Dodaj do ulubionych

Jeśli też nienawidzicie Zydów to wejdz tu!!

IP: 10.0.2.* / 217.97.51.* 11.07.01, 13:19
Ja ich nie mogę znieść. Oni są wszędzie: w rządzie, w mediach. Człowiek nie
może nic powiedzieć bo zostanie nazwany antysemitą, ale jeśli jakiś Żyd czepia
się Polaków nazywając ich mordercami to jest wszystko O.K. Jedwabne to tylko
przykład, niedługo Żydzi wyciągną jakieś inne miejsca i będą wszędzie najeżdzać
na Polskę. Teraz chcą od nas odszkodowania, strasząc nas sądami amerykańskimi
tak jakby zapomnieli, że Polska to niepodległy kraj gdzie polskie sądy decydują
a nie zagraniczne. Trzymaliśmy ich przez 700 lat w kraju gdy inni ich się
pozbywali wiedząc co ich może z ich strony spotkać. To powinna byc dla nas
nauczka, że Żyd to wróg numer 1.
Obserwuj wątek
    • Gość: bm Re: Jeśli też nienawidzicie Zydów to wejdz tu!! IP: 212.160.128.* 11.07.01, 13:56
      zmień psychiatrę
    • Gość: Harry Tepy kukluxklanowski rednecku... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 15:32
      ...idz tam, gdzie twoi wielcy antysemiccy poprzednicy Hitler, Goering itd...
    • Gość: scan Re: Jeśli też nienawidzicie Zydów to wejdz tu!! IP: *.home.net.pl 11.07.01, 19:47
      Za C.K.N.
      "Tak małżeńską receptę pisze mądrość zdrowa,
      Że niech się z mądrą głową żeni mądra głowa;
      Lecz gdy ich jest brak wielki, każe przykład mnogi,
      By z mądrymi nogami poszły mądre nogi;
      A gdy los miesza członki przez mądrość surową,
      Niech nogi wiodą głowę lub rządzą się głową.
      Lecz z ludźmi zwykle bywa, mówiąc bez przymówki,
      Że złożyć jedną głowę muszą dwa półgłówki."

Gość portalu: X napisał(a):

> Ja ich nie mogę znieść. Oni są wszędzie: w rządzie, w mediach. Człowiek nie
      > może nic powiedzieć bo zostanie nazwany antysemitą, ale jeśli jakiś Żyd czepia
      > się Polaków nazywając ich mordercami to jest wszystko O.K. Jedwabne to tylko
      > przykład, niedługo Żydzi wyciągną jakieś inne miejsca i będą wszędzie najeżdzać
      >
      > na Polskę. Teraz chcą od nas odszkodowania, strasząc nas sądami amerykańskimi
      > tak jakby zapomnieli, że Polska to niepodległy kraj gdzie polskie sądy decydują
      >
      > a nie zagraniczne. Trzymaliśmy ich przez 700 lat w kraju gdy inni ich się
      > pozbywali wiedząc co ich może z ich strony spotkać. To powinna byc dla nas
      > nauczka, że Żyd to wróg numer 1.

• Gość: Indris Kropka nad i IP: *.ibspan.waw.pl 11.07.01, 19:50
      Teraz już chyba nikt nie będzie zaprzeczał, że w Polsce jest antysemityzm ?
      • Gość: jaski Re: Kropka nad i IP: 64.37.254.* 11.07.01, 20:49
        hej. antysemityzm jest bo temacik niezmiernie potrzebny, jak na zalaczonym
        obrazku widac. Jak? Wystarczy, ze jeden czub napisze jakies brednie i wszyscy
        zamiast to olac jak normalni ludzie ustawiaja sie w kolejce do resocjalizacji
        osla. Co wywoluje oczywiscie raekcje oblednego kola, im wiecej prostowania tym
        wiecej czubow.
        • Gość: scan Re: Kropka nad i IP: *.home.net.pl 11.07.01, 21:01
          Święta racja. Ale zawsze jest szansa na to,ze osioł zrozumie co nieco ( za lat
          parę). Coś tam w podświadomości powinno zostać.Mimo, ze osioł czy czubek.

Gość portalu: jaski napisał(a):

> hej. antysemityzm jest bo temacik niezmiernie potrzebny, jak na zalaczonym
          > obrazku widac. Jak? Wystarczy, ze jeden czub napisze jakies brednie i wszyscy
          > zamiast to olac jak normalni ludzie ustawiaja sie w kolejce do resocjalizacji
          > osla. Co wywoluje oczywiscie raekcje oblednego kola, im wiecej prostowania tym
          > wiecej czubow.

• Gość: aaa ANTYSEMITYZM JEST W DUZYM STOPNIU ODPOWIEDZIA NA ANTYPOLONIZM IP: 195.42.83.* 15.09.01, 13:55
        Gość portalu: Indris napisał(a):

> Teraz już chyba nikt nie będzie zaprzeczał, że w Polsce jest antysemityzm ?

ANTYSEMITYZM JEST W DUZYM STOPNIU ODPOWIEDZIA NA ANTYPOLONIZM SRODOWISK
        ZYDOWSKICH. NIESTETY TO SIE DWUSTRONNIE NAPEDZA
    • mama57 Re: Jeśli też nienawidzicie Zydów to wejdz tu!! 11.07.01, 19:55
      Temu człowiekowi nie pomoże psychiatra.Być może zbawienny wpływ wywarło by na
      nim odkrycie Zyda w bliskiej rodzinie.
      • Gość: Mosze Adoptowac... IP: *.inter.net.il 11.07.01, 20:02
        mama57 napisał(a):

> Temu człowiekowi nie pomoże psychiatra.Być może zbawienny wpływ wywarło by na
        > nim odkrycie Zyda w bliskiej rodzinie.

Moge zaadoptowac jesli potrzebuje zyda kolo siebie...
        Pozdrawiam
        • tyu Re: Adoptowac... 11.07.01, 20:13
          Brawo, Mosze!
          (ale harówkę z takim nieuleczalnym idiotą to będziesz miał...)
          • Gość: scan Re: Adoptowac... IP: *.home.net.pl 11.07.01, 20:28
            W kibucu popracuje to się zaadaptuje. Miejmy nadzieję....
          • Gość: Mosze re:lekarstwo IP: *.inter.net.il 11.07.01, 22:02
            tyu napisał(a):

> Brawo, Mosze!
            > (ale harówkę z takim nieuleczalnym idiotą to będziesz miał...)

Mam specjane lekarstwo-....Nie bedziesz sie mscil i chowal urazy do synow...
            bedziesz milowal bliznego swego jak siebie samego (Moj.3-19/18)
            Pozdrawiam
            Mosze
    • Gość: pablo Re: Jeśli też nienawidzicie Zydów to wejdz tu!! IP: *.barak.net.il 11.07.01, 22:30
      nie wiem czy wiecie, ze gdyby nie cywilizacja i kultura ktora przyniesli do
      Polski Zydzi , to nasz kraj pozostalby krajem ciemnoty,w ktorym dominowalaby
      kultura "disco polo", a chlopi by orali ziemie plugiem i mowili "jak Bog da
      bedzie urodzaj", kto zbudowal USA?- Zydzi,dlaczego jest tyle obrazliwych
      kawalow o Polakach? - to zasluga "cywilizowanych emigrantow"Sadze ze od Zydow
      Polacy wiele powinni sie nauczyc- warto nad tym sie zastanowic i zmienic glupie
      poglady bo bedziemy dla Europy jak Indianie zyjacy w rezerwatach/
      • Gość: Lechu Tak, tak, my też woziliśmy paciorki IP: 10.129.226.* / *.acn.pl 11.07.01, 23:14
        I większość postępowych tubylców, w odróżnieniu od tych lokalnych,
        niepostępowych szowinistów, nazywa nas dobrodziejami.
      • Gość: Izydor Pablo ty jestes nieuleczalny czubek IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.01, 11:30
        Zyd gardzi sam soba to jedyna nacja. ktora obraza sie swoim imieniem. Wszyscy maja
        Zyda w pogardzie, Jesli chcez kogos obrazic to powiedz :ty Zydzie! ty Zydowo!
        Rozmnozenie sie Zyda w Polsce ponad wszelka miare wyzysk ludu(lichwa)przez Zyda
        spowodowal odplyw tego biednego ludu do USA z nich drwiono to byli ludzie z kraju
        gdzie rozmnozyl sie Zyd.Jesli Zyd taki cwany to dlaczego nie zbudowal w Polsce
        ameryki i poszedl do pieca? no dlaczzego? Teraz powiesz,ze jestem chory itp bo
        brak ci argumentow
    • Gość: Leszek S Re: Jeśli też nienawidzicie Zydów to wejdz tu!! IP: *.jajones.com 11.07.01, 23:40
      Twoja "X-ie" nienawisc do Zydow jest defensywna, podobna do fochow obrazalskiej
      primadonny, nieprzystoi mezczyznie. Zas tej nienawisci uzasadnienie jakie
      przytaczasz nie wytrzymuje elementarnej krytyki logiczno-faktograficznej. Z czego
      wnosze, ze w skrytosci ducha marzy Ci sie - przyjazn polsko-zydowska.

1. "Oni sa wszedzie: w rzadzie, w mediach".

Sa! Fakt. A czy sie zastanowiles dlaczego? Ktos ich tam wepchnal? Coz to za
      nepotyzm jest tego powodem?
      Nie. Nic podobnego. Sami Polacy ich tam wepchali. Na przyklad taki Kwasniewski
      (jesli rzeczywiscie Zyd). To on prezydentem na druga kadencje zostal glosami
      Zydow z Nowego Jorku? Nie. Polscy wyborcy go przeglosowali i to, zdaje sie,
      przytlaczajaca wiekszoscia glosow. Skoro tak to dlaczego masz o to pretensje do
      Zydow? Inny Zyd - Michnik. Kto go poslal na naczelnego Wyborczej? Walesa. A kto
      to Walesa? Zyd? Nie. Elektryk z Gdanska. Robotnik. Katolik.
      A Geremek? Ten w ministry poszedl mianowany przez premiera. A tym byl wtedy, jak
      i nadal, protestant Buzek, jesli sie nie myle. Sejm sie zgodzil. Prezydent
      zatwierdzil. O co Ci chodzi?
      Zaden z tych Zydow nie jest Zydem praktykujacym. Kazdy twierdzi, ze jest Polakiem
      i patriota. Nie wiem jak z Kwasniewskim, ale ani Michnik ani Geremek nie ukrywaja
      swego zydowskiego rodowodu. Wiec?
      ====

2. "Człowiek nie może nic powiedzieć bo zostanie nazwany antysemitą..."

Czy Ciebie ktos prosto w oczy nazwal kiedys antysemita? A jezeli tak to w reakcji
      na co? I czy to byl Zyd, czy inny Polak. Intuicja mi podpowiada, ze o to klocimy
      sie we wlasnym gronie.
      ====

3. "ale jeśli jakiś Żyd czepia się Polaków nazywając ich mordercami to jest
      wszystko O.K."

Mnie to tak martwi jak zeszloroczny snieg. W samej rzeczy nie moge sie doczekac
      zeby cos takiego mnie samemu sie przytrafilo. Jestem w towarzystwie wiekszej
      grupy Zydow na jakiejs imprezie towarzyskiej. Wszyscy oczywiscie wiedza, zem
      Polak. Nagle jakis Zyd podchodzi do mnie i mowi, "wszyscy Polacy to mordercy i
      antysemici, ten antysemityzm wyssali z mlekiem matki". I wiesz co "X'ie"? Ide o
      zaklad o kazda sume pieniedzy, w zielonych, ze nie musialbym nic odpowiadac;
      pozostali Zydzi zakrzyczeliby tego jednego fanatyka, a mnie odciagneli na bok i
      uspokajali, zebym sie nie przejmowal, ze oni wcale tak nie mysla...

Mialem jedna sytuacje, kilka lat temu, gdzie doszlo, choc nie pod moim adresem,
      do podobnej sytuacji: W Galerii Narodowej w Waszyngtonie, przy okazji
      pokazu "Dekalogu" Kieslowskiego, odbyla sie dyskusja na temat Holocaustu,
      okupacji niemieckiej w Polsce i, szerzej, stosunkow polsko-zydowskich w czasach
      okupacji. W pewnym momencie ktos wstal, nie wiem zreszta czy Zyd, i powiedzial
      tak: "Polacy to antysemici. W czasie okupacji pomaganie Zydom bylo zagrozone kara
      smierci, ale handel na czarnym rynku tez byl karany smiercia. Mimo to Polacy
      nagminnie handlowali, a Zydom tylko nieliczni pomagali. Wniosek - Polacy to
      antysemici."

Na to wstala moderatorka dyskusji, starsza pani, Zydowka z Chicago i
      odpowiedziala mniej wiecej tak: "Polacy istotnie nagminnie handlowali na czarno
      mimo, ze bylo to nielegalne i grozila za to kara smierci, a pomaganie Zydom nie
      bylo tak masowe. Ale, 1) za handel na czarno Niemcow mozna bylo stosunkowo latwo
      przekupic, 2) handel na czarno byl koniecznoscia aby nie zemrzec z glodu, zas 3)
      z ratowania Zydow nikt nie mogl miec zadnej bezposredniej korzysci i 4) Niemcy
      nigdy nie darowali tego przestepstwa, zlapanego rozstrzeliwali wraz z jego/jej
      rodzina.

Nie jest wiec prawda, ze wszyscy Zydzi odsadzaja Polakow od czci i wiary, a
      absurdalnosc tego typu zarzutow jest tak razaca, ze az smieszna.
      ====

4. "Jedwabne to tylko przykład, niedługo Żydzi wyciągną jakieś inne miejsca i
      będą wszędzie najeżdzać na Polskę."

Te inne miejsca to np. Radzilow albo Wasocz. Sami Polacy juz o tym dyskutuja. I
      tak trzymac. "Grzeszki", ktore mamy na sumieniu sami lepiej rozliczmy, nikt sie
      wtedy nas nie bedzie "czepiac".
      ====

5. "Teraz chcą od nas odszkodowania, strasząc nas sądami amerykańskimi tak jakby
      zapomnieli, że Polska to niepodległy kraj gdzie polskie sądy decydują a nie
      zagraniczne."

Odszkodowania albo zwrotu utraconego mienia domagaja sie obywatele amerykanscy,
      byli obywatele Polski, ktorzy w latach 1939-1945/48(?) utracili swoja wlasnosc na
      wskutek dzialan wojennych albo/i dekretow nacjonalizacyjnych wydane przez nowe
      wladze Polski. Sa nimi przewaznie Zydzi, ale nie tylko.

Odrobina wiedzy z dziedziny prawa, zwlaszcza prawa cywilnego, wystarczy, zeby
      sobie uswiadomic, ze jedna z podstawowych instytucji kazdego cywilizowanego
      spoleczenstwa jest prawo do prywatnej wlasnosci i obowiazek tego prawa
      poszanowania. Jesli wiec ktos te wlasnosc utraci wskutek kradziezy, zawlaszczenia
      albo np. komunistycznej nacjonalizacji, to ma prawo domagac sie jej zwrotu albo
      zadoscuczynienia. To jest fundamentalne prawo, ktore w 1989 roku Polska, obalajac
      u siebie realny komunizm, zdecydowala sie respektowac.

Reszta ma znaczenie wtorne, "wykonawcze", albo innymi slowy - proceduralne.
      Istotne ale drugorzedne. Ze tu moze dojsc do "przegiec"? OK, ale nie wrzucajmy
      wszystkich do jednego worka. Wiec: jedni Zydzi, ale i goje tez!, domagaja sie
      zwrotu mienia lub odszkodowania za to co bylo kiedys ich wlasnoscia. Do tego
      potrzebni eksperci - adwokaci. Wiec zglaszaja sie do nich tacy, inni Zydzi-
      mecenasi, ale niekoniecznie Zydzi. Z tymi moze byc roznie, bo za te uslugi chca
      zaplaty, np. 25% "retainer", czyli powiedzmy - komisowe). No i tu sie zgadzam,
      moze dojsc do skandalu. Bo ci adwokaci chca "przy okazji" zrobic szmal dla
      siebie. Na dodatek, zeby pozew wygladal bardziej przekonywujaco w oczach
      sedziego, pakuja tam wszelkie mozliwe argumenty przedstawiajace pozwanego, czyli
      Polske, w jak najgorszym swietle. A, powiedzmy, ze ci adwokaci jeszcze zakladaja
      jakas fundacje majaca reprezentowac interesy skarzacych.

No, ale nie wszyscy Zydzi to ci paskudni adwokaci, zas sama zasadnosc domagania
      sie zadoscuczynienia nie podlega watpliwosci.

Naturalnie, ci adwokaci skarza do sadu amerykanskiego bo 1) tak im wygodniej, 2)
      sady amerykanskie maja tzw. "wlasciwosc terytorialna" podlug miejsca zamieszkania
      pozywajacych. Nic w tym nowego. Zaden precedens.

Polska rzecz jasna broni sie w tym momencie argumentem, ze to sady polskie sa
      wlasciwe terytorialnie bo 1) utracone mienie znajdowalo sie na terenie Polski, 2)
      sami pozywajacy byli wtenczas obywatelami polskimi, na ogol rowniez w Polsce
      rezydujacymi.

I tak dalej, i temu podobne... klucz do rozwiazania tego problemu: inicjatywa
      rzadu polskiego w polubownym zalatwieniu sprawy i ustawowym uregulowaniu spraw
      zwrotu utraconych majatkow.
      ====

6. "Trzymaliśmy ich przez 700 lat w kraju gdy inni ich się pozbywali wiedząc co
      ich może z ich strony spotkać. To powinna byc dla nas nauczka, że Żyd to wróg
      numer 1."

I uczynilismy to kierujac sie wylacznie wzgledami humanitarnymi. Czyzby?

A na sam juz koniec przypomne stare porzekadlo "Prawdziwa cnota krytyki sie nie
      boi". Odrobina samokrytycyzmu zas tez nam nie zaszkodzi. smile L.S.
      • Gość: mariusz Re: Jeśli też nienawidzicie Zydów to wejdz tu!! IP: *.tnt2.san-francisco3.ca.da.uu.net 12.07.01, 01:01
        Jakze nisko upadles "czlowieczku maly" piszac te slowa. Co wiesz na temat
        kultury zydowskiej?, co wiesz na temat obyczajow? co wiesz na temat kuchni?.
        Wiesz , ze placuszki ziemniaczane sa wlasnie potrawa zydowska? (napewno jadasz,
        mam nadzieje,ze w gardle ci nie stana). Brakuje slow na glupote twoja x-ie
        maly. pozdrawiam mariusz
        • Gość: Quentin Re: Jeśli też nienawidzicie Zydów to wejdz tu!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 23:18
          Dziekuję bardzo za informację o placuszkach ziemniaczanych. Teraz już wiem że
          skoro jadam je czasami to MUSZĘ lubić Żydów
          • Gość: Stoik Re: Jeśli też nienawidzicie Zydów to wejdz tu!! IP: *.toya.net.pl 13.07.01, 02:52
            Gość portalu: Quentin napisał(a):

> Dziekuję bardzo za informację o placuszkach ziemniaczanych. Teraz już wiem że
            > skoro jadam je czasami to MUSZĘ lubić Żydów

Wystarczy gdy będziesz ich lubił CZASAMI
            W sytuacjach wątpliwych proponuję:
            Kiedy niechętnie się z Tobą wita
            Jakiś ponury antysemita
            Czyś semita, czy katolik
            Walnij mocno pięścią w stolik
            Teraz obaj już jesteście kwita.

• Gość: Rachel Do Mariusza IP: *.mw.mediaone.net 09.08.01, 22:48
          A wiesz, ze zydzi byli rozrzuceni po calym swiecie...byli nawet w Egipcie...i
          teraz zajadaja falafil...arabska potrawe...a w zydowskich restauracjach w
          Stanach podaja barszcz czerwony i placki ziemniaczane...co tez nie oznacza, ze
          to zydowskie a bardziej skad wywodza sie ich korzenie...znam zydow stolujacych
          sie w arabskich restauracjach...
          Tak, ze zastanow sie zanim sie wypowiesz...
    • Gość: k. Re: Jeśli też nienawidzicie Zydów to wejdz tu!! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 15.09.01, 12:21
      no,
      • Gość: Asia Re: Jeśli też nienawidzicie Zydów to wejdz tu!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.01, 15:59
        Tak,tak,tak. Wiecznie to samo. Biedny mały Polaczek z kompleksami wobec moze
        tych bardziej inteligentnych i zdolniejszych... Jezeli tak to oddajmy Izraelowi
        wileu pisarzy ktorych tak chetnie uznajemy za Polaków a de facto byli Zydami. A
        Polanski tez won do Izraela tam jergo miejsce. On jednak przeczul sprawe i
        mieszka w najpiekniejszym miescie swiata - Paryzu. A co z muzykami, aktorami.
        Kayah? Won z ta Zydowa? Tak, my Polacy obejdziemy sie bez nich. Glupota nie
        boli. Szkoda slow!
        • Gość: gomez Re: Jeśli też nienawidzicie Zydów to wejdz tu!! IP: *.solutions.net.pl 15.09.01, 16:53
          wszystko pieknie ino ze gowno prawda.a heca z Jedwabnym,zadnych wnioskow?ja
          zaczolem co nie co zalapywac
        • Gość: k. asia????????????????? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 15.09.01, 17:40
          bredzisz?
          • Gość: Asia Re: asia????????????????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.01, 17:51
            Nie Sloneczko, daleka jestem od tego. Mam nadzieje ze zalapales ironiczny ton
            mojej wypowiedZi. Prawda jest taka ze ponad 50 % naszej kultury tworzyli Zydzi.
            Nazwiska? Tuwim, Slonimski, Polanski, Turowicz etc. Chodzi mi oto, ze skoro tak
            nieinawidzimy Zydow przestanmy uznawac osoby ww. za Polakow. Ja podziwiam
            Zydow, poniewa sa bardziej od Polakow pracowici, wyksztalceni i tworczy.
            Smiesza mnie ludzie ktorzy swoje kompleksy wyladowuja na tym nardzodzie . To
            tyle.
            • Gość: k. Słoneczko IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 15.09.01, 18:10
              Dorośniesz to zrozumies. Nikt tu nie ściga "Żydowskiej krwi", nie grzebie w
              życiorysach nie wysyła do IZRAELA. moze zamiast słowa Żyd powinno być
              IZRAELCZYK - obywatel zbrodniczego,pazernego państwa. A mój sąsiad żyd .....
              jest ok. Ja nie patrzę na religię. Widzę natomiast jak się wybiela w mediach
              Izrael III Rzeszę XXI wieku.
            • Gość: Rachel Re: asia????????????????? IP: *.proxy.aol.com 16.09.01, 18:51
              Gość portalu: Asia napisał(a):

> Nie Sloneczko, daleka jestem od tego. Mam nadzieje ze zalapales ironiczny ton
              > mojej wypowiedZi. Prawda jest taka ze ponad 50 % naszej kultury tworzyli Zydzi.
              >
              > Nazwiska? Tuwim, Slonimski, Polanski, Turowicz etc. Chodzi mi oto, ze skoro tak
              >
              > nieinawidzimy Zydow przestanmy uznawac osoby ww. za Polakow. Ja podziwiam
              > Zydow, poniewa sa bardziej od Polakow pracowici, wyksztalceni i tworczy.
              > Smiesza mnie ludzie ktorzy swoje kompleksy wyladowuja na tym nardzodzie . To
              > tyle.

Nie mozna tez tak oceniac i generalizowac, madrzejsi od Polakow...jak w kazdej
              nacji sa ludzie madrzy i glupi, dobrzy i zli, bardziej i mniej kreatywni...
              Co do Polanskiego czytalam jego wywiad w amerykanskiej gazecie po nakreceniu
              jakiegos filmu bodajze "Dziewiate Wrota"...jedna z wypowiedzi brzmiala:"my Polacy
              lubimy czarny humor." On identyfikuje sie z Polakami, czuje sie Polakiem. Albo
              przyklad polskiej glupoty, Polacy z jakiejs wioski nie zgodzili sie , by Brzechwa
              byl patronem ich szkoly "Bo on przecie Zyd"???? Sa tez inni zydzi np. Tomasz
              Gross, ktory pluje na Polakow, nie zwazajac na to, iz dzieki nim przezyl wojne.
              Moral z tego iz sa dobrzy i zli Zydzi, dobrzy i zli Arabowie, czy tez kazda
              inna nacja dobra czy zla...fifty-fifty...i nie powinnismy generalizowac...
              • Gość: Hiacynt do Rachel o Brzechwie ______ Głos Ameryki IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 16.09.01, 19:31
                Gość portalu: Rachel napisał(a):
                > Albo
                > przyklad polskiej glupoty, Polacy z jakiejs wioski nie zgodzili sie , by Brzech
                > wa
                > byl patronem ich szkoly "Bo on przecie Zyd"????

Rachel - dwa pytania.
                1. Czy rodzice mogą współdecydować kto jest patronem szkoły do której uczęszczają
                ich dzieci?
                2. Skąd wiesz, że pochodzenie Brzechwy było powodem, dla którego nie zgodzili sie
                by Brzechwa został patronem?

Jeden z utworów Brzechwy.

GŁOS AMERYKI
                Fala czterdzieści cztery,
                Dwudziesta pierwsza trzydzieści.
                Słyszycie Głos Ameryki!
                Dobre lub złe, ale prawdziwe wieści!

Ameryka! Ta ziemia szczęśliwa i wolna,
                Ojczyzna Waszyngtona, kolebka Lincolna,
                Zmieniona w kraj biznesu, kryzysu i reklam,
                Wprowadziła zasadę: chwal się, ale nie kłam!
                Chwal się gumą do żucia, chwal się Coca-Cola —
                Niektórzy Coca-Colę od wolności wolą,
                Niektórych wolność cieszy, a niektórych złości:
                Fast przez kraty spogląda na Posąg Wolności.
                Trudno. Truman i trumna — dwa podobne słowa,
                Zmieści się między nimi bomba atomowa.
                Za żelazną kurtyną nikt o niczym nie wie,
                A tu wie nawet Murzyn wiszący na drzewie
                I każdy bezrobotny, i największy tuman:
                Dobrobyt, prawda, wolność — to Marshall i Truman.
                O, key! Dziś za dolara można kupić szpiega.
                O, Queuille! Któż dolarowi chętnie nie ulega?
                W Departamencie Stanu nikt nie pragnie wojny.
                Acheson, jak wiadomo, człowiek bogobojny,
                Bogobojni Yankesi nie tracą nadziei,
                Że będą Coca-Cola handlować w Korei,
                Że z czasem znowu chiński opanują rynek,
                Bo rząd amerykański dba o szczęście Chinek,
                Dba także o Formozę Departament Stanu,
                Murzynów zaś poleca panom z Ku-Klux-Klanu.
                Murzyn wisi, Fast siedzi, Truman jeździ autem.
                Roosevelt mądry, że umarł. Dostałby za Jałtę!

Fala czterdzieści cztery,
                Dwudziesta pierwsza trzydzieści.
                Słyszycie Głos Ameryki! Dobre lub złe, ale prawdziwe wieści!

Leżą imperialiści na pokładach yachtów,
                Chcą agresji, chcą wojny, zyskownych konszachtów,
                A tu Apel Sztokholmski: stek złośliwych szykan!
                Kwakrzy i metodyści liczą na Watykan,
                Watykan cud uczyni i Hitlera wskrzesi,
                Wiedział Hitler, co warci Polacy i Czesi,
                Wiedział, jak trzeba walczyć z czerwoną zakałą.
                Truman jest za łagodny. Tito — to za mało.
                Gdyby Hitler zmartwychwstał, na rękę by szedł nam,
                Już by imperialistów przestał drażnić Yietnam,
                I ten Apel Sztokholmski, i Chiny Ludowe.
                Bodajby komuniści mieli jedną głowę,
                Jak to marzył przed laty cezar Kaligula:
                Na jedną głowę jedna starczyłaby kula,
                A czerwone sztandary poszłyby na ścierki!
                Tu mówi Nowy Jork! Słyszycie głos Ameryki!
                Głos tej Ameryki, co świat dolarem mierzy,
                Ameryki giełdziarzy, łgarzy i szalbierzy,
                Ameryki bezprawia, chamstwa i ucisku,
                Ameryki gangsterów żądnych krwi i zysku,
                Ameryki grożącej pałaszem Goliata,
                Ameryki zbrodniczych podpalaczy świata,
                Którzy głoszą, że wojna ludzkość uszlachetni.
                My — walczymy o pokój. Plan nasz — sześcioletni.

Pozdrawiam Ciebie
                • Gość: Rachel do Hiacynt IP: *.proxy.aol.com 16.09.01, 21:28
                  Gość portalu: Hiacynt napisał(a):

> Gość portalu: Rachel napisał(a):
                  > > Albo
                  > > przyklad polskiej glupoty, Polacy z jakiejs wioski nie zgodzili sie , by B
                  > rzech
                  > > wa
                  > > byl patronem ich szkoly "Bo on przecie Zyd"????
                  >
                  > Rachel - dwa pytania.
                  > 1. Czy rodzice mogą współdecydować kto jest patronem szkoły do której uczęszcza
                  > ją
                  > ich dzieci?
                  > 2. Skąd wiesz, że pochodzenie Brzechwy było powodem, dla którego nie zgodzili s
                  > ie
                  > by Brzechwa został patronem?
                  >
                  > Jeden z utworów Brzechwy.
                  >
                  > GŁOS AMERYKI
                  > Fala czterdzieści cztery,
                  > Dwudziesta pierwsza trzydzieści.
                  > Słyszycie Głos Ameryki!
                  > Dobre lub złe, ale prawdziwe wieści!
                  >
                  > Ameryka! Ta ziemia szczęśliwa i wolna,
                  > Ojczyzna Waszyngtona, kolebka Lincolna,
                  > Zmieniona w kraj biznesu, kryzysu i reklam,
                  > Wprowadziła zasadę: chwal się, ale nie kłam!
                  > Chwal się gumą do żucia, chwal się Coca-Cola —
                  > Niektórzy Coca-Colę od wolności wolą,
                  > Niektórych wolność cieszy, a niektórych złości:
                  > Fast przez kraty spogląda na Posąg Wolności.
                  > Trudno. Truman i trumna — dwa podobne słowa,
                  > Zmieści się między nimi bomba atomowa.
                  > Za żelazną kurtyną nikt o niczym nie wie,
                  > A tu wie nawet Murzyn wiszący na drzewie
                  > I każdy bezrobotny, i największy tuman:
                  > Dobrobyt, prawda, wolność — to Marshall i Truman.
                  > O, key! Dziś za dolara można kupić szpiega.
                  > O, Queuille! Któż dolarowi chętnie nie ulega?
                  > W Departamencie Stanu nikt nie pragnie wojny.
                  > Acheson, jak wiadomo, człowiek bogobojny,
                  > Bogobojni Yankesi nie tracą nadziei,
                  > Że będą Coca-Cola handlować w Korei,
                  > Że z czasem znowu chiński opanują rynek,
                  > Bo rząd amerykański dba o szczęście Chinek,
                  > Dba także o Formozę Departament Stanu,
                  > Murzynów zaś poleca panom z Ku-Klux-Klanu.
                  > Murzyn wisi, Fast siedzi, Truman jeździ autem.
                  > Roosevelt mądry, że umarł. Dostałby za Jałtę!
                  >
                  > Fala czterdzieści cztery,
                  > Dwudziesta pierwsza trzydzieści.
                  > Słyszycie Głos Ameryki! Dobre lub złe, ale prawdziwe wieści!
                  >
                  > Leżą imperialiści na pokładach yachtów,
                  > Chcą agresji, chcą wojny, zyskownych konszachtów,
                  > A tu Apel Sztokholmski: stek złośliwych szykan!
                  > Kwakrzy i metodyści liczą na Watykan,
                  > Watykan cud uczyni i Hitlera wskrzesi,
                  > Wiedział Hitler, co warci Polacy i Czesi,
                  > Wiedział, jak trzeba walczyć z czerwoną zakałą.
                  > Truman jest za łagodny. Tito — to za mało.
                  > Gdyby Hitler zmartwychwstał, na rękę by szedł nam,
                  > Już by imperialistów przestał drażnić Yietnam,
                  > I ten Apel Sztokholmski, i Chiny Ludowe.
                  > Bodajby komuniści mieli jedną głowę,
                  > Jak to marzył przed laty cezar Kaligula:
                  > Na jedną głowę jedna starczyłaby kula,
                  > A czerwone sztandary poszłyby na ścierki!
                  > Tu mówi Nowy Jork! Słyszycie głos Ameryki!
                  > Głos tej Ameryki, co świat dolarem mierzy,
                  > Ameryki giełdziarzy, łgarzy i szalbierzy,
                  > Ameryki bezprawia, chamstwa i ucisku,
                  > Ameryki gangsterów żądnych krwi i zysku,
                  > Ameryki grożącej pałaszem Goliata,
                  > Ameryki zbrodniczych podpalaczy świata,
                  > Którzy głoszą, że wojna ludzkość uszlachetni.
                  > My — walczymy o pokój. Plan nasz — sześcioletni.
                  >
                  > Pozdrawiam Ciebie

1.Tak, wlasnie to zrobili.
                  2.Stad,gdyz taki wlasnie powod podali. Jedyny i dla nich niepodwazalny.
                  Jezeli dobrze zrozumialam wiersz, to chyba potwierdza, iz rozumial on problemy
                  Polski, czul sie Polakiem, a ponad to podziwiam jego obiektywizm w tym wierszu.
                  Am I right? smile
                  • Gość: Hiacynt Re: do Rachel IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 16.09.01, 21:41
                    Gość portalu: Rachel napisał(a):

> 1.Tak, wlasnie to zrobili.
                    > 2.Stad,gdyz taki wlasnie powod podali. Jedyny i dla nich niepodwazalny.
                    > Jezeli dobrze zrozumialam wiersz, to chyba potwierdza, iz rozumial on problem
                    > y
                    > Polski, czul sie Polakiem, a ponad to podziwiam jego obiektywizm w tym wierszu.
                    > Am I right? smile

Droga Rachel

Wielka mnogość wielkich Polaków jest pochodzenia żydowskiego.
                    I Polska musi być z nich dumna i jest. Pisarzy, poetów, artystów, historyków,
                    filologów polskich, żołnierzy, uczonych - po cóż mam wymieniać.
                    Ostatnio czytam i ciągle powracam do dzienników Herlinga - Grudzińskiego
                    (7 tomów), jak on bardzo Polskę przeżywał i jej Sprawę ?

Jeżeli obektywizm Brzechwy Ci się spodobał, to służę innymi utworami smile
                    Daj znać.

Pozdrawiam

• Gość: Rachel Do Hiacynt IP: *.proxy.aol.com 16.09.01, 21:50
                      To jednak sie zgodzilismy!
                      Dziekuje za szybki odpis...chyba penetrujesz teraz na forum...bo na odpowiedz
                      nie czekalam dluzej niz piec minut smile
            • Gość: Polka Re: asia????????????????? IP: 213.77.30.* 17.09.01, 10:36

> Nie Sloneczko, daleka jestem od tego. Mam nadzieje ze zalapales ironiczny ton
              > mojej wypowiedZi. Prawda jest taka ze ponad 50 % naszej kultury tworzyli Zydzi.
              >
              > Nazwiska? Tuwim, Slonimski, Polanski, Turowicz etc. Chodzi mi oto, ze skoro tak
              >
              > nieinawidzimy Zydow przestanmy uznawac osoby ww. za Polakow. Ja podziwiam
              > Zydow, poniewa sa bardziej od Polakow pracowici, wyksztalceni i tworczy.
              > Smiesza mnie ludzie ktorzy swoje kompleksy wyladowuja na tym nardzodzie . To
              > tyle.

To Kajah jest Żydówką? Jeśli to prawda to cenię ją za twórczość, ale nie
              zapochodzenie. Mam jednak nadzieję, że to nie prawda.

• Gość: snajper Re: asia????????????????? IP: *.waw.cdp.pl 17.09.01, 16:44
                Gość portalu: Polka napisał(a):

> Gość portalu: Asia napisał(a):
                >
                > > Nie Sloneczko, daleka jestem od tego. Mam nadzieje ze zalapales ironiczny ton
                > > mojej wypowiedZi. Prawda jest taka ze ponad 50 % naszej kultury tworzyli Zydzi
                > > Nazwiska? Tuwim, Slonimski, Polanski, Turowicz etc.Chodzi mi oto, ze skoro tak
                > > nieinawidzimy Zydow przestanmy uznawac osoby ww. za Polakow. Ja podziwiam
                > > Zydow, poniewa sa bardziej od Polakow pracowici, wyksztalceni i tworczy.
                > > Smiesza mnie ludzie ktorzy swoje kompleksy wyladowuja na tym nardzodzie .
                > > To tyle.
                >
                > To Kajah jest Żydówką? Jeśli to prawda to cenię ją za twórczość, ale nie
                > zapochodzenie. Mam jednak nadzieję, że to nie prawda.

Dlaczego masz >jednak nadzieję, że to nieprawda< ??? Jaka to dla Ciebie
                różnica ?? Czy to, że jest lub nie jest Żydówką cokolwiek zmienia w odbiorze jej
                piosenek ?

• Gość: Polka Re: Jeśli też nienawidzicie Zydów to wejdz tu!! IP: 213.77.30.* 17.09.01, 10:35

> Tak,tak,tak. Wiecznie to samo. Biedny mały Polaczek z kompleksami wobec moze
          > tych bardziej inteligentnych i zdolniejszych... Jezeli tak to oddajmy Izraelowi
          >
          > wileu pisarzy ktorych tak chetnie uznajemy za Polaków a de facto byli Zydami. A
          >
          > Polanski tez won do Izraela tam jergo miejsce. On jednak przeczul sprawe i
          > mieszka w najpiekniejszym miescie swiata - Paryzu. A co z muzykami, aktorami.
          > Kayah? Won z ta Zydowa? Tak, my Polacy obejdziemy sie bez nich. Glupota nie
          > boli. Szkoda slow!

To Kajah jest Żydówką? Trudno, cenię ją za twórczość, ale nie za pochodzenie. Mam
          jednak nadzieję, że to nieprawda.
          • Gość: Asia Re: Do Polki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.01, 14:22
            Prawda, prawda. No i dlaczego przeszkadza Ci jej pochodzenie, przeciez pięknie
            śpiewa i chyba to jest najważniejsze.

Pozdrawiam
          • Gość: Jacek Re: Jeśli też nienawidzicie Zydów to wejdz tu!! IP: *.dyn.optonline.net 24.09.01, 05:27
            Polacy nie sa antysemitami, chyba,ze zydzi naprawde chca zmiesc z ziemi narody
            semickie i wtedy beda jedynymi semitami na ziemi. Juz wspolczuje arabom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka