Gość: leszeck IP: *.bresa.com.pl 04.09.01, 10:32 Balcerowicza......itd??? Czy ktoś może mi to wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Onyx Re: Pogranicze kultur IP: 62.87.254.* 04.09.01, 11:03 Przyczyn jest wiele. Generalnie niska samoocena - historyczna i współczesna. Oderwanie od korzeni kulturowych (nasza historia jest dłuższa niż oficjalne 1000 lecie). Ktoś kto gardzi swoim przedchrześcijańskim dziedzictwem, swoim przodkami, nazywając ich pogardliwie poganami, jest tyle wart, jak ten kto wstydzi się starej matki. Mentalność kulturowa właściwa dla pogranicza cywilizacji - europejsko-bizantyjska. Jest w nas ok. 35% Azji. Budząca mieszane uczucia i oceny u innych nacji nasza ludowa odmiana katolicyzmu - płyciutka i powierzchowna. Żydów nie lubi się od momentu kiedy zaczęto bardziej eksponować wątek narodowy i budować stereotyp Polaka- Katolika - wtedy rodzi się rodzimy antysemityzm. Zniesienie pańszczyzny jest początkiem tego procesu. Wpływają na to również przemiany gospodarcze w Europie, oraz społeczne na ziemiach polskich. Arabów nie lubimy, od czasów komuny, ponieważ arabscy studenci mając parę dolarów wyjmowali nam dziewczyny. W naszej opinii uchodzą za leni i nie należy im się szacunek. Nienawiść jest większa po prawej stronie i personifikuje odwieczny lęk środowisk konserwatywno-katolickich do wszelkiego rodzaju postępu społecznego i zmiany obowiązujących reguł. Nie wnikam czy słuszny, czy nie. Onyx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Re: Pogranicze kultur IP: *.hay.dialup.connect.net.au 04.09.01, 11:21 Onyx, napisz ksiazke. Bardzo lubie czytac ksiazki analizujace "polskie fobie".Mysle, ze masz szanse na Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Re: Pogranicze kultur IP: *.wroclaw.tpnet.pl 04.09.01, 13:28 Gość portalu: MW napisał(a): > Onyx, napisz ksiazke. Bardzo lubie czytac ksiazki analizujace "polskie > fobie".Mysle, ze masz szanse na Nobla. Widac robote Wieczornej Uczalni Masochisto Lechickiej. tzw. WUML. Piata Kolumna do przeorania swiadomosci mlodziezy polskiej. Bo stare wroble plew nie jedza. Onyx napisz czy jestes z Mosadu, Nowojorczykow Jedwabnych z nadzieja na 65 mrd $, lektorem KC czy tylko Tajnym Towarzyszem. A moze jeszcze skadinad - moja tolerancja dla ASENTYMITOW jest ogromna - mam mieszanke genow z calego swiata. I nie przezskadza mi to byc lojalnym dla Wspanialej Polski. A Ty masz tylko antypolskie priony. Nie bylo slinic kartek pisanych w Anglii. Podpadles na calego, jak Ty mozesz wytrzymac w tym podlym kraju ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Pogranicze kultur IP: *.efekt.pl 04.09.01, 14:03 Gość portalu: Onyx napisał(a): > Przyczyn jest wiele. Generalnie niska samoocena - historyczna i współczesna. > Oderwanie od korzeni kulturowych (nasza historia jest dłuższa niż oficjalne > 1000 lecie). Ktoś kto gardzi swoim przedchrześcijańskim dziedzictwem, swoim > przodkami, nazywając ich pogardliwie poganami, jest tyle wart, jak ten kto > wstydzi się starej matki. Mentalność kulturowa właściwa dla pogranicza > cywilizacji - europejsko-bizantyjska. Jest w nas ok. 35% Azji. > Budząca mieszane uczucia i oceny u innych nacji nasza ludowa odmiana > katolicyzmu - płyciutka i powierzchowna. > Żydów nie lubi się od momentu kiedy zaczęto bardziej eksponować wątek > narodowy i budować stereotyp Polaka- Katolika - wtedy rodzi się rodzimy > antysemityzm. Zniesienie pańszczyzny jest początkiem tego procesu. Wpływają na > to również przemiany gospodarcze w Europie, oraz społeczne na ziemiach > polskich. > Arabów nie lubimy, od czasów komuny, ponieważ arabscy studenci mając parę > dolarów wyjmowali nam dziewczyny. W naszej opinii uchodzą za leni i nie > należy im się szacunek. > > Nienawiść jest większa po prawej stronie i personifikuje odwieczny lęk > środowisk konserwatywno-katolickich do wszelkiego rodzaju postępu społecznego i > > zmiany obowiązujących reguł. Nie wnikam czy słuszny, czy nie. > > Onyx Onyx, jak zwykle twoja wypowiedz jest plytka, powiezchowna i bazujaca na stereotypach. Tyle ze tych "poprawnych", antypolskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: Pogranicze kultur (rabanka intelektualna) IP: 212.33.88.* 04.09.01, 15:27 > Oderwanie od korzeni kulturowych (nasza historia jest dłuższa niż oficjalne > 1000 lecie). Onyx, Polacy zapomnieli co bylo przed 1989, a Ty piszesz o czasach krola Popiela... Sadzisz, ze jak zaczniemy czcic Swiatowida to bedzie nam lepiej? > Jest w nas ok. 35% Azji. Jak to policzyles? Prosze jeszcze o info ile jest Azji w Rosjanach, Zydach i Francuzach. > Budząca mieszane uczucia i oceny u innych nacji nasza ludowa odmiana > katolicyzmu - płyciutka i powierzchowna. Tu sie zgadzam. > Żydów nie lubi się od momentu kiedy zaczęto bardziej eksponować wątek > narodowy i budować stereotyp Polaka- Katolika - wtedy rodzi się rodzimy > antysemityzm. Zniesienie pańszczyzny jest początkiem tego procesu. Czytam, czytam i wychodzi mi, ze zniesienie panszczyzny sprzyjalo antysemityzmowi. Powiedz to glosno na wiecu Samoobrony. > Nienawiść jest większa po prawej stronie i personifikuje odwieczny lęk > środowisk konserwatywno-katolickich do wszelkiego rodzaju postępu społecznego i > zmiany obowiązujących reguł. Nie wnikam czy słuszny, czy nie. No wlasnie, i tu sie roznimy. Ja nie jestem z definicji ani za, ani przeciw jakiemukolwiek postepowi. Staram sie tylko wniknac, czy bedzie on dobry czy nie. Musze przyznac, ze Twoj tekst mnie zafascynowal. Rzadko kiedy mozna spotkac taka mieszanke postaw (postepowa niechec do katolicyzmu polaczona z posrednia pochwala panszczyzny oraz wyjatkowym konserwatyzmem - idealem nie jest staropolska religijnosc, ale omszale poganstwo sprzed 1000 lat!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onyx Re:Kino - np. J......... IP: 62.87.254.* 06.09.01, 15:48 Mówisz omszałe pogaństwo. Czy Indianie północnoamerykańscy , nawet katolicy, nazywają swoje tradycje i systemy religie omszałym pogaństwem. Czy ktokolwiek z osób publicznych śmiej się z ich religii i pozwala sobie na niewybredne żarty. Popatrz jak traktują szczątki swoich przodków, maja nawet prawo zabraniające przetrzymywanie ich w muzeach. Czy ktoś mówi z pogardą o religii Aztek, Majów, Indian Anasazi, czy chociażby Celtów. Nie, traktuje się to jako nasze, ludzkie dziedzictwo cywilizacyjne. W jednym z polskich domów widziałem urnę całopalną eksponowaną jako dekorację. Dla mnie jest to odpowiednik trumny, z której wyrzucono gdzieś szczątki, prochy człowieka. Słowianie mieli podobny system religijny do wielu cywilizacji tamtych czasów, byli bardzo związani z naturą. Nie budowali świątyń , ale mieli swoje uświęcone miejsca, przesiąknięte wiarą , duchami przodków, emocjami, nadzieją . Czy nie powinniśmy uszanować tych miejsc i ich chronić. Czy cmentarze naszych przodków nie powinny być chronione specjalnie jako miejsca pochówku, a nie jak obiekty archeologiczne. Można tak długo. Dla przykładu przyglądnijcie się Wielkiej Brytanii, gdzie celtyckie dziedzictwo jest specjalnie chronione przez państwo i wiele organizacji pozarządowych. Przed Mieszkiem I na tych ziemiach żyli normalni ludzie, nasi przodkowie, a nie jacyś tam pogardzani poganie, którzy dopiero co zeszli z drzewa. Byli jacy byli, wierzyli w to co przekazali im ich ojcowie (nasi przodkowie) i za to powinniśmy ich szanować. Myślę że nazywanie kina imieniem „Światowida” to jest przesadą i powinno podlegać ochronie prawa. Onyx Odpowiedz Link Zgłoś