Dodaj do ulubionych

Zaciskanie pasa

16.02.11, 12:22
Po dopłatach do opiekunek dziecięcych następny krok ,, oszczędnościowy''.

,,Posłowie i senatorowie doczekali się drugiej "podwyżki" w tej kadencji parlamentu. Od początku tego roku otrzymują o 500 zł więcej na pokrycie kosztów funkcjonowania biur poselskich, senatorskich lub poselsko-senatorskich - pisze "Polityka".

Marszałkowie Sejmu i Senatu zwiększyli obowiązujący do tej pory ryczałt na utrzymanie biur do kwoty 11 650 zł. W skali całego roku da to wydatki większe o 3 mln 360 tys. zł.''

wiadomosci.onet.pl/kraj/podwyzka-dla-poslow-i-senatorow,1,4185589,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • hasz0 [...] 16.02.11, 12:28
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • hasz0 [...] 16.02.11, 12:30
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • jaceq Re: Zaciskanie pasa 16.02.11, 12:32
      Dla ludu inflacja styczniowa wynosi niecałe 4%. Dla przedstawicieli tegoż ludu, bywalców Izby Refleksji, Izby Pod Krzyżem i Batmanem a przede wszystkim Izby znanej jako Wpieprzaj dziadu, inflacja wynosi ponad 17%.

Cytat
      "Byłem świadkiem, kiedy dwie posłanki czekały 45 minut na kiełbaski z wody; dwóch posłów czekało godzinę i 15 minut na spaghetti. Kelner mówił: "No, to w takim razie na koszt firmy! Za darmo!". My odmawialiśmy, a jeden kolega po 1,5 godzinie usłyszał, że zapomniano o jego zamówieniu. Trzasnął drzwiami i powiedział, iż idzie zjeść na mieście. Nie będę cytował, co mówił, bo protokół tego by nie pomieścił. [...] Ta firma gastronomiczna nie rokuje żadnych nadziei. To jest jakiś sabotaż. Naprawdę proszę z tą firmą się rozstać i nie “ściemniać” nam, że będzie jakaś poprawa. Do widzenia z nimi! Do widzenia!"

Marek Suski, wybitny poseł Prawa i Sprawiedliwości
      • ewa8a Re: Zaciskanie pasa 16.02.11, 12:38
        Na dodatek lud z powodu tej inflacji nie dostaje żadnej rekompensaty.
        • jaceq Re: Zaciskanie pasa 16.02.11, 12:40
          Bo lud musi kupować lokomotywy i maszyny górnicze (które potaniały), a przedstawiciele - tylko wódę i zagrychę, które podrożały.
          • hasz0 Re: Zaciskanie pasa 16.02.11, 12:44
            Sami chcieliście ODZIOBROWANIA ODKAMIENIOWANIA
            za to SEKUŁOWANIE

po 100 Klos!
            • hasz0 100 Klo$$ów za Kamień i za ziobro 16.02.11, 12:45
    • wikul Re: Zaciskanie pasa 16.02.11, 12:40
      Nie ma to wiekszego znaczenia materialnego, ale w sferze symbolicznej to wstyd.
      • ewa8a Re: Zaciskanie pasa 16.02.11, 12:45
        W sytuacji kryzysowej każde 3 miliony ma znaczenie.
        • wikul Re: Zaciskanie pasa 16.02.11, 12:57
          ewa8a napisała:

> W sytuacji kryzysowej każde 3 miliony ma znaczenie.

I niekonsekwencja, z jednej strony obcinanie dotacji na partie a z drugiej ...
    • snajper55 Jest to podwyżka o 4,48% /nt 16.02.11, 12:43
      S.
      • jaceq Re: Jest to podwyżka o 4,48% /nt 16.02.11, 12:53
        Druga w tej kadencji.

Dla emerytów inflacja wynosi 2.46%. A dla Fedakowej inflacja jest zjawiskiem, które występuje raz na dwa lata:

Tekst linka
        • jott-ka Re: Jest to podwyżka o 4,48% /nt 17.02.11, 11:33
          jaceq napisał:

> Druga w tej kadencji.
          >
          > Dla emerytów inflacja wynosi 2.46%. A dla Fedakowej inflacja jest zjawiskiem, k
          > tóre występuje raz na dwa lata:
          >
          > Tekst linka
          >
          >

ja zrozumialam z tego linku,ze Fedak proponuje co 2 lata rewaloryzacje kwotowa,a nie tak jak dotychczas jest-rewaloryzacja %-towa,ktora tym co maja duzo daje wiecej realnie w portfelu,a tym,ktorzy maja male i mniejsze emerytury/renty nawet nie rownowazy rzeczywistych kosztow spowodowanych inflacja.
          tak to jest,kiedy jest sie fanem liczenia %-tow tam,gdzie usrednia sie spoleczenstwo .
          to nie jest Sprawiedliwe spolecznie.
          • jaceq Re: Jest to podwyżka o 4,48% /nt 17.02.11, 11:55
            Nie mam nic przeciwko kwotowej w miejsce %-towej, pod warunkiem, że będą to kwoty różne.
            Ciekawi mnie jednak, czemu co 2 lata. Czyżby Pani Fedak chciała kwoty podwyższać awansem (deflacji raczej nie przewiduję) - jeśli tak, to jaka wróżka jej wywróży, jaka będzie inflacja w roku zaprzyszłym?
            • jott-ka Re: Jest to podwyżka o 4,48% 17.02.11, 12:09
              jaceq napisał:

> Nie mam nic przeciwko kwotowej w miejsce %-towej, pod warunkiem,
              > że będą to kwoty różne.

no tak
              powinny byc rozne,az do...
              osiagniecia srednich w zawodach,czasie pracy,uzbieranych skladkach OFE i mozna jeszcze cos dodac/a moze odjac?

> Ciekawi mnie jednak, czemu co 2 lata.

moze zeby sprawdzic po roku jak to dziala?
              takze spolecznie
              kto krzyk podnosi i dlaczego?
              kogo wtedy posprawdzac dokladnie w papierach...itd.

• jaceq Re: Jest to podwyżka o 4,48% 17.02.11, 12:33
                > powinny byc rozne,az do...
                > osiagniecia srednich w zawodach,czasie pracy,uzbieranych skladkach OFE i mozna
                > jeszcze cos dodac/a moze odjac?

Otóż to.

> moze zeby sprawdzic po roku jak to dziala?

Istotnie. Można obiecać, że za 2 lata wam zrewaloryzujemy, a po roku (rok wyborczy dajmy na to) sprawdzić, jak to działa.
    • qwardian Re: Zaciskanie pasa 16.02.11, 12:47
      Uwaga, wkrótce do Pani wybiera się sam Wikul. Proszę się bardziej hamować w opiniach. Platforma nie mogła przeprowadzić reform, bo nie była u władzy, potem ponieważ Kaczor przeszkadzał, a teraz jest przed kolejnymi wyborami. Proszę o wyrozumiałość...
      • qwardian Re: Zaciskanie pasa 16.02.11, 12:51
        Pisanie postu zabrało mi 10 minut. Po fakcie.
        • wikul Re: Zaciskanie pasa 16.02.11, 13:04
          qwardian napisał:

> Pisanie postu zabrało mi 10 minut. Po fakcie.

forum.gazeta.pl/forum/w,13,122234477,122236345,Re_Zaciskanie_pasa.html
      • wikul Re: Zaciskanie pasa 16.02.11, 13:03
        qwardian napisał:

> Uwaga, wkrótce do Pani wybiera się sam Wikul. Proszę się bardziej hamować w opi
        > niach. Platforma nie mogła przeprowadzić reform, bo nie była u władzy, potem po
        > nieważ Kaczor przeszkadzał, a teraz jest przed kolejnymi wyborami. Proszę o wyr
        > ozumiałość...

Ty po spowiedzi czy po wizycie w zamtuzie dostajesz małpiego rozumu ?
        • qwardian Re: Zaciskanie pasa 17.02.11, 09:51
          Platfusiorze, poraz kolejny puściłeś bronka
    • rycho7 komplikacje dupcenia 17.02.11, 10:01
      ewa8a napisała:

> pokrycie kosztów funkcjonowania biur

Jak sie kochanke (osoba obca) zatrudni w takim biurze to mozna byc ciaganym jak Lyzwinski. To znacznie podnosi koszty. Podobnie kontakty z IV wladza IV Rzeszy.
      • jaceq Re: komplikacje dupcenia 17.02.11, 10:14
        > > pokrycie kosztów funkcjonowania biur
        >
        > Jak sie kochanke (osoba obca) zatrudni w takim biurze to mozna byc ciaganym jak
        > Lyzwinski. To znacznie podnosi koszty. Podobnie kontakty z IV wladza IV Rzeszy

Rychu, taka kochanka jest kosztem funkcjonowania takiego biura. Jak się ją dobrze pokryje (jako koszt), to możesz być pewien, że nigdzie Ci z buzią nie poleci.
        Przypuszczalnie bliżej może Ci wyjaśnić ten fenomen pisujący tu od czasu do czasu niejaki Andrew Z., ojciec pięciorga dzieci (jako mąż i nie wąż), autor (?) najdłuższej znanej 400-dniowej ludzkiej ciąży.
        • rycho7 Re: komplikacje dupcenia 17.02.11, 11:47
          jaceq napisał:

> Jak się ją dobrze pokryje

Ja p...dole takie przymusowe koszty stale. Molestowanie zaczyna sie gdy mi zwisa.

Inflacja finansowa wynosi ponad 100%.
          • jott-ka Re: komplikacje dupcenia 17.02.11, 12:20
            rycho7 napisał:

> Ja p...dole takie przymusowe koszty stale. Molestowanie zaczyna sie gdy mi zwisa...
            >

...bo do tanga trzeba dwojga...

mily refrenik smile
        • wikul Re: komplikacje dupcenia 17.02.11, 12:23
          jaceq napisał:

> Przypuszczalnie bliżej może Ci wyjaśnić ten fenomen pisujący tu od czasu do cza
          > su niejaki Andrew Z., ojciec pięciorga dzieci (jako mąż i nie wąż), autor (?) n
          > ajdłuższej znanej 400-dniowej ludzkiej ciąży.

Ostatnio występujacy tutaj jako nihi-listka.
          • jaceq Re: komplikacje dupcenia 17.02.11, 12:35
            > Ostatnio występujacy tutaj jako nihi-listka.

Istotnie, jest to zwieńczenie kariery nickotwórczej Z. na dzień dzisiejszy. Ja sądzę, że jednak benefis artysty wciąż przed nami.
            • matelot Re: komplikacje dupcenia 17.02.11, 13:55
              Mógłby reaktywować "kupy hipopotama", z nimi był najzabawniejszy.smile
      • jott-ka Re: komplikacje dupcenia 17.02.11, 12:16
        rycho7 napisał:

> ewa8a napisała:
        >
        > > pokrycie kosztów funkcjonowania

... biur_w

czyli
        trzeba przejsc do 'rewitalizacji biurwokracji'

>
        > Jak sie kochanke (osoba obca) zatrudni w takim biurze to mozna byc ciaganym jak
        > Lyzwinski. To znacznie podnosi koszty

ale tez jest mozliwa inna opcja
        co dwie glowy to nie jedna
        i przy okazji zalatwia sie problem parytetow plciowych smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka