Dodaj do ulubionych

Unhappy 70 birthday

09.10.10, 19:56
dlaczego unhappy? Bo solenizant juz od 30 lat nie zyje.

John Lennon, bo o nim mowa byl legenda dla calego pokolenia. Troche zwariowany, bardzo inteligentny, szczery czlowiek i dobry przyjaciel.

Dla mego pokolenia byli Bitelsi zjawiskiem nie z tej ziemi. We wroclawskim kinie Swiatowid pokazano nam w 63 czy 64 roku film "Hard day's night" a radia Luxemburg sluchali wszyscy. Chociaz moja "Stolica" je odbierala na falach srednich bardzo kaprysnie.

Byl dla mlodych owczesnych Polakow bardzo rozny od codziennego zycia. I od polskiej muzyki. Co tydzien czy dwa sluchalismy nowej piosenki Bitelsow. Jedna lepsza od drugiej. Byli wiec przykladem artystow o ogromnej kreatywnosci.

Lennon tworzyl przez 10 lat sam i stworzyl tez wielkie piosenki. Jak n.p. Imagine. Los mus oszczedzil starosci i upadku talentu. Ale jego fanow, w tym mnie, ciezko jego smiercia doswiadczyl.

PF

P.S. Dla kumatych w niemieckim:

www.spiegel.de/panorama/leute/0,1518,722274,00.html
Obserwuj wątek
    • rycho7 Re: Unhappy 70 birthday 09.10.10, 20:10
      polski_francuz napisał:

> Byli wiec przykladem artystow o ogromnej kreatywnosci.

Z tym rzeczywiscie sie zgodze, u mnie jak zwykle pokretnie. Bitelsi (podobno) wykorzystali ponad 400 sredniowiecznych motywow muzycznych. To nie jest obrazliwe. Sam poszukiwalem kiedys sredniowiecznych hitow i bylem "wniebowziety". Pod piramidami Szopena interpretowano jazowo. Sadze, ze on sam bylby zadowolony.
      • polski_francuz Jajn 09.10.10, 21:07
        "Bitelsi (podobno) w ykorzystali ponad 400 sredniowiecznych motywow muzycznych"

Nie czytalem o tym.

Ale, powiedzmy, ze nie wydaje mi sie ze malo wyksztalceni mlodziency z przedmiesc umieli wykorzystywac stara muzyke. Do ktorej trzeba bylo jakos dojsc, umiec nuty czytac (oni na poczatku nie umieli)...itd itp. Trzeba bylo miec kulture muzyczna, ktorej oni (poczatkowo) nie mieli.

Ta analiza o sredniowiecznej muzyce pachnie mi jakas praca doktorska z szanownego uniwersytetu, o genezie muzyki Bitelsow.

A sam wiesz jak i ja, ze ich korzenie byly w rock and rollu z lat 50 w Stanach. Wpierw czarnym (Chuck Berry) potem bialym (Elvis Pelvis).

PF
        • rycho7 Re: Jajn 09.10.10, 21:14
          polski_francuz napisał:

> Ta analiza o sredniowiecznej muzyce pachnie mi jakas praca doktorska

Bylem zapraszany do pubu na tance przez Angielki. Mam odmienne zdanie. Te zaproszenia nie byly moimi sukcesami seksualnymi aczkolwiek byly bez watpienia sukcesami kulturalnymi. Nie tylko Bolanda to jest dziwny kraj.

Na podstawie tych doswiadczen ta sciezke uwazam za oczywistosc. Moze nieslusznie bo nie robie z tego doktoratu.
          • polski_francuz Angielki 09.10.10, 21:21
            "nie byly moimi sukcesami seksualnymi"

Mam kolezanke Rumunke z pochodzenia, ktora skonczyla PhD w Sheffield. I ona twierdzi, ze Angielki sa tak aseksualno-wladcze, ze Anglicy koncza na ogol jako homoseksualisci.

W tym swietle brak Twoich sukcesow jest sukcesem.

PF
        • gini hier 09.10.10, 21:21
          www.youtube.com/watch?v=lwS_YDzxH3M&feature=related
          • polski_francuz Paulowi 09.10.10, 21:28
            ta piosenka przyszla we snie. Dodal slowa "scrambled eggs" i nucac je polecial do sklepow z plytami bo byl przekonany, ze gdzies te melodie slyszal.

Ale nie slyszal i sama do niego melodia przyszla.

PF
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka