ulkam 09.11.02, 19:55 Chciałam rzucić nowy temat, a mianowicie GENERACJA NIC. Ciekawa jestem co o tym sądzicie i czy w ogóle coś Wam to mówi. Czekam na refleksje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzejg Re: Generacja Nic 09.11.02, 19:58 ulkam napisała: > Chciałam rzucić nowy temat, a mianowicie GENERACJA NIC. Ciekawa jestem co o > tym sądzicie i czy w ogóle coś Wam to mówi. Czekam na refleksje > > > > Młodzi wmawiają sobie brak ideałów. To tylko część młodzieży - ta zblazowana osobiście znam wspaniałą. Odpowiedz Link Zgłoś
ulkam Re: Generacja Nic 09.11.02, 20:08 Nie wątpie, że młodzież jest wspaniała, ale w tym haśle chodzi chyba o cos innego.. Jesli wmawiają sobie brak ideałow to może jest jakis powód.. Poza tym mam wrażenie, ze tej młodzieży zblazowanej musiałoby byc jakoś nagle bardzo dużo skoro tyle się o tym mówi... Dlaczego nie widzą ideałow, wzorców do naśladowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Generacja Nic IP: *.biaman.pl 10.11.02, 14:01 Nie widza ideałow bo im sie pokazuje rzeczy okropne, wmawia im sie i promuje inne ideły wygodne dla poszczególnych grup/ promocja patologii spolecznych w telewizji promocja zespolu Ta-tu, ostatnio moj syn slyszac ich teledysk powiedzial co ogladasz te lesby one sie caluja / dobrze ze potrafi odroznic dobro od zla, tylko nie wiem czy pod naporem zlych wzorcow kiedys im nie ulegnie, a to by bylo e szkoda dla wszystkich/ WSZYSCY POWIEDZMY DOSC PROMOCJI WYNATURZEN, POSTAWMY NA TRADYCYJNE WZORCE WYCHOWAWCZE, PLONY ZBIERZEMY TEGO WSZYSCY, TRADYCYJNY I KLASYCZNY MODEL WCHOWANIA W RODZINIE I SZKOLE, MEDIA POKAZUJCIE STARE DOBRE WZORCE NA KTORYCH NAS WYCHOWYWANO NIE GONCIE ZA SENSACJA I NOWOSTKAMI, NIE TEDY DROGA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Generacja Nic IP: *.biaman.pl 10.11.02, 13:55 mlodziez ma idealy, to idealow sa pozbawieni betoni przezarci przez wlasne slabostki, oni mieli juz swoj czas zmarnowali go, teraz powinni ustapic miejsca innym, mlodym bo to do nich nalezy swiat, oni maja inne spojrzenie na rzeczy wielkie i wazne, nam potrzeba waznych przemian i tylko mlodzi sa zdolni do dokonania tych rzeczy. Ale nie ukrywajmy nie wszystcy mlodzi sa w stanie tego dokonac, trzeba wybrac najzdolniejszych a nie z ukladow partyjnych, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Nic IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.11.02, 20:06 ulkam napisała: > Chciałam rzucić nowy temat, a mianowicie GENERACJA NIC. Ciekawa jestem co o > tym sądzicie i czy w ogóle coś Wam to mówi. Czekam na refleksje > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cuś Re: Generacja Nic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.02, 22:38 ulkam napisała: > Chciałam rzucić nowy temat, ...odrzucam. A co sądzisz o Generacji Coś ? Coś myśleć, coś robić, coś chcieć, coś wypić, coś zerżnąć... Nic ? - dla niektórych było wczoraj i będzie jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
ulkam Re: Generacja Nic 10.11.02, 13:43 Dlaczego odrzucasz? według Ciebie nie ma czegoś takiego? Nie ma młodych ludzi, którzy się zgubili, którzy nie mają w życiu punktów odniesinia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Generacja Nic IP: *.biaman.pl 10.11.02, 14:03 wlasnie na tym dzis sie skoncenrrowano, COS BYLE CO , a trzeba myslec o czyms wiecej o rzeczach i potrzebach najwyzszego rzedu, dzis skupiono sie na potrzebach tych najnizszych, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Generacja Nic IP: *.biaman.pl 10.11.02, 13:51 Generacja NIC tzn nic a zarazem znaczy wszystko / z nicosci powstaja rzeczy wielkie, zanim cokolwiek powstanie najpierw musi byc pustka, I dlatego nigdy nie nalezy lekcewazyc nicosci , bo nicosc jest wszytskim, a zarazem niczym/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Generacja Nic IP: 62.233.204.* 10.11.02, 14:01 Najbliższe jest mi stanowisko Ernesta Skalskiego, który parę dni temu pisał o tym w "Gazecie". Lepszą nazwą od "generacji Nic" byłaby "generacja Ego". Ci młodzi ludzie są tacy zblazowani, rozmemłani i narzekający - bo interesują się głównie sobą. Nie mają żadnej pasji, nie myślą o tym, co by tu w świecie zmienić czy poprawić, nie traktują świata zewnętrznego jak wyzwania, lecz zajmują się stanami swojej duszy i psychiki. To inna odmiana tej samej roszczeniowej postawy, którą wykazują mieszkańcy popegeerowskich wsi i przeciwieństwo postawy pokolenia 1968 r. Szczerze mówiąc mam gdzieś tę "generację Nic". Jeśli nie weźmie się w garść, to przejdzie przez życie niezauważona, nie zostawi po sobie kompletnie nic i nie wniesie żadnego wkłądu w historię ludzkości. Za 100 lat nikt nie będzie pamiętał, że było takie pokolenie. Wybór należy do nich. Ja w każdym razie staram się tak kształtować myślenie i psychikę mojego syna, by nie dołączył do tych marudnych i pustych wewnętrznie przedstawicieli generacji Ego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Generacja Nic IP: *.biaman.pl 10.11.02, 14:13 Masz racje te pokolenie, jest puste ,brak w nim ducha, ducha walki o lepsze jutro, sa pozbawieni szczytnych idealow, nastwieni sa na konsumpcje i rozrywki, zgnilizna zycia codziennego ich przerasta nie potrafia uniesc sie ponad to , zapatrzeni sa w brzydote i okultunizm, szkoda bo to stracone pokolenie, Odpowiedz Link Zgłoś
_dagny Re: Generacja Nic 10.11.02, 14:33 Niestety, nie potrafie zgodzic sie z zadnych powyzszych stwierdzen, chociaz sama rocznikowo teoretycznie zaliczam sie do tzw. Generacji Nic (ur. 1980); przede wszystkim uwazam, ze nie mozna mowic o zadnym pokoleniu, zadnej generacji. Sa to dla mnie jedynie puste okreslenia, ktore maja za zadania latwiejsze zaszufladkowanie i kategoryzacje mlodych. Wiadomo, w latach 60. byli hipisi, wczesniej Pokolenie Kolumbow, a potem chwytliwa nazwa Generacji X, z ktorej rzekomo wyewoluowalo obecne pokolenie. Sadze, ze najwiekszym problemem dla tych, ktorzy probuja opisac dzisiejszych mlodych jest ich roznorodnosc. Wiem o tym, bowiem sama obracam sie w conajmniej kilku srodowiskach, a kazda grupa sklada sie z indywidualnosci, ktorych nie mozna latwo podpasowac pod takie okreslenia jak 'blokers' czy 'intelektualista'. Brak jednorodnosci postrzegam jednak jako duza szanse, bowiem daje ona niezwykle ciekawe rezultaty wlasnie w postaciach moich znajomych, ktorych postrzegam jako osoby conajmniej nietuzinkowe. Oczywiscie, nie przecze, ze istnieja okreslone grupy/subkultury? jak wyzej wspomniani blokerski, nie sa oni jednak w zadnych wypadku grupa dominujaca. Dzieki temu otrzymujemy kolaz postaw, zachowan i przemyslen, ktory wymyka sie latwym osadom. Dlatego tez nie zgadzam sie na wrzucanie mnie i bliskich mi ludzi do wielkiego wora z napisem: Generacja Nic/Pokolenie Nic/Pokolenie Ego. Jest to wielkie i niesprawiedliwe uogolnienie, ktore w zaden sposob nie obejmuje nas, mlodych. A teksty o Pokoleniu Straconym sa dla mnie niepowazne. My zyjemy, dzialamy i podazamy wlasnymi sciezkami. Pozdrawiam! Marta Odpowiedz Link Zgłoś
ulkam Re: Generacja Nic 10.11.02, 17:26 Uogólnienia są denerwujące i niedokładne, ale aby opisac rzeczywistość, zapanować nad nią to sa konieczne. Oczywiście, że młodzież jest różnorodna, zawsze tak było a teraz jest więcej do wyboru, wiec łatwiej być innym.. nawet pod tak prozaicznym względem jak ubranie, jest więcej ciuchów to się można różnie ubrać.. Ale to co moim zdaniem łączy tych wszystkich ludzi (i co zdobyło miano Generacji Nic) to jest nieumiejętność bycia wolnym, podejmowania decyzji, stawania przed koniecznością wyboru. Czy jest się blokersem, czy intelektualistą to musisz wiedzieć jak życ i moim zdaniem ludziom tym brak wzorców, sprawdzonych dróg którymi mogli by 'pójść'. A jest to dość oczywiste skoro zmienił się w Polsce system i to nowe 'pokolenie' musi się nauczyć w nim fukcjonować, a nie jest to proste. Rodzice dorastali w zupełnie innym systemie, a dziadkowie to w wiekszości pokolenie wojenne i kto ma tym ludziom wskazać drogę, na czym mają się oprzec. Polska zachłysnęła się cywilizacją; telewizja, radio itp media emanują jakąś okropną wizją świata, nie są żadnym wzorcem, nie promują też wzorców. a wcześniejsze ideały są tamże często ośmieszane i wykpiwane.. Odpowiedz Link Zgłoś
_dagny Re: Generacja Nic 10.11.02, 23:38 ulkam napisała: > Uogólnienia są denerwujące i niedokładne, ale aby opisac rzeczywistość, > zapanować nad nią to sa konieczne. Oczywiście, że młodzież jest różnorodna, > zawsze tak było a teraz jest więcej do wyboru, wiec łatwiej być innym.. nawet > pod tak prozaicznym względem jak ubranie, jest więcej ciuchów to się można > różnie ubrać.. Ale to co moim zdaniem łączy tych wszystkich ludzi (i co zdobyło > > miano Generacji Nic) to jest nieumiejętność bycia wolnym, podejmowania decyzji, stawania przed koniecznością wyboru. Niestety, widze tutaj pewna sprzecznosc. Chociaz sama twierdzisz, ze uogolnienia sa natury przeklamane (bowiem niedokladnosc zaklada znieksztalcenie rzeczywistego obrazu), poslugujesz sie nimi. Piszesz o 'nieumiejetnosci bycia wolnym', ktora dotyczy WSZYSTKICH nas, ludzi mlodych. Czyli swiadomie stosujesz przeklamanie i tym wlasnie okreslasz dzisiejsza mlodziez. Tak sie jednak sklada, ze 'nieumiejetnosc bycia wolnym, podejmowania decyzji itp' nie jest charakterystyka dotyczaca jedynie ludzi nalezacych do tzw. Generacji Nic. Znam osobiscie tzw. doroslych, ktorzy maja ten sam problem. Mimo to nie twierdze, ze osoby starsze ode mnie o pokolenie sa grupa nieudacznikow zyciowych. Sadze, ze wiele mlodych bardzo dobrze wie czego chce od zycia, ale ich wymagania nie odpowiadaja ich rodzicom, wobec czego sa klasyfikowane jako gorsze, pozbawione wiekszej tresci. Jest to kwestia pogladu i wlasnych przekonan. Rzecz jasna, nie bede zaprzeczac, ze jest wiele mlodych osob, ktore rozpaczliwie poszukuja wlasnej drogi. Z cala pewnosci nie sa oni WSZYSTKIMI. > Czy jest się blokersem, czy intelektualistą to musisz wiedzieć jak życ i moim zdaniem ludziom tym brak wzorców, sprawdzonych dróg którymi mogli by 'pójść'. A jest to dość oczywiste > skoro zmienił się w Polsce system i to nowe 'pokolenie' musi się nauczyć w nim > fukcjonować, a nie jest to proste. Rodzice dorastali w zupełnie innym systemie, > > a dziadkowie to w wiekszości pokolenie wojenne i kto ma tym ludziom wskazać > drogę, na czym mają się oprzec. Polska zachłysnęła się cywilizacją; telewizja, > radio itp media emanują jakąś okropną wizją świata, nie są żadnym wzorcem, nie > promują też wzorców. a wcześniejsze ideały są tamże często ośmieszane i > wykpiwane.. Wydaje mi sie, ze jest to zbedne litowanie sie. Te same problemy mieli mlodzi 30, 40 i 50 lat temu. Bolesne poszukiwanie wlasnej tozsamosci sa czyms naturalnym dla kazdego mlodego czlowieka. Przypomnij sobie, jak sama probowalas okreslic: kim jestem? czego chce od zycia? Wplyw mediow na obecna rzeczywistosc jest bronia obosieczna: moze zatruwac umysly, ale moze tez je poszerzac. Dzieki mass mediom swiat zmalal, a nasza wiedza o nim rozszerzyla sie niepomiernie. Ja widze w tym szanse. Inni moi rowiesnicy niekoniecznie. I wlasnie ta roznica moze swiadczyc o tym, ze stawianie nas w jednym rzedzie jako tzw. Generacje Nic jest niczym innym jak bledna interpretacja. A fakt, ze niektorzy uzywaja uogolnien aby 'zapanowac nad rzeczywistoscia' (ktora jest, oczywiscie, nie do opanowania), tym bardziej deformuje ogolny obraz. Szufladkowanie ludzi jako mas zamazuje wielowatkowa i skomplikowana strukture. Pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
ulkam Re: Generacja Nic 11.11.02, 14:02 Może niedokładnie określiłam o co mi chodzi. Po pierwsze nie uważam aby okreslenie 'generacja nic' było pejoratywne, sądzę, że jest pewnego rodzaju skrótem a że w naturze skrótu leży przekazanie pewnej większej treści nie wchodząc w szczegóły, to może jest to hasło bardzo ogólnikowe.. nie oznacza (przynajmniej dla mnie) że ludzie młodzi są bezwartościowi lub gorsi.. niesie za sobą pewien zaobserwowany ostatnio problem, czyli to, że CZĘŚĆ młodych (i nie tylko) ludzi nie ma tzw 'gruntu', nie potrafi sie znaleźć w życiu i odczuwa jakąś trudną do określenia pustkę.. Po drugie. Oczywiście, ze problem wolności był zawsze, ale nie wiem czy czytałaś Ericha Fromma. Pisał o tym jak ludzie nie potrafią sobie poradzić w życiu kiedy nie narzuca się im ról, jak bardzo w takim momencie potrzebne sa im wzorce, wartości, aby wiedzieli przynajmniej co wybrać.. Poszukiwanie własnej tożsamości, stawanie na własnych nogach zawsze było trudne. To nie ulega wątpliwości. To co mnie martwi to to co robią media (nie przeczę, ze mają też pozytywny wpływ na nasze życie) czyli relatywizacja wszystkich wartości, wyśmiewanie religii i jej ideałów, ukazywanie ludzi w złym swietle, pogoń za sensacją, która ma głównie na celu pobudzić w nas negatywne emocje, te wszystkie Gry typu 'Oko za oko' gdzie chodzi o to aby jak najbardziej przypieprzyć drugiemu człowiekowi bo 'zemsta jest słodka', bo drugi człowiek jest nieważny, nieistotny, cel w postaci pieniędzy to najważniejsze, 'po trupach do celu'. Oczywiście, że bardzo wyolbrzymiam i, ze znam pełno młodych ludzi, którzy mają swoje ideały, którzy mają swój rozum i nie oglądają takich bzdur, typu 'Idol' gdzie wszyscy kochają Wojewódzkiego, bo tak fajnie komus powiedział, ze ten prawie się popłakał, bo tak fajnie jak się kogos sprowadza do zera pod przykrywką 'konstruktywnej krytyki' i 'to dla Twojego dobra'.. Martwi mnie po prostu to co się dzieje. Wydaje mi się, że kiedyś pustka dotyczyła tych co im się nie udało, co nie dostali 'szansy' teraz dotyczy na równi 'blokersów' jak i 'intelektualistów'.. A tak już na koniec, to nie chciałabym aby wyszło, ze wszystkich wrzucam do tego samego worka, ja po prostu u WIELU widze tę sama tendencję... Pozdrawiam Ula Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Generacja Nic IP: 62.233.204.* 10.11.02, 17:54 Dagny, zaszło nieporozumienie. Nie twierdzę, że wszyscy młodzi ludzie są właśnie tacy. Mój osąd odnosił się tylko do tej części młodzieży, która poczuwa się do przynależności do pokolenia NIC. Jest taka grupa, jej przedstawiciele brali udział w debacie na łamach "Gazety Wyborczej", sami się określali tym mianem. To tak jak w latach 60-70. - wtedy też mówiło się o pokoleniu hippisów, choć oczywiście nie każdy młody człowiek był hippisem, a część nawet sprzeciwiała się ideologii tego nurtu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomba Re: Generacja Nic IP: *.proxy.aol.com 10.11.02, 18:54 Gość portalu: ww napisał(a): > Dagny, zaszło nieporozumienie. To tak jak w latach 60-70. - wtedy też mówiło się o pokoleniu hippisów, > > choć oczywiście nie każdy młody człowiek był hippisem, a część nawet > sprzeciwiała się ideologii tego nurtu. Cos tu nie tak. Nie zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze "czesc nawet sprzeciwiala sie ideologii tego nurtu". Faktem jest, ze w latach 60 tych, glownie jako protest przeciwko wojnie w Wietnamie i narastajacej konsumpcji,przez USA i Europe przetoczyla sie fala mlodziezowych protestow. Nie wydaje mi sie jednak zeby objela zdecydowana czesc mlodej spolecznosci. To tak jak obecne protesty p-ko globalizacji , czy wojnie w Iraku. Czesc protestuje, ale zdecydowana wiekszosc siedzi w domu, bo co, ma urzadzac marsze popierajace ? To troche jak z ta krowa, ktora daje malo mleka,ale za to glosno ryczy. Odpowiedz Link Zgłoś
werw Kolejna próba wskrzeszenia tekstu tego 10.11.02, 14:11 płaczliwego mamisynka. Niedobrze się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
pauline_kaczanow generacja cos 10.11.02, 14:25 Nie mozna o nas mlodych mowic generacja nic. Czasem nic, bo nie zawsze jest mozliwosc robienia tego co, by sie chcialo naprawde w zyciu robic. Czasem cos bo mimo tych trudnosci warto byc optymista.Poza tym: Mlodzi dzisiejszych czasow to albo juppies albo jumpers.Jednak oplaca sie byc i jednym i drugim.Wiec prosze nie pisac generacja nic. TO zbytnie uogolnienie. Nie znaczy to oczywiscie ze nie jestem czlonkiem wspominanej przez Pania owej generacji nic. Za nikogo lepszego tez od innych sie nie uwazam. Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Generacja Nic 10.11.02, 14:29 ulkam napisała: > Chciałam rzucić nowy temat, a mianowicie GENERACJA NIC. Ciekawa jestem co o > tym sądzicie i czy w ogóle coś Wam to mówi. Czekam na refleksje > > > > był już podobny wątek na forum kultura. czy z nim się już zapoznałeś(aś)? d_ Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Generacja Nic 10.11.02, 14:48 ulkam napisała: > Chciałam rzucić nowy temat, a mianowicie GENERACJA NIC. Ciekawa jestem co o > tym sądzicie i czy w ogóle coś Wam to mówi. Czekam na refleksje > > > > Uważam ten temat za fundamentalny w naszych czasach. ktoś tu się wypowiedział,że oni wymrą nic nie zdziaławszy. To karygodny błąd tak uważać. Oni umrą po nas. Są młodsi od nas. Dla wielu z nas są to nasze dzieci i pszyszłe wnuki. Nie można lekceważyć tego problemu. To z nimi,z tym pokoleniem NIC będą współistnieć i współtworzyć kulturę społeczną nasze dzieci,nawet te o których się mówi,że są cool. d_ Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Generalne Nic 10.11.02, 19:59 Jaka "generacja"? To mi wygląda na jakąś figurę retoryczną. Ktoś próbuje nazwać coś czego nie ma. Byli, są i będą młodzi ludzie, którzy się w szybkim (oj tak!) tempie zestarzeją i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Generalne Nic 10.11.02, 20:24 alfalfa napisał: > Jaka "generacja"? To mi wygląda na jakąś figurę retoryczną. Ktoś próbuje nazwać > > coś czego nie ma. Byli, są i będą młodzi ludzie, którzy się w szybkim (oj tak!) > > tempie zestarzeją i to wszystko. nie lekceważyłabym tego zjawiska! ono istnieje i wcale nie dotyczy tzw.marginesu. ci młodzi bardzo to skrywają przed dorosłymi. nie obnoszą się z tym i nie chcą o tym mówić. NIE MAJĄ Z KIM!. d_ Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Generalne Nic 10.11.02, 21:24 d_nutka napisała: > alfalfa napisał: > > > Jaka "generacja"? To mi wygląda na jakąś figurę retoryczną. Ktoś próbuje > nazwać > > > > coś czego nie ma. Byli, są i będą młodzi ludzie, którzy się w szybkim (oj > tak!) > > > > tempie zestarzeją i to wszystko. > > > nie lekceważyłabym tego zjawiska! > ono istnieje i wcale nie dotyczy tzw.marginesu. > ci młodzi bardzo to skrywają przed dorosłymi. > nie obnoszą się z tym i nie chcą o tym mówić. > NIE MAJĄ Z KIM!. > d_ Jakiego zjawiska? Możesz opisać? Lekceważyć nie zamierzam. Coś skrywają? Może to co wszyscy młodzi skrywają przed dorosłymi? Dojrzewanie. Pogadać zawsze mogłem z kumplami i jakos nie wpadłem na to zeby to było "zjawisko", że ze starymi to nie to samo. Młodzież jest zawsze inna niż dorośli, aż sama się dorosła stanie. Co w tym dziwnego? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Generalne Nic 10.11.02, 21:44 alfalfa napisał: > > Jakiego zjawiska? Możesz opisać? Lekceważyć nie zamierzam. Coś skrywają? Może > to co wszyscy młodzi skrywają przed dorosłymi? Dojrzewanie. Pogadać zawsze > mogłem z kumplami i jakos nie wpadłem na to zeby to było "zjawisko", że ze > starymi to nie to samo. Młodzież jest zawsze inna niż dorośli, aż sama się > dorosła stanie. Co w tym dziwnego? > pzdr. na pozór wszystko jest OK. tak jak piszesz. ale. nie będę tu teraz ujawniała skąd mam podstawy sądzić,że teraz jest inaczej. JEST INACZEJ. teraz dorosła generacja dzieci wychowanych w innej epoce cywilizacyjnej,kulturowej itd. generacja,której codziennym towarzyszem był komputer i gry. oni częsć tego świata dzieciństwa przenoszą na zastaną rzeczywistość. nie piszę tego dlatego,bo sama np.mam z tym problem. ale jestem wystarczająco blisko by widzieć pewne niepokojące zjawiska. uważam,że zawsze lepsza jest profilaktyka niż reagowanie po niewczasie i dlatego uważam,że nie należy lekceważyć pewnych sygnałów. te sygnały trudno dostrzec jak się nie ukierunkuje swojej uwagi. na "zewnątrznic nie wskazuje,że się coś niedobrego dzieje. ta dorosła już młodzież uczy się,jest kulturalna i robi wszystko czego się od niej oczekuje. a jednak coś jest nie tak. oni sami między sobą o tym rozmawiają i nie afiszują się z tym. i określenie pokolenie NIC jest najbardziej w nazwie obrazowe. d_ Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Coś za Nic 10.11.02, 21:56 No dobra. Na młodzież narzekał już Sokrates itd. Ja rozumiem, że potrzeby tworzenia medialnych "bytów" przez GW są wprost proporcjonalne do jej potrzeb finansowych, a odwrotnie do realizmu tych wynalazków. Stąd kreowanie zjawiska literackiego z wypracowaniem nastolatki w tle, stąd wreszcie próba sprzedania młodym bardzo dla niektórych wydoroślającego "spleenu" w aerozolu. Taki groteskowy powrót do egzystencjalizmu. My nic, oni coś o niczym... Może jeszcze czarne golfy zaczną w Wysokich Obcasach reklamować ? Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Generalne Nic 10.11.02, 22:52 A może to coś co nadawało kolor, smak naszym czasom młodości to była fikcja? Może to ta właśnie obecna, dorosła młodzież ma okazję o jakiej my nawet nie marzyliśmy - własny, wolny kraj, przyszłość, normalność? Nie mogą znaleść się w "zbowidowym" społeczeństwie? Wątpię. Raczej to społeczeństwo (styropianowe GW) nie może zrozumieć normalnej, uczącej się a nie konspirującej młodzieży. Zresztą to są uogólnienia, bardzo ryzykowne. Na to nie ma mojej zgody - młodzi są jacy są i wcale nie sa gorsi ani lepsi od tych co już byli i tych co będą. Tak sądzę. pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaski Re: Generalne Nic IP: *.chicago-13-14rs.il.dial-access.att.net 10.11.02, 20:26 nie widzisz celu? polecam znakomite celowniki optyczne firmy worsin, z niewielka doplata noktowizory taktyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Generalne Nic 10.11.02, 21:26 Przyznam, że nie zrozumiałem Twojego postu - jaki cel, czego nie widzę? Coś o tym pisałem? Naprawdę nie wiem o czym Ty piszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomba Re: Generalne Nic-popieram IP: *.proxy.aol.com 10.11.02, 21:49 Zwykle spieramy sie w roznych kwestiach, ale w tym temacie (jak to mowil Lechu), nie moge nic zarzucic logice Twego rozumowania. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Generalne Nic-popieram 10.11.02, 22:46 Miło mi. Spór jest (jak sądzę) raczej "miekki". Ot, czasem różnica poglądów... pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaski Re: Generalne Nic IP: *.chicago-10rh16rt.il.dial-access.att.net 11.11.02, 00:06 alfalfa napisał: > Przyznam, że nie zrozumiałem Twojego postu - jaki cel, czego nie widzę? Coś o > tym pisałem? Naprawdę nie wiem o czym Ty piszesz... A wydawalo mi sie ,ze to proste, oni mowia,ze generacja nic ich nie obchodzi, na niczym nie zalezy no i celu w zyciu nie widza, to jak maja problemy z widocznoscia ww to moze optyka im sie spierdolila, dlatego taka reklamowke polecilem, zreszta tak miedzy mani, to szkoda mi tych popaprancow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaski Re: Generalne Nic/sluchajta 'nic' dzieciaki IP: *.chicago-10rh16rt.il.dial-access.att.net 11.11.02, 00:12 Walnijcie sie w glowke, life is cacy, ruszta sie troche, pieprznijcie te pecety i inne swinstwa, rovery moze wezcie albo na buty i tak z 10km codziennie, robta cos zamiast narzekac, rozejrzyjcie sie dookola, to juz sie ne wrati, zyj tak abys sie nie wstydzil dni przezytych bez sensu. NA PIWO!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś