 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 01:34
              No to i ja tez jestemwink
              Dziewczyny super ze w lipcu wszystko zaczyna się praktycznie od jego pierwszych dni!! Juz za momencik transfery jejjj... Przezywam jak swoje big_grin
              Dużo wytrwałości Dziewczyny, cierpliwości i samych pozytywnych wibracji!!!
              • dafik00 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 01:35
                A tym, którym się uda zapraszam: smile
                forum.gazeta.pl/forum/w,191,151714284,151714284,JESTEM_W_CIAZY_ale_co_teraz_.html--
                Program Rządowy GAMETA, PCOS,
                06.2014 - Pierwsze podejście do IVF (...i oby ostatnie!)
                TRANSFER 10.06.2014,
                Beta rośnie, a jakże by inaczej!smile
                • utropek10 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 09:31
                  dafik super , że jesteś wink musisz tu też zasiać pozytywną energię wink dziewczyny napiszcie w stopkach co , jak i kiedy macie - jak macie chęć oczywiście wink będzie łatwa ściągawka
                  • lin0379 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 09:50
                    Utopek,no dobrze ale ja nie ogarniam co to te stopki,a chciala bym,
                    • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 09:55
                      Lin - to zależy czy korzystasz z pełnej wersji strony w komputerze czy z wersji mobilnej? Bo w mobilnej się chyba nie da ustawić sad a w komputerze masz po prawej stronie swój nick i tam "Ustawienia" Wpisujesz sygnaturkę, dajesz zapisz i gra smile
                      Utropku jak się dziś czujesz? Ból brzucha ustał? U mnie najnormalniej w świecie smile dziś rano się śmiałam, że moje jajka ważyły 0,5kg bo dziś waga o tyle niższa niż wczoraj tongue_out
                      • miniana74 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 10:11
                        Czesc! Jak sie dzis czujecie po wczorajszych punkcjach? O ktorej bedziecie mialy wiesci od embrioligow? Dajcie zaeaz znac!
                        Mnie wczoraj wieczorem pobolewal dosyc mocno brzuch.Dosyc micno mnie pougniatala lekarka na usg! To mozluwe zeby od tego? Pewnie glupue pytanie ale
                        mam nadzieje ze nie mogla uszkodzic pecherzykow?
                        Dafik swietnie ze jestes tu z nami. Dodasz nam triche Twojego optymizmu?!
                      • lin0379 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 11:04
                        Aha,dzieki Utopek,siedze w tel.caly czas,ale kiedys wejde na kompa i ustawie to,
                        Jejku ja nawet nie pamietam swojej punkcji,wszystko to co sie teraz dzieje zwiazane z tym in vitro to dla mnie takie nie realne,jakby to nie dotyczylo mnie,o in vitro to sie ogladalo tylko program w tv,a tu to sie dzieje w moim zyciu,na ten czas jestem totalnie wylaczona ,zamknieta w sobie,nikt nie wie o inv,maz i ja tylko,czasem ktos mi proponuje drinka czy cos mocniejszego a ja nie wiem jak sie wybronic i zaczyna sie klopot bo przeciez w ciazy nie jestem a pierwsze slowa to w ciazy jestes?i masa lekow 3razy na dzien,szok,jeszcze mam 2 proby na projekt,wykozystam do konca i daje luz potem,
                        • utropek10 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 11:07
                          babeczki kochane z moich 7 jajeczek 6 zapłodnili wink Więc na dzień dzisiejszy mam 6 zarodeczków oby tak dalej wink w poniedziałek następna informacja co dalej z nimi i kiedy transfer wink trzymajcie kciuki a u Was jak - kajka wiesz już coś?

PARENS - Kraków - PROGRAM RZĄDOWY -CZYNNIK MĘSKI
                          córka 8 lat-ciąża naturalna, starania o drugie 6 lat, AMH 4,7
                          1- ICSI 20.02.14 - NIEUDANE
                          2-ICSI 27.06.14 PUNKCJA 7 JAJECZEK -CZEKAMY
                          • lin0379 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 11:11
                            Utopek,wiesci sa poprostu super!!!aby tak dalejwink
                          • utropek10 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 11:11
                            lin na komputerze chyba musisz wink wchodzisz na ustawienia obok Twojej nazwy i tam zjeżdżasz na dół i jest coś takiego jak sygnaturka taka tabelka i tam wszystko wpisujesz i dajesz zapisz wink
                            makatka dziś już wszystko dobrze wczoraj dość mocno bolało , ale jak wiem że 6 kom się zapłodniło to już nic nie boli wink
                            • miniana74 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 11:26
                              Utropek -super ze sie 6 zaplodnilo! To teraz czekasz kuedy transfer? Zobaczysz wszystko bedzie ok? A ile zarodeczkow maja Ci podac? 1 czy 2?
                            • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 11:31
                              Utropek - super mega wink jak w poniedziałek następna informacja, to transfer juz raczej na pewno w środę. Super ze juz wiesz, że dobrze poszlo
                              • kajkaa82 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 11:44
                                Utropku, cudownie, bardzo się cieszę. Ja nadal nie mam wieści, denerwuję się ale dzielnie czekam aż zadzwonią.. smile Makatka, dobrze pamietam ze do Ciebie mają dzwonić jutro??
                                • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 11:56
                                  Tak Kajkaa, do mnie dopiero jutro
                                  • utropek10 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 12:14
                                    miniana transfer chyba w 5 dobie (ostatnio były tylko 3 komórki i jeden mi podali w 3 dobie) teraz też jeden mi dadzą bo nie mam skończonych 35 lat (urodziny w pażdzierniku dopiero wink) a na rządowym jest taki warunek dopiero po skończeniu 35 dadzą 2 jak się chce. Chociaż lekarz powiedział, że lepiej jeden bo jestem szczupła no i zagrożenie poronienia oraz donoszenia ciąży jest gorsze .kajka czekamy na wieści wink Ja się wzięłam za sprzątanie mam duży dom do ogarnięcia dwa piętra dwie łazienki i 5 pokoi nie wspomnę o salonie i kuchni - masakra normalnie sprzątania na cały dzień no i trawę muszę skosić , na co mi to było tyle tego . Muszę się odrobić bo po transferze będę wypoczywać wink
                                    • kajkaa82 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 12:51
                                      Hej dziewczyny, wlasnie do mnie dzwonili, na 6 komórek zapłodniły się tylko 2.. Zestresował mnie ten telefon, wiem ze wystarczy 1 dobra ale 2 to malutko sad
                                      • kajkaa82 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 12:52
                                        Transfer mam w poniedziałek o 12.40
                                      • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 13:00
                                        Kajkaa - musisz się trzymać wersji ze te 2, a właściwie narazie 1 wystarczy. Wiadomo, że to nie są dobre wiadomości, ale myśl pozytywnie.
                                      • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 13:02
                                        Kajkaa- a zapladniali ci metoda ICSI czy klasycznie?
                                        • kajkaa82 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 15:20
                                          Chyba klasycznie, nie wiem sad złapałam potwornego dola i rycze wciaz, chyba cały stres ze mnie wychodzi. De facto przeciez nic jeszcze nie jest przesadzone.. Mimo to bardzo mi zle, bo wiem ze szanse bardzo zmalały sad
                                          • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 15:28
                                            Kajkaa- jeśli tego teraz potrzebujesz to placz.....ale wypłacz co masz wyplakac i pierś do przodu, głowa do góry. Będzie dobrze kiss
                                            • utropek10 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 15:38
                                              KAJKA będzie dobrze musi być !
                                              Dziewczyny powiedzcie mi czy tą luteinę mam brać jakoś regularnie ? tzn o jakiś określonych porach lub co ileś godzin ? bo nic mi nie powiedzieli tylko, że trzy razy dziennie 200 . Jak Wy bierzecie bo co w nocy jak jest jakaś długa przerwa ma to znaczenie ?
                                              • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 15:53
                                                Utropku - MNIEJ WIĘCEJ regularnie trzeba brać, żeby progesteron utrzymywał się na stałym poziomie. Ja biorę ok 6-7, ok 14-15 i ok 22-23. Lekarz mówił żeby w miarę możliwości poleżeć ok 40 min żeby nie wpłynęło za szybko, a w tym czasie się wchłonie co ma się wchlonac
                                              • nadiuska Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 15:56
                                                utropek-tak strasznie się ciesze, że wszystkie komórki się zapłodniłysmileA co do luteiny to gdy zapytałam o to nasze położne to powiedziały, że w nocy przeciez śpię więc mam brac 3 razy w ciągu dnia. Ale ja brałam co 8 godzin:około 7:00, 15:00 i o 23:00. Jak miałam transfer to akurat wypadała godzina aplikacji lutki. Nasz doktorek powiedział, że w środku jest jej na tyle dużo, że spokojnie mogę włożyć ją po powrocie do domu. Myśle więc, że co 8 h tak równo nie musi być.
                                          • marl-en31 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 17:51
                                            kajkaa82 nie możesz na tym etapie tracić nadziei! Teraz musisz tylko myśleć POZYTYWNIE! Ja wiem, że wszystko będzie dobrze. Pamiętaj, że pozytywne myśli odzwierciedlają się w rzeczywistoścismile! Ja jestem dobrej myśli! Dziś sobota... Może wyskocz z m na jakiś dobry film do kina lub na kolację?... Nie siedźcie w domu, bo bezczynność przywołuje złe myśli a teraz tego Ci najmniej potrzeba!
                                            Mam nadzieję, że choć troszkę dodałam Ci otuchy i pozytywnej energii! W realu pewnie byłoby lepiejsmile W sumie to ode mnie do Ciebie nie jest w cale dalekosmile ok 45km....smile Jak coś to wsiadam w samochód i jadęsmile! A co!smile

• mamciaa08 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 14:26
                              Lin ja tez siedze na telefonie i widze stopki i moge ustawiac. Musisz chyba zjechac na sam dol postow i tam powinno byc haslo pokaz pelna wersje i wtedy zmieni ci sie ustawienie.. tak chyba ja do tego doszlam wink
                              Dziewczyny gratuluje wynikow jajeczek! Oby wsrod nich bylo to jedno najwazniejsze. Na pewno jest wink Nie dlugo nasze Wielkie Dni!
                              • tonislawa Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 15:26
                                Kajkaa ja z mrożonką podchodziłem na naturalnym tylko estrofem. No i po wczorajszej wizycie tez jest pęcherzyk ciazowy. smilesmilesmile:
    • me_rci Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 14:19
      Witajcie😊 pierwszy raz jestem na forum.Podczytuje wasze wpisy i zgodnie stwierdzam że razem jakby raźniej.Jestem 4dpt ale ten czas się dłuży..
      • lin0379 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 15:17
        Merci witak,4 dni to juz cos,a jaki mialas zarodek i jak sie czujesz,ojawy czy cos w tym stylusmile
        • me_rci Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 15:45
          Witam miałam podane 2 zarodki 3 dniowe pozostałe mają być zamrożone dodam tylko że w sumie miałam 10 ładnych komórek i wszystkie się ładnie zapłodniły😊 z objawów to trochę mnie brzuch pobolewa ale to pewnie normalne.Miałam ultra długi protokół mam endo niestety
      • marl-en31 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 17:54
        me_rci witaj! smile Ty też już po transferzesmile! Super! Teraz to już nuuudasmile Będziesz tylko patrzyła jak beta rośnie a w 7-8 tyg. usłyszysz bijące serduszkosmile!

31 latsmile
        Synuś we wrześniu skończy 5 lat- poczęty naturalniesmile
        • miniana74 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 18:52
          Kajkastaraj się myśleć pozytywnie,uspokoić.Wiem że to nie dużo,ale masz 2 zarodeczki!Na pewno są śliczne i silne i zostaną z Tobą!!!
          Me_rciWitamy wśród nas.Na pewno milej tutaj Ci minie czas w oczekiwaniu na wysoką bete!!!
          • kajkaa82 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 19:23
            Dziewczynki dziękuję Wam za dobre słowo kiss kiss jestescie kochane, po prostu moze liczylam na lepsze wieści i to mnie troche podlamalo. Za dużo wszystkiego.. Marl-en, faktycznie bliziutko jestes a to co napisałas jest super!
            Wszystkim forumowiczkom życzę duzo spokoju, i macie rację, nie wolno się poddawać!!!
        • me_rci Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 19:36
          Dzięki dziewczyny 😊😊😊
          fajnie tak się wspierać wzajemnie bo czasem to naprawdę doła można załapać.
          • ryczacatrzydziecha81 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 21:04
            Dziewczyny a ile czekalyscie od zlozenia dokumentacji na pierwszy transfer invitro?
            • dafik00 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 21:07
              Rycząca, ja czekałam od grudnia do kwietnia. w kwietniu zaczełam antykoncepcję do długiego protokołu.

Dziewczęta help!
              nie przychodzi do mnie mail z powiadomieniem o nowym wpisie tego forum, jak i tego które sama zalożyłam. Gdzie to sie ustawia?? smile
              • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 21:15
                Dafik - albo w ustawieniach tam gdzie stopka, tylko w zakładce powiadomienia, albo przy każdym wpisie pod polem tekstowym jest kratka na wstawienie "ptaszka"
                Rycząca - ja byłam w klinice w połowie listopada i od następnego @ zaczęłam już antyki do długiego protokołu. Jak na złość okres wtedy opóźnił mi się o 2 tyg. i zaczęłam 2.01
                • dafik00 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 21:28
                  Działa! Dzięki Kochanakiss
                  Będę Was teraz podgladac!! smile

Regenerujcie się Dziewczyny... Po weekendzie będziecie w ciąży big_grin
                  • ryczacatrzydziecha81 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 21:41
                    Dzieki za odpowiedzwink ... Bojeee sie strasznie tego wszystkiegosad
                    • ariana83 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 21:54
                      Czesc dziewczyny! Bylam poza domem caly dzien, ale myslami z wami wink Witaj merci, bedziesz pierwsza, ktora zobaczy wysoka bete wsrod nas wink Ja mam za soba pierwszy zastrzyk gonalu - to takie normalne mi sie wydaje teraz.. Czwarty raz sie kluje tym.. Wciaz nie moge uwierzyc, ze podchodze znowu, juz teraz big_grin Takie nierealne troche wink
                      • me_rci Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 22:08
                        Mam nadzieje że wszystkie zobaczymy wysokie bety😊😊😊
                        • marl-en31 Re: in vitro lipiec 2014 28.06.14, 22:38
                          me_rci bo tak właśnie będzie smile Zobaczycie dziewczyny, wątek lipcowy będzie jeszcze szczęśliwszy niż pozostałe smile Trzymam kciuki za każdą z osobna!!!!

31 latsmile
                          Synuś we wrześniu skończy 5 lat- poczęty naturalniesmile
                        • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 09:40
                          me_rci - witaj w naszym szczęśliwym wątku smile
                • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 09:39
                  Właśnie odebrałam telefon z kliniki - jest cała magiczna 6 zapłodniona smile Zarodki są na różnych etapach rozwoju i nie łudzę się, ze wszystkie dotrwają do końca, ale na razie jest super. Transfer w środę o 8:30
                  • dafik00 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 09:51
                    Oj i ja czuje ze wątek będzie baaardzo szczęśliwy!
                    Gratuluje Waszych dzielnych dzieciaczków! Mimo ze bez Mamy obok ale pięknie sobie radzą. No to można powiedzieć ze już jesteście w ciąży tylko tak jakby obok smile
                    Fenomen- jesteście w ciąży ale możecie sobie pozwolić jeszcze na łyczek winawink
                    Sciskam gorąco!

Ps. 19dpt i cycki mi zaczynają pęcznieć juhuuu big_grin
                    --
                    Program Rządowy GAMETA, PCOS,
                    06.2014 - Pierwsze podejście do IVF (...i oby ostatnie!)
                    TRANSFER 10.06.2014,
                    Beta rośnie, a jakże by inaczej!smile
                    • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 09:55
                      Dafik - jak w filmie SF - taka ciąża zewnętrzna tongue_out
                      • dafik00 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 09:56
                        Hihi dokładnie Makatka! Też tak to sobie porównywałam smile smile smile
                  • utropek10 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 10:22
                    makatka super wiadomości wink mi przysłali tylko emaila więc nie mogłam zapytać o nic tzn w jakim są stanie ,może w poniedziałek coś więcej będą wiedzieć no i oczywiście najważniejsze kiedy transfer wink Super , że znów będziemy razem wink Z racji tego , że mam z córką wakacje to muszę sobie ustawić jakieś inne godziny co do luteiny , bo teraz będę dłuuugo spać wink Więc 7 odpada dzięki babeczki zobaczymy wink
                    • kajkaa82 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 10:48
                      Makatka, super, bardzo sie cieszę. Ja jak na szpilkach, modlę sie by choć jeden dotrwał do jutra i trafił do mojego brzuszka. Transfer mam zaplanowany na 12.40 i pewnie dopiero wtedy dowiem sie co i jak. Udanej niedzieli dziewczynki!!!
                      • gargir Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 12:37
                        Czytam i czytam i z podziwu nie moge wyjsc jakie wy jestescie w tym wszystkim profesjonalne. Ja starałam się czytać jak najmniej bo zakładałam ze bedzie mi w zwiazku z tym towarzyszyc mniejszy stres. Niestety im blizej rozpoczecia tym bardziej zaczynam fiksowac smile Powiedzcie jak to jest z tymi protokołami? Czy faktycznie dłuższy jest bardziej skuteczniejszy? I czy ktoras z Was Brala ovulastan? I jak szybko po pierwszym opakowaniu wystapila @. Pozdrawiam Gargir
                        • mamciaa08 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 14:55
                          Witaj gargir. Dlaczego podchodzisz prywatnie? Cos Cie zdyskwalifikowalo? Ja tez jestem ciekawa jestem efektow protokolow. Dwa razy mialam krotki bo mam niskie AMH i lekarz nie chcial dodatkowo wyciszac jajnikow ale przy ewentualnym 3 podejsciu zapytam o dlugi. Obym juz nie musiala wink
                          • kajkaa82 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 15:32
                            Mamciaa a jesli moge zapytac, jakie masz AMH? I ile udało Ci sie wyhodować pęcherzyków? Ja miałam długi przy niskim AMH i poszło mi raczej srednio jesli chodzi o ilosc jaj smile
                            • lin0379 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 16:16
                              Hej dziewczyny ja podejrzalam moje amh i to bylo 8,0,ale lekarz mi nic nie objasnil czy to ok,czy zle nic i nigdy o tym nie myslalam dopuki wy tu nie pytacie o to?
                              • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 18:31
                                Lin - a miałaś badane FSH, stosunek LH/FSH, dochodzi u ciebie do owulacji? Bo AMH masz dość wysokie, może świadczyć o PCO, ale niekoniecznie
                                • miniana74 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 18:49
                                  Ja też strasznie dużo czytałam przed całą stymulacją.Podglądałam tutaj dziewczyny od marca.Ale też czytałam inne artykuły,informacje.Lekarze tutaj u mnie prawie nic nie tłumaczą.Jak byliśmy na pierwszej wizycie to lekarz nam narysował komórkę,plemniczka i szkiełko. i powiedział że tak to się robi.I to było wszystko!!!!Także ma racje Makatka Dr.Google jest wielki!!!
                                  Makatko super że się zapłodniła cała przewidziana 6!!!Będzie dobrze!!!
                                  Mam pytanie jak wygląda sprawa z seksikiem w trakcie stymulacji?Trzeba z zabezpieczeniem?
                                  • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 19:01
                                    Miniana - nic mi nie wiadomo żeby trzebabyło się zabezpieczać smile Ważne żeby przestać 3-5 dni przed punkcją
                                    • miniana74 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 19:09
                                      No właśnie ja też nie znalazłam żadnych zastrzeżeń na ten temat,a tak nam się jakoś miło zrobiło wczoraj wieczorem.....
                                      Ja też myślę że to chyba nie ma znaczenia...I tak pęcherzyki jeszcze nie pękły,dopiero sobie rosną!Dziękuję za odpowiedź.
                                • lin0379 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 19:37
                                  Makatko kochana zeby nie to ze niemam dobrych jajowodow to bym miala co rok to prorok,wszystko u mnie dobrze ale jajowody calkiem nie drozne i tylko do usuniecia,tak mi kiedys powiedzial lekarz,tez powiedzial ze lepszej antykoncepcji nie moglam sobie zalatwic,po porodzie prawdopodobnie przeszlam zapalenie przydatkow i ogniska zapalne zniszczyly jajowody,pozostlo tylko inv ale z tego co widac to tez latwo nie mam
                                  • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 19:46
                                    Lin - wiec pewnie dlatego lekarz nie komentował specjalnie twojego AMH, skoro nie w nim jest problem. W każdym razie oby IVF pomogło
                            • mamciaa08 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 21:17
                              Kajka moje amh w 2012 bylo 0.7 pozniej mialam laparoskopie i liczne stymulacje wiec na pewno spadlo. Mialam szczescie ze lekarz przy kwalifikacji oparl sie na starych wynikach bo jak w kwietniu zrobilam sobie fsh dla siebie samej mialam 22 a rok wczesniej 11. Fsh jest posrednim wynikiem amh. Efektem krotkich protokolow byly u mnie za kazdym razem 4 komorki z jednego jajnika bo drugi nie dziala od 7 lat przy czym zapladnialy sie 3 i przy pierwszym prywatnym podejsciu w 3 dobie podali mi 2 zarodki i jeden zamrozili a przy rzadowym do 5 tej doby dotrwaly dwa jeden podali a po drugi wracam we wtorek. Wiec jak widzisz nawet przy tak malym zasobie wynik moze byc ok. Embriolog zawsze mi mowi ze sa super klasy i dobry wynik bo 50 % realizujemy a wczesniej do 3 doby to nawet 75%. Takze kajka glowa do gory te dwa moga okazac sie super mocne! Trzymam kciuki!
                        • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 18:09
                          Witaj Gargir smile Widzisz, ja z kolei całkiem odwrotnie - przed pierwszym podejściem wyczytałam chyba wszystko co się dało, bo lubię być doinformowana i dzięki temu wiedziałam o czym lekarz do mnie mówi smile Mąż był pod wrażeniem jak różnymi profesjonalnymi pojęciami operowałam na wizycie, a nawet lekarz powiedział, że chyba wiem co nieco, ale internet trzeba czytać mądrze, bo jest tam też wiele bzdur tongue_out Oczywiście to tylko kropla w morzu wiedzy, ale nie czułam się zagubiona. Dr Google to mój wielki przyjaciel tongue_out
                          Ja nie brałam ovulastanu, ale jak rozumiem to tabletki antykoncepcyjne? Ja też miałam długi protokół i brałam Midianę - całe opakowanie 21 tabl. Okres dostałam 3-go dnia po odstawieniu. Co do protokołów, to właśnie wiem tylko tyle, że krótki stosują przy niskim AMH, a długi przy wyższym, ale skuteczność jest chyba porównywalna. Ja mam AMH 5,1.
                          • gargir Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 19:50
                            mamcia08 - podchodze prywatnie poniewaz nie mieszkam na stale w PL, maz obcokrajowiez z poza UE i nie ma ubezpieczenia (niby kwestia czasu ale bardzo duzo komplikacji).
                            makatka81 - tak Ovulastan to antykoncepcja, pytam bo ja jak juz wczesniej pisalam przyjme tylko 19 i tak sie martwie o ten okres.

Dziewczyny kochane pytanie kolejne - czy mialyscie jakies wytyczne co do okresu stymulacji kiedy byly zastrzyki ... mam na mysli zakaz podrozowania. Chaialabym pojechac w gory - wyciszyc sie, poplywac w goracych zrodlach i poprostu nie myslec. Zapowiadaja piekna pogode, wiadomo ze stymulacja najwazniejsza no ale mam dosc siedzenia w domu i zamartwiania sie czy sie uda czy tez nie.
                            • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 19:56
                              Garcia - okres powinien się pojawić do 7 dni po odstawieniu antykoncepcji, ale raczej już po kilku dniach będzie. Te 2 tabletki mniej nic nie zmienia. Poprostu w organizmie spadnie poziom hormonów i @ się pojawi.
                              A na weekend/wakacje jedź śmiało, tylko ci to wyjdzie na +
                              • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 19:57
                                Gargir oczywiście. Słownik mi zmienił sad
                                • miniana74 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 20:13
                                  Gargir wiesz ja miałam sytuację w drugą stronę.Miałam przyjmować tabletki anty przez 32 dni bez przerwy(1,5 opakowania).Tak pasowało lekarzom z terminami stymulacji.Też się bałam czy po tylu dniach przyjmowania tabletek mój organizm nie sfiksuje,ale okres dostałam prawidłowo po 3 dniach od odstawienia tabletek.
                                  Dziewczyny,kto jutro ma transfer?Bo już się pogubiłam?
                                  • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 20:19
                                    Jutro w poludnie Kajkaa wink
                                    • lin0379 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 20:49
                                      Kajka jutro 12.40,
                                      Ja wtorek 10.00
                                      Mamcia o 13.00,a po tem w chyba Makata,a dalej to nie wiemsmile
                                      • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 20:53
                                        Utropek też raczej w środę
                                        • lin0379 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 21:00
                                          To jest nas piec laseczek,narazie,
                                        • utropek10 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 21:03
                                          KAJKA trzymam jutro kciuki  będzie dobrze 
                                          • miniana74 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 21:07
                                            No to zaczynam zaciskać kciuki za Kajke!Jutro od południa będziesz już w ciąży!
                                            A ja jutro dopiero wizyta na podgląd jak rosną pęcherzyki....Ale mi się dłuży!
                                          • lin0379 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 21:08
                                            Jasne ze dobrze bedzie,a po tem czekac do tego testowania,nie ma nic gorszego,jeszcze zeby bylo pozytywnie,jejku tak bym chciala zeby nam sie wreszcie udalo,przeciez to nie jest nierealne,tylko kiedy...?
                                        • kajkaa82 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 21:11
                                          Kochane, czy luteine bierze sie tez w dniu transferu? Bo ona wypływa i tak sie zastanawiam czy nie przeszkadza to w transferze! Zapomniałam zapytac. W sumie lekarz nic nie mówił, a pewnie gdyby miało to znaczenie to by uprzedził by nie brac smile
                                          • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 21:16
                                            Kajkaa - ja rano w dniu transferu mam nie brać, ale ja mam na 8:30
                                          • lin0379 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 21:27
                                            Ja powiem na swoim przykladzie,jak mialam dwa transfery tak na dwoch bralam luteine,lekarz kazal brac wszystko do samego testowania
                                            • me_rci Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 22:37
                                              Ja też wszystkie leki od punkcji aż do odwołania mam stosować również luteine dopochwową w dniu transferu miałam zaaplikować😊
                                              Jutro będzie 6 dpt póki co czuje się super
                                              • ariana83 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 22:42
                                                Ja natomiast nie biore zadnej luteiny, nic. Tutaj lekarze nie przepisuja jesli sie podchodzi do criotransferu.
                                    • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 13:33
                                      Ciekawe jak tam Kajkaa. Już w "ciąży" smile
                                      • miniana74 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 13:38
                                        Kajka jak tam? Juz jestes w ciazy?
                                        Ja dzis bylam na podgladaniu jajeczek. Nadal jest w lewym 6,choc juz maluchy podrosly maja 12-15 mm. W prawym sie schowaly i nie mogl ich trafic? Podobno mam sie nie martwic ze one tam podobna sa!? Czy ktoras z Was miala taka sytuacje? A moze one jakos pekly albo sie wchlonely? Kurcze tak bym miala tylko 6 pecherzykow! Podobno moge miec pobierane juz w piatek.?
                                        • utropek10 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 13:45
                                          No wlasnie KAJKA jak tam ?
                                          • kajkaa82 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 14:17
                                            Hej Dziewczyny, już jestem!
                                            Z moich 2 zapłodnionych komórek obie się podzieliły! Pierwszy zarodek, ten który jest już we mnie smile został oceniony na A12 co oznacza że zarodek najlepszej klasy o 12 blastomerach (o wszystko wypytałam). Drugi został oceniony na B9 i będzie obserwowany do 5-6 doby i jeśli będzie się ładnie dzielił to zostanie zamrożony. Boję się cieszyć ale to są chyba dobre wiadomości smile
                                            • martka35 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 14:20
                                              Gratuluję mamo kiss trzymam kciuki!!!!
                                              • malgolita55 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 14:25
                                                Cześć wszystkim! Ja również postanowiłam przejść w wątku czerwcowego na lipcowy. Mam nadzieję, że w lipcu doczekam się transferu.
                                                makatka, utropek, kajka trzymam mocno za Was kciuki, wyłamałam się ale myślami jestem ciągle z Wami smile
                                            • dafik00 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 14:21
                                              Kajka! No pewnie że dobre wieści!!!! Gratulacje!! Teraz leż i daj się dzidzi zadomowić! Nogi do gory smile)

Za pozostałe dziewczęta trzymam tez mocno kciuki!! intensywny tydzień się zrobił! smile smile
                                            • miniana74 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 14:23
                                              No i slicznie Kajka! Dbaj teraz o siebie i kruszynke w brzuszku!
                                            • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 16:14
                                              Kajkaa - widzisz- zostaly 2 ale za to jaaaaakie wink zwłaszcza ten 1wink
                                              Malgolita - witaj i gon nas wink
                                              • utropek10 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 16:35
                                                kajkagratulacje i tak jak pisze dafik nogi do góry i odpoczywaj wink
                                                malgolita witaj kochana wink Jak tam Twoje zarodeczki ile zamroziłaś w końcu ?
                                                • malgolita55 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 18:34
                                                  Utropku dowiem sie dopiero w srode ile udalo sie zamrozic, w czwartek mamy wizyte i dowiem sie czy bedziemy mogli podejsc w lipu do transferu. Brzuch dalej duzy boje sie o ta hiperstymulacje. Zobaczymy poki co jestem pozytywnie nastawiona wink
                                              • ruda797 Re: in vitro lipiec 2014 01.07.14, 12:33
                                                hej dziewczyny jak tam wasze skarby??? mam nadzieje ze zostały w takiej ilości jak w poprzednich dniach
                            • robinka7 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 21:09
                              gargir z tymi ciepłymi źródłami to bym uważała. Mi już w maju JJ w Parens powiedział że do transferu żadnego basenu, jacuzzi czy gorących źródeł! Chodzi o to, żeby nie podłapać żadnej infekcji która mogłaby pokrzyżować plany.
                              O wypad w góry też się go wtedy pytałam i nie miał nic przeciwko smile
                              • mamciaa08 Re: in vitro lipiec 2014 29.06.14, 23:04
                                Ja przy crio od dnia owulacji biore 2 razy lutinus 1 raz estrofem i 2 razy encorton z tym ze o encorton sama sie upomnialam no i poniewaz zostal mi clexane to dzien po transferze mam go zaczac podawac, mam 7 zastrzykow. Lekarz glownie zalecil lutinus lub dufaston i estrofem.
                                Kajka trzymam jutro za Ciebie kciuki. Zacznij wynik super bet! Od wtorku bedziemy w tym razem wink Pozostale dziewczyny..my tez juz tuz tuz..brrryy boje sie.. Na wszelki wypadek podzialam z m tez w domu wink a noz bedzie parka hihi wink
                                • martka35 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 08:13
                                  Cześć dziewczyny. Ja dopiero dzisiaj idę na rozmowę w sprawie in vitro. Przeczytałam poprzednie wątki i trochę już wiedzy przyswoiłem, ale może macie jakieś rady lub pytania które powinnam zadać. Ja do Was mam np. czy program rządowy jest optymalny czy może lepiej działać prywatnie? Czy lepiej iść długim protokołem czy krótkim? Chciałabym się jakoś przygotować do tej rozmowy bo jestem tak przerażona że boję się że nie zapytam o coś ważnego, albo nie powiem że chcę czegoś tam, a potem będę żałować. Będę wdzięczna za wszystkie Wasze rady i sugestie.
                                  • utropek10 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 08:45
                                    Witam dziewczyny otrzymałam wiadomość z kliniki że nadal jest 6 zarodków ale martwi mnie ich jakość bo nie są niestety najlepszej jakości crying nie żadnego z grupy 1 , jest tylko:
                                    1szt 2/8
                                    2szt 3/6
                                    3szt 3/10
                                    Pierwsza cyfra to ocena jakościowa zarodka.
                                    Skala 1-4 gdzie zarodek z oceną 1 jest najlepszy, 2 dobrej jakości, 3 średniej jakości, 4 zarodek zatrzymany w rozwoju.
                                    Druga cyfra to liczba komórek w zarodku.
                                    Ostatnio miałam właśnie podany najlepszy i był to 2/8 i się nie przyjął crying wydaje mi się , że niestety również i tym razem nie uda się nic zamrozić , no ale głowa do góry będzie dobrze wink
                                    • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 08:56
                                      Utropku - właśnie - głowa do góry, przecież 2/8 to też dobry zarodek. To, ze poprzednio taki sam się nie przyjął, to nic nie znaczy. Nie będę ci tu więcej "kadzić", bo sama wiesz jak jest. Jesteś mądra i twarda, trzeba wierzyć w malucha, bo to już połowa sukcesu. Co będzie z resztą też nie wiadomo.
                                      Ja wogóle nie dostaję informacji "numerycznej" o zarodkach, może w środę zapytam o to przed transferem. Tez nie wiem tak naprawdę jakie są i wcale się nie zdziwię, jak też się nic nie da zamrozić ak jak ostatnio.
                                      A tak wogóle to rozumiem, ze transfer potwierdzony na środę? O której?
                                      • utropek10 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 09:02
                                        makatka embriolodzy napisali na końcu wiadomości , że jutro będą dzwonić rano z kliniki aby się umówić na transfer i godzinę, więc jeszcze nic nie wiem czekam cierpliwie wink może zadzwonię do nich za chwilę na recepcję i zapytam czy już coś wiedzą bo ta niepewność mnie stresuje coraz bardziej . A Ty jak tam? dadzą Ci jeszcze znać co z zarodkami czy już nie ?
                                        • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 09:09
                                          Utropku - w takim razie czekamy smile Mnie już nie dadzą znać, no chyba, że wszystkie by padły, to odwołają transfer, ale takiej opcji wogóle nie biorę pod uwagę wink
                                          • utropek10 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 09:23
                                            makatka nie ma takiej opcji wink powiedz mi jeszcze czy plemniki mają duże znaczenie w tym jaki jest zarodek czy tylko to , że ja mam słabe jajka ?
                                            • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 09:31
                                              Utropku - na pewno plemniki też mają znaczenie, ale w końcu i tak wybierają te najlepsze, o prawidłowej budowie, ruchliwości itp., więc to już trochę ogranicza ryzyko
                                              • martka35 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 09:49
                                                Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ja mam całkowicie niedrożne jajowody. Lekarz prowadzący powiedział, że łapiemy się z automatu na program rządowy. U mnie Amh 4.61, a M ma obniżone parametry nasienia pije mace i proxeed już drugi miesiąc. Koszty prywatnego in vitro są straszne dlatego wolelibyśmy skorzystać z programu rządowego, ale jeżeli są jakieś ważne czynniki za prywatnym to M powiedział że uzbieramy pieniądze bo bezpieczeństwo i zdrowie dziecka są najważniejsze (pracuje na dwóch etatach ale powiedział że kilka godzin w nocy jeszcze znajdzie). Mam 36 lat więc organizm już też nie pierwszej generacji, a decyzję będziemy musieli podjąć dzisiaj na wizycie.
                                                • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 09:58
                                                  martka35 napisała:
                                                  ...ale jeżeli są jakieś ważne czynniki za prywatnym to M powiedział że uzbieramy pieniądze bo bezpieczeństwo i zdrowie dziecka są najważniejsze...

Są różnice miedzy prywatnym, a rządowym, ale bezpieczeństwo i zdrowie dziecka w obu jest takie same. Powodzenia na wizycie smile
                                                  • martka35 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 10:07
                                                    Dzięki kiss jestem spokojniejsza. Mam jeszcze jedno pytanie czytałam że w programie kobiety po 35 roku mogą mieć jednorazowo transfer dwóch zarodków. Ja wiem że to większa szansa ale z drugiej strony większe obciążenie dla organizmu czyli większe ryzyko. Czy można powiedzieć że chcę jeden zarodek? Czy nie podejmować w ogóle tego tematu.
                                                  • utropek10 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 10:11
                                                    martka po 35 roku też podają jeden masz prawo natomiast do tego aby Ci podali 2 bo poniżej tak jak ja (ja 35 dopiero w pażdzierniku skończę ) Ci nie dadzą dwóch crying
                                                  • utropek10 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 10:12
                                                    więc dwóch Ci wbrew Twojej woli nikt podawać nie będzie wink masz po prostu wybór wink
                                                  • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 10:13
                                                    Pewnie, że można wziąć jeden. To jest dodatkowa możliwość po 35 rż, a nie obowiązek.
                                                  • martka35 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 10:18
                                                    Dzięki dziewczyny kiss
                                                  • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 10:30
                                                    Acha Martka, jeszcze jedno smile Od jutra wchodzi ta refundacja leków, więc w rządowym ten koszt też odpadnie (zostałby tylko koszt badań do kwalifikacji). Pogadaj z lekarzem i daj nam znać, co on myśli, jak to będzie w praktyce wyglądało smile
                                                  • martka35 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 10:35
                                                    Ja jestem taka popieprzona że wszystko na kartce wypisuję. Potem z karką siedzę i odpytuję po kolei. Wypytam dokładnie o refundację leków.
                                                  • 86edyta Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 14:57
                                                    Cześć, dzieczyny, dołączam się do wątku, jestem całkiem nowa na forum. Od 2 lat staramy się z M o dziecko, od roku prawie co miesiąc udane stymulacje owulacji, ale bez ciąży. Pozatym pco, jajowody drożne, w styczniu 2014 stwierdzona endometrioza, amh powyżej 7. W każdym razie tydzień temu w czerwcu mieliśmy wizytę kwalifikacyjną do in vitro refundowanego, załapaliśmy się i co cudem bo jakaś para zrezygnowała, więc już dziś miałam 1 właściwą wizytę (jeszcze z puli 1 półrocza). dziś kończę akurat tabletki anty, bo miałam torbiel, więc mam już tak jakby tą dłuższą procedurę w trakcie smile. Niestety nie wiadomo było jeszcze co z tą refundacją leków, jakie leki i w jakich przypadkach refundacja, w czwartek mam znów się pojawić u dra po receptę miejmy nadzieję leków refundowanych, ale z tego o patrzyłam na listę na stronie www.invitro.gov.pl to chyba będzie refundowany ( lekarz chce mi przepisać Gonal - czy któraś z Was to brała? z jakim skutkiem?)
                                  • makatka81 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 09:29
                                    Martka - co do Twoich pytań - decyzja o rodzaju protokołu należy do lekarza, który podejmie ją na podstawie Twoich wyników badań i przyczyny podchodzenia do IVF. Nie można o tym myśleć tak, że któryś jest skuteczniejszy. Ja tylko się orientuję, że najczęściej przy niskim AMH jest stosowany krótki, a przy wysokim AMH długi.
                                    Co do programu rządowego, to jak wszystko ma plusy i minusy. Na plus oczywiście jest niższy koszt, bo zależnie od pacjentki i stosowanych leków moze to być 2,5-4 tys. za leki + zlecone badania, a przy prywatnym do ok. 15 000. Na minus są ograniczenia typu wartość FSH, AMH, wiek pacjentki, liczba zapładnianych zarodków, brak możliwości skorzystania z komórek bądź nasienia dawcy...
                                    • gargir Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 11:21
                                      A ja sie zastanawiam czy w ogole startowac. Chyba mam mega depresje. W wiekszosci jednak stres zwiazany z tesknota za mezem, wicznymi klotniami z mojej strony, tym ze nie pracuje no i ze sie nie uda. Wywrocilam wszystko do gory nogami by rozpaczac program ale nie wiem czy to dobry pomysl. Boje sie zmarnowac tej szansy ... zalamka. Sciskam kciuki za dzisiejszy dzien. Bardzo mi sie podobalo stweirdzenie jednej z Was... "juz dzis bedziesz w ciazy". Piekne.
                                      • martka35 Re: in vitro lipiec 2014 30.06.14, 11:52
                                        Gargir ja jeszcze nie wystarowałam, ale jak tego nie zrobię to na pewno stracę szansę, a wręcz ją odrzucę. Też mam mętlik w głowie, ale jak pomyślę że może będę nosić pod sercem swoje maleństwo to od razu znajduję w sobie kolejne pokłady sił i determinacji. Nie podawaj się!!!