Dodaj do ulubionych

Prof. Kieżun - Polska podlega rekolonizacji

29.03.11, 04:37
Polska dysponowała kadrą wykwalifikowanych inżynierów i robotników. Wedle źródeł amerykańskich, w 1980 roku znajdowała się na 12. miejscu, jeśli chodzi o wielkość produkcji. Pojawia się więc kolejna fantastyczna okazja dla światowego kapitału zdobycia atrakcyjnego rynku. I rusza George Soros. To jeden z 10 najbogatszych ludzi na świecie, dorobił się na spekulacjach giełdowych.

– Sachs spotyka się ze strategami Solidarności.

– W maju ’89 roku idzie do Geremka. Potem wspólnie z Liptonem, który pracuje w Międzynarodowym Funduszu Walutowym, a jednocześnie w redakcji „Gazety Wyborczej” jadą do Kuronia. Kuroń mówi: „W porządku, zrozumiałem. Zrobimy to. Napiszcie plan”. Sachs obiecuje przesłać zapisy pomysłów w ciągu dwóch tygodni. Kuroń oponuje: „Nie! Potrzebujemy planu teraz”. Jadą do „Gazety Wyborczej”, gdzie jest komputer i do rana Lipton z Sachsem opracowują program. Biegną do Michnika, który wyznaje: „Nie jestem ekonomistą. Nie rozumiem tych rzeczy”. Ale decyduje się napisać artykuł: „Wasz prezydent, nasz premier” i zobowiązać rząd do realizacji programu. Nie odkrywam przed czytelnikami niczego nowego, wszystko znajdą w książce Jeffreya Sachsa „Koniec z nędzą. Zadanie dla naszego pokolenia”.

www.tygodniksolidarnosc.com/

pl.wikipedia.org/wiki/Witold_Kieżun
Obserwuj wątek
    • indeed4 A. Małachowski - byliśmy jak barany 29.03.11, 07:21
      www.tygodniksolidarnosc.com/2011/12/5d_pol.htm

Barany to zbyt delikatne określenie ; twórcy tzw. Konsensusu Waszyngtońskiego, w/g którego Balcerowicz przeprowadzał w Polsce transformację, już kilka lat temu publicznie przyznali, że ten projekt to był gniot - niewypał, który wyrządził wiele szkód, których można było uniknąć. Czy ktoś słyszał, żeby nadęty arogancki dupek Balcerowicz kiedykolwiek zająknął się choć słowem na ten temat ?
    • rycho7 99% zgodnosci z Haszem0 29.03.11, 08:47
      indeed4 napisał:

> Polska dysponowała

Bardzo mi sie podoba artykul Kiezuna. Od ponad 20 lat zgadzam sie z nim. Podobnie pisze o jojczeniach Hasza. Oczywiscie Kiezun jako zaprzaniec nic nie pisze, ze cos trzeba zrobic z komuchami bo to ich wina. Hasz jako jedyny sprawiedliwy laknie ... komuchow, niestety nasz prorok nie pisze co zrobic z komuchami.
      • indeed4 To ja już chyba wolę tego komucha 29.03.11, 09:01
        niż niekomucha Sorosa, Balcera & co - zdecydowanie

pl.wikipedia.org/wiki/Ustawa_Wilczka
        • rycho7 Re: To ja już chyba wolę tego komucha 29.03.11, 09:09
          Ale to sa zydokomuchi jako jedyna opozycja do Prawdziwych Polakow. Nie ma lekko, w Goldapi chleb po 8-siem.
          • indeed4 Re: To ja już chyba wolę tego komucha 29.03.11, 10:09
            rycho7 napisał:

> Ale to sa zydokomuchi

Tak - zwłaszcza Soros i UW
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka