Dodaj do ulubionych

Schetyna odebrał mandaty dwóm posłom PiS.

27.10.11, 20:55
Prokuratorom nie wolno

A ja na marginesie sprawy, co do cholery robi PKW, której obowiązkiem jest sprawdzanie list kandydatów???
Obserwuj wątek
    • krates-8 Jak to co? Wykonuje zadania. 27.10.11, 22:18
      Kwestionując kilkaset podpisów w jednym okręgu upierdzieliła KNP i w podobny sposób usadziła Kalatę i Króla, którzy startowali w wyborach do senatu z listy PrezydenciMiast-ObywateleDoSenatu
    • gini Re: Schetyna odebrał mandaty dwóm posłom PiS. 27.10.11, 22:38
      eska.salon24.pl/
      Konstytucja RP > Art. 103.
      § 1.
      Mandatu posła nie można łączyć z funkcją Prezesa Narodowego Banku Polskiego, Prezesa Najwyższej Izby Kontroli, Rzecznika Praw Obywatelskich, Rzecznika Praw Dziecka i ich zastępców, członka Rady Polityki Pieniężnej, członka Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, ambasadora oraz z zatrudnieniem w Kancelarii Sejmu, Kancelarii Senatu, Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej lub z zatrudnieniem w administracji rządowej. Zakaz ten nie dotyczy członków Rady Ministrów i sekretarzy stanu w administracji rządowej.
      § 2.
      Sędzia, prokurator, urzędnik służby cywilnej, żołnierz pozostający w czynnej służbie wojskowej, funkcjonariusz policji oraz funkcjonariusz służb ochrony państwa nie mogą sprawować mandatu poselskiego.
      §3.
      Inne przypadki zakazu łączenia mandatu poselskiego z funkcjami publicznymi oraz zakazu jego sprawowania może określić ustawa.

Ustawa o prokuraturze > Art. 65a.
      1. Prokurator mianowany, powołany lub wybrany do pełnienia funkcji w organach państwowych, samorządu terytorialnego, służby dyplomatycznej, konsularnej lub w organach organizacji międzynarodowych oraz ponadnarodowych działających na podstawie umów międzynarodowych ratyfikowanych przez Rzeczpospolitą Polską jest obowiązany zrzec się swojego stanowiska, chyba że przechodzi w stan spoczynku.

Sejm i Senat to organy państwowe w zakresie władzy ustawodawczej.
      www.monitoring-legislacyjny.pl/pl/Organy-panstwa/28

„W nauce prawa konstytucyjnego dokonuje się rozróżnienia pomiędzy nabyciem mandatu a jego objęciem. Nabycie mandatu, następuje z chwilą stwierdzenia zgodnego z prawem wyboru danego kandydata, natomiast objęcie mandatu ma miejsce w momencie złożenia odpowiedniego ślubowania, które daje początek pełnieniu funkcji publicznej.”
      www.wos.org.pl/wypracowania/rola-i-odpowiedzialnosc-posla.html

Czyli mówiąc po ludzku – póki nie złożą ślubowania, nie „sprawują mandatu” i nic im wygasić nie można. Mandat jest nabyty, natomiast „nieczynny”.
      Z tego wniosek, że wygasić im może mandat z powodu domniemanego łączenia funkcji dopiero marszałek następnego Sejmu po uzyskaniu opinii od Trybunału Konstytucyjnego, czy „Ustawa o prokuraturze” jest zgodna w Art 65a/pkt 1 z Konstytucją RP, i oczywiście po złożeniu przez nich ślubowania, czyli objęciu mandatu.
      Albo mamy jeszcze "demokratyczne państwo prawne" (zapis w Konstytucji RP), albo właśnie Schetyna potwierdził, że mamy państwo totalitarne. Wóz albo przewóz, panowie władza!!!
      CBDO
      • gini Re: Schetyna odebrał mandaty dwóm posłom PiS. 27.10.11, 23:30
        WYGASZANIE MANDATU, KTÓREGO ... NIE MA

Marszałek Sejmu nie powinien wydać decyzji o wygasnięciu mandatu poselskiego przedstawicielom PiS, ponieważ ... nie są oni posłami. Posłami zostaną dopiero po zaprzysiężeniu.
        Ponieważ art. Konstytucji na który powołuje się Marszałek jest nieprecyzyjny, powinien on wpierw zwrócić się do Trybunału Konstytucyjnego o wykładnię , a dopiero potem podejmować decyzję. W obecnej sytuacji jego aktywność nasuwa słuszne podejrzenia politycznego działania przeciwko PiS.
        Skoro art. 103 ust.2 mówi wyrażnie o "żołnierzu pozostającym w czynnej służbie wojskowej..." - można domniewywać, iż dotyczy to także czynnych prokuratorów. Rzecz w tym, iż z zapisu tego art. domniemywać można także całkiem odwrotnie.
        Ale czy prokuratorski emeryt jest prokuratorem ? Nie - jest byłym prokuratorem, tak jak " Jan Kowalski" na emeryturze jest emerytem - byłym dyrektorem szkoły, L.Wałęsa jest byłym Prezydentem, a Zb.Ziobro jest byłym ministrem sprawiedliwości, choć nie na emeryturze.
        Skoro jednak cytowany art. Konstytucji jest nieprecyzyjny - wypowiedzieć się powinien TK z inicjatywy Marszałka, ten zaś działania powinien podejmować w oparciu o wykładnie TK, dając wpierw posłom możliwość wyboru - jeśli wykładnia ta zakazywałaby prokuratorom na emeryturze sprawowania funkcji posła.

Ostrowiecki
    • jaceq Re: Schetyna odebrał mandaty dwóm posłom PiS. 27.10.11, 22:43
      hymenos napisał:

> co do cholery robi PKW, której obowiązkiem jest sprawdzanie list kandydatów???

Nic nie robi, bo nie musi. Kandydować może każdy, i prorok i sędzia i papuga. Tylko że jeżeliby tak się stało, że "weszliby", to muszą z czegoś zrezygnować. Coś wybrać.
      Ciekawy będzie wyrok SN (bo wg mnie luka prawna jest). Ciekawi mnie, czy tzw. prokurator w stanie spoczynku ma jakieś uprawnienia (oprócz tych wiadomych, do zniżek na przejazdy). Czy może w określonych sytuacjach wyciągnąć legitymację "w st. spocz." i ta legitymacja mu daje jakąś minimalną choćby władzę. Jeśli daje - to poszli won, obaj! Jeśli jednak nie, to jednak uważam, że emerytowany prorok może być posłem. Jeśli jednak jako poseł zechciałby skorzystać z jakiejś wiedzy, nabytej jako prokurator - to Trybunał Stanu i po pozbawieniu immunitetu - proces karny i kilka lat w pierdlu (powinny być jakieś specjalne pierdle dla prokuratorów - survival prokuratorski w zwykłym pierdlu byłby raczej nie do wykonania).

Przy okazji, wyszło na jaw, że wysokość kwoty emerytury prokuratorskiej jest jakąś szansą na zmniejszenie deficytu budżetowego i to od zaraz. Obaj biorą takie świadczenia, że rezygnują z diet (z "kosztów prowadzenia biura" - już nie, z innych sejmowych przywilejów - pewnie też nie).
      • snajper55 Re: Schetyna odebrał mandaty dwóm posłom PiS. 28.10.11, 00:46
        jaceq napisał:

> Nic nie robi, bo nie musi. Kandydować może każdy, i prorok i sędzia i papuga.
        > Tylko że jeżeliby tak się stało, że "weszliby", to muszą z czegoś zrezygnować.
        > Coś wybrać.
        > Ciekawy będzie wyrok SN (bo wg mnie luka prawna jest). Ciekawi mnie, czy tzw. p
        > rokurator w stanie spoczynku ma jakieś uprawnienia (oprócz tych wiadomych, do z
        > niżek na przejazdy).

Nie ma to najmniejszego znaczenia. Jest prokuratorem i to wystarcz, aby zamknąć mu drogę do godności posła. Konstytucja wyraźnie precyzuje kto być posłem nie może. Na przykład stwierdza, że żołnierz pozostający w czynnej służbie wojskowej nie może. Czyli żołnierz w stanie spoczynku posłem być jak najbardziej ma prawo. Przy prokuratorach tego rozróżnienia nie ma i Konstytucja zabrania bycia posłem prokuratorom. Wszystkim prokuratorom.

S.
        • gini Re: Schetyna odebrał mandaty dwóm posłom PiS. 28.10.11, 01:31
          snajper55 napisał:

> jaceq napisał:
          >
          > > Nic nie robi, bo nie musi. Kandydować może każdy, i prorok i sędzia i pa
          > puga.
          > > Tylko że jeżeliby tak się stało, że "weszliby", to muszą z czegoś zrezygn
          > ować.
          > > Coś wybrać.
          > > Ciekawy będzie wyrok SN (bo wg mnie luka prawna jest). Ciekawi mnie, czy
          > tzw. p
          > > rokurator w stanie spoczynku ma jakieś uprawnienia (oprócz tych wiadomych
          > , do z
          > > niżek na przejazdy).
          >
          > Nie ma to najmniejszego znaczenia. Jest prokuratorem i to wystarcz, aby zamknąć
          > mu drogę do godności posła. Konstytucja wyraźnie precyzuje kto być posłem nie
          > może. Na przykład stwierdza, że żołnierz pozostający w czynnej służbie wojskowe
          > j nie może. Czyli żołnierz w stanie spoczynku posłem być jak najbardziej ma pra
          > wo. Przy prokuratorach tego rozróżnienia nie ma i Konstytucja zabrania bycia po
          > słem prokuratorom. Wszystkim prokuratorom.
          >
          > S.

1. Prokurator mianowany, powołany lub wybrany do pełnienia funkcji w organach państwowych, samorządu terytorialnego, służby dyplomatycznej, konsularnej lub w organach organizacji międzynarodowych oraz ponadnarodowych działających na podstawie umów międzynarodowych ratyfikowanych przez Rzeczpospolitą Polską jest obowiązany zrzec się swojego stanowiska, chyba że przechodzi w stan spoczynku.

Oni nie musza sie zrzekac ani przechodzic w stan spoczynku bo juz sa.
          Schetyna widac chcial sie wykazac.
    • g-48 Re: Schetyna odebrał mandaty dwóm posłom PiS. 27.10.11, 23:35
      No Grzesiu ze swoimi POucinanymi boi sie jak ognia prokuratorow?!
    • hymenos Dla porządku orzeczenie SN 11.11.11, 19:11
      Nie będą posłami chyba, że się zrzekną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka