Dodaj do ulubionych

Sejm przyjął 50 % stawkę dla najbogatszych :

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 12:17
To wyjątkowa niefrasobliwość i krótkowzroczność Sejmu, która rykoszetem
odbije się na najuboższych. Przecież większość z tych najbogatszych, to
właściciele dużych przedsiębiorstw produkujących produkty rynkowe, często
pierwszej potrzeby. Zwiększone do 50% podatki rychło odbiją sobie w dwójnasób
na cenach wytwarzanych produktów rynkowych. Bogaty w ten sposób nie
zbiednieje, a biedny na pewno sie nie wzbogaci; kasa państwowa także si nie
wzbogaci. Dla poprawienia finansów publicznych nie tędy droga. Trzeba raczej
zadbać o uszczelnienie systemu finansowego, aby w wyniku różnych afer
gospodarczych itp. nie wyciekały pieniadze z kasy państwowej.
Obserwuj wątek
    • danek4 Re: Sejm przyjął 50 % stawkę dla najbogatszych : 22.10.04, 12:35
      Gość portalu: JKM napisał(a):

> To wyjątkowa niefrasobliwość i krótkowzroczność Sejmu, która rykoszetem
      > odbije się na najuboższych. Przecież większość z tych najbogatszych, to
      > właściciele dużych przedsiębiorstw produkujących produkty rynkowe, często
      > pierwszej potrzeby. Zwiększone do 50% podatki rychło odbiją sobie w dwójnasób
      > na cenach wytwarzanych produktów rynkowych. Bogaty w ten sposób nie
      > zbiednieje, a biedny na pewno sie nie wzbogaci; kasa państwowa także si nie
      > wzbogaci. Dla poprawienia finansów publicznych nie tędy droga. Trzeba raczej
      > zadbać o uszczelnienie systemu finansowego, aby w wyniku różnych afer
      > gospodarczych itp. nie wyciekały pieniadze z kasy państwowej.
      >

przecież to oczywiste nawet dla takiej prostej kobity jak ja
      no i pewnie dlatego "nie pcham się" do polskiego sejmu
      z takimi "burakami" głosować?
      szkoda mi nawet ...małego paluszka, że o języczku (uwagi) nie wspomnę smile))
    • gandalph Re: Sejm przyjął 50 % stawkę dla najbogatszych : 22.10.04, 12:37
      ... i za chwilę będą płakac, że znowu wzrosło bezrobocie.
    • 2paco Re: Sejm przyjął 50 % stawkę dla najbogatszych : 22.10.04, 12:40
      przede wszystkim większość najbogatszych ludzi w Polsce podatki odprowadza komu
      innemu, np. fiskusowi wyspy Jersey... na tym budżet traci kolosalne pieniądze i
      nic nie zyska. Chciałbym, żeby jedynym politycznym beneficjentem tej decyzji
      była Platforma Obywatelska, która jako jedyna głosowała przeciw.
    • pewien_student Re: Sejm przyjął 50 % stawkę dla najbogatszych : 22.10.04, 15:59
      otoz to!

ci co maja placic te 50% nie sa na tyle glupi, zeby odprowadzac te podatki.
      wyprowadza swoje zyski za granice, gdzie nie ma takich pomyslow, i budzet
      zobaczy tyle co nic.

z reszta - w ekonomii istnieje pewna krzywa pokazujaca optymalny stosunek
      wplywow z podatku a ich wysokosci (nie jestem na ekonomii wiec tylko kojarze -
      jesli kto wie jak to sie nazywa prosze o uzupelnienie). optimum to bylo cos
      kolo 12-15% bodajze (znowu nie jestem pewny wiec poprawcie mnie jesli cos nie
      tak).
      czyzby polscy ekonomisci sejmowi wiedzieli lepiej?
      • 2paco Re: Sejm przyjął 50 % stawkę dla najbogatszych : 22.10.04, 16:03
        zgadza się - krzywa Laffera. wygląda jak pagórek i pokazuje, że przy pewnej
        wysokości podatków wpływy do budżetu zaczynają maleć wraz ze wzrostem podatków,
        bo ludzie ukrywają dochody i płacą mniej.
        każdy kraj powinien ją dokładnie zbadać, jak wygląda, i przerzucić stawki
        podatkowe z prawej strony krzywej (tej spadkowej, po której my bez dwóch zdań
        się znajdujemy) na lewo, tak żeby podatki mocno spadły, ale wpływy dodatkowo
        jeszcze wzrosły.
        O istnieniu takiej krzywej można było się przekonac po ostatniej znaczącej
        obniżce akcyzy na alkohol - sprzedaż wzrosła, więc i wpływy do budżetu też.
        a z lepszych przykładów spójrzmy na Rosję - wprowadzili podatek liniowy, to
        realne płace wzrosły o 20 procent (szra strefa się w dużej mierze
        zalegalizowała) i wpływy do budżetu ogromnie wzrosły. jak widzę profesorów
        ekonomii, którzy zapominają o jednej z podstawowych informacji z makroekonomii,
        to mnie szlag trafia.
    • Gość: wikul Re: Sejm przyjął 50 % stawkę dla najbogatszych : IP: *.acn.waw.pl 23.10.04, 00:45

Chyba nie bardzo się orientujesz w polskim systemie podatkowym i powtarzasz
      oklepane hasła. Najbogatsi o których piszesz czyli właściciele firm, juz dawno
      uciekli w strefę podatku od osób PRAWNYCH, gdzie podatek (tzw.CIT) wynosi 19 %
      a praktycznie wszystko można wliczyc w koszta. Stawka 50 % będzie stosowana
      (jeżeli sie utrzyma) od rocznych dochodów powyżej 600 000 zł, i obejmie
      najczęsciej tzw.wolne zawody, czyli wziętych adwokatów, twórców, aktorów,
      komorników, menadżerów, doradców, itp.
      P.S. Przekonanie że przedsiębiorcy wliczą bezkarnie podatki czy inne koszta
      w cenę wyrobu finalnego jest z gruntu fałszywe i mogło się sprawdzać jedynie
      w realnym socjaliżmie, czyli w gospodarce powszechnych niedoborów. W warunkach
      gospodarki rynkowej przedsiębircy muszą liczyc się z barierą popytu i
      konkurencją. Mówiąc inaczej, nie sztuka wyprodukować, sztuka sprzedać.
      • mr_pope Re: Sejm przyjął 50 % stawkę dla najbogatszych : 23.10.04, 11:37
        > Chyba nie bardzo się orientujesz w polskim systemie podatkowym i powtarzasz
        > oklepane hasła. Najbogatsi o których piszesz czyli właściciele firm, juz dawno
        > uciekli w strefę podatku od osób PRAWNYCH, gdzie podatek (tzw.CIT) wynosi 19 %
        > a praktycznie wszystko można wliczyc w koszta.

Najwyraźniej Ty się nie orientujesz w polskim systemie podatkowym. Nie wszystko
        można wliczyć w koszta, prawdę mówiąc bardzo mało i tylko to co związane jest z
        zyskiem przedsiębiorstwa.
        • danek4 Re: Sejm przyjął 50 % stawkę dla najbogatszych : 23.10.04, 12:12
          mr_pope napisał:

> Najwyraźniej Ty się nie orientujesz w polskim systemie podatkowym. Nie
          wszystko
          > można wliczyć w koszta, prawdę mówiąc bardzo mało i tylko to co związane jest
          z
          > zyskiem przedsiębiorstwa.

OFICJALNY system podatkowy....
          włożcie go sobie całego w kodeks karno-skarbowy i nie tylko tam
        • Gość: wikul Re: Sejm przyjął 50 % stawkę dla najbogatszych : IP: *.acn.waw.pl 24.10.04, 00:03
          mr_pope napisał:

>Najwyraźniej Ty się nie orientujesz w polskim systemie podatkowym. Nie wszystko
          >można wliczyć w koszta, prawdę mówiąc bardzo mało i tylko to co związane jest z
          > zyskiem przedsiębiorstwa.

Tak więc twoim zdaniem ja sie nie orientuję a JKM się orientuje, tak ?
          Podzielasz jego poglądy czy czepiasz sie szczegółów nie wiedząc co miałem
          na myśli ?
          • mr_pope Re: Sejm przyjął 50 % stawkę dla najbogatszych : 24.10.04, 13:10
            > Tak więc twoim zdaniem ja sie nie orientuję a JKM się orientuje, tak ?

Nie rozumiem co tu JKM ma do rzeczy? Masz jakąs obsesję na jego punkcie czy po
            prostu nie zdajesz sobie sprawy, że można nie być cholernym czerwonym i nie
            popierać UPRu?

> Podzielasz jego poglądy czy czepiasz sie szczegółów nie wiedząc co miałem
            > na myśli ?

Och, nie tylko JKM uważa, że nie można zbyt wielu rzeczy wpisać w koszty. Prawdę
            mówiąc właśnie dlatego pomimo spadku CITu nie rosną przesadnie inwestycje w
            Polsce. Niestety lewicowe publikacje zapominają wspomnieć właśnie o tym gdy
            twierdzą, że spadek podatków nie przyczynia się do wzrostu zatrudnienia.

I owszem, domyślam się, co chciałeś powiedziec, natomiast chciałem tylko
            uściślić wypowiedź. I tyle.
            • Gość: wikul Re: Sejm przyjął 50 % stawkę dla najbogatszych : IP: *.acn.waw.pl 24.10.04, 23:27
              mr_pope napisał:

> > Tak więc twoim zdaniem ja sie nie orientuję a JKM się orientuje, tak ?
              >
              > Nie rozumiem co tu JKM ma do rzeczy? Masz jakąs obsesję na jego punkcie czy po
              > prostu nie zdajesz sobie sprawy, że można nie być cholernym czerwonym i nie
              > popierać UPRu?

Chyba ty masz jakąś obsesję, albo nieuważnie przeczytałeś pierwszy post. Pisząc
              JKM, miałem na mysli autora wątku a nie Korwina z UPR.

> > Podzielasz jego poglądy czy czepiasz sie szczegółów nie wiedząc co miałem
              > > na myśli ?
              >
              >Och, nie tylko JKM uważa, że nie można zbyt wielu rzeczy wpisać w koszty. Prawd
              > ę
              > mówiąc właśnie dlatego pomimo spadku CITu nie rosną przesadnie inwestycje w
              > Polsce. Niestety lewicowe publikacje zapominają wspomnieć właśnie o tym gdy
              > twierdzą, że spadek podatków nie przyczynia się do wzrostu zatrudnienia.
              >
              > I owszem, domyślam się, co chciałeś powiedziec, natomiast chciałem tylko
              > uściślić wypowiedź. I tyle.

Autor wątku nic o kosztach nie pisał. Natomiast wylewał krokodyle łzy biadoląc
              nad rzekomą ciężką podatkową dolą pracodawców. Napisałem że akurat to ich nie
              dotyczy. Natomiast dotyczą ich rosnące koszty pracy i z tym jest problem. Ale
              jak się chce mieć wysokie wszelkie świadczenia to trzeba za to płacić. Niestety.
              • mr_pope Re: Sejm przyjął 50 % stawkę dla najbogatszych : 25.10.04, 03:14
                > Chyba ty masz jakąś obsesję, albo nieuważnie przeczytałeś pierwszy post. Pisząc
                > JKM, miałem na mysli autora wątku a nie Korwina z UPR.

Wybacz, rzeczywiście pomyłka z mojej strony. A jeśli o to chodzi, to faktycznie
                wydajesz się być lepiej zorientowany niż autor pierwszego postusmile

• piotrek_z_z Jeden pisze po pijaku, drugi po pijaku czyta 25.10.04, 06:59
                  i jak tu nie byc skolowanym?
      • Gość: babariba wikul komuch, wikul komuch :))) IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 24.10.04, 16:30
        pozdrawiam z toastem tym, co juz nie raz...
        • Gość: wikul Re: wikul komuch, wikul komuch :))) IP: *.acn.waw.pl 24.10.04, 23:34
          Gość portalu: babariba napisał(a):

> pozdrawiam z toastem tym, co juz nie raz...

Cześć babariba !
          No widzisz , taka juz moja dola że raz mnie biorą za prawicowca a raz za
          lewicowca. Nie podoba mi sie majstrowanie w ostatniej chwili przy podatkach
          ale nie mam współczucia dla "beneficjantów" tego podatku. Gdyby to rzeczywiście
          dotyczyło tych którzy tworzą miejsca pracy.
          Pzdr.
    • Gość: babariba nawet dla największego buraka, jak ja... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 24.10.04, 16:24
      nie przymierzając jasne jest, że nikt spośród osób zobowiązanych do płacenia podatku PIT nie będzie oddawał reżimowi 50 proc. dochodów.
      Wystarczy wziąć sobie obowiązująca jeszcze tabelę podatkową, a potem kalkulator, żeby w prosty sposób obliczyć, że REALNY podatek od dochodów w granicach 20 tys. zł mies. (kwalifikujący się dla pismaków różnych i innych propagandzistów, jako obłożony podatkiem 40 procentowycm) wynosi około 23 proc.
      Ale trzeba się znać na kalkulatorze
      • Gość: wikul Re: nawet dla największego buraka, jak ja... IP: *.acn.waw.pl 24.10.04, 23:40
        Gość portalu: babariba napisał(a):

> nie przymierzając jasne jest, że nikt spośród osób zobowiązanych do płacenia
        po
        > datku PIT nie będzie oddawał reżimowi 50 proc. dochodów.
        > Wystarczy wziąć sobie obowiązująca jeszcze tabelę podatkową, a potem
        kalkulator
        > , żeby w prosty sposób obliczyć, że REALNY podatek od dochodów w granicach 20
        t
        > ys. zł mies. (kwalifikujący się dla pismaków różnych i innych
        propagandzistów,
        > jako obłożony podatkiem 40 procentowycm) wynosi około 23 proc.
        > Ale trzeba się znać na kalkulatorze

Oczywiście masz rację ale przeceniasz powszechną wiedzę "w tym temacie".
        Spotkałem teksty dziennikarskie w których z calą powagą pisali o połowie
        dochodów które zabierze fiskus. A co dopiero ludzie którzy boja sie dotknąć
        formularzy podatkowych.
    • Gość: chala im szybciej padna tym lepiej IP: 68.214.178.* 25.10.04, 03:35
      nie beda sie meczyc
      • Gość: wikul Im szybciej chała padnie na pysk, tym lepiej IP: *.acn.waw.pl 26.10.04, 00:14
    • Gość: wikul Re: Sejm przyjął 50 % stawkę dla najbogatszych : IP: *.acn.waw.pl 27.10.04, 23:14

Tu masz jednego z tych nad którym sie tak rozczulasz. Ma tak mało że aż wstydzi
      sie przyznać.

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,49621,2349944.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka