Dodaj do ulubionych

Ile straciła nasza cywilizacja

29.11.13, 12:10
przez to, że kobiety nie były edukowane?

dramatycznie pyta prof. Środa i jako ta najwyżej wyedukowana kobieta dramatycznie zapodaje
"Dawniej twierdzono, że dziewczynki mają lżejsze mózgi"

I teraz są tacy, co twierdzą, że chłopcy są więksi i ciężsi, a nawet, że mają większe mózgi. To oczywiście nie dotyczy kursantów (bo chyba nie studentów) gender.

Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Ile straciła nasza cywilizacja 29.11.13, 12:36

Nie nadążam za tym co pisze. Ostatnie co przeczytałem, że ziemia jest płaska...
      • oleg3 Re: Ile straciła nasza cywilizacja 29.11.13, 12:49
        qwardian napisał:

> Nie nadążam za tym co pisze. Ostatnie co przeczytałem, że ziemia jest płaska...

To właśnie z tego. Pani profesor napisała jak zacytowałem:" Dawniej twierdzono, że dziewczynki mają lżejsze mózgi". Czyli obecnie twierdzi się coś innego.

• qwardian Pomysły ze szprewskiego kanału... 29.11.13, 13:19

Nie spodziewasz się chyba Olku, że przeczytam cokolwiek poza tytułem? Jej się wydaje, że jak Róża Luxemburg wywoła berlińską rewolucję. Ale nawet Róża wiedziała, że w państwie z katolicką parafią w każdej dzielnicy, miasteczku i wsi, jej szalone pomysły nie mają najmniejszych szans na rewolucję nie wspominając już o realizacji.
          • oleg3 Re: Pomysły ze szprewskiego kanału... 29.11.13, 13:33
            Mnie idzie tylko o wykazanie zacietrzewienia profesorki. Nauka dawno ustaliła, że rozmiar (a więc i ciężar) mózg u jest u samców (w tym mężczyzn) większy. A gender (też podobno nauka) twierdzi, że to średniowieczny przesąd.

Ciekawe jest to, że gender nie wie, że waga mózgu nie decyduje o sprawności intelektualnej (w ramach tego samego gatunku). Nauka już badała mózgi wybitnych samców Homo Sapiens.
            • qwardian Re: Pomysły ze szprewskiego kanału... 29.11.13, 14:06

Jedyne co mnie martwi, że żyję w państwie w którym moje pieniądze utrzymują tą patologię. I tylko Jarosław Kaczyński może ją ukrócić. Dlatego wszelkie bzdęty, że ktoś nie pójdzie na wybory jest dla mnie zniewagą, taką samą, że muszę oglądać i słuchać wszystkie bzdury Środy.
              • oleg3 Re: Pomysły ze szprewskiego kanału... 29.11.13, 14:22
                qwardian napisał:
                > I tylko Jarosław Kaczyński może ją ukrócić.

Nie może.
    • pikrat Re: Ile straciła nasza cywilizacja 29.11.13, 13:56
      Podobno biskupom nie podoba się gender to dowodzi, że warty jest poparcia. A Pani profesor, w posługiwaniu się logiką, nie dorównujesz. No bo powiedz sam, Olegu, czy wiara w duchy i inne takie jest logiczna?
      • oleg3 Re: Ile straciła nasza cywilizacja 29.11.13, 14:20
        pikrat napisał:

> A Pani profesor, w posługiwaniu się logiką, nie dorównujesz.
        Problem pikracie polega na tym, że logika nie zajmuje się relacją badanych zdań do realiów. Logika bada tylko zgodność zdań ze sobą . Logika nie rozstrzyga czy Ziemia jest płaska albo czy dziewczynki mają mniejszy mózg. O tym rozstrzyga NAUKA.

• oleg3 Pikracie 29.11.13, 15:14
          dla jasności i rozgrzania dyskusji. Stawiam 2 tezy:

- Nasza cywilizacja sporo by zyskała na tym, gdyby M. Środa zajęła się haftem
          - Gender niszy naukę. Tak jak każda ideologia. Czym różni się genderyzm od łysenkizmu
          • oleg3 Re: Pikracie 29.11.13, 15:40
            Zupełnie osobiste wspomnie o łysenkiźmie

Niestety nie pamiętam autora (pseudonim?) ani tytułu czy wydawcy. Nie pamiętam nawet roku. Pamiętam epokę: byłem młody a komunizm dominował w świecie i w myśli. Książeczka w fatalnym stanie, literki rozmazane. I ten tekst jak to idea - wtedy komunistyczna - niestety nie zapanowała nad przyrodą.
          • pikrat Re: Pikracie 02.12.13, 20:53
            oleg3 napisał:

> dla jasności i rozgrzania dyskusji. Stawiam 2 tezy:
            >
            > - Nasza cywilizacja sporo by zyskała na tym, gdyby M. Środa zajęła się haftem

Nie podzielam tego poglądu. Pani Profesor jest moim idolem.

> - Gender niszy naukę. Tak jak każda ideologia. Czym różni się gendery
            > zm
            od łysenkizmu

Różnice wynikają z rozwoju cywilizacji. Każda epoka miała czy też ma swojego Łysenkę. Łysenka naszych czasów jaki mi się w osobie ksiądza prof. Franciszka Longchamps de Berier.
            Naukowiec, który odkrył bruzdę nie tam, gdzie ona jest. Oto do czego prowadzi studiowanie teologii nawet jeśli po jej skończeniu zostaje się prawnikiem.
            Łysenko był wyznawcą teorii zaprzeczającej istnieniu genów. Wpisywał się w stalinowskie majstrowanie przy nauce. A "nasz" de Berier czyni dokładnie to samo aczkolwiek dla innego pracodawcy.

Pewnie ten przykład Ci się nie spodoba, to może wystarczy ksiądz Oko?
            wink
            • kasz0 nie potwierdzam, nie zaprzeczam 04.12.13, 20:33
              pikrat napisał:

> oleg3 napisał:
              >
              > > dla jasności i rozgrzania dyskusji. Stawiam 2 tezy:
              > >
              > > - Nasza cywilizacja sporo by zyskała na tym, gdyby M. Środa zajęła się h
              > aftem

Nie zaprzeczam, ze Wasza cywilizacja. Moja cywilizacja nie zajmowala sie dotychczas manualnymi zdolnosciami professoresy. Moja cywilizacja nie cierpi z powodu ewentualnych dwoch lewych rencow rzeczonej.

> Wpisywał się w stalinowskie majstrowanie przy nauce.

Niemozebne aby prawa naturalne nie dominowaly nad prawami natury. Podlec Lenin swym testamentem powstrzymal Konklawe?
              • pikrat Re: nie potwierdzam, nie zaprzeczam 04.12.13, 21:01
                Rycho, wciąż te rebusy a nie możesz napisać zrozumiale dla prostaczków?
                • kasz0 Re: nie potwierdzam, nie zaprzeczam 04.12.13, 21:05
                  pikrat napisał:

> Rycho, wciąż te rebusy a nie możesz napisać zrozumiale dla prostaczków?

Nie smialbym wyznania zastepowac homiliami. Sciezki Pansie sa takie jakie sa.
    • kasz0 martyrologia swietej Hildegardy 29.11.13, 15:47
      oleg3 napisał:

> Ile straciła nasza cywilizacja
      > przez to, że kobiety nie były edukowane?

Jestem wyalinenowany nie poczuwajac sie do wspolnoty "cywilizacyjnej" z zadnej strony. Gdzie bym sie nie obrocil to mam zad z zada.

Edukowanie generalnie jest wymyslem absolutystow z okresu merkantylizmu. Liczy co najwyzej 200 lat. Jego celem bylo uwolnienie przedsiebiorcow od kosztow uczenia roboli czytania aby wiedzieli co krwiopijcy napisali im w instrukcji nad maszyna.

Nawet w strasznych czasach sredniowiecznej ciemnoty chcace proto-feministki nie mialy problemow z ksztalceniem. Niech przykladem bedzie zakonnica Swieta Hildegarda. W tamtych czasach wiekszosc ludzkosci miala po prostu problemy z oplaceniem nauczycieli lub z odczuwaniem potrzeby placenia za nauke. Aczkolwiek za terminy u rzemieslnika placono. Ciekawe jak sie sprawa miala w przypadku hafciarek, koronczarek lub "dywaniarek" dziergajacych arrasy? Takze nie byly edukowane? A mozem nie pojal do to takowe to "dukanie".
      • oleg3 Re: martyrologia swietej Hildegardy 29.11.13, 15:56
        Rychu,

Ja wiem, ty wiesz, my wiemy: usilnie starasz się być poza cywilizacją. Tylko po jaką cholerę używasz kompa?
        • kasz0 edukowanie do czytania ze zrozumieniem 29.11.13, 16:29
          oleg3 napisał:

> usilnie starasz się być poza cywilizacją.

Jednynie nie staram sie poczuwac do wspolnoty. Roznych wspolnot, z ktorymi mi nie po drodze. Jestem w stanie zauwazyc Twoje skapstwo w zakresie nie poglebiania analfabetyzmu funkcjonalnego. Czyzbys dziergal sobie gender, ktory jeszcze nie siega jader?

Co do moich staran to wydaje mi sie, ze opacznie odczytujesz moje zamiary. Czyzbys mial objawy krotkowzrocznosci z czelusci oblezonej twierdzy? Wzmagasz sily obronne wobec nadciagajacych posilkow przebijajacych sie przez oblegaczy.

Swieta Hildegarda byla zakonnica katolicka. Aczkolwiek nie recze, aby zyla przed Wielka Schzma.
          • oleg3 Re: edukowanie do czytania ze zrozumieniem 29.11.13, 16:38
            > Czyzbys dziergal sobie gender, ktory jeszcze nie siega jader?

Od zawsze mam kłopot z interpretacją twoich tez. To są tezy stawiane przez osobnika o dużym IQ, zgorzkniałego i silącego się na niezależność intelektualną. Ale mało komunikatywnego. Być może ten szum informacyjny jest obawą przed poddaniem tezy obróbce intelektualnej?
            • kasz0 Re: edukowanie do czytania ze zrozumieniem 29.11.13, 18:03
              oleg3 napisał:

> Od zawsze mam kłopot z interpretacją twoich tez.

Ja od rana jak wyrocznie delfickie czuje sie naprany tezami. No i tak jak one nie poczuwam sie do odpowiedzialnosci za interpretacje. Czy wiesz jak to jest wygodne?

> poddaniem tezy obróbce intelektualnej

Akurat tego sie nie obawiam. Moze odpowiednia obrabiarka istnieje jedynie poza zasiegiem mojej percepcji. Mimo mej dalekowzrocznosci nie widze jasnosci pod latarnia. Gmina jest oszczedna i nie marnotrawi podatkow na zbedne iluminacje.

> silącego się na niezależność intelektualną.

Wrecz odwrotnie, moje swiadome wysilki sa nakierowane na "krakanie jak i one". Niestety w mimikrze glupoty jestem niepelnosprawny umyslowo. Zawsze wysoko cenilem wlasne zasoby glupoty. Dostrzegam me luki edukacyjne, praktyki mimikry.

Streszczajac, nie poczuwam sie do wspolnoty cywilizacyjnej z pania profesor Sroda. Co nie znaczy, ze jej nie cenie i nie lubie czasami zapoznac sie z jej tezami. Zapoznawanie sie nie oznacza akceptacji. Jestem natomiast znacznie blizszy akceptowania jej niezaleznosci w mysleniu i odwagi prezentowania tego co ona chce powiedziec. Jest to analogiczne do mej otwartosci na wysluchiwanie tez glupkow lub idiotow. Niezmiennie jednak wole oceniac zrodlo w skrytosci ducha dopiero po wysluchaniu rozmowcy. Nawet kompletni idioci moga miec cos ciekawego do powiedzenia. W koncu sa przynajmniej fachowcami od swej osobistej psychiatrii.

Dla ustalenia uwagi nie poczuwam sie do wspolnoty cywilizacyjnej z przeciwnikami Srody. Zakladam, ze sa to dwie rozne cywilizaje. Z istnienia dwoch cywilizacji wysnuwam teze o istnieniu kontinuum cywilizacji. Kazdy jeden osobnik moze miec wlasna cywilizacje, przy pomocy ktorej to wlasnie on reprezentuje ogol. Jak zwykle bez czyjegokolwiek upowaznienia, lacznie z wlasnym.

> zgorzkniałego

Degustowalbym to raczej jako soczysta cierpkosc. Degustibus est non disputandum. Szorstkie przyjaznie wydaja mi sie mniej spedalone. Maczyzm jest mniej lepki.
              • oleg3 Re: edukowanie do czytania ze zrozumieniem 29.11.13, 18:16
                Dzięki za dłuższą wypowiedź, wymagającą jednak "obróbki intelektualnej".

• kalllka Re: edukowanie do czytania ze zrozumieniem 30.11.13, 11:18
                  Może nim obrobisz ( intelektualnie) rozbierz kasie logicznie, olegusmile

Wy sobie tu panowie rozrywkę urządzacie ze środy na sobotę, a niedziela za pasem.
                  • kasz0 zycie to nie je bajka 30.11.13, 20:25
                    kalllka napisała:

> Wy sobie tu panowie rozrywkę urządzacie

Ostatnio poznalem teorie kompensacyjna "gender". Streszczajac do bolu. Kobiety i mezczyzni roznia sie zasadniczo hormonalnie. Natura tak knula aby sie cokolwiek urodzilo. Zwycieskim wyzwaniem ich mozgow jest to aby byli w stanie sie dogadac.

Moim zdaniem teoria kompensacyjna genialnie opisuje rzeczywistosc. Lacznie z zaprzeczeniem jakoby gdyby rzadzily kobiety to by nie bylo wojen. Wojny by byly skuteczne a nie rytualne.
                    • kalllka Re: zycie to nie je bajka 01.12.13, 00:19
                      W moim wieku dualizm cycków zdecydowanie zdrowszy.
                      Ciekawi mnie jednak bardziej jak jadrusie radzą sobie z relatywizmem hormonalnym ; bez dosiadania na oklep , za to z dyscyplina poznawcza miast oslicy?
                      • kasz0 bezboznie 04.12.13, 20:44
                        kalllka napisała:

> Ciekawi mnie jednak bardziej jak jadrusie radzą sobie z relatywizmem hormonal
                        > nym

Moge Cie zapewnic, ze wbrew Twej woli. Petycje kieruj do ewolucji. W skrytosci ducha mam nadzieje, ze ewolucje skreslisz.
        • piq rycho napisał celną uwagę, ja go nawet... 29.11.13, 22:20
          ...lubię czytać, bo ma oryginalny i swój własny punkt widzenia. Takie coś jest zawsze ciekawe, zwłaszcza że rycho nie jest durniem i ma sporo wiedzy.

Z rozbawieniem kiedyś czytałem na forum historycznym, jak rycho doprowadzał do szału przyzwyczajonych do używania wyłącznie jednego zwrotu "źródło, misiu, źródło" ograniczonych historyków, którzy jednocześnie twierdzą, że Polanie byli wielkim plemieniem wielkopolskim, tylko że w żadnym źródle nie ma o tym ani słowa aż do czasów Chrobrego, kiedy to zaledwie użyto nazwy "Bolanie" nie wskazując na lokalizację. Wręcz przeciwnie, żadn źródło nie wspomina Polan w Polsce, choć takich źródeł, które powinny były to zrobić, jest kilka.

Faktem jest natomiast, że czasami rycho pisze niezrozumiale.
          • kasz0 Sukow Dziedzice 30.11.13, 20:18
            piq napisał:

> doprowadzał do szału

Ja nie jestem Pantarej, wietrze to czego nie porzeba odmaczac.

Sporo dalo sie w miedzyczasie doczytac.

"Pustka osadnicza" miedzy Odra i Bugiem okazala sie zanadto nieatrakcyjna dla uzytkownikow opidium Prahy na Vltavou. Dla mnie jest zaszczytem, ze Sinozeby wysoce sobie cenil swoich sasiadow z Hamburga i Kilonii. Gruesse von Leitzkau.
            • piq oj, sporo się dało doczytać,... 30.11.13, 21:12
              ...zwłaszcza po czesku i słowacku. Fascynująca jest historia prapolskich Piastów (Poznanów, Pohanów). Identyczne imiona rodowe i święty patron. Oraz bardzo późne (X w.) iranizmy w nazewnictwie. Reszty nie piszę, bo wszyscy wezmą mnie za szaleńca.
              • kasz0 bez pol litra nie razbieriosz 30.11.13, 22:35
                piq napisał:

> bo wszyscy wezmą mnie za szaleńca.

Przepraszam za czelnosc ale dla mnie zabrzmialo to jak zaproszenie do wypitki. Wstepnie proponuje Sopron, zawsze wierny. Musi w czasie burczoka.

> iranizmy w nazewnictwie.

Boje sie, ze bardzej mysle po persku od wspolczesnych Iranczykow. Jak to u nas Savak'ow.
                • piq sanskryckie "sravacy", heheh,... 01.12.13, 02:15
                  ...Burisravas to też bardzo ładne sanskryckie imię.
                  Dobre miejsce wybrałeś. Tam w okolicy ponoć kupa ludzi nadal twierdzi, że są (czemuś) Chorwatami, chociaż w spisach tego Węgrzy oczywiście nie zamieszczają. No i Burgenland niedaleko, w sumie świetne miejsce na wina. A burczok tam rzeczywiście robią? Bo że super naturalnie słodkie czerwone wino (w Illmitz zdaje się) to wiem, u Williego Opitza. Monika Lewińska płukała nim jamę ustną po, bo było zamawiane do Białego Domu.
                  • kalllka Re: sanskryckie "sravacy", heheh,... 01.12.13, 11:07
                    Widać po wątku,,, ze najistotniejszym w dzisiejszych czasach umiejetność majstrowania przy genach za pomocą pił ( do drzew) -języka (komputera)

Nie mam złudzeń rychu ,,ze twoim zamyslem była zen- rewolucja ale wyszło prostackie "cyganstwo"
                  • kasz0 powoli 01.12.13, 17:19
                    piq napisał:

> Burgenland

Sopron geograficznie lezy w Burgenlandzie a raczej w jego wegierskiej wersji jezykowej Varos... (costam).

> Chorwatami, chociaż w spisach tego Węgrzy oczywiście nie zamieszczają.

Calkiem mozliwe, ze to za sprawa ilosci Chorwatow referendum po ukladzie w Trianon zdecydowalo o przylaczeniu tego landu do Austrii. Sopron dostalo przydomek zawsze wierngo bo przy Wegrach pozostalo (referendalnie). Ja na miejscu Chorwatow nie pozostalbym na Wegrzech.

> świetne miejsce na wina.

Stoki nad jeziorem maja sklon polnocny. Kwasne wychodza.

> A burczok tam rzeczywiście robią?

Nie maja wyjscia, musza miec fermentujacy sok winogronowy, 1-dniowy, 2-dniowy, 3-dniowy, ... Oczywiscie nazywa sie inaczej nawet nie jak po niemiecku Federweiser. Produkt taki wystepuje oczywiscie jedynie po (w trakcie) winobraniu.

Typowe tam wino to Kekfrankos, Blaufrankische, Starofrankowka, ...
          • kasz0 multikulti 30.11.13, 20:43
            piq napisał:

> Faktem jest natomiast, że czasami rycho pisze niezrozumiale.

Mysle w zbyt wielu jezykach na raz. Empiria dala mi taka szanse. Z jakims moim drobnym udzialem. Nie wszystko daje sie przetlumaczyc z pominieciem kulturowego, jezykowego kontekstu. Mam w moim otoczeniu ludzi ktorzy doskonale, czasami lepiej ode mnie rozumieja to co mowie.

W warszwaskim szmoncesie ojciec jest dumny, ze synowie maja cele w zyciu. Kazdy cele na Mokotowie (dla krakusow to ksywka Montelupich). Moj kuzyn analogicznie zareagowal na mego przyjaciela Zdenka z Pankraca. Akurat Zdenek jest kultowy w "zrozumieniu".

Ostatnio przetrawialem przebojowosc Kolumba "dziedziczona" od Vlada Tepesa (wzorca Drakuli). Motyl machnal skrzydlami w Pekinie.
          • qwardian Re: rycho napisał celną uwagę, ja go nawet... 30.11.13, 22:11

Z tym plemieniem Polan to czyste spekulacje. W przeciwieństwie do Wiślan, żadne informacje nie potwierdzają takiego plemiona. Nazwa Polska pojawia się po uzyskaniu państwowości, w formie łacińskiej, dopiero za Mieszka Starego w formie nazwijmy to rodzimej...
            • kasz0 najprawdziwsi z Prawdziwych z Arheimar 30.11.13, 22:42
              qwardian napisał:

> żadne informacje nie potwierdzają takiego plemiona.

Nie smiesz wyjsc poza Indeks Ksiag Zakazanych?

Mieszkali w okolicach Wysokiego Brzegu (berieg krutoj). We wrazym chazarskim jezyku Kijev.
    • kasz0 dawniej dziewczynki sie lzej prowadzily 29.11.13, 15:54
      oleg3 napisał:

> Ile straciła nasza cywilizacja

> "Dawniej twierdzono, że dziewczynki mają lżejsze mózgi"

Sadzac po wspolczesnym przyroscie naturalnym to zupelnie co innego bylo/jest wazniejsze.

Tekst pani professoressy sklania do intensyfikacji badan nad troskliwoscia robotow dla niemowlakow. Producenci lalek nie zbankrutuja.
    • krates-8 Filozofka stadna 30.11.13, 00:13
      ściślej bolszewicka
      środa przyznała
      że twierdzenie
      że w krajach zachodnich
      genderyzm opanował wszystko
      jest prawdziwe
      ale my do tych krajów
      pretendujemy
      • pikrat Re: Filozofka stadna 30.11.13, 11:40
        krates-8 napisał:

> ściślej bolszewicka
        > środa przyznała
        > że twierdzenie
        > że w krajach zachodnich
        > genderyzm opanował wszystko
        > jest prawdziwe
        > ale my do tych krajów
        > pretendujemy
        >
        I bardzo dobrze, że pretendujemy. Pamiętaj - co jest nie na rękę biskupom musi być dobre dla ogółu. Oszołomów nie wykluczam - wykluczają się sami.smile
        A poziom profesor Środy jest dla ciebie nieosiągalny. Trudno, musisz jakoś z tym żyć...
    • amityr Re: Ile straciła nasza cywilizacja 30.11.13, 10:19
      oleg3 napisał:
      "Dawniej twierdzono, że dziewczynki mają lżejsze mózgi"

I teraz są tacy np @ wikul co twierdzą, że chłopcy są więksi i ciężsi, a nawet, że mają w
      iększe mózgi. To oczywiście nie dotyczy jego samego.Hahaha
      • kasz0 Neandertalczycy mieli wieksze mozgi 04.12.13, 21:18
        amityr napisał:

> nawet, że mają większe mózgi.

Neandertalki to nawet mialy szersze miednice.

Prognostyk dla tych, ktorzy maja wieksze kabze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka