Dodaj do ulubionych

Biały dym nad Watykanem

13.03.13, 20:14
Papieżem został wybrany kardynał Bergolio który przyjął imię Franciszka.
Obserwuj wątek
    • jaceq To Imię! 13.03.13, 20:25
      Czyżby papież ubogich i odrzuconych? Nie byłoby źle.
      • manny-jestem Franciszek I 13.03.13, 20:30
        Niech bedzie dla Kosciola tak dobry jak ten kogo chce nasladowac.

Niech mu Bog blogoslawi!
      • piq wobec głębokiego kryzysu kościoła katolickiego... 13.03.13, 20:47
        ...może to być nawiązanie do snu papieża Innocentego III o św. Franciszku, który ratował kościół przed ruiną i rozpadem. Św. Franciszek to święty zarówno mistyk, jak i bardzo sprawny intelektualnie teolog, święty przebaczenia i umiłowania życia biologicznego, czyli tzw. stworzenia bożego, ale i ubóstwa, czystości i uczciwości. Oby się udało, bo kościół katolicki rozłazi się w szwach, a zwłaszcza stał się niejednokrotnie źródłem zgorszenia. Że przypomnę pedała Paetza w pierwszym rzędzie hierarchów witających w Polsce B16.

A jest napisane w Piśmie św. (Mateusz 18):

6 Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza. 7 Biada światu z powodu zgorszeń! Muszą wprawdzie przyjść zgorszenia, lecz biada człowiekowi, przez którego dokonuje się zgorszenie. 8 Otóż jeśli twoja ręka lub noga jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie wejść do życia ułomnym lub chromym, niż z dwiema rękami lub dwiema nogami być wrzuconym w ogień wieczny. 9 I jeśli twoje oko jest dla ciebie powodem grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie jednookim wejść do życia, niż z dwojgiem oczu być wrzuconym do piekła ognistego.
        10 Strzeżcie się, żebyście nie gardzili żadnym z tych małych; albowiem powiadam wam: Aniołowie ich w niebie wpatrują się zawsze w oblicze Ojca mojego, który jest w niebie. 11 Albowiem Syn Człowieczy przyszedł ocalić to, co zginęło.

I takie amputacje stoją przed nowym papieżem, i taki zwrot w kierunku ludzi, a nie w kierunku kościelnych hierarchów. Bez tego kościół pomknie w kierunku zagłady.
        • wikul Re: wobec głębokiego kryzysu kościoła katolickieg 13.03.13, 20:51
          Imię Franciszek zobowiązuje. Nowy Papież wie to pewnie lepiej od innych.
          • godiva1 Re: wobec głębokiego kryzysu kościoła katolickieg 13.03.13, 21:01
            Ale on podobno wybral Franciszka ze wzgledu na Franciszka Ksawerego - tego misjonarza jezuite, a nie Franciszka z Asyzu.
        • manny-jestem Na ile moja opinia w ogole sie liczy 13.03.13, 21:06
          uwazam to za dobry wybor.
    • oko_ala_maroko Re: Biały dym nad Watykanem 13.03.13, 21:41
      A ja będę się przyglądała nowemu papieżowi z zainteresowaniem i życzliwością. Poznam się na Nim po Jego stosunku do kapłanów w typie Rydzyka. Ratując Kościół przed kompletnym upadkiem powinien siewców nienawiści skierować na emeryturę.
    • wikul Re: Biały dym nad Watykanem 15.03.13, 18:38
      "No i wybrali ch..., który donosił". SP donosi do prokuratury za słowa Wójciak o papieżu

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,13570580,_No_i_wybrali_ch_____ktory_donosil___SP_donosi_do.html#BoxSlotII3img

Pani dyrektor i słownictwo. A obrażać ta pani chyba nie może, nie takich zdolności honorowych.
      • jaceq Re: Biały dym nad Watykanem 15.03.13, 20:34
        wikul napisał:

> "No i wybrali ch..., który donosił". SP donosi do prokuratury za słowa Wójciak
        > o papieżu

To już nie jest ten teatr. Nic nie trwa wiecznie. Po Lechu Raczaku teatr właściwie zdycha, zasilony państwową dotacją (jak łapówką). Pamiętam ich "Ziemię niczyją", którą wtedy widziałem - sądzę, że nigdy potem nie zagrali i nie zagrają nic tak wspaniałego.

Aktoressa Wójciak ma ріеrdolca seksualnego na punkcie donoszenia. Albo na nią donosili, albo sama donosiła; w tym przypadku na jedno wychodzi. Mam w zadzie jej martyrologię. Prawdopodobnie beknie za "głowę obcego państwa" w sądzie - i bardzo dobrze. Jej konto na pejs.zbuku mam dokładnie tam, gdzie mam jej martyrologię i całego tego pejs.zbuka.
        • pikrat Re: Biały dym nad Watykanem 16.03.13, 09:32
          Trochę z boku mam pytanie: czy oplucie Umiłowanego Przywódcy Korei Północnej wywołałoby podobny aplauz oburzonych nieposzanowaniem "głowy obcego państwa"?wink
          • a000000 Re: Biały dym nad Watykanem 16.03.13, 12:37
            pikrat napisał:

> Trochę z boku mam pytanie: czy oplucie Umiłowanego Przywódcy Korei Północnej wy
            > wołałoby podobny aplauz oburzonych nieposzanowaniem "głowy obcego państwa"?

Nie jest głową państwa. To uzurpator, tyran, a nawet marionetka reżimu. Nie został wybrany przez naród w wyborach demokratycznych.
            • piq oj, błąd,... 16.03.13, 15:13
              ...papież też jest dyktaktorem i nie zostaje wybrany w wyborach demokratycznych. Nie przemyślałaś tego argumentu.
              • a000000 Re: oj, błąd,... 16.03.13, 15:47
                piq napisał:

> ...papież też jest dyktaktorem

dyktatorem to może nie, ale monarchą absolutnym - już tak. Jednakowoż wybrany demokratycznie - kardynałowie są przedstawicielami poszczególnych kościołów i spośród siebie wybierają. Tak jak i w sejmie wybiera się Marszałka... też niedemokratycznie?

• wikul Re: oj, błąd,... 16.03.13, 17:17
                piq napisał:

> ...papież też jest dyktaktorem i nie zostaje wybrany w wyborach demokratycznych
                > . Nie przemyślałaś tego argumentu.

Jest formalnie dyktatorem ale chyba wybrany w wyborach częściowo demokratycznych. Brzmi to może śmiesznie (jak demokracja socjalistyczna) ale jst zgodne z faktami. Wybierany jest przez kwalifikowaną większość zgromadzenia kardynałów.
            • pikrat Re: Biały dym nad Watykanem 16.03.13, 16:50
              a000000 napisała:

> pikrat napisał:
              >
              > > Trochę z boku mam pytanie: czy oplucie Umiłowanego Przywódcy Korei Północ
              > nej wy
              > > wołałoby podobny aplauz oburzonych nieposzanowaniem "głowy obcego państwa
              > "?
              >
              > Nie jest głową państwa. To uzurpator, tyran, a nawet marionetka reżimu. Nie zos
              > tał wybrany przez naród w wyborach demokratycznych.

Co Ty opowiadasz, Azerska. Został wybrany demokratycznie w tajnym głosowaniu i otrzymał 100% głosów...
              Żartowałem (to info dla piqa) Ale jak by nie było obie Koree (?) są państwami - członkami ONZ i nasza prywatna opinia o ich przywódcach nie ma najmniejszego znaczenia ponieważ w stosunkach międzynarodowych zarówno państwo jak i politycy są traktowani zgodnie z wymogami protokołu dyplomatycznego. Założę się, że jeżeli tylko Korea Północna wyrazi chęć budowy u siebie fabryki uzdatniania gliny na gwizdki to zaraz znajdzie się wielu chętnych do zarobienia na ty,m interesie i nie będą oglądali się na to czy i jak Kim został wybrany.
              • a000000 Re: Biały dym nad Watykanem 16.03.13, 17:36
                pikrat napisał:

Założę się, że jeże
                > li tylko Korea Północna wyrazi chęć budowy u siebie fabryki uzdatniania gliny n
                > a gwizdki to zaraz znajdzie się wielu chętnych do zarobienia na ty,m interesie
                > i nie będą oglądali się na to czy i jak Kim został wybrany.

niewątpliwie. Wyznawców teorii, że pecunia non olet jest wielu...

Sądzę, że gdyby ktoś w Polsce OBRAZIŁ Kim Jong Una - ambasador by zareagował i wówczas trzeba byłoby wszcząć procedurę.

• piq a uważasz, pokrak, że Umiłowany Przywódca... 16.03.13, 15:12
            ...nie jest khójem? Dlaczego nie jest i dlaczego tak uważasz?
            Mnie opinia tej bidnej Wójciak zwisa, ma do niej prawo w swojej głupocie, tak jak ty w swojej głupocie masz prawo do swoich durnych opinii. A przed sąd to niech ją ewentualnie pozywa kościół lub Papa Francesco, jeśli się czuje obrażony, a nie ciąga prokuratura. Podpowiem - nie czuje się.
            Nawiasem: Papa Francesco nie jest głową państwa, bo nie jest jeszcze zaprzysiężony.
            • a000000 Re: a uważasz, pokrak, że Umiłowany Przywódca... 16.03.13, 16:13
              piq napisał:

>Nawiasem: Papa Francesco nie jest głową państwa, bo nie jest jeszcze zaprzysiężony.

W momencie gdy na pytanie: czy przyjmujesz - odpowie: tak, przyjmuję - w tym momencie staje się kolejnym papieżem i głową państwa.

Państwo-miasto Watykan jest połączone unią personalną ze Stolicą Apostolską i każdy papież jest jednocześnie świeckim suwerenem Państwa.

We wtorek będzie publiczna inauguracja pontyfikatu i publiczny akt posłuszeństwa kardynałów papieżowi. Gwardia szwajcarska już swoje poddaństwo zgłosiła - na placu gdy papież był prezentowany światu.

a jak Twoim zdaniem wygląda zaprzysiężenie Głowy Państwa Watykan? I kto go zaprzysięga?
            • pikrat Re: a uważasz, pokrak, że Umiłowany Przywódca... 16.03.13, 16:38
              piq napisał:

> ...nie jest khójem? Dlaczego nie jest i dlaczego tak uważasz?
              > Mnie opinia tej bidnej Wójciak zwisa, ma do niej prawo w swojej głupocie, tak j
              > ak ty w swojej głupocie masz prawo do swoich durnych opinii. A przed sąd to nie
              > ch ją ewentualnie pozywa kościół lub Papa Francesco, jeśli się czuje obrażony,
              > a nie ciąga prokuratura. Podpowiem - nie czuje się.
              > Nawiasem: Papa Francesco nie jest głową państwa, bo nie jest jeszcze zaprzysięż
              > ony.

Imputujesz, tumanisz, przestraszasz....
              Szczególnie głupia sytuacja, ponieważ całkowicie zgadzam się ze zdaniem, które napisałeś.

Mój wpis o dyktatorze Korei Pn zakończony był emotikonem ułatwiającym takim frajerom jak ty zrozumienie intencji autora. Teraz wiem skąd twoje wymysły pod moim adresem - ty po prostu nie rozumiesz słowa pisanego. Nie znasz emotikonów a nawet ponoć ich nie znosisz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka