Dodaj do ulubionych

Kto jest bogatym człowiekiem?

01.02.16, 17:35
PiS, a w zasadzie to min. Morawiecki, powinien najpierw określić kto jest bogatym człowiekiem, aby apel o niewnioskowanie o 500 zł na dziecko był w miarę skuteczny. Moim zdaniem apel trafi w próżnię, bo :
- większość uważa się za biednych
- każdy uważa za bogatego sąsiada lepiej usytuowanego, choćby o dychę

Czyli brał będzie prawie każdy i po takim apelu jeden na drugiego będzie patrzył wilkiem.

PiS jest mistrzem dzielenia społeczeństwa w każdej dziedzinie, a w szczególności w sferze majętności.

wyborcza.biz/biznes/1,150689,19566750,rzad-przyjal-projekt-ustawy-rodzina-500-plus-szydlo-niech.html#MTstream
Co ciekawe, gdy w poniedziałek o program "Rodzina 500 plus" dziennikarze zagadnęli wicepremiera i ministra rozwoju Mateusza Morawieckiego, ten stwierdził, że nie wszyscy powinni z niego skorzystać. Na pytanie o osoby majętne Morawiecki odpowiedział, że "apelowałby [do nich], bo tylko tyle pozostaje, żeby nie wnioskować". Dodał, że on sam nie będzie wnioskował.

Obserwuj wątek
    • perla kto jest bogaty to określiła GW niedawno 01.02.16, 18:44
      otóż napisali, że w Polsce za bogatego należy uważać takiego, któren zarabia ponad 7 tys. zł brutto.
      Mnie zawsze to śmieszy bo np. ten co zarabia 7000 zł to bogaty a ten co zarabia 6900 już bogaty nie jest.
      A poza tym uważam, że każdy socjal jest szkodliwy i jest okradaniem przedsiębiorców właśnie.
    • polski_francuz Hollande 01.02.16, 19:14
      kiedys okreslil granice miedzy bogatymi i innymi na 5 tys €/miesiac. Niestety nie sprecyzowal czy przed czy po opodatkowaniu i, dodajmy, bylo to przed przejeciem przez niego wladzy. Dodaje, bo podatki wzrosly pod jego administracja.

PF
      • andrzejg Re: Hollande 01.02.16, 19:24
        Podanie granicy jest czystą fikcją i śmieszne ( jak słusznie zauważył Perła). Chciałem zwrócić uwagę na całkiem inny problem. Dla człowieka zarabiającego 1500 zł, ten który będzie miał 2 500 zł będzie ( w jego mniemaniu) człowiekiem bogatym . Zarobki rzędu 7 czy 10 tys są dla niego poza wyobraźnią. Tu widzę zagrożenie, bo apel Morawieckiego będzie podsycał zawiść, w Polsce wystarczająco dużą.
        • polski_francuz Re: Hollande 01.02.16, 19:35
          Zgoda. Tym niemniej jest jaka granica obiektywna. Np. zrobieniona przez urzad statystyczny. We Francji sie mowi o "zdolnosci oszczedzania" Im wieksza ta zdolnosc oszczedzania tm bogatszys.

Subiektywnie, jak zarabiasz wiecej, to zmieniasz styl zycia i znow ci forsy brakuje i twego bogactwa wcale nie odczuwasz.

PF

PF
          • andrzejg Re: Hollande 01.02.16, 19:38
            > Subiektywnie, jak zarabiasz wiecej, to zmieniasz styl zycia i znow ci forsy bra
            > kuje i twego bogactwa wcale nie odczuwasz.

ale inni odczuwają o wiele bardziej niż masz

A.

P.S.
            Tak poza tematem. Odwiedzasz Polskę w lutym?
            • polski_francuz Re: Hollande 01.02.16, 19:44
              Odwiedzam pod koniec marca. Ciagle mam prawo do lodowego torta?

PF
              • andrzejg Re: Hollande 01.02.16, 19:50
                Z przyjemnością zaspokoję zachciankę.
                Mam nadzieję, że się nie rozminiemy. 29 lub 30 marca wyjeżdżamy na urlop do Grecji
                • polski_francuz Re: Hollande 01.02.16, 19:52
                  Bede ciut wczesniej. Tyle, ze musze jeszcze zaplanowac podroz i chyba, tym razem przylece. Mam teraz wyklady i obowiazki rodzinne. Dam znac jak juz zaplanuje podroz.

PF
    • wikul Re: Kto jest bogatym człowiekiem? 01.02.16, 20:36
      Zero powiedział że on weźmie i przekaże komuś kto potrzebuje. Spryciarz jak zawsze.
      • andrzejg Re: Kto jest bogatym człowiekiem? 01.02.16, 20:40
        i Morawiecki musi podkulić ogon

• t_ete Re: Kto jest bogatym człowiekiem? 01.02.16, 23:36
      Ubawila mnie dzisiejsza wypowiedz europosla z PiS, ktory stwierdzil, ze zarabia 'przyzwoicie' i nie wezmie 500+ (ustalil z zona) ...
      Jesli zarobki europosla sa 'przyzwoite' - to ... hmm ... kiedy zaczynaja byc wysokie (oczywiscie wg PiS-owcow) ?

smile tete
    • uu1 Ten, który cieszy się tym co ma. ntx 02.02.16, 01:25

------------------------
    • piq Jozue zwany Chrestos już dawno na to odpowiedział: 02.02.16, 15:29
      "Błogosławieni ubodzy w duchu, albowiem ich jest królestwo niebieskie" - co się wykłada: "błogosławieni ci, którzy nie pożądają dóbr materialnych". Czego w polskim kościele często się nie rozumie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka