Dodaj do ulubionych

Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty

IP: *.lse.ac.uk 03.05.01, 19:25
Pierwsza piatka postow zawiera:
• DLACZEGO NIE LUBIMY ŻYDÓW (29)
• "Żydzi to mordercy" za te słowa VIRI dostaniesz 10 lat. (2)
• Do tej pory nie miałem nic przeciwko żydom, ale teraz... (5

Apeluje do ludzi o normalnych pogladach zeby nie dawali sie prowokowac do
odpowiadania na te tytuly bo to tylko powoduje ich eksponowanie. Rasism i
antsemityzm jest powiazany z niska edukacja i brakiem myslenia. Nie sadze
zatem zeby dalo sie zmienic zdanie tych osob inteligentna dyskusja.
Obserwuj wątek
    • Gość: viri Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 03.05.01, 22:19
      mam prawo wyrazac to co mysle
      powtarzam
      zydzi to mordercy palestynskich dzieci !
      zydzi to rasisci
      • Gość: Sen Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty IP: *.lse.ac.uk 03.05.01, 22:39

> zydzi to mordercy palestynskich dzieci !
        > zydzi to rasisci

Powiedzialem prymitywne, twoj natomiast jest wyszukany i intelektualnie wysokich
        lotow. Ale jest maly problem. Definicja rasisty: osoba ktora negatywne cechy
        zamiast jednostki obarcza cale grupy etniczne. A wiec twoja wypowiedz Zydzi to
        rasisci oznacza ze ty jestes rasistsa (ha niespodzianka). Jednoczesnie jezeli ty
        jestes rasista, to nie powinienes innych oskarzac o rasism tak jakby to bylo cos
        co w twoim mniemaniu jest zlem. Proponuje krotkie studia nad spojnoscia
        wypowiedzi, co do twoich pogladow to tak jak wczesniej napisalem nie sadze zebym
        mial szanse ciebie przekonac. Natomiast milo jest wiedziec ze sie nie mylilem co
        do rozbieznosci inteligencji i podobnych do twoich pogladow. Sen
        • Gość: Jajacek Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty IP: *.kabel.telenet.be 04.05.01, 10:35
          Wydaje mi sie ze Polski Zyd powinien kochac Polske bo jest to jego ojczyzna
          a to jakiego jest wyznania to najmiej wazne to powinno byc jego priv
        • Gość: viri rasa aryjska vs rasa wybrana IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 04.05.01, 16:25

jesli narod smie nazywac sie lepszym od innych to mamy
          chyba do czynienia z rasizmem prawda?
          "narod wybrany" brzmi bardzo rasistowsko...
          nieprawdaz... nie tak dawno mielismy do czynienia
          z "nadludzmi"
          a co do mojego stylu w jezyku polskim - na
          usprawiedliwienie mam to, ze mam umysl raczej scisly
          (jestem juz prawie fizykiem)... a to koliduje bardzo
          czesto ze soba...
          • Gość: K. J. Re: rasa aryjska vs rasa wybrana IP: *.pe02.dial.iqnet.net.au 04.05.01, 17:43
            Nie musisz sie tlumaczyc Viri. Sen ma po prostu pewne luki w wyksztalceniu i
            nie zna wlasciwej definicji pojecia "rasizm". Ty natomiast wlasciwie
            przytoczyles (-las) jedna z definicji: Doktryna gloszaca ze rasy są nierównej
            wartości, "wyższe" i "niższe". ("wybrane" i "nie wybrane")

Klamstw sa tysiace, a prawda jest jedna...

http://www.geocities.com/jedwabne/

http://www.iyp.org/polish/history/jedwabne/

• Gość: Sen Prawda jest i to bolesna IP: *.lse.ac.uk 04.05.01, 21:35
              Nie sadze, K J zeby viri specjalnie chcial takiego poparcia jakiego ty
              udzielasz. I nie wiem jakiej definicji rasizmu ty uzywasz, na pewno takiej
              ktora ciebie nie obejmuje. Czy ty naprawde uzazasz ze w Jedwabnem Polacy nie
              mordowali Zydow? Bardzo bym chcial zebys mial racje - ale szanse sa na to sa
              niewielkie widzac jakie poglady skrajna prawica nadal w Polsce ( a szczegolnie
              poza Polska) prezentuj- spojrzalem na propagowane przez ciebie strony
              internetowe, wyjatkowy przyklad selektywnego podejscia do journalismu.

Czy jestesmy jako narod za karlowaci moralnie zeby udzwignac na naszych barkach
              wiedze tego ze tak jak w innych narodach glupie przekonania w skrajnych
              okolicznosciach doprowadzily do tragedii. Czy doposzczenie do swiadomosci
              faktu ze Polacy nie zawsze i wszedzie byli ofiarami spowoduje ze nie bedziemy
              byc w stanie byc dumni z naszej ojczyzny. Ja bede dumny. Bo nie ma wiekszej
              odwagi niz rozpoznac ze zlo zostalo dokonane powiedziec przepraszam i przylozyc
              staran zeby cos takiego nigdy wiecej sie nie powtorzylo. Czy naprawde chcesz
              pojsc przykladem krajow ktore zaklamuja historie zeby wybielic wlasne
              spojrzenie na siebie - to sa moralne karly. Polska historia w porownaniu z
              wieloma innymi krajami europejskimi jest bez wielu skaz na pamieci.
              Rozpoznanie tych co byly udowodni ze to nie jest z uwagi na to ze bylismy
              politycznie i militarnie slabi ale dlatego ze bylismy i jestesmy moralnie silni.

Dlatego madrzejsi od ciebie ludzie, przeprosza za jedwabne przyczyniajac sie do
              dobrego imienia Polski a nie go oczerniajac tak jak ty i tobie podobni to robia.
              • Gość: K.J. Re: Prawda jest i to bolesna IP: *.pe02.dial.iqnet.net.au 07.05.01, 20:04
                Gość portalu: Sen napisał(a):

> Nie sadze, K J zeby viri specjalnie chcial takiego poparcia jakiego ty
                > udzielasz. I nie wiem jakiej definicji rasizmu ty uzywasz, na pewno takiej
                > ktora ciebie nie obejmuje.

Niestety, mylisz sie. Uzywam definicji slownikowej, encyklopedycznej. Jest mi
                natomiast zupelnie obojetne czy ty akurat uwazasz mnie za rasiste czy tez nie. Ta
                ogolnie przyjeta definicja, encyklopedyczna, mnie nie obejmuje. Natomiast wiem
                ze "politycznie poprawni" maja wlasne definicje, ktorymi probuja zastraszyc
                swoich oponentow. Stare arabskie przyslowie ma tutaj zastosowanie: "Psy
                szczekaja, ale karawana idzie dalej".

Czy ty naprawde uzazasz ze w Jedwabnem Polacy nie
                > mordowali Zydow?

Prawdopodobnie, byly jakies jednostki ktore w tym uczestniczyly z wlasnej i
                nieprzymuszonej woli. Jezeli podobna do zajsc w Jedwabnem, sprawa Tykocina moze
                tu sluzyc za jakis odnosnik, wiekszosc zostala przez Niemcow przymuszona do
                udzialu. W odroanieniu od ciebie bede sie powolywal na zrodla. Adam Dobroński,
                profesor historii uniwersytetu w Białymstoku: "...Ale po szerszej penetracji
                źródeł, rozmiar polskiego udziału został wyraźnie pomniejszony, i obecnie mówi
                się, *że owszem, pewna liczba Polaków w tym uczestniczyła, ale na takiej
                zasadzie, że wcześniej Niemcy zrobili łapankę wśród Polaków, niektórych wezwali
                imiennie, resztę wzięli z ulicy. I oni rzeczywiście, trzeba to niestety przyznać,
                rozkazy spełnili, ale nie była to w żadnym razie ich własna inicjatywa ani nie
                byli pierwszymi sprawcami zbrodni. Wypełnili pod przymusem tę, skądinąd haniebną,
                rolę*."
                Lecz osobiscie a wyglaszaniem sadow na temat ilu, kto i w jakich okolicznosciach
                wole poczekac na wynik sledztwa IPNu i wyniki badan prowadzonych na ten temat
                przez polskich historykow, czyli ludzi zawodowo przygotowanych do takich badan.

>Bardzo bym chcial zebys mial racje

A ja bardzo w te twoje checi watpie.

>prezentuj- spojrzalem na propagowane przez ciebie strony
                > internetowe, wyjatkowy przyklad selektywnego podejscia do journalismu.

Nie bardziej selektywny niz "Wyborczej", "Trybuny", "Rzeczpospolitej", Sejny
                itd.

> Czy jestesmy jako narod za karlowaci moralnie zeby udzwignac na naszych barkach
                >
                > wiedze tego ze tak jak w innych narodach glupie przekonania w skrajnych
                > okolicznosciach doprowadzily do tragedii.
                > staran zeby cos takiego nigdy wiecej sie nie powtorzylo. Czy naprawde chcesz
                > pojsc przykladem krajow ktore zaklamuja historie zeby wybielic wlasne
                > spojrzenie na siebie - to sa moralne karly.

Politycznie poprawne wodolejstwo, czyli bla, bla, ....Czy ty wogole posiadasz
                jakies rzeczowe argumenty, czy tylko pelno frazesow.

>
                > Dlatego madrzejsi od ciebie ludzie, przeprosza za jedwabne przyczyniajac sie do
                >
                > dobrego imienia Polski a nie go oczerniajac tak jak ty i tobie podobni to robia
                > .

Hmm... Madrzejsi ode mnie i ciebie ludzie, tzn. historycy z zawodu i powolania,
                tacy jak prof. Strzembosz, dr. Musial, dr. Chodakiewicz, Gontarczyk, prof.
                Pogonowski,ks. prof. Waldemar Chrostowski, prof. J.R. Nowak i paru innych mowia
                mi ze Gross klamie, manipuluje dokumentacja, zeznaniami swiadkow itd. Natomiast
                ludzie, ktorzy nie sa historykami, badan zadnych nie przeprowadzali tazy jak
                Kwasniewski, Buzek, Glemp, jacys biskupi i paru innych twierdzi ze to wlasnie oni
                juz wszystko wiedza, juz nawet nie klecza, juz przyjeli pozycje modlacego sie
                Araba (bija czolem), mowia ze mamy, tzn. Polska i Polacy, za co przepraszac itp.
                bzdury. A moze powinni oni poczekac do zakonczenia sledztwa? Poniewaz jezeli oni
                juz wszystko wiedza, to po co marnowac pieniadze i prowadzic jakies sledztwa?

Na ten twoj drugi list nie chce mi sie odpowiadac. Czy masz jakies argumenty do
                dyskusji, czy tez tak sobie, nie wiazaco, wyrazasz swoja opinie na temat mojego
                stanu umyslowego? Nie martw sie, ja o tobie sadze dokladnie to samo.

• Gość: Jureek Re: Rzeczowe argumenty IP: 62.8.156.* 07.05.01, 20:39
                  Gość portalu: K.J. napisał(a):

> Politycznie poprawne wodolejstwo, czyli bla, bla, ....Czy ty wogole posiadasz
                  > jakies rzeczowe argumenty, czy tylko pelno frazesow.

Za to Twoj argument z "bla, bla..." jest bardzo rzeczowy.
                  Jurek
                • Gość: Zenio Re: Prawda jest i to bolesna IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.01, 13:19
                  Nie mieszkasz w Polsce także gówno mnie obchodzi co na temat tego co dzieje sie
                  w kraju (także wookół Jedwabnego)myslisz.Wogóle zastraszające,ze Wy Polonusi(w
                  wiekszości)jestescie tak skrajnie negatywnie nastawieni do Żydów .Ja chcę
                  przeprosić Żydów za to co My Polacy w czasie wojny (i nie tylko) im
                  wyrządziliśmy.KJ ja mieszkam w Polsce Ty wybrałeś inny kraj (powód emigracji
                  mnie nie interesuje ) i uważam ,że w ważnych sprawach dla Polski (a na pewno
                  stosunki polsko-żydowskie do takowych należą )nie masz prawa sie wypowiadać.
              • Gość: jane Re: Prawda jest i to bolesna IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 08.05.01, 12:03
                Powiedz"sen" którzy polacy,no którzy polacy w Jedwabnem mordowali.Może ty
                jednak jestes rasistą i może to wszyscy polacy mordowali,a może Wizygoci i
                Słowianie powinni przeprosić za zniszczenie Sparty?Przecież czas nie gra
                roli.Są przecież potomkowie tych narodów.
            • Gość: Sen KJ ma chorobe mozgu IP: *.lse.ac.uk 04.05.01, 22:35
              Moje poprzednie wypowiedzi probowaly ciebie traktowac jak osobe myslaca, ale z
              nudow sprawdzilem twoje inne wypowiedzi na forum. K.J - zrob sobie scan mozgo
              bo moim zdaniem cierpisz na niedotlenienie kory mozgowej. Kazda minuta przed
              komputerem zagraza twojemu zyciu. Potrzebujesz pomocy.
          • Gość: Sen Re: rasa aryjska vs rasa wybrana IP: *.lse.ac.uk 04.05.01, 17:45
            Gość portalu: viri napisał(a):
            > "narod wybrany" brzmi bardzo rasistowsko...
            > nieprawdaz... nie tak dawno mielismy do czynienia
            > z "nadludzmi"

Czy ty nadal probujesz udowodnic ze Zydzi sa rasistami? Sadze ze mozemy sie do
            jakiegos stopnia zgodzic, tak niektorzy Zydzi sa rasistami. Jednak wiedzac ze
            studiujesz fizyke sadze ze widzisz problem w twierdzeniu: Jest zbior od x1 do
            xN, jestesmy w stanie obserwowac x15 x27 x36, te trzy obserwacje maja ceche y.

Mozemy na tej podstawie twierdzic: w zbiorze (x1-xN) sa x ktore maja ceche y.
            Natomiast jest matematycznym bledem twierdzic na podstawie tej obserwacji:
            wszystkie x w zbiorze(x1-xN) maja ceche y.

To jest podstawowa ulomnosc antysemityzmu i innej formy rasizmu. Niestety w
            rzeczywistosci ludzie wlasnie tak tworza swoje wyobrazenia, i to nie na wlasnych
            obserwacjach ale na podstawie tego co mowia inni ludzie. Temu sie sprzeciwiam.

Co do narodu wybranego a nadludzi roznica jest taka: kazda religia ktora ma
            swojego boga uwaza ze on przywiazuje specjalna wage do nich. Ba, my nawet Sw
            Maryje nazywamy krolowa Polski - (tez w pewien sposob twierdzac ze jestesmy przez
            nia wybrani). Twierdzenie jestesmy nadludzmi jest zupelnie innym twierdzeniem bo
            odnosi sie do porownania bezposredniego jednej grupy ludzi do drugiej. A nie
            opini bostwa ktorej nikt nie jest w stanie zweryfikowac. Problem pomiedzy
            Chrzescijanstwem, wyznaniem Mojzeszowym a Islamem jest taki ze wszyscy odnosimy
            sie do tego samego boga. Jedyny Islam, najmlodza z trzech religii uznaje
            Chrzescijanstwo i wyznanie mojzeszowe jako religie objawione. Zydzi i
            Chrzescijanie pozostaja w tyle za Islamem bez konca klocac sie o to kto lepiej
            zna boga.
            • Gość: viri Re: rasa aryjska vs rasa wybrana IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 04.05.01, 21:02
              tak sie zlozylo, czego ewidentnym dowodem byly ostatnie wybory w izraelu, ze
              zbior o wlasciwosciach "y"-kowych jest procentowo znacznie wiekszy niz
              zbior "x"-owy... zbior "y"-kowy chcacy wojny a nie pokoju...

osobiscie nic nie mam do zydow - nawet bardzo ich lubie (tych mlodych -
              normalnych)... maja ciekawa kulture i bardzo dobra kuchnie - zreszta bardzo
              podobna do arabskiej. Mi caly czas chodzi o lamanie praw czlowieka przez
              ten "narod wybrany" - nic wiecej... nie znajdziesz moich "wypocin" przy
              innych "antysemickich" postach na tym forum jak dotyczacych konfliktu na
              bliskim wschodzie!
              tyle...

i nie przekonales mnie, ze twierdzenie "narod wybrany" nie jest rasistowskie...
              jak dla mnie to typowy rasizm
            • Gość: EMILIAN Re: rasa aryjska vs rasa wybrana IP: *.efekt.pl 11.05.01, 13:20
              > Czy ty nadal probujesz udowodnic ze Zydzi sa rasistami? Sadze ze mozemy sie do
              >
              > jakiegos stopnia zgodzic, tak niektorzy Zydzi sa rasistami. Jednak wiedzac ze
              > studiujesz fizyke sadze ze widzisz problem w twierdzeniu: Jest zbior od x1 do
              > xN, jestesmy w stanie obserwowac x15 x27 x36, te trzy obserwacje maja ceche y.
              >
              >
              > Mozemy na tej podstawie twierdzic: w zbiorze (x1-xN) sa x ktore maja ceche y.
              > Natomiast jest matematycznym bledem twierdzic na podstawie tej obserwacji:
              > wszystkie x w zbiorze(x1-xN) maja ceche y.
              Doprawdy trudno sie z Toba nie zgodzic Sen. Masz na pewno racje w 100%. Powiedz
              jednak dla czego ta prawda jest stosowana wyłącznie do Zydów, nie na tym forum
              moze ale w gazetach, telewizji, kinie, ksiazkach tych oficjalnie uznanych
              za "rzetelne".
              Przecierz to ze w zbiorze "dobrych" Polakow, Serbow czy Irakijczykow (nie
              przypadkowo wymienilem te trzy nacje) (PSI1-PSIN) sa PSI ktore maja ceche 'zly'
              ne znaczy ze wszystkie PSI maja ceche 'zly'.
              W oficjalnym "swiatowym" takie pojmowanie tego zbioru zarezerwowane jest tylko
              dla Zydow (no moze jeszcze dla Tybetanczykow i do niedawna dla Kosowarow). Zbior
              dla Polakow, Serbow, Irakijczykow ma za to nastepujaca postac: Jezeli w
              zbiorze "zlych" Polakow, Serbow czy Irakijczykow (PSI1-PSIN) sa PSI ktore maja
              ceche 'dobry' ne znaczy ze wszystkie PSI maja ceche 'dobry'.
              Przykladow na to mamy mnostwo, np.:
              1)Redaktor Swida-Zieba (albo Bikontowa) stwierdzila ze Polacy jako narod sa
              bezsprzecznie winni zbrodni w Jedwabnem poniewaz nawet jezeli nie wszyscy Polacy
              w czasie wojny byli antysemitami to jednak ci ktorzy byli nie dzialali w
              jakiejs "prozni socjologicznej"
              2)Jezeli za to juz napisala o udziale Zydow w sowieckim aparacie represji to juz
              wtedy nie bylo mowy o "socjologicznej prozni" to byly tylko jednostki nie majace
              nic wspolnego ze swoim "zbiorem" procz moze tylko tego ze niechoca sie w nim
              urodzili.
              Tak wiec widzisz sam ze sa na swiecie rowni i rowniejsi.

Moze sie myle, moze myli sie rowniez te x osob ktore podzielaja mam nadzieje moja
              opinie na ten temat, ale jezeli dostrzego ta niesprawiedliwosc ocen w stosunku do
              nas jeszcze 50% spoleczenstwa to chyba cos w tym jest. No chyba ze wszyscy
              jestesmy przewrazliwieni i powinnismy sie leczyc.
              Chcialem jeszcze dodac (jesli chodzi o twoje wywody religijne) ze nie jestem
              osoba wierzaca ktora mysli to co jes ksiadz z ambony powie. Nie czytuje takze
              ultraprawicowych czasopism, Rydzyka i Jankowskiego uwazam za zwyklych naciagaczy.
              Nie gole tez glowy na lyso, a i antysemityzmu tez nie wyssalem z mlekiem matki,
              ktora notabene jest zaciekla filosemitka.
              Tak ze sam widzisz ze moje poglady, nie twierdze ze jedynie sluszne
              opieram na wlasnych spostrzezeniach. Owszem chcialbym wiezyc ze jest inaczej niz
              mowie, ze nie jestem uwazany za "pol-zwierze i prymitywnego antysemite", itp.
              Niestety zaden z postow, nazwijmy je filosemicki, nie przekonal mnie. Wiekszosc z
              nich to poprostu stwierdzenia ze z pogladami innymi niz ich nie warto dyskutowac,
              bo przeciez oni nie beda znizac sie do dyskusji z "porostakami, prymitywami i
              osabi niewyksztalconymi" za jakich uwazaja swoich antagonistow.
              Twoj post znacznie sie roznil od wiekszosci z nich. Wiec moze pojdziesz za ciosem
              wyjasnisz mi (nam) dlaczego mamy kochac ludzi ktorym jestesmy obojetni albo wrecz
              wrodzy. Dlaczego kazda, nawet najbardziej blacha, krytyka pod adresem Zydow ma
              dyskredytowac w opinii "swiata" osobe ktora ta krytyke powiedziala. Tych pytan
              mozna zadac jeszcze kilkadziesiat ale po co. Wystarczy ze odpowiesz mi tylko na
              jedno pytanie: Dlaczego ja mam sie na to zgadzac? Czy tylko dlatego zeby nie
              powiedziano o mnie (glopi, ciemny polaczek)
    • Gość: ela Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty - do Sena IP: *.outland.avaya.com 04.05.01, 10:55
      Napisze krotko: Brawo- wspaniale wypowiedzi. Tak dalej.
    • Gość: grogreg Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty IP: *.miasto.szczecin.pl 04.05.01, 11:49
      milczenie oznacza akceptacje
    • Gość: Maurycy Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 04.05.01, 12:39
      Uważam, że takie wypowiedzi powinny się spotykać z rozważną, ale ostrą ripostą.
      Inaczej, obcokrajowcy odwiedzający nasze forum będą myśleli, że akceptujemy te
      liczne i prymitywne wypowiedzi.

Z poważaniem,

Maurycy Kisielnicki
      • Gość: arek Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty IP: 193.41.112.* 04.05.01, 16:30
        Gość portalu: Maurycy napisał(a):

> Uważam, że takie wypowiedzi powinny się spotykać z rozważną, ale ostrą ripostą.
        >
        > Inaczej, obcokrajowcy odwiedzający nasze forum będą myśleli, że akceptujemy te
        > liczne i prymitywne wypowiedzi.
        >
        > Z poważaniem,
        >
        > Maurycy Kisielnicki

Należy jeszcze zorganizować masówki potępiające w zakładach pracy.
        • Gość: offset Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty IP: 216.172.6.* 04.05.01, 18:33
          Wiele z tych tzw. "antysemickich" wypowiedzi pochodzi od Zydow.
          Potem kilku uzywa slow na k... i zaraz mozna udowodnic ze Polacy to antysemici.
          Ktos tu pisal za dawniej to tacy chodzili i czytali napisy po ubikacjach
          zeby cos wykazac. Teraz mamy to na internecie ktory przejal role ubikacji.
          mam tego dosyc!!!
          • Gość: Sen Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty IP: *.lse.ac.uk 04.05.01, 18:44
            Gość portalu: offset napisał(a):

> Wiele z tych tzw. "antysemickich" wypowiedzi pochodzi
            od Zydow.

Tak- a ja bede marnowal czas piszac antypolskie
            wypowiedzi na Izraelskich chat-rooms po to zeby
            udowodnic ze Zydzi sa antypolscy.

Sadze, niestety, ze jest wiecej Polakow ktorzy sa
            antysemitami i Zydow ktorzy sa anty-polscy niz ukrytych
            moli ktorzy zalewaja chat roomy nieprawdziwymi
            wypowiedziami.

Witam wsrod Teoretykow Globalnej Konspiracji. Z reszta
            twojej wypowiedzi sie zgadzam - ja tez mam tego dosyc -
            ktokolwiek to pisze.

• Gość: viri Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 04.05.01, 21:07
              hey SEN - niektorzy izraelici nie wiedza nawet gdzie lezy Polska -
              przejezdzajac ze strefy autonomii do strefy pod kontrola izraela zatrzymal mnie
              irzaelski patrol - 3 mlokosow z karabinami maszynowymi. Poprosili o paszport -
              pokazalem im... ci popatrzyli na siebie i zapytali gdzie lezy Polska... (!!!)

caly ten szum z antysemityzmem i antypolonizmem wywoluja ludzie, ktorzy w tym
              calym bagnie maja jakis interes - a to roszczenia o dawne mienie, a to proba
              wyludzenia odszkodowan za rzekome zbrodnie... tak mi sie to kojarzy jakos...
              a cala reszta nawet nie wie gdzie lezy Polanda
              • Gość: Sen Pojednanie IP: *.lse.ac.uk 04.05.01, 21:45
                Mimo ze tego sie nie spodziewalem po twoich pierwszych wypowiedziach to do
                duzego stopnia sie z toba zgadzam. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem Sharona,
                i uwazam ze zadne cywilizowane panstwo nie powinno wybrac na przywodce osoby z
                taka przeszloscia jak on. Musisz jednak zrozumiec moje podejscie w ktorym
                staram sie rozdzielic dyskusje nad cechami narodu a tym czego dokonuja
                jednostki badz rzady. Inaczej, nienawisc po obu stronach i widzenie calego
                narodu poprzez pewien pryzmat spowoduje ze nawet jak nadejdziem moment w ktory
                bedzie szansa na pokoj to zaslepieni ninawiscia Zydzi i Palestynczycy tego nie
                zauwaza. Imie ktore uzywam symbolizuje ulotna wizje ktora nienawisc jest w
                stanie zaslepic.
                • Gość: viri Re: Pojednanie IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 05.05.01, 13:01
                  problem w tym, ze za duzo sie krwi polalo by to tak szybko uleglo
                  zapomnieniu... za duza rana, za duzo cierpien...
                  gdyby chodz zydzi raz ustapili... np. z osiedlami, po co je rozbudowuja ciagle?
                  to przeciez glowny problem na tych terenach - widocznie im zalezy na tym
                  konflikcie...

ciagla rozbudowa osiedli na terenach palestyny to jawne pogwalcenie
                  miedzynarodowych praw !
                  zydzi sa zbrodniarzami !

israel kaput !
              • Gość: Wojo!!!! Ten viri to palestynski arab mieszkajacy w Polsce ubostwia Arafatka IP: 62.90.92.* 04.05.01, 23:57
                i oczywiscie jego bandytow!!!
                • Gość: Wojo!!!! Re: Ten viri to palestynski arab mieszkajacy w Polsce ubostwia Arafatk IP: 62.90.92.* 05.05.01, 00:00
                  Sadzac po tym co wypisuje regularnie z typkiem raczej
                  nie mozna sie dogadac .
                • Gość: viri wojo dlaczego nie chcesz sie przyznac do swojego pochodzenia? IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 05.05.01, 13:03
                  czyzbys sie wstydzil swojej ojczyzny ?

wy zydzi jestescie pod tym wzgledem bardzo dziwni
                  na swiecie glosno mowicie o ziemi swietej, o izraelu ale gdy przychodzi co do
                  czego odwracacie glowe... wstydzicie sie, ze jestescie zydami !

• Gość: Aaron Re: do Viri IP: 24.43.222.* 08.05.01, 01:11
                    Nie wiem kim jestes ale zapewniam Cie ze na tym forum nie ma Zydow.Pomysl czego
                    Zyd szukalby na tym polskojezycznym przesyconym nienawiscia do wszystkiego co
                    oddycha forum.Czy sadzisz ze Zydzi nie maja innego zajecia poza sledzeniem
                    wypowiedzi kilku niezrownowazonych osobnikow niewiadomego pochodzenia?
                    Pozdrawiam
                    • Gość: STUDENT Re: do Aron IP: *.iil.pwr.wroc.pl 08.05.01, 10:52
                      Aron brzmi Izraelsko...
                      widać zaglądają tu czasami...
    • Gość: Jakob Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty IP: 206.112.121.* 07.05.01, 22:47
      A coz to znowu za apel????

Czyzbys nie lubil czytac prawdy o sobie???

Tak masz racje , jest bardzo latwo pluc na kogos.

Jednak kiedy przychodzi wysluchac kilu slow prawdy ,
      pod wlasnym adrewsem, jo zaczyna BOLEC.

Tak , a w szczegolnosci Zydow Twojego formayu Sen.

Zycze duzo zdrowia
      • Gość: asd Sen sie niespelnil -nadeszla rzeczywistosc! IP: *.wroclaw.tpnet.pl 08.05.01, 10:33

> Zycze duzo zdrowia -
        bo na rozum i kulture mimo wyksztalcenia za pozno.

Wszedl na liste bez Zydow - wyjasnil ze antysemityzm to rasizm
        antypolonizm - bardzo na miejscu.
        Opinie wielu historykow to betka - madrzejsi ( jego zdaniem) to np. Kwasniewski.
        Zarzuca bledy logiczne a swoich nie widzi - Polska ma byc tak silna moralnie by udzwignac zmasowany
        atak mediow bezprzykladnego w historii opluwania jednego narodu i zaplacic 60 mlrd $.
        Taki sobie SEN o zarobku - nazywamy to od niedawana BUSINESS HOLOCAUST .
        Sen ma SEN.
        • Gość: Sen Re: Sen sie niespelnil - ale nadzieja jest IP: *.lse.ac.uk 08.05.01, 11:51
          Gość portalu: asd napisał(a):

>
          > > Zycze duzo zdrowia -
          > bo na rozum i kulture mimo wyksztalcenia za pozno.

Pierwszy raz ktos mi zarzucil brak kultury i rozumu - ale oczywiscie z tym nie
          moge sie spierac bo to jest poglad dotyczacy jednostki do czego masz pelne prawo

> Wszedl na liste bez Zydow - wyjasnil ze antysemityzm to rasizm
          > antypolonizm - bardzo na miejscu.

Wedlug ciebie oczywiscie antysemityzm to nie jest rasizm???!! Mi sie natomiast
          wydaje ze nie dosc ze to jest rasism to jednoczesnie jest to przyklad
          antypolonizmu bo po pierwsze wzmacnia u niektorych przekonanie ze miliony
          zabitych obywateli Polski nie nauczylo nas nic, a po drugie Zydzi czy tego chcesz
          czy nie sa czescia Polskiej kultury takze bycie antysemita jest forma
          antypolonizmu.

> Opinie wielu historykow to betka - madrzejsi ( jego zdaniem) to np. Kwasniewski
          > .
          Nie przypominam sobie zebym kiedykolwiek na tym forum wypowiedzial zdanie
          popierajace Kwasniewskiego - aczkolwiek po raz pierwszy musze docenic jego
          postawe, bez nastepnej kadencji do wygrania politycy czesto dojrzewaja. Co do
          opini wielu historykow: na swiecie jest wielu historykow a historia jedna, jeden
          sie myli tam inny tutaj, jednak kazdy dobry historyk wie ze historia jest zlozona
          i widzenie spraw czarno/bialo jest zawsze i wszedzie bledem. Zrodla na ktore
          spojrzalem za namowa moich przeciwnikow na wywazone nie wygladaja.

> Zarzuca bledy logiczne a swoich nie widzi - Polska ma byc tak silna moralnie by
          > udzwignac zmasowany
          > atak mediow bezprzykladnego w historii opluwania jednego narodu i zaplacic 60
          > mlrd $.

Tutaj juz zaczynasz mowic od rzeczy - zmasowany atak na Polske nie istnieje, pare
          sporadycznych artykulow w prasie zachodniej jakie czytalem bylo pelnych uznania
          dla dojrzalosci debaty toczacej sie naokolo jedwabnego w Polsce. Zmasowany atak
          istnieje tylko w glowach takich jak ty.
          Polska jest krajem niepodleglym i wedlug prawa miedzynarodowego nie musimy nikomu
          nic placic. A co do mienia Zydow w Polsce (bo chyba o tym mowisz) to chyba kazdy
          rozsadny czlowiek musi przyznac ze jezeli podejmiemy decyzje o oddawaniu mienia
          badz odszkodowan w stosunku do osob ktore mienie utracily ale w tej chwili nie
          posiadaja obywatelstwa polskiego to zasada sprawiedliwosci nakazuje zebysmy
          wszystkich traktowali rowno bez wzgledu na wyznanie i narodowosc.

> Taki sobie SEN o zarobku - nazywamy to od niedawana BUSINESS HOLOCAUST .

Odszkodowania dla polakow za przymusowa prace w Niemczech to tez oczywiscie Sen o
          zarobku. Spor o Japonskie podreczniki ktore bagatelizuja zbrodnie popelnione w
          chinach i korei to tez o pieniadze. Walka o to by Rosjanie zakceptowali ze to
          nie niemcy zastrzelili mojego pradziadka w Katyniu - to tez o pieniadze?????
          Wydaje mi sie ze twoj punk widzenia swiata mowi wiecej o tobie niz o tym jaki
          swiat jest. Sen
          • Gość: asd Sen sie niespelni!!!! IP: *.wroclaw.tpnet.pl 08.05.01, 13:33

> Pierwszy raz ktos mi zarzucil brak kultury i rozumu - ale oczywiscie z tym nie
            > moge sie spierac bo to jest poglad dotyczacy jednostki do czego masz pelne praw

Wyrazam podziw za popieranie praw do "kazdych" pogladow jednostek!
            Opinie o tobie wyrobilem sobie na podstawie - cytuje:
            ..madrzejsi od Ciebie.. traktowac .jak osobe myslaca... zrob sobie scan mozgu.. i tp.
            Podobno tak Zydzi traktuja glupich gojow ?
            Rozum jak wiesz Pan Bog podzielil sprawiedliwie - nikt nie narzeka.

> > Wszedl na liste bez Zydow - wyjasnil ze antysemityzm to rasizm
            > > antypolonizm - bardzo na miejscu.
            >
            > Wedlug ciebie oczywiscie antysemityzm to nie jest rasizm???!! Mi sie natomiast
            > wydaje ze nie dosc ze to jest rasism to jednoczesnie jest to przyklad
            > antypolonizmu bo po pierwsze wzmacnia u niektorych przekonanie ze miliony
            > zabitych obywateli Polski nie nauczylo nas nic, a po drugie Zydzi czy tego chce
            > sz czy nie sa czescia Polskiej kultury takze bycie antysemita jest forma
            > antypolonizmu.

Lata cwiczen obracania kota ogonem do przodu- sam w to bracie nie wierzysz
            Udowodniles ze ANTYSEMITYZM to ANTYPOLONIZM.
            To dokladnie tak jakby twoj "wyrafinowany" antypolonizm nazwac polskim patriotyzmem.
            Pytanie czy semici to tylko Zydzi i czy Palestynczycy to tez antysemici?
            I "patrioto" od kiedy to krytyka klamstw udowodnionych Grossowi jest antysemityzmem?
            Nie mozna nie zostac "antysemita" broniac Polski przed oszczercami, ktorych tak nobilitujesz, mimo udowodnionych
            klamstw? Przeczytaj chocby tylko "100 klamstw Prof. Grossa", sa tez inni wiarygodni swiadkowie nie tylko agent
            NKWD Weissman, ktory byl morderca, jedynym swiadkiem "historyka" Grossa. Pisza juz w Internecie np. z Kanady.
            I nie pisz bracie" nas nic nie nauczylo" w cudzym imieniu - wystarczy Kochanowsk z fraszkai.
            Jest wiecej podszywajacych sie pod polskich patriotow i bijacych sie w nasze piersi. M.in. Kwasniewski , o ktorym to
            piszesz "madrzejszy" nie wymieniajac z nazwiska. To on ma w lipcu przeprosic.

> > Opinie wielu historykow to betka - madrzejsi ( jego zdaniem) to np. Kwasni
            > ewski Nie przypominam sobie zebym kiedykolwiek na tym forum wypowiedzial zdanie
            > popierajace Kwasniewskiego - aczkolwiek po raz pierwszy musze docenic jego
            > postawe, bez nastepnej kadencji do wygrania politycy czesto dojrzewaja.

Sam widzisz, ze sie nie mylilem. I nie udawaj, ze ze od teraz.

> Co do
            > opini wielu historykow: na swiecie jest wielu historykow a historia jedna, jeden
            > sie myli tam inny tutaj, jednak kazdy dobry historyk wie ze historia jest zlozo
            > na i widzenie spraw czarno/bialo jest zawsze i wszedzie bledem. Zrodla na ktore
            > spojrzalem za namowa moich przeciwnikow na wywazone nie wygladaja.

Tutaj nic dodac nic ujac co do Twego sposobu rozumowania:
            Pobiles Walese w sprzecznosciach wewnetrznych w jednym zdaniu.
            Historia jest jedna ale nie czarno-biala, bo taka w opinii "dobrych" historykow jest bezuzyteczna inaczej bledna.
            Historia ma byc elastyczna wtedy nie jest "bledna" - juz to wtedy "dobrzy historycy ja ponaginaja:
            np. czy bylo kilku przestepcow Polakow, czy cala polowa polskich mieszkancow Jedwabnego?
            Czy byli przymuszani przez 282 zoldakow SS Waffen, czy niemcow nie bylo ?
            Czy zginelo 6 000 000 Zydow w pogromach w Polsce w I WS czy jak to pozniej wyjasnila komisja powolana przez
            prez. Wilsona na zadanie Paderewskiego tylko okolo 300?
            Tak, tak, nigdy zrodla w "takich oczach" po spojrzeniu jedynie za namowa nie wygladaja na wywazone.
            Zrodla sa wiarygodne pozbadaniu przez historykow i orzeczeniu przez Komisje -
            szkoda nie ma juz Paderewskich w naszym rzadzie - mniej bys docenial ic postawe!

> > Zarzuca bledy logiczne a swoich nie widzi - Polska ma byc tak silna moraln
            > ie by
            > > udzwignac zmasowany
            > > atak mediow bezprzykladnego w historii opluwania jednego narodu i zaplaci
            > c 60
            > > mlrd $.
            >
            > Tutaj juz zaczynasz mowic od rzeczy - zmasowany atak na Polske nie istnieje, pa
            > re sporadycznych artykulow w prasie zachodniej jakie czytalem bylo pelnych uznania
            > dla dojrzalosci debaty toczacej sie naokolo jedwabnego w Polsce. Zmasowany atak
            > istnieje tylko w glowach takich jak ty.

Ucza w Ameryce, Kanadzie i Anglii cala mlodziez, ze Polacy wymordowali Zydow pomagajac Niemcom z
            entuzjazmem. Ogrom artykulow cytowanych wielokrotnie na tym Forum przypisujacym Polsce nazizm, faszyzm,
            eksterminacje Zydow i Bog wie co jeszcze. Zawiazuja sie polonijne i krajowe fora dla obrony czci,
            pelno podrecznikow w ktorych zaslugi polskie w II WS przypisuje sie innym - Enigma , plany i pocisk V2
            przeslane Anglikom, udzial pilotow itd. aty mi tu bedziesz imputowal o mojej glowie.
            Zauwazyl juz kazdy czytelnik ze za miast argumentow popartych dowodami obrazasz zawsze interlokutora, o
            ktorym jak kazdy cham nic nie wiesz a obrzucasz go inwektywami, zamiast argumentow masz przeswiadczenie o
            swej wyzszosci, intelekcie i kulturze.
            Jak jest naprawde, kazdy widzi!

> Polska jest krajem niepodleglym i wedlug prawa miedzynarodowego nie musimy niko
            > mu > nic placic. A co do mienia Zydow w Polsce (bo chyba o tym mowisz) to chyba kaz
            > dy > rozsadny czlowiek musi przyznac ze jezeli podejmiemy decyzje o oddawaniu mienia
            > > badz odszkodowan w stosunku do osob ktore mienie utracily ale w tej chwili nie
            > posiadaja obywatelstwa polskiego to zasada sprawiedliwosci nakazuje zebysmy
            > wszystkich traktowali rowno bez wzgledu na wyznanie i narodowosc.

No to taki sobie stek bzdur, jakby nikt nie znal tresci ohydnie insynuujacego wspoludzial Polski w holocaustcie
            pozwu Zydow w Nowym Jorku. I jedwabne jest do poparcia tej tezy potrzebne - dlatego przeprosiny prezydenta sa
            potrzebne- zamiast zbadanych faktow.
            Wpisujesz sie celujaco w te" metode" dochodzenia prawdy - a bo to antypoonizm a to sila moralna a to antysemityzm.
            Doskonale wiedziales o co chodzilo- o majatek zydowski. Bo ty doskonale wiesz dlaczego namawiasz do przyznania
            sie i przeproszenia a badania powaznych historyko -olac! Sam piszesz ze znajda sie lepsihistorycy. A kto zaplaci
            Polakom, ktorzy tu zostali i odbudowali bo chyba wiesz jakich tu zniszczen i kto dokonal i grosza nikt nie zaplacil -
            niewolnikom tez nie bo zalezy to od wyroku sadu amerykanskiego.

> > Taki sobie SEN o zarobku - nazywamy to od niedawana BUSINESS HOLOCAUST .
            >
            > Odszkodowania dla polakow za przymusowa prace w Niemczech to tez oczywiscie Sen o
            > zarobku. Spor o Japonskie podreczniki ktore bagatelizuja zbrodnie popelnione w
            > chinach i korei to tez o pieniadze. Walka o to by Rosjanie zakceptowali ze to
            > nie niemcy zastrzelili mojego pradziadka w Katyniu - to tez o pieniadze?????
            > Wydaje mi sie ze twoj punk widzenia swiata mowi wiecej o tobie niz o tym jaki
            > swiat jest. Sen

Mylisz sie jakbys byl ciagle we snie - pieniadze za smierc pobratymcow czyli business holocaust to specjalnosc na
            razie zydowska i na razie skuteczna..
            Moj punkt widzenia mowi o wartosciach jakie wyznaje, bez wzgledu na to jaki swiat jest i do czego zmierza.
            To Ty pomagasz mu stoczyc sie w szarosc z powodu braku bialo-czarnosci, wzglednosc logik, i impertynencka
            napastliwosc na prawde a podziw dla Kwasniewskich, ktorzy koniunkturalnosc maja ponad kazda prawde,
            a szacunek dla zmarlych nawet bohaterow maja w lewej goleni!

Jednak tylko zdrowia!
            • Gość: Sen Re: Sen sie niespelni!!!! IP: *.lse.ac.uk 08.05.01, 18:54
              Gość portalu: asd napisał(a):

>
              >
              >
              > > Pierwszy raz ktos mi zarzucil brak kultury i rozumu - ale oczywiscie z tym
              > nie
              > > moge sie spierac bo to jest poglad dotyczacy jednostki do czego masz pelne
              > praw
              >
              > Wyrazam podziw za popieranie praw do "kazdych" pogladow jednostek!
              > Opinie o tobie wyrobilem sobie na podstawie - cytuje:
              > ..madrzejsi od Ciebie.. traktowac .jak osobe myslaca... zrob sobie scan mozgu..
              > i tp.
              > Podobno tak Zydzi traktuja glupich gojow ?
              > Rozum jak wiesz Pan Bog podzielil sprawiedliwie - nikt nie narzeka.
              >
              Radze ci czytac uwaznie co pisze zanim spedzisz godzine argumentujac sam ze soba.
              A wiec po kolei. Powiedzialem kazdych pogladow DOTYCZACYCH jednostki, a nie
              jednostki. Poglad na jednostke jest czesto uzasadniony- pod warunkiem ze dana
              osobe sie zna. Prawo do antysemityzmu ty tez masz, ale jak to wyjasnilem w
              jednej z moich wypowiedzi, spojrzenie na miliony ludzi w sposob jaki ty to robisz
              jest nie dosc ze absurdalne to na spol z fanatyzmem religijnym jest
              odpowiedzialne za dziesiatki milionow ofiar (Wypiedz typu: oni (wstaw dowolna
              nacje) to (wstaw dowolna ceche)). I dlatego czasami mnie troche ponosi jak po
              raz kolejny slysze slowa od ludzi ktorzy na historie patrza selektywnie wydaje im
              sie ze poszczegolne fakty udowadniaja regule a nad efektem iswych slow juz sie
              nie zastanowia.

> > > Wszedl na liste bez Zydow - wyjasnil ze antysemityzm to rasizm
              > > > antypolonizm - bardzo na miejscu.
              > >
              > > Wedlug ciebie oczywiscie antysemityzm to nie jest rasizm???!! Mi sie natom
              > iast
              > > wydaje ze nie dosc ze to jest rasism to jednoczesnie jest to przyklad
              > > antypolonizmu bo po pierwsze wzmacnia u niektorych przekonanie ze miliony
              > > zabitych obywateli Polski nie nauczylo nas nic, a po drugie Zydzi czy tego
              > chce
              > > sz czy nie sa czescia Polskiej kultury takze bycie antysemita jest forma
              > > antypolonizmu.
              >
              > Lata cwiczen obracania kota ogonem do przodu- sam w to bracie nie wierzysz
              > Udowodniles ze ANTYSEMITYZM to ANTYPOLONIZM.
              > To dokladnie tak jakby twoj "wyrafinowany" antypolonizm nazwac polskim patriot
              > yzmem.
              > Pytanie czy semici to tylko Zydzi i czy Palestynczycy to tez antysemici?
              Czy ty w ogole jestes w stanie odpowiedziec na to co ja pisze - rozumiem ze
              zgadzasz sie ze Antysemityzm to jest rasizm (z definicji). Czy zaprzeczasz ze
              kultura Zydowska jest czescia polskiej kultury. Zadziwiajace jest ze z 'obracasz
              kota ogonem' spotykam sie zawsze jak dana osoba nie ma argumentow na to zeby
              udowodnic swoja racje. Powtarzam: antysemityzm jest antypolski

> I "patrioto" od kiedy to krytyka klamstw udowodnionych Grossowi jest antysemit
              > yzmem?
              > Nie mozna nie zostac "antysemita" broniac Polski przed oszczercami, ktorych tak
              > nobilitujesz, mimo udowodnionych
              > klamstw? Przeczytaj chocby tylko "100 klamstw Prof. Grossa", sa tez inni wiaryg
              > odni swiadkowie nie tylko agent
              > NKWD Weissman, ktory byl morderca, jedynym swiadkiem "historyka" Grossa. Pisza
              > juz w Internecie np. z Kanady.
              Wypowiedzi historykow ze stron gdzie w tytule oszczerstwo konczy sie gwiazda
              dawida nie traktuje jako dowodu. Czy wypowiedzi mieszkancow jedwabnego oraz
              historykow drukowane w Rzeczypospolitej, Wyborczej, tygodniku powszechnym mam
              traktowac na rowni z opetana antysemityzmem strona internetowa i skrajnie
              prawicowymi gazetkami.
              > I nie pisz bracie" nas nic nie nauczylo" w cudzym imieniu - wystarczy Kochanows
              > k z fraszkai.
              Jestem Polakiem dlatego mowie 'nas' - sadze ze wiekszosc polakow uzywa tego
              zwrotu codziennie- czyzby nie-antysemici nie byli Polakami?

> Jest wiecej podszywajacych sie pod polskich patriotow i bijacych sie w nasze pi
              > ersi. M.in. Kwasniewski , o ktorym to
              > piszesz "madrzejszy" nie wymieniajac z nazwiska. To on ma w lipcu przeprosic.

Wydaje mi sie ze Kosciol katolicki tez przeprosil. Moge cie zapewnic ze nie
              odnosilem sie do Kwasniewskiego bo nie jestem jego fanem.

> > > Opinie wielu historykow to betka - madrzejsi ( jego zdaniem) to np. K
              > wasni
              > > ewski Nie przypominam sobie zebym kiedykolwiek na tym forum wypowiedzial
              > zdanie
              > > popierajace Kwasniewskiego - aczkolwiek po raz pierwszy musze docenic jego
              >
              > > postawe, bez nastepnej kadencji do wygrania politycy czesto dojrzewaja.
              >
              Czy ty w ogole czytasz co ja pisze, i czy nie jestes w stanie docenic tego iz
              mimo ze Kwasniewskiego nie lubie to jestem w stanie powiedziec kiedy zgadzam sie
              z tym co robi.

>
              > > Co do
              > > opini wielu historykow: na swiecie jest wielu historykow a historia jedna,
              > jeden
              > > sie myli tam inny tutaj, jednak kazdy dobry historyk wie ze historia jest
              > zlozo
              > > na i widzenie spraw czarno/bialo jest zawsze i wszedzie bledem. Zrodla
              > na ktore
              > > spojrzalem za namowa moich przeciwnikow na wywazone nie wygladaja.
              >
              > Tutaj nic dodac nic ujac co do Twego sposobu rozumowania:
              > Pobiles Walese w sprzecznosciach wewnetrznych w jednym zdaniu.
              > Historia jest jedna ale nie czarno-biala, bo taka w opinii "dobrych" historykow
              > jest bezuzyteczna inaczej bledna.
              > Historia ma byc elastyczna wtedy nie jest "bledna" - juz to wtedy "dobrzy histo
              > rycy ja ponaginaja:
              > np. czy bylo kilku przestepcow Polakow, czy cala polowa polskich mieszkancow Je
              > dwabnego?
              > Czy byli przymuszani przez 282 zoldakow SS Waffen, czy niemcow nie bylo ?
              > Czy zginelo 6 000 000 Zydow w pogromach w Polsce w I WS czy jak to pozniej wyja
              > snila komisja powolana przez
              > prez. Wilsona na zadanie Paderewskiego tylko okolo 300?
              > Tak, tak, nigdy zrodla w "takich oczach" po spojrzeniu jedynie za namowa nie wy
              > gladaja na wywazone.
              > Zrodla sa wiarygodne pozbadaniu przez historykow i orzeczeniu przez Komisje -
              > szkoda nie ma juz Paderewskich w naszym rzadzie - mniej bys docenial ic postaw
              > e!
              >
              Sproboje wytlumaczyc co mialem na mysli nie bede udawal ze moja wypowiedz byla do
              konca przejrzysta aczkolwiek twoja interpretacja jest raczej skrajna.

Historia jest jedna: oznacza to ze gdybys byl panem bogiem to by wiedzial ze
              wydarzylo sie x,y,z.
              Jako ludzie my tego nigdy nie jestesmy pewni a zadaniem historykow jest ustalic
              jak najbardziej prawdopodobna wersje wydarzen. Oczywiscie,z roznych przyczyn,
              historycy, tak jak ekonomisci, nie dochodza do jednego wspolnego stanowiska.
              Jedank na przykladzie ekonomii wiem ze kiedy biore do reki publikacje 'socialist
              worker' to wiem iz kazdy artykul w srodku probuje udowodnic wyzszosc socjalizmu
              nad gospodarka rynkowa. Natomiast kiedy biore do reki Financial Times to wiem ze
              rozne poglady dochodza do glosu i sa natychmiast weryfikowane przez ludzi ktorzy
              sie na tym znaja. Dlatego wypowiedzi historykow na lubianych przez ciebie
              stronach internetowych i skrajnie prawicowych gazetkach biore ze szczypta soli.
              Natomiast wiem ze jak czytam Tygodnik Powszechny albo Rzeczypospolita to
              wypowiedzi autorow sa weryfikowane i o tyle ile to mozliwe wywarzone. 100%
              pewnosci, jak mam nadzieje rozumiesz z mojej wypowiedzi, nie mam, ale szansa ze
              to twoje zrodla mowia prawde natomiast zrodla neutralne klamia jest mala.

>
              > > > Zarzuca bledy logiczne a swoich nie widzi - Polska ma byc tak silna m
              > oraln
              > > ie by
              > > > udzwignac zmasowany
              > > > atak mediow bezprzykladnego w historii opluwania jednego narodu i za
              > placi
              > > c 60
              > > > mlrd $.
              > >
              > > Tutaj juz zaczynasz mowic od rzeczy - zmasowany atak na Polske nie istniej
              > e, pa
              > > re sporadycznych artykulow w prasie zachodniej jakie
            • Gość: Sen Dodatek IP: *.lse.ac.uk 08.05.01, 19:19
              Jako ze reszta mojej wiadomosci zostala obcieta (nasza poprzednia wymiana byla
              dosc dluga) sproboje ci strescic kwintesencje mojego podejscia do omawianego
              tematu.

Widze ze jestes dumny z enigmy, V2, pewnie tez z Curie-Sklodowskiej, Kopernika
              etc.
              Ja tez. Dlaczego? Bo jestesmy Polakami a oni tez byli Polakami. Ty nawet
              oczekujesz od innych narodow pamietania o tym. OK.

Jakies szumowiny w Jedwabnem spalily Zydow w stodole, czy jest to odosobniony
              wypadek - nie wiem, wydaje sie ze nie. Z uwagi na powszechny w przedwojennej i
              spolecznie akceptowany antysemityzm nie trzeba byc wyrocznia zeby stwierdzic z
              w duzej ilosci przypadkow jakis cham (POLAK) wydal zyda hitlerowcom, cieszyl
              sie bo nagle mogl sobie przwlaszczyc ich mienie etc.

To byli Polacy, czy ja moge konsekwentnie byc dumnym z Curie-Sklodowskiej, a
              jednoczesnie mowic ze mnie nie obchodzi co poszczegolne chamy robily zydom w
              czasie wojny. Jest to przykre ale musisz wziasc caly pakiet na siebie - to nie
              jest menu w restauracji. Ja jestem nadal dumny z tego ze jestem Polakiem ale
              zdaje sobie sprawe ze mowiac to biore na siebie jakas czastke wstydu za to co
              moi rodzacy uczynili zlego. I w tym przypadku nie dbam co mowi Kwasniewski, i
              czy jakis zyd uzywa tego do wygrania procesu czy nie.

Zeby byc dumnym z bycia Polakiem czuje sie zobowiazany do powiedzenia do samego
              siebie przepraszam za to co niektorzy z moich rodakow uczynili z Zydami, czy w
              Jedwabnem czy w innych miejscach. Jaki jest twoj wybor?

PS: moralnosc jest czarno/biala nie interpretacja historii. Proponuje zasade
              miluj blizniego jak siebie samego. Tak madry rabin nauczyl zyda kwintesenji
              Talmudu (i tak sie sklada ze tez i biblii) jak ten stal na jednej nodze -
              zgodnie z umowa. Proponuje glebokie zastanowienie sie nad ta czarno-biala
              zasada. Sen
      • Gość: Sen Do Jakoba IP: *.lse.ac.uk 08.05.01, 11:56
        Jakob czy ty nienawidzisz swoich rodzicow za swoje imie. Oprocz mojej troski o
        twoje zdrowie umyslowe rozbawiles mnie do lez. Shalom. (Nastepna wypowiedz
        bedzie: aha wiedzialem ze jestes Zydem bo napisales Shalom a oprocz tego nie
        popierasz naszych rasistowskich bredni) Sorry chlopcy ale jestescie smutni.
    • Gość: TY Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty IP: 212.191.128.* 08.05.01, 13:40

> Pierwsza piatka postow zawiera:
      > • DLACZEGO NIE LUBIMY ŻYDÓW (29)
      > • "Żydzi to mordercy" za te słowa VIRI dostaniesz 10 lat. (2)
      > • Do tej pory nie miałem nic przeciwko żydom, ale teraz... (5
      >
      > Apeluje do ludzi o normalnych pogladach zeby nie dawali sie prowokowac do
      > odpowiadania na te tytuly bo to tylko powoduje ich eksponowanie. Rasism i
      > antsemityzm jest powiazany z niska edukacja i brakiem myslenia. Nie sadze
      > zatem zeby dalo sie zmienic zdanie tych osob inteligentna dyskusja.

odp.
      Masz racje Sen - żydzi sami stworzyli antysemityzm , po to tylko by przysłonić
      nim swoje NIECNE cele !
      • Gość: Sen Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty IP: *.lse.ac.uk 08.05.01, 17:14
        Gość portalu: TY napisał(a):

> Gość portalu: Sen napisał(a):
        >
        > > Pierwsza piatka postow zawiera:
        > > • DLACZEGO NIE LUBIMY ŻYDÓW (29)
        > > • "Żydzi to mordercy" za te słowa VIRI dostaniesz 10 lat. (2)
        > > • Do tej pory nie miałem nic przeciwko żydom, ale teraz... (>
        > odp.
        > Masz racje Sen - żydzi sami stworzyli antysemityzm , po to tylko by przysłonić
        > nim swoje NIECNE cele !

Problem z takimi wypowidziami jak twoja jest taki ze w pierwszej chwili biore je
        za inteligentna ironie. Z reguly jednak okazuje sie ze duza czesc tych
        wypowiedzi jest serio. Czy ty naprawde wierzysz w to co mowisz?

• Gość: Adrian V Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty IP: *.btinternet.com 10.05.01, 16:48
          Sen. Ta dyskusja nie ma sensu. Tutaj zadne argumenty ani logika nie pomoga.
          Obsesji maniakalnej nie leczy sie dyskusja z pacjentem. Oni maja swoj wlasny,
          pieczolowicie skonstruowany swiat, proba dekonstrukcji ktorego jest dla nich
          potwierdzeniem ich lekow. Te dziesiatki antyzydowskich postow to nie material
          na dyskusje polityczna, tylko na psychiatryczna. Farmakologia moglaby im pomoc,
          z tego co o tym czytalem to to juz jest uleczalne. Nawiasem mowiac to smutne ze
          cale to towarzystwo sfrustrowanych 'polonusow', do tej pory taplajace sie w
          bagnie newsgrupy soc.culture.polish (ktora probowalem kiedys czytac, ale po
          tygodniu i po wsadzeniu do killfile tak ze 20, dalem sobie spokoj) znalazlo
          swoja droge tutaj, na forum 'gazety'. Powoli juz nie da sie tego czytac.
          • Gość: Sue Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty IP: 216.172.6.* 10.05.01, 18:32
            Gość portalu: Adrian V napisał(a):

> Sen. Ta dyskusja nie ma sensu. Tutaj zadne argumenty ani logika nie pomoga.
            > Obsesji maniakalnej nie leczy sie dyskusja z pacjentem. Oni maja swoj wlasny,
            > pieczolowicie skonstruowany swiat, proba dekonstrukcji ktorego jest dla nich
            > potwierdzeniem ich lekow. Te dziesiatki antyzydowskich postow to nie material
            > na dyskusje polityczna, tylko na psychiatryczna. Farmakologia moglaby im pomoc,
            > z tego co o tym czytalem to to juz jest uleczalne. Nawiasem mowiac to smutne ze
            >
            > cale to towarzystwo sfrustrowanych 'polonusow', do tej pory taplajace sie w
            > bagnie newsgrupy soc.culture.polish (ktora probowalem kiedys czytac, ale po
            > tygodniu i po wsadzeniu do killfile tak ze 20, dalem sobie spokoj) znalazlo
            > swoja droge tutaj, na forum 'gazety'. Powoli juz nie da sie tego czytac.

Co Ty masz do Polonusow? Oczywiscie ze to forum nie jest miejscem na elaboraty
            ale na wymiane pogladow. Jestem kobieta i Polonusem. Poczytaj co napisalam
            i powiedz czy mozesz byc az tak jednostronny. Najpierw trzeba sluchac a potem
            pomawiac o chorobe psychiczna a nie na odwrot.

Serdecznie,

Sue

• Gość: TY Re: TY do Sen IP: 212.191.128.* 11.05.01, 06:58

> Gość portalu: TY napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: Sen napisał(a):
          > >
          > > > Pierwsza piatka postow zawiera:
          > > > • DLACZEGO NIE LUBIMY ŻYDÓW (29)
          > > > • "Żydzi to mordercy" za te słowa VIRI dostaniesz 10 lat. (2)
          >
          > > > • Do tej pory nie miałem nic przeciwko żydom, ale teraz... (&
          > #62
          > > odp.
          > > Masz racje Sen - żydzi sami stworzyli antysemityzm , po to tylko by przysł
          > onić
          > > nim swoje NIECNE cele !
          >
          > Problem z takimi wypowidziami jak twoja jest taki ze w pierwszej chwili biore j
          > e
          > za inteligentna ironie. Z reguly jednak okazuje sie ze duza czesc tych
          > wypowiedzi jest serio. Czy ty naprawde wierzysz w to co mowisz?

odp:
          Czasami wierzę , a czasem jakl jestem bardzo zły to ironizuje - a to też
          dyskusja !!!
          >

• Gość: Misio Re: Apel o nie odpowiadanie na prymitywne antysemickie posty IP: *.sanjose-08-09rs16rt.ca.dial-access.att.net 20.05.01, 10:24

> Pierwsza piatka postow zawiera:
      > � DLACZEGO NIE LUBIMY ŻYDÓW (29)
      > � "Żydzi to mordercy" za te słowa VIRI dostaniesz 10
      lat. (2)
      > � Do tej pory nie miałem nic przeciwko żydom, ale
      teraz... (5
      >
      > Apeluje do ludzi o normalnych pogladach zeby nie
      dawali sie prowokowac do
      > odpowiadania na te tytuly bo to tylko powoduje ich
      eksponowanie. Rasism i