mamlas.1 Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 22:10 Dziękujemy Ci za wszystko. Żegnaj. Odpowiedz Link Zgłoś
beawo Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 22:26 Zapalmy swieczke w oknie na dowód tego jak go kochalismy Odpowiedz Link Zgłoś
mlask12 Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 22:34 teraz Rodzice mówią mu, że są z niego dumni, staje po prawicy Ojca. Lux aeterna luceat eis, Domine, cum sanctis tuis in aeternum, quia pius es. Odpowiedz Link Zgłoś
hegemon72 WIECZNY ODPOCZYNEK, RACZ MU DAĆ PANIE 02.04.05, 22:53 A ŚWIATŁO WIEKUISTE NIECHAJ MU ŚWIECI NA WIEKI WIECZNY ODPOCZYNEK, RACZ MU DAĆ PANIE A ŚWIATŁO WIEKUISTE NIECHAJ MU ŚWIECI NA WIEKI WIECZNY ODPOCZYNEK, RACZ MU DAĆ PANIE A ŚWIATŁO WIEKUISTE NIECHAJ MU ŚWIECI NA WIEKI NIECH ODPOCZYWA W SPOKOJU NASZ PAPIEŻ I OJCIEC Odpowiedz Link Zgłoś
kaja810611 Re: WIECZNY ODPOCZYNEK, RACZ MU DAĆ PANIE 02.04.05, 23:22 WIECZNY ODPOCZYNEK RACZ MU DAĆ PANIE A ŚWIATŁOŚĆ WIEKUISTA NIECHAJ MU ŚWIECI WIECZNY ODPOCZYNEK RACZ MU DAĆ PANIE A ŚWIATŁOŚĆ WIEKUISTA NIECHAJ MU ŚWIECI WIECZNY ODPOCZYNEK RACZ MU DAĆ PANIE A ŚWIATŁOŚĆ WIEKUISTA NIECHAJ MU ŚWIECI NIECH ODPOCZYWA W POKOJU WIECZNYM... Odpowiedz Link Zgłoś
sluczyn Zaszedł jak słońce,a krzyż zapłonął,jutro powróci 03.04.05, 00:25 Zaszedł jak słońce, a krzyż zapłonął, jutro powróci i krzyż będzie cały. www.k-k.pl/fotki/luczyn-2.html I będzie we mnie jego ciepło. Takie moje słońce szczególnie na pochmurne, trudne dni. Odpowiedz Link Zgłoś
slawekborewicz Re: Zaszedł jak słońce,a krzyż zapłonął,jutro pow 03.04.05, 00:44 umarł człowiek .... tylko człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
sluczyn Re: Zaszedł jak słońce,a krzyż zapłonął,jutro pow 03.04.05, 01:37 Zaszedł jak słońce, a krzyż zapłonął, jutro powróci i krzyż będzie cały. www.k-k.pl/fotki/luczyn-2.html I będzie we mnie jego ciepło. Takie moje słońce szczególnie na pochmurne, trudne dni. Umarł człowiek, a działanie globalne, stąd zbieżność idei i słońca. Najtrudniej patrzeć w przyszłość, bo widzenie się kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
zbukov Papież 03.04.05, 03:15 'Każdy Twój wyrok przyjmę twardy, Przed mocą Twoją się ukorzę...' ...ten także... Śmierć jest częścią życia i początkiem nowego. To musiało się kiedyś stać, pozostaje - co my z tym zrobimy - ja przeczytam "Elemantarz" Jana Pawła II, którą to książkę dostałem od ojca. Pełny tytuł brzmi "Elementarz dla wierzącego, wątpiącego i szukającego". Ja jestem tym trzecim i dziękuję Ci, że o mnie myślałeś, pamiętałeś i dla mnie pisałeś... Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina_b Re: Papież 03.04.05, 08:07 Chciales zebysmy byli zadowoleni ale to sie KOCHANY OJCZE nie da zrobic. Po takiej stracie nie mozna byc zadowolonym, bo CIEBIE juz nie ma. ['] Odpowiedz Link Zgłoś
stef11 Re: Papież Jan Paweł II 03.04.05, 10:41 ....Na zawsze pozostanie wśród nas... Odpowiedz Link Zgłoś
nicrux CZESC JEGO PAMIECI. 03.04.05, 15:49 Odszedl WIELKI Polak. Prawdopodobnie nie byloby, przynajmniej tak szybko jak to sie stalo, wolnej Polski bez Karola Wojtyly. Rok temu zabraklo Ronalda Reagana, ktory doprowadzil do obalenia komunizmu droga ekonomiczna, teraz zabraklo nam Papieza, ktory dal Polakom i Zachodowi nadzieje i sile. Nie jestem katolikiem ani konserwatysta, i nie zgadzam sie z Kosciolem w wielu glosnych kwestiach spolecznych, ale pomino tego chcialbym podziekowac Papiezowi za Jego przeslanie dobra. Wierze, ze gdziekolwiek teraz przebywa, znajdzie On spokoj i odpoczynek. Nikodem Poplawski, fizyk teoretyk, Bloomington, IN, USA Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.kraczkowski Re: Papiez umarl niech zyje legenda... :-( 03.04.05, 17:49 Przylaczam sie do zaloby po tak wspanialym czlowieku. Przewodniczacy Episkopatu Niemiec, Kardynal Lehmann upomnial by byc wiernym poslaniu Papieza. To bardzo wazne. Charakterystycznym jest, ze rozni politycy podkreslaja "swoj" punkt ciezkosci papieskiego poslania: Kofi Anan widzi Papieza jako poslanca pokoju, Bush i Kwasniewski jako poslanca "wolnosci", reprezentanci innych kosciolow przypominaja jego dzialania ekumeniczne, w RFN wspomina sie jego zaslugi dla Zjednoczenia Niemiec i obalenia komunizmu itp. itd. Ciekawie wspomnial wlasnie Papieza w izraelskim radiu byly ambasador Izraela w Watykanie, Josef Landa, okreslajac Papieza posmiertnie jako "polskiego nacjonaliste", ktory jako taki mogl "zrozumiec zydowski nacjonalizm, syjonizm". Tak nie jest. Papiez byl tak samo nacjonalista, jak nacjonalista byl Jesus Chrystus. Robienie z papieza, ktorego poslaniem bylo miedzynarodowe braterstwo, ktory caly Pontyfikat zyl wsrod ludzi calego swiata, ktory calowal ziemie nalezaca do innych narodow, ktory co roku publicznie myl nogi Nie-Polakom, "polskiego nacjonalisty", jest klasycznym przykladem syjonistycznej propagandy. To proba wykorzystania papieza do usprawiedliwienia syjonistycznych celow i metod: wymordowania, przepedzenia i terroryzowania Palestynczykow i zalozenia Izraela na ich koszt, w Azji, przez syjonistow zyjacych od blisko 2000 lat w Europie. Ciekawe kiedy Bush i Kwasniewski powiedza, ze Papiez popieral wolnosc, a zatem takze zbrodnicza napasc Polski, Izraela, GB i USA na Irak... W kazdym badz razie nie zdziwilbym sie, gdyby Papiez zdecydowal, ze zostanie pochowany w Polsce. Papiez bardzo godnie i madrze wykorzystal nawet swe umieranie by nas czegos nauczyc, by przekazac swe poslanie. Pochowek w Polsce bylby kontynuacja papieskiego poslania ponad smiercia samego Papieza Tysiaclecia, bo zwracalby uwage swiata na kulture, z ktorej przyszedl, kulture, ktora wydala bardzo wielu wspanialych ksiezy. Jednoczesnie zobowiazywalby nas tym do jeszcze wiekszych wysilkow, by byc wiernym jego poslaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kilech MÓJ OJCZE ŚWIĘTY, TOTUS TUUS! 07.04.05, 23:03 Mój Ojcze Święty, dziękuję Ci za to, że otworzyłeś mi oczy i odnowiłeś oblicze mojej wiary. Jesteś dla mnie żywą Ewangelią. Dziś wiem, że należę do "Pokolenia Jana Pawła II". Totus Tuus!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tomasztadla Re: Papież Jan Paweł II 03.04.05, 15:57 nie wiem co napisać, nie jestem katolikiem, od 7 lat nie chodzę do koscioła, dlatego trochę głupio się czułem modląc się za niego, smutek, przygnebienie, a jednoczesnie świadomość pięknego świadectwa, które dał, i uczucie, że cokolwiek napiszę to i tak będzie za mało i nie jest w stanie oddać atmosfery tych dni... dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
iga1304 Re: Papież Jan Paweł II 04.04.05, 22:32 Pozostaniesz na zawsze w mim sercu.Dziękuję za wszystko.Teraz bardziej zrozumiałam wiele rzeczy...nauczyłeś nas umierać ze spokojem. Odpowiedz Link Zgłoś
stanwier Re: Zaszedł jak słońce,a krzyż zapłonął,jutro pow 03.04.05, 14:39 dokladnie Odpowiedz Link Zgłoś
tentegopolubowny Re: Zaszedł jak słońce,a krzyż zapłonął,jutro pow 03.04.05, 02:48 zgadza sie, ale wielu uwaza ze byl to czlowiek wyjatkowy, poza tym z Pl a wiec dodatkowa atrakcja, znowu wazniejsze jest co z tego w nas zostanie, czy moze to cos polepszyc?, bo same slowa pochwal, modlitw, nic nie daja. Odpowiedz Link Zgłoś
puba WIELKI DAR BOGA 03.04.05, 11:39 Jan Paweł II pozdarował nam swe życie, swą pielgrzymkę pokoju i miłości.. umierajacy podarował światu pare godzin jedności i modlitwy jakiej nie zna ludzkosc od niepamietnych czasów.. teraz kolej na nas byśmy swim życiem trwali w miłosci do Boga i innych ludzi.. byśmy codziennie okazywali, że w nas jest iskra zapalona przez naszego ziemskiego pasterza.. kocham was wszystkich jeszcze bardziej dzięki Bogu i Karolowi Wojtyle... i bede lepszym człowiekiem. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
lewelof Re: Zaszedł jak słońce,a krzyż zapłonął,jutro pow 03.04.05, 14:44 W nas Polakach jak w zadnym narodzie tyle wzruszenia zrozumienia cierpienia laczenia w milosci, sily w cierpieniu i wzruszenia w nadziei chrzescianskiej o coz powinnismy sie modlic ?? Wiemy bo zostaly Nauki Naszego Ojca Ojca Naszych Czasow bo nam wszystkim dane bylo zyc u jego boku coz nie mowil tego ale odczuc mozna bylo to w kazdej jego pielgrzymce On nas nawracal nawolywal na wlasciwa droge wiedzial jak nikt inny o tym wszystkim co w Polakach cenne lecz ja obawiam sie najgorszego bo tak pokazuje historia i tak pokazuja chwile terazniejszej rzeczywistosci zapomnimy o tym szybko od nowa po chwilach wielkiego polaczenia powroca kolejna afery zaczniemy brnac az wreszcie tonac w rzeczywistoci komercyjnej kapitalowej tej przed ktora nas ostrzegal mowil ze to moze byc dla nas samozaglada POLACY WZNIESMY SIE NA WYZYNY NASZEJ SWIADOMOSCI NARODOWEJ PRZESTANMY MOWIC O CIERPIENIU POKAZMY SWIATU JAK BARDZO GODNI BYLISY I JESTESMY TEGO ZE ON WYSZEDL Z NAS NIE BADZMY JAK ZYDZI PODZIELENI PODCZAS GDY MESJASZ PRZYBYL BY ODKUPIC LUDZKA ZIEMI!! Zostawmy w nas widoczny slad jego nauk slow i jego zycia ktore bezgranicznie powiezyl nam ludziom jego jedynej milosci bo nie mial nikogo jego czlowieczenstwo mozna powiedziec ksztaltowalo sie wsrod nas ludzi calkiem przypadkowych ktorzy zawitali w jego zyciu. Modlmy sie by ta sila ktora nam swiadectwo dal w ostatnich jego dniach ktora w nas mocno jest obecna pozostala na czas wieczny badzmy dzieki niemu narodem szcegolnym wolnym od zla nienawisci nie badzmy narodem wybranym BADZMY NARODEM GODNYM DAJMY SWIADECTWO JEGO WIELKIEGO DZIELA NIECH ONO DZIEKI NAM TRWA NA WIEKI!! Nie wiem jak to sie stalo ze bylem daleko ale wiem ze poraz kolejny brak slow by modlic sie i zrozumiec pustke jaka nastalo po jego odejsciu niestety poraz kolejny staje sie sierota nie ta materialna cielesna lecz duchowa nie popelnie jeszcze raz tego samego bledu chce w to wierzyc ze znak jego pozostanie wemnie i mi bliskich. Odpowiedz Link Zgłoś
zbukov Człowiek 03.04.05, 03:33 Umarł AŻ człowiek. WIELKI CZŁOWIEK. Którym maluczcy lubią sobie wycierać malutkie brudne rączki - do ciebie piszę Giertych i tobie podobnych. Kwas pokpiwał sobie z gestów Papieża, a dziś nawet nie chciało mi się go słuchać. Włączyłem CNN. Odpowiedz Link Zgłoś
gdotb Re: Zaszedł jak słońce,a krzyż zapłonął,jutro pow 03.04.05, 06:16 nie do konca prawda. Czlowiek - prawda. Ale JAKI czlowiek?! A jaki, swiadcza miliony oplakujace Jego smierc, i to nie tylko katolicy, ale wszyscy, ktorym Papiez dal swiadectwo pokoju. G. Odpowiedz Link Zgłoś
barb25 Re: Zaszedł jak słońce,a krzyż zapłonął,jutro pow 07.04.05, 08:35 Jak Pan Jezus umieral pod krzyzem byli tylko jego oprawcy.Wedlug ciebie te miliony to dowod ,ze papiez jest swietym? Ojcowie tych co placza w Watykanie ubostwiali Musoliniego i tysiace szlo za nim .Ktos powyzej napisal ,ze ci co nie uwielbiaja papieza maja brudne raczki i sa "malymi" ludzmi -odpowiadam ja nie uwielbiam papieza i brudnych raczek nie mam ,ani tez nie jestem malym czlowiekiem ...i na balwochwalstwo nigdy sie nie zgodze... Odpowiedz Link Zgłoś
aniagstan Re: Zaszedł jak słońce,a krzyż zapłonął,jutro pow 03.04.05, 10:38 Umarł człowiek, największy człowiek naszych czasów. Wczoraj zgasłanajjasniejsza Gwiazda Kościoła. Ojcze, niech Aniołowie zaniosą Cię do Nieba.... Odpowiedz Link Zgłoś
kali2 Re: Zaszedł jak słońce,a krzyż zapłonął,jutro pow 03.04.05, 11:35 Jeśli to tylko człowiek taki zwykły to dlaczego nie byłeś/byłaś za niego w Stolicy Piotrowej Ty lub ja przeciętna osoba Odpowiedz Link Zgłoś
erpe Re: Zaszedł jak słońce,a krzyż zapłonął,jutro pow 03.04.05, 15:11 Odszedł CZŁOWIEK ...? To dlaczego wiatr i morze ucichło A Świat zapłakał? Czy napewno CZŁOWIEK? Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Zmartwychwstanie! 03.04.05, 20:27 slawekborewicz napisał: > umarł człowiek .... tylko człowiek Ale zmartwychwstanie, tak jak nam pokazal Bog-Czlowiek! Odpowiedz Link Zgłoś
isusia Re: Zaszedł jak słońce,a krzyż zapłonął,jutro pow 05.04.05, 09:47 Zastanów się nad tym co piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
madzia.bar Re: Zaszedł jak słońce,a krzyż zapłonął,jutro pow 03.04.05, 21:03 Dziękujemy Ci Ojcze za wszystko.Spoczywaj w pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_m_pl Szkoda ... :[ 04.04.05, 10:53 Jan P. II Swój Chłop był ... Cholera no szkoda Go ... Odpowiedz Link Zgłoś
romanb58 Re: Zaszedł jak słońce,a krzyż zapłonął,jutro pow 09.04.05, 11:52 poezja, slowa,..... to tak latwo, o ile trudniej zyc .... Odpowiedz Link Zgłoś
future88 WIECZNY ODPOCZYNEK, RACZ MU DAĆ PANIE 03.04.05, 12:14 WIECZNY ODPOCZYNEK RACZ MU DAĆ PANIE A ŚWIATŁOŚĆ WIEKUISTA NIECHAJ MU ŚWIECI WIECZNY ODPOCZYNEK RACZ MU DAĆ PANIE A ŚWIATŁOŚĆ WIEKUISTA NIECHAJ MU ŚWIECI WIECZNY ODPOCZYNEK RACZ MU DAĆ PANIE A ŚWIATŁOŚĆ WIEKUISTA NIECHAJ MU ŚWIECI NIECH ODPOCZYWA W POKOJU WIECZNYM... Odpowiedz Link Zgłoś
marzena117 Re: WIECZNY ODPOCZYNEK, RACZ MU DAĆ PANIE 04.04.05, 05:47 Zegnaj Ojcze Swiety..........zawsze pozostaniesz w naszych sercach i pamieci Odpowiedz Link Zgłoś
puszek007 Re: WIECZNY ODPOCZYNEK, RACZ MU DAĆ PANIE 03.04.05, 16:21 Łączmy sie we wspólnej modlitwie za Wspaniałego Człowieka... WIECZNY ODPOCZYNEK RACZ MU DAĆ PANIE A ŚWIATŁOŚĆ WIEKUISTA NIECHAJ MU ŚWIECI WIECZNY ODPOCZYNEK RACZ MU DAĆ PANIE A ŚWIATŁOŚĆ WIEKUISTA NIECHAJ MU ŚWIECI WIECZNY ODPOCZYNEK RACZ MU DAĆ PANIE A ŚWIATŁOŚĆ WIEKUISTA NIECHAJ MU ŚWIECI NIECH ODPOCZYWA W POKOJU WIECZNYM... Odpowiedz Link Zgłoś
maciek1221 Re: WIECZNY ODPOCZYNEK, RACZ MU DAĆ PANIE 02.04.05, 23:39 A siatło wiekuiste niechaj mu świeci na wieki Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejgos Re: WIECZNY ODPOCZYNEK, RACZ MU DAĆ PANIE 03.04.05, 10:00 Wielki żal i smutek, ale myślę że Nasz Ojciec Jan Paweł II byłby zadowolony widząc to co uczynił przez te lata swojego Papieżowania.Bo oto Warszawa godz.23,50 kościół Sw. Anny tysiące ludzi, tysiące młodych ludzi,tak tej Naszej niegrzecznej,nieposłusznej młodzieży przybyło i to nie z nakazu, nie z przymusu lecz z głosu swojego serca oddać hołd Wielkiemu Człowiekowi,Wielkiemu Polakowi.Czyż Ojciec Swięty nie jest szczęśliwy widząc to - stałem tam zszokowany, a jednocześnie w głębi serca szczęśliwy iż Nasz Papież tak wiele może uczynić z ludzimi, to coś wspaniałego.Spoczywaj w pokoju Ojcze Swięty Odpowiedz Link Zgłoś
kdemska WIECZNY ODPOCZYNEK, RACZ MU DAĆ PANIE 04.04.05, 15:17 Wieczny odpoczynek racz Mu dać Panie A Światłość Wiekuista niechaj Mu świeci na wieki wieków AMEN! Wieczny odpoczynek racz Mu dać Panie A Światłość Wiekuista niechaj Mu świeci na wieki wieków AMEN! Wieczny odpoczynek racz Mu dać Panie A Światłość Wiekuista niechaj Mu świeci na wieki wieków AMEN! Odpoczywaj w spokoju wiecznym Najukochańszy Ojcze Święty! Odpowiedz Link Zgłoś
mmellron Dziekuje... 03.04.05, 11:45 Dziekuje Ci za sierpien 2000 w Rzymie. Dziekuje, ze byles i ze zawsze bedziesz. Dziekuje za lekcje zycia i smierci. Dziekuje... Odpowiedz Link Zgłoś
aircrew Re: Dziekuje... 03.04.05, 13:12 Dziekuje Ci Ojcze, za 2002 rok - Łagiewniki. Dziekuje Ci za audiencje u Ciebie. Dziekuje ze byles, jestes i na zawsze bedziesz w mym sercu... Odpowiedz Link Zgłoś
aircrew Re: Dziekuje... 03.04.05, 13:16 aircrew napisała: > Dziekuje Ci Ojcze, za 2002 rok - Łagiewniki. Dziekuje Ci za audiencje u Ciebie. > > Dziekuje ze byles, jestes i na zawsze bedziesz w mym sercu... Mam na myśli Balice, a pisze Łagiewniki... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrbiel Re: WIECZNY ODPOCZYNEK, RACZ MU DAĆ PANIE 03.04.05, 16:17 A ŚWIATŁOŚĆ WIEKOISTA NIECHAJ MU ŚWIECI NA WIEKI WIEKÓW - AMEN. SOCZYWAJ W POKOJU A JEZUS CHRYSTUS NIECHAJ OBDAŻY CIĘ SWOJĄ OPACZNOŚCIĄ I CHWAŁĄ!!! DZIĘKUJĘ CI..... ZA WSZYSTKO!! (*) Odpowiedz Link Zgłoś
piotrbiel ODSZEDŁ ALE POZOSTAŁ - BARDZIEJ NIŻ INNI 03.04.05, 16:26 ODSZEDŁ NAJWIĘKSZY Z LUDZI - PAPIEŻ JAN PAWEŁ II , ALE TAK NAPRAWDĘ TO TYLKO PASTEŻ KTÓRY NAUCZYŁ NAS JAK ŻYĆ I KTÓRY OBECNIE W NIEBIOSACH CZUWA NAD NAMI WSZYSTKIMI .... Z MIŁOŚCIĄ!! ODSZEDŁ Z NASZEJ ZIEMI ALE TAKŻE POZOSTAŁ W NASZYCH SERCACH I POPRZEZ TO OSIĄGNĄŁ CEL SWOJEJ MISJI ZBAWIENIA JAKĄ POWIERZYŁ MU CHRYSTUS! TO NIE JEST ZWYKŁA ŚMIERĆ - TO WSPANIAŁA NAGRODA ZA WSPANIAŁE ŻYCIE! DZIĘKUJEMY CI OJCZE!! OJCZE KTÓRYŚ JEST W NIEBIE..... (*) Odpowiedz Link Zgłoś
milosz_7 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 00:41 Czesc pamieci Jana Pawla II, Karola Wojtyly, Wielkiego Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
kotlet.zauek Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 14:47 A ŚWIATŁO WIEKUISTE NIECHAJ MU ŚWIECI NA WIEKI WIECZNY ODPOCZYNEK, RACZ MU DAĆ PANIE A ŚWIATŁO WIEKUISTE NIECHAJ MU ŚWIECI NA WIEKI WIECZNY ODPOCZYNEK, RACZ MU DAĆ PANIE A ŚWIATŁO WIEKUISTE NIECHAJ MU ŚWIECI NA WIEKI NIECH ODPOCZYWA W SPOKOJU NASZ PAPIEŻ I OJCIEC Odpowiedz Link Zgłoś
hexe84 Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 22:37 na dowod???????????????...by udowodnic sobie nawzajem....ludzie On jest juz w niebie ...nie porzebuje dowodow materialnych ...on widzi nasze serca ....i w nich zapalmy dla Niego plomien:)....to odda mu czesc ....................... Odpowiedz Link Zgłoś
toja20 Re: Ty w domu, my w drodze. 02.04.05, 22:51 Dziękuję Ci za wszystko co dla Nas Polaków, a także dla całego świata uczyniłeś. Mirek ;( Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Requiescant in pacem! 03.04.05, 00:38 Jaki zwrot w jezyku lacinskim jest poprawny? 1. Requiescant in pacem 2. Requiescant in pace 3. Requiescat in pacem 4. Requiescat in pace Odpowiedz Link Zgłoś
mctiggle Re: Requiescant in pacem! 03.04.05, 09:13 mis22 napisał: > Jaki zwrot w jezyku lacinskim jest poprawny? > 1. Requiescant in pacem > 2. Requiescant in pace > 3. Requiescat in pacem > 4. Requiescat in pace Romanen iti homus???? Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Re: Requiescant in pacem! 03.04.05, 20:55 Requiescat in pace =Niech spoczywa w pokoju. Requiescant in pace = Niech spoczywają w pokoju - więc tu nie ma zastosowania, bo dlaczego liczba mnoga? Odpowiedz Link Zgłoś
wisinka098 Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 23:55 Nadal go kocham!! !! "przemijanie ma sens..." Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak85 Śpij spokojnie Ojcze Świety 03.04.05, 00:54 "Gdy do Pana odejdziemy, niech nie płacze po nas nikt. Bo my przecież być z Nim chcemy, W Jego chwale wiecznie żyć" Do widzenia Ojcze Święty, śpij spokojnie... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka-klu Re: Śpij spokojnie Ojcze Świety 03.04.05, 05:05 Wieczne odpoczywanie racz mu dac panie,a swiatlosc wiekuista niechaj mu swieci na wieki,wiekow amen. Odpowiedz Link Zgłoś
intrigeiro Re: Śpij spokojnie Ojcze Świety 03.04.05, 08:56 Do zobaczenia, Ojcze Święty...Pokój Jego duszy Odpowiedz Link Zgłoś
figa771 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 08:25 Mielismy wielkie szczescie zyc w tym czasie co ON... Dzis zegnamy Cie z bólem,jednak na zawsze pozostaniesz w naszych sercach i pamieci. Odpowiedz Link Zgłoś
lk-b-01 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:26 Ojcze Święty, To co Cię spotkało nas nie ominie Ty już jesteś w domu, my jeszcze w gościnie LUCYNA I ZBYSZEK Odpowiedz Link Zgłoś
adamikr Re: Jan Paweł II nie żyje 04.04.05, 18:55 odchodzac zabierz mnie, prosze wez mnie tez bo swiat bez CIebie nie bedzie taki sam Ojcze! Odpowiedz Link Zgłoś
d_cja Re: Jan Paweł II nie żyje 06.04.05, 10:31 Pokój jego duszy! Módlmy się za Niego. Odpowiedz Link Zgłoś
mlask12 Do zobaczenia, tato 02.04.05, 22:28 dzieki za wszystko. wierzymy, ze kiedys znowu Cie zobaczymy. trzymaj sie tam na Gorze. Odpowiedz Link Zgłoś
severinous Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 22:35 Niech Bóg Błogosławi jego dusze... Dziękuje za wszystko co dałes mi w życiu i nigdy nie zapomne o tym czego sie nauczyłem... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek86 Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 22:37 do zobaczenia kochamy Cię,,,bądź z nami... Odpowiedz Link Zgłoś
dominisia232 Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 22:38 Ojcze dziękujemy Ci za wszystko tak wiele uczyniłeś dla swiata! Kochałeś młodzież i dzieci, zapisałeś się w naszej pamięci jako człowiek Wielki. Zawsze będę Cię wspominać! Spoczywaj w spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
quetendre Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 22:40 See ya in the heaven. I LOVE YOU Odpowiedz Link Zgłoś
joasia31 Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 22:39 Odszedłeś, tak smutno bez Ciebie........... Odpowiedz Link Zgłoś
ckm_ista Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 22:57 na zawsze w naszych sercach....non omnis moriar ['] Odpowiedz Link Zgłoś
iwonesik Re: Jan Paweł II nie żyje 05.04.05, 19:29 Wiem Ojcze, że nikt nie zyjke wiecznie i kiedyś musi odejść, ale zostawiłeś po sobie taką pustkę, kórej nikt nigdy nie zastąpi.Ojcze mlodzieży, dzieci i wszystkich ludzi na całym świecie odpoczywaj w spokoju. Tyle ludzie jedzie do Ciebie aby towarzyszyć Ci w ostatniej drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
freed Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 13:30 ...Na zawsze pozostanie w naszych sercach... Odpowiedz Link Zgłoś
perica Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 22:49 Ojcze Święty Spoczywaj w Pokoju Chrystusa. Będzie Ciebie bardzo brakowało Narodowi Polskiemu i całemu Światu. Żegnaj. Odpowiedz Link Zgłoś
betonator Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 22:59 Byłeś największym z Polaków i najlepszym z papieży- jak świat będzie istniał bez Ciebie, Super Bohaterze? Licze na to, ze jeszcze sie kiedys zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrus92 Jan Paweł II nie żyje [*] 03.04.05, 20:53 niech wszyscy się dołonczom i dołonczom sie symbolicznym zniczem [*] niech spoczywa w pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
fredt Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 23:10 co napisać ? nie ma słów , by oddać to, co czuję Odpowiedz Link Zgłoś
bogda3 Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 23:00 Dziekuje, że byłeś, jesteś i będziesz na zawsze! Odpowiedz Link Zgłoś
kurciusrobert Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 23:54 Odszedł do Swego prawdziwego domu.Pzrykro, że nas opuścićł. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka70 Miłość nigdy nie ustanie 02.04.05, 23:03 Pozostaniesz w naszych sercach na zawsze! Dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
sgtauri Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 23:03 Odszedł złowiek który był nadzieją dla wszystkich, wierzących i nie wierzących. Niech BÓG Odpowiedz Link Zgłoś
niebieskooki3 Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 23:05 Pamiętajmy że papież umarł ale jego słowa i twórczość są wiecznie żywe. Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Dziękujemy Ci Ojcze Święty! 02.04.05, 23:07 Dziękujemy Ci za przybliżenie nam istoty wiary i wolną Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
adaimarco Re: Dziękujemy Ci Ojcze Święty! 03.04.05, 01:55 Dziekujemy, ze byles z nami! Odpowiedz Link Zgłoś
grz80 Re: Dziękujemy Ci Ojcze Święty! 03.04.05, 09:43 Dziękujemy, że byłeś naszym Ojcem! ['] Odpowiedz Link Zgłoś
vontomke Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 23:10 Jan Paweł II pozostanie moim mistrzem duchowym, to był wielki człowiek, teraz to wielki duch. Niech nasze modlitwy dadzą mu siłę do dalszego prowadzenia nas do Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
mary244 Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 23:21 Jak wyborcza mogła dać taki tytuł? DOKONAŁO SIĘ?! LUDZIE OPAMIĘTAJCIE SIĘ!!! ZMIEŃCIE TO I NIE RÓBCIE WIOCHY! Odpowiedz Link Zgłoś
j_walker Jan Paweł II żyje!!! 02.04.05, 23:34 ON nie odszedł, to my spóźniamy się za NIM w drodze do BOGA! I niechaj wszyscy spotkamy się u NIEGO razem z Janem Pawłem II. Ale musimy iść tą samą drogą - drogą miłości. ON żyje - u BOGA i w BOGU, a przede wszystkim w naszych sercach. Post Scriptum! URBANIE - Memento mori Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielapetry Re: Jan Paweł II żyje!!! 03.04.05, 21:15 masz racje, Papież żyje, żyje w nas, i będzie żyl tak dlugo jak dlugo bedziemy podążać jego ścieżką, ścieżką miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
martusiaf Re: Jan Paweł II żyje!!! 10.04.05, 22:48 Ojciec Święty żyje i będzie żył w naszej pamięci, we wszystkim, co dobrego uczynimy, pamiętając Jego słowa i tę cudowną aurę ciepła i oddania dla każdego człowieka, tę aurę świętości. Jeżeli będziemy się starali, każdy z nas tak, jak potrafi i tak, jaką potrzebę odczuwa podążać Jego drogą i wcielać Jego słowa w życie, wówczas Ojciec Święty pozostanie w nas żywy na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
martusiaf Re: Jan Paweł II żyje!!! 10.04.05, 22:40 Panie, świeć nad Jego duszą. Niech przemierza teraz tatrzańskie szlaki i kalwaryjskie drózki, zaznając wiecznego pokoju i Twej miłości po wsze czasy. Miej Go Panie pod skrzydłami swej łaski i miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
cichy22 Zmarł Papież Tysiąclecia 02.04.05, 23:55 Wielki Człowiek, Nasz wielki Rodak Odpowiedz Link Zgłoś
blumchen_22 Re: Zmarł Papież Tysiąclecia 03.04.05, 00:07 drugiej tak wspaniałej i niepowtarzalnej osoby jak Jan Paweł II już nigdy nie bedzie!!!! [ ' ][ ' ] [ ' ] Odpowiedz Link Zgłoś
kociczka69 Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 23:58 Odeszedł od nas...:(((( pozostanie jednak w naszej pamięci jako wielki człowiek tej całej ludzkości. Świat wraz z nim radował się, lecz nadeszła pora i pozostawił w nas smutek i rozpacz........ opłakuje cały świat ;(;(;(;( Ojcze dlaczego my Cię tak kochamy i niemożemy przeboleć Twojego odejścia do raju Pana Boga naszego ??? Niech Pan Bóg Ci otworzy bramy niebios, radując się wraz ze wszystkimi, którzy już od nas odeszli :(:(:(:(, w tym dniu w którym wstąpisz do nieba do naszego Pana Boga. Mimo tego bólu jaki w nas pozostał po Twojej stracie, będziesz mimo wszystko między nami. Nigdy Cię niezapomnimy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jesteś Ojcze Wielkim autorytetem na tym naszym całym świecie, nikogo takiego już niebędzie jakim byłeś i pozostaniesz w naszej pamięci na zawsze. Świat już niebędzie taki jak byłeś z nami na ziemi. Ludzkość, codzienność człowieka każdego z nas się zmieni. Patrząc w niebo będziemy spostrzegać to miejsce gdzie się radujesz wraz ze wszystkimi naszymi bliskimi i przypominał nam słowa: Nie lękajcie się... Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie, a światłość wiekuista niechaj mu świeci na wieki wieków. Amen. Niech spoczywa w pokoju. [*[*] Odpowiedz Link Zgłoś
kczereszko Re: Jan Paweł II nie żyje 02.04.05, 23:59 Niech zasiądzie po prawicy Ojca , bo tam jest Jego miejsce. Niech Żyje Wiecznie, tak mu dopomóż Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
skr00898 Re: Jan Paweł II nie żyje 05.04.05, 12:09 Po Prawica siedzi Syn Bozy Jezus Chrystus. Cos sie Panu poknocilo. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.ud ...a Kościół w Józefowie był zamkniety 03.04.05, 00:06 Z wielkim żalem, w potrzebie modlitwy w intencji Ojca Świętego poszliśmy do Kościoła liczac, że jego drzwi w tę szcególną noc będa otwarte... Blisko trzydziestu wiernych modlących się przed figurą Matki Boskiej czekało na swego Proboszcza, który niestety odmówił otwarcia Kościoła obawiając się o bezpieczeństwo Świątyni... Delegacji wiernych powiedział, że "czuwał do 21ej, a jutro czeka go praca". W parafii PW Matki Boskiej Częstochowskiejw Józefowie k/ Otwocka, prócz Proboszcza jest jeszcze kilku wikariuszy. Żaden z nich nie wyszedł do wiernych. Ten komentarz jest naszym, wiernych, PROTESTEM. Odpowiedz Link Zgłoś
patryk.woszczyna Re: ...a Kościół w Józefowie był zamkniety 03.04.05, 01:02 Podobnie w Krzeszowicach koło Krakowa - pod kościołem byłem po 23:30, był zamknięty... Odpowiedz Link Zgłoś
a.anna1 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 00:11 Wieczny odpoczynek racz MU dać Panie aświatłośc wiekuista niechaj MU świeci na wieki wikeów Amen. Niech Ojciec Twój przyjmie Cię do siebie. Zawsze będe pamiętać Cię i zawsze pozostaniesz w moim sercu. Kocham Cie. Byłeś Jesteś i nazawsze pozostaniesz w mojej pamięci.:'( Odpowiedz Link Zgłoś
mal03 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 00:23 Czuwaj Boże nad Ojcem a Niebie... Odpowiedz Link Zgłoś
bozkan Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 00:34 Niech Twoja nowa droga, będzie dla Ciebie lepszą drogą. Byłeś, jesteś i będziesz w naszych sercach do końca. Dziękujemy Ci za wszystko. Kochamy Cię Ojcze Święty. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekpp Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 00:55 odszedł największy z wielkich... nie wolno nam zapomnieć co powiedział i uczynił... dokonał rzeczy największych... teraz my musimy przechować pamięć o tym wszystkim... i nie tylko pamięć Odpowiedz Link Zgłoś
magdado1 Re: Jan Paweł II nie żyje 04.04.05, 12:49 Już nie usłyszę Już nie zobaczę Już nie poczuję Już nie zapłaczę A może.... Jeszcze usłyszę Jeszcze zobaczę Jeszcze poczuję Jeszcze zapłaczę Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa74 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 01:06 Zmieniłeś nasze życie. Jesteśmy i bedziemy starali się byc lepsi. Kochamy Cię. Wiemy, że jesteś szczęśliwy. Bóg z Tobą Ojcze święty. Odpowiedz Link Zgłoś
rufii Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 20:14 Zmienieś oblicze tej ziemi i serca ludzi mieszkających tutaj ... Zmieniłeś życie wielu Polaków i przyczyniłeś się do tego, abyśmy mogli dojrzewać w wolnym kraju... Dałeś nam wiele wskazówek ja żyć, kochać i nie czynić krzywdy innym. Zawsze będziesz w naszej pamięci!!! Dzięki Ci za to!!! l l l l l l l l l l l l l l l l l lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l llllllllllllllllllllllllllllllllll Odpowiedz Link Zgłoś
vikas Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 21:49 Czuję się jak sierota.Świat bez Ciebie Ojcze będzie smutny i pusty, ale będziesz zawsze w naszych sercach,a Twoje mądre słowa niech nigdy nie zostaną zapomniane.Spoczywaj w pokoju-DZIĘKUJĘ za to że BYŁEŚ,BĘDZIESZ I TAK NAPRAWDĘ WCIĄŻ JESTEŚ Z NAMI. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodi11 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 01:40 będziesz zawsze we wszystkich sercach. dziękuje za wszystko co zrobiłeś dla Polaków, Polski i calego świata. Tego nikt nie jest w stanie powtórzyć. Dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
annoosia Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 18:16 Dziękuję za twoje słowa i czyny, które wskazywały drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 01:40 Swiec Panie nad Jego dusza... Odpowiedz Link Zgłoś
yha Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 08:09 Wiem że jest Ci Ojcze Święty teraz już dobrze wśród rodziny, najbliższych...ale jest mi tak smutno.Odkąd pamiętam byłeś Papieżem, teraz Cię nie ma. To pierwszy poranek kiedy obudziłam się i uśiwadomiłam że nie ma Cię już wśród nas. Będę zawsze miała Cie w sowjej pamięcii modlitwie. Żegnaj Ojcze, dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
czarnamamba1 Żałoba Narodowa 03.04.05, 09:50 Pierwszy raz od kilkudziesięciu lat, Polska pogrążyła się w prawdziwej, niewymuszonej żadną koniunkturą polityczną, Żałobie Narodowej. Żaden człowiek w historii naszego kraju nie spowodował swoim odejściem takiej zadumy i takiego smutku. mamlas.1 napisał: > Dziękujemy Ci za wszystko. Żegnaj. Odpowiedz Link Zgłoś
monikabrn Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 10:12 Brak słów. Trudno wyrazić, co się teraz czuje. Ten świat będzie inny bez Niego. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo71 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 10:20 Dziękuje Bogu za to, że żyłem w czasach kiedy byłeś Ojcem Świętym. Bez Ciebie ten świat już nigdy nie będzie taki sam. Odpowiedz Link Zgłoś
muzzy1979 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 11:19 "Stare indiańskie powiedzenie mówi, że ktoś naprawdę umiera wraz z ostatnią osobą, która o nim pamięta". Więc on nie umarł my zawsze bedziemy o nim pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
sssoniaaa Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 16:59 Nie było i nie będzie już takiego Papieża jak On ! Jan Paweł II był, jest i zawsze będzie w moim sercu! Ojciec Święty odszedł do Tego, któremu poświęcił całe swoje życie. Zawsze będziemy o Tobie pamiętać Janie Pawle II! Odpowiedz Link Zgłoś
mysterious Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 17:24 żałuje ze nie mogłam go poznać , był wspaniałym człowiekiem i mam nadzieje że jest teraz szcześliwy Odpowiedz Link Zgłoś
alpinab12 Byłes nadzieją na lepsze jutro.. 03.04.05, 11:03 najszczerszą Miłością i Największą Dobrocią jaką Bóg mógł obdarować ludzkość.;( Agnieszka D.Lublin Odpowiedz Link Zgłoś
janina9 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 11:11 Każdy, każdy może powiedzieć "umarł mój Ojciec Święty",ponieważ On traktował każdego z nas z osobna. Nie należeliśmy do bezimiennego tłumu. Dlatego umarł ktoś najbliższy, wielki i niezastąpiony. Odpowiedz Link Zgłoś
turysta_2004 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 11:12 Ojcze, odnowiles oblicze Ziemi. Tej Ziemi!!!!!!!! Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2l Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 14:22 Ojcze Święty. Będziesz zawsze z nami w naszych sercach. Odpowiedz Link Zgłoś
egi7 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 11:18 Na zawsze pozostanie w moim sercu. Choć wiem, że jest już z Panem Bogiem i już nie cierpi, jednak nie potrafię powstrzymać łez, które pojawiają się z każdą myślą o Ojcu Świętym. Jestem pewien, że Jego cierpienie nie pozostanie daremne a Jego nauka będzie stanowiła ścieżkę którą będziemy podążać. WIECZNY ODPOCZYNEK RACZ MU DAĆ PANIE. Odpowiedz Link Zgłoś
fotopiper Ocena pontyfikatu JP2.0 03.04.05, 11:51 Ogladajac telewizje i czytajac posty w tym watku utwierdzam sie w przekonaniu, ze na rzeczowa ocene pontyfikatu bedziemy musieli poczekac 15-20, moze 50 lat. Nie kwestionuje zaslug tego czlowieka, jednak w tej chwili w polsce nie dostrzega sie szarych stron jego 'panowania', a i takie na pewno sa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
antalek83 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 12:03 wielka strata ciekawy jestem, czy Polacy będą chociaż w części stosowali się do jego nauk, oby Odpowiedz Link Zgłoś
emma50 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 12:49 Żegnaj. Dziękuję za wszystko. [`] Odpowiedz Link Zgłoś
adamaleksander Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 13:15 Wspaniały był dla mnie ten czas, kiedy w dzieciństwie dowiadywałem się o Papieżu, uczyłem się mówić, czytać i dowiadywałem się o Nim. Urodziłem się w 1978 r, on powstał wówczas dla Kościoła na niespotykaną w historii papiestwa skalę. Polska jest dziś bardziej samotna, Polska musi wreszcie do siebie dojrzeć, Polska nie może już liczyć na opinię swego Ojca, nikt jej już dzisiaj nie powie co czynić, Polska musi dojrzeć do wolności, w którą wprowadził ją jej współczesny Ojciec - Jan Paweł II, dotąd byliśmy uprzywilejowani wyższą instancją naszych interesów, naszych poglądów i opinii, teraz musimy podjąć samodzielny trud. Odpowiedz Link Zgłoś
krufka7 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 14:17 wielki smutek...ogromna pustka... [*] Odpowiedz Link Zgłoś
strongzbigniew Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 15:14 Odszedł od nas Wielki Człowiek i Wielki Autorytet Moralny będzie nam bardzo jego brak dziękujemy Ci za wszystko. Żegnaj. Odpowiedz Link Zgłoś