14.01.14, 15:22
W Caritasie Archidiecezji Gdańskiej przychody z działalności statutowej w 2013 roku wyniosły 4,036,536.48 PLN.

Pytanie:

Ile z tych ponad 4 mln Gdański Caritas przeznaczył na realizację zadań statutowych, a ile na koszty administracyjne?

S.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Errata 14.01.14, 15:24
      To dane za 2010.

S.
      • oleg3 Re: Errata 16.01.14, 10:52
        snajper55 napisał:

> To dane za 2010.

Zajrzałeś może Snajper na www gdansk.caritas.pl/sprawozdania/13/ ?

Nie opublikowano niestety zał. nr 6 czyli sprawozdania finansowego ale łatwo możesz się przekonać o realizacji celów statutowych.

Szczęść Boże
    • pikrat Re: Zagadka 14.01.14, 17:55
      Na realizację zadań statutowych 95% ?
      • snajper55 Re: Zagadka 14.01.14, 18:55
        pikrat napisał:

> Na realizację zadań statutowych 95% ?

Na realizację zadań statutowych 0% (słownie zero procent).

Caritas Archidiecezji Gdańskiej:

Rok 2010:

Przychody z działalności statutowej - 4,036,536.48
        Koszty realizacji zadań statutowych - 0
        Koszty administracyjne - 3,948,959.42

Ro 2011:

Przychody z działalności statutowej - 3,927,206.95
        Koszty realizacji zadań statutowych - 0
        Koszty administracyjne - 3,767,041.43

sprawozdaniaopp.mpips.gov.pl/Search/Print/4211?reporttypeId=11

S.
        • snajper55 Re: Zagadka 14.01.14, 19:33
          Choć prawdę mówiąc, dane te wydają się nieco podejrzane. O tak jawną pazerność nawet naszego katolickiego kościółka nie podejrzewam.

S.
          • pikrat Re: Zagadka 14.01.14, 19:45
            snajper55 napisał:

> Choć prawdę mówiąc, dane te wydają się nieco podejrzane. O tak jawną pazerność
            > nawet naszego katolickiego kościółka nie podejrzewam.
            >
            > S.
            Snajperze, jeżeli liczysz na to, że niejaki Cep napisze krytykę rzeczonego Caritasu to jesteś naiwny, ponieważ porównywanie Orkiestry i Caritasu jest [@#$&^(*&^]

I tak to wink
          • a000000 Re: Zagadka 14.01.14, 19:48
            snajper55 napisał:

> Choć prawdę mówiąc, dane te wydają się nieco podejrzane.

Wygląda to tak, jakby sporządzający to sprawozdanie nie miał pojęcia co ma wpisywać i nie zapytał o to żadnego księgowego.
        • a000000 Re: Zagadka 14.01.14, 19:46
          ?????

świetny jest pkt D. - koszty administracyjne. Zużycie materiałów, energii, opłaty, podatki, wynagrodzenia, ubezpieczenia, amortyzacja... koszt ZERO!!! są za to tajemnicze POZOSTAŁE, i to w dziale: administracja.

Czy leci z nami ktoś, kto się zna na sprawozdaniach i może objaśnić co to takiego? Nikt nie pracuje, nigdzie nie pracuje, wszelka działalność wszystkich pracowników jest non profit?

Snajperku, ZERO wynosi KOSZT realizacji. Nie sama realizacja. Tak wynika z tabelki. To tak jakbym zebrała stówę na żywienie dzieci i tą kasę zaniosła do szkolnej kwestury. Koszt tej operacji - zero, ale stówa przekazana.

• brysio76 Re: Zagadka 15.01.14, 11:42
            Ja podejrzewam że całość poszła na actimelki dla Głodzia wink. A na poważnie mieli chyba leniwego księgowego który poszedł po linii najmniejszego oporu i wszystko wrzucił w jedną rubrykę. \co też jest kompromitujące dla organizacji......
        • oleg3 Rozwiązanie zagadki 17.01.14, 09:17
          Sprawozdanie za rok 2011 składa się z następujących dokumentów

Sprawozdanie merytoryczne
          Bilans uproszczony
          Rachunek wyników
          Informacja dodatkowa

Snajper prowadzi antykościelną krucjatę (bo to głęboko wierzący ateista) na podstawie Rachunku wyników i ignoruje moje światłe uwagi, że analizujemy całe sprawozdanie. No ale on przedstawia się jako fachowiec z wieloletnią praktyką.

W Rachunku wyników koszty wpisano w niewłaściwym polu, co już wykazał Borsuk. Jasno to wynika z Informacji dodatkowej. W części IV podano nawet, że koszty finansowe wyniosły 0,19 zł i to są wszystkie koszty administracyjne.
          sprawozdaniaopp.mpips.gov.pl/Search/Print/4180?reporttypeId=12
          Ważne: Sprawozdanie nie dotyczy całej Caritas Arch. Gdańskiej tylko wyodrębnionej OPP co jest zgodne z przepisami. To tak na wszelki wypadek, bo roi się tu od fachowców po zaocznych wieczorowych kursach antyklerykalizmu.

• snajper55 Re: Rozwiązanie zagadki 19.01.14, 01:40
            oleg3 napisał:

> Sprawozdanie za rok 2011 składa się z następujących dokumentów
            >
            > Spraw
            > ozdanie merytoryczne

> Bila
            > ns uproszczony

> Rach
            > unek wyników

> Info
            > rmacja dodatkowa

>
            > Snajper prowadzi antykościelną krucjatę (bo to głęboko wierzący ateista) na pod
            > stawie Rachunku wyników i ignoruje moje światłe uwagi, że analizujemy całe spra
            > wozdanie. No ale on przedstawia się jako fachowiec z wieloletnią praktyką.

Pokaż gdzie nazwałem się fachowcem, łgarzu.

> W Rachunku wyników koszty wpisano w niewłaściwym polu, co już wykazał Borsuk. J
            > asno to wynika z Informacji dodatkowej.

Z trzech dokumentów w dwóch "koszty wpisano w niewłaściwym polu" - w Sprawozdaniu merytorycznym i w Rachunku wyników. Tylko w Informacji dodatkowej, która jest częścią opisową, pojawiły się dane, które są sprzeczne i ze Sprawozdaniem merytorycznym i z Rachunkiem wyników.

> W części IV podano nawet, że koszty finansowe wyniosły 0,19 zł i to są wszystkie koszty administracyjne.

Koszty finansowe nie są kosztami administracyjnymi, specjalisto.

S.
            • oleg3 Re: Rozwiązanie zagadki 19.01.14, 08:03
              > Pokaż gdzie nazwałem się fachowcem, łgarzu.

tutaj

> Koszty finansowe nie są kosztami administracyjnymi, specjalisto.
              Skąd wiesz?
              • snajper55 Re: Rozwiązanie zagadki 22.01.14, 17:15
                oleg3 napisał:

> > Pokaż gdzie nazwałem się fachowcem, łgarzu.
                >
                > tutaj
                >
                >
                > > Koszty finansowe nie są kosztami administracyjnymi, specjalisto.
                > Skąd wiesz?

Tam nie ma nie tylko słowa "fachowiec", ale nie ma żadnego słowa na "f", łgarzu.

S.
                • oleg3 Re: Rozwiązanie zagadki 23.01.14, 14:04
                  snajper55 napisał:

> oleg3 napisał:
                  > > > Pokaż gdzie nazwałem się fachowcem, łgarzu.
                  > > tutaj

> Tam nie ma nie tylko słowa "fachowiec", ale nie ma żadnego słowa na "f", łgarzu

Czy to jeszcze fanatyzm czy pomroczność jasna?
                  • snajper55 Re: Rozwiązanie zagadki 23.01.14, 14:06
                    oleg3 napisał:

> snajper55 napisał:
                    >
                    > > oleg3 napisał:
                    > > > > Pokaż gdzie nazwałem się fachowcem, łgarzu.
                    > > > tutaj
                    >
                    > > Tam nie ma nie tylko słowa "fachowiec", ale nie ma żadnego słowa na "f",
                    > łgarzu
                    >
                    > Czy to jeszcze fanatyzm czy pomroczność jasna?

Idź do psychiatry, to się dowiesz.

S.
                    • oleg3 Re: Rozwiązanie zagadki 23.01.14, 14:26
                      snajper55 napisał:
                      > Idź do psychiatry, to się dowiesz.

Nie jestem aż tak ciekawy diagnozy S55 by płacić za to z własnej kieszeni.
    • snajper55 Caritas Lublin 14.01.14, 20:00
      Dane ze strony Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, gdzie można obejrzeć coroczne sprawozdania składane przez organizacje pożytku publicznego. www.pozytek.gov.pl/BAZA,OPP,3403.html

Caritas Archidiecezji Lubelskiej 2011.

Przychody organizacji 3.000.179,07
      Koszty prowadzenia działalności pożytku publicznego 1.514.514,01
      Koszty administracyjne 2.314.963,60
      Wynagrodzenia 622.269,66

S.
      • a000000 Re: Caritas Lublin 14.01.14, 20:12
        snajper55 napisał:

> Dane ze strony Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, gdzie można obejrzeć coroczne sprawozdania składane przez
        organizacje pożytku publicznego.

ale się natrudziłeś!
        • snajper55 Re: Caritas Lublin 14.01.14, 20:57
          a000000 napisała:

> ale się natrudziłeś!

Natrudziłem? Bez przesady. Zawsze myślałem, że oskarżenia rzucane na Caritas są przesadzone. Teraz widzę, że są zbyt łagodne. A przeciwstawianie Caritasu Owsiakowi jest zwykłą bezczelnością.

S.
          • a000000 Re: Caritas Lublin 14.01.14, 21:59
            snajper55 napisał:

Zawsze myślałem, że oskarżenia rzucane na Caritas są
            > przesadzone.

jeśli to aż takie przekręty, to dlaczego prokuratura się tym nie zajmie? Palikoty odpuściły czy co?

• snajper55 Re: Caritas Lublin 19.01.14, 01:27
              a000000 napisała:

> jeśli to aż takie przekręty, to dlaczego prokuratura się tym nie zajmie? Paliko
              > ty odpuściły czy co?

Toż co pewien czas robi się głośno o działalności "charytatywnej" Caritasów, tylko co z tego? Wnioski z tych sprawozdań powinni wyciągnąć darczyńcy, ale głównymi jest budżet państwa i budżety samorządów, które z klerem nie chcą zadzierać.

S.
      • pikrat Re: Caritas Archidiecezji Warszawskiej 14.01.14, 20:13
        10 tys. zł – za taką kwotę wicedyrektor Caritas Archidiecezji Warszawskiej kupiła od kierowanej przez siebie organizacji posiadłość. Ponad sześć tysięcy metrów kwadratowych ziemi i swój rodzinny dom dwie starsze panie podarowały Caritas na cele charytatywne. Jak ustalili reporterzy „Uwagi!” TVN, kobiety chciały żeby powstał tam dom samotnej matki. Ich dar miał służyć potrzebującym. Jak to możliwe, że za bezcen trafił do zastępcy szefa organizacji?

Tekst linka
        • snajper55 Re: Caritas Archidiecezji Warszawskiej 14.01.14, 20:26
          pikrat napisał:

> 10 tys. zł – za taką kwotę wicedyrektor Caritas Archidiecezji Warszawskie
          > j kupiła od kierowanej przez siebie organizacji posiadłość. Ponad sześć tysięcy
          > metrów kwadratowych ziemi i swój rodzinny dom dwie starsze panie podarowały Ca
          > ritas na cele charytatywne. Jak ustalili reporterzy „Uwagi!” TVN, k
          > obiety chciały żeby powstał tam dom samotnej matki. Ich dar miał służyć potrzeb
          > ującym. Jak to możliwe, że za bezcen trafił do zastępcy szefa organizacji?
          >
          > Tekst linka

Pamiętam. Co chcesz, w końcu to organizacja dobroczynna. big_grin

S.
    • snajper55 Ho, ho ho - Caritas Tarnów 14.01.14, 20:25
      Rok 2012. Źródło: strona Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej www.pozytek.gov.pl/BAZA,OPP,3403.html

Przychody organizacji 19.115.661,93
      w tym:
      - środki unijne 2.458.157,00
      - budżet samorządu terenowego 3.250.428,56
      - budżet państwa 4.769.673,20

Koszty prowadzenia nieodpłatnej działalności pożytku publicznego 15.366.449,66
      Koszty administracyjne 1.306.606,20
      Wynagrodzenia 8.169.721,93

S.
      • andrzejg centusie, to centusie /nt 14.01.14, 20:27
      • ewa8a Re: Ho, ho ho - Caritas Tarnów 14.01.14, 22:14
        Budżet naszego państwa ma się dobrze, skoro na sam tylko Tarnów wyasygnował ponad 4 miliony. Samorządowi się nie dziwię, w końcu Tarnów to największe siedlisko moherów.
    • dachs Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 14.01.14, 23:35
      Ja myślę Snajperze, że Ty sie nie znasz ani na księgowości, ani na prawie (konkretnie na przepisach dotyczących prowadzenia działalności społecznie pożytecznej)
      Ja się też nie znam i podejrzewam, że nikt tutaj.
      Nie jestem pewien czy potrafisz określić co się kryje za pozycjami takimi jak:

-Przychody z działalności statutowej nieodpłatnej pożytku publicznego
      -Przychody z działalności statutowej odpłatnej pożytku publicznego
      -Koszty realizacji zadań statutowych działalności nieodpłatnej pożytku publicznego
      -Koszty realizacji zadań statutowych działalności odpłatnej pożytku publicznego

domyślać się jednak można, że zależą one od prawnego statusu danej organizacji.
      A te mogą się między sobą różnić i z pewnością się różnią.
      Z pewnością inaczej wydaje pieniądze Caritas - działający przez cały rok, zatrudniający pracowników etatowych (np. w hospicjach), a inaczej WOŚP opierający się na pracy wolontariuszy.
      Pozwoliłem sobie podać bezpośrednie linki do rachunków wyników interesujących nas tu organizacji.
      sprawozdaniaopp.mpips.gov.pl/Search/Print/13095?reporttypeId=11
      sprawozdaniaopp.mpips.gov.pl/Search/Print/3681?reporttypeId=11
      sprawozdaniaopp.mpips.gov.pl/Search/Print/5653?reporttypeId=11
      Każdy może sobie porównać
      I jeszcze jedno:
      nie jest dobrą obroną WOŚP-u szerzenie mitów na temat organizacji kościelnych.
      Od lat durnie w szeregach kościoła bronią organizacji kościelnych, snując mity o WOŚP.
      Z mizernym skutkiem. Co Ci poddaję pod rozwagę.

P.S dobrze, że przynajmniej po kościelnej stronie są ludzie potrafiący myśleć bez zawziętości.
      www.rp.pl/artykul/1078201-Do-ktorej-puszki-warto-wrzucic.html
      • snajper55 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 15.01.14, 05:27
        dachs napisał:

> Ja myślę Snajperze, że Ty sie nie znasz ani na księgowości, ani na prawie (konk
        > retnie na przepisach dotyczących prowadzenia działalności społecznie pożytecznej)
        > Ja się też nie znam i podejrzewam, że nikt tutaj.

Mylisz się. Są w tej bazie sprawozdań te przeze mnie pisane. Przez 5 lat tym się zajmowałem w pewnej OPP.

S.
        • dachs Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 15.01.14, 10:24
          snajper55 napisał:

> Mylisz się. Są w tej bazie sprawozdań te przeze mnie pisane. Przez 5 lat tym się
          > zajmowałem w pewnej OPP.

Przepraszam. Ale to dobrze, bo pewne rzeczy pomożesz tu wyjaśnić.
          Oprzyjmy się na tych dwóch dokumentach
          jako laik domyślam się, co to jest punkt "A", ale już poszczególne podpunkty są dla mnie zagadką. Np. instynktownie czuję różnicę miedzy przychodami z licytacji, a tymi ze składek, ale gdzie można tę różnicę znaleźć w tym np. sprawozdaniu?
          Co należy rozumieć pod "C-Wynik finansowy na działalności statutowej"
          Mnie to kojarzy się z zyskiem lub stratą.
          Jeżeli mam rację, to dlaczego zysk z działalności charytatywnej w granicach 16% lepiej świadczy o działalności niż zysk w granicach 1%. Wydawać by sie mogło, że odwrotnie.
          Tym bardziej, że "Do kosztów w rachunku wyników zalicza się koszty realizacji zadań statutowych, czyli związane z wykonywaniem przez fundację zadań przewidzianych statutem". Poczytałem smile.
          Podobnie z punktem "D-koszty administracyjne"
          W wypadku Caritasu Gdańsk wynoszą one 0%, w wypadku WOŚP wynoszą ca. 20%
          To chyba na korzyść Caritasu.
          Jak mówię, jestem w księgowości laikiem, ale liczę na to że, jako fachowiec, pomożesz mi na postawie przytoczonej tabelki
          wyłuskać sumę przeznaczoną przez WOŚP bezpośrednio na zakup sprzętu.
          • snajper55 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 00:56
            dachs napisał:

> Przepraszam. Ale to dobrze, bo pewne rzeczy pomożesz tu wyjaśnić.
            > Oprzyjmy się na tych dwóch dokumentach
            > sprawozdaniaopp.mpips.gov.pl/Search/Print/13095?reporttypeId=11
            > sprawozdaniaopp.mpips.gov.pl/Search/Print/5653?reporttypeId=11
            > jako laik domyślam się, co to jest punkt "A", ale już poszczególne podpunkty są
            > dla mnie zagadką. Np. instynktownie czuję różnicę miedzy przychodami z licytac
            > ji, a tymi ze składek, ale gdzie można tę różnicę znaleźć w tym np. sprawozdaniu?

Kiedyś firmy mające obowiązek publikowania i przysyłania do ministerstw sprawozdań finansowych i merytorycznych tworzyły je samodzielnie. Od 2012 roku sprawozdania te wprowadza się na stronie MPiPS. Są tam przygotowane formularze identyczne dla każdej firmy, dlatego nie znajdziesz w nich pozycji charakterystycznych dla konkretnej działalności. Nie ma tam danych ile schronisko X wydało na zakup karmy dla psów czy ile WOŚP zebrała z licytacji. Są tam liczby pozwalające osobie zainteresowanej zorientować się w działalności danej organizacji, w jej przychodach, wydatkach, pozwalające wyrobić sobie zdanie o gospodarności takiej firmy.

Nie są to proste tabelki. Wszyte są w nie mechanizmy kontrolne sprawdzające poprawność wprowadzanych danych. A komunikaty błędów są niezwykle lakoniczne. Zwykle jedynie informują, iż pole takie a takie jest niezgodne z polem takim a takim.

> Co należy rozumieć pod "C-Wynik finansowy na działalności statutowej"
            > Mnie to kojarzy się z zyskiem lub stratą.
            > Jeżeli mam rację, to dlaczego zysk z działalności charytatywnej w granicach 16%
            > lepiej świadczy o działalności niż zysk w granicach 1%. Wydawać by sie mogło,
            > że odwrotnie.

To nie jest ani zysk ani strata. Zresztą zysk nie jest celem działalności charytatywnej. Powiedzmy, że zbierasz pieniądze i rozdajesz je biednym. Czy duża różnica między pieniędzmi zebranymi i rozdanymi świadczy dobrze o Twojej organizacji charytatywnej, czy źle? Załóżmy, że zebrałeś 3 mln, nic nie rozdałeś a na koszty administracyjne wydałeś 2,8 mln (to Caritas Gdańsk). Wynik na działalności statutowej będzie równy +3 mln. Czy to zysk?

> Tym bardziej, że "Do kosztów w rachunku wyników zalicza się koszty realizacj
            > i zadań statutowych, czyli związane z wykonywaniem przez fundację zadań przewid
            > zianych statutem"
            . Poczytałem smile.
            > Podobnie z punktem "D-koszty administracyjne"
            > W wypadku Caritasu Gdańsk wynoszą one 0%, w wypadku WOŚP wynoszą ca. 20%
            > To chyba na korzyść Caritasu.

Chyba źle popatrzyłeś na dane. smile
            Im niższe koszty administracyjne tym lepiej. Zazwyczaj.

> Jak mówię, jestem w księgowości laikiem, ale liczę na to że, jako fachowiec, po
            > możesz mi na postawie przytoczonej tabelki
            > wyłuskać sumę przeznaczoną przez WOŚP bezpośrednio na zakup sprzętu.

Nie da się. To są koszty realizowania przez WOŚP jej celów statutowych. Zakup sprzętu nie jest jedynym celem działania tej Fundacji. Bardziej szczegółowe dane na temat wydatków WOŚP znajdziesz w sprawozdaniu merytorycznym oraz informacji dodatkowej. Nie chce mi się ich przepisywać, na pewno je znajdziesz.

S.
            • dachs Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 18:35
              snajper55 napisał:

> Nie są to proste tabelki. Wszyte są w nie mechanizmy kontrolne sprawdzające pop
              > rawność wprowadzanych danych. A komunikaty błędów są niezwykle lakoniczne. Zwyk
              > le jedynie informują, iż pole takie a takie jest niezgodne z polem takim a taki
              > m.
              O, to jest własnie to co chciałbym wiedzieć. Np. na podstawie tego sprawozdania
              w którym miejscu oko fachowca widzi, że Caritas wydał 2,8 mln na administrację.
              • snajper55 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 19:04
                dachs napisał:

> O, to jest własnie to co chciałbym wiedzieć. Np. na podstawie tego sprawozdania
                > sprawozdaniaopp.mpips.gov.pl/Search/Print/13095?reporttypeId=11
                > w którym miejscu oko fachowca widzi, że Caritas wydał 2,8 mln na administrację.

Mówimy nie o tym samym roku. Mamy dwa sprawozdania. Za 2011 i za 2012. W pierwszym, za 2011 Caritas podaje:

2010         2011

przychody z ds    4,0 mln    3,9 mln
                koszty z ds         0 mln    0 mln
                koszty adm        3,9 mln    3,8 mln 

W drugim, za 2012 podaje:

2011         2012

przychody z ds    3,9 mln    2,5 mln
                koszty z ds       3,8 mln    2,5 mln
                koszty adm          0 mln    0 mln 

S.
                • dachs Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 17.01.14, 20:38
                  a w swoim poście otwierającym powołujesz się na dane z 2013r.
                  14 stycznia!!! Już było gotowe? To chyba tylko sprawozdanie Caritasu specjalnie dla Ciebie.
                  Fajnie jest za każdym razem wybierac sobiue pasujące sprawozdanie.
                  Ale dobrze, inne pytanie.
                  Jaka może być - zdaniem eksperta - przyczyna, że w jednym roku koszty administracyjne były tak gigantyczne, a w drugim roku zerowe?
                  Odpowiedzi w stylu pikrata "bo kościół kradnie i oszukuje" nie zaakceptuję.
                  Wysil się.
                  • snajper55 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 19.01.14, 00:51
                    dachs napisał:

> a w swoim poście otwierającym powołujesz się na dane z 2013r.
                    > 14 stycznia!!! Już było gotowe? To chyba tylko sprawozdanie Caritasu specjalnie
                    > dla Ciebie.
                    > Fajnie jest za każdym razem wybierac sobiue pasujące sprawozdanie.

Wybieram? Lublin i Tarnów były wzięte losowo.

> Ale dobrze, inne pytanie.
                    > Jaka może być - zdaniem eksperta - przyczyna, że w jednym roku koszty administr
                    > acyjne były tak gigantyczne, a w drugim roku zerowe?

Nie jestem ekspertem. Przyczyny? Bałagan w księgowości? Nieprawdziwe sprawozdania? Bo że dane są nieprawdziwe to widać, gdyż sprawozdania z poszczególnych lat wzajemnie sobie przeczą. My, składając sprawozdania sprawdzaliśmy trzy razy każdy przecinek, ale Caritas nie musi. Może podać cokolwiek. Przecież i tak nikt nic mu nie zrobi.

> Odpowiedzi w stylu pikrata "bo kościół kradnie i oszukuje" nie zaakceptuję.
                    > Wysil się.

Zapomniałeś dopisać, że jest całkowicie bezkarny.

S.
        • oleg3 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 15.01.14, 11:54
          snajper55 napisał:
          > > Ja się też nie znam i podejrzewam, że nikt tutaj.

> Mylisz się. Są w tej bazie sprawozdań te przeze mnie pisane. Przez 5 lat tym si
          > ę zajmowałem w pewnej OPP.

Zróbmy taki test. Sytuacja modelowa:

Zakładam fundację stypendialną dla dzieci uzdolnionych muzycznie. Oddaję fundacji nieodpłatnie pokoik (szacunkowa wartość najmu z mediami 500 zł/mies.). Przekazuję 100 tys., wypłacone stypendia 50 tys.. Nie ma innych kosztów (rach, bankowy darmowy, papierki załatwiam sam, pomagają mi nieodpłatnie wolontariusze). Jak wygląda sprawozdanie fundacji?
          • snajper55 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 00:58
            oleg3 napisał:

> Zróbmy taki test. Sytuacja modelowa:

Radzę zacząć od testów na zwierzętach.

S.
          • snajper55 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 01:46
            oleg3 napisał:

> Zakładam fundację stypendialną dla dzieci uzdolnionych muzycznie. Oddaję fundac
            > ji nieodpłatnie pokoik (szacunkowa wartość najmu z mediami 500 zł/mies.)
            > . Przekazuję 100 tys., wypłacone stypendia 50 tys.. Nie ma innych kosztów (rach
            > , bankowy darmowy, papierki załatwiam sam, pomagają mi nieodpłatnie wolontarius
            > ze). Jak wygląda sprawozdanie fundacji?

W uproszczeniu:
            100 tys. to przychody z działalności nieodpłatnej pożytku publicznego
            500 tys, to koszty realizacji zadań statutowych działalności nieodpłatnej pożytku publicznego
            Odsetki bankowe to przychody finansowe (przychody z działalności finansowej).

S.
            • a000000 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 08:17
              snajper55 napisał:

> W uproszczeniu:
              > 100 tys. to przychody z działalności nieodpłatnej pożytku publicznego
              > 500 tys, to koszty realizacji zadań statutowych działalności nieodpłatnej poży
              > tku publicznego

jakieś to dziwne. Skąd te 500 tys zł? Ma przychodu 100 tys zł, pożytek z nieodpłatnego wynajmu 6 tys zł na rok, 50 tys zł wydatek na stypendia.....
              • oleg3 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 10:16
                a000000 napisała:

> jakieś to dziwne. Skąd te 500 tys zł?

To literówka.

Moim zdaniem prawidłowe sprawozdanie wyglądałoby tak:

Przychody 106 tys. (100 tys. gotówka + 6 tys. w naturze)
                Koszty "statutowe" 50 tys.
                Koszty administracyjne 6 tys.

Aktywa 50 tys. na rach. bankowym

I już można jechać po modelowej fundacji. A te 50 tys. z rach. bankowego wypłaci(ła) na stypendia na początku stycznia kolejnego roku. Amatorzy a nawet półzawodowcy bez dostępu do innych informacji (poza samą tabelką) winni się powstrzymywać od ocen.
                • snajper55 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 13:51
                  oleg3 napisał:

> Amatorzy a nawet półzawodowcy bez dostępu do innych informacji (poza samą
                  > tabelką) winni się powstrzymywać od ocen.

Po to organizacje pożytku publicznego mają obowiązek publikować te dane, aby każdy mógł ocenić sposób gospodarowania tychże organizacji. Takiej WOŚP czy Caritasu. Aby takie organizacje, dostające często ogromne fundusze z budżetu nie mogły swej niegospodarności, swojego sprzeniewierzania środków ukryć. Dzięki takim tabelkom widać, jak takie organizacje jak Caritas Gdańsk, Caritas Lublin czy Caritas Tarnów przeznaczają otrzymane od nas pieniądze przede wszystkim na płace czy koszty administracyjne a nie na działalność charytatywną.

S.
                  • oleg3 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 14:03
                    > Dzięki takim
                    > tabelkom widać, jak takie organizacje jak Caritas Gdańsk, Caritas Lublin czy
                    > Caritas Tarnów przeznaczają otrzymane od nas pieniądze przede wszystkim na płace
                    > czy koszty administracyjne a nie na działalność charytatywną.

Jak sadzisz Snajper. Czy koszty "statutowe" mogą obejmować wynagrodzenia z narzutami, zakupy sprzętu (w tym luksusowych bryk), wydatki na cygara, wina i stroje?
                    • snajper55 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 14:15
                      oleg3 napisał:

> Jak sadzisz Snajper. Czy koszty "statutowe" mogą obejmować wynagrodzenia z narz
                      > utami, zakupy sprzętu (w tym luksusowych bryk), wydatki na cygara, wina i stroje?

Nie musisz mi udowadniać, że koszty działalności statutowej można sztucznie pompować (tak jak i każde inne koszty), bo o tym wiem. Wystarczy, na przykład, gdy schronisko dla zwierząt kupuje karmę z właściwego źródła po odpowiedniej cenie. W przypadku Caritasów mamy jednak do czynienia z przypadkiem, gdy fundacje zdają się opublikowanymi danymi mówić: "Tak, większość środków marnujemy, nie wydajemy ich ba cele statutowe, a wy i tak nic nam nie zrobicie". I wiesz co? Mają rację.

S.
                      • oleg3 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 14:43
                        > Wystarczy, na przykład, gdy
                        > schronisko dla zwierząt kupuje karmę z właściwego źródła po odpowiedniej cenie

Tu nie chodzi o oszustwo. To całkiem inna sprawa. Niech to schronisko zatrudnia weterynarza. Koszty zatrudnienia można ująć jako statutowe bądź jako administracyjne. Oczywiście jak się rozliczamy z dotacji celowej to traktujemy je jako "celowe" czy "statutowe".

> "Tak, większość środków marnujemy, nie wydajemy ich ba cele statutowe, a wy i tak nic nam nie zrobicie".

Nie mnie osądzać czy więcej jest w tym co napisałeś głupoty czy nienawiści. Właśnie popełniłeś przestępstwo, bo nie jesteś w stanie udowodnić, że " większość środków marnujemy". Masz prawo do opinii, ale już nie do oszczerstwa.

> I wiesz co? Mają rację.
                        A może mają kłopoty z komunikacją z otoczeniem? Może traktują tabelkę jako gadżet bez znaczenia? Moim zdaniem to błąd.
                        • snajper55 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 18:12
                          oleg3 napisał:

> Tu nie chodzi o oszustwo. To całkiem inna sprawa. Niech to schronisko zatrudnia
                          > weterynarza. Koszty zatrudnienia można ująć jako statutowe bądź jako administr
                          > acyjne. Oczywiście jak się rozliczamy z dotacji celowej to traktujemy je jako "
                          > celowe" czy "statutowe".

No i co z tego wynika?

> > "Tak, większość środków marnujemy, nie wydajemy ich ba cele statutowe, a
                          > wy i tak nic nam nie zrobicie".
                          >
                          > Nie mnie osądzać czy więcej jest w tym co napisałeś głupoty czy nienawiści. Wła
                          > śnie popełniłeś przestępstwo, bo nie jesteś w stanie udowodnić, że " większość
                          > środków marnujemy". Masz prawo do opinii, ale już nie do oszczerstwa.

A ty masz prawo do oszczerstwa nazywając mnie przestępcą? Kalizm typowy dla prawaka.

> A może mają kłopoty z komunikacją z otoczeniem? Może traktują tabelkę ja
                          > ko gadżet bez znaczenia? Moim zdaniem to błąd.

Tworzą i publikują roczne sprawozdania finansowe i merytoryczne na podstawie przygotowanych przez księgowość bilansu księgowego i rachunku wyników. Twierdzisz, że ich księgowi wpisują w te dokumenty wzięte z sufitu liczby? No weź nie żartuj. Nawet obrona beznadziejnego przypadku nie powinna być aż tak idiotyczna.

S.
                          • oleg3 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 17.01.14, 13:59
                            > A ty masz prawo do oszczerstwa nazywając mnie przestępcą? Kalizm typowy dla prawaka.

Ja Snajper stwierdziłem fakt widoczny dla każdego. Nie nazwałem cię przestępcą. Stwierdziłem, że popełniłeś przestępstwo (nieprecyzyjnie bo dopuściłeś się czynu zagrożonego jakąś tam karą). Przestępcą być nie musisz, bo może cierpisz na pomroczność jasną.

Pewnie nie bardzo wiesz na czym polega oszczerstwo? Przypomnę

Cytat
                            Oszczerstwo, potwarz, przestępstwo polegające na podnoszeniu lub rozgłaszaniu nieprawdziwych zarzutów o postępowaniu lub właściwości innej osoby, grupy osób lub instytucji w celu poniżenia ich w opinii publicznej lub narażenia na utratę zaufania potrzebnego na danym stanowisku, w danym zawodzie lub rodzaju działalności.

portalwiedzy.onet.pl/58404,,,,oszczerstwo,haslo.html

• snajper55 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 19.01.14, 01:12
                              oleg3 napisał:

> Ja Snajper stwierdziłem fakt widoczny dla każdego. Nie nazwałem cię przestępcą.
                              > Stwierdziłem, że popełniłeś przestępstwo (nieprecyzyjnie bo dopuściłeś się czy
                              > nu zagrożonego jakąś tam karą).

Czyli nazwałeś mnie przestępcą. Człowiek, który popełnił przestępstwo to przestępca.

> Przestępcą być nie musisz, bo może cierpisz na pomroczność jasną.

Wtedy to co zrobiłem nie byłoby przestępstwem, a napisałeś, że je popełniłem.

S.
                  • andrzejg Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 14:03
                    snajper55 napisał:

> Dzięki takim
                    > Caritas Tarnów przeznaczają otrzymane od nas pieniądze przede wszystkim na płac
                    > e czy koszty administracyjne a nie na działalność charytatywną.
                    >
                    > S.

no tak, ale Caritas tym się różni od WOŚP ,że ma stałą , całoroczną kadrę , czy to administracyjną, czy też w hospicjach, czy gdzie tam działają. Dla kilkudniowego WOŚP angażuje się wielu wolontariuszy , a potem Owsiak i jego księgowa to wszystko liczą. Nie mogę stwierdzić, że Caritas charakteryzuje się niegospodarnością. Sama suma wypłat nic nie mówi. Powinna jeszcze być informacja o ilości osób pobierających wypłąty, a szczególnie o kominach płacowych
                    • snajper55 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 14:21
                      andrzejg napisał:

> no tak, ale Caritas tym się różni od WOŚP ,że ma stałą , całoroczną kadrę , czy
                      > to administracyjną, czy też w hospicjach, czy gdzie tam działają. Dla kilkudni
                      > owego WOŚP angażuje się wielu wolontariuszy , a potem Owsiak i jego księgowa to
                      > wszystko liczą. Nie mogę stwierdzić, że Caritas charakteryzuje się niegospodar
                      > nością. Sama suma wypłat nic nie mówi. Powinna jeszcze być informacja o ilości
                      > osób pobierających wypłąty, a szczególnie o kominach płacowych

Różni się tym, że WOŚP zdecydowaną większość otrzymanych funduszy wydaje na cele statutowe, czyli na rzecz chorych, a Caritasy (być może nie wszystkie) na działalność charytatywną wydają znikomą część otrzymanych środków.

S.
                    • oleg3 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 14:21
                      > Powinna jeszcze być informacja o ilości
                      > osób pobierających wypłąty, a szczególnie o kominach płacowych

Taka informacja jest. Nie wiem czy publiczna (jest jeszcze ochrona danych osobowych, dane sumaryczne). Snajper robi raban na podstawie jednej tabelki (prawdopodobnie niechlujnie wypełnionej) i udaje (może nie wie), że to jest malutki wycinek sprawozdań robionych przez fundacje. I w ogóle nie zwraca uwagi na info o realizacji celów: tyle i tyle obiadów ... .
                      poradnik.ngo.pl/x/423736
                      Ciekaw jestem co wynikało ze sprawozdania Fundacji Kidprotect.pl za rok 2010? Pewnie było cacy i cała kasa szła na realizację celów statutowych.
                      • snajper55 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 14:34
                        oleg3 napisał:

> Taka informacja jest. Nie wiem czy publiczna (jest jeszcze ochrona danych osobo
                        > wych, dane sumaryczne). Snajper robi raban na podstawie jednej tabelki (prawdop
                        > odobnie niechlujnie wypełnionej) i udaje (może nie wie), że to jest malutki wyc
                        > inek sprawozdań robionych przez fundacje.

Nie jednej tabelki, tylko oficjalnych sprawozdań trzech Caritasów opublikowanych przez te Caritasy na stronie Ministerstwa Pracy. To nie jest żaden wycinek. To są oficjalne sprawozdania roczne do publikacji których fundacje zobowiązuje prawo. Właśnie po to, aby każdy mógł działalność takich organizacji ocenić.

Trzy to dla ciebie za mało? Chcesz więcej przypadków? Caritasów jest sporo. Może nawet jakiś uczciwy znajdę?

S.
                        • oleg3 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 16.01.14, 14:46
                          > Trzy to dla ciebie za mało?
                          Zdaje mi się, że odleciałeś.

Podałem już dwa linki. Zajrzyj!

• snajper55 Re: Mniej mitów, więcej faktów, Snajperze. 19.01.14, 01:15
                            oleg3 napisał:

> > Trzy to dla ciebie za mało?
                            > Zdaje mi się, że odleciałeś.

Nie, jedynie cytuję dane podane przez Caritasy.

> Podałem już dwa linki. Zajrzyj!

No i? Jedne dane sprzeczne z innymi. Normalna organizacja zamieszczająca taki bajzel dawno by już straciła status OPP. Które dane są prawdziwe? Pewnie te, które tobie się podobają?

S.
                  • sz0k snajper jest 16.01.14, 15:34
                    snajper55 napisał:

> Dzięki takim
                    > Caritas Tarnów przeznaczają otrzymane od nas pieniądze przede wszystkim na płac
                    > e czy koszty administracyjne a nie na działalność charytatywną.

A czy koszty związane z prowadzeniem domów opieki, hospicjów, jadłodalni, domów samotnej matki, poradni wszelakich (personel, pensjonariusze, wydatki bieżące), itp. itd. to wydatki administracyjne czy statutowe?
                    Tutaj np. lista placówek Caritasu archidiecezji gdańskiej:
                    gdansk.caritas.pl/placowki/
                    > Różni się tym, że WOŚP zdecydowaną większość otrzymanych funduszy wydaje na cel
                    > e statutowe, czyli na rzecz chorych, a Caritasy (być może nie wszystkie) na dzi
                    > ałalność charytatywną wydają znikomą część otrzymanych środków.

Ty po prostu nie masz pojęcia czym zajmują się Caritasy, że porównujesz to do WOŚP.
                    • qwardian Re: snajper jest 16.01.14, 15:55

On te swoje fobie rozkleja po wszystkich forach, włącznie z poznańskim, zyskując aprobatę takich samych jak on...
                      • andrzejg Re: snajper jest 16.01.14, 15:58
                        qwardian napisał:

>
                        > On te swoje fobie rozkleja po wszystkich forach, włącznie z poznańskim, zyskują
                        > c aprobatę takich samych jak on...
                        >
                        >

masz z tym jakiś problem qwardian?
                        • qwardian Re: snajper jest 16.01.14, 16:30

Bardziej jednak ceniłem sobie wpisy Hasza pisane z odrobiną autoironi. Tutaj mamy do czynienia z przypadkiem klinicznym...
                      • sz0k Re: snajper jest 16.01.14, 16:32
                        qwardian napisał:

> On te swoje fobie rozkleja po wszystkich forach, włącznie z poznańskim, zyskują
                        > c aprobatę takich samych jak on...

Człowiek z misją. Poczuł się dziennikarzem śledczym.
    • oleg3 Koszty Caritas Polska 2012 16.01.14, 16:23

• snajper55 Re: Koszty Caritas Polska 2012 16.01.14, 18:43
        Przypomniał mi się żart o tym, jak się mąż rozliczał po powrocie żony.

Przychody Caritas Polska (w 2011):

- działalność nieodpłatna pożytku publicznego 1,8 mln
        - działalność finansowa - 2,2 mln
        - podatkowy 1% - 1,8 mln
        - budżet państwa - 8,0 mln
        - inne źródła - 146,0 mln

Koszty Caritas Polska

- działalność nieodpłatna pożytku publicznego 3,2 mln
        - koszty administracyjne - 2,5 mln
        - koszty pozostałe - 147,4 mln

Na co poszły 3,2 mln zakwalifikowane jako "działalność nieodpłatna pożytku publicznego"? Na zakup sprzętu dla wypożyczalni sprzętu rehabilitacyjnego Caritas. Za wypożyczany sprzęt oczywiście trzeba płacić.

Jeszcze dane o liczbie odbiorców działań organizacji pożytku publicznego jaką jest Caritas Polska:

- osoby fizyczne - 0
        - osoby prawne - 44

Dane: za sprawozdaniami Caritas Polska opublikowanymi na stronie MPiPS.

S.
    • dachs Dzisiejsza GW na podobny temat 18.01.14, 08:11
      CytatAby poznać prawdę o finansach WOŚP, trzeba się przedrzeć przez gąszcz sprawozdań finansowych, no i jeszcze dodatkowo zrozumieć, co dane rubryki oznaczają. Trzeba kontrolować finanse takich organizacji jak WOŚP, ale domorośli księgowi IV RP ograniczyli się do wyrywkowego przedstawienia danych z jednego dokumentu.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75248,15294212,Wszystkie_pieniadze_Owsiaka__Zarabia_zamiast_wspierac.html#ixzz2qjPqmu1u

Otóż ja uważam, że to bardzo niegłupie słowa są i obowiązują nie tylko domorosłych księgowych IV RP, ale wszystkich.
      Wyjątek zrobimy dla ideologów.
      • snajper55 Re: Dzisiejsza GW na podobny temat 19.01.14, 00:59
        dachs napisał:

> CytatAby poznać prawdę o finansach WOŚP, trzeba się przedrzeć przez gąszcz sp
        > rawozdań finansowych, no i jeszcze dodatkowo zrozumieć, co dane rubryki oznacza
        > ją. Trzeba kontrolować finanse takich organizacji jak WOŚP, ale domorośli księg
        > owi IV RP ograniczyli się do wyrywkowego przedstawienia danych z jednego dokume
        > ntu.

>
        > Otóż ja uważam, że to bardzo niegłupie słowa są i obowiązują nie tylko domorosł
        > ych księgowych IV RP, ale wszystkich.
        > Wyjątek zrobimy dla ideologów.

A ja uważam, że o tych publikowanych danych należy rozmawiać i pokazywać nieprawidłowości w działaniu ujawniających te dane organizacji, gdyż po to właśnie te dane są publikowane. Niegospodarność i rozrzutność niektórych Caritasów (np Lublin czy Tarnów) jest widoczna wyraźnie.

S.
        • dachs Re: Dzisiejsza GW na podobny temat 19.01.14, 18:54
          Jaż Ci nie wzbraniam przedzierania się "przez gąszcz sprawozdań finansowych", przedzieraj się na zdrowie.
          A jak sie już przedrzesz wydawaj opinię. A nie odwrotnie.
          To chyba propozycja fair?
          • snajper55 Re: Dzisiejsza GW na podobny temat 22.01.14, 17:19
            dachs napisał:

> Jaż Ci nie wzbraniam przedzierania się "przez gąszcz sprawozdań finansowych", p
            > rzedzieraj się na zdrowie.
            > A jak sie już przedrzesz wydawaj opinię. A nie odwrotnie.
            > To chyba propozycja fair?

Uważasz, że trzeba się przez coś przedzierać, gdy organizacja czarno na białym podaje swoje przychody i swoje koszty administracyjne oraz wynagrodzenia (nie wchodzące do kosztów administracyjnych)? Borsuku, nie da się obronić rozrzutności i niegospodarności Caritasów.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka