Dodaj do ulubionych

Sąd unieważnił II turę wyborów w Wałbrzychu

29.04.11, 13:54
Cytat

Druga tura wyborów prezydenta Wałbrzycha unieważniona

Taką decyzję podjął świdnicki sąd, który rozpatrywał protest wyborczy złożony przez byłego kandydata na prezydenta Wałbrzycha Patryka Wilda. Sąd zdecydował jednocześnie o wygaśnięciu mandatu prezydenta miasta Piotra Kruczkowskiego z PO.
Sąd nakazał także powtórne głosowanie w wałbrzyskim okręgu nr 5 do rady miasta. Unieważnił zdobyte w tym okręgu mandaty pięciu radnych w tym byłego działacza Platformy Stefanosa Ewangielu (prokuratura postawiła mu wcześniej zarzut korupcji wyborczej - przyp. red.).

Pan premier ma nowy kłopot. I pan marszałek.
Obserwuj wątek
    • dachs Re: Sąd unieważnił II turę wyborów w Wałbrzychu 29.04.11, 14:17
      oleg3 napisał:

> Pan premier ma nowy kłopot. I pan marszałek.

Jaki nowy? Kłopot jest dość stary. I raczej odechnął.
      Tusk zrobił, co powinien. Zastosował jedyną sankcję, jaką posiada : rozwiązał struktury PO w Wałbrzychu.
      Całą resztę musiał załatwić sąd. I załatwił.
      Wybrażasz sobie ten wrzask, gdyby sąd uznał za stosowne gości uniewinnić?
      • oleg3 Re: Sąd unieważnił II turę wyborów w Wałbrzychu 29.04.11, 14:24
        dachs napisał:
        > Jaki nowy? Kłopot jest dość stary. I raczej odechnął.

Coś niedoinformowany jesteś. Przecież ten sam sąd uznał wcześniej, że błędy i wypaczenia nie wpłynęły na wynik wyborów. Było odwołanie i ponowne rozpatrzenie sprawy. Tym razem niekorzystne dla rządzącej partii.
        • dachs Re: Sąd unieważnił II turę wyborów w Wałbrzychu 29.04.11, 14:29
          oleg3 napisał:

> Coś niedoinformowany jesteś. Przecież ten sam sąd uznał wcześniej, że błędy
          > i wypaczenia
          nie wpłynęły na wynik wyborów. Było odwołanie i ponowne rozpat
          > rzenie sprawy. Tym razem niekorzystne dla rządzącej partii.

No i bardzo dobrze. Sąd uznał pomyłkę i rozsądził inaczej.
          Tylko skąd ten ciągły lament o sterowanie sądownictwem?
          • oleg3 Re: Sąd unieważnił II turę wyborów w Wałbrzychu 29.04.11, 14:35
            > Tylko skąd ten ciągły lament o sterowanie sądownictwem?

A kto lamentuje? Sąd wydaje salo(mo)nowe wyroki.
    • oleg3 PO partią czystych rąk ???? 29.04.11, 14:21
      To pierwsze w III RP unieważnienie wyborów z powodu kupowania głosów przez partię polityczną. We Wrocławiu właśnie startuje proces Fryzjera. Proces Stefanosa będzie równie rozwojowy?
      • wikul PiS partią czystych rąk ???? 29.04.11, 16:07
        wyborcza.pl/1,75478,9516604,Debiut_Kaczynskiego_w_sadzie_karnym.html
        • manny-jestem Re: PiS partią czystych rąk ???? 29.04.11, 16:09
          A u nas, w Ameryce, Murzynow bija.
    • wikul Re: Sąd unieważnił II turę wyborów w Wałbrzychu 29.04.11, 15:51
      oleg3 napisał:

> Pan premier ma nowy kłopot. I pan marszałek.

I bardzo dobrze że unieważnili. A dlaczego premier i marszałek będą mieli klopot ? Klopot raczej bedą mieli działacze lokalni.
      • oleg3 Re: Sąd unieważnił II turę wyborów w Wałbrzychu 29.04.11, 16:11
        wikul napisał:
        > Klopot raczej bedą mieli działacze lokalni.

Oni też, ale innego rodzaju. Pan premier i pan marszałek mają kłopot polityczny, działacze lokalni kryminalny. Pamiętasz może historie notabli opolskich z SLD?

W szerszej polityce: PO jest jedyną polską partią z sądowym wyrokiem kupowania głosów. Jeżeli nie jest to kłopot dla szefów PO to oglądamy Tusk Vision Network.
        • wikul Re: Sąd unieważnił II turę wyborów w Wałbrzychu 29.04.11, 16:15
          oleg3 napisał:

> W szerszej polityce: PO jest jedyną polską partią z sądowym wyrokiem kupowania
          > głosów. Jeżeli nie jest to kłopot dla szefów PO to oglądamy Tusk V
          > ]ision Network.

Mylisz się, PO nie była stroną w postepowaniu.
        • dachs Re: Sąd unieważnił II turę wyborów w Wałbrzychu 29.04.11, 16:16
          oleg3 napisał:

> W szerszej polityce: PO jest jedyną polską partią z sądowym wyrokiem kupowania
          > głosów. Jeżeli nie jest to kłopot dla szefów PO to oglądamy Tusk V
          > ]ision Network.

W jakims stopniu oczywiście masz tu rację. Z braku innych argumentów *) będziemy teraz oglądali festiwal oskarżania całej partii za k..sto lokalnych ambitniaczków.
          To się chyba nazywa interpolacja, nieprawdaż?

*) Być może ekonomiczne są poważne i zasadnicze, ale te akurat za trudne dla polityków opozycji. smile
          • manny-jestem A czym sie to rozni od oskarazania, oczerniania, 29.04.11, 16:20
            i obrazania calej partii i jej sympatykow z powodu chorobliwej nienawisci do jej partyjnych liderow?
            • dachs Re: A czym sie to rozni od oskarazania, oczernian 29.04.11, 17:25
              manny-jestem napisał:

> i obrazania calej partii i jej sympatykow z powodu chorobliwej nienawisci do je
              > j partyjnych liderow?

No trochę jednak sie różni.
              Po pierwsze, ja nie mówię, że cała partia jest taka durna jak Nelly Rokita, albo Suski.
              Nie oceniam jej też na podstawie rekordów Karskiego na meleksie
              Po drugie akurat w wypadku tej partii - wódz to partia. To nie tylko moje zdanie, wielu PiSowców obawia się co by było gdyby zabrakło Kaczyńskiego.
              Po trzecie, z tą chorobliwą nienawiścią to też nie jest tak.
              Może mi nie uwierzysz, ale ja Kaczyńskiego wcale nie nienawidzę od kolebki. Ja kiedyś nawet nie wiedziałem kto to jest. Kręcił się jakiś koło Wałęsy, w podwójnym wydaniu.
              Ale to raczej Lecha było widać. Był dobrym ministrem sprawiedliwości. Potem zaczęło być więcej słychać o Jarku. Założył partię, pod dość rozsądnymi nawet hasłami i zaczął zwalczać wszystkich naokoło. Urósł w piórka, zrobił brata fatalnym Prezydentem Warszawy, potem kiepskim Prezydentem Polski, ale mimo to byłem ciągle zwolennikiem POPiS, bo może jednak...
              Ale facet ustawił mnie tam gdzie było ZOMO, teraz robi ze mnie ruskiego zaprzańca, bo nie noszę żałoby po jego bracie bliźniaku.
              Wybacz Manny, chorobliwe byłoby raczej, gdybym ciągle go lubił i mu wierzył
    • qwardian Cała organizacja(partia) powinna zostać zawieszona 29.04.11, 17:49

...do czasu wyjaśnienia oszustwa wyborczego. Żal sędziego, ma rodzinę, a tak nieroztropnie postąpił z partią Rychów, Zbychów i Zdzichów. Naród został kopnięty w tyłek poraz kolejny..
      • wikul Cała organizacja(partia PiS) powinna zostać zawies 29.04.11, 18:42
        qwardian napisał:

> ...Naród został kopnięty w tyłek poraz kolejny..

To nie naród został kopniety, to ciebie ktoś kopnął w głowę.
      • t_ete Qwardian 29.04.11, 22:43
        qwardian napisał:

>
        > ...do czasu wyjaśnienia oszustwa wyborczego. Żal sędziego, ma rodzinę, a tak n
        > ieroztropnie postąpił z partią Rychów, Zbychów i Zdzichów. Naród został kopnięt
        > y w tyłek poraz kolejny..

Zostalo wyjasnione. Sad uznal ze nalezy powtorzyc II ture. I bardzo dobrze - skoro oszustwo mialo miejsce.

Nie czuje sie 'kopnieta' ; moge smutno pokiwac glowa nad cwaniakami ktorym wysiadla podstawowa przyzwoitosc (byc moze nigdy jej nie mieli).

Malo takich ? Nie pamietasz co wyczyniala SO ? Myslalam ze to byla wystarczajaca przestroga ... okazalo sie ze nie.

tete
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka