Dodaj do ulubionych

Owsiak kontra matka Kurka - proces

05.02.14, 13:35
Owsiak pozwał Piotra W. za trzy opublikowane w internecie teksty: "Jerzy Owsiak - król żebraków i łgarzy, złoty melon sekty WOŚP" (10 stycznia 2013 r.), "Guru Owsiak w 11 lat wyjął 46 Złotych Melonów" (13 stycznia 2013 r.), "Jerzy Owsiak, król żebraków i łgarzy, pracuje na nowy tytuł - hiena cmentarna" (6 marca 2013 r.).

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,15398666,Owsiak_kontra_bloger__Pozew_za__romskiego_macho__i.html#ixzz2sRy8fgjT

www.fronda.pl/a/matkakurka-4-lutego-skonczyl-sie-jerzy-owsiak-proces-wygrany-i-jest-wyrok,34204.html
Po pierwszej rozprawie publicznie oświadczyłem, że biorąc udział w procesie z prezesem Owsiakiem mam dwa zadania przed sobą: utrzymać proces w Złotoryi i wymóc na prezesie włączenie do akt sprawy szczegółowych sprawozdań z ksiąg rachunkowych WOŚP i Złotego Melona. Szanowni Państwo polecę klasyką – „panie prezesie melduję wykonanie zadania”. Meldunek składam na ręce prezesa Owsiaka, dla mnie przygoda sądowa z Owsiakiem w zasadzie się skończyła i jestem pewien, że skończył się prezes jakiego znaliśmy.

Obserwuj wątek
    • wikul Re: Owsiak kontra matka Kurka - proces 05.02.14, 16:09
      Tekstami Piotra Wielguckiego ps.Marka Kurka fascynowałem się w czasach gdy był zaciekłym przeciwnikiem Kaczyńskich itp. Pisał zjadliwe teksty anty kaczystowskie które nawet czasami cytowałem. Zamieszczał je na blogu kontrowersje.net/blogi/matkakurka
      Jest autorem powieści pt.Berek. prohibita.pl/p096,ksiazka.html#.UvJRdmJ5NkU
      Ma cięte pióro i łatwość pisania i niestety, obrażania. Moim zdaniem, wielokrotnie naruszał dobra innych. Kilka lat temu ku zdziwieniu jego wielbicieli dokonał gwałtownej wolty zmieniając front o 180 st. i stając się aktywnym przeciwnikiem obecnego układu rządowego. Przegrał nawet proces za obrażenie Tuska i Komorowskiego. Mówiło się wtedy że Kaczyści go kupili. Nie protestował ale kulisy tej transakcji mogły być b.ciekawe.
      Pomimo dokładnego czyszczenia na forach jest sporo śladów jego wcześniejszych fascynacji. Nie chce mi się grzebać ale tu jeden ze śladów.
      forum.gazeta.pl/forum/w,25794,86666860,88222349,Re_tekst_Matki_Kurki.html
      Wbrew triumfalnym antyowsiakowym informacjom sprawa jeszcze się nie skończyła a strony maja stawić się w sądzie 14 marca.
      www.gazetawroclawska.pl/artykul/3319930,wiezienie-dla-blogera-ktory-nazwal-owsiaka-krolem-zebrakow-i-lgarzy-owsiak-walczymy-z-klamstwem,1,id,t,sa.html
      Osobiście nie chciałbym być w skórze Wielguckiego ale może ten typ tak ma że musi wojować z "całym światem". Z takich potyczek rzadko wychodzi się zwycięsko. Wykorzystają i wyplują a smród pozostanie.

https://kontrowersje.net/sites/default/files/userfiles/image/Image40.jpg
      • wikul Poprawka 05.02.14, 17:02
        W tekście napisałem o wyczyszczeniu co nie jest do końca prawdą. Na blogu jest archiwum gdzie można przeczytać teksty archiwalne MK. kontrowersje.net/blog-archive/7?page=4

• pikrat Re: Poprawka 05.02.14, 17:18
          Uwielbiałem teksty tego gościa do czasu kiedy spisiał. Na forum jego odpowiednikiem był palnick.
          • oleg3 Re: Poprawka 05.02.14, 17:46
            Mało mnie obchodzi osoba i twórczość tego blogera. Interesuje mnie czy sąd też dokonana beatyfikacji Owsiaka. Na razie MK jest zadowolony: sąd będzie opierał się m.in. na dokumentach WOŚP i Melona. A jak się zdaje Owsiak chciał tego uniknąć.
      • cepekolodziej Re: Owsiak kontra matka Kurka - proces 08.02.14, 10:51
        Tu fragment rozmowy Matki Kurki z Bogdanem Zalewskim, re Owsiak contra MK:

>> Piłem bez opamiętania zatrutą wodę i stąd cała moje głupota, mój wstyd. Dlatego do nikogo nie mam pretensji za przezywanie mnie neofitą i za gorsze inwektywy. Do dziś wielu ludzi pluje na ekran, gdy widzi mój nick, mają prawo, szkoda, że bardzo wielu z nich pluje bez sensu, kompletnie nie trafiając w moje grzechy. Podły onetowski czas chętnie bym cofnął i trochę w takie cuda się bawię, nie znaczy, że robię coś na siłę. [...] Pilnuję się jednak, żeby znów nie ogarnęła mnie głupota, wręcz maniakalnie sprawdzam źródła wiedzy, w rozmaitych miejscach, żeby posługiwać się tylko i wyłącznie inteligencją i faktem. Dzięki temu wiele razy się naraziłem na krytykę „swoich”, ale też udało mi się powstrzymać parę kompromitacji, choćby ostatnio wielu prawicowych publicystów rzuciło się na słynny plakat z „Kaczyńskim” i książkę „Zabijajcie polityków”. Zupełny bezsens, który zdemaskowałem, jako akcję marketingową człowieka znanego z podobnych wyczynów. Wszystkie dane były w Internecie, wystarczyło zajrzeć trochę dalej niż na pierwszą stronę wyników Google. Podobnie tępiłem niejakiego FYM-a, tego doktora od „maskirowki”, który zauroczył swoją prymitywną socjotechniką całe gromady naiwnych, ale tutaj niestety nie udało mi się nic wielkiego wskórać. Trzeba myśleć i weryfikować źródła, stąd wypływa moje neofickie odkupienie win. Cela? Śmieszą mnie ci wszyscy męczennicy III RP, którzy dostali wezwanie na komendę, bo napisali coś anonimowo i bohatersko bronią swojego IP, krzycząc o stalinizmie, zaś siebie samych przedstawiają jako „niezłomnych”. Takiej siły nie widzę, która by mnie zaciągnęła za kraty, to wszystko są mali ludzie, przerażeni końcem pewnej złotej dla nich epoki. Wierzgają, bo nic innego im nie pozostało, poza tym prawnie dają ciała na starcie, ponieważ art. 135 kk. i 212 kk. z definicji przegrywa w Strasburgu. Proste środki zastraszania, był Komorowski, teraz jest Owsiak, ale pan Jurek w czerwonych portkach chętnie by się z całej afery wycofał, jestem o tym przekonany, tylko w tej chwili nie ma odwrotu. Nie boję się ani celi, ani ludzi, którzy mnie celą straszą, tragikomiczne to wszystko, nie dramatyczne. Zresztą procesy, łącznie z tym najnowszym, wyglądały naprawdę bardzo przyzwoicie od strony prawa i sprawiedliwości, ciekawe doświadczenie, dobry materiał do publikacji i literatury. Mam też wrażenie, że powoli zmienia się nastrój, tu na głuchej prowincji sędzia nie przestraszył się Owsiaka i nie zostawił suchej nitki na wniosku mecenasa, który domagał się przeniesienia rozprawy do stolicy. Czasy tych, którzy mnie usiłują przestraszyć, a w rzeczywistości się ośmieszają, będą mijać coraz szybciej i wcześniej, któryś z nich trafi do celi niż Matka Kurka albo jakikolwiek inny publicysta opisujący to, co za oknem widać. Jestem pewien swojej oceny sytuacji i jednocześnie zachęcam do stanowczego ośmieszania, zamiast nieuzasadnionego strachu. >>

Całość tej - więcej niż interesującej - mejlowej wymiany na temat "Berka" tu:

doc.rmf.pl/rmf_fm/store/matka_kurka.pdf
        Kto zechce, przeczyta.

Ja z pewnością książkę kupię.

-
      • jaceq Re: Owsiak kontra matka Kurka - proces 09.02.14, 18:46
        wikul napisał:

> dokonał gwałtownej wolty zmieniając front o 180 st. i stając się aktywnym przeciwnikiem
        > obecnego układu rządowego

Z tymi gwałtownymi woltami, to tak jest. Im wolta gwałtowniejsza, tym większa liczba tzw. drugich den (to od: dno).

Matka Skórka jak był antypisowski, to nie był też za specjalnie proplatformiarski. Wręcz czasem zdarzało mu się opierniczać czynownikow platfonsizmu, przeważnie jak najbardziej słusznie. Teraz, kiedy jest radykalnie antyplatformiarski, to jest przy tym jeszcze bardziej radykalnie propisowski. Co by Prezes dziwnego nie odјеbał, z góry wiadomo, że Skórka będzie za. Taka i różnica pomiędzy wcieleniami Skórki.

> Mówiło się wtedy że Kaczyści go kupili.

Za poprzedniego wcielenia ciągle narzekał na brak kasy. Jak Michalkiewicz, skomlał o klikanie w sponsorów. Opony i felgi. Teraz kłopoty finansowe się skończyły jak nożem uciął. Jakby jego serwer srał banknotami ze szpary A:\. Możliwe, że to jest to drugie dno tej wolty. Bardzo prawdopodobne, że - jak wielu - pisze teraz za kasę. Być może nawet wcale tak nie myśli.

Efekt jest taki, że widoczne stępienie "pióra" Skórki dało efekt taki, że PiS odechnął (bo o onetowych tekstach Skórki mówił cały kraj), ale znaczących efektów propagandowych (na które zapewne liczył Hofman) nie uzyskał, bo teraz Skórkę wszyscy olewają.

Z ciekawostek: co Skórka przykadził jakiemuś pisdzielcowi, to ten pisdzielec wnet zdradził Prezesa o świcie. Jak Ziobru, czy Kurski czy nawet ta nieszczęsna Szczypińska (i to z księdzem!).
        • wikul Re: Owsiak kontra matka Kurka - proces 09.02.14, 19:46
          jaceq napisał:

> Matka Skórka jak był antypisowski, to nie był też za specjalnie proplatformiars
          > ki. Wręcz czasem zdarzało mu się opierniczać czynownikow platfonsizmu, przeważn
          > ie jak najbardziej słusznie. Teraz, kiedy jest radykalnie antyplatformiarski, t
          > o jest przy tym jeszcze bardziej radykalnie propisowski. Co by Prezes dziwnego
          > nie odјеbał, z góry wiadomo, że Skórka będzie za. Taka i różnica po
          > między wcieleniami Skórki. ...

To prawda, dobrze to zniuansowałeś. Nic dziwnego że sam nazywa siebie neofitą.
    • wikul Owsiak: "Rezygnuję ze wszystkiego". 07.02.14, 21:57
      Emocjonalne wystąpienie prezesa WOŚP

- Złożyłem rezygnację ze wszystkiego. To samo zrobiła moja żona. Cała nasza załoga powiedziała - Jurek, Dzidzia, dalej będziemy pracowali, chociaż będzie piekielnie trudno, że nie jesteśmy razem - powiedział Owsiak w filmie umieszczonym na jego blogu.

W dalszej części wideo zacytował list wysłany do Ireny Lipowicz. "Chciałbym złożyć na pani ręce rezygnację ze stanowiska członka Rady Społecznej przy Rzeczniku Praw Obywatelskich, w której miałem przyjemność zasiadać od początku jej powstania" - powiedział. - "Traktując z ogromnym szacunkiem pani urząd i panią, jako Rzecznika Praw Obywatelskich, chciałbym poinformować, że jestem głęboko zaniepokojony standardami komunikowania się ludzi w sferze publicznej, a przede wszystkim w sferze działań i życia elit politycznych w naszym kraju" - dodał. ...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15420376,Owsiak_pisze_do_Lipowicz__Odchodze_z_Rady_Spolecznej.html#BoxSlotII3img
      • pro100 grzebać w słoikowych fakturach 08.02.14, 08:40
        to jest "Czymś, co się w ogóle nie mierzy w mojej głowie z niczym realnym, bo nie wiem, do czego to porównać - mówił Owsiak. - Może do zapachu komór gazowych, do języka nazistowskiego, komunistycznego, do słów, które mogły padać w Katyniu, w Auschwitz"
        dodałbym jeszcze, że istny antisemitismus.
        • cepekolodziej Re: grzebać w słoikowych fakturach 08.02.14, 11:06

Miałem swego czasu kontakt, formalny, z dość dużą amerykańską fundacją. Powtarzano mi, wielokrotnie, że koszty ogólne (overheads) prowadzenia jakiejkolwiek fundacji nie mogą przekraczać 5% wpływów. Audyt co roku. Przekroczenie tej magicznej granicy to dla kierownictwa fundacji początek poważnych kłopotów z prawem.

Człowiek kierujący filią tej fundacji w stanie Michigan jeździł kilkuletnim samochodem (z darów rzeczowych przekazywanych fundacji), dom taki sobie, jak na tamtejsze standardy, w sumie raczej skromnie.

J.O. z dumą podkreśla, że te koszty w jego fundacji nie przekraczają 8%. 8 - 5 = 3% wpływów. Ile to jest w przeliczeniu na normalną kasę wypłacaną w postaci pensji stałych pracowników i ich innych apanaży?
          • pro100 histeria pod adresem sądu zdecydowanie, 08.02.14, 11:42
            cepekolodziej napisał:

>
            > Miałem swego czasu kontakt, formalny, z dość dużą amerykańską fundacją. Powtarz
            > ano mi, wielokrotnie, że koszty ogólne (overheads) prowadzenia jakiejkolwiek fu
            > ndacji nie mogą przekraczać 5% wpływów. Audyt co roku. Przekroczenie tej magicz
            > nej granicy to dla kierownictwa fundacji początek poważnych kłopotów z prawem.
            >
            > Człowiek kierujący filią tej fundacji w stanie Michigan jeździł kilkuletnim sam
            > ochodem (z darów rzeczowych przekazywanych fundacji), dom taki sobie, jak na ta
            > mtejsze standardy, w sumie raczej skromnie.
            >
            > J.O. z dumą podkreśla, że te koszty w jego fundacji nie przekraczają 8%. 8 - 5
            > = 3% wpływów. Ile to jest w przeliczeniu na normalną kasę wypłacaną w postaci
            > pensji stałych pracowników i ich innych apanaży?
            >
            który zażyczył sobie dokumentacji księgowej złotego melona i orkiestry (i jak tu żyć w tym dzikim kraju?)
        • qwardian Re: grzebać w słoikowych fakturach 08.02.14, 12:26

pro100 napisał:

> to jest "Czymś, co się w ogóle nie mierzy w mojej głowie z niczym realnym, bo n
          > ie wiem, do czego to porównać - mówił Owsiak. - Może do zapachu komór gazowych,
          > do języka nazistowskiego, komunistycznego, do słów, które mogły padać w Katyni
          > u, w Auschwitz" dodałbym jeszcze, że istny antisemitismus.

A więc tu mamy do czynienia z czymś znacznie gorszym niż tylko Cyganem wysyłającym własne dzieci na żebraninę. Gość jest niezrównoważony psychicznie, to przypadek ogólnie znany na forum gazeta.pl i nie widzę powodu, żeby ten proceder wspomagać finansowo...
          • pro100 oj tam, oj tam 08.02.14, 12:42
            qwardian napisał:

> A więc tu mamy do czynienia z czymś znacznie gorszym niż tylko Cyganem wysyłają
            > cym własne dzieci na żebraninę. Gość jest niezrównoważony psychicznie, to przyp
            > adek ogólnie znany na forum gazeta.pl i nie widzę powodu, żeby ten proceder wsp
            > omagać finansowo...

w razie jakby co to zawsze będzie podkład na żółte papiery (kuń, słoiki, i ten teges). realnie to wygląd na próbę szantażu wobec sądu - ale dość bez sensu - prawnik mu tego nie doradził. wycofanie się z prezesostwa też nic nie da bo sąd ma narzędzia by wyegzekwować decyzję. wycofać się też już za późno, może ew próbować utajnić co nader wątpliwe. "sam tego chciałeś grzegorzu dyndało".
          • pikrat Re: grzebać w słoikowych fakturach 10.02.14, 16:10
            Pogrzeb w fakturach Caritasu. Jeśli ci pozwolą.
      • andrzejg Czytałen magłówki "Rezygnuję ze wszystkiego". 08.02.14, 16:11
        i byłem pewny ,że on rezygnuje rzeczywiście ze wszystkiego, a przede wszystkim z WOŚP.

A tu masz babo placek. Z WOŚP nie rezygnuje, z własnej baby tez nie rezygnuje, o cudze go nie podejrzewam . Ciekawe jak tam z Piciem , piciem i jedzeniem?

Widać nerwy go poniosły , bo niekomunikatywny jest jakiś.
        Za wielkie słowa

A.
    • wikul Owsiak: Już byłem na zakręcie, ale wróciłem. 08.02.14, 17:01
      - Chciałem zrezygnować z pracy dla WOŚP, ale odwiodły mnie od tego listy od wolontariuszy i osób, które zawdzięczają życie i zdrowie sprzętowi od fundacji - wyznał na swoim videoblogu szef Fundacji WOŚP Jerzy Owsiak.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15422553,Owsiak__Juz_bylem_na_zakrecie__ale_wrocilem__Dostal.html?lokale=wroclaw#BoxWiadTxt
    • wikul Lekarze bronią idei WOŚP. 08.02.14, 17:12
      To, co się ostatnio dzieje wokół fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, jest tak bulwersujące, że my, lekarze, nie możemy się temu biernie przyglądać - mówi dr Wojciech Walas, ordynator oddziału anestezjologii i intensywnej terapii dzieci w Wojewódzkim Centrum Medycznym

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15420336,Lekarze_bronia_idei_WOSP___To__co_dzieje_sie_wokol.html?lokale=wroclaw#BoxWiadTxt

Mając do wyboru ograniczone zaufanie do Owsiaka czy neofity Piotra Wielguckiego stawiam na Owsiaka kierując się głównie opiniami lekarzy.
      • cepekolodziej Re: Lekarze bronią idei WOŚP. 08.02.14, 17:55
        Tu nie chodzi, kolego, o miarę zaufania do tego czy innego.

Chodzi o to, co w istocie rzeczy jest w papierach.

-
        • wikul Re: Lekarze bronią idei WOŚP. 08.02.14, 19:04
          cepekolodziej napisał:

> Tu nie chodzi, kolego, o miarę zaufania do tego czy innego.
          >
          > Chodzi o to, co w istocie rzeczy jest w papierach.

I tu się różnimy, dla ciebie najważniejsze są papiery a dla mnie zdrowie ludzi. Dlatego zgadzam się z lekarzami chociaż nie lubię składkowego wrzasku i imprez w Jarocinie.
          • cepekolodziej Re: Lekarze bronią idei WOŚP. 08.02.14, 19:17

Skąd to "najważniejsze"? Kreujesz sobie tzw. strawmana?

Może być i zadowolenie pacjentów/lekarzy i porządek w papierach.

Nie zawsze tak jest. Vide KidProtect. Wobec fundacji, wszystkich bez wyjątku, konieczna jest zasada ograniczonego zaufania. Plus krótka smycz.
            • wikul Re: Lekarze bronią idei WOŚP. 08.02.14, 19:36
              cepekolodziej napisał:

> Skąd to "najważniejsze"? Kreujesz sobie tzw. strawmana?

Kto to napisał? Ja?
              Tu nie chodzi, kolego, o miarę zaufania do tego czy innego.
              Chodzi o to, co w istocie rzeczy jest w papierach.

> Może być i zadowolenie pacjentów/lekarzy i porządek w papierach.

Trzeba było tak od razu napisać.

> Nie zawsze tak jest. Vide KidProtect. Wobec fundacji, wszystkich bez wyjątku
              >
              , konieczna jest zasada ograniczonego zaufania. Plus krótka smycz.

I to wystarczy żeby człowieka wyzywać od najgorszych? Bez żadnych przesłanek? Wyłącznie na podstawie bujnej wyobraźnia? Jak wie lub ma podejrzenia to powinien zgłosić gdzie trzeba.

Przestudiuj jak nie wierzysz albo złóż zawiadomienie o popełnieniu .... www.wosp.org.pl/
              • cepekolodziej Re: Lekarze bronią idei WOŚP. 08.02.14, 19:46

Kluczowe słowo - rzetelna dokumentacja. Transparentność.

Fundacja nie jest ciałem prywatnym. Dokumentacja, pełna, powinna być dostępna. Nie ma co się wściekać i obrażać, jeśli ktoś nie bierze oświadczeń na wiarę i chciałby je skonfrontować z papierami.

W końcu - o co chodzi?

-
                • wikul Re: Lekarze bronią idei WOŚP. 08.02.14, 19:52
                  cepekolodziej napisał:

>
                  > Kluczowe słowo - rzetelna dokumentacja. Transparentność.
                  >
                  > Fundacja nie jest ciałem prywatnym. Dokumentacja, pełna, powinna być dostępna.
                  > Nie ma co się wściekać i obrażać, jeśli ktoś nie bierze oświadczeń na wiarę i c
                  > hciałby je skonfrontować z papierami.
                  >
                  > W końcu - o co chodzi?

Ja nie sprawdzałem bo mam zaufanie do zapewnień ludzi którzy odpowiadają za kontrole że wszystko jest w porządku. I bardziej wierzę autorytetom niż blogerowi - neoficie. Przecież to działa 20 lat !

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15422764,_To_frustraci__pelni_nienawisci__Nie_dajcie_im_satysfakcji____.html#BoxSlotII3img
                  • amityr Re: Lekarze bronią idei WOŚP. 08.02.14, 20:10
                    Jak to, o co chodzi? Chodzi o to, żeby ta kasa wpływała do Caritasu lub w inny sposób do genderów przebranych w czarne sukienki. Już gąskę smakowitą widzieli, a tu gąska zawróciła.Hahaha
                  • cepekolodziej Re: Lekarze bronią idei WOŚP. 08.02.14, 20:29

Co jakiś czas trzeba kontrolować kontrolerów. Taka konieczność, niestety.

Fundacja Kidprotect działała od 2002. Po dziesięciu latach, kiedy kierownictwo uznało, że kontrolerzy nadal będą na to czy owo przymykać oko, zaczęto się rozzuchwalać.

I sprawa się rypła.

Nie za bardzo wiem, kogo nazywasz neofitą.

Ja osobiście nie mam zaufania do tego, co robi J.O. Odpychają mnie jego wywrzaskiwane hasełka, odpychają mnie "róbta, co chceta" i jakieś "siemy". Nie mam zaufania, nie wpłacam. A przy tym z PiSem niewiele mnie łączy. Mam zwyczajnie nie-PiSowską motywację nieufności do krzykacza w okularach z różowymi oprawkami.

Jak facet chce, żeby się uspokoiło, niech pokaże papiery, od początku działalności. Sąd obejrzy i wyda wyrok. Trochę to potrwa, ale warto. Sądzę.
                    • wikul Re: Lekarze bronią idei WOŚP. 08.02.14, 21:33
                      cepekolodziej napisał:

> Co jakiś czas trzeba kontrolować kontrolerów. Taka konieczność, niestety.

Pełna zgoda, poza powołanymi do tego, Owsiaka kontrolują lekarze.

> Fundacja Kidprotect działała od 2002. Po dziesięciu latach, kiedy kierownictwo
                      > uznało, że kontrolerzy nadal będą na to czy owo przymykać oko, zaczęto się rozz
                      > uchwalać.
                      > I sprawa się rypła.

Sprawa się rypła przy najbliższej kontroli gdy facetowi spodobały się wielkie pieniądze które wpływały do niego. Nie ma żadnego podobieństwa z WOŚP.

> Nie za bardzo wiem, kogo nazywasz neofitą.

Neofitą nazywa się sam adwersarz Owsiaka, kiedyś zaciekły antykaczysta, od kilku lat wręcz przeciwnie po wolcie o 180 st. którą wykonał jakiś czas temu. Mętnie się tłumaczył. Osobiście poczułem obrzydzenie (nie ja jeden) i więcej się nim nie interesowałem. Akcja przeciwko Owsiakowi to pewnie akcja neofity który musi się uwiarygodnić w nowym otoczeniu.

forum.gazeta.pl/forum/w,13,149377220,149379881,Re_Owsiak_kontra_matka_Kurka_proces.html

> Ja osobiście nie mam zaufania do tego, co robi J.O. Odpychają mnie jego wywrzas
                      > kiwane hasełka, odpychają mnie "róbta, co chceta" i jakieś "siemy". Nie mam zau
                      > fania, nie wpłacam. A przy tym z PiSem niewiele mnie łączy. Mam zwyczajnie nie-
                      > PiSowską motywację nieufności do krzykacza w okularach z różowymi oprawkami.

Mnie też to odrzuca ale z czasem doszedłem do wniosku że robi więcej dobrego niż złego.

> Jak facet chce, żeby się uspokoiło, niech pokaże papiery, od początku działalno
                      > ści. Sąd obejrzy i wyda wyrok. Trochę to potrwa, ale warto. Sądzę.

Pokazywał wielokrotnie tylko że nie ma chętnych do weryfikowania takich skomplikowanych sprawozdań finansowych. Też liczę na sąd ale dla wrogów i tak zostanie napiętnowany na wieki.
                      • jaceq Re: Lekarze bronią idei WOŚP. 10.02.14, 19:15
                        wikul napisał:

> Pokazywał wielokrotnie tylko że nie ma chętnych do weryfikowania takich skompli
                        > kowanych sprawozdań finansowych.

Wiesz co? Kilkakrotnie widywałem już przypadki ośmieszania wyroków sądów powiatowych przez sądy okręgowe. Skórka być może ma jakieś znajomości na swoim podwórku. Najprawdopodobniej sprawa ew. wyroku oddalającego powództwa Owsiaka skończy się tak, że okręgówka nakaże rozpoznać sprawę od początku, wtedy Owsiak może już wystąpić o przeniesienie z niekompetentnego sądu rejonowego i znowu "warsiafka" zatriumfuje, a biedny bloger nadal będzie musiał bieżnikować 10-letnie opony, by zarobić na swój kieliszek kadarki i spłacić zobowiązanie wzgl. WOŚP.
                        • cepekolodziej Re: Lekarze bronią idei WOŚP. 10.02.14, 19:27
                          wikul napisał:

> Pokazywał wielokrotnie tylko że nie ma chętnych do weryfikowania takich skompli
                          > kowanych sprawozdań finansowych.

Nie ma chętnych?

Taki audyty zwyczajnie się zamawia, stopień skomplikowania nie ma nic do rzeczy. Kwestia ceny. To wszystko.

Jeszcze nie słyszałem, żeby Pricewaterhousecoopers wymawiał się od podjęcia pracy. Oni z tego żyją. Są drodzy, i nie dość tego: są upierdliwi, z zasady.

[Nie spodziewałem się takiego pieprzenia kotka przy pomocy młotka. Nie na tym forum.]
                          • wikul Re: Lekarze bronią idei WOŚP. 10.02.14, 21:14
                            cepekolodziej napisał:

> Jeszcze nie słyszałem, żeby Pricewaterhousecoopers wymawiał się od podjęcia pra
                            > cy. Oni z tego żyją. Są drodzy, i nie dość tego: są upierdliwi, z zasady.

Jesteś ich przedstawicielem ?

www.polskieradio.pl/42/259/Artykul/1022273,WOSP-543-mln-zl-przez-21-lat-Jak-Owsiak-wydaje-i-rozlicza-pieniadze
                            • cepekolodziej Re: Lekarze bronią idei WOŚP. 10.02.14, 21:49
                              > Jesteś ich przedstawicielem ?

Co to ma do rzeczy? Wiem, jaki poziom reprezentują, i to wszystko.

Jeśli idzie o mnie, to gdybym miał co roku (czy półtora) dostęp do materiału wydawanego przez fundację, i gdyby widniało na nim logo PwC i podpisy rewidentów, nie miałbym żadnych wątpliwości. Kiedy jednak zamawia się audyt w firmie, w której zatrudniony jest człowiek zatrudniony zarazem na eksponowanym stanowisku w tym jakiś Złotym Melonie, to rzecz jasna zaufania nie mam. Nie mam, a priori.
                  • sowietolog1 a Kid Protect, a Amber Gold...? 09.02.14, 22:31
                    Cóż to za argument, a raczej "argument"? Masz "ałtoryteta" i to cię zwalnia z myślenia, z rozsądku? III RP to nie Szwajcaria, lecz jewropejska republika bananowa , a raczej ziemniaczano-buraczana, przesiąknięta korupcją i układami do szpiku kości, vide cassus Kid Protect czy Amber Gold. Tę drugą "firmę" nadzorowały "autorytety" w postaci sądów, prokurator, skarbówek, etc., etc. ...

Owsiak piszczy, bo sądził, iż uda mu się przenieść sprawę do Warszawy, a tam tzw. warszawka zgnoi Matkę Kurkę; a tu zonk - sąd przychylił się do wniosków blogera, odrzucając owsiakowe, hehe...
              • t_ete Wikul i Cepek tez :) 08.02.14, 20:18
                wikul napisał:

> I to wystarczy żeby człowieka wyzywać od najgorszych? Bez żadnych przesłanek? W
                > yłącznie na podstawie bujnej wyobraźnia? Jak wie lub ma podejrzenia to powinien
                > zgłosić gdzie trzeba.
                >
                > Przestudiuj jak nie wierzysz albo złóż zawiadomienie o popełnieniu ....

Ano wlasnie.
                Ja sie na 'papierach' slabo znam ale po prostu nie wierze by Owsiakowi, ktory juz od lat 'kole' prawicowe kregi jako ten ciern - rozni poslowie-prawnicy (znajacy sie na papierach i nie tylko) - tak odpuscili. Ci, ktorzy co rusz to kieruja rozne sprawy do prokuratury - (widzac ponoc ewidentne oszustwa) - poprzestali na gonieniu kroliczka ??? Dlaczego zaden odwazny nie powiadomil do tej pory prokuratury ze Jerzy Owsiak nabija narod w butelke ?

Wniosek : poniewaz nie maja przeswiadczenia iz tak jest. Pretensje dotycza czegos innego. Gdyby sad rozstrzygnal ten problem (tzn. ze ich podejrzenia sa bezpodstawne) musieliby sie 'przed calym swiatem' przyznac ze Owsiak ma czyste rece.

Dla krytykantow Jurka Owsiaka - fajnie jest gdy blogerzy pluja z armaty na Owsiaka. Lud sie burzy. Lud ma watpliwosci ...

Jak juz napisalam - na papierach sie nie znam. Ale nie wierze by w miare inteligentny czlowiek, z taka pozycja jak Owsiak i pod nieustanna lupa 'ideologicznych przeciwnikow', zaryzykowal przekret.

Porownania do goscia z Kidprotect calkowicie chybione. Temu nieszczesnikowi zamarzylo sie rownac do 'elity' jakoscia garniturow, telefonow czy kosmetykow. To jakis niedojrzaly osobnik.
                Powiedzialabym : nie ta klasa, nie ten mozg i nie to serce.

A co do Jurka Owsiaka emocjonalnych zachowan, pospiesznie oglaszanych decyzji itd. ... ani on posel ani sedzia ani minister ani dyrektor szkoly czy inna persona. Jest jaki jest. Albo sie go akceptuje albo nie. Szczerze ? Wole Jurka 'pomieszanie z poplataniem' niz cedzone z namaszczeniem glupoty niektorych poslow.

tete
                • cepekolodziej Re: Wikul i Cepek tez :) 08.02.14, 20:56
                  > Szczerze ? Wole Jurka 'pomieszanie z poplataniem' niz cedzone z namaszczeniem glupoty niektorych poslow.

Ja też. Na zasadzie - jedynie - że z braku laku dobry kit.

Ci "posłowie-prawnicy", ci znający się na papierach, nie muszą się realnie znać na finansowych aspektach funkcjonowania fundacji, zwłaszcza fundacji o tak dużych przychodach i tak zróżnicowanych formach statutowej działalności.

Założę się, że nikt dotąd realnie i kompetentnie nie obejrzał całości. Ze sprawdzeniem wszystkich sprawozdań i bilansów, do grosza.

Nie, porównanie z KidProtectem nie jest chybione. Rzecz dokumentuje wyraziście, że polskie instytucje kontrolne tak naprawdę nie radzą sobą z fundacjami, nawet przy prowadzonej przez nie dość prymitywnej kreatywnej księgowości.

KidProtect to wierzchołek góry lodowej. Nie chodzi bynajmniej o to, że taka czy inna fundacja kole te czy inne kręgi jak cierń. Chodzi o to, że powinny być do końca rzetelnie kontrolowalne.

Wszystkie. Nie wyłączając tej największej.

Obrażanie się jej założyciela i szefa na całkiem naturalne żądanie kontroli to fragment muru niedotykalności, który wokół siebie zbudowała.

Ja to tak widzę. Jak napisałem wyżej, miałem ongiś (20 lat temu) doświadczenie kontaktu z amerykańską fundacją. Wszystko pod kontrolą, społeczną, fiskalną, prawną. Zatrudnianie krewnych czy powinowatych - dyskwalifikujące, itd. Dyskwalifikujące -
                  • cepekolodziej Re: Wikul i Cepek tez :) 08.02.14, 21:13

Skala problemu:

Wg danych (REGON) w 2010 roku działało w Polsce ok. 12 000 fundacji. Nie odważę się określić, jaki procent z nich głosząc szczytne cele działalności, zaspokaja przede wszystkim potrzeby ich założycieli. Podejrzewam, że znaczny. Niektóre z nich (ile?) służą różnym grupom mafijnym za poręczne pralnie pieniędzy.

Taka jest skala.

www.ngo.pl/x/666758
                  • t_ete Re: Wikul i Cepek tez :) 09.02.14, 10:12
                    cepekolodziej napisał:

> Ci "posłowie-prawnicy", ci znający się na papierach, nie muszą się realnie znać
                    > na finansowych aspektach funkcjonowania fundacji, zwłaszcza fundacji o tak duż
                    > ych przychodach i tak zróżnicowanych formach statutowej działalności.

No popatrz. A zachowuja sie tak jakby znali sie na wszystkim wink Ciagle wysylaja doniesienia do prokuratury.

> Założę się, że nikt dotąd realnie i kompetentnie nie obejrzał całości. Ze spraw
                    > dzeniem wszystkich sprawozdań i bilansów, do grosza.

A jednak. Fundacja byla przeciez kontrolowana. sadzisz ze 'niekompetentnie' ?

> Nie, porównanie z KidProtectem nie jest chybione. Rzecz dokumentuje wyraziście,
                    > że polskie instytucje kontrolne tak naprawdę nie radzą sobą z fundacjami, nawe
                    > t przy prowadzonej przez nie dość prymitywnej kreatywnej księgowości.

Nie porownywalam Wielkiej Orkiestry z KidProtectem. Prezesow jedynie. Osobnik, ktory byl szefem KidProtectu - to jakis pogubiony chlopiec.
                    A co do instytucji kontrolnych - zgadzam sie, ze dzialaja opieszale i w ogole - tak sobie. Po tym jak fundacja Kidprotect nie zlozyla sprawozdania za rok 2011 i po odebraniu jej statusu organizacji pozytku publicznego - reakcja powinna byc blyskawiczna.

> KidProtect to wierzchołek góry lodowej. Nie chodzi bynajmniej o to, że taka czy
                    > inna fundacja kole te czy inne kręgi jak cierń. Chodzi o to, że powinny być do
                    > końca rzetelnie kontrolowalne.

Powinny byc kontrolowane.
                    Ale przyznaj ... zadna tak nie burzy krwi jak Wielka Orkiestra ...

> Obrażanie się jej założyciela i szefa na całkiem naturalne żądanie kontroli to
                    > fragment muru niedotykalności, który wokół siebie zbudowała.

Gwozdz w tym ze ona byla stale kontrolowana. Rok w rok. Wywieszala informacje na stronie internetowej.
                    I to na podstawie tych jawnych sprawozdan (ktore wczesniej podlegaly kontroli) - niektorzy doszli do wniosku ze sa tam przekrety.

No ... gdybym byla prezesem - tez bym sie wsciekla. Moze nie tak malowniczo jak Jurek Owsiak smile

> Ja to tak widzę. Jak napisałem wyżej, miałem ongiś (20 lat temu) doświadczenie
                    > kontaktu z amerykańską fundacją. Wszystko pod kontrolą, społeczną, fiskalną, pr
                    > awną. Zatrudnianie krewnych czy powinowatych - dyskwalifikujące, itd. Dyskwali
                    > fikujące -
                    • cepekolodziej Re: Wikul i Cepek tez :) 09.02.14, 10:58
                      > Osobnik, ktory byl szefem KidProtectu - to jakis pogubiony chlopiec.

Zdaje się - czterdziestoletni?

No - chłopczyna sad

> Gwozdz w tym ze ona byla stale kontrolowana. Rok w rok. Wywieszala informacje
                      > na stronie internetowej.
                      > I to na podstawie tych jawnych sprawozdan (ktore wczesniej podlegaly kontroli)
                      > - niektorzy doszli do wniosku ze sa tam przekrety.

Nie, że są tam przekręty. Z tego, co wyczytałem (już nie chce mi się wgłębiać dalej, zbyt wiele jak na moją siwą głowę pobocznych wątków), chodzi o braki. O to, czego w tych jawnych sprawozdaniach nie ma. O koszty udziału w imprezach fundacji licznych agend państwa. Z nieznanych powodów uchyla się przed ich formalną oceną NIK. A i o zbadanie - szczegółowe - dokumentacji przepływów finansowych pomiędzy fundacją i stowarzyszonymi spółkami. To ostatnie to rutynowa czynność. Rutynowa, ale to nie znaczy, że nieskomplikowana.

Niezależni biegli rewidenci dostrzegą wszystko, co jest do dostrzeżenia. I żadne przygotowawcze wrzaski o odorze komór gazowych czy przekupnych sędziach niczego tu nie zmienią. Ani żądanie przeniesienia rozprawy ze Złotoryi do Warszawy i utajnienia jej przebiegu.

A niby po co utajnienie? Sprawa jest prosta, jest pozwany, jest powód, jest prokurator, adwokat powoda, jest niezależny sędzia. Każdy niech zrobi swoje -
                      • t_ete Re: Wikul i Cepek tez :) 09.02.14, 19:57
                        cepekolodziej napisał:

> Zdaje się - czterdziestoletni?
                        >
                        > No - chłopczyna sad

Wiesz co, ja znam i piecdziesiecioparoletnich pogubionych chlopcow. Naprawde myslisz ze wszyscy z wiekiem dojrzewaja ? wink Nie wszyscy ...
                        Szef KidProtecktu mentalnie jest chlopczykiem. Kupowal sobie 'zabawki' i nie zastanawial nad konsekwencjami swych decyzji. Jesli ma lat 40 - tym gorzej. Raczej nie ma szansy 'dorosnac'.

> Nie, że są tam przekręty. Z tego, co wyczytałem (już nie chce mi się wgłębiać d
                        > alej, zbyt wiele jak na moją siwą głowę pobocznych wątków), chodzi o braki. O t
                        > o, czego w tych jawnych sprawozdaniach nie ma. O koszty udziału w imprezach fun
                        > dacji licznych agend państwa. Z nieznanych powodów uchyla się przed ich formaln
                        > ą oceną NIK. A i o zbadanie - szczegółowe - dokumentacji przepływów finansowych
                        > pomiędzy fundacją i stowarzyszonymi spółkami. To ostatnie to rutynowa czynność
                        > . Rutynowa, ale to nie znaczy, że nieskomplikowana.

Dla mnie abrakadabra. Dobrze ze sa tacy, ktorzy sie znaja ...

>Sprawa jest prosta, jest pozwany, jest powód, jest pro
                        > kurator, adwokat powoda, jest niezależny sędzia. Każdy niech zrobi swoje -
                        • cepekolodziej Re: Wikul i Cepek tez :) 09.02.14, 21:14
                          >> Tyle. OK.
                          Gdyby ten, ktory mial podejrzenia (ze nie wszystko zostalo przeswietlone) poszedl z tym do prokuratury i zamiescil info na swoim blogu - przyjelabym do wiadomosci. Ale tak przeciez nie bylo. >>

Gdyby poszedł z tym do prokuratury, wyszedłby z niczym. Zlekceważono by doniesienie. Nie masz twardych faktów, nie podskakuj.

Problem polega na tym, że jeśli są te twarde fakty, to zostaną ujawnione dopiero po zbadaniu papierów przez niezależnych ekspertów. A oni zbadają jedynie na polecenie sądu. Więc wychodzi na to, że sprowokowanie JO do założenia sprawy miało sens. A założenie sprawy przez JO było zwyczajnie taktycznym błędem.

Podwójny sens, bo są, jak ktoś już zauważył, dwa wyniki, oba potencjalnie pożyteczne.

Pierwszy: JO odzyska spokój, i będzie robił to, co dotychczas. Matka Kurka chwilowo zbankrutuje.

Drugi: JO stanie wobec konieczności wytłumaczenia się z niejasnych praktyk. Bez argumentacji ad Hitlerum. I to będzie koniec charytatywnego projektu w jego wykonaniu. Matka Kurka nie zbankrutuje.

Ale nie o Matkę Kurkę tu chodzi.
                • qwardian Re: Wikul i Cepek tez :) 08.02.14, 22:41

Tu o przekręcie nie może być mowy. Bez znaczenia, czy to Król cygański, albo Jerzy Owsiak wysyła dzieci po jałmużnę, bez względu ile zostaje w kapeluszu, kieszeni, albo szpitalu, te pieniądze są legalnie podarowane. To w zasadzie Tusk nas bardziej wygenderował na kasę z OFE, w porównaniu z nim to Owsiak mała szprotka...
                  • cepekolodziej Re: Wikul i Cepek tez :) 09.02.14, 07:19
                    > bez względu ile zostaje w kapeluszu, kieszeni, albo szpitalu, te pieniądze są legalnie podarowane.

Kpisz, kolego, czy o drogę pytasz?

Oczywiście, że legalnie podarowane.

I, oczywiście, muszą też być legalnie wydane. Masz do czynienia z fundacją. Czyli z "formą prawną organizacji pozarządowej, której istotnym substratem jest kapitał przeznaczony na określony cel oraz statut zawierający reguły dysponowania tym kapitałem".

Proces wydawania zebranych pieniędzy musi być pod ścisłą kontrolą. Pod ścisłą. Duża fundacja, duży wydatek na audyt, nie z jakiejś tam firemki, ale z firmy o odpowiedniej renomie, typu PricewaterhouseCoopers. I wyniki audytu opublikowane.

Bardziej mnie przekonają podpisy audytorów z PwC, czy audytorów sądowych, niż miotanie się po stole i charyzmatyczne wrzaski szefa. Podobne do demonstracyjnej złości rodziców, kiedy dziecko po raz pierwszy zakwestionuje ich władzę, pytając nie "dlaczego", a "po co".

Nic na słowo. Papiery na stół. I rentgen. Gdzieś trzeba zrobić początek.

Bez tego fundacyjny burdel będzie się nadal rozlewał po Polsce. My dajemy, bo jesteśmy szlachetni, pełni empatii dla cierpiących. Inni, aż nazbyt często, mają z tego całkiem prywatną wyżerkę.

Można, rzecz jasna, sprzeciwiać się egzekwowaniu reguł wobec akurat tej fundacji, dolepiać wytwarzane ad hoc etyczno-polityczne konteksty. Można, jeśli nie chce się widzieć, że te zabiegi to tylko warstwy muru otaczającego tę fundację. Zapewniającego jej, w założeniu założycieli, nietykalność. Nietykalność - przed czym? Przed ujawnieniem w pełni tego, co powinno być w pełni jawne?

Byłoby świetnie, gdyby się okazało, że mur nie jest potrzebny. Ale -
                    • cepekolodziej Robi się ciekawiej! 09.02.14, 12:00

Bo ktoś mi z boku podpowiada, złośliwie całkiem, że audyty dla tej fundacji przeprowadzała właśnie firma PricewaterhouseCoopers.

Ale nie wiem, czy tak jest, bo nie widziałem nigdy żadnego publicznie udostępnianego druku fundacji, w którym zawarta byłaby informacja o przeprowadzeniu audytu za określony okres sprawozdawczy i o wynikach audytu - wraz z sygnaturą firmy audytorskiej.

A tu - całkiem rozsądny materiał, z którego wnioskami się zgadzam - nie ma żadnej wzmianki o firmie PwC:

<<Czego nie zarzucono jeszcze WOŚP

- Zatrudnianie do badania sprawozdań finansowych mało znanych firm audytorskich. W latach 2007-2012 tylko raz badanie przeprowadziła renomowana spółka. Ernst & Young za badanie w 2011 roku otrzymała 5000 zł. Inne przeprowadzała firma Bawateks Audyt (ponad 24000zł) i firma Audyt C-Land (ponad 23000zł) W zarządzie tej drugiej znajdujemy Pana Jana Mroczkowskiego, który jest zatrudniony także we władzach Spółki Złoty Melon.
                      Sprawdzając dane innych fundacji zauważyłem, że zamieszczają one oprócz swoich sprawozdań także OPINIE I SPRAWOZDANIA BIEGŁEGO REWIDENTA. Tych dokumentów w odniesieniu do WOŚP niestety nie znalazłem w zasobach Internetu. [...]>>

Zobacz więcej na: www.wykop.pl/ramka/1826498/kto-ma-racje-w-sprawie-wosp-matka-kurka-czy-rineo/

Warto.
                • benek231 I to gowno, kolezako, to ten katolicki :O) 09.02.14, 03:52
                  pobozny lud. Nie majacych najmniejszych problemow z obrzuceniem kogos fekaliami bez poczuwania sie do udowodnienia czegokolwiek.

Mnie tam Owsiak ani brat ani swat. Prowadzi jakas piekna dzialalnosc - to fakt. Faktem tez jest, ze i najpiekniejsi ludzie ulegaja korupcji. I wtedy nalezy dac im kopa w d. - bez wzgledu na zaslugi. Ale najpierw nalezy korupcje udowodnic, a nie ciagle insynuowac. A insynuuja z inspiracji i poparciem tej bandy seksualnych zboczencow odkad pamietam, czyli od poczatku kariery Owsiaka.
                  Ta polska prawica katolicka to najgorszy szajs.
      • oleg3 Re: Lekarze bronią idei WOŚP. 11.02.14, 10:53
        wikul napisał:

> Mając do wyboru ograniczone zaufanie do Owsiaka czy neofity Piotra Wielguckiego
        > stawiam na Owsiaka kierując się głównie opiniami lekarzy.

A ja mam (ograniczone) zaufanie do papierów. Jeżeli Owsiak nie ma nic do ukrycia to niech pokaże sądowi dokumenty i poczeka na wyrok. Świadectwo finansowej uczciwości wystawiane przez lekarzy nie ma żadnego znaczenia. W zamian Owsiak ma świadczyć, że doktorzy nie robią błędów w sztuce medycznej?
    • piq jeśli w papierach jest wszystko okej,... 08.02.14, 22:03
      ...to ja bym na miejscu Owsiaka pocałował kurkę-mać w rękę i podziękował za pi-ar oraz pieniążki za zadośćuczynienie.
      Jeśli nie jest okej, to sprawa jest jasna: wszyscy powinni pocałować kurkę-mać w rękę, że wykrył przewał.
      Prosta sprawa i nie rozumiem tych wszystkich wynurzeń "przekonanych zwolenników pełnych zaufania". W każdym przypadku kurka-mać powinien być pocałowany w rękę przez kogoś i jest jedna jedyna kwestia: czy będzie kurka-mać uboższa o kilka(naście, dziesiąt) tysiaków na rzecz Owsiaka, czy nie.
      • perla Owsik to tylko igrzyska 09.02.14, 00:19
        może coś ukradł a może nie ukradł.
        Dziś tym żyje cała Polska.
        Ale ta sprawa dziwnym trafem zbiegła się z rządową ustawą o Lasach Państwowych.
        O rządowej kradzieży z LP nikt nic nie mówi, tylko się mówi o Owsiku.
        Rząd Tuska nie mając kasy zapierdzielił coś około 1,5 miliarda zł, co stanowi, że LP w ciągu 3-4 lat będą nie wypłacalne. A to z kolei oznacza, że LP zostaną sprywatyzowane, co się przekłada na to, że 1/4 Polski nie będzie polskim dobrem narodowym.
        Rząd jest totalnie spłukany, przepierdzielił wszystkie pieniądze, ale przynajmniej daje igrzyska za pomocą agentów w mediach.
        No i PP Bul-Komorowski będzie mógł wrócić do myślistwa, oczywiście opłacając abonament do wejścia do lasu na terenie Polski na konta rosyjskie, arabskie czy niemieckie.
        Mnie tylko dziwi, że Polacy nie czytają ustaw, które dziwnym trafem zbiegają się z medialnymi telenowelami właśnie.
        • benek231 Pelna zgoda, Perla, Tusk wywalil 6mil. na SOB :O) 09.02.14, 03:58
          w ramach tej rozpierdzielonej kasy, a moze poza nimi.

A w Polsce zawsze cos sie z czyms zbiega bo... tyle tego jest, po prostu.
          • wikul Re: Pelna zgoda, Perla, Tusk wywalil 6mil. na SOB 09.02.14, 17:53
            benek231 napisał:

> w ramach tej rozpierdzielonej kasy, a moze poza nimi.
            >
            > A w Polsce zawsze cos sie z czyms zbiega bo... tyle tego jest, po prostu.

Ty jesteś Radio Erywań czy Radio Maryja? 6 milionów przeznaczył nie Tusk a Zdrojewski, i nie na ŚOB a na Muzeum. A poza tym wszystko się zgadza.
            • benek231 Re: Pelna zgoda, Perla, Tusk wywalil 6mil. na SOB 09.02.14, 20:22
              Zdrojewski to te szczypce ktorymi Tusk wyjmuje i wklada. 6 milionow to nie 6 tysiecy, ktorymi Tusk nie zawracalby sobie glowy. Ponadto, pomijajac wszystko inne, to Tusk odpowiedzialny jest za poczynania swoich ministrow, a tego jak do tej pory nie skrytykowal nawet.

Teraz o tym muzeum, bo wyglada mi na to, ze muzeum i SOB stoja sobie na przeciwleglych krancach Warszawy... smile

Kompleks pn. SOB to jest koscielne przedsiewziecie, a nie panstwowe przedsiewziecie. Takze wchodzace w skald kompleksu muzeum Ober-Zlodzieja jest koscielnym przedsiewzieciem, a nie panstwowym przedsiewzieciem. Swoja droga zaskoczomny jestem, ze nic nie slychac o sfinansowaniu urzadzen sanitarnych przez ministra Zdrowia, ktory tym samym nie finansowalby jednak SOB....lecz zadbalby o higiene narodu. To takze byloby niezlym uzasadnieniem - z glupia frant.
              Jak pamietam, gdy rozgladali sie czarni za lokalizacja dla SOB to zapewniali, ze to wszystko bedzie zrealizowane ze zrzutek parafian. Z pelnym przekonaniem zapewniali i odnosilo sie wrazenie, ze pomoc panstwowa to oni olewaja. Cos slabo starasz sie Wkul, bo jak dotac parafianie wlozyli w ten SOB znikoma czesc srodkow. Gros funduszy poszla ze skarbu panstwa, budzetu miasta Warszawy, itp. Innymi slowy kontynuujecie okradanie podatnika na potrzeby finansowania waszej zlodziejskiej religii.

20-10 lat temu o podobnych przekretach pisywalo wylacznie NIE. Takze Wyborcza udawala, ze nic sie nie dzieje, gdy przewodniczacy danego samorzadu, bez jakichkolwiek konsultacji, bez pytania kogokolwiek o zgode, wywalal wspolna kase na budowe plebanii, czy dzwonnicy. Cos zaczelo sie zmieniac - nie sadzisz?
              • wikul Często jestem krytyczny wobec nieuczciwych księży 09.02.14, 20:37
                ... ale gdy widzę i słyszę tych którzy za komuny chowali się przed MO, ZOMO czy Ubecją w kruchtach, na plebaniach czy w kościołach a teraz z Kościoła zrobili sobie chłopca do bicia, to chce mi się rzygać.
                • benek231 Re: Często jestem krytyczny wobec nieuczciwych ks 09.02.14, 20:58
                  A rzygaj sobie na zdrowie, Wikul, choc nie rozumiem dlaczego na okolicznosc systemowego okradania podatnika, na potrzeby kk, siegasz po argument obowiazku dozgonnej wdziecznosci za koscielna pomoc w przeszlosci. Bo widzisz, ja nie chowalem sie na plebaniach itd. wiec nawet nie mam powodow by poczuwac sie do wdziecznosci. To podkoscielne towarzystwo za bardzo zalatywalo mi kapusiami, wiec wolalem trzymac sie z daleka.

W pelni rozumiem jednakze tych opozycjonistow, ktorzy wczesniej korzystali z pomocy kk a teraz sa jego krytykami. Bo widzisz - zmienily sie czasy. Wtedy byl inny kk a opozycjonisci byli z nim w jednej druzynie. Wypominanie im, ze dostawali pomoc a teraz krytykuja, jest co najmniej niesmaczne, bo to opozycjonisci nadstawiali glowe a nie pomagajacy im ksieza (zazwyczaj). Oni nie przychodzili do obcych lecz do swoich, przy czym ci swoi mocno zmienili sie od tamtych czasow, przez co wczesniejsze wiezi przestaly istniec.

A czy ty wiesz, ze nawiaze do naszego tematu, ze historycznie budowa kosciola byla najlepsza okazja dla zwiazanego z tym kleru do wzbogacenia sie. Tej kasy tradycyjnie nikt nie kontrolowal wiec proboszcz i jego biskup mogli poustawiac siebie i swoich krewnych. Od tamtych czasow nic sie nie zmienilo. Teraz Zdrojewski bakal cos o rozliczeniach, ale za miesiac Nycz wyrzuci go za drzwi - za bezczelnosc.
                  • wikul Re: Często jestem krytyczny wobec nieuczciwych ks 09.02.14, 21:15
                    benek231 napisał:

> A rzygaj sobie na zdrowie, Wikul, choc nie rozumiem dlaczego na okolicznosc sys
                    > temowego okradania podatnika, na potrzeby kk, siegasz po argument obowiazku doz
                    > gonnej wdziecznosci za koscielna pomoc w przeszlosci. Bo widzisz, ja nie chowal
                    > em sie na plebaniach itd. wiec nawet nie mam powodow by poczuwac sie do wdziecz
                    > nosci. To podkoscielne towarzystwo za bardzo zalatywalo mi kapusiami, wiec wola
                    > lem trzymac sie z daleka.

Rozczula mnie twoja troska o moja kieszeń ale sam wolę dbać o jej zawartość. A tobie polecam lekturę Oraiany Fallaci, zaciekłej ateistki, która w przeciwieństwie do ciebie nie zapomniała skąd się wzięła jej kultura.
                    • benek231 Re: Często jestem krytyczny wobec nieuczciwych ks 09.02.14, 21:49
                      wikul napisał:

Rozczula mnie twoja troska o moja kieszeń ale sam wolę dbać o jej zawartość. A
                      > tobie polecam lekturę Oraiany Fallaci, zaciekłej ateistki, która w przeciwieńst
                      > wie do ciebie nie zapomniała skąd się wzięła jej kultura.
                      Cos Ci sie pomylilo, kolego. Mnie Twoja kieszen zupelnie nie interesuje. Przeciez to Ty jestes zlodziej, a nie okradany - na Twoj zlodziejski kosciolek.

Fallaci czytalem i nie wydaje mi sie bym mial co krytykowac. Ona zestawiala nasza kulture z kultura islamska, wiec raczej i po ateistce nie spodziewalem sie, ze raptem zacznie chwalic islam.

Gdyby ona jednak zyla w Polsce to potobilaby was wszystkich w jednej lyzce wody. Co do tego mozesz nie miec najmniejszych watpliwosci. Bo wy i jej kultura, a takze moja, to mocno rozne jakosci. Ja na przyklad, nie kradne.
                    • pikrat Re: Często jestem krytyczny wobec nieuczciwych ks 11.02.14, 07:20
                      wikul napisał:

A
                      > tobie polecam lekturę Oraiany Fallaci, zaciekłej ateistki, która w przeciwieńst
                      > wie do ciebie nie zapomniała skąd się wzięła jej kultura.

Jakiś czas temu pokazano w telewizji uliczny wywiad indagując przechodniów pytaniem co o ogromnym zadłużeniu Grecji sądzą. Tam usłyszałem, z ust pewnej nobliwej starszej pani, że Grecy mają ogromne zasługi w ukształtowaniu się kultury europejskiej w związku z czym, owa pani uważała, że Grecja nie ma żadnych długów bo Europa powinna być jej wdzięczna za to co dzisiaj posiada.

Co o tym sądzisz? Czy już nie spłacono tych łobuzów z nawiązką? Dostali już tyle, że niedługo nie będą w stanie tego udźwignąć...
                      • wikul Re: Często jestem krytyczny wobec nieuczciwych ks 11.02.14, 16:09
                        pikrat napisał:

> Jakiś czas temu pokazano w telewizji uliczny wywiad indagując przechodniów pyta
                        > niem co o ogromnym zadłużeniu Grecji sądzą. Tam usłyszałem, z ust pewnej nobliw
                        > ej starszej pani, że Grecy mają ogromne zasługi w ukształtowaniu się kultury eu
                        > ropejskiej w związku z czym, owa pani uważała, że Grecja nie ma żadnych długów
                        > bo Europa powinna być jej wdzięczna za to co dzisiaj posiada.
                        > Co o tym sądzisz? Czy już nie spłacono tych łobuzów z nawiązką? Dostali już tyl
                        > e, że niedługo nie będą w stanie tego udźwignąć...

A co to ma do rzeczy. Masz zamiar cytować wypowiedzi wszystkich idiotów?
          • pikrat Re: Pelna zgoda, Perla, Tusk wywalil 6mil. na SOB 10.02.14, 16:16
            Ciekawe co to "muzeum" pokaże... gacie z drachą i fiolkę krwi?
            • cepekolodziej Re: Pelna zgoda, Perla, Tusk wywalil 6mil. na SOB 10.02.14, 17:53
              > Ciekawe co to "muzeum" pokaże... gacie z drachą i fiolkę krwi?

Jak zawsze, kwestia nastawienia. Dureń zobaczy tylko to, a może nawet mniej.
              • cepekolodziej Re: Pelna zgoda, Perla, Tusk wywalil 6mil. na SOB 10.02.14, 21:06

„Takie widzi świata koło, jakie tępymi zakreśla oczy"
              • pikrat Re: Pelna zgoda, Perla, Tusk wywalil 6mil. na SOB 11.02.14, 07:08
                cepekolodziej napisał:

> > Ciekawe co to "muzeum" pokaże... gacie z drachą i fiolkę krwi?
                >
                > Jak zawsze, kwestia nastawienia. Dureń zobaczy tylko to, a może nawet mniej.
                >
                Widzisz, Cepie, Dureń widzi więcej niż ci się zdaje. Jeśli w barbarzyństwie Kapciowego widzisz coś więcej, jeśli w ogóle w tym całym cyrku widzisz coś więcej to wolę pozostać durniem i do tego ślepym.

Moją uwagę w kwestii "muzeum" napisałem z telefonu bo byłem akurat w Sztokholmie. Tam powinni jechać wszyscy ci, którzy szukają czegoś więcej. Znajdą nie to na czym zależy tutejszemu oszołomstwu. W Sztokholmie od wielu już lat nie zbudowano żadnego kościoła a muzea owszem. Taka refleksja z licznych spacerów: idę sobie chodnikiem, wolniutko, podjeżdża piękne maserati by wjechać do garażu. Właściwie jestem jeszcze dość daleko i auto bez konfliktu z pieszym zdąży wjechać, ale kierowca uprzejmym gestem zaprasza do przejścia. Założę się o każdą sumę, że nie był to katolik. Firma, której eksponaty chcesz "przeżuwać" produkuje masowo głupców, gotowych dać się posiekać za swych pasterzy. Mentalność owieczki, która bez przewodnika jest jak "dziecko we mgle"?

... ale pisz mi "dureń", jestem ponad epitety...
            • jaceq Re: Pelna zgoda, Perla, Tusk wywalil 6mil. na SOB 10.02.14, 18:58
              pikrat napisał:

> Ciekawe co to "muzeum" pokaże... gacie z drachą i fiolkę krwi?

Gdyby muzeum pokazało (twarde dzisiaj) dowody, że "kremówkarz" tuszował watykańską pedofilię, to może nie byłbym tak wkurzony. Ale nie pokaże. Przelew miał miejsce na Arcydiecezję warszawską. Ku...a warszawska zrobi z tym co zechce, pod pretekstem muzeum. Być może za tę kasę mieszkańcy wilanowskiego Lemingradu zyskają kolejny budzik w postaci elektronicznej dzwonnicy. Powiem: a dobrze im tak. Głosowali na to, co chcieli.
              • pikrat Re: Pelna zgoda, Perla, Tusk wywalil 6mil. na SOB 11.02.14, 07:26
                Nie pokaże, bo to "muzeum" będzie miejscem kultu jak wszystko czego kler się dotknie. Bawi mnie taka myśl, że niedługo te wszystkie sanktuaria, muzea i czort wie co jeszcze, zaczną z sobą konkurować, znaczy będą podbierać sobie klientów...

Martwi mnie z kolei coś innego... jeżeli politycy będą dalej pokładali "nadzieję" w KK i durną rączką wypłacali nie swoje to za ileś tam kat te potworki architektoniczne staną się zabytkami, które trzeba będzie na koszt podatnika remontować...
        • wikul Rządowa ustawa o Lasach Państwowych. 09.02.14, 17:50
          perla napisał:

> Ale ta sprawa dziwnym trafem zbiegła się z rządową ustawą o Lasach Państwowych.
          >
          > O rządowej kradzieży z LP nikt nic nie mówi, tylko się mówi o Owsiku.
          > Rząd Tuska nie mając kasy zapierdzielił coś około 1,5 miliarda zł, co stanowi,
          > że LP w ciągu 3-4 lat będą nie wypłacalne. A to z kolei oznacza, że LP zostaną
          > sprywatyzowane, co się przekłada na to, że 1/4 Polski nie będzie polskim dobrem
          > narodowym.
          > Rząd jest totalnie spłukany, przepierdzielił wszystkie pieniądze, ale przynajmn
          > iej daje igrzyska za pomocą agentów w mediach.
          > No i PP Bul-Komorowski będzie mógł wrócić do myślistwa, oczywiście opłacając ab
          > onament do wejścia do lasu na terenie Polski na konta rosyjskie, arabskie czy n
          > iemieckie.
          > Mnie tylko dziwi, że Polacy nie czytają ustaw, które dziwnym trafem zbiegają si
          > ę z medialnymi telenowelami właśnie.

Ciebie wszystko dziwi, jak Brudzińskiego i Hofmana, bo wszystko jest przecież przykrywką.
          Lasy Państwowe jak sama nazwa wskazuje są własnością państwa a nie PiS-u czy Rydzyka.
          Może jeszcze nie zauważyłeś, niczym Prezes, że Polska ma premiera który rządzi tym państwem
          i jeżeli rządzi zgodnie z przepisami to nic ci do tego. Może byś wolał żeby LP przeznaczały swoje dochody na Rydzyka lub innego kacyka ale do następnych wyborów to ten rząd będzie decydował o przeznaczeniu tych dochodów. Ten zadecydował że te dochody przeznaczy na drogi. Nazywanie tego kradzieżą świadczy o spisiałym stanie twojego ducha. Może jak będzie rządził Jarosław Polskęzbaw to zamiast na drogi przeznaczy te środki na budowę świątyń bo uzna, jak poprzednio, że Polsce drogi są niepotrzebne natomiast potrzebna jest większa ilość świątyń.

m.onet.pl/biznes/branze/nieruchomosci-i-budownictwo,re3wv
        • qwardian Re: Owsik to tylko igrzyska 09.02.14, 21:52

Taka jest również opinia na Salonie, że Matka Kurka nie pisze swoich felietonów nazwijmy to delikatnie, spontanicznie...
          • jaceq Re: Owsik to tylko igrzyska 10.02.14, 19:01
            qwardian napisał:

>
            > Taka jest również opinia na Salonie, że Matka Kurka nie pisze swoich felietonów
            > nazwijmy to delikatnie, spontanicznie...

Ba, podobne sugestie można było wyczytać na salooonie24, zanim jeszcze Skórka z niego wylatywał. A wyleciał za całkiem coś innego.

Nie zdziwię się, jeśli Skórka zapisze się teraz do "Ріеrdolniętych 2010".
    • cepekolodziej Re: Owsiak kontra matka Kurka - proces 09.02.14, 11:33
      Nagranie procesu # 1

www.youtube.com/watch?v=nKimU3wiciY
      Nagranie procesu # 2

www.youtube.com/watch?v=1JMVpHVgAsE
      Nagranie procesu # 3

www.youtube.com/watch?v=Z0ZexV0vYLc
      Nagranie procesu # 4

www.youtube.com/watch?v=_5Gt-mEWPt4
    • wikul Jak Owsiak wydaje i rozlicza pieniądze 09.02.14, 18:10
      WOŚP: 543 mln zł przez 21 lat.

Sprawozdanie do Ministerstwa Zdrowia

Po zakończeniu każdego konkursu ofert fundacja składa do Ministerstwa sprawozdanie z jego wyników.
      Po rozliczeniu i zapłaceniu wszystkich kontraktów wynikających z konkursów ofert składa w resorcie zdrowia całościowe sprawozdanie za dany finał, które zawiera informacje o: ilości, rodzaju, wartości i miejscu przekazania zakupionego sprzętu, oraz o wszelkich innych działaniach finansowanych ze środków zebranych w finale. ...

www.polskieradio.pl/42/259/Artykul/1022273,WOSP-543-mln-zl-przez-21-lat-Jak-Owsiak-wydaje-i-rozlicza-pieniadze
    • cepekolodziej Re: Owsiak kontra matka Kurka - proces 24.02.14, 17:46
      I co dalej?

Jakie szanse uprawiacza złotych melonów?
      • oleg3 Nie wiem cepku n/t 24.02.14, 18:06
      • cepekolodziej Co to będzie, co to będzie --- 19.03.14, 19:09

kontrowersje.net/przez_13_lat_owsiak_podawa_fa_szywe_kwoty_zbi_rek_i_wyjmowa_z_puchy_miliony
        No - ciekawe
        • next_nick Re: Co to będzie, co to będzie --- 20.03.14, 10:39
          Akt oskarżenia przeciw Piotrowi W. dotyczy trzech opublikowanych w internecie tekstów podpisanych jako Matka_Kurka: “Jerzy Owsiak ? król żebraków i łgarzy, złoty melon sekty WOŚP” z 10 stycznia 2013 roku, “Guru Owsiak w 11 lat wyjął 46 Złotych Melonów” z 13 stycznia 2013 roku i “Jerzy Owsiak, król żebraków i łgarzy pracuje na nowy tytuł ? hiena cmentarna!” z 6 marca 2013 roku. Według mecenasa Zagajewskiego, bloger pomawia w nich WOŚP i Jerzego Owsiaka o kradzież oraz przywłaszczenie pieniędzy ze zbiórek, marnotrawstwo publicznych środków, wyzyskiwanie nieletnich, prowadzenie nielegalnej działalności i wykorzystywanie fundacji do własnych celów. Piotr W. nazywa Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy “sektą” a jej szefa “guru sekty”, “królem żebraków i łgarzy”, “seksistowskim romskim macho”, “hieną cmentarną na dorobku”.

Piotr W. przyznał się do autorstwa wszystkich tekstów i nie wypierał się w sądzie obraźliwych określeń cytowanych w akcie oskarżenia. Do przywiezionych z Warszawy pudeł nie zajrzał. Podczas długich, trzygodzinnych wyjaśnień posiłkował się własnymi notatkami oraz wydrukami ze stron internetowych. Czasem odnosił się do zarzutów, częściej jednak snuł luźne rozważania na temat polskiego systemu prawnego, autorytetu Jerzego Owsiaka, jego publicznych wystąpień, niedocenianej tytanicznej pracy Narodowego Funduszu Zdrowia i – dla kontrastu – marketingowej sprawności WOŚP. Przypominając o konstytucyjnym obowiązku zapewnienia opieki zdrowotnej wszystkim obywatelom, zarzucił państwu wspieranie patologii, za jaką uważa akcje charytatywne organizowane przez Jerzego Owsiaka.
          - See more at: 24legnica.pl/mecenas-owsiaka-rozniosl-matke_kurka-w-sadzie/#sthash.TaKH0p2Z.dpuf

Mściwa i złośliwa szuja, która nawróciła się na Smoleńsk może zachwycić tylko takich jak ona sama.
          • cepekolodziej Re: Co to będzie, co to będzie --- 20.03.14, 15:59
            Smoleńsk nie Smoleńsk, nawrócenie nie nawrócenie -
          • jaceq Re: Co to będzie, co to będzie --- 20.03.14, 21:40
            next_nick napisał:

> "tytanicznej pracy Narodowego Funduszu Zdrowia"

Co takiego? Skurka został na starość klakierem Łapińszczyzny i NFZetu?
            Normalnie nie chce się uwierzyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka