rolotomasi 03.05.05, 13:52 Podobnie, jak 11 Listopad, w Dzień Niepodległości, tak i w Dzień Konstytucji ogłaszam ciszę na forum Kraj – podyskutujemy, bo jest o czym, w pozostałe dni powszednie, a nie w Swięto Państwowe. KrajowyWajchowyForumowy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rolotomasi Re: 3MAJ UCZCIJ CISZĄ NA FORUM 03.05.05, 13:56 nie ma nadziei na wyłączenie serwera GW - jak w piątek 3 tygodnie temu z jakiejś religijnej okazji- ale>> Może forumianie sami zachowają się świątecznie ?! KrajowyWajchowyForumowy Odpowiedz Link Zgłoś
agat2008 CZAS na wolność wyznania !!! 03.05.05, 14:45 Postanowienia Konstytucji 3 maja Na mocy Konstytucji 3 maja: * Katolicyzm ustanowiono religią panującą * Ustanowiono wolność wyznania, choć apostazja, czyli odejście od katolicyzmu, było nadal przestępstwem * Pozbawiono praw politycznych szlachtę gołotę, tzn. nie posiadającą dóbr ziemskich; szlachcie posesjonatom potwierdzono stare przywileje * Na mieszczan rozciągnięto przywilej neminem captivabimus nisi iure vitum * Wprowadzono trójpodział władzy * Tron polski miał być dziedziczny * Polska stała się monarchią konstytucyjną * Zniesiono liberum veto, wolne elekcje, konfederacje. * Decyzje sejmu miały być wiążące dla sejmików wojewódzkich * Sejm składał się z dwóch izb - wybieranych na dwuletnią kadencję, przy czym Izba Poselska miała przewagę nad Senatem * Stworzono tzw. Sejm Gotowy – posłowie którzy w nim zasiadali byli wybierani co dwa lata i mogli być powołani na obrady sejmu w każdej chwili. * Co 25 lat od uchwalenia Ustawy Rządowej zbierał się Sejm Konstytucyjny, który mógł zmienić konstytucję. * Władzę wykonawczą powierzono Straży Praw, w której skład wchodzili król, prymas i pięciu ministrów wyznaczonych przez króla, którzy mu podlegali lecz których mógł usunąć tylko sejm, z dwóch sekretarzy (bez prawa głosu), z pełnoletniego następcy tronu (bez prawa głosu) i Marszałka Sejmu (bez prawa głosu). * Głową Straż Praw został nieodpowiedzialny politycznie ani konstytucyjnie król - jego decyzje, by weszły w życie, wymagały kontrasygnaty ministrów, którzy z kolei byli odpowiedzialni przed sejmem. * Chłopi przeszli pod opiekę rządu. .............................................................. Konstytucja faktycznie nie weszła w życie. pl.wikipedia.org/wiki/Kadencja Odpowiedz Link Zgłoś
volm Mądry apel, [popieram,ale nie liczę na odzew 03.05.05, 16:25 wczoraj probowalem o cos takiego zaapelowac z okazji miesięcznicy śmierci Papieża, bez skutku. W kazdym razie nam mnie dziś nie liczcie Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Forum poniesie z tego tytułu 03.05.05, 19:04 niepowetowaną stratę. volm napisała: > W kazdym razie nam mnie dziś nie liczcie _____________________________ "Bóg. Ojczyzna. Honorarium." Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: 3MAJ UCZCIJ CISZĄ NA FORUM 04.05.05, 02:08 Tak tylko próbuję podregulować pewne zagadnienia na FoGazety, bo admini skarżą się, że nie dają rady>> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=23132415 Kiedyś już tu byłem,wątki zakładałem,ale poarchiwizowali itp więc trzeba od nowa KrajowyWajchowyForumowy Czas na reklamę>> ! Głosuj na Zbigniewa ! Odpowiedz Link Zgłoś
patience Skoro sie skonczyla... 04.05.05, 07:46 To moze ktos mi powie, skad sie wzial pomysl na laczenie obyczaju zalobnego z swietami panstwowymi? Do tego caly dzien milczenia zamiast minuty... Czy w poprawnosci politycznej teraz jest tak, ze mamy nosic w sercach wielka zalobe z powodu istnienia panstwowosci polskiej? A nie lepiej w takim razie sie rozwiazac po prostu, zanim w kolko z tego tytulu popadac w stany zalobne? Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: 3MAJ UCZCIJ CISZĄ NA FORUM 04.05.05, 20:56 prąbrdzo>>. Cisza oznacza szacunek i skupienie,okazję do przemyśleń oraz świętowania właśnie - w przeciwieństwie do kłótliwego jazgotu jaki np. na foKra uprawiają funkcyjmi Vatykanu zawłaszczając Święto Narodowe i przedstawiając, jako ich własne, chrześcijańskie !? Czego z kolei Ja pojąć nie mogę, bo jest to poza obszarem logiki, po prostu. A cisza jako 'obyczaj żałobny' to może być w KościKatoli, firmie obcej mi ideowo KrajowyWajchowyForumowy Czas na reklamę>> ! Głosuj na Zbigniewa ! Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re:3MAJ UCZCIJ CISZĄ NA FORUM 04.05.05, 20:58 KrajowyWajchowyForumowy Czas na reklamę>> ! Głosuj na Zbigniewa ! Odpowiedz Link Zgłoś