Dodaj do ulubionych

Polska - esesman na ulicę i Żyd do sklepu

IP: *.blue-net.com.pl 05.04.04, 00:57
Trzeba sobie jasno powiedzieć prawdę w końcu. O Polakach właśnie.
Polacy to naród, który sprawdza się wtedy gdy Polski nie ma. A gdy Polska ma
mapie już jest, to głupota i burdel w kraju tym jest.
Przyczyną tego demokracja parlamentarna jest. Otóż to system, który działa
destrukcyjnie na Polaków. Kiedy tylko sejm rządzić zaczął, to Polska albo
znikała z mapy świata, albo bieda nastawała. Zresztą, obecne czasy na to samo
wskazują. Dość popatrzeć na sejm aktualny. Oni już przestali udawać nawet.
Rabują z kłonicą wprost.
Polska dobrze stała, gdy silna jednoosobowa władza była. Pierwsze lepsze
przykłady - Piłsucki czy Sobieski. Polska wtedy podbijała inne kraje nawet,
co zawsze przyczyną rozwoju jest.
A więc, albo nastanie tu system silnej prezydentury, albo inni w końcu
zainstalują system odpowiedni tu. W stylu - esesman na ulicę, a Żyd do sklepu
właśnie.

Perła
Obserwuj wątek
    • Gość: Zasymilowany Re: Polska - esesman na ulicę i Żyd do sklepu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.04, 01:04
      Trochę przesadzasz,ale spororacji masz,a z tą silną władzą to lepiej dać sobie
      spokój,bo nie wiadomo jakie gówno z tego wyjdzie.Ostateczne wnioskiteż zbyt
      ekstremalne,przynajmniej dla mnie.Ja duszę Austro-Węgierską mam po Ojcu co z
      Kołomyi pochodził.A tam Luz był za Franza Josefa i dobrze się ludziom żyło.

pozdr.KdeSW

Toruń

• Gość: Marek Re: Polska - esesman na ulicę i Żyd do sklepu IP: *.marketscore.com / *.or4.marketscore.com 05.04.04, 01:07
      Przykre to ale prawdziwe. Polacy nie dorosli do wolnosci. Wszystkie inne kraje
      postkomunistyczne wyprzedza ten kraj zamieszkaly przez malych,glupich ludzi,
      ktorzy robia wszystko aby im bylo jak najgorzej. Szkoda, ze nie ma naukowych
      analiz polskiego charakteru, bo nierozpoznana choroba nie moze byc leczona.
      • Gość: Perła psychoanaliza literacka IP: *.blue-net.com.pl 05.04.04, 01:28
        "jestli na świecie drugi kraj, gdzie by tyle nieładu i swawoli dopatrzyć
        można?... Co tu za rząd? - Król nie rządzi, bo mu nie dają... Sejmy nie rządzą,
        bo je rwą... Nie masz wojska, bo podatków płacić nie chcą; nie masz posłuchu,
        bo posłuch wolności się przeciwi; nie masz sprawiedliwości, bo wyroków nie ma
        komu egzekwować i każdy możniejszy je depce; nie masz w tym narodzie wierności,
        bo oto wszyscy pana swego opuścili; nie masz miłości do ojczyzny, bo ją
        Szwedowi oddali za obietnicę, że im po staremu w dawnej swawoli żyć nie
        przeszkodzi... Gdzie by indziej mogło się coś podobnego przytrafić? Który by w
        świecie naród nieprzyjacielowi do zawojowania własnej ziemi pomógł? Który by
        tak króla opuścił, nie za tyraństwo, nie za złe uczynki, ale dlatego, że
        przyszedł drugi, mocniejszy? Gdzie jest taki, co by prywatę więcej ukochał, a
        sprawę publiczną więcej podeptał? Co oni mają, ekscelencjo?... Niechże mi kto
        choć jedną cnotę wymieni: czy stateczność, czy rozum, czy przebiegłość, czy
        wytrwałość, czy wstrzemięźliwość? Co oni mają? Jazdę dobrą? tak! i nic
        więcej... To i Numidowie ze swej jazdy słynęli, i Galowie, jak to w rzymskich
        historykach czytać można, sławnego mieli komunika, a gdzież są? Zginęli, jak i
        ci zginąć muszą. Kto ich chce ratować, ten jeno czas próżno traci, bo oni sami
        nie chcą się ratować!... Jeno szaleni, swawolni, źli i przedajni tę ziemię
        zamieszkują!"
      • Gość: Zasymilowany Re: Nie zaprzeczę,ani nie potwierdzę,a jedynie IP: 80.53.175.* 05.04.04, 01:29
        moje zdanie mogę wyrazić.wydaje mi się,że za Girkowszczyzny nastąpił
        niekontrolowany wypływ małomiasteczkowych ćwoków /walczących i załatwiających
        swe sprawy przy pomocy cepa i kosy / do wielkich miast.To był początek końca.
        Gomułka,który trzymał ćwoków na wsi i małych miasteczkack oskarzył Żydów o
        zdradę interesów i wygonił Ich z Polski,tylko nieliczni zostali.A to był
        poczatek końca:demoralizacja,złodziejstwo,cwaniactwo,plugastwo z jednej
        strony,a z drugiej czerwony beton,katolicka ortodoksja,wynisczona inteligencja.
        Gomułka był dość sprawnym politykiem i dopuki mógł trzymał to wszystko na
        smyczy.
        Niestety wydarzenia marcowe i exodus Żydów były poczatkiem kryzysu,który mamy
        do dziś i pewnie jeszcze z 10-20lat będzie trwał,aż to wszystko się domiesza i
        wyrówna i schłodzi.
        • Gość: Perła zniszczono elitę po prostu IP: *.blue-net.com.pl 05.04.04, 01:34
          w czasie II wojny a potem w 1968 roku właśnie.
          Teraz Lepper elitą jest.

Perła
          • Gość: Zasymilowany Re: zniszczono elitę po prostu IP: 80.53.175.* 05.04.04, 01:44
            Taki psi los Nasz tu.
            Ojciec ur. sie w Kołomyi,która przed I W.Ś. do Austro-Węgier należała i była
            poteznie silna gospoarczo,powrót do RP stanowił klęskę dla miasta bo zostały
            przeciete wszystkie związki gospodarczez krajami Austro-Węgier,a w Kołomyi sami
            kupcy byli.To samo z IIRP się stało,że w łapy Rosji wpadła,a do dziś za to
            płacimy i za IIW.Ś. tez.

KdeSW
            pozdr. z pięknego Torunia n/Wisłą
            • Gość: Perła Re: zniszczono elitę po prostu IP: *.blue-net.com.pl 05.04.04, 20:36
              Gość portalu: Zasymilowany napisał(a):

> pozdr. z pięknego Torunia n/Wisłą

pozdrowienia z równie pięknego Lublina właśnie wink

Perła
        • panidanka Re: Nie zaprzeczę,ani nie potwierdzę,a jedynie 05.04.04, 20:56
          Gość portalu: Zasymilowany napisał(a):

> Niestety wydarzenia marcowe i exodus Żydów były poczatkiem kryzysu,który mamy
          > do dziś i pewnie jeszcze z 10-20lat będzie trwał,aż to wszystko się domiesza
          i
          > wyrówna i schłodzi.

tu się nie zgodzę
          exodus Żydów po 68r był dla Polski i Polaków korzystny przede wszystki z tego
          powodu, że po raz pierwszy w historii mogli 'przemawiać' tylko własnym głosem
          jak przemówili-to juz inna sprawa

Danka

ps
          Perła
          czy ty sam ze swoim alter ego rozmawiasz w tym wątku?
          takie odniosłam wrażenie
          • Gość: Zasymilowany Re: Powoli obserwuję u Ciebie przepoczwarzanie. IP: 80.53.175.* 06.04.04, 09:36
            Porzyjemy,zobaczymy.Widzisz ,ojciec mój wywodzoł się z Galicji,a to zupełnie
            inny ragion niż Kongresówka i Litwaki,którzy ściągneli z Rosji.W Austro-Węgrach
            była była pełna akceptacja Żydów,Najwyższym stponiem Żyd w armii Austro-
            Węgierskiej był Feldmarszałek,czyli odp. np. Paulusowi.Mój dziadek miał
            przyjaciela W Kołomyi ,Żyda w stop. Pułkownika ces. armii ,a pózniej IIRP.
            W Zaborze ros. było całkowicie inaczej tam Żydów wyganiano z rosji do
            Kongresówki,a ros.antysemityzm i prześladowania przeniósł się w dóżym stop. na
            Polski.Stąd animozje etniczne.W galicji nienawiścią do Żydów pałali Ukraińcy,a
            nie Polacy.
    • oleg3 Rozmowa między Panem filosemitą a Panem 05.04.04, 20:52
      semitą

To drobiazg, że obrażacie Polaków. To drobiazg,że mijacie się z prawda
      historyczną. Ważne jest jedynie to czy dobrze się bawicie.
      • Gość: AndrzejG Rozmowa między Perłą i Zasymilowanym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 21:03
        i jeszcze Marek nalezy do paczki stękaczy.Jak tak was czytam,to dochodzę
        do wniosku,że własnie to dla Was potrzeba władzy silnej ręki,bo juz się
        w tym wszystkim gubicie.

A.
      • Gość: Perła Oleg3 IP: *.blue-net.com.pl 05.04.04, 21:22
        Olgu, w jaki sposób obrażamy Polaków niby? Czy ja cytując Sienkiewicza, czy On
        z nostalgią pisąc o swoim ojcu w cesarstwie, które rzeczywiście OK było.
        A poza tym, mój post merytoryczny jest. To daj kontrę merytoryczną właśnie.

Perła
        • oleg3 Re: Oleg3 05.04.04, 21:52
          "Trzeba sobie jasno powiedzieć prawdę w końcu. O Polakach właśnie.
          Polacy to naród, który sprawdza się wtedy gdy Polski nie ma. A gdy Polska ma
          mapie już jest, to głupota i burdel w kraju tym jest."
          A czym różnią się polskie problemy od czeskich, węgierskich, słowackich,
          wreszcie od włoskich?
          Nie są to problemy "charakteru narodowego" tylko zwykłe w Europie problemy z
          demokracją przedstawicielską.

"Kiedy tylko sejm rządzić zaczął, to Polska albo znikała z mapy świata, albo
          bieda nastawała".
          Przez 200 lat rządzona przez Sejm Polska była mocarstwem regionalnym i krajem
          bogatym.

"Polska dobrze stała, gdy silna jednoosobowa władza była. Pierwsze lepsze
          przykłady - Piłsucki czy Sobieski. Polska wtedy podbijała inne kraje nawet, co
          zawsze przyczyną rozwoju jest."

Jakie to kraje Polska podbiła za Piłsudskiego czy Sobieskiego? Nawiasem pisząc
          Sobieski nie miał silnej władzy. Wręcz przeciwnie.

"A więc, albo nastanie tu system silnej prezydentury, albo inni w końcu
          zainstalują system odpowiedni tu. W stylu - esesman na ulicę, a Żyd do sklepu
          właśnie."

Ja też jestem zwolennikiem silnej prezydentury. Ale wizja Żyda w sklepie i
          esesmana na ulicy jako gwarantów "dobrego prowadzenia się" Polaków jest dla
          mnie obraźliwa.
          Tyle Perła. Teraz Zasymilowany.

"Ja duszę Austro-Węgierską mam po Ojcu co z Kołomyi pochodził.A tam Luz był za
          Franza Josefa i dobrze się ludziom żyło." Naprawdę nie wiem jak się żyło
          ludziom w Kołomyi, natomiast znane jest w polszczyźnie pojęcie "galicyjska
          bieda".

"wydaje mi się,że za Girkowszczyzny nastąpił niekontrolowany wypływ
          małomiasteczkowych ćwoków /walczących i załatwiających swe sprawy przy pomocy
          cepa i kosy / do wielkich miast.To był początek końca." Ta błyskotliwa analiza
          nie jest oczywiście obrażliwa.

"Niestety wydarzenia marcowe i exodus Żydów były poczatkiem kryzysu, który mamy
          do dziś i pewnie jeszcze z 10-20lat będzie trwał, aż to wszystko się domiesza i
          wyrówna i schłodzi." Oto prawdziwa przyczyna kryzysu. Ja tylko nie mogę
          zrozumieć dlaczego II Rzeczpospolita, kraj pełen Żydów, była taka biedna i
          zacofana.
    • Gość: kolaps Jeden Żyd do budowy muru drugi strzela do Palestyń IP: *.icm.edu.pl 05.04.04, 21:21
      czyków. Oto demokracja po żydowsku. Nawet Konstrytucji nie mają. No to zbrodnczy reżim poczyna sobie jak chce.
      • Gość: Mańka spod Latarni Re: Józek nie daruję Ci tej nocy!!!!!!1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 10:38
    • patience Sarmacka Perlo:) 05.04.04, 22:00
      No coz, nie zrobi sie od tego lepiej, ale przyjemniej jest pomyslec, ze sa
      tacy, co myslasmile Nie wiem, czy system parlamentarny destrukcji przycyna, ale
      destrukcja jest. Oraz zalew ćwoków. Oraz pustka po zniszczonej elicie.

Boli to, nie?

Pozdrawiam
      • Gość: Zaciekawiony taak,po elicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 22:21
        czyt żydowskiej?
    • Gość: Jan Jak esesman na ulicę to Żyd NIE do sklepu IP: *.dclient.hispeed.ch 06.04.04, 01:09
      Jak esesman na ulicę to Żyd nie do sklepu, tylko zupełnie gdzie indziej. Nie
      mogę powiedzieć gdzie, bo wytną.
      Chyba, że chcesz zasugerowć, że Żydzi się z SS-manami dobrze rozumieją?

Silisz się na efekty, Perła, a wchodzi Ci bełkot i prowokacje chyba w
      niezamierzoną stronę.

Pytania:
      1) Czy Ty ludzi dzielisz przede wszystkim pod względem rasy?
      2) Jak mówisz "Polacy", to zaliczasz się do tego zbioru?
      3) Właściwie wobec jakiej grupy jesteś lojalny?
      • Gość: Perła Re: Jak esesman na ulicę to Żyd NIE do sklepu IP: *.blue-net.com.pl 06.04.04, 01:19
        Gość portalu: Jan napisał(a):

> 1) Czy Ty ludzi dzielisz przede wszystkim pod względem rasy?

nie mam problemu z przyjęciem do wiadomości, iż jakiś Mbwe Mbwengo
        porządniejszy o Jana Kowalskiego może być.

> 2) Jak mówisz "Polacy", to zaliczasz się do tego zbioru?

pytanie bez sensu

> 3) Właściwie wobec jakiej grupy jesteś lojalny?

ja?... wobec siebie. A tak ogólnie to wobec rasy białej na przykład.

Perła
        • gini Re: Nie placz perla 06.04.04, 08:25
          Nie cala inteligencja polska wyemigrowala.Wyemigrowal niezwykle inteligentny
          pan S.Michnik ale zostal pan A.Michnik, wyemigrowala pani H.Wolinska, ale
          zostal pan J.Urban, zostal Rywin,zmarlo sie niezwykle inteligentnemu panu
          Bemanowi, ale zostawil nam swojego bratanka pana Borowskiego.Pan Borowski
          dzialal inteligentnie dla Polski przez dlugie lata w PZPR, potem w SLD, teraz
          bedzie dzialal w swojej nowej partii, moze i prezydentem zostanie , zrobi w
          Polsce porzadek.Rozne kafary maja ogromny szacunek do niego, wiec wszystko
          mozliwe.
          Wesolego pesach perla.
          • gini Re:Zyd do sklepu czyli bitwa o handel 06.04.04, 08:28
            Moze by tak Mincowi jaki pomnik postawic, zasluzyla sie dla Polski ta wybitnie
            inteligentna jednostka.
        • Gość: Jan O zbiorach i nierownosciach IP: *.shl / *.inforesources.ch 06.04.04, 09:09
          Gość portalu: Perła napisał(a):

> Gość portalu: Jan napisał(a):
          >
          > > 1) Czy Ty ludzi dzielisz przede wszystkim pod względem rasy?
          >
          > nie mam problemu z przyjęciem do wiadomości, iż jakiś Mbwe Mbwengo
          > porządniejszy o Jana Kowalskiego może być.

A czy Jan Kowalski moze byc porzadniejszy od Icchaka Levi, czy tu juz ta
          nierownosc dziala tylko w jedna strone?

> > 2) Jak mówisz "Polacy", to zaliczasz się do tego zbioru?
          > pytanie bez sensu

Niby czemu?
          Zawsze, jak ktos po polsku pisze o Polaczkach, mam ochote zapytac, czy ma na
          mysli tez siebie. Problem czysto matematyczny, teoria zbiorow.

BTW, nie znam zydowskich zwyczajow, ale czy tematem Paschy jest Dzihad z gojami?
          • panidanka Re: O zbiorach i nierownosciach..następny po mnie 06.04.04, 09:36
            do 'eliminacji' za chamstwo

> BTW, nie znam zydowskich zwyczajow, ale czy tematem Paschy jest Dzihad z
            gojami
            > ?

Janie
            czy nie uważasz ,iż niewiedza nie tłumaczy i nie usprawiedliwia chamstwa?
            przyznałeś się do swojej niewiedzy na temat Paschy i jednocześnie, w tym samym
            zdaniu, piszesz, wprawdzie w formie pytającej,że "tematem Paschy jest Dżhad z
            gojami"
            czy nie za bardzo uwspółcześniłeś święto Paschy z dżihadem muzułbańskim?
            jak te 'zbiory' mają się do siebie bez twojego-
            'logicznie matematycznego'pytania?

przy okazji obrażasz cały NARÓD, który od wieków to święto obchodzą co rok, a
            przez ostatnie prawie 2000 lat nie tylko w czasie tego święta nie byli w stanie
            wojny z żadnym państwem i narodem
            a gdybyś jeszcze chciał w tym miejscu szukać 'usprawiedliwieni', że prowadzili
            inną wojnę-nie na armaty i miecze, to ci powiem,jak jeszcze nie wiesz, że
            religia żydowska nie była ekspansywna jako religia i....
            nie tak łatwo jest zostać Żydem jak się Żydem nie urodziło
            a muzułmaninem może zostać każdy kto chce i nie chce
            wystarczy wypowiedzenie 'regółki'-jak w matematyce
            kto zna regółki jest dobrym matematykiem?
            nawet jak umie niektóre wykorzystywać?
            dla swoich celów
            tak jak ty?

Danka
            • Gość: Jan Re: O zbiorach i nierownosciach..następny po mnie IP: *.shl / *.inforesources.ch 06.04.04, 10:07
              O 08:42 panidanka napisała:
              > mogę zacząć od siebie
              > pomilczę tu przez najbliższą godzinę i zobaczymy, kto nastepny do 'eliminacji'
              > Danka

Brakuje jeszcze 6 minut wink

panidanka napisała:
              > > BTW, nie znam zydowskich zwyczajow, ale czy tematem Paschy jest Dzihad z
              > > gojami ?

> Janie
              > czy nie uważasz ,iż niewiedza nie tłumaczy i nie usprawiedliwia chamstwa?

Ja tez mysle, ze Pascha jest swietem pokojowym, ale Perla chyba wzial urlop i
              zasmieca forum agresywnymi watkami, przeplatajac je zachwytami nad pascha.

Czytalas pierwszy post? Perla deklaruje, ze dla nas (i chyba dla niego, na to
              pytanie jeszcze nie odpowiedzial) najlepsi sa SS-mani.

To ja sie faktycznie zastanawiam, na czym polega Pascha i czy Perla jest
              bogobojnym Zydem, czy czegos nie doczytal.

Shalom.
              • panidanka Re: O zbiorach i nierownosciach..następny po mnie 06.04.04, 11:18

> Brakuje jeszcze 6 minut wink

te brakujące 6min sobie "uszczknęłam", bo pojawił się "nastepny po mnie"
                i...limit czasu już mnie nie obowiązywał wszak sama zrobiłam
                taką 'warunkującą 'eliminację' smile

>
                > Ja tez mysle, ze Pascha jest swietem pokojowym,

Pascha naprawdę to chyba nie jest świętem 'pokojowym' dla wszystkich
                jak poczytasz co nam WSZYSTKIM przekazano, to wcześniej były jakieś plagi,przed
                którymi chroniła ...itd.
                a dopiero potem mogli sobie ten Exodus ku WOLNOŚCI realizować
                i nie zapominaj, że droga wiodła, i dalej wiedzie, przez...mękę...aż do....

>ale Perla chyba wzial urlop i
                > zasmieca forum agresywnymi watkami, przeplatajac je zachwytami nad pascha.
                >

a cóż innego było przez 40 lat Exodusu?
                widać Perła nadal 'wędruje'

> Czytalas pierwszy post? Perla deklaruje, ze dla nas (i chyba dla niego, na to
                > pytanie jeszcze nie odpowiedzial) najlepsi sa SS-mani.
                >

ale dodał też, że i Żydzi ze swoją Paschą

> To ja sie faktycznie zastanawiam, na czym polega Pascha i czy Perla jest
                > bogobojnym Zydem, czy czegos nie doczytal.
                >
                > Shalom.

chyba nie doczytał, albo ma zły przekład z polskiego na nasze

Zdrowego Jajka z wesołym Zajączkiem smile
                Danka
                • Gość: Jan Zajaczki, baranki i maca IP: *.shl / *.inforesources.ch 06.04.04, 11:29
                  panidanka napisała:

> > Perla deklaruje, ze dla nas ... najlepsi sa SS-mani.
                  >
                  > ale dodał też, że i Żydzi ze swoją Paschą

Prawie nie osmielam sie dodac, ale moze z rzadka i jakis Polak...

> Zdrowego Jajka z wesołym Zajączkiem smile
                  > Danka

Moze zostaniemy przy tym smile
                  Tobie tez, co tam w koncu obchodzisz - moze i jedno i drugie?

Co prawda chcialbym, by Chrystusa nie calkiem przezajaczkowano i dla mnie to
                  raczej baranek, ale zostawmy to teraz.

Wczoraj byl na Arte fajny reportaz o obyczajach Zydow, krecony w Niemczech i we
                  Francji - lepienie ciasta na mace szukanie okruszkow po mieszkaniu i takie
                  rozne. Wiesz jak najdluzej moze ciasto czekac na wlozenie do pieca?
                  Dla gojow - nie za dlugo, bo zacznie kwasniec.
                  Ale ile?

Jan

Tak zesmy przerobili SS-manow na mace wink
                  • panidanka Re: Zajaczki, baranki i maca 06.04.04, 11:44

> > Zdrowego Jajka z wesołym Zajączkiem smile
                    > > Danka
                    >
                    > Moze zostaniemy przy tym smile
                    > Tobie tez, co tam w koncu obchodzisz - moze i jedno i drugie?
                    >

Janie
                    a niech tam
                    będę rozrzutna na te zajączkowe święta i dołożę ci drugie 'zdowe jajko' byś był
                    w komplecie jak te nie przymierzając te dwie półkule co je ponoć też mamy, choć
                    nie są już tak widoczne (że działaja zgodnie ze swoim przeznaczeniem)

a ja, jako, że mam te dwie 'półkule' bo natura w te...no...jak ich tam...no te
                    świateczne święcone...mnie nie obdarowała, obchodzę dla wyrównania braków
                    obydwa te święta jako jedno
                    ciekawostka co?
                    i obie 'moje półkule' nie mają z tym problemu by być w zgodzie ze sobą

Danka
    • Gość: Jan Jeszcze o elitach IP: *.shl / *.inforesources.ch 06.04.04, 09:14
      Polskie elity zostaly wykruszone w wojnie, z dobitka w stalinizmie. I to nie
      walizeczka w reke i bilet nad Morze Srodziemne, lecz bydlecy wagon i do
      Workuty, one way.
      Czy mozesz mi zblizyc, jaki jest wklad w rozwoj Polski tych "elit", co mogly
      sie popisac w latach 45-68 i potem musialy emigrowac?
      (BTW wykopane przez innych komuchow)
      • panidanka Re: Jeszcze o elitach i ...chamstwie historycznym 06.04.04, 09:41

> Polskie elity zostaly wykruszone w wojnie, z dobitka w stalinizmie. I to nie
        > walizeczka w reke i bilet nad Morze Srodziemne, lecz bydlecy wagon i do
        > Workuty, one way.

taaak
        a te 'elity z walizeczką nad morze śródziemne' to w latach 39-45 gdzie miały
        stację końcową?
        nie wiesz?
        nie 'nauczyli'?
        a niby kto miał nauczyć?

Danka
        • Gość: Jan Uscislijmy IP: *.shl / *.inforesources.ch 06.04.04, 10:18
          panidanka napisała:

>
          > > Polskie elity zostaly wykruszone w wojnie, z dobitka w stalinizmie. I to n
          > ie
          > > walizeczka w reke i bilet nad Morze Srodziemne, lecz bydlecy wagon i do
          > > Workuty, one way.
          >
          > taaak
          > a te 'elity z walizeczką nad morze śródziemne' to w latach 39-45 gdzie miały
          > stację końcową?

W latach 39-45 to zajmowali sie nimi SS-mani, ukochani Perly. Ale tenze Perla
          podniosl wielki rejwach o rok 68, gdzie komunistyczni ciemniacy zabrali sie z
          resztki polskich elit, w tym o pochodzeniu zydowskim. Dzieki komuchom
          dowiedzialem sie, ze ludzie sie dziela na Zydow i innych - po wakacjac 68
          zabraklo jednej kolezanki.

Wiec ja porownywalem 45-68, a zwlaszcza 45-56 z 68. Nie slyszalem, by w 68
          wyrywano Zydom paznokcie i zaganiano do pracy w kopalniach uranu za kolem
          polarnym. Zachowajmy proporcje.
          A za komory gazowe, to JA nie bede przepraszac, chyba do tego stopnia sie
          historia nie przekrecila.

> nie wiesz?
          > nie 'nauczyli'?
          > a niby kto miał nauczyć?

O 39-45 nauczyli. W polskiej szkole.
          O czasach po 45 wiele bylo wyciete. Dlatego jest pojecie Auschwitzlüge
          (zaprzeczania Holocaustu) jako wykroczenia, a Kolymalüge jest w oswieconych
          kregach nagminne. Zreszta co tu zaprzeczac, wiekszosc nie ma o tym pojecia, z
          tydzien temu widzialem portrety Stalina i Mao na demonstracji "pokojowej".
          • panidanka Re: Uscislijmy 06.04.04, 10:51

> O 39-45 nauczyli. W polskiej szkole.

czy wszystkiego?

> O czasach po 45 wiele bylo wyciete.

ale wtedy już żyliśmy i byliśmy i mieliśmy oczy, uszy, rodziców, ciotki,
            pociotki i wieść gminną co niesie

>Dlatego jest pojecie Auschwitzlüge
            > (zaprzeczania Holocaustu) jako wykroczenia, a Kolymalüge jest w oswieconych
            > kregach nagminne.

a po jakiemu to "Kolymaluge"?
            pierwsze słyszę (jak wymówię i pierwszy raz czytam)
            "Auschwitzluge" też nie spotkałam wcześniej tego umlał też nie mam na
            klawiaturze na której piszę
            z którego roku są te nowe słowa?
            stare jak Pascha czy jak Dżhad?

>Zreszta co tu zaprzeczac, wiekszosc nie ma o tym pojecia, z
            > tydzien temu widzialem portrety Stalina i Mao na demonstracji "pokojowej".

no i sam widzisz co widzisz
            ja portretu ani Stalina ani Mao jeszcze w publicznym miejscu na żadnej
            demonstracji nie widziałam.
            ale nie wykluczone, że niedługo Leppera portrety zobaczę wszędzie wokół siebie
            gdziekolwiek bym się nie udała
            takie widać czasy nam nastały
            kazdy wielbi co lubi wielbić i tym się otacza by wszyscy inni też wielbili co
            on wielbi, bo on już wie, że wielbi najwielebniejszego z wielebnych

Danka

Danka
        • Gość: Zasymilowany Re: Wybaczam Braciom Litwakom,tylko nie wiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 10:35
          za co Oni mają mi wybaczyć?.

pozdr. z Torunia
          K de SW
      • Gość: Zasymilowany Re: Jeszcze o elitach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 10:05
        Znajomość histori odgrywa I-planową rolę.

Staosunki między Polakami i Żydami układały się różnie w zależności od Zaborów.
        I niestety mają ogromny wpływ na obecne odniesienia.
        I tak Żydzi z zab.pruskiego byli w większości zniemczeni i z chwilą odzyskania
        niepodl. odpłyneli z Niemcami do Rzeszy.
        W Kongresówce Polscy Żydzi odnosili się wrogo do tak zwanych Litwaków,Żydów
        uciekających przed Pogromami z Głębi Rosji i gzie Ich masowo wypędzano.Proces
        asymilacyjny Żydów rosyjskich rozpoczął się w IIRP,ale nie został dokończony
        przerwała go wojna.Spora grupa Żydów ros.poch. uciekła do bolszewickiej strefy
        okupacyjnej.Wielu z nich powróciło do Polski wraz z Armią bolszewicką.Ale czy
        to Ich wina.Chcieli wrócić do Polski,a ich nieszczęściem było to ,że Komuniści
        Ich wykorzystali do swych niecnych celów.

Natomiast Polscy Żydzi ulegli zagładzie w GG.Zagładzie w znacznym stopniu
        ulegli też Żydzi Polscy z Galicji.
        Żydzi Polscy dawnej Wielkiej RP w zab.Austro-Węgierskim stanowili odrębną
        grupę,która nie podlegała prześladowaniom,a wielu z nich trwale wpisało sie do
        histori Polski w najbardziej pozytywny sposób nauce,kulturze wojskowości. O
        tolerancji w zab. Austriackim świadczyc mogą nadawane tyt.szlacheckie i wielu
        Żydów pełniło funkcje w dawnym zaborze austriackim,przypomnę że najwyższym
        ofic. żydowskim w armii był FELMARSZAŁEK .W Galicji Żydzi mogli posiadać
        majatki ziemskie,kandydować mogli do Sejmu galicyjskiego lub
        austrowęgierskiego.Mój dziadek miał przyjaciela Żyda w stop. pułkownika
        austriackiego,a następnie w legionach Piłsudskiego.Inny Żyd ,dawny dzierżawca
        majątków uchronił moją rodzinę przed wywózką na Sybir w 1941r.
        Wielu z Galicyjskich Żydów przyczyniło się walnie do odzyskania niepodległości
        przez IIRP i jej odbudowy.
        Wolność dla II RP pszyszła z Galicji z I Kadrową,a nieszczęściem PRL,że ze
        wschodu.
    • Gość: n0str0m0 i po co to larum? IP: 61.149.200.* 06.04.04, 11:00
      rzady silnej reki nie sa koniecznie rzecza zla

o czym od lat probuje przekonac na forum (tym)
      dajac singapur vs reszta swiata jako przyklad

i nie ma to absolutnie zadnego odniesienia do sytuacji w polsce
      po prostu sa lepsze i czesc
      choc nie wahalbym sie obwarowac ich jakimis instrumentami kontrolnymi
      jak chocby plebiscyty co czas jaki...

nostromo
    • Gość: leo3 TYLKO __AUTORYTARYZM !! IP: *.pro.gdansk.sint.pl 06.04.04, 11:07
      (Najlepiej- bez esesmana i Żyda, ale ogolnie się zgadzam.) Potrzebujemy (nie
      tylko MY) władzy autorytarnej. Czyli: pomiędzy totalitarną a
      parlamentaryzmem.Autorytarna-czyli oparta na autorytecie przywódcy,popieranego
      przez znaczną częśc społeczeństwa oraz wosjko i policję.- A parlament tylko
      jako organ doradczy.
      Tylko mały kłopot...skąd wziąć taki autorytet...?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka