Dodaj do ulubionych

Tomaszowi G. dedykuję za umieszcz. mnie z Moczarem

IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 12:11
Wyrocznią dla młodziezy polskiej ( nie wiem czy wiekiem tez) jest N.Davis
autor "Klechdy o Lachach" a nie rzetelne opracownia historyczne, niesłusznego
np. dr A. Szczęśniaka...

Twierdził parę dni temu, że to z roztargnienia i lenistwa tak piszą o
Polakach i "polskich obozach"...

Z ostatniej chwili - wiadomość z Oslo
ijaw 20.01.2005 18:53 + odpowiedz

Bulwersujące przedstawienie Polaków przez dziennikarza norweskiej telewizji
publicznej. Cały artykuł z www.interia.pl poniżej:

"Polacy - "naziści i antysemici"
20.01.2005 18:18
Norweska Polonia zaprotestowała przeciwko wypowiedziom dziennikarza norweskiej
telewizji publicznej NRK, który nazwał Polaków nazistami i antysemitami.
26 listopada podczas czatu na portalu NRK na temat wydarzeń na Ukrainie
dziennikarz tej stacji Hans Wilhelm Steinfeld powiedział, że we Lwowie
istnieje silna grupa polskich nazistów.
Steinfeld jest jednym z najbardziej znanych norweskich dziennikarzy i uznanym
ekspertem ds. Rosji i Europy Wschodniej, przez wiele lat był korespondentem
NRK w Moskwie.
Po czacie norweska Polonia natychmiast zaprotestowała, czego efektem był list
otwarty ambasadora RP Andrzeja Jaroszyńskiego, zamieszczony w ogólnokrajowym
dzienniku "Aftenposten".
Steinfeldt odpowiedział na list również publikacją w tym dzienniku. Pełna
wersja artykułu pod tytułem "Nienawiść do Żydów czarną plamą polskiej
historii" ukazała się 13 stycznia na portalu NRK i budzi jeszcze większe
emocje.
Aby udowodnić swoją tezę, Steinfeld przytacza wiele przykładów z książek
różnych autorów, m.in Simona Wiesenthala, Leona Urisa i Menahema Begina.
Steinfeld podkreśla, że "podane przez niego przykłady logicznie wskazują na
obecność w Polsce ideologii nazistowskiej". "Władze w Warszawie były albo
brunatne, jak Piłsudski, albo czerwone, jak Moczar, i bazowały na
antysemityzmie" - pisze.
Sam Piłsudski był - według Steinfelda - "faszystowskim dyktatorem", a "podczas
jego władzy, i następnie Rydza-Śmigłego, Polska miała prawodawstwo
antysemickie".
"Polski ambasador ma rację, pisząc, że prawicowi ekstremiści są wszędzie -
uważa dziennikarz - lecz polscy szli historycznie zawsze ręka w rękę z
antysemityzmem".
"We Lwowie Polacy rozpoczęli żydowskie pogromy, kiedy tylko Niemcy na to
pozwolili" - pisze dalej Steinfeld. "500 kilometrów od Lwowa, w Jedwabnem,
Polacy własnoręcznie zmasakrowali 1600 mieszkańców". "Sterowana z Londynu AK
odmówiła pomocy powstańcom warszawskiego getta".
To tylko kilka cytatów z artykułu Steinfelda, którego wypowiedzi zostały
odebrane przez norweską Polonię jako obraza i szkalowanie Polski. Norweska
Polonia skontaktowała się z organizacjami polonijnymi w USA i Wielkiej
Brytanii.
Makler okrętowy Jacek Godlewski z Oslo powiedział, że "tego typu przykłady,
wyjęte z kontekstu w tak cyniczny sposób i podawane w najbardziej wiarygodnym
norweskim źródle informacyjnym, czynią ogromną szkodę polskiemu narodowi".
- Otrzymałem nawet opinię od Normana Daviesa, który po przeczytaniu artykułu
pana Steinfelda stwierdził, że jego argumenty są nie do przyjęcia i są podane
w sposób charakterystyczny dla epoki stalinowskiej - dodał."
(PAP)"
Obserwuj wątek
    • rycho7 syndrom zawiedzonej narzeczonej 21.01.05, 13:19
      Gość portalu: # napisał(a):

> "We Lwowie Polacy rozpoczęli żydowskie pogromy, kiedy tylko Niemcy na to
      > pozwolili" - pisze dalej Steinfeld.

Hasz za raczke z Patience o Slaska para.
      • Gość: # Re: syndrom zawiedzonej narzeczonej IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 14:41
        weźże uzasadnij
        choć jedno pomówienie na mój temat.

Ja w personalia nie uderzam.
        Duzo tego świnstwa czerwonego wypiłeś?
        • rycho7 pomowienia lub nie, na temat Hasza 21.01.05, 17:07

> weźże uzasadnij
          > choć jedno pomówienie na mój temat.

Oboje z Patience chcecie rozliczac czerwonych ale nie chcecie podac szczegolow
          i konkretow. To wedlug Ciebie pomowienie? To znaczy co? Za chcecie rozliczac?
          Czy, ze unikacie konkretow?

> Ja w personalia nie uderzam.
          > Duzo tego świnstwa czerwonego wypiłeś?

Ja tam nie wiem, czy u Breslauerow, powiedzenie o kims, ze ma Patience za
          narzeczana to obraza. Az tak szczegolow nie znam. Syndrom zawiedzonej
          narzeczonej to linia obrony jakiej kiedys Patience uzyla wobec Zydow. Gdy
          uzywala to twierdzila, ze to tlumaczy obie strony. Gdy przypomnialem jej przy
          okazji jej ataku na Polakow to sie wyparla. Tu, z tym wypieraniem sie niejako
          sie zgadzacie. Hasz tez stosuje zapominanie jako metode w dyskusji.

Co do czerwonego to ja przynajmniej sie ciesze, ze wspolczesnie naleze do
          cywilizacji wina. Te od wodki i piwa jakies takie haszowate sa.

A co do tego Quislinga to dzieki niemu Hitler opanowal Szwecje i Karelie.
          Finlandii nie dali mu opanowac dzielni obroncy Stalingradu.
          • leje-sie O, Rysiowa znajomosc historii: 21.01.05, 17:11
            > A co do tego Quislinga to dzieki niemu

1.Hitler opanowal Szwecje

2.i Karelie.
            >

3 Finlandii nie dali mu opanowac dzielni obroncy Stalingradu.

Znajdz trzy bledy czytelniku.
            • rycho7 UWAGA IRONIA 21.01.05, 22:01
              leje-sie napisał:

> Znajdz trzy bledy czytelniku.

Kotusiu, ile oczywistych bledow nalezy zmieszac abys dostrzegl ironie? A moze
              potrafisz zdobyc Karelie na przedpolach Stalingradu?
          • Gość: # _Kultura miodosytni wyższa od win piwska i ognichy IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 19:42
            Zapominanie ?Fakt!

Tyle, że zapominam Ci jedynie i natychmiast personalne pomówienia mnie
            o chęci riezania czerwonych, podżegania do rewolucji i ogólnego przelewu krwi,
            przypisywane mi po każdym wytknięciu sprzeczności w Twych ripostach.

Dysput z Tobą Rychu in statu nascendi doprowadza poprzez principium kazdego
            argumentu do wywołania u Ciebie akcydensu jednego koloru; od czerwonego wina
            do wizji krwistej masowej rzezi.

Cywilizacja piwa jest i była mi obca.

Wódki i wina dawno juz nie pijam jedno jako azjatyckie obyczaje a drugie
            zachodnio-europejskie.

Co powiesz na wyspiarskie trunki albo nadwślanski miodosytniak
            kapucyński czy dębniak. Leżakowana brzeczka w beczce u Sedlaczka półtoraka
            spadziowego z czwórniakiem malinowym.
            • rycho7 szkodzi Ci na pamiec 21.01.05, 22:06

> Co powiesz na wyspiarskie trunki albo nadwślanski miodosytniak

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=19624371&a=19726127
              Wiec odradzam. Nawet mysl o alkoholu Ci szkodzi.
    • aurora.we.mgle dziekuje & #35; za Twoj tekst w tej sprawie 21.01.05, 15:51
      Prawda jest, ze zydowskie media w USA celeowo i z wielka PREMEDYTACJA od lat
      nie tylko zrownuja Polakow z nazistami, ale wrecz twierdza, ze to POlacy
      budowali obozy koncentracujne i palili w nich Zydow. Niemcow sie wybiela lub
      nawet nie wspomina. Nikt nigdy nie wspomnina o tym, ze Polacy z narazeniem
      wlasnego zycia ratowali Zydow. (Nie slyszalam o zadnym Zydzie, ktory oddalby
      swoje zycie dla ratowania przedstawiciela innej nacji. Ponadto, jak sie
      dowiadujemy, rozkaz wymordowania 15 tysiecy Polskich oficerow w Katyniu wydalo
      wielu Zydow.) Polonia amerykanska zawsze reaguje na to jawne falszowanie
      historii, ale ta zydowska choroba klamstw i oszczerstw jest nie do opanowania,
      bo za nia stoi wielka kasa! Poza tym zydowska nagonka na Polakow jest to
      oczywista proba odciagniecia uwagi swiata od zbrodni, ktorych Zydzi dokonuja na
      naszych oczach na Palestynczykach.
      • Gość: # Re: dziekuje & & #35; 35; za Twoj tekst w tej spra IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 16:01
        Moja wiekowa ciocia odwiedziłą wnuczkę w efie.
        Ta wsytdziła sie jej i uciekła sprzed szkoły, gdy po nia przyszła
        i zawołała po polsku, bo Polacy kradną.

Ciotka się wkurzyła niemożebnie- złapała ją i wykrzyczał, że to Niemcy mordowali
        kobiety i dzieci w Polsce! Ta o niczym nie wiedziała od mamusi Polki w wieku 16
        lat!!!!!
        I tacy rodzice tu pisuja....
    • andrzejg no,przeczytałem 21.01.05, 17:41
      i co Cie tak wzburza?
      Uogólnianie jakie zastosował Steinfeldt pomiń,bo tu juz były silne protesty.
      Czy lejek,czy też ów Tomasz G. poparł w tym słowie Steinfeldta?

A.
      • tomek.giebultowicz Przepraszam, że się wtrącę... 21.01.05, 18:31
        Jedyne,co powiedziłem w sprawie Steinfelda - wytknąłem, że "linia obrony", która
        wielu zastosowało, polegająca na dowodzeniu na siłe, iż Steifweld jest Żydem,
        prowadzi do katastrofalnych skutków - w oczach innych nacji tylko potwierdza
        jego zarzuty.

Co do samych pomówień S. nie wypowiedałem się jeszcze, bo nie udało mi się do
        tej pory znaleźć angielskiego przekładu. A nie lubię odnosić sie w detalach do
        rzeczy, które znam tylko z pośrednich relacji. Oczywiście jednak uważam to za
        skandal i tym bardziej mnie to boli, ze moja rodzina ma wiele związków z
        Norwegią. Do tej pory nie zetknąłem sie z czymś takim ze strony Norwega i
        absolutnie nie wyobrażałem sobie, ze "z tej strony" nastąpi atak.
        • andrzejg Re: Przepraszam, że się wtrącę... 21.01.05, 18:34
          tomek.giebultowicz napisał:

> Jedyne,co powiedziłem w sprawie Steinfelda - wytknąłem, że "linia obrony", któr
          > a
          > wielu zastosowało, polegająca na dowodzeniu na siłe, iż Steifweld jest Żydem,
          > prowadzi do katastrofalnych skutków - w oczach innych nacji tylko potwierdza
          > jego zarzuty.

Zgadzam się z Tobą.

>
          > Co do samych pomówień S. nie wypowiedałem się jeszcze, bo nie udało mi się do
          > tej pory znaleźć angielskiego przekładu. A nie lubię odnosić sie w detalach do
          > rzeczy, które znam tylko z pośrednich relacji. Oczywiście jednak uważam to za
          > skandal i tym bardziej mnie to boli, ze moja rodzina ma wiele związków z
          > Norwegią. Do tej pory nie zetknąłem sie z czymś takim ze strony Norwega i
          > absolutnie nie wyobrażałem sobie, ze "z tej strony" nastąpi atak.

Wszelkie takie wystapienia powinny oprotestowywać nasze placówki zagraniczne.

A.
        • tomek.giebultowicz PS. A co Rysio powiedział, to nie wiem, bo 21.01.05, 18:35
          osobnik ten przestał dla mnie istnieć po swoim "szampańskim dowcipie", że mój
          dziadek zginął w Oświęcimiu, po pijanemu spadłwszy z wieży strażniczej.
          • tomek.giebultowicz "Stronnictwo Steinfelda" gromadząc argumenty 21.01.05, 18:46
            bardzo sie na pewno ucieszy z postu Aurory w tym wątku. Nic tylko go przełożyc
            na angielski i jest kolejny "piece of evidence', który mozna użyc z komentarzem:
            "Oto kolejny przykład, potwierdzający nasze zarzuty..." - a "strona trzecia",
            obserwująca ten mecz "Steifeld-Polska", skinie głowa i powie: "Tak, tak,
            faktycznie, widac jak na dłoni!".

Katastrofalna taktyka obrony!
          • rycho7 percepcja kretyna 21.01.05, 22:13
            tomek.giebultowicz napisał:

> osobnik ten przestał dla mnie istnieć po swoim "szampańskim dowcipie", że mój
            > dziadek zginął w Oświęcimiu, po pijanemu spadłwszy z wieży strażniczej.

Napisalem, ze Twoja loze szydercow odbieram na przykladzie takiego POROWNIANIA.
            Nie sadze aby Twoj dziadek byl Austriakiem wymigujacym sie w ten sposob od
            frontu wschodniego. Moze kiedykolwiek dotrze do Ciebie jak Ciebie odbieraja.
            Ten przyklad nie dotyczy Twojego dziadka lecz Twojego poziomu szyderstwa.
        • tomcio.paluszek1 Norwegia zdaje sie byla po stronie Hitlera 21.01.05, 19:56
          Ta sprawa wygląda na wybielanie nazistowskich grzechów Norwegów, przez
          oskarżanie Polaków o nazizm.Złodziej wrzszczy "łapaj złodzieja".
    • abprall ku uspokojeniu goracych głow zajrzyjmy do albumu. 21.01.05, 18:51
      aby co nieco przyblizyc ,wszak widzac podobiznę lepiej się nam gada, zalaczam
      foto Hansa-Wilhelma Steinfelda....
      gfx.dagbladet.no/kultur/2003/08/18/stein.jpg
      • Gość: antropolog Re: ku uspokojeniu goracych głow zajrzyjmy do al IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 19:34
        Przystojniaczek, ale jak sie przypatrzec jego nochalkowi, to ani chybi żyd.
        Wszystko jasne
        • Gość: # Może on tak po prostu nie wie? ;- ( IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 19:59
          Za kazdym razem co poniektórzy tak właśnie ich tłumaczą.
          Chocby nawet byli ekspertami z Yad Vashem albo historykami Wschodniej Europy.

Przewoźnik, ten od napisu w Jedwabnym, wreszcie poszedł po rozum do czyjejs
          głowy i stwierdził, że pisza to ludzie wykształceni, mający obowiazek sprawdzic
          fakty. Tym bardziej, że łatwo dostępne. Dwa dni temu w TVP.

A co najdziwniejsze wtórny kontratak forumowy kieruje się zawsze na
          protestujacego przeciw nagonce na Polskę. Był parę lat temu na FA prawnik z
          USA - przekonywał mnie bym nie pisał protestów, bo nic złego w USA nie piszą o
          Polakach i Polsce. A cytwałem mu cyniczne odpowiedzi na me protesty oficjeli...

• tomek.giebultowicz Widzisz, Kochany, łaczy nas niewątpliwie... 21.01.05, 20:10
            ..przekonanie, że prostestowac przeciwko szkalowaniu Polski TRZEBA.

Natomiast to, co ja usuiłuje od dawna tu przekazac, to to, iż niemądra FORMA
            prostestu może odnieśc skutek przeciwny do zamierzonego. To odnosi się m. in. do
            Prezesa Moskala. Ja się obawiam osobiście, że jego protesty przyczyniaja sie
            raczej do utrwalenia w oczach innych negatywnych stereotypów dotyczących Polski.

Musze lecieć na zajęcia, nie mogę bardziej szczegółowo uzasadnic w tej chwili.
            • Gość: # Chwali się, ale na Rycha się obraziłeś IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 20:19
              w tym wątku niesłusznie, wyrywając jego dowcip strawersowany do Twej rodziny
              przez Niego, by zilustrował Twe asymetryczne wnioski.

Zrozumiały w kontekscie Waszego sporu - tu stał sie oświecimskim pesonalnym
              oskarżeniem publicznym.

Tak juz zrobiłeś raz ze mną! Zachowaj prorcjum.
              • tomek.giebultowicz Re: Chwali się, ale na Rycha się obraziłeś 21.01.05, 20:50

> w tym wątku niesłusznie, wyrywając jego dowcip strawersowany do Twej rodziny
                > przez Niego, by zilustrował Twe asymetryczne wnioski.
                >
                > Zrozumiały w kontekscie Waszego sporu - tu stał sie oświecimskim pesonalnym
                > oskarżeniem publicznym.
                >
                > Tak juz zrobiłeś raz ze mną! Zachowaj prorcjum.

Powidzialem mianowicie, ze Twoj przodek zginal w Oswiecimiu, spadlwszy po
                pijanemu z wiezy strazniczej? Ciekawych rzeczy sie dowiaduje...
                • Gość: # Nie w Oświęcimiu a w Austchwitz, nie mój a Twój IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 21:11
                  przodek. I nie zginął, nawet w rzekomej insynuacji, lecz wystąpił jako
                  bohater fabuły retorycznej figury. Figury o dydaktycznej formie testu-riposty
                  Rycha, wyrażonej ad vocem, jako znany obozowy dowcip, by sprawdzić, czy
                  zareagujesz tak samo jak adwersarz.

A Ty nie reagujesz a rżniesz..."greka".

• tomek.giebultowicz Rozumiem, stajesz po stronie Rysia. 21.01.05, 21:59
                    Wiec jeslibys kiedys mial ochote na jakis dialog ze mna, to oczywiscie
                    rozmawiac mozesz - ale bedzie to monolog. Dobranoc.
                    • rycho7 stuknij sie Tomus 21.01.05, 22:18
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=19702274&a=19726848
                    • Gość: # Udajesz, że nie rozumiesz. A rób jak chcesz.../nt IP: *.finemedia.pl 21.01.05, 23:30
                      • rycho7 wszechwiedzacy nie musi rozumiec n/t 22.01.05, 10:16
                    • Gość: AndrzejG Stuknijcie się oboje -Tadek z Tomkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 10:45
                      Tomek: Rozumiem, stajesz po stronie Rysia. (powyżej)
                      Tadek: Sfora to m. in. Ty. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=19704281&a=19707328

Sfora,grupa - po jednych pieniądzach jesteście

A.
      • tomcio.paluszek1 wrednie mu z geby patrzy! fuj 21.01.05, 20:37

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka