Dodaj do ulubionych

Wreszcie - Tusk proponuje przerwę

30.09.05, 12:07
Donald Tusk proponuje przerwę w rozmowach dotyczących utworzenia nowego
rządu, do czasu zakończenia kampanii prezydenckiej.
Lider PO i kandydat na prezydenta powiedział w Brukseli, że przerwa taka
byłaby potrzebna dla uspokojenia napięć między PO i PiS.

"Jeśli politycy mieliby się kłócić z powodu wyborów prezydenckich w czasie
tworzenia rządu, to lepiej, żeby tego nie robili" - powiedział Donald Tusk.

wiadomosci.onet.pl/1172519,11,item.html
Nad Wisłą atmosfera nie sprzyja myśleniu? Może w Brukseli nie ma kamer
polskich stacji TV?
Obserwuj wątek
    • andrzejg Re: Wreszcie - Tusk proponuje przerwę 30.09.05, 12:12
      oleg3 napisał:

> Nad Wisłą atmosfera nie sprzyja myśleniu? Może w Brukseli nie ma kamer
      > polskich stacji TV?
      >

Z Brukseli lepiej słychac smile , a ponadto ma tam też byc Lech Kaczyński.

A.
    • nick.kertiz W końcu ktoś inteligentny 30.09.05, 12:13
      pozdrawiam
      • oleg3 Re: W końcu ktoś inteligentny 30.09.05, 12:18
        Tylko, niestety, miejsce wybrane fatalnie! Tego się nie robi w Brukseli. Trzeb
        to było zrobić na lotnisku w W-wie.
        • karlin To się nawet zgadza:) 30.09.05, 12:26
          Najpierw wybory prezydenckie, potem interes państwa.

Tylko komu to do tej pory zarzucano?

• oleg3 Re: To się nawet zgadza:) 30.09.05, 12:34
            To oświadczenie Tuska kończy I rundę "tworzenia koalicji" w toku kampanii
            prezydenckiej. Kto ją wygrał? Nie mam zdania. Ciosy zostały zadane i trudno
            będzie o nich zapomnieć "koalicjantom in spe". Przyjęcie przez PO początkowej
            koncepcji Jarosława Kaczyńskiego było, moim zdaniem, najlepszym wyjściem.
            • karlin To oświadczenie 30.09.05, 12:40
              może skończyć negocjacje w ogóle.

Jeśli będzie II runda wyborów, a wszystko na to wskazuje, pierwsze posiedzenie
              Sejmu odbędzie się 19 października, czyli przed nią. Wtedy miano głosować nad
              kandydaturą premiera. Jeżeli PIS ją przedstawi, to co się stanie?
              • oleg3 Re: To oświadczenie 30.09.05, 12:46
                karlin napisał:
                > co się stanie?

Zadecydują sondaże smile))

Jeżeli sondaże ogłoszą zwycięstwo Tuska zostanie powołany premier
                Marcinkiewicz. Ministrów dobierze się później. Jeżeli sondaże wskażą na Lecha
                Marcinkiewicz polegnie. W następnym rozdaniu rząd będzie tworzył przedstawiciel
                konserwatywnego skrzydła PO. Powstanie koalicja PIS-konserwatyści z PO-PSL.
                Liberałowie z PO przejdą do opozycji i w polityczny niebyt.
                • karlin Re: To oświadczenie 30.09.05, 12:55

Sondaże już wcześniej "wskazywały" coś odwrotnego od realiów. Ja sądzę, że może
                  dojść do sytuacji, w której PO będzie chciało "umoczyć" Marcinkiewicza, a
                  reszta Sejmu (LPR, PSL i nawet SO) go poprze.

smile
                  • oleg3 Re: To oświadczenie 30.09.05, 13:03
                    karlin napisał:
                    > Sondaże już wcześniej "wskazywały" coś odwrotnego od realiów.

Nie miałem na myśli sondaży robionych po to by je publikować. Sądzę, że są
                    robione sondaże, których celem jest realne mierzenie poparcia.

Nie sądzę, by "reszta sejmu" ochoczo głosowała na Marcinkiewicza. Potrzebne by
                    były targi. To będzie w (ewentualnym) 2-gim rozdaniu.
                    • karlin W drugim rozdaniu 30.09.05, 13:19
                      a moze nawet już w pierwszym zacznie się wyścig do dwóch koalicji - PO+SLD+(po
                      cichu) SO i PIS+LPR+PSL+SO. Albo nowe wybory.

I takie będą ostateczne skutki polityki PO.

• oleg3 Tak być może. Pożyjemy zobaczymy n/t 30.09.05, 13:23

• karlin BTW 30.09.05, 13:33
                          Jakie byłyby, Twoim zdaniem, komentarze mediów, gdyby taką - moim zdaniem
                          nonsensowną - przerwę w rozmowach zaproponował PIS?

smile

Nonsensowna, bo przecież z kampanii prezydenckiej tematyka twiorzenia rządu nie
                          zniknie. Tusk zdaje się już zupełnie orbitować w świecie medialnych
                          manipulacji.
                          • oleg3 Re: BTW 30.09.05, 13:40
                            Przerwa nie jest nonsensowna. Pozorowanie rozmów drażni wyborców. A na
                            poważnie, bez rozstrzygnięcia prezydenckiego pokera, nie da się rozmawiać. Było
                            to możliwe, gdyby PO przyjęła pierwotną propozycję Kaczyńskiego. Teraz już nie.

PIS zostałby oskarżony o kunktaorstwo smile) Taki już los zwycięzców.

P.S.
                            Wszystko przez tych wyborców! Gdyby parę procent więcej głosów dostał LPR, to
                            Rokita tworzyłby rząd smile)
                            • karlin Re: BTW 30.09.05, 13:48
                              Podtrzymuję to, co powiedziałem. Przerwa jest nonsensowna, gdyż w takiej
                              sytuacji zwlekanie będzie tylko podgrzewało atmosferę i może sprawić, że PIS
                              nie będzie w stanie się dogadać z PO (bez popełnienia politycznego samobójstwa)
                              niezależnie od wyniku wyborów prezydenckich. A w powtórzonych wyborach PIS, PO
                              i SO dostaną po 20%.
                              • oleg3 Re: BTW 30.09.05, 13:50
                                PO nie dostanie 20%. Jak dostanie 15 to będzie dobrze.
            • alfalfa Re: podziękować należy 30.09.05, 12:45
              polskiemu kandydatowi na szefa ONZ. Znowu w swoim stylu przyczynił się Polsce.
              Miał skorzystać Cimosz ale i tak nieźle wyszło bo się pożarli. Niech już
              jedzie "żondzić światem"...
              A.
              • andrzejg Re: podziękować należy 30.09.05, 12:49
                alfalfa napisał:

> polskiemu kandydatowi na szefa ONZ. Znowu w swoim stylu przyczynił się Polsce.
                > Miał skorzystać Cimosz ale i tak nieźle wyszło bo się pożarli. Niech już
                > jedzie "żondzić światem"...
                > A.

wyjdzie na to ,ze prawica nie potrafi inaczej , tylko sie żrec
                o tyle lzej,że na lewicy tez sie pożarli

A.
                • snajper55 Re: podziękować należy 30.09.05, 15:46
                  andrzejg napisał:

> wyjdzie na to ,ze prawica nie potrafi inaczej , tylko sie żrec
                  > o tyle lzej,że na lewicy tez sie pożarli

Gdzie Ty tę prawicę widzisz ? To lewica (PiS) z prawicą (PO) dogadać się nie
                  może. Mnie to nie dziwi.

S.
        • haszszachmat InteligentniChorzyz nienawiściCzyje to określenie 30.09.05, 12:30
          Szamty dziennikarskie z mediów 90% niemieckim udziałem akcjonariatu, gdy w
          samych Niemczech MEDIA musZĄ byz 100% NIEMIeCKIE

piszą tylko TYLKO o Tusku a przecież

z Barosso rozmawia
          KACZYNSKI i MARCINKOWSKI Tusk po rozmowach z Merkel GWARANT niemieckich
          interesów w Polsce i nierozliczenia dotychczasowych 16-u lat ich zysków
          w niedoinformowanym społeczenstwie
          otóz piszą TAK za niemeickie pieniadze sprzedajczyki:

"Jeśli politycy mieliby się kłócić z powodu wyborów prezydenckich w czasie
          tworzenia rządu, to lepiej, żeby tego nie robili" - powiedział Donald
          Tusk.REKLAMA Czytaj dalej
          Lider PO wypowiadał się po spotkaniu z szefem Komisji Europejskiej Jose
          Barroso. Zapewnił go, że Polska po wyborach będzie aktywnie uczestniczyć w
          pracach Unii między innymi nad budżetem."
          KONIEC ANI SŁOWA O WYGBRANYM PRZEZ POLSKI NARÓD

KÓRWA Wy tez bierzecie coś z Niemiec?

• nick.kertiz Re: InteligentniChorzyz nienawiściCzyje to określ 30.09.05, 12:40
            > KÓRWA Wy tez bierzecie coś z Niemiec?

Ja akurat się dobrze czuję, nic nie biorę, w ogóle się nawet do lekarza nie
            wybieram.
            • haszszachmat Cos sugerujesz bo nic na temat nie napisałeś koleś 30.09.05, 12:54
              • nick.kertiz Tak. 30.09.05, 13:53
                Że jestes chory. Tak to przynajmniej wygląda, choć oczywiście możliwe, że jest
                to tylko kwestia specyficznego stylu wypowiedzi.

Piszę na temat, na który ja mam ochotę pisać i nie ma żadnych szans na zmianę
                tej sytuacji.
                • hasz0 Ad vocem! Chory jest ten który nie widzi patologii 30.09.05, 14:42
                  Ta przemożna skłonność do oceniania na odległosć przez ekran personalnie
                  adwersarza zamiast do najmniejszego chociazby wysiłku intelektualnego zwanego
                  rozumieniem i próba odniesienia się do MERITUM (bo wybory i stan panstwa na
                  takie miano zasługują) jest zdrowa wg Ciebie?

Skąd ta nagła volta i udawanie, ze mnie nie znasz i pierwszy raz czytasz?

Zdolność rozumienia otaczających sytuacji i znajdowania na nie właściwych,
                  celowych podkreslam!!!! reakcji i zdolność rozumienia w ogóle, bystrość,
                  pojętność a także pewna doza kultury powstrzymała by Cię przed tymi wrednymi
                  słowami gdyby Twa wrodzona inteligencja i poziom odpowiadający relacjom
                  interlokutorów w pewnym wieku z minimalna ogładą powstrzymały tajniackie jak
                  mniemam emocje. Bo jak inaczej logicznie wyjasnic taka reakcję
                  zakładajac, ze mnie jednak czytałeś? I wiesz że mam doświadczenie
                  z rozczytywaniem mdz wierszami ich wersetów o psychuszkach?
                  jesli nie wierzysz wejdz szybko na KRAJ - tam sie już jeden sparzył
                  i tchórzliwie się nie odzywa! Zdrowia kolego doktorze
                  bo elegancji i argumentacji juz nie życze!
                  • nick.kertiz Pamiętaj szmato 30.09.05, 15:55
                    nie przychodź tu wiecej. Nikt cie tu nie potrzebuje. Nie próbuj sadowić swojego
                    żałosnego nicka ponad naszymi wątkami. Jestes nieciekawa i zbędna szmato
                    czyszcząca czyjś dorobek pisemny.

Haszu, z cenzorami, czerwonymi, damskimi bokserami niekoniecznie powinno się
                    elegancko. Oni to potraktują tylko jako wyraz słabości, jako przyzwolenie na
                    dalsze wybryki. Oni monitoruja aquanet i odbiorą moje przesłanie. Zwłaszcza nie
                    zostanie ono przeoczone dzięki tak mocno zbudowanemu tytułowi. To, co najlepiej
                    jest im przeciwstawiać, to, myślę, solidarność.

Wszedłem na kraj
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=29784143
                    Dlatego jestem solidarny z Tobą w Twoich klopotach z cenzurą. Oczywiście znałem
                    wczesniej Twoje wypowiedzi. I podtrzymuję niestety swoją, nieprzyjemna dla
                    Ciebie, opinię: są czesto jakby zbyt histeryczne. Tak ja to odbieram
                    przynajmniej. Ale uważam, że to nie powód, by znikały.

Oczywiście zauważam patologię. Można ją różnie interpretować. Ja uważam, że po
                    cześci bierze się ona z tego, że zbyt wiele bylo w Polsce populizmu i
                    socjalizmu. Dlatego nie chciałbym, aby dalej populizm i socjalizm zwyciężały.
    • basia Re: Wreszcie - Tusk proponuje przerwę 30.09.05, 14:48
      oleg3 napisał:

> Nad Wisłą atmosfera nie sprzyja myśleniu? Może w Brukseli nie ma kamer
      > polskich stacji TV?

a moze oni chca spróbowac romantyzmu patriotycznego, ktory jak wiadomo na obczyznie rozkiwta?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka