Dodaj do ulubionych

Z dowodem osobistym za ocean

IP: 213.246.197.* 14.06.04, 08:20
to wspaniala informacja
juz jade
Obserwuj wątek
    • Gość: Bermudziak Re: Z dowodem osobistym za ocean IP: 62.233.230.* 14.06.04, 08:29
      Tak i jest bardzotanio na Bermudach. Slonce jest klawe, zarcie tez, pelno
      chetnych panienek i chlopcow. Nic tylko zazywac slonca i pogody.
      • Gość: Red.Milioner No to ja lecę go Gujany!!!Jeżżżżu jakie szczęście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 11:23
        ta Unia to jest super.
        Do Górnej Wolty jeszcze na paszporcik ale poczekamy i bedzie za okazaniem
        banana.
        • Gość: pik Re: No to ja lecę go Gujany!!!Jeżżżżu jakie szczę IP: *.cst.tpsa.pl 14.06.04, 12:23
          Akurat 20 lat temu Górna Wolta zmieniła nazwę na Burkino Faso, więc się nie
          popisałeś.
          • Gość: Red.Milioner No to ja lecę do Gujany!!!Jeżżżżu jakie szczęście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 12:45
            Burkina El Faso ściślej.
            Ale ja do Górnej Wolty chcę jechać!!!smile
            Górna Wolta brzmi lepiej od Burkina!!!
            smile)))
            Ja się nie popisywałemsmile
            Geografii politycznej uczył mnie Dr Bonasewicz.
            To było dawno temu.
            Znam w związku z tym do dziś stolice Swazi (Suazi) i Lesotho oraz nazwy
            wszystkich Antylismile)))I nie tylko ...smile

• Gość: Jan Re: No to ja lecę do Gujany!!!Jeżżżżu jakie szczę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 17:28
              Bonasewicz uczyl Cie geografii politycznej? Zgroza. Ten czlowieczek za moich
              czasow studenckich (magisterka w 1973r.) uznawany byl obok Winidowej za
              najglupszego wykladowce na Wydziale Geografii UW. S.p. Barbag w grobie sie
              przewraca.
              • Gość: Red. Milioner Re: No to ja lecę do Gujany!!!Jeżżżżu jakie szczę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 20:22
                Uczył mniesmile))
                Niestetysmile))
                Pozdrawiam
    • Gość: KHysiek Bermydy, Kajmany? IP: 81.219.226.* 14.06.04, 08:57
      To jutro jadę. Trochę mało kasy mam, ale na jakiś stop się załapięchyb no nie ?
      ship-stop albo whale-stop, moze też być shark-stop.
    • Gość: can INO COPKE WZUJE I WALE NA KAJMANY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 08:58
      • Gość: gujana copke sie kładzie, a wzuwa buty, kajmanie... IP: 81.210.86.* 14.06.04, 10:28
        • Gość: Ludożerca On capke na nogach nosi bo buty kupił za Gerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 11:25
          • Gość: can jo sem prosty i gramatyki niye znom, a za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 12:56
            gierko to zem boso chodziel. copke mom ino dziurawom. i jom wzuwom, skoro ni
            mom butow to mogie cus wzuwac niye?
    • Gość: ~ziutek Kto widzial granice miedzy Wlochami i San Marino ? IP: 5.5R* / 195.233.250.* 14.06.04, 09:01
      Przeciez tam i tak nikt nie sprawdza.
      • Gość: Lucjan Re: Kto widzial granice miedzy Wlochami i San Mar IP: *.pool21345.interbusiness.it 14.06.04, 19:29
        mnie sie zdarzylo raz
    • Gość: leon A kto się będzie na Bermudy wybierał bez paszportu IP: *.acn.waw.pl 14.06.04, 09:08
      A jak mu przyjdzie ochota pojechać kawałek dalej, albo po drodze zahaczyć o
      Stany to co ? Gucio?
      • Gość: ROMANILOR Re: A kto się będzie na Bermudy wybierał bez pasz IP: *.3miasto.net / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 19:36
        To pojedziesz do usa z bermudów w ramach wycieczki typu BOAT PEOPLE.
        Powodzenia!!!
    • Gość: me Re: Z dowodem osobistym za ocean IP: 193.217.41.* 14.06.04, 09:29
      A czy Polska podpisala uklad z Shengen? Osobiscie doradszam jednak zabrac
      paszport a Gazecie uwazniej przygladac sie publikowanym informacja.Chyba ze
      piszecie o dalekiej przyszlosci.Jak na dzis obowiazuja paszporty.
      • Gość: Marek Re: Z dowodem osobistym za ocean IP: *.eseenet.com 14.06.04, 09:47
        Autor nie wie co pisze . Niech najpierw pojedzie sam i przetestuje i podzieli
        sie z czytelnikami wrazeniami . (jezeli go gdzies nie zamkna )
        • Gość: kanadol Re: Z dowodem osobistym za ocean IP: *.sympatico.ca 14.06.04, 10:52
          A ja przekraczalem juz nieraz granice do USA tylko na podstawie Prawa Jazdy ze
          zdjeciem bez paszportu wiec nie widze powodu abym mogl podrozowac na te Wyspy
          Karaibskie tyllko z Dowodem Oosbistym.
          • Gość: Zenon Re: Z dowodem osobistym za ocean IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 17:31
            Z polskim prawem jazdy? O matko...!
      • Gość: htttp://pamietamy. Re: na dzis obowiazuje unia sowiecka IP: *.block.alestra.net.mx 14.06.04, 09:49
        komisarze plawia sie w biurokratycznym bagnie
        a miejsce pracy i place w garkuchni wyznacza narodowosc

htttp://pamietamy.tripod.com
      • Gość: fasolka Re: Z dowodem osobistym za ocean IP: *.lot.pl 14.06.04, 15:49
        wczoraj wróciłam z Niemiec, Straż Graniczna w Berlinie na lotnisku kompletnie
        zgłupiała na widok mojego starego dowodu osobistego... Zlitowałam sie nad nimi
        i okazałam paszport (z własnej woli, to fakt)... Tak też nie wiem jak z nowym
        dowodem, ale jeśli posiadasz stary... proponuje jednak wziąć też paszport wink))
      • Gość: tom Re: Z dowodem osobistym za ocean IP: *.0-24.192.121.192.host.songnetworks.se 14.06.04, 17:18
        Zgadzam sie. Prawdopodobienstwo wjazdu do bliskiej nam Szwecji na dowodzie =
        50% (szczegolnie na starym). Szkoda ze GW tego nie zauwaza
        • Gość: Travel Re: Z dowodem osobistym za ocean IP: *.acn.waw.pl 14.06.04, 20:45
          Co tywink
          Czyżby były jakieś masowe odmowy wjazdu? Jakoś o tym nie słyszałem.
          Co najwyżej proszą o pokazanie drugiego dokumentu ze zdjęciem.

Wynika to tylko i wyłącznie z obaw, że wjadą na polskich dokumentach
          nielegalnie obywatele państw "trzecich".
    • usenetposts Re: Z dowodem osobistym za ocean 14.06.04, 10:40
      Mi sie wydaje, ze dana informacja jest nieprawidlowa i niebezpieczna. Ja jako
      anglik nie dostaje sie do ZK bez paszportu waznego, tym bardziej inni obywateli
      nie moga i tez my nie jestesmy w zadnym Schengenie.

Nikt nie bedzie puscil do anglii ani do zadnych z naszych wysp na zasadzie
      dowodu osobistego. Nawet nie jest to napisane po angielsku.

Powinno byc karane, kiedy gazety podpuszcza czytaczow do wykonania glupstw
      ktore ich tylko moga szkodzic.
    • Gość: Dave Odradzam... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 10:46
      Nawet jesli gdzies obowiazuje umowa z Schengen to i tak na granicy trzeba by
      sie spowiadac co jest napisane w dowodzie (po polsku !!) i tlumaczyc np.
      dlaczego nie ma w nim daty waznosci ? Wiem bo to testowalem. Ja nigdzie bez
      paszportu sie nie rusze.

D.
      • Gość: Wania Tarakaniecki Wodę w mózgach GW ludziom robi, podpuszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 11:28
        • Gość: A CO ZA RÓŻNICA JAK ZAWSZE NASZA "KOCHANA" GAZETA WYBORCZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 11:47
          ZIELONEGO POJECIA NIE MA CO SIE DZIEJE NA SWIECIE

CHYBA TUTAJ PRACUJA TYLKO ZA BIURKIEM BO TE WIADOMOSCI LEPIEJ JA BYM NAPISALA tongue_out
          • Gość: Zenon Re: JAK ZAWSZE NASZA "KOCHANA" GAZETA WYBORCZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 17:33
            Nie zauwazyle kolego,ze jest to wiadomosc agencyjna (IAR) a nie autorstwa GW?
      • Gość: Heniek Doradzam... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.06.04, 12:14
        > Nawet jesli gdzies obowiazuje umowa z Schengen to i tak na granicy trzeba by
        > sie spowiadac co jest napisane w dowodzie (po polsku !!) i tlumaczyc np.
        > dlaczego nie ma w nim daty waznosci ? Wiem bo to testowalem. Ja nigdzie bez
        > paszportu sie nie rusze.

A w nowym dowodzie jest data waznosci tongue_out Wiecej optyzmizmu, panowie i panie
        • Gość: Dave Re: Doradzam... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 13:18
          > A w nowym dowodzie jest data waznosci tongue_out Wiecej optyzmizmu, panowie i panie

to zeby pojechac musze wymienic dowod wyrobiony kilka lat temu ?? Dziekuje.
          Wole zabrac paszport, ktory mam i ktorego na granicy nie beda ogladac z
          niedowierzaniem co to takiego wypytujac o szczegoly w stylu: "jaka jest data
          urodzenia" bo w dowodzie napisane po polsku slownie...

D.
      • Gość: radca Re: Odradzam... IP: 193.222.126.* 14.06.04, 17:02
        Rowniez do Liechtensteinu nie radze bez paszportu. Granica Austrii z
        Liechtensteinem jest jednoczesnie granica ze Szwajcaria i jest strzezona przez
        Szwajcarow na mocy umowy granicznej (Liechtenstein nie ma wojska!). Warto miec
        paszport, bo szkoda jazdy do domu...
    • Gość: RIDER Re: Z dowodem osobistym za ocean-A GÓW....PRAWDA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 11:47
      A gów...prawda!!!To bzdura,to co piszecie!Na podroz z dowodem w reku na
      Falklandy mozecie sobie nagwizdac.Falklandy sa brytyjskie-to prawda.Ale Wielka
      Brytania nie nalezy do ukladu z Shengen.Tak wiec lepiej wezcie paszport z
      soba,Wybiorcze patalachy.
      • jorn A PRAWDA! 14.06.04, 13:33
        Gość portalu: RIDER napisał(a):

> A gów...prawda!!!To bzdura,to co piszecie!Na podroz z dowodem w reku na
        > Falklandy mozecie sobie nagwizdac.Falklandy sa brytyjskie-to prawda.Ale
        Wielka
        > Brytania nie nalezy do ukladu z Shengen.Tak wiec lepiej wezcie paszport z
        > soba,Wybiorcze patalachy.

To nie ma nic wspólnego z układem Schengen tylko z członkostwem w Unii
        Europejskiej. Polskie władze zgłosiły polskie dowody osobiste (stare i nowe)
        jako dokumenty uprawniajace do przekraczania granic pomiedzy krajami UE i Unia
        je zaakceptowała (podobnie jak dowody osobiste wydawane przez wszystkie inne
        kraje członkowskie z wyjątkiem starych dowodów greckich, w których dane osobowe
        były wypisane wyłącznie alfabetem greckim). Jak podpiszemy układ z Schengen, to
        do przekroczenia granicy nie będzie potrzebny żaden dokument.

Pozdrawiam
        • Gość: bej. TO POWINNO BYĆ OFICJALNIE PODANE PRZEZ MSZ. IP: *.chello.pl 14.06.04, 21:48
          Przecież trudno podróżować opierając się tylko na informacjach prasowych NIE
          potwierdzonych oficjalnie przez polskie MSZ. Nie można narażać ludzi na powrót
          z granicy. ZBLIŻA SIĘ SEZON WAKACYJNYCH WYJAZDÓW. Polskie MSZ POWINNO
          NATYCHMIAST WYDAĆ ODPOWIEDNIE INFORMACJE - DO JAKICH KRAJÓW MOŻEMY PODRÓŻOWAĆ
          NA PODSTAWIE DOWODÓW OSOBISTYCH.
    • Gość: Anka A jak z dziećmi ? IP: *.zywiec.plusnet.pl 14.06.04, 12:17
      one dowodu nie mają, czy wystarczy, że dziecko jest wpisane w dowodzie
      osobistym ?
      • Gość: pik Re: A jak z dziećmi ? IP: *.cst.tpsa.pl 14.06.04, 12:56
        www.mswia.gov.pl/aktual_ruch_graniczny.html
        A poza tym co Wam ludzie szkodzi wyrobić paszport dla dziecka (i dla siebie
        również) i uniknąć stresu ?

• Gość: Dave Re: A jak z dziećmi ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 13:21
        Dziecko musi miec wlasny dowod lub paszport lub byc wpisane do paszportu. Wpis
        dziecka do dowodu sie nie liczy.
    • Gość: skrzat Re: Z dowodem osobistym za ocean IP: 149.156.58.* 14.06.04, 12:49
      no jeszcze trzeba dodać Nową Kaledonię!!!
      szczerze polecam!!!
      bardzo ciekawa flora
    • Gość: Byłam pierdoły!!!! IP: 195.20.110.* 14.06.04, 13:29
      To pierdoły - by doleciec tak daleko jest międzylądowanie np. w Stanach, gdzie
      nie tylko trzeba mieć paszport, ale i wizę amerykańską, chociaż ma się tylko
      przesiadkę. Z dowodem to mozna leciec tylko własnym odrzutowcem. Gratuluję
      pomysłu!!!! Niech do pana redaktora zgłosi sie ten, którego zawróca w pół
      drogi, he he he!
    • Gość: ala Re: Z dowodem osobistym za ocean IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 14:23
      ale do Austrii bez paszportu nie wjedziemy
      • Gość: Travel Po całej UE z DO. IP: *.acn.waw.pl 14.06.04, 16:51
        Oczywiście, że wjedziemy z dowodem. Nie wygaduj bzdur.
        Nikogo dotychczas nie cofnięto, co najwyżej proszono o pokazanie drugiego
        dokumentu ze zdjęciem w celu weryfikacji tożsamości.

Odnoszę wrażenie, że jest spora grupa, której zależy na udowodnieniu za wszelką
        cenę, że dla nas rzekomo nic się nie zmieniło w kwestii podróżowania po Europie.
        A zmieniło się coś zasadniczo. Od 1 maja mamy prawo swobodnego poruszania się
        po UE, a jego podstawą prawną jest sam fakt posiadania obywatelstwa.
        Przedtem dokumentem podróży był paszport, który nie tylko uprawniał do pobytu w
        innych państwach, ale przede wszystkim ZEZWALAŁ NA WYJAZD Z KRAJU. Teraz prawo
        to przysługuje nam automatycznie z obywatelstwem RP równoważnym z obywatelstwem
        UE.
    • Gość: Narinio Do Francuskiej Polinezji tez mozna z dowodem. IP: *.246.191.134.tisdip.tiscali.de 14.06.04, 14:56
    • users Re: Z dowodem osobistym za ocean 14.06.04, 15:06
      Trzy tygodnie po naszym przystapieniu do Unii próbowalem po wyladowaniu w
      Kopenhadze przejsc kontrole graniczna ze "starym" (zielona okladka) dowodem. To
      duze lotnisko i przylatuje tam naprawde wielu Polakow. Urzednik po raz pierwszy
      widzial taki dokument i nie mial go wsrod wzorow dokumentow identyfikacyjnych
      uprawniajacych do przekroczenia granicy. Na moje nalegania bronil sie, ze nie
      zna (oczywiscie) polskiego, wiec nie moze mnie wpuscic na podstawie tej
      ksiazeczki. Mozna sobie, siedzac w kraju, na temat takich zachowan wydziwiac i
      argumentowac, ze to jego problem, z trzeba sie bylo klocic, "kierownika wolac"
      itd. Nie mialem na to czasu. Mialem za to ze soba paszport i wciaz wszystkim to
      radze, nawet jesli wybieraja sie do osciennego kraju UE.
      Pozdrawiam serdecznie, Rafal
    • Gość: DRAB Re: Z dowodem osobistym za ocean IP: 5.1R2D* / *.ilford.mdip.bt.net 14.06.04, 15:20
      a na BVI mozna?
      to dobrze ze tak, bo mi zablokowali pasek!
    • Gość: H Re: Z dowodem osobistym za ocean IP: 63.121.99.* 14.06.04, 16:19
      A ja przyjechalem do Ameryki bez okazywania dokumentow.Ale to bylo
      dawno temu.
    • Gość: Travel A co ma Schengen wspólnego z D.O.? IP: *.acn.waw.pl 14.06.04, 16:42
      Chodzi mi o Grenlandię i Wyspy Owcze. O ile mi wiadomo, to są terytoria
      praktycznie niepodległe, nie będące obecnie częścią terytorium Danii.

Układ Schengen nie określa dokumentu podróży, jedynie daje prawo do swobodnego
      poruszania się WSZYSTKIM osobom legalnie znajdującym się na obszarze państw -
      stron umwowy, a nie tylko obywatelom UE.

Tak więc po całej Unii podróżujemy z dowodem, a na wewnętrznej granicy UE
      możemy zostać poproszeni o wylegitymowanie się, aby udowodnić swoje
      obywatelstwo.
      Inne kraje ( spoza UE ) natomiast mogą nas wpuszczać na dowody, ale nie muszą.
      • Gość: Zenon Re: A co ma Schengen wspólnego z D.O.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 17:39
        Grenlandia i Wyspy Owcze sa integralna czescia terytorium Danii. Tyle,ze o
        daleko posunietej autonomii.
    • Gość: mamusia Poczekaj ubierz sie...zdejm pizame IP: 138.49.34.* 14.06.04, 17:02
      zaloz buty, wez troche pieniedzy. Kanapki masz w reklamowce i nie zapomnij
      zadzwonic.
    • Gość: Prosto z Dublina Re: Z dowodem osobistym za ocean IP: 212.160.192.* 14.06.04, 17:09
      Świeżutkie doświadczenie z lotniska w Dublinie: przeszedłem przez bramkę
      (oczywiście tę wyłącznie dla obywateli Unii Europejskiej) z paszportem, za mną
      Rodak z wymiętym starym dowodem osobistym w dwóch kawałkach - osobno okładka,
      osobno wnętrze. Przystanąłem, żeby zobaczyć jak to się skończy.

Zebrało się trzech panów, oglądają całość i części, coś radzą. W końcu jeden
      odwraca się do mnie (jako posiadacz paszportu byłem widocznie bardziej
      wiarygodny): "Excuse me, Sir, is it a Polish ID?". Odpowiedziałem, że tak i
      panowie z uśmiechem przepuścili Rodaka. To wszystko działo się oczywiście przy
      wjeździe, gdyż przy wyjeździe paszport trzeba pokazać tylko podczas check-in.

Powracający dziś z Dublina
    • flynn A co ze Szwajcarią? 14.06.04, 17:12
      Czy muszę mieć paszport?
      • Gość: mee... Re: A co z FRANCUSKA CZESCIA CANADY... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.06.04, 18:19
        ...przeciez tam druga francja...znaczy sie europa...
      • Gość: Lucjan Re: A co ze Szwajcarią? IP: *.pool21345.interbusiness.it 14.06.04, 19:06
        tak do Szwajcarii trzeba miec paszport, przynajmniej obywatele polcy musza miec
        paszport
        • flynn Re: A co ze Szwajcarią? 15.06.04, 18:24
          Dziękuję, tak podejrzewałam.

Flynn
    • Gość: valmot Re: Z dowodem osobistym za ocean IP: *.37.215.189.cgg.com 14.06.04, 18:39
      naszym dowodem to mozemy sobie podetrzec...juz widze jak daleko na nim
      dojedziemy.polacy to najwieksi podpadziochy i wszedzie kopa dostajemy nawet z
      naszym paszportem.
    • Gość: ZET Re: Z dowodem osobistym za ocean IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 18:42
      Zawijam kiecę i lecę...
    • Gość: mee... Re: JAKA TO ROZNICA ...PASZPORT CZY DOWOD... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.06.04, 18:45
      ... z tym ,ze dowodow juz nie powinno byc dawno...na warunki polskie jak cie
      legitymuje policja na ulicy...to powinny wystarczyc prawojazdy...z tym
      meldunkiem tez nie widze sesu...mieszkam tam gdzie placisz za gaz , prad
      telefon...
      • Gość: ZET Re: JAKA TO ROZNICA ...PASZPORT CZY DOWOD... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 18:48
        No wlasnie jak to powinno być?
        Co z tymi dowodami?
        A obowiązek meldowania, czy też nadal istnieje?
        • Gość: Lucjan Re: JAKA TO ROZNICA ...PASZPORT CZY DOWOD... IP: *.pool21345.interbusiness.it 14.06.04, 19:01
          na stronie polskiego ministerstwa spraw zagranicznych jest lista odnosnie co
          trzeba robic jesli sie jedzie na wakacje do krajow unii. w unii wazny jest
          dowod, ale w Austri trzeba sie meldowac po 3 dniach we Wloszech po 3
          miesiacach. informacje z potwierdzeniem znajdziesz na stronach ambasad
          poszczegolnych krajow. Lucjan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka