Dodaj do ulubionych

Pytanie do sz0ka z cyklu

31.03.11, 21:55
itd.

Przyjmijmy czysto hipotetyczną sytuację, że jesteś sz0ku obywatelem CCCP (bo się tam urodziłeś), trwa wielka wojna ojczyźniana, jako młodego parienia partia Cię powołała pod broń, gromicie faszystów aż wióry lecą, zgłosiłeś się na ochotnika na zwiad pod linie nieprzyjaciela. Zadanie wykonane, nieprzyjaciel, durak, dał się podejść, tylko w drodze powrotnej wraży snajper ciężko (ale nie śmiertelnie) postrzelił Twego frontowego przyjaciela, z tego samego sioła, z którym znacie się od rebionków. Iść dalej przyjaciel nie da rady, ale jest przytomny i pełen ochoty na faszystów, którzy niewątpliwie idą waszym śladem. Prosi Cię, bo jako kapral posiadasz granaty obronne:
"Wania! Dawaj mienia tri granata! Dwa na faszistow i adin dla mienia!"
Ile granatów dajesz przyjacielowi?
Prosta odpowiedź:
TRZY
DWA
WCALE
Obserwuj wątek
    • sz0k alternatywna rzeczywistość 31.03.11, 22:55
      jaceq napisał:

> Przyjmijmy czysto hipotetyczną sytuację, że jesteś sz0ku obywatelem CCCP (bo si
      > ę tam urodziłeś),

Za dużo ode mnie wymagasz. Ja zadałem pytanie, w którym nie zakładam, że urodziłeś się w Arabii Saudyjskiej, na Marsie, albo zostałeś wychowany w dżungli amazońskiej. Pytam ciebie takiego jak jesteś, "tu i teraz", że zacytuję naszego "wielkiego" "wodza".

No chyba, że z tym CCCP to tylko taka "fabuła" i nadal jestem tym kim jestem. Odpowiedź zatem brzmi:
      Daję mu tyle granatów ile chce.
      • jaceq Re: alternatywna rzeczywistość 31.03.11, 23:36
        > jestem tym kim jestem

Oczywiście, że fabuła i oczywiście, że jesteś. Dzięki za odpowiedź. Tyle, ile on chce, czy tyle, ile Ty chcesz? (zakładam możliwość, niewielką, ale jednak, przekłamania "ę" niechcący).

> w Arabii Saudyjskiej, na Marsie

Nie zgadzam się. Moja hipotetyczność dokładnie odpowiada Twojej hipotetyczności.
        • sz0k Re: alternatywna rzeczywistość 31.03.11, 23:39
          jaceq napisał:

> > jestem tym kim jestem
          >
          > Oczywiście, że fabuła i oczywiście, że jesteś. Dzięki za odpowiedź. Tyle, ile o
          > n chce, czy tyle, ile Ty chcesz? (zakładam możliwość, niewielką, ale jednak, pr
          > zekłamania "ę" niechcący).

Ile ON.

> > w Arabii Saudyjskiej, na Marsie
          >
          > Nie zgadzam się. Moja hipotetyczność dokładnie odpowiada Twojej hipot
          > etyczności
          .

No nie do końca. Ja nie zakładałem, że wychowałeś się gdzie indziej niż się wychowałeś. Postawiłem cię takiego jakim jesteś w rzeczywistości w sytuacji hipotetycznej. W twoim przykładzie mogłem założyć, że chodzi ci o zrobienie ze mnie sołdata wychowanego w bolszewickiej, zateizowanej Rosji Sowieckiej. Czyli przed udzieleniem odpowiedzi miałbym się wcielić w kogoś kim nie jestem.
          • jaceq Re: alternatywna rzeczywistość 01.04.11, 00:00
            > Ile ON.

Teraz jasne. Ja też.

> Ja nie zakładałem, że wychowałeś się gdzie indziej niż się wychowałeś.

Nie mogłeś zakładać, ponieważ tyle wiesz, gdzie się wychowałem, ile ja wiem, gdzie Ty.

> miałbym się wcielić w kogoś kim nie jestem.

Rzeczywiście, można to było tak odebrać. Ale to nie byłoby ciekawe.
    • snajper55 Re: Pytanie do sz0ka z cyklu 01.04.11, 01:11
      jaceq napisał:

> itd.
      >
      > Przyjmijmy czysto hipotetyczną sytuację, że jesteś sz0ku obywatelem CCCP (bo si
      > ę tam urodziłeś), trwa wielka wojna ojczyźniana, jako młodego parienia partia C
      > ię powołała pod broń, gromicie faszystów aż wióry lecą

To niemożliwe. Moralność sz0ka nigdy by mu nie pozwoliła pracować dla komuny. Sz0k by zdezerterował i razem z żołnierzami Adolfa walczyłby z czerwoną zarazą.

S.
      • matelot Re: Pytanie do sz0ka z cyklu 01.04.11, 15:26
        Myślę, Snajperze, że sz0ka nie doceniasz. On jest tak moralny, że w Związku Sowieckim po prostu by się nie urodził.
        • snajper55 Re: Pytanie do sz0ka z cyklu 01.04.11, 15:36
          matelot napisał:

> Myślę, Snajperze, że sz0ka nie doceniasz. On jest tak moralny, że w Związku Sow
          > ieckim po prostu by się nie urodził.

Sugerujesz, że dokonałby autoaborcji?

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka