Dodaj do ulubionych

Wystawa w Żydowskim Instytucie Historycznym

IP: 195.243.128.* 07.06.04, 19:43
Widocznie Zydzi zaszli Polakom tak za skore,ze ci sie zemscili.W Jedwabnem
bylo to samo.Armie Czerwona witali z kwiatami i zaczely sie wywozki
Polakow na wschod.Teraz nie jest lepiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: marek Re: Wystawa w Żydowskim Instytucie Historycznym IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.06.04, 20:06
      a o Zydach ktorzy gineli w Katyniu slyszales, o rabinach szykanowanych i
      mordowanych przez Armie Czerwona, slyszales, ze odsetek Polakow zydowskiego
      pochodzenia szykanowanych i mordowanych przez armie Czerwona w czasie II wojny
      odpowiadal odsetkowi Zydow w Polsce???
    • Gość: Nath Chorzy umyslowo do szpitali!!! IP: *.22-130-66.mc.videotron.ca 07.06.04, 20:08
    • Gość: Nath Logika IP: *.22-130-66.mc.videotron.ca 07.06.04, 20:10
      > Widocznie Zydzi zaszli Polakom tak za skore,ze ci sie zemscili.W Jedwabnem
      > bylo to samo.Armie Czerwona witali z kwiatami

Wspaniala logika. Zgodnie z nia musmy tez uznac ze "widocznie Polacy zaszli
      Niemcom za skore skoro ci na nas napadli".

• Gość: abc Po co taki zakamuflowany tytul? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 20:43
      Trudno mi bylo dojsc do siebie po tym co dowiedzialem
      sie kilka lat temu o Jedwabnem. Skoro bylo Jedwabne,
      to pewnie takie rzeczy zdarzaly sie takze gdzie indziej.
      No i mamy teraz Szczuczyn. A gdzie to w ogole jest?
      To jest trudne do zaakceptowania. Ale prawde o tamtych czasach
      trzeba wypowiedziec do konca. Pojde na na ta wystawe.
      A tytul zmiencie na bardziej dosadny.
      • pan.scan Re: Po co taki zakamuflowany tytul? 07.06.04, 21:01
        Szczuczyn? Na trasie Waw-Łomża-Szczuczyn-Grajewo-Suwałki. Niedaleko Jedwabnego.
        Bliżej Radziłowa.

www.tygodnik.com.pl/numer/278345/persak.html

polish-jewish-heritage.org/Pol/maj_03_poszukiwaniu_wroga.htm

www.ipn.gov.pl/bep_pub_jedwabne.html
      • Gość: ja Re: Po co taki zakamuflowany tytul? IP: *.nycap.rr.com 08.06.04, 06:25
        > Trudno mi bylo dojsc do siebie po tym co dowiedzialem
        > sie kilka lat temu o
        Jedwabnem" Podejzewam ze
        twoje wiadomosci sa ze zrodla Holocaust Industry, polecam ci i innym Zydom
        zapoznanie sie z Polska wersja wydarzen.
        www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/index_jedwabne_en_7.php
        Moj ojciec tez nie mogl "dojsc do siebie" po torturach zydowskich
        oprawcow po wojnie, tylko za to ze byl partyzantem walczacym z hitlerowcami w
        czasie wojny. Zareczam ci ze jak kiedys Bog da ze o waszych zbrodniach
        przeciwko Polakom mowic i pisac bedzie pozwolone i otworza wystawy na ten
        temat to ja tam tez napewno pojade.Wiele rzeczy sie zdarzyalo w Polsce ale
        pamietaj ZE WIECEJ POLAKOW ZGINELO Z RAK ZYDOW NIZ ZYDOW Z RAK POLAKOW,
        POMIETAJ ROWNIEZ ZE POLACY POMOCNE DLONIE SZCZODRZE WYCIAGALI DO ZYDOW W CZASIE
        WOJNY , A NIKT NIGDY NIE SLYSZAL ABY ZYDZI PO WOJNIE KIEDY WIEKSZOSC UB BYLA W
        ICH REKACH KIEDYKOLWIEK POMOGLI POLAKOM. CZY WIESZ ZE ZAMORDOWALI WTEDY
        PRZESZLO 200.000 POLSKICH PATRIOTOW.DLA NAS POLAKOW JEST TO ROWNIEZ BARDZO
        TRUNE DO ZAAKCEPTOWANIA, ZWLASZCZA ZE CIAGLE SLYSZYMY OSZCZERSTWA O NASZYCH
        ZBRODNIACH PRZECIWKO ZYDOM. CZAS NAJWYZSZY ABY ZYDZI UDERZYLI SIE W PIERSI I
        PRZYZNALI SIE ZE NIE TYLKO OFIARAMI BYLI ALE ROWNIEZ BYLI OPRAWCAMI I
        MORDERCAMI POLAKOW NA WIELKA SKALE.
        • snajper55 Re: Po co taki zakamuflowany tytul? 08.06.04, 12:18
          Gość portalu: ja napisał(a):

> > Trudno mi bylo dojsc do siebie po tym co dowiedzialem sie kilka lat temu o
          > > Jedwabnem"
          >
          > Podejzewam ze twoje wiadomosci sa ze zrodla Holocaust Industry,

Wystarczy poczytać zeznania świadków czy raport IPN.

> polecam ci i innym Zydom zapoznanie sie z Polska wersja wydarzen.
          > www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/index_jedwabne_en_7.php

Ja wolę źródła obiektywne, takie jak na przykład książka Wokół Jedwabnego, czy
          raport IPN. Propagandowe agitki możesz sobie sam czytać.

S.
          • gini Re: Po co taki zakamuflowany tytul? 08.06.04, 13:04
            snajper55 napisał:

> Gość portalu: ja napisał(a):
            >
            > > > Trudno mi bylo dojsc do siebie po tym co dowiedzialem sie kilka lat t
            > emu o
            > > > Jedwabnem"
            > >
            > > Podejzewam ze twoje wiadomosci sa ze zrodla Holocaust Industry,
            >
            > Wystarczy poczytać zeznania świadków czy raport IPN.
            >
            > > polecam ci i innym Zydom zapoznanie sie z Polska wersja wydarzen.
            > > www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/index_jedwabne_en_7.php
            >
            > Ja wolę źródła obiektywne, takie jak na przykład książka Wokół Jedwabnego,
            czy
            > raport IPN. Propagandowe agitki możesz sobie sam czytać.
            >
            > S.

Zalezy co sie uznaje, za zrodlo obiektywne.To, ze Ty twierdzisz, ze "Wokol
            Jedwabnego" jest obiektywne, to wcale nie musi byc prawda.Dla mnie to taka
            propagandowa agitka.
            • lisekrudy Gini! 08.06.04, 18:29
              gini napisała:

> To, ze Ty twierdzisz, ze "Wokol Jedwabnego" jest obiektywne,
              > to wcale nie musi byc prawda.Dla mnie to taka propagandowa agitka.

To moze przeczytaj wreszcie "Wokol Jedwabnego", a potem recenzuj?

L.
              • snajper55 Re: Gini! 08.06.04, 23:17
                lisekrudy napisał:

> gini napisała:
                >
                > > To, ze Ty twierdzisz, ze "Wokol Jedwabnego" jest obiektywne,
                > > to wcale nie musi byc prawda.Dla mnie to taka propagandowa agitka.
                >
                > To moze przeczytaj wreszcie "Wokol Jedwabnego", a potem recenzuj?

Ona takiej ohydy do ręki nie bierze. wink)

S.
          • Gość: ja Re: Po co taki zakamuflowany tytul? IP: *.nycap.rr.com 08.06.04, 21:19
            Do
            snajper55

Jeszcze raz polecam link
            www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/index_jedwabne_en_7.php
            Zawiera on rowniez zeznania swiadkow ,jak rowniez opinie, fakty na temat
            Jedwabnego przedstawione przez Polskich PISARZY ,HISTORYKOW I NAOCZNYCH
            SWIADKOW. ZAWSZE SA DWIE STRONY MEDALU, CO DLA CIEBIE WYDAJE SIE OBIEKTYWNE
            MOZE BYC Z FABRYKOWANYM KLAMSTWEM LUB POLPRAWDA.DLATEGO DOBRZE JEST ZAPOZNAC
            SIE Z DRUGA WERSJA ZANIM WYPOWIE SIE OPINE NA TEMAT OBIEKTYWIZMU. Zwlaszcza ze
            we wspolczesnych czasach tak malo obiektywizmu mozemy znalesc w temacie POLSKO -
            ZYDOWSKIM. ZNAJDZIEMY GO TYLKO WTEDY GDY ZYDZI STWIERDZA ZE NIE BYLI TYLKO
            OFIARAMI ALE ROWNIEZ OPRAWCAMI.
            • snajper55 Re: Po co taki zakamuflowany tytul? 08.06.04, 23:23

> Do snajper55
              >
              > Jeszcze raz polecam link
              > www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/index_jedwabne_en_7.php
              > Zawiera on rowniez zeznania swiadkow ,jak rowniez opinie, fakty na temat
              > Jedwabnego przedstawione przez Polskich PISARZY ,HISTORYKOW I NAOCZNYCH
              > SWIADKOW. ZAWSZE SA DWIE STRONY MEDALU,

I w sprawie Jedwabnego też są dwie strony medalu - strona ofiar i strona
              morderców.

> CO DLA CIEBIE WYDAJE SIE OBIEKTYWNE MOZE BYC Z FABRYKOWANYM KLAMSTWEM LUB
              > POLPRAWDA.DLATEGO DOBRZE JEST ZAPOZNAC SIE Z DRUGA WERSJA ZANIM WYPOWIE SIE
              > OPINE NA TEMAT OBIEKTYWIZMU.

Znam bardzo dobrze obie wersje. Dlatego spokojnie się wypowadam na temat
              obiektywizmu.

> Zwlaszcza ze we wspolczesnych czasach tak malo obiektywizmu mozemy znalesc w
              > temacie POLSKO - ZYDOWSKIM.

Wcale tak nie uważam. Dzieki takim ludziom jak Gross, czy takim instytucjom jak
              IPN ilość naszej obiektywnej wiedzy (zresztą czy wiedza może nie być
              obiektywna ?) rośnie.

> ZNAJDZIEMY GO TYLKO WTEDY GDY ZYDZI STWIERDZA ZE NIE BYLI TYLKO
              > OFIARAMI ALE ROWNIEZ OPRAWCAMI.

Wiesz, ja uważam, iż każdy powinien zajmować się swoimi grzechami, a nie
              cudzymi. Bić się należy w swoje piersi, a nie w cudze, nawet jeśli te cudze są
              żydowskie.

S.
              • Gość: Zakmauflowany Re: Po co taki zakamuflowany tytul? IP: *.am.poznan.pl 09.06.04, 08:45
                Snajperek ofermą,na dodatek jak każdy Polak funkcjonalnym analfabetą !
                Czytać ? czyta ! ale by z tego coś zrozumieć ? co to , to nie, jak doniosła
                wybiórcza !
              • Gość: ja Re: Po co taki zakamuflowany tytul? IP: *.nycap.rr.com 10.06.04, 22:35
                snajper55 napisał:

"Wiesz, ja uważam, iż każdy powinien zajmować się swoimi grzechami, a nie
                cudzymi. Bić się należy w swoje piersi, a nie w cudze, nawet jeśli te cudze są
                żydowskie"
                SWIETA PRAWDA NAPISALES, MAM NADZIEJE ZE ZYDZI KIEDYS ZACZNA STOSOWAC TE ZASADE
                I ZAMIAST OBWINIAC POlAKOW ZA ICH GRZECHY DOKONANE I NIEDOKONANE , ZACZNA
                ZAJMOWAC SIE SWOIMI GRZECHAMI KTORE POPELNILI W STOSUNKU DO POLAKOW.A POTEM
                WYCIAGNA REKE DO POLAKOW I POWIEDZA "PRZEPRASZAMY ZA WSZYSTKO CO ZLE Z NASZEJ
                STRONY I WYBACZAMY WAM CO BYLO ZLE Z WASZEJ STRONY. TAK JAK NIE MOZNA
                WSZYSTKICH ZYDOW OBWINIAC ZA OKRUCIENSTWA W STOSUNKU DO POLAKOW TAK SAMO NIE
                MOZNA ZA PRZESTEPSTWA NIEWIELKIEJ LICZBY POLAKOW OBWINIAC CALEGO NARODU
                POLSKIEGO" CZY POLACY KIEDYKOLWIEK DOCZEKAJA SIE TAKIEJ REAKCJI ZE STRONY
                ZYDOW?
        • Gość: jb. JAK TY TO POLICZYŁEŚ KTÓRYCH WIĘCEJ ZGINĘŁO ? IP: *.chello.pl 11.06.04, 12:37
          Po co stawiasz takie zdecydowane tezy, których napewno NIE potrafisz udowodnić.
          Ja też mógłbym mieć pretensje do Żyda UB-owca za prześladowanie mojego ojca.
          Ale to NIE świadczy o tym,że oni wszyscy byli tacy - tak jak zbrodnie w
          Jedwabnem i okolicach - NIE świadczą, że wszyscy Polacy są antysemitami. Fakty
          osądzi historia.
        • Gość: totyle Re: Po co taki zakamuflowany tytul? IP: *.176.6.151.Dial1.Phoenix1.Level3.net 14.06.04, 07:34
          Jezeli polski zyd mordowal polaka to wiadomosc szla ze polak polaka morduje.
          Zas gdy polak mordowal polskiego zyda to wiadomosc szla ze polak morduje zyda.
          Widzisz jakie cwane propagandowe zydostwo?.Do dzisiaj tak dzialaja.Trzeba byc
          cholernie inteligentnym aby wylapac prawde za zydowskim reportazem.
          • Gość: Kamuflaż Re: Po co taki zakamuflowany tytul? IP: *.am.poznan.pl 14.06.04, 11:34
            Co myślą Hunowie ?
            Mlodych Izraelczykow nie interesuje jednak liczba ich rodakow, ktorzy przezyli
            wojne dzieki pomocy Polakow. Nie wierza, ze Polska byla jedynym krajem, w
            ktorym za ukrywanie Zydow grozila kara smierci. Prawda historyczna ma w ich
            opinii odzwierciedlac sie w pytaniach "dlaczego ocalalo tak niewielu?"
            oraz "dlaczego Polska do dzis nie chce przyznac, ze plan Hitlera byl i jej
            planem?".
      • Gość: eres Re: Po co taki zakamuflowany tytul? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 00:24
        abc: Trudno mi bylo dojsc do siebie po tym co dowiedzialem sie kilka lat temu o
        Jedwabnem. Skoro bylo Jedwabne, to pewnie takie rzeczy zdarzaly sie takze gdzie
        indziej.
        eres: Masowych morderstw dokonano wówczas w około 20 miejscowościach; poza
        Jedwabnem m.in. w Radziłowie, Stawiskach, Kolnie, Tykocinie, Semjatowie.
        Do bardziej okrutnych należał krwawy pogrom w Wąsoszu. Oto relacja świadka:
        >>Stało się to 5.7.1941 r.. Polska policja wespół z miejscową łobuzerią puścili
        się do żydowskich domów w miasteczku i dokonali tam 'świętą pracę'. Mordowali w
        mieszkaniach i na ulicy. Gwałcono kobiety obcinając im piersi. Małe dzieci
        roztrzaskiwano o o drzewa. Zabitym obcinano palce wraz z obrączkami złotymi. Z
        ust wyrywano złote zęby. Jeśli w mieszkaniach napotykali dzieci ze swoimi
        rodzicami, to najpierw zabijano dzieci, a potem rodziców. Zabito również kilku
        sowieckich urzędników i żony sowieckich komandirów, którym nie udało się
        ewakuować. Rzeź trwała przez trzy dni. Tyla czasu udzielili Niemcy mordercom
        dla wykonania tej 'roboty'. Spośród 1200 Żydów, jacy się znajdowali w
        miasteczku, pozostało 15, którzy się ukryli<<.
    • Gość: Puchatek Re: Wystawa w Żydowskim Instytucie Historycznym IP: *.Elektron.pl 07.06.04, 21:23
      Gość portalu: ali napisał(a):

> Widocznie Zydzi zaszli Polakom tak za skore,ze ci sie zemscili.W Jedwabnem
      > bylo to samo.Armie Czerwona witali z kwiatami i zaczely sie wywozki
      > Polakow na wschod.Teraz nie jest lepiej.

Witali ARmię Czerwoną, co opczywiście było absolutnie wystarczającym powodem
      wymordowania ich wszystkich. Jasne - jak karać, to karać. Te małe dzieci,
      których kości znaleziono w czasie ekshumacji w Jedwabnem, też pewnie witały i
      donosiły.

Mały, nędzny, ciemny człowieczku - MYŚL, to jedyne, co może Ci jeszcze pomóc.
      • Gość: Gandalf Re: Wystawa w Żydowskim Instytucie Historycznym IP: *.crowley.pl 08.06.04, 21:42
        To Ty jesteś człowiekem "małej" wiedzy o tamtych czasach
        A "myśl" nie znaczy powielac to co ogolnie przyjęte
        Jest wiele rzeczy, ktorych nikt nie opisze, a Ty będziesz bał się je przeczytać.
        Bo... No właśnie postaraj się znależć na to odpowiedż w głebi własnego sumienia
        i włąsnej odwagi
        Odwagi której Żydom brakowało żeby uratować ludzkie istnienie.
        Bo tak naprawde to oni nie czuli się związani z Polską i Polakami. I chyba
        nigdy nie bedą.
        Pozdrawiam

• Gość: eres Re: Wystawa w Żydowskim Instytucie Historycznym IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.04, 01:13
          G: To Ty jesteś człowiekem "małej" wiedzy o tamtych czasach A "myśl" nie znaczy
          powielac to co ogolnie przyjęte Jest wiele rzeczy, ktorych nikt nie opisze, a
          Ty będziesz bał się je przeczytać. Bo... No właśnie postaraj się znależć na to
          odpowiedż w głebi własnego sumienia i włąsnej odwagi Odwagi której Żydom
          brakowało żeby uratować ludzkie istnienie.
          Bo tak naprawde to oni nie czuli się związani z Polską i Polakami. I chyba
          nigdy nie bedą.
          Pozdrawiam

eres: Nie sposób wyliczyć wszystkich Polaków żydowskiego pochodzenia -
          naukowców, pisarzy, lekarzy, kompozytorów, którzy dla swojej ojczyzny - Polski
          tworzyli i tworzą, jej wiernie służyli i służą. Światłym Polakom przypominać
          tego nie trzeba. Natomiast ”prawdziwi" Polacy, którym ta wiedza umknęła, mogą
          sięgnąć do licznych publikacji, aby się o tym dowiedzieć.
          Nie chcesz też przyjąć do wiadomości, że polscy Żydzi za swoją ojczyznę -
          Polskę walczyli i ginęli wespół z innymi Polakami. Na Liście Katyńskiej
          widnieje 450 oficerów, podoficerów i podchorążych żydowskiego pochodzenia. Na
          cmentarzu pod Monte Cassino, wśród tysiąca grobów żołnierzy II Korpusu, 43
          oznaczone są Gwiazdą Dawida.
          A czy "tak na prawdę czuły się związane z Polską" i z całym polskim narodem te
          miliony Polaków, ci czystej krwi Sarmaci, którzy dopuścili się zdrady,
          kolaboracji z okupantami; owi folksdojcze, z których setki tysięcy służyło w
          hitlerowskich formacjach wojskowych, te miliony polskich komunistów, członków
          sowieckiej agentury - PPR, PZPR?
    • Gość: antek Re: Wystawa w Żydowskim Instytucie Historycznym IP: 216.223.64.* 07.06.04, 21:55
      mam kilka watpliwosci-co to znaczy ze wnukowie fotografa tworza kolekcje-czy
      facet zostawil negatywy i oni robia powiekszenia co nie zabiera zbyt wiele
      czasu, czy tez oni tworza nowe zdjecia np przy uzyciu komputera- to wazna
      sprawa, bo mam wrazanie ze ostatnio cudownie mnoza sie dotychczas nieznane
      dowody roznych spraw dotyczacych zydow.
      no i znowu my jestesmy winni, zeby uniknac podobnych oskarzen w przyszlosci
      trzeba pewnej mniejszosci narodowej w polsce kupic bilet, oczywiscie w jedna
      strone, do izraela lub usa
      nastepna ciekawa rzecz, ze kiedy np niemcy spalili jakas wies i rozstrzelali
      setke mezczyzn za np pomoc partyzantom, to byl niemiecki odwet, ale jak
      zginie20,30, 40 czy 300 zydow to jest POGROM, jak pogrom w kielcach( nie musze
      dodawac ze liczby sa najczesciej wziete z sufitu lub wg jedynego swiatka ktory
      przezyl i jest przypadkowo zydem)
      p.s. na wystawe nie wybieram sie
    • Gość: Katolik Polski ZYDZI W NKWD IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.04, 22:25
      Ja natomiast slyszalem o zydach w NKWD.Wiekszosc stanowisk oficerow
      politycznych w Armii Czerwonej obsadzona byla przez ludzi pochodzenia
      zydowskiego.Dlatego w Jedwabnem i gdzie indziej witali ich jak swoich.
      Wydali wszystkich Polakow,ktorzy byli w policji,wojsku,czy administracji.
      Ludzie ci zgineli w lagrach.To byly tysiace.Dlatego tez byla odpowiedna
      reakcja spoleczenstwa polskiego.Tak jak teraz w Izraelu.Za smierc odwet.
      Kto jak kto ale Zydzi powinni to zrozumiec.
      • Gość: Nath Tobie sie testamenty pomilily? IP: *.22-130-66.mc.videotron.ca 07.06.04, 23:17
        Bo "oko za oko" to chyba jest w starym, no nie? A ty sie podpisujesz "katolik",
        wiec o co chodzi?
        • pan.scan Proste. Wie, że gdzieś dzwonią. 07.06.04, 23:29
          Ale to nie w kościele, tylko jemu w głowie klepki haczą się. Z braku jednej,
          dwóch.
          Nie tylko jemu zresztą.

Gość portalu: Nath napisał(a):

A ty sie podpisujesz "katolik", wiec o co chodzi?
          • gini Re: Proste.pytanie 07.06.04, 23:49
            Dlaczego pogromy zaczely sie po wkroczeniu, Niemcow?Dlaczego nie wczesniej?
            Moze Scan pan odpowie.
            I moze niech jeszcze odpowie na pytanie skad w tej antysemickiej Polsce, bylo
            az 3 i pol miliona Zydow, dlaczego Ci polscy antysemici nie wyrzneli ich
            wczesniej.Wiadomo, ze Polak antysemita wyssal antysemityzm z mlekiem matki,
            wiec czemu ciagle w Polsce tych Zydow przybywalo a nie ubywalo?
            Kiedys Scanie panie pokazywales tabelke ile to Zydow w Europie bylo wyszlo , ze
            w Polsce antysemickiej najwiecej, ale co tam nic to, dla Ciebie.
            • pan.scan Słowa kluczowe: Żydzi, antysemityzm, Jedwabne, 07.06.04, 23:52
              mleko, matka, cycek. Skorzystaj z wyszukiwarki GW.
              • gini Re: Słowa kluczowe: Żydzi, antysemityzm, Jedwabne 08.06.04, 00:07
                pan.scan napisał:

> mleko, matka, cycek. Skorzystaj z wyszukiwarki GW.

Wyszukiwarka sie spsula, oprocz tych co zgineli w Jedwabnym podlicz jeszcze
                tych co w tej Polsce zyli i korzystali z opieki spolecznej polskiej.
                Co to jednego sledzia dzielili na szesc czesci jak pisala pani Sendlerowa.
                Policz tych co przezyli dzieki Polakom, policz tych Polakow co zgineli ratujac
                Zydow i dolicz jeszcze kolaborantow zydowskich, i tych co kolaborowali z
                gestapo i tych co kolaborowali z NKWD, o ubowcach zmilcze.
    • Gość: www.ichuj.org Spółdzielnia Urzędników Państwowych SUP to gnoje!! IP: *.bangor.ac.uk / *.bangor.ac.uk 07.06.04, 23:41
      A propos postu 'usa = zydowo' i jego autora piszącego z ip 'Spółdzielnia
      Urzędników Państwowych SUP'
      • Gość: Puchatek Re: Spółdzielnia Urzędników Państwowych SUP to gn IP: *.crowley.pl 08.06.04, 13:19
        Pisze kretyn, który się podpisuje jako "POlak Katolik":

>Ja natomiast slyszalem o zydach w NKWD.Wiekszosc stanowisk oficerow
        >politycznych w Armii Czerwonej obsadzona byla przez ludzi pochodzenia
        >zydowskiego.

A skąd wiesz, że większość? Gdzie to wyczytałeś?

>Dlatego w Jedwabnem i gdzie indziej witali ich jak swoich.

Jedni witali, inni nie witali. A wymordowano wszystkich.

>Wydali wszystkich Polakow,ktorzy byli w policji,wojsku,czy administracji.
        >Ludzie ci zgineli w lagrach.

Z tego, co ustalił IPN, to więskzość z tych zesłanych wcale w łagrach nie
        zginęła.

>To byly tysiace.

Tysiące? Z Jedwabnego? Chyba ci się zera pomyliły.

>Dlatego tez byla odpowiedna
        >reakcja spoleczenstwa polskiego.

ODPOWIEDNIA REAKCJA???
        Jeśli paru drani wydało komunistom paru dobrych ludzi, to dla ciebie
        ODPOWIEDNIĄ REAKCJĄ jest wymordowanie całej społeczności, łącznie z małymi
        dziećmi???
        Od kiedy odpowiedizalność zbiorowa jest ODPOWIEDNIĄ REAKCJĄ?
        W Jedwabnem (żeby nie wchodzić w interpretacje, mówię tylko o faktach) w czasie
        ekshumacji znaleziono m. in. szczątki dzieci. MAŁYCH dzieci. Kilkumiesięcznych,
        rocznych, trzyletnich. One też wydawały i kolaborowały? Ich spalenie żywcem też
        było ODPOWIEDNIĄ REAKCJĄ?

To, że nazywasz się Polakiem - to jest dopiero szkalowanie narodu.
        To, że nazywasz się katolikiem, świadczy, że jesteś zwykłą kanalią. Nie jesteś
        katolikiem - żeby być katolikiem trzeba być chrześcijaninem, a to, co
        napisałeś, z nauką Chrystusa nie ma nic wspólnego.
        • Gość: donskij Kazak Re: Spółdzielnia Urzędników Państwowych SUP to gn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 13:41
          Tak łatwo opluwać Lachów?.
          Mój Ojciec ur. się na zach.Ukrainie,ale przed rozbiorami mieszkali na
          Naddnieprzu i stamtąd uciekili przed Rosyjską zemstą.Wiem co robili Ukraińcy na
          Wołyniu i nie tylku ,niech Ich diabli wezną za to.Rżneli Polaków i Żydów jak
          leci.A nacjonaliści Litewscy tacy słodcy byli?

Czyja wina,że Ci Żydi wypędzeni z Rosji ,a osiedleni w Ko0ngresówce zastali
          potraktowani w taki sposób przez miejscowych?Czy sami nie byli winni?
          Odseparowali się od Polaków,a gdy pszyszli Kacapy to pokazali ich
          palcami.Setki,tysiące wywieziono i ślad po nich zaginął.

Cz Wy Żydzi nie widzicie prawdziwych wrogów.Jesteście pewni amerykańskiej
          demokracji.A jak tam przyjdzie do Pogromów?,to co zrobicie.Widzieliście
          zezwierzęcenie Jankesów nad Irakijczykami.Czym óóżni sięto od Hitlerowców?
        • Gość: Gandalf Re: Spółdzielnia Urzędników Państwowych SUP to gn IP: *.crowley.pl 08.06.04, 21:52
          Jak widze jesteś światłym i otwartym na innych Puchatkiem.
          Zachęcam zatem do bardziej szerokiego, nowego spojrzenia na kwestie które
          niestety w Twoim mniemaniu są oczywiste (POLACY - czarni, źli, Żydzi -
          biedawctwa, niewinni ludzie). A w rzeczywistości nie są.
          Osoba, która mi była znana to Polak a dobry człowiek, patriota walczący o nasz
          kra. Zginął, bo osoba pochodzenia żydowskiego w tym bardzo pomogła.
          Tyle tylko, ze Ciebie i innych to nie obchodzi.
          Wiec Puchatku więcej.... I nie mów że Polak Katolik to kretyn. Nie znałem
          Twojej matki i nie smiał bym jej oceniać w sposób, w który Ty to czynisz po
          kilku zdaniach.
          Poza tym nie opłuwaj tak jadem, bo miód Ci się zepsuje
    • tees1 w nocy z soboty na niedziele 08.06.04, 13:36
      W nocy z soboty na niedziele, w ostatni weekend, ludnosc polska dokonala
      pogromu na studentach w Lublinie. Zdarzylo sie to w XXI wieku, w duzym miescie,
      ale ... wiadomo, w Polsce.
      Czego to dowodzi, no, czego?
      • Gość: ja Re: w nocy z soboty na niedziele IP: *.nycap.rr.com 08.06.04, 21:28
        www.iyp.org/polish/history/jedwabne/english/index.htm
      • Gość: Gandalf Re: w nocy z soboty na niedziele IP: *.crowley.pl 08.06.04, 21:59
        To czego dowodzi cała ludzkość od zarania dziejów
        Nic nowego.
        To czego Izrael dowodzi od kilku miesięcy. Nic nowego......
      • pan.scan Dowodzi tego, że w sporym kraju europejskim 08.06.04, 23:37
        mozna wyjść na ulicę i dostać w mordę. A jak sie nie poszczęści to i nożem pod
        żebro. Jak w innych krajach na świecie - czy to większych czy mniejszych.

tees1 napisał:

> W nocy z soboty na niedziele, w ostatni weekend, ludnosc polska dokonala
        > pogromu na studentach w Lublinie. Zdarzylo sie to w XXI wieku, w duzym
        miescie, ale ... wiadomo, w Polsce. Czego to dowodzi, no, czego?
        • Gość: Puchatek Re: Dowodzi tego, że w sporym kraju europejskim IP: *.crowley.pl 09.06.04, 09:51
          Gandalf napisał:

>Jak widze jesteś światłym i otwartym na innych Puchatkiem.
          >Zachęcam zatem do bardziej szerokiego, nowego spojrzenia na kwestie które
          >niestety w Twoim mniemaniu są oczywiste (POLACY - czarni, źli, Żydzi -
          >biedawctwa, niewinni ludzie).

Przyjacielu, przeczytaj uważniej to, co napisałem. Naet, jeśli zareagowałem
          zbyt emocjonalnie, to absolutnie nie czyniłem rozróżnień typu czarne/białe.
          Wiem, że byli (także w Jedwabnem) Żydzi, którzy wydawali Polaków komunistom. To
          żadna nowość. W każdym narodzie - wśród POlaków, Żydów, Rosjan, Niemców,
          Dżibutańczyków - są bohaterowie i kanalie, ludzie wielcy i gnojki, uczciwi i
          bandyci.
          Drażni mnie, jak się Naród Polski (koniecznie wielkimi literami pisany...)
          przedstawia jako naró bez skazy - wszysycy jesteśmy tylko ludźmi.

Natomiast szlag mnie trafia, jak gość, który się nazywa także katolikiem,
          twoerdzi, że wymordowanie kilkuset osób - w tym, powtarzam, małych dzieci -
          było ODPOWIEDNIĄ REAKCJĄ na to, jak postąpiło kilku drani.
          Czy mam rozumieć, że Ty się z nim zgadzasz?

>A w rzeczywistości nie są.
          >Osoba, która mi była znana to Polak a dobry człowiek, patriota walczący o nasz
          >kra. Zginął, bo osoba pochodzenia żydowskiego w tym bardzo pomogła.
          >Tyle tylko, ze Ciebie i innych to nie obchodzi.

A skąd wnioskujesz, że mnie nie obchodzi?
          Mnie po prostu onchodzi tak samo śmierć każdego dobrego (i niewinnego)
          człowieka. Wydawanie ludzi komunistom to draństwo. Palenie ludzi żywcem -
          hurtowo, za winy innych - to sq...syństwo. I nie ma co tego sq...syństwa bronić
          argumentując, że "oni też byli be".
          Rozumiałbym egzekucję (tak, jak to robiło Państwo Podziemne) konkretnych
          kolaborantów. Wymordowania kilkuset osób nie usprawiedliwia nic. NIC.

A tym bardziej nie rozumiem - i to także wywołało moją może nazbyt emocjonalną
          reakcję - jak człowiek usprawiedliwiający to w taki sposób może się mienić
          chrześcijaninem.

>Wiec Puchatku więcej.... I nie mów że Polak Katolik to kretyn. Nie znałem
          >Twojej matki i nie smiał bym jej oceniać w sposób, w który Ty to czynisz po
          >kilku zdaniach.

Ja tez jego matki nie oceniam, prosiaczku. Ani Twojej. Jeśłi słowo "kretyn"
          uznajesz w tej sytuacji za skrajnie obraźliwe - zaproponuj jakieś inne dla
          człwoieka, który spalenie ludzi żywcem uznaje za ODPOWIEDNIĄ REAKCJĘ.
    • tees1 "ludność polska" 09.06.04, 15:56
      GW napisala:
      ludność polska dokonała pogromu na miejscowych Żydach

na kogo wskazuja swiadkowie?:

www.szczuczyn.com/pinkas.htm :
      groups of Poles
      The rioters
      the hooligans
      The murderers
      gangs of youth

www.szczuczyn.com/golding.htm :
      All kinds of rowdies were let out of prison
      They were full of rancor for the Bolsheviks and the Jews
      They had organized it very well: one gang in the new section, a second in the
      marketplace, a third on Lomzher Street and a fourth on the Pavelkes
      Friday night when the entire city slept quietly, the slaughter began
      The murderers
      the mobs
      the squads divided up the possessions of their victims amongst themselves

www.szczuczyn.com/grajewoYB-document.htm :
      mischievous Polish youth and hooligans.
      The 25th of June, 1941, Friday, in the middle of the night, when everyone was
      asleep, the Polacks made three slaughters

I to ma byc ta "ludnosc polska"?? Te bandy terroryzujace mieszkancow, gdy nie
      bylo zadnej wladzy, nawet okupacyjnej? Ci rabusie i mordercy atakujacy nocami?

"Ludnosc" jest synonimem spoleczenosci, spoleczenstwa, narodu. Banda mordercow
      pozostaje banda mordercow. Nazywanie bandy mordercow "ludnoscia" to glupota lub
      zla wola.
      • snajper55 Re: "ludność polska" 10.06.04, 23:46
        tees1 napisał:

> "Ludnosc" jest synonimem spoleczenosci, spoleczenstwa, narodu.

Nie jest. Ludność, to >ogół ludzi zamieszkujących dany obszar; mieszkańcy,
        ludzie; zaludnienie< jak podaje Słownik Języka Polskiego. Ludność polska, czyli
        grupa Polaków (groups of Poles).

> Banda mordercow pozostaje banda mordercow. Nazywanie bandy mordercow
        > "ludnoscia" to glupota lub zla wola.

Jeśli to okoliczna ludność staje się grupą morderców, to jest to nazywane
        faktów po imieniu.

S.
        • tees1 czytanie ze zrozumieniem 11.06.04, 10:03
          snajper55 napisał:

> Ludność, to >ogół ludzi zamieszkujących dany obszar; mieszkańcy,
          > ludzie; zaludnienie<

"ogół ludzi" - umknelo ci slowo "ogół" w lekturze definicji

ogół:
          1. «zespół przedmiotów, zjawisk tworzących pewną całość, będących jednego
          rodzaju, typu; zespół osób mających jakąś wspólną cechę, np. zawód, narodowość,
          zainteresowania»
          2. «wszyscy mieszkańcy danego kraju, okręgu, miasta itp.; społeczeństwo»
          sjp.pwn.pl/haslo.php?id=39743

Zaatakowani Zydzi zwracali sie po pomoc do Polakow, mieszkancow miasteczka, ale
          ci tez sie bali, bo cala spolecznosc byla sterroryzowana przez te bande. Tym
          mordercom czola mogla stawic jedynie grupa uzbrojonych i umiejacych sie
          poslugiwac bronia mezczyzn.

Z relacji, do ktorych linki podalem, jasno wynika, ze mordowala okreslona banda
          mordercow narodowosci polskiej. To byly wyrzutki spolecznosci polskiej, a nie
          cala ludnosc, ani nawet jej reprezentacja.

Ostatnio w Lublinie 10-osobowa grupa bandytow i mordercow narodowosci polskiej
          pobila kilku studentow i okrutnie zamordowala jednego. I to pod bokiem lokalnej
          komendy policji. Ilu studentow zabiliby na miasteczku akademickim, gdyby w
          Lublinie nie bylo zadnej wladzy? Ale to byly wyrzutki spolecznosci polskiej, a
          nie cala ludnosc, ani nawet jej reprezentacja.

Nazywanie bandy mordercow "ludnoscia" to glupota lub zla wola.
          • snajper55 Re: czytanie ze zrozumieniem 11.06.04, 10:47
            tees1 napisał:

> snajper55 napisał:
            >
            > > Ludność, to >ogół ludzi zamieszkujących dany obszar; mieszkańcy,
            > > ludzie; zaludnienie<
            >
            > "ogół ludzi" - umknelo ci slowo "ogół" w lekturze definicji
            >
            > ogół:
            > 1. «zespół przedmiotów, zjawisk tworzących pewną całość, będących jednego
            >
            > rodzaju, typu; zespół osób mających jakąś wspólną cechę, np. zawód, narodowość
            > zainteresowania»
            > 2. «wszyscy mieszkańcy danego kraju, okręgu, miasta itp.; społeczeństwo&r
            > aquo;
            > sjp.pwn.pl/haslo.php?id=39743

>Ogół ludzi zamieszkujących dany obszar< to tylko jedno ze znaczeń słowa
            >luność<. Dlaczego akurat je wybierasz ? Bo do Twojej teoryjki pasuje ?
            >Ludność< to także po prostu >ludzie<. Czyli >ludność polska< to nic innego jak
            >ludzie narodowości polskiej<.

> Zaatakowani Zydzi zwracali sie po pomoc do Polakow, mieszkancow miasteczka,ale
            > ci tez sie bali, bo cala spolecznosc byla sterroryzowana przez te bande. Tym
            > mordercom czola mogla stawic jedynie grupa uzbrojonych i umiejacych sie
            > poslugiwac bronia mezczyzn.
            >
            > Z relacji, do ktorych linki podalem,jasno wynika, ze mordowala okreslona banda
            > mordercow narodowosci polskiej. To byly wyrzutki spolecznosci polskiej, a nie
            > cala ludnosc, ani nawet jej reprezentacja.
            >
            > Ostatnio w Lublinie 10-osobowa grupa bandytow i mordercow narodowosci polskiej
            > pobila kilku studentow i okrutnie zamordowala jednego.I to pod bokiem lokalnej
            > komendy policji. Ilu studentow zabiliby na miasteczku akademickim, gdyby w
            > Lublinie nie bylo zadnej wladzy? Ale to byly wyrzutki spolecznosci polskiej, a
            > nie cala ludnosc, ani nawet jej reprezentacja.
            >
            > Nazywanie bandy mordercow "ludnoscia" to glupota lub zla wola.

Ani głupota, ani zła wola. To stwierdzenie pewnego faktu.

S.
            • gini Re: czytanie ze zrozumieniem 11.06.04, 10:51
              Stwierdzenie faktu to;Jak na jakims tam terenie zamieszkuje 40 milionow ludzi,
              a 1000 z nich to przestepcy, to wiadomo, ze wszyscy sa winni.
              Cale 40 milionow od morza do Tatr.
            • tees1 idziesz w zaparte 11.06.04, 11:15
              snajper55 napisał:

> >Ogół ludzi zamieszkujących dany obszar< to tylko jedno ze znaczeń słowa
              > >luność<. Dlaczego akurat je wybierasz ?

Ty sam na to znaczenie wskazales. O tak:

> snajper55 napisał:
              >
              > > Ludność, to >ogół ludzi zamieszkujących dany obszar; mieszkańcy,
              > > ludzie; zaludnienie<

Bo to wlasnie to znaczy! W slowniku tez jest jasno podane, ze ludnosc to
              zespół, całość, wszyscy - to jest podstawowe znaczenie tego slowa, i, co
              wazniejsze, tak to slowo jest przede wszystkim rozumiane.

> Bo do Twojej teoryjki pasuje ?
              > >Ludność< to także po prostu >ludzie<. Czyli >ludność polska<
              > to nic innego jak
              > >ludzie narodowości polskiej<.

Taaa...

Poniewaz mordercy byli Polakami, to ludnosc polska to mordercy.

Nie jestes pierwszy ani ostatni z takim rozumowaniem.
              Juz starozytni Rzymianie mieli ubaw z logiki typu:
              "pies, bo nie pieje".

Tu na forum mozna wiele.

Ale od redakcji najwiekszej gazety codziennej w Polsce mozna chyba jednak
              wymagac podstawowej logiki lub braku zlej woli.

• snajper55 Re: idziesz w zaparte 11.06.04, 11:35
                tees1 napisał:

> snajper55 napisał:
                >
                > > >Ogół ludzi zamieszkujących dany obszar< to tylko jedno ze znaczeń słowa
                > > >luność<. Dlaczego akurat je wybierasz ?
                >
                > Ty sam na to znaczenie wskazales. O tak:
                >
                > > snajper55 napisał:
                > >
                > > > Ludność, to >ogół ludzi zamieszkujących dany obszar; mieszkańcy,
                > > > ludzie; zaludnienie<

Zgadza się. Masz tam podane cztery znaczenia. Każde odrobinę inne. Jest na
                przykład napisane >mieszkańcy<, ale nie znaczy to wszak >wszyscy mieszkańcy<.
                Istotny jest jeszcze kontekst.

> Bo to wlasnie to znaczy! W slowniku tez jest jasno podane, ze ludnosc to
                > zespół, całość, wszyscy - to jest podstawowe znaczenie tego slowa, i, co
                > wazniejsze, tak to slowo jest przede wszystkim rozumiane.

Przez kogo rozumiane ? Ja na przykłąd nie rozumiem określenia >mordowała
                ludność polska< jako opisu, że wszyscy polscy mieszkańcy okolicy (jak dużej ?)
                rzucili się mordować, tylko to, że mordercy wywodzili się spośród miejscowej
                ludności polskiej.

> > Bo do Twojej teoryjki pasuje ?
                > > >Ludność< to także po prostu >ludzie<. Czyli >ludność polska< to nic innego
                > > jak >ludzie narodowości polskiej<.
                >
                > Taaa...
                >
                > Poniewaz mordercy byli Polakami, to ludnosc polska to mordercy.

Ta która mordowała - tak.

> Nie jestes pierwszy ani ostatni z takim rozumowaniem.
                > Juz starozytni Rzymianie mieli ubaw z logiki typu:
                > "pies, bo nie pieje".
                >
                > Tu na forum mozna wiele.
                >
                > Ale od redakcji najwiekszej gazety codziennej w Polsce mozna chyba jednak
                > wymagac podstawowej logiki lub braku zlej woli.

Oczywiście, że można, a nawet należy. I ona te wymagania spełnia.

S.
                • Gość: kapral Re: idziesz w zaparte IP: *.icpnet.pl 11.06.04, 12:18
                  Czytaj kompanijno ofermo :
                  oskarżonych o to, że w dniu 25 czerwca 1941 r. w Jedwabnem pow. łomżyńskiego,
                  idąc na rękę władzy państwa niemieckiego brali udział w ujęciu!!!!!! około 1200
                  osób narodowości żydowskiej, które to osoby przez Niemców !!!!!!!! zostały
                  masowo spalone !!!!!!!!!!!!!!!!!w stodole Bronisława Śleszyńskiego

to jest o czyn przewidziany w art. 1 p. 2 dekr. z 31.VIII 1944 r.

czytaj , czytaj i jeszscze raz czytaj palancie. Bo jeżeli nie to będziesz tak
                  jak to ogłosiła wybiórcza funkcjonalnym anafabetą, co to czytać, czyta ale by z
                  tego czytania coś zrozumieć, co to, to nie !
                  • Gość: ja Re: idziesz w zaparte IP: *.nycap.rr.com 15.06.04, 05:57
                    oskarżonych o to, że w dniu 25 czerwca 1941 r. w Jedwabnem pow. łomżyńskiego,
                    > idąc na rękę władzy państwa niemieckiego brali udział w ujęciu!!!!!! około
                    1200
                    >
                    > osób narodowości żydowskiej, które to osoby przez Niemców !!!!!!!! zostały
                    > masowo spalone !!!!!!!!!!!!!!!!!w stodole Bronisława Śleszyńskiego
                    >
                    UZYWANIE LICZBY "1200" MAJACEJ PRZEDSTAWIAC ILOSC OFIAR W JEDWABNYM JEST
                    NIEZGODNE Z PRAWDA . WEDLUG RAPORTU IPN OFIAR BYLO OKOLO 340. DOKLADNEJ LICZBY
                    NIGDY NIE USTALONO ZE WZGLEDU NA ZADANIE ZYDOW ABY ZAKONCZYC DOCHODZENIE. MOGLO
                    BYC 200 lub 350. UZYWAJAC TEJ LICZBY {1200} POMAGAMY TYLKO ROZPOWRZECHNIAC
                    KLAMSTWA GROSSA. POLECAM
                    www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/index_jedwabne_7.php
                    • snajper55 Re: idziesz w zaparte 15.06.04, 12:10

> UZYWANIE LICZBY "1200" MAJACEJ PRZEDSTAWIAC ILOSC OFIAR W JEDWABNYM JEST
                      > NIEZGODNE Z PRAWDA . WEDLUG RAPORTU IPN OFIAR BYLO OKOLO 340.

Raport nie wymienia liczby ofiar.

> DOKLADNEJ LICZBY NIGDY NIE USTALONO ZE WZGLEDU NA ZADANIE ZYDOW ABY ZAKONCZYC
                      > DOCHODZENIE. MOGLO BYC 200 lub 350.

Mogło być też więcej.

> UZYWAJAC TEJ LICZBY {1200} POMAGAMY TYLKO ROZPOWRZECHNIAC KLAMSTWA GROSSA.

Grossa ? To jest liczba zamordowanych Żydów, jaka była na pomniku, postawionym
                      przez ZBOWiD w latach sześćdziesiątych. To liczba akceptowana przez wszystkich
                      aż do momentu ujawnienia prawdziwych sprawców tej zbrodni. Wtedy nagle okazała
                      się niewiarygodna.

Polecam: Wokół Jedwabnego, pod red. Pawła Machcewicza i Krzysztofa Persaka, t.1
                      Studia, s. 525, t. 2 Dokumenty, s. 1034, Warszawa 2002.

S.
          • Gość: eres Re: czytanie ze zrozumieniem IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 00:26
            te: Zaatakowani Zydzi zwracali sie po pomoc do Polakow, mieszkancow miasteczka,
            ale ci tez sie bali, bo cala spolecznosc byla sterroryzowana przez te bande.
            eres: I tak oto powstaje wg Ciebie jasna sytuacja: Żydów mordowała
            jedna "banda", a całe polskie społeczeństwo sprzyjało Żydom. Banda była dość
            mobilna, bo prześladowała Żydów w okresie międzywojennym, mordowała w czasie
            wojny, pod okupacją niemiecką, wreszcie mordowała ich i po zakończeniu wojny.

te: Tym mordercom czola mogla stawic jedynie grupa uzbrojonych i umiejacych sie
            poslugiwac bronia mezczyzn.
            eres: Owszem, mogła, ale tego nie czyniła, choć takich grup było bardzo dużo.
            Ba, niektóre owe grupy "uzbrojonych i umiejących się posługiwać bronią
            mężczyzn" miast Żydów bronić, same Żydów mordowały. Czyniło to wiele jednostek
            należących do Narodowych Sił Zbrojnych, do Gwardii Ludowej-Armii Ludowej, a
            sporadycznie nawet pewne jednostki Armii Krajowej.

te: Z relacji, do ktorych linki podalem, jasno wynika, ze mordowala okreslona
            banda mordercow narodowosci polskiej. To byly wyrzutki spolecznosci polskiej, a
            nie cala ludnosc, ani nawet jej reprezentacja. Nazywanie bandy
            mordercow "ludnoscia" to glupota lub zla wola.
            eres: Stanisław Ramotowski z Radziłowa, człowiek, który ratował Żydów w czasie
            masowego ich mordowania przez ich radziłowskich sąsiadów, tak odpowiada na
            pytanie dziennikarza GW: >>Miał pan takie poczucie, że jest pan tu jedyny
            sprawiedliwy?<<. Na co Stanisław Ramotowski: >>Skąd, porządnych ludzi w
            Radziłowie było dużo! Problem był w tym, że tych nieporządnych było więcej<<.
            I tak też było w Jedwabnem i wszędzie tam, gdzie dochodziło wówczas do
            podobnych masowych morderstw.
            Jeśli chcesz dowiedzieć się prawdy, kto, kiedy i w jakich okolicznościach
            mordował w Polsce Żydów, sięgnij nie do linków, a do poważnej literatury
            historiograficznej. Poczytaj choćby Marka Jana Chodakiewicza >>Żydzi i Polacy
            1918-1955", Marka Wierzbickiego >>Polacy i Żydzi w zaborze sowieckim<<,
            Emanuela Ringelbluma >>Stosunki polsko-żydowskie w czasie II. wojny
            światowej<<, Tomasza Szaroty >>U progu zagłady<<.
            • Gość: Zrozumienie Re: czytanie ze zrozumieniem IP: *.am.poznan.pl 14.06.04, 07:59
              Może coś zrozumiesz :
              W czasie śledztwa i procesów zbrodniarzy wojennych Niemcy ustalili, że
              wszystkie masowe egzekucje Żydów w rejonie Łomży (w Radziłowie, Tykocinie,
              Rutkach, Zambrowie, Jedwabnem, Wiźnie) między lipcem a wrześniem 1941 roku
              zostały dokonane w podobny sposób przez tę samą grupę gestapo stacjonującą w
              Ciechanowie. Grupą tą dowodził Hauptsturmfuehrer Hermann Schaper, którego
              świadkowie rozpoznali w Radziłowie i Tykocinie. Metoda zastosowana przez ludzi
              Schapera w Jedwabnem była identyczna z wykorzystaną trzy dni wcześniej w
              Radziłowie. W 1964 roku urzędnik śledczy nazwiskiem Opitz w Ludwigsburgu był
              pewien, że Schaper dowodził egzekucją Żydów w każdej z wyżej wymienionych
              miejscowości koło Łomży. Naturalnie Schaper kłamał jak mógł, chcąc uniknąć
              zasłużonej kary za zbrodnie, mimo że przewodniczący cywilnej administracji
              niemieckiej rejonu Łomży z czasów wojny, hrabia van der Groeben, zeznał w
              sądzie pod przysięgą, że Schaper przeprowadził wszystkie egzekucje Żydów w 1941
              roku w Łomżyńskiem (włącznie z Jedwabnem).
              W 1974 roku sąd niemiecki skazał 68-letniego wtedy Schapera na sześć lat
              więzienia za morderstwa Polaków i Żydów jako dowodzącego SS-Kommando Zichenau-
              Schroettersburg (fakty te są cytowane w artykule Alexandra B. Rosino, historyka
              Holocaust Museum w Waszyngtonie, który został przyjęty do druku w "Polin", tom
              16, 2003, oraz w artykule Thomasa Urbana, reportera "Suddeutche
              Zeitung", "Komando Schapera", "Rzeczpospolita", 1-2 września 2001).
              Byłoby rzeczą logiczną, gdyby Instytut Pamięci Narodowej w 2002 roku wystąpił o
              wydanie Schapera przez władze niemieckie jako oskarżonego albo przynajmniej
              zażądał przesłuchania go pod przysięgą przez sąd niemiecki. Zamiast tego ludzie
              z IPN przeprowadzili wywiad pozbawiony wartości w sądowym dochodzeniu, a
              następnie udostępnili prasie wiadomość, że Hauptsturmfuehrer Hermann
              Schaper "potwierdził to, co już wiadomo" (nasuwa się pytanie: "A co i w oparciu
              o jakie dowody tak naprawdę wiadomo").

Poważna Norymberga niepoważny Eres
            • tees1 piszesz jakby nie na temat 15.06.04, 19:07
              Gość portalu: eres napisał(a):

> I tak oto powstaje wg Ciebie jasna sytuacja: Żydów mordowała
              > jedna "banda", a całe polskie społeczeństwo sprzyjało Żydom.

Imputujesz wasc. Niczego o sprzyjaniu/nie sprzyjaniu nie twierdzilem.
              Przeciwstawiam sie jedynie twierdzeniu GW, ze cale polskie spoleczenstwo
              Szczuczyna rzucilo sie mordowac Zydow.

> Banda była dość
              > mobilna, bo prześladowała Żydów w okresie międzywojennym,
              > mordowała w czasie
              > wojny, pod okupacją niemiecką, wreszcie mordowała ich i po zakończeniu wojny.

Idac tym tropem, to ta banda, o ile zrodla sie nie myla, a przeciez nie moga
              sie mylic!, przesladowala Zydow juz w Egipcie. Kolejni niesmiertelni?

Po prostu zbaczasz z tematu "Kto zabil kilkuset Zydow w Szczuczynie".

> te: Tym mordercom czola mogla stawic jedynie grupa uzbrojonych i umiejacych
              > sie poslugiwac bronia mezczyzn.
              > eres: Owszem, mogła, ale tego nie czyniła, choć takich grup było bardzo dużo.

A wlasnie, ze nie bylo w okolicy. Zydzi szukali dobrze. Po jakims czasie
              znalezli dopiero oddzial zolnierzy niemieckich, ktorym zaplacili za
              prowizoryczna ochrone przez kilka nocy.

> Ba, niektóre owe grupy "uzbrojonych i umiejących się posługiwać bronią
              > mężczyzn" miast Żydów bronić, same Żydów mordowały. Czyniło to wiele
              jednostek
              > należących do Narodowych Sił Zbrojnych, do Gwardii Ludowej-Armii Ludowej, a
              > sporadycznie nawet pewne jednostki Armii Krajowej.

Swiadkowie ze Szczuczyna niczego takiego nie mowia.

> Stanisław Ramotowski z Radziłowa, człowiek, który ratował Żydów w czasie
              > masowego ich mordowania przez ich radziłowskich sąsiadów, tak odpowiada na
              > pytanie dziennikarza GW: >>Miał pan takie poczucie, że jest pan tu jedyny
              > sprawiedliwy?<<. Na co Stanisław Ramotowski: >>Skąd, porządnych lud
              > zi w > Radziłowie było dużo! Problem był w tym, że tych nieporządnych było
              <&więcej

Obawiam sie, ze tak to zawsze pozornie wyglada.
              W Polityce jest wlasnie artykul, jak to "Neofaszyści opanowali Sandomierz".
              Powazny tygodnik tak twierdzi.

> #60.
              > I tak też było w Jedwabnem i wszędzie tam, gdzie dochodziło wówczas do
              > podobnych masowych morderstw.
              > Jeśli chcesz dowiedzieć się prawdy, kto, kiedy i w jakich okolicznościach
              > mordował w Polsce Żydów,

Ogolny obraz tego, kto mordowal Zydow w Polsce mam: Rzesza Niemiecka.

W tej chwili interesuja mnie pewne konkrety, np. kto zabil w Szczuczynie, gdy
              nie bylo tam zadnej wladzy. Jakosc nie chce mi sie wierzyc, ze polowa
              mieszkancow miasteczka rzucila sie mordowac druga polowe.

> sięgnij nie do linków,

Chyba cie technologia oniesmiela. Yizkor books to powazny material zrodlowy.
              lisekrudy podal w tym watku jeszcze jeden "adres strony WWW, gdzie opublikowano
              te materialy" (to zamiast nie dosc omszalego "link").

> a do poważnej literatury
              > historiograficznej. Poczytaj choćby Marka Jana Chodakiewicza >>Żydzi i Po
              > lacy
              > 1918-1955", Marka Wierzbickiego >>Polacy i Żydzi w zaborze sowieckim<&
              > #60,
              > Emanuela Ringelbluma >>Stosunki polsko-żydowskie w czasie II. wojny
              > światowej<<, Tomasza Szaroty >>U progu zagłady<<.

Podaja tam wiecej szczegolow na temat morderstw w ciagu tych kilku nocy w
              Szczuczynie?
              • snajper55 Re: piszesz jakby nie na temat 15.06.04, 22:42
                tees1 napisał:

> Imputujesz wasc. Niczego o sprzyjaniu/nie sprzyjaniu nie twierdzilem.
                > Przeciwstawiam sie jedynie twierdzeniu GW, ze cale polskie spoleczenstwo
                > Szczuczyna rzucilo sie mordowac Zydow.

Imputujesz waść. GW nie napisała, że CAŁE polskie społeczeństwo Szczuczyna
                rzuciło się mordować Żydów.

S.
              • Gość: eres Re: piszesz jakby nie na temat(?) IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 00:04
                tees1: Podaja tam wiecej szczegolow na temat morderstw w ciagu tych kilku nocy
                w Szczuczynie?
                eres: Pisze o tym Marek Wierzbicki w książce >>Polacy i Żydzi w zaborze
                sowieckim<<.
                A mój komentarz napisałem na temat, bo przecież dramat Szczuczyna to tylko
                jeden z epizodów fali pogromów i masowych morderstw dokonywanych przez ludność
                polską na Polakach-Żydach w owym czasie na terenach Polski północno-wchodniej.
        • Gość: Ludność Re: "ludność polska" IP: *.am.poznan.pl 14.06.04, 09:33
          Dr Rostański przypomina słowa, jakie padły na zebraniu polsko-żydowskiego
          Towarzystwa "Zgoda" w Paryżu, a były to słowa wypowiedziane przez dr.
          Downarowicza, b. ministra w rządzie Moraczewskiego: Wracam z Wilna, gdziem
          słyszał od naocznego świadka, jakim był Józef Piłsudski, że przy zdobywaniu
          Wilna Żydzi rzucali na wojsko polskie bomby, strzelali z ukrycia, a nawet
          rzucali na żołnierzy siekierami!... A przecież do polskich retorsji nie doszło.
          Sam rabin wileński Rubinstein przyjechał do Piłsudskiego i dziękował za to, iż
          pomimo prowokacji ze strony grup żydowskich Polacy nie wzięli odwetu.

(...) Podobnie wrogie stanowisko wobec polskich żołnierzy zajęli Żydzi w czasie
          walk o Lwów. Z okien domów rzucali na nasze wojsko kamienie i różne sprzęty,
          lali wodę gorącą. I dalej: (...) Jak daleko zaszły w Polsce sowieckie hordy,
          tak daleko zaszli i Żydzi, łącząc się z nimi. Po miastach, po miasteczkach oni
          pierwsi zakładali "sowiety" lokalne, wszędzie opowiadali się po stronie
          zwycięzców. A później, gdy bolszewików przepędzono, ci Żydzi zdrajcy Polski,
          musieli uciekać razem z najeźdźcą.

• Gość: totyle Snajper jest typowym przykladem prania mozgu. IP: *.176.6.151.Dial1.Phoenix1.Level3.net 14.06.04, 08:04
      Oczywiscie ze Polacy sie zrewanzowali w koncy Zydom za zydowska dwulicowosc
      i zdradziecka poliyke wobec panstwa ktore ich zywilo.Zyd nigdy nie czul sie
      polakiem.Gdyby sie czul to nie potarzano by ze ktos jest zydowskiego
      pochodzenia lub wrecz zydem mieszkajacym w Polsce od kilku pokolen.Zawsze
      podkreslano splendor zydowski.Polka byla tylko miejscem jego pracy lub geszeftu.
      Na tym sie ich patriotyzm konczyl lub zaczynal.

po zydowsku.Snjper twoja logika to logika piecioletniego dziecka.Mowi co mu
      kazano lub wycwiczono.Brawo Snajper lgac byle sie nie dac-oto twoje motto.
    • Gość: Wystawa Re: Wystawa w Żydowskim Instytucie Historycznym IP: *.am.poznan.pl 14.06.04, 10:20
      Prześladowania Hunów :
      Żydowski historyk Herbert I. Bloom w książce wydanej w 1934 roku przez
      Żydowskie Towarzystwo Historyczne, że Chrześcijańscy mieszkańcy Brazylii byli
      zazdrośni, że "Żydzi mieli najlepsze plantacje w dolinie Pernambuco i
      przodowali w posiadaniu i handlu niewolnikami." A dalej że "Handel niewolnikami
      był jednym z najważniejszych żydowskich interesów tutaj jak i wszędzie indziej
      w koloniach." Jednym z sekretów powodzenia "akcji" był sprytny biznes plan
      pozwalający na zakupy ratalne niewolników, dostawa natychmiastowa a płatność
      dopiero po żniwach. Nie trzeba było więc dbać o niewolników w okresie zimowym.

• lisekrudy Relacje ze Szczuczyna 14.06.04, 11:22
      www.jewishgen.org/yizkor/szczuczyn/Szc006.html#ch4
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka