Dodaj do ulubionych

KOLEJNA WYPRAWA KRZYŻOWA PAPIEŻA I BŁAGANIE O PRZEBACZENIE

IP: 216.34.244.* 24.06.01, 00:00
Oto co Jan Paweł II mówi w czasie swojej kolejnej
wyprawy krzyżowej tym razem na Ukrainę:

- Padnijmy razem przed wspólnym Bogiem, wyznając nasze
winy. Prośmy o wybaczenie za błędy popełnione w
dalekiej i bliskiej przeszłości

Zastanawiające jest jak kościół katolicki mając tyle
ciemnych spraw w historii, tyle okrucieństwa i
bezwzględności wobec ludzi śmie mienić się moralnym
autorytetem?

Czyżby to nie była dialektyczna jedność przeciwieństw,
która objawia się w przeproszeniu jako wyjsciowym
etapie do ekspansji o dusze i pieniądze, a może przede
wszystkim o pieniądze?

Może się mylę ale tak to mi się układa.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anty Re: KOLEJNA WYPRAWA KRZYŻOWA PAPIEŻA I BŁAGANIE O PRZEBACZENIE IP: *.15.tuwien.teleweb.at 24.06.01, 00:00
      Gość portalu: Pop napisał(a):

> Oto co Jan Paweł II mówi w czasie swojej kolejnej
      > wyprawy krzyżowej tym razem na Ukrainę:
      >
      > - Padnijmy razem przed wspólnym Bogiem, wyznając nasze
      > winy. Prośmy o wybaczenie za błędy popełnione w
      > dalekiej i bliskiej przeszłości
      >
      > Zastanawiające jest jak kościół katolicki mając tyle
      > ciemnych spraw w historii, tyle okrucieństwa i
      > bezwzględności wobec ludzi śmie mienić się moralnym
      > autorytetem?
      >
      > Czyżby to nie była dialektyczna jedność przeciwieństw,
      > która objawia się w przeproszeniu jako wyjsciowym
      > etapie do ekspansji o dusze i pieniądze, a może przede
      > wszystkim o pieniądze?
      >
      > Może się mylę ale tak to mi się układa.

Dla mnie nie ma sie co zastanawiac,kosciol katolicki nigdy nie byl moralnym
      autorytetem,bo na to trzeba zapracowac.Kosciol jedynie sie tak mianuje,a bezwolne
      spoleczenstwa jedynie nie maja odwagi temu zaprzeczyc.
      • Gość: Kral Kosciol nigdy nie byl monolitem, zawsze w nim byli lajdacy i swieci IP: *.powered-by.skynet.be 24.06.01, 00:00
        Kosciol nigdy nie byl monolitem, zawsze byli lajdacy i swieci
        Ale zeby Papieza zaliczyc do lajdakow, krzyzowcow... to trzeba byc nielada
        lajdakiem
        • jurek1 Re: Kosciol nigdy nie byl monolitem, zawsze w nim byli lajdacy i swiec 24.06.01, 00:00
          A kto tu zaliczył papieża do łajdaków?
          Przejrzałem posty i nie znalazłem takiego sformułowania. Dokonujesz
          nadinterpretacji, a to nie jest w porządku.

Kościół ma na swoim koncie więcej grzechów niż niejeden człowiek którego
          historia mianowała zbrodniarzem. Warto by policzyć kto zabił więcej ludzi w
          czasie swojego istnienia Kościól czy komunizm. O innych nie wspominam bo nikt
          nie pobije Stalina nawet Hitler który był przy nim tylko drobnym
          złodziejaszkiem. Nie robiłem takiego zestawienia, ale obawiam się, że liczby
          nie byłyby zbyt korzystne dla instytucji pretendującej do miana sumienia
          świata. Oczywiście jeżeli ktoś ma dane to można jeszcze dodać do tego islam.

Ale to Kościól jako instytucja, papież natomiast jest jego przywódcą. Można
          obciążyć Jana Pawła II jednym podstawowym grzechem. Kościół za jego pontyfikatu
          jest bardziej konserwatywny niż przez 2000 lat i coraz bardziej odstaje
          doktrynalnie od współczesnego świata. To wcale nie oznacza, że świat jest
          idealny, a kościół zły.

Najwyższy już chyba czas - skoro nastała moda na przeprosiny - żeby Kościól
          przeprosił za mordy indian w Ameryce w czasach konkwisty, za inkwizycję (która
          to zbrodnicza organizacja istnieje do dzisiaj), za udział księży i zakonnic w
          ludobójstwie w Ruandzie, za chrystianizację Prus, Rusi, itp. Pomijam wojny
          krzyżowe, ale pomijam także wiele innych wojen i niegodziwości które spowodował
          Watykan w minionych latach. Do tego jeszcze dochodzi postawa papieża Piusa
          wobec agresji Niemiec na Polskę w 1939 (Jego rola nie została nigdy
          wyjaśniona). Mniejszych występków i zbrodni nie da się wyliczyć na tym forum,
          bo tylko udokumentowane fakty zajmują minimum kilkanaście tomów.

Papieżowi łatwiej przychodzi ekskomunika biskupa który się ożenił niż księży
          ludobójców z Rwandy.

Pozdrawiam
          • Gość: choleryk Re: Kosciol nigdy nie byl monolitem, zawsze w nim byli lajdacy i swiec IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.01, 00:00
            jurek1 napisał(a):

> A kto tu zaliczył papieża do łajdaków?
            > Przejrzałem posty i nie znalazłem takiego sformułowania. Dokonujesz
            > nadinterpretacji, a to nie jest w porządku.
            >
            > Kościół ma na swoim koncie więcej grzechów niż niejeden człowiek którego
            > historia mianowała zbrodniarzem. Warto by policzyć kto zabił więcej ludzi w
            > czasie swojego istnienia Kościól czy komunizm. O innych nie wspominam bo nikt
            > nie pobije Stalina nawet Hitler który był przy nim tylko drobnym
            > złodziejaszkiem. Nie robiłem takiego zestawienia

To lepiej zrób , a nie pisz głupot . Bardzo dużo zbrodni przypisywanych Kosciołowi jest po prostu
            " wybrykami " swieckich władców którzy wykorzystywali Kosciół do swoich celów . Mam nadzieję że
            słyszałes cos o walce Papiestwa z Cesarstwem i podobnych sprawach . Jesli władca swiecki
            mianował
            biskupa ( najczęsciej potem mu bezgranicznie podległego ) to czy można powiedzieć że to Kosciół
            potem popełniał zbrodnie . I przypominam że Sąd Inkwizycyjny składał się z dwóch posiedzeń . Sąd
            Koscielny który orzekał czy oskarżony jest winny herezji i Swieckiej która orzekała karę ( najczęsiej
            bardzo surową ) .

Oczywiscie byli papieże którzy byli zdegenorowani moralnie ( np. Aleksander Borgia ) ale nie swiadczy to
            o tym że cały Kosciół . Kosciół składa się z ludzi którzy są grzeszni . Jedną z podstawowych zasad KK (
            nie wiem czy nie najważniejszą ) jest wolna wola . I człowiek sam musi wybrac czy bedzie żył w grzechu
            czy nie .

>, ale obawiam się, że liczby
            > nie byłyby zbyt korzystne dla instytucji pretendującej do miana sumienia
            > świata. Oczywiście jeżeli ktoś ma dane to można jeszcze dodać do tego islam.
            >
            > Ale to Kościól jako instytucja, papież natomiast jest jego przywódcą. Można
            > obciążyć Jana Pawła II jednym podstawowym grzechem. Kościół za jego pontyfikatu
            >
            > jest bardziej konserwatywny niż przez 2000 lat i coraz bardziej odstaje
            > doktrynalnie od współczesnego świata. To wcale nie oznacza, że świat jest
            > idealny, a kościół zły.

To co mają zmienić swe zasady . Co ty człowieku piszesz . Mają przyzwolić może na eutanazję , aborcję
            itp . Toż to nie byłby żaden Kosciół .

> Najwyższy już chyba czas - skoro nastała moda na przeprosiny - żeby Kościól
            > przeprosił za mordy indian w Ameryce w czasach konkwisty, za inkwizycję (która
            > to zbrodnicza organizacja istnieje do dzisiaj), za udział księży i zakonnic w
            > ludobójstwie w Ruandzie, za chrystianizację Prus, Rusi, itp. Pomijam wojny
            > krzyżowe, ale pomijam także wiele innych wojen i niegodziwości które spowodował
            >
            > Watykan w minionych latach. Do tego jeszcze dochodzi postawa papieża Piusa
            > wobec agresji Niemiec na Polskę w 1939 (Jego rola nie została nigdy
            > wyjaśniona).

Tak , Papież opracował plany inwazji na Polskę .

> Mniejszych występków i zbrodni nie da się wyliczyć na tym forum,
            > bo tylko udokumentowane fakty zajmują minimum kilkanaście tomów.
            >
            > Papieżowi łatwiej przychodzi ekskomunika biskupa który się ożenił niż księży
            > ludobójców z Rwandy.
            >
            > Pozdrawiam

Pozdrawiam
            choleryk
            • jurek1 do Choleryka 24.06.01, 00:00
              Podnieciłeś się jakbym nawoływał do krucjaty przeciwko Kościołowi.

Przypadki władców świeckich były popełniane z imieniem Chrystusa na ustach a
              Watykan nie protestował.
              Oczywiście nie obciążam Kościoła o wszystko zło na świecie. Chodziło mi tylko o
              pokazanie, że nie ma państwa na świecie która z czystym sumieniem może
              powiedzieć, że nie ma na swoim koncie zbrodni.

Co do inwizycji to wyroki wydawały sądy świeckie, ale tortury stosowane były na
              wniosek inkwizytorów.

Nie trywializuj sprawy Papieża Piusa w 1939, bo nie o to chodzi. Część
              historyków twierdzi, że wojna była nie do uniknięcia tylko różnią się w ocenach
              kiedy to stało się oczywiste. Osobiście przychylam się do teorii, że o wojnie
              postanowił Stalin i władował w nią całą Europę. Inna część twierdzi, że były
              szanse na mediacje Watykanu i opóźnienie wybuchu wojny. Nigdy nie oskarżałem
              Watykanu o inspirowanie agresji na Polskę (trochę przesadziłeś).

No ale nie byłbyś cholerykiem, gdybyś tak gwałtownie nie reagował.

Serdecznie pozdrawiam.
            • jurek1 Do choleryka c.d. 24.06.01, 00:00
              Sorry zapomniałem,

Absolutnie nie popieram aborcji. Jeżeli chodzi o eutanazję to sprawa jest
              bardziej skomplikowana.
              W żadnym wypadku nie sugeruję, że Kościół katolicki ma poprzeć te zjawiska.

Cześć
            • Gość: widok Re: Kosciol nigdy nie byl monolitem, zawsze w nim byli lajdacy i swiec IP: 212.244.38.* 26.06.01, 00:00
              Nigdy nie słyszałem o księżach ludobójcach z Rwandy.
              Może ktoś zna jakieś szczegóły.
          • Gość: Kral Jestem w Kosciele i nie poczuwam sie do odpowiedzialnosci za cudze grz IP: *.powered-by.skynet.be 24.06.01, 00:00
            Jestem w Kosciele i nie poczuwam sie do odpowiedzialnosci za cudze grzechy.
            Dla pewnego skrotu myslowego podzielilem Kosciol na swietych i lajdakow. Skoro
            pielgrzymka Papieza jest "wyprawa krzyzowa", "po pieniadze" to nie ma rady, ale
            Papiez sila rzeczy musi nalezec do lajdakow.
            A co do zbrodniarzy w Kosciele.... rzecz w tym ze ja tez jestem w Kosciele.
            Swietym na pewno nie jestem, ale do lajdaka czy zbrodniarza tez mi chyba
            daleko. Czy ponosze jakakolwiek odpowiedzialnosc za to co zrobil Judasz i jego
            nastepcy... Nie poczuwam sie. Podobnie jak nie czuje sie odpowiedzialny za
            wyprawe Chrobrego na Kijow czy za udzial Polski w agresji na Czechoslowacje.
            Wiec nie rozumiem tej odpowiedzialnosci zbiorowej... Moznaby potepic Ewangelie,
            gdyby Chrystus wzywal do ludobojstwa, palenia na stosach itp..ale tak nie jest.
            Wiec nie wiem na jakiej podstawie oskarzac dzisiejszy Kosciol za zbrodnie
            jednostek, ktore tak ja byly czy sa w Kosciele. Jak Ci przywale to ja sam bede
            za to odpowiedzialny, a nie Papiez.
            A co do przeprosin. O ile sie dobrze orientuje Papiez przeprosil juz chyba za
            wszystko co sie dalo. Taka byla przynajmniej jego intencja.
            A co do konsertwatyzmu i odstawania od swiata. Dla mnie to raczej zaleta. Od
            paru lat zyje na Zachodzie i znam dosyc dobrze ten nie-konserwatywny Kosciol -
            kompletnie pozbawiony zycia i tresci. Wiec ja wole Papieza konserwatywnego. Ale
            Ty masz prawo myslec inaczej.
            Pozdrawiam serdecznie.
            • Gość: Liperus Re: Jestem w Kosciele i nie poczuwam sie do odpowiedzialnosci za cudze IP: 24.43.222.* 24.06.01, 00:00
              Wielu zabierajacych glos powiada ze wprawdzie naleza do kosciola ale nie
              morduja czy nie popelniaja innego rodzaju niegodziwosci w zwiazku z czym nie
              uwazaja sie za lajdakow.Problem jednak w tym ze zdajac sobie sprawe z
              niegodziwosci jakie popelnil i popelnia kosciol ochoczo popieraja go poprzez
              uczestnictwo w jego obrzedach a nadewszystko poprzez materialna pomoc w jego
              utrzymaniu i rozwoju co bezposrednio czyni ich wspolwinnymi lajdactw
              popelnianych przez ta organizacje.
              • Gość: Kral Kosciol nigdy nie byl doskonaly ale zrobil kawal dobrej roboty. IP: *.powered-by.skynet.be 24.06.01, 00:00
                Czy Ty naprawde myslisz, ze Kosciol to maszynka do ludobojstwa. Niepodoba Ci
                sie proboszcz? Mi tez nie. Ale Brachu, licz sie ze slowami. Lajdactwo (a tym
                bardziej zbrodnie) nigdy nie bylo w Kosciele czyms dominujacym. Pare lajdakow
                zawsze sie znajdzie i o nich najglosniej. Ale jest przeciez cala masa dobrej
                roboty. Cenie Ewangelie, wiele zmienila w moim zyciu i chce, zeby ktos ja
                przekazywal moim dzieciom. To wszystko. Kosciol nigdy nie byl doskonaly (juz
                wsrod pierwszych biskupow byl Judasz) i nigdy nie bedzie. Ale w naszej
                cywilizacji zrobil kawal dobrej roboty. I niech tak bedzie dalej. Pozdrawiam
                serdecznie.
                • Gość: anty Re: Kosciol nigdy nie byl doskonaly ale zrobil kawal dobrej roboty. IP: *.slupsk.tpnet.pl 25.06.01, 00:00
                  Wspomnij pogrzeb Nikosia w Gdańsku. Proboszcz z
                  parafii nie chciał go pochować w obrządku katolickim.
                  Biskup Gocłowski zarządził pogrzeb w katedrze
                  Oliwskiej (podobno 50.000 PLN). Jesteś w firmie w
                  której rządzą tacy jak biskup a nie jak proboszcz!
            • Gość: mariusz Re: Jestem w Kosciele i nie poczuwam sie do odpowiedzialnosci za cudze IP: *.tnt2.san-francisco3.ca.da.uu.net 26.06.01, 00:00
              Dzieki Kral za ten kawalek. Podpisuje sie pod nim ,
              dla wszystkich ktorzy sada , ze Papiez jest
              konserwatywny zapraszam do S.F zobaczymy co o tym
              powiecie po kilku miesiacach pobytu.serdecznie
              pozdrawiam mariusz.
          • Gość: P.C. Re: Kosciol nigdy nie byl monolitem, zawsze w nim byli lajdacy i swiec IP: *.dorms.usu.edu 24.06.01, 00:00
            jurek1 napisał(a):

>. Warto by policzyć kto zabił więcej ludzi w
            > czasie swojego istnienia Kościól czy komunizm.

Prosze bardzo. Zacznijmy moze od 10 milionow Ukraincow, zaglodzonych przez komunistow przy okazji
            zapisywania do kolchozow. Zycze powodzenia w uzbieraniu porownywalnej liczby "ofiar Kosciola".
            A w kolejce czeka jeszcze Mao, Pol-Pot...
            Uprzejmie prosze o jakie-takie trzymanie sie faktow.
            P.C.
            O innych nie wspominam bo nikt
            > nie pobije Stalina nawet Hitler który był przy nim tylko drobnym
            > złodziejaszkiem. Nie robiłem takiego zestawienia, ale obawiam się, że liczby
            > nie byłyby zbyt korzystne dla instytucji pretendującej do miana sumienia
            > świata. Oczywiście jeżeli ktoś ma dane to można jeszcze dodać do tego islam.
            >
            > Ale to Kościól jako instytucja, papież natomiast jest jego przywódcą. Można
            > obciążyć Jana Pawła II jednym podstawowym grzechem. Kościół za jego pontyfikatu
            >
            > jest bardziej konserwatywny niż przez 2000 lat i coraz bardziej odstaje
            > doktrynalnie od współczesnego świata. To wcale nie oznacza, że świat jest
            > idealny, a kościół zły.
            >
            > Najwyższy już chyba czas - skoro nastała moda na przeprosiny - żeby Kościól
            > przeprosił za mordy indian w Ameryce w czasach konkwisty, za inkwizycję (która
            > to zbrodnicza organizacja istnieje do dzisiaj), za udział księży i zakonnic w
            > ludobójstwie w Ruandzie, za chrystianizację Prus, Rusi, itp. Pomijam wojny
            > krzyżowe, ale pomijam także wiele innych wojen i niegodziwości które spowodował
            >
            > Watykan w minionych latach. Do tego jeszcze dochodzi postawa papieża Piusa
            > wobec agresji Niemiec na Polskę w 1939 (Jego rola nie została nigdy
            > wyjaśniona). Mniejszych występków i zbrodni nie da się wyliczyć na tym forum,
            > bo tylko udokumentowane fakty zajmują minimum kilkanaście tomów.
            >
            > Papieżowi łatwiej przychodzi ekskomunika biskupa który się ożenił niż księży
            > ludobójców z Rwandy.
            >
            > Pozdrawiam

• widok Re: Kosciol nigdy nie byl monolitem, zawsze w nim byli lajdacy i swiec 26.06.01, 00:00
            Do Jurka
            Nigdy nie słyszałem o księżach jak Ty ich nazywasz "ludobójcy z Rwandy"
            Proszę o przybliżenie sprawy.
            Pozdrawiam :WIDOK
    • Gość: Zieloryb Re: KOLEJNA WYPRAWA KRZYŻOWA PAPIEŻA I BŁAGANIE O PRZEBACZENIE IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.01, 00:00
      Myślę, że cała dyskusja wywołana przez powyższa wypowiedź jest całkowicie
      zbyteczna. Aż dziwie sie, że interlokutorom przychodzi na myśl tak
      skomplikowany temat jak rozważanie czy Papiez i Watykan zasługuja na miano
      autorytetu moralnego. Przeciez poziom argumentów (między innymi tego że
      dzisiejszy kościół jest bardziej konserwatywny niz 2000 lat temu) wyraźnie
      potwierdza oczywista tezę, iz prawdziwym autorytetem dzisiejszych czasów jest
      Big Brother.
    • Gość: Indris Re: Nieporozumienia IP: *.ibspan.waw.pl 25.06.01, 00:00
      Pop pisze:
      1. "Oto co Jan Paweł II mówi w czasie swojej kolejnej wyprawy krzyżowej (...) "
      2. "(...) dialektyczna jedność przeciwieństw, która objawia się w przeproszeniu jako wyjsciowym
      etapie do ekspansji o dusze i pieniądze, a może przede wszystkim o pieniądze?"

Coś się tu Pop-owi pop....ło. Wyprawy krzyżowe były zbrojną KONTROFENSYWĄ wobec bardzo
      wówczas agresywnego świata Islamu. Wizyta JP II na Ukrainie ma charakter prawie ostentacyjnie
      pojednawczy. Papież "otwartym tekstem" powiedział, że NIE przybył, żeby nawracać prawosławnych.
      A gdzie Pop znalazł "ekspansję o pieniądze" ? Czy chciał przedstawić urazy prawosławnych ?
      "Ekspansja o dusze" może dotyczyć konkurencji o ateistów, ale co niby w tym złego ?
      • Gość: mariusz Re: Nieporozumienia IP: *.tnt2.san-francisco3.ca.da.uu.net 26.06.01, 00:00
        Jezeli moge cos wtracic. Dla wszystkich przeciwnikow Jana Pawla II - w CNN
        ciagle mowi sie o Papiezu jako "o jednym z ostatnich moralnych autorytetow na
        Ziemii...". ,dlatego slowo "lajdak" proponuje przypiac zupelnie innej jednostce
        z zupelnie innej organizacji. serdecznie pozdrawiam mariusz
      • Gość: TEREK Wyprawy krzyżowe a Żydzi w Polsce/ IP: *.chello.pl 26.06.01, 00:00
        Ja się nie znam na tym, jaki był cel wypraw krzyżowych, wiem tylko, że nim
        przede wszystkim zawdzięczamy, że Żydzi znaleźli się na terenie szeroko
        rozumianej Polski. Bynajmniej nie uciekali, bo im było zbyt ciepło!
    • Gość: PM Re: KOLEJNA WYPRAWA KRZYŻOWA PAPIEŻA I BŁAGANIE O PRZEBACZENIE IP: 192.168.2.* / *.bcz.com.pl 25.06.01, 00:00
      ..."Zastanawiające jest jak kościół katolicki mając tyle
      ciemnych spraw w historii, tyle okrucieństwa i
      bezwzględności wobec ludzi śmie mienić się moralnym
      autorytetem?(...)
      Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem...Na tym polega siła
      Kościoła, że zdolny jest do krytycznego spojrzenia na siebie i swoją historię
      A ty oczywiście jesteś bez grzechu...
      • Gość: ksywka Re: KOLEJNA WYPRAWA KRZYŻOWA PAPIEŻA I BŁAGANIE O PRZEBACZENIE IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
        Gość portalu: PM napisał(a):

> ..."Zastanawiające jest jak kościół katolicki mając
        tyle
        > ciemnych spraw w historii, tyle okrucieństwa i
        > bezwzględności wobec ludzi śmie mienić się moralnym
        > autorytetem?(...)
        > Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci
        kamieniem...Na tym polega siła
        > Kościoła, że zdolny jest do krytycznego spojrzenia na
        siebie i swoją historię
        > A ty oczywiście jesteś bez grzechu...

Ale ja też nigdzie nie wyjeżdzam!!
    • Gość: Gieorgij Re: KOLEJNA WYPRAWA KRZYŻOWA PAPIEŻA I BŁAGANIE O PRZEBACZENIE IP: 195.205.151.* 25.06.01, 00:00
      1. Przepraszać można tylko za własne błędy. Jasne, że łatwiej przepraszać za to
      co zrobił kto inny. Tródniej jest dochodzić do zgody a to dopiero ma sens.
      2. Wizyta na siłę. Strona prawosławna prosiła o wstrzymanie sie z wizytą.
      3. Wizyta zamiast pojednać - wzmogła wrogość.
      4. Wiadomo, że prawosławiu obcy jest poklask, show itp. efekty towarzyszące
      wizytom papieskim. Z prawosławiem pojednac sie mozna tylko wracając do
      wspólnych tradycji i soborów przed schizmą. Prawosławie nie uzna żadnych
      udoskonaleń, zmian, które zapadły po tym okresie. Prawosławie jest kościołem
      tradycji. A co zrobić z hybrydą pt. grekokatolicyzm? Jest to przecież dziecko
      pochodzące z gwałtu katolicyzmu na prawosławiu. Za duże jest to dziecko aby
      utopić lub zostawic na śmietniku. Ale jak żyć z tym nowotworem, który zagraża i
      jednym, i drugim. Papieska wizyta będzie miała sens dopiero wtedy, kiedy
      Watykan wymyśli rozwiazanie na ten problem. Rozumiem, że papież chce zrobić coś
      za życia. Musi zrozumiec jednak to,że rozwiązać problemu, który trwa 100 lat
      nie da się w ciągu jego pontyfikatu. Ale można budować jakieś podwaliny.
      Napewno jednak nie w ten sposób jak teraz na siłę na Ukrainę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka